Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Volt mar szo a listan a kulonbozo kes-alapanyagokrol. Erdekelne, hogy milyen altalanos tulajdonsagokkal rendelkeznek a 420-as, illetve a 440-es acelbol keszult pengek.
Ha valaki tudja, szivesen vennem a felvilagositast, mi az elonye/hatranya a Bowie-stilusu pengenek a "hagyomanyos" (pl. spanyol) pengevel szemben (eltartossag, korrozio, szilardsag...)
TIA,
Golbat.
Különösen a penge minőségére lennék kiváncsi. Nekem elsősorban egy megbízható, jó minőségű, elfogadható áron kapható, táborozás, kempingezés során (favágás, faragás, evés stb.) jól alkalmazható "bicskára" lenne szükségem, amely bírja a strapát.
Ez kb. 60 dolcsi... ezt elfogadhatónak tálálom.
lássuk csak, halas, mondjuk paradicsomos, hogy jobban kelljen vigyázni a ruhára... egy szúrás a saroknál, feszítve befelé ívesen vágás, hosszú vágás az oldalán, kanyarban megint befelé... mindezt 2x...
kb. 8-9 másodperc, de a halas kis lapos konzervek általában gyenge anaygból vannak. Volt olyan doboz, amelyik nem bírta a feszítőerőt, és elszakadt a sarkánál! Volt is nagy olajfröccsenet... :-)
Jobb a nagy méretű ananászos doboz (én utálom az ananászt, de a nejem nagyon bírja), vagy a kukoricás vagy gombás konzervdobozok. Azoknak lehet adni az ívet ám! :-)
nekem konzervnyitásra a leginkább az erdőben 10 éve talált Marttiini finn tőröm jön be: egyszer kipróbáltam, azóta nem nyitok semmit konzervnyitóval :-)
annak mondjuk olyan pengevastagsága van, hogy egy autó ajtaján is át lehetne hámozni magamat vele, mégse lenne semmi baja. Nem túl hegyes szögű az éle és a hegye, így gyakorlatilag elnyűhetetlen. Bár nincs mindig borotvára élezve (pont a konzervnyitás miatt) az acél minősége elintézi a kisebb tompaságot is.
A Spyderco Delica Clipit-emmel egyszer akartam valamit lefeszegetni, le is tört a hegye :-( bár kiköszörültem, de azóta nem gyakran hordom a készletből...
Elsőnek én is egy 9-es Opinelt vettem. Bár tipikus panelházlakó, számítógépen dolgozó ember lévén ritkán használok kést, azért szeretek egyet a zsebemben tudni. Az Opinellel csak egy bajom volt: zsebben hordva néha nyomott, meg mindig legalulról kellett előkotorni. De mint kés, tökéletes. A Kaliberben a késes cikkeket író Makrai Tibor a legjobb élkialakításnak tartja a Fallkniven kések domború élét. Ami szerinte csak kézi munkával, tehát drágán alakítható ki. De hiszen minden Opinel ilyen! És milyen jól vág! Habár most már egy tiszta acél egykezes Herbertz figyel a nadrágzsebem szélére csíptetve (nagyon szép, remek fogású, 420-as acélból készült darab, ötször annyiba került, mint az Opinel), azért otthon, amikor pl. a csizmám sarkát gyártottam újra, az 5 mm vastag cipőtalpbőrt bizony az Opinellel faragtam. Vágta, mint a vajat, pontosan az előrajzolt vonalon.
Van egy 12-es Opinelem is. Csak azért vettem meg, mert olyan jópofán nagy darab. Egyszer a haverokkal kerti szalonnasütés volt a program, hát induláskor zsebrevágtam a "nagy kést". Ismét Makrai úr cikkei jutnak eszembe, amikor a kést a nyél végén fogva, pár csapással levág egy ágat. Na a nagy Opinel ezt is remekül tudta. A nyél vége mintha pont ehhez a fogáshoz lenne kitalálva. Ugyanakkor a nyársfaragáshoz, kenyér és szalonna szeleteléshez is ideális a mérete. Ott, akkor, abban a társaságban néhányan akkor láttak először Opinelt. Most már mindegyiknek van.
Lóránd, nem inkább azt kéne a késedre gravírozni, hogy:
"szerény eszközökkel is lehet magas célokra törni" ?
az a cél, hogy ehető darabokban szervírozható legyen a paradicsomban tocsogó halraj:)
olvasgatom ezeket a túlélőkésekkel szemben támasztott követelményeket a kaliberben megjelenő írásokban. például azt, hogy széles igényeket kell kielégíteni egy viszonylag nem túl bonyolult szerszámmal.
a feladatot nem konzervnyitóra találtam ki, hanem egy túlélő feladatokra többé kevésbé alkalmas, vagy annak gondolt késre.
van-e szivetek egy drága késsel neki menni egy egyszerűnek tünő feladatnak?
mennyit érnek ezek a kések?
ér-e harminc negyvenezret egy kés, ha nem merünk velük olyasmit csinálni, amit egy sima ezerhétszáz forintos opinel simán megold, minden károsodás nélkül?
felnőttek játékszerére költünk, vagy megbízható örök társat választunk, ami mindig kész segíteni, de együtt megöregedni velünk csak közös csatákban tud.
:)
mint egy öreg revolver. lehet ütött kopott, de ha tökéletesen működik az azt bizonyítja, hogy jó fegyver.
a korzikai testvérekben írja dumas, hogy ravat tőre két lajos aranyat átdöf anélkül, hogy kicsorbulna. be is mutattatja az egyik szereplővel. imádtam azt a jelenetet.
szerény eszközökkel nem lehet magas célokra törni.
ezt fogom a késemre gravíroztatni:)
ha találok olyat, ami egykedvűen nyit egy konzervhalat.
Pontosítsunk olvtársak!
Mi az, hogy felbontani? Két hosszú és egy rövid oldalt végig felnyitni, vagy a doboz felénél-harmadánál kezdem a nyitást?
Szerintem az erősen kerekített, rövid pengével lehet a legjobb eredményt elérni, mondjuk egy CRKT Bridger v. egy Puma Skinmaster.
Ja, ha valaki az én késemmel próbálná meg, hááát...ráemelném a karót! Oszt alatta maradna!
Ott a lyo kis Leatherman, osztán azon van konzervnyitó...
Felizgatott a probléma felvetésed. Le fogom tesztelni a legalkamasabbnak vélt késemmel( CRKT Mirage), így előzetesen 15 sec-re saccolom a mutatványt. Ha megvan a teszt, referálok !
Üdv: Vgaby
( A tanto penge, nem kifejezetten, alkalmas erre IMHO )
rövid tanto forma penge 13 centi hosszú, 5 miliméter vastag, a hegye felé folyamatosan keskenyedik. szénacél. nem az anyaga rossz, hanem a feladat bonyolult.
:)
sziasztok!
megtaláltam az igazi kés próbát.
:)
ki, mennyi idő alatt tud kibontani egy paradicsomoshalas konzervet kedvenc késével?
olyan lekerekített sarkú téglalap formájú konzervre gondolok. a kerek nem nagy ügy.
nekem hat percet vett el az életemből. nem számítva a kés felujítására fordított energiát.
Rendelt valaki kulfoldrol mostanaban kest? Ha igen kerem irja le, hogy mire kell figyelni es hogy milyen jarulekos koltsegek adodnak a kes arahoz plusszban ilyenkor! (vam, ado stb.)