Keresés

Részletes keresés

sukosdg Creative Commons License 2001.10.19 0 0 154
Tudnátok infót a magyar késgyártókról. Címeket, árakat!


www.kes.inf.hu

belic Creative Commons License 2001.10.08 0 0 153
Hello!

A bicskamra (ATS-34) azt irtak, hogy rozsdaallo, de csak egy kicsit, ezert celszeru beolajozni a pengejet.

Az erdekelne, hogy szerintetek milyen olajat rakjon az ember a bicskarajara? Otthon van ballistol, WD-40, varrogepolaj,de egyikket sem szeretnem megenni.

Bel

Zs4zet Creative Commons License 2001.10.05 0 0 152
Láttátok a Késlexikon (vagy enciklopédia?) c. könyvet? Mostanság jelenhetett meg, a Libri könyvpalotájában (az Astoria és a Blaha között) meg lehet nézni (és venni, - bár elég húzós ára van - majd 5000 Ft.)
Nekem, mint amat?rnek gyönyör? volt, a késmániások lehet másképp látják...
Zs4zet.
szucsr Creative Commons License 2001.10.05 0 0 151
gyere a papához

OK, a katanák, meg a szamurájok esetében még csak meg is értem ezt a praktikus használati szempontot, de mi végre csinálnak ilyet egy nem hasbaszúrásra rendszeresített, mezei, szalonnázó, fafaragó bicskára. Divatból?

Igen, SZVSZ pontosan a divat miatt.

Másik kérdés: a fogazott pengék meddig tartják meg az élüket (a simákhoz képest)? Mennyire lehet ezeket házilagosan is élezni? Vagy valami speciális élezőkészlet kell hozzájuk? Egyáltalán, mire valók az ilyen pengék?

A fogazas az elhosszat noveli meg, emiatt jobban lehet vele szelni (huzasos vagas, ahogy peldaul kenyeret vagunk, szemben a nyomasos vagassal, ahogy pl. almat hamozunk). Olyan helyen hasznaljak, ahol szelni kell (kenyeret, kotelet, stb., barmit, amit huzasokkal vagsz). Hazilagosan elezni a fogazas milyensegetol fuggoen vagy lehet, vagy nem. Ha lehet, azt altalaban kulon a fogazashoz illeszkedo profilu kovel szokas.

A fogazasnak egy nem lathato modja az, amikor a sima penget durva kovel elezik meg. Ekkor apro fogak keletkeznek (mikrofogazas), amik ugyanugy mukodnek, mint a nagyok. Az ily modon elezett kes a szelesben (huzasos vagas) jobban teljesit, mint egy leheletfinomra polirozott elu kes. Utobbi viszont a vagasban (nyomasos vagas) teljesit jobban, pl. borotvalas, almahamozas.

Osszefoglalva: fogazasnak SZVSZ csak nagyon specialis felhasznalas eseten van ertelme, altalanos hasznalatu kesre nem valo. Az elezest pedig a felhasznalashoz kell igazitani.

Robi

Előzmény: gyere a papához (150)
gyere a papához Creative Commons License 2001.10.05 0 0 150
OK, a katanák, meg a szamurájok esetében még csak meg is értem ezt a praktikus használati szempontot, de mi végre csinálnak ilyet egy nem hasbaszúrásra rendszeresített, mezei, szalonnázó, fafaragó bicskára. Divatból?
Másik kérdés: a fogazott pengék meddig tartják meg az élüket (a simákhoz képest)? Mennyire lehet ezeket házilagosan is élezni? Vagy valami speciális élezőkészlet kell hozzájuk? Egyáltalán, mire valók az ilyen pengék?
Taktikai kés?
Előzmény: Törölt nick (149)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.04 0 0 149
2. tanto késforma, japánból származik. Igazából arra jó, hogy kis vágásmélységben is teljes pengeszélességben tud vágni/roncsolni. Nézd meg a japán kardok végét.
Előzmény: gyere a papához (148)
gyere a papához Creative Commons License 2001.10.04 0 0 148
1. Mi az a "taktikai kés"?
2. Látni olyan késeket, amiknek a pengéje nem ívben hajlott, hanem a hegye közelében egyenes, majd egy tompaszögben megtörik. Mire jó ez?
gigant Creative Commons License 2001.09.24 0 0 147
Üdv, felhozom kicsit a témát, mert már megint kérdezni szeretnék! Debreceni plazmában találtam egy tőrt?, amibe rögtön beleszerettem:) Nevét tudom, de nem jut eszembe:), tiszta fekete volt, a műanyag markolata is, kétélű, a penge fele a tövétől kezdve mindkét oldalon hullámos(már tudom, hogy nem fűrészes) 4-5 cm hosszan, az árus szerint az amcsi elnöki testőrőknek, meg a különleges alakulat(ok)nak lett csinálva. És gyönyörűűűű! Az ára viszont kicsit? elgondolkoztató:) 35.000 HUF sajnos.
Ha valaki tudja miről,melyikről beszélek, segítsetek vélemény/beszerzés ügyben, mégegyszer ezért nem mennék el Debrecenbe:)
Ja, van-e esetleg vkinek ilyen?
Előre is köszi!
Nemozoli Creative Commons License 2001.08.10 0 0 146
Heló késmániások,

én is a feljebb említett állatfajba tartozom, van jópár aranyos darab a tulajdonomban (Spyderco, Smith&Wesson, SOG, Fox, Martiini stb.), és remélem, tudom még bővíteni a gyűjteményt (azok a fránya anyagi okok...) :-)

Darcy úr,

a kerámia pengés kések azért jók, mert elvileg nem tompul el soha az élük. Az anyaguk miatt akár rajtuk fenheted a többi késedet :-)
azonban ennek hátulütője az, hogy ha esetleg leejted a betonra/konyhakőre, akkor bizony csúnyán el tud törni a penge. Ugyanez történhet, ha a támadó bordái közé szúrsz vele, és megpróbálod kifeszegetni a beragadt pengét :-)))

Szerintem a kerámia igazán csak fenésre alkalmas, vagy fapadlós konyhába konyhakésnek. Sokkal praktikusabb a mindennapokra egy (sok) jó fém-kés. Amúgy meg én személy szerint szeretek "foglalkozni" a késekkel, és ebbe a köszörülés/fenés is beletartozik...

Némó

Előzmény: Mr Darcy (145)
Mr Darcy Creative Commons License 2001.07.16 0 0 145
Üdv

Van valakinek tapasztalata kerámia pengés késekkel, mint pl a Böker Infiniti s társa?
Él tartása, rugalmassága milyen?

Darcy

Előzmény: RobberT. (144)
RobberT. Creative Commons License 2001.07.12 0 0 144
Üdv !

Ha van valaki, aki tud szerezni higany dobótőrt, kérem dobjon egy mailt!
Ha nincs ilyen cuccod, de tudsz valakit akinek van, akkor is kérlek segíts hozzájutnom! Természetesen nem ingyen gondolom ezt a segítséget...

THX.
by Robber T.
alex5@mail.matav.hu

gvass1 Creative Commons License 2001.06.23 0 0 143
hi,űa kesmania/moskito igenis forgalmaz MoD keseket itthon, bar finoman szolva is megfizethetetlenek. Az egyik rugos modellel meg mar sikerult tenyerbe szurni magam. Ennyit az ergonomiarol.
Előzmény: Mr Darcy (141)
szucsr Creative Commons License 2001.06.22 0 0 142
A vámot talán el lehet kerülni ( erről valahol írt már valaki, aki rendelt a www.texsasknife???.com címen).

Top of Texas Knives: eleg jo araik vannak, rendszerint az ajanlott viszonteladoi ar alatt [emiatt regen a publikus honlapon fel sem tuntethettek a Spyderco araikat :-)], a postazas is eleg jo ($9 Magyarorszagra a legiposta), rendesen szallitottak.

Vam: ha a rendeles 27kHUF alatt van, akkor nincs vam. Lehet, hogy ez az osszeghatar valtozott, nem vagyok up-to-date.

Neten rendelesrol: a fent emlitett ceggel es az Amazonnal eddig semmi problemat nem tapasztaltam. Elofordult, hogy nem volt a megrendelt bicsak raktaron, de az is elofordult, hogy a listajukon nem szereplo bicsakot is beszereztek. Elofordult, hogy elveszett egy Amazonos csomag, szo nelkul ujrakuldtek.

Robi

Előzmény: Mr Darcy (141)
Mr Darcy Creative Commons License 2001.06.21 0 0 141
DrDGF

Magyarországon a kések kiskereskedelmi árrése kb 100% ha nem több, a Mosquitosok=Késmánia szoktak akciózni a FEHOVÁN (évente 1x:-(, ott lehet meg csípni olcsóbban a kommerszebb késeket. De MOD nem hiszem hogy volna nekik akár 1is raktáron. Marad: „az ismerősöm ismerőse tud valakit aki majd szerez egyet” vagy a netes vásárlás. Valaki lejjebb már írt egy címet: www.tool-shop.de, német cég nem olyan brutális de még így is magas szállítási költségekkel és magas árakkal, van másik: www.knifecener.com, itt is lehet vásárolni, olcsó amcsi árak magas szállítási költségek jellemzik. Nekem úgy tűnik még így is olcsóbbra jön ki. A vámot talán el lehet kerülni ( erről valahol írt már valaki, aki rendelt a www.texsasknife???.com címen).
És végül a tapasztalatom a neten történő vásárlásról: tán két éve rendeltem egy könyvet egy külföldi cégtől, amiből nem lett semmi. Két hónap után küldtek egy elnézést kérő e-mailt, hogy elfogyott. Pedig ők még el is fogadták volna a kártyám + minden klappolt.

A MOD tényleg szép késeket gyárt, elég vad formákban (ölésre, maximális sérülés előidézésére fejlesztették), kivétel a Trident típus. A magam részéről egy régebbi kivitelű CRKT M16-ost használok nagy megelégedéssel, az AUS 8-as acél penge ugyan kicsit nehezebben fenhető de ezért kárpótol a hosszú él tartás, és az ára kevesebb mint a harmada a MOD késeknek.

Mindenféle acélok összehasonlító táblázatát meg lehet találni: www.crkt.com, vagy www.knifecenter.com

Előzmény: Serp (140)
Serp Creative Commons License 2001.05.23 0 0 140
Kösz a választ.A 440-es acélnál vajon jellemző az,hogy hamar kimegy az él?Két kés tetszett meg közülük igazából az egyik 420-ból a másik 440-esből van.A 440-es pengéjébe minta van gravírozva.Nem gond ez,ha újra kell élezni?
Előzmény: the ronin (139)
the ronin Creative Commons License 2001.05.23 0 0 139
Elég jók a Herberts kések, nekem is van egy ilyen bicskám. Talán annyi a gond velük, hogy bár borotva élesre lehet fenni, ez a finom él viszonylag hamar kimegy. Ennek oka szerintem az anyagminőség, mert 420-as acélból van, és jobb pengék min. 440-es anyagok.(lásd penge magazin utolsó száma)
Előzmény: Serp (137)
DrDGF Creative Commons License 2001.05.14 0 0 138
Nem tudja valaki, hol lehet bolti (ill. Késmánia magazinban írt) ár alatt M.O.D. késeket beszerezni?
Serp Creative Commons License 2001.05.11 0 0 137
Herberts késekről mi a véleményetek?Jó minőségűnek számítanak?
Gróf Úr Creative Commons License 2001.05.10 0 0 136
Abbiza, így sokkal szebb :-)))
Előzmény: szucsr (135)
szucsr Creative Commons License 2001.05.10 0 0 135
Lehet ezt olvashatobban is, es ezt meg ki is masolhatod:

<a href="http://toolshop.de/knives/puma/leichtgewicht.html">LINK SZÖVEGE</a>

Robi

Előzmény: Gróf Úr (134)
Gróf Úr Creative Commons License 2001.05.10 0 0 134
Kis segítség linkeléshez:

kacsacsőr nyit A space HREF=http://toolshop.de/knives/puma/leichtgewicht.html kacsacsőr zár LINK SZÖVEGE kacsacsőr nyit perA kacsacsőr zár

Ez így néz ki:

LINK SZÖVEGE

Üdv: LC

Előzmény: gigant (131)
BreakDown Creative Commons License 2001.05.02 0 0 133
Szervusztok
Azt szeretném kérdezni, hogy tudja valamelyikőtök, hogyan illetve hol lehet elsajátítania késsel történő védekezés, mondom védekezés alapjait. Gondolok itt ütések, rugások, eszközös támadások hárítására késsel.
Szerintetek a még törvényes pengemérettel hatásosan megvalósítható ez?
Számít az, ha van 6 éves kardvívó múltam, voltam kétszeres megyei bajnok? Csak nagyon régen.?:-)))
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.04.06 0 0 132
Megvan tényleg egész szép. Bár a Kalasnyikov-bajonettet az én szememben nem sok minden übereli. Annyira ronda és funkcionális, hogy az már szép.
Előzmény: gigant (131)
gigant Creative Commons License 2001.04.03 0 0 131
De van. alább már beszúrtam:
http://toolshop.de/knives/puma/leichtgewicht.html

(még mindig nem tudok linkeskedni:((()

Sgt. Elias Creative Commons License 2001.03.27 0 0 130
Nincs róla képed?
Előzmény: gigant (129)
gigant Creative Commons License 2001.03.19 0 0 129
Üdv, emberek!
Jó hírem van, legalábbis nekem nagyon jó!
Múlt csötörtökön hozzájutottam egy Puma STEEL MASTER késhez, nem tanto és nem fűrészes élű.
GYÖNYÖRŰ!!!
Most hogy már megvan,ehhez a késhez mit szóltok?
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.03.13 0 0 128
NAA, senki sem tud mar mondani egy jo koszorust a bajonettemhez?
szucsr Creative Commons License 2001.03.12 0 0 127
gigant

"tantós változat nem nagyon tetszik"
Ez csupán tetszés-nem tetszés alapon van,vagy van vmi konkrét,tudományos magyarázat is?Tényleg,mi a különbség?

Hogy-hogy mi a kulonbseg? Hat a penge formaja. Majd latod, mennyire hasznalhato pengeforma a tanto a mindennapokban.

Robi

Előzmény: gigant (126)
gigant Creative Commons License 2001.03.10 0 0 126
Üdv mindenkinek,kérdeznék,ha lehet:
"tantós változat nem nagyon tetszik"
Ez csupán tetszés-nem tetszés alapon van,vagy van vmi konkrét,tudományos magyarázat is?Tényleg,mi a különbség?

"Szerintem a tanto pengefazonnak csak megfeleloen nagy pengen van ertelme (kardon, toron)"
Ez lenne a magyarázat?Ilyen kis késen nincs értelme?Nekem nagyon tetszik ez a típus,valaki magyarázza meg,hogy ez a tuti!!!

gyere a papához Creative Commons License 2001.03.10 0 0 125
Ezekhez a szép, damaszkolt (bár szerintem csak kvázi damaszkuszi) bicskákoz mit szóltok?: http://www.bladegallery.com/m.pl/featured.htm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!