Keresés

Részletes keresés

mzsperx Creative Commons License 2010.12.22 0 0 496

jajó, lehet, hogy nem gondolták azt, amit te. :)

nekem végülis nem nehéz döntenem: eddig is keveset kerestem, ezután sem fogok valszeg sokat, leginkább is htb vagyok, szóval így is, úgy is marha kevés pénzről beszélünk, majd csinálok önkéteset inkább... ha a többség visszamegy, kevés az esély, hogy vissza tudja ezt egyszer valaki csinálni, ezért maradok. növeljem az esélyeket :) 

(vagy elmegyek suliba, és sokat fogok keresni, de azt itten svájcban :D)

mzsperx Creative Commons License 2010.12.22 0 0 495

hmmm, de akkor miért írták nekem az ellenkezőjét? mármint a mnyup-ot megkérdeztem ugye. hát így legyen az ember okos...

Előzmény: csimpilimpihovamesz (489)
qayxsw Creative Commons License 2010.12.21 0 0 494

Én is szeretném tudni. Hasonló a példám. Nekem 6,5 év munkaviszonyom van (+főiskola, ami nem tudom most számít-e plusszban?!)

A manyuba 2,2 M Ft-om van és tavasszal EU-n belül költözöm és fogok tovább dolgozni előreláthatólag örökkön örökké már és onnan megyek nyugdíjba.

Jó lenne tudni, hogy menni vagy maradni...

Előzmény: ivk (492)
csimpilimpihovamesz Creative Commons License 2010.12.21 0 0 493

jaaa, akkor jó

Előzmény: ivk (492)
ivk Creative Commons License 2010.12.21 0 0 492

Több helyen is olvastam. Egyrészt fórumokban, másrészt az ONYF honlapján is van néhány példa felsorolva.

De tapasztalatból tudom hogy az ördög a részletekben van (egy tébés kifizetés kapcsán jártunk egyszer majdnem nagyon csúnyán és megoldáshoz is igen mélyről kellett jogszabályokat előásni), ezért is szeretném az én konkrét esetemet átbeszélni valakivel aki ért is hozzá. Ezzel párhuzamosan legkevésbé sem lennék meglepve hogy egy ügyfélszolgálaton rosszul tudják, szóval igazából még bármi lehet.

Előzmény: csimpilimpihovamesz (491)
csimpilimpihovamesz Creative Commons License 2010.12.21 0 0 491

ez az "egyezmény miatt a külföldön dolgozó mégis szerezhet további szolgálati időt" gondolat egyébként tőlem jött, legalábbis itt a topikban. ezért is viselem szívemen, hogy nehogy valakit félrevezessek. :-)

 

te is itt olvastad, vagy valahol máshol volt az az egy napos olvasgatásod? kíváncsi lennék én is, hogy igazán szakmabeliek hogy gondolják. (nekem csak egy rokonterületről van tapasztalatom, tb-hez nem értek.)

 

érdekes egyébként, mert mzsprex azt írja a 453-as hsz-ében, hogy neki konkrétan a magánnyugdíjpénztár mondta (/írta), hogy bukó a magyar nyugdíj, akkor is, ha külföldön dolgozik az ember. namármost vagy ők (manyup) még nem gondoltak arra, amire én igen, vagy baromi egyszerűen: nincs is igazam. szóval igazán kíváncsi vagyok én is. 

Előzmény: ivk (490)
ivk Creative Commons License 2010.12.21 0 0 490

Igen, megint igazad, nem minden országgal kapcsolatban igaz ez. De ha jól tudom igaz az EU-s országokra, plusz Norvégia, Svájc, Izland, Licheinstein és még a legtöbb volt szocialista országra mint pl a volt Szovjetunió és Jugoszlávia utódállamai. Az elszámolásokat EU-s keretszabályok biztosítják, a nem EU-s országokkal pedig kétoldalú egyezmények. Megint csak 1 nap olvasgatás alapján mondom. De pont azért szeretnék beszélni valakivel akinek nem 1 napos tapasztalata van ebben hanem mondjuk 5-10 év, mert én is biztos akarok lenni benn.

Előzmény: csimpilimpihovamesz (489)
csimpilimpihovamesz Creative Commons License 2010.12.21 0 0 489

igen, úgy tűnik, kb. így van, ahogy írod. de azért annyit tegyünk hozzá, hogy a második bekezdésedben emlegetett "külföld" eu ország kell hogy legyen. tehát amelyik a szociális egyezmény hatálya alá esik.

 

és a magam részéről még annyit tennék hozzá, hogy nem olvastam ezt a bizonyos egyezményt, tehát én nem merem száz százalékra állítani, hogy valóban szerezhető még biztosítási idő a magyarhoz az eu-ban akkor is, ha marad az ember a manyu-ban. szóval nehogy valaki rám alapozza a stratégiáját, amivel a nyugdíjas éveinek anyagi biztonságát akarja megteremteni, vagy legalábbis ne vádoljon, ha nem jön be. :-) de mindenképp így tűnik logikusnak, ez a valószínű. 

 

ööö, még az is leeht, hogy előkeresem végre ezt az egyezményt, és megnézem. :-) (persze még ekkor se biztos, hogy meg tudom mondani a tutit. van amikor alapelvek, általános megfogalmazások a kulcsok az ilyen dolgokhoz, amit szorosan is lehet értelmezni, meg tágabban is, ha nagyon akarja, pl. a magyar állam. de az is lehet, hogy feketén-fehéren kiolvasható.)

Előzmény: ivk (488)
ivk Creative Commons License 2010.12.21 0 0 488

Ennél trükkösebb a dolog. Az első fontos dolog hogy a már megszerzett jogosultságodat nem veszted el. Tehát ha eddig volt 20 szolgálati éved Mo-n (úgy emlékszem ennyi a minimum szükséges), akkor ha minden egyéb feltételt teljesítesz akkor kérheted hogy ez alapján állapítsák meg a nyugdíjadat és elmész nyugdíjba. Persze ez nagyon kevés lesz, mert normál esetben kb 40 évet kell dolgozni egy nyugdíjért, de ez a minimum. Ha nincs meg a 20 év szolgálati időd akkor szóba sem jön hogy akármilyen nyugdíjat kapjál (nem szereztél jogosultságot). Ezért van az hogy a fiatalabbak (akiknek nincs 20 évük, mint pl nekem) teljesen elvesztik az eddig az államnak befizetett összeget. 

 

Itt jön a második trükkös rész. Magyarországon ugyan már nem szerezhetsz szolgálati időt, de külföldön még igen. Azaz ha van eddig 10 szolgálati éved Mo-n és még szerzel 30-at külföldön, akkor összesen már 40 éved van, ami alapján jogosult lennél teljes nyugdíjra Mo-on is. Mivel azonban csak 10 évig fizettél itthon járulékot azt csinálják hogy kiszámolják hogy mennyi lenne a nyugdíjad ha végig itthon dolgoztál volna és annak az arányos részét kapot meg (10/40).

 

Ha valaki nem így gondolja, akkor szóljon, nekem ez állt össze 1 nap olvasgatás után.

Előzmény: mzsperx (487)
mzsperx Creative Commons License 2010.12.21 0 0 487

most ezt én nem értem.

 

aki nem lép vissza, nem szerezhet további jogosultságot. sem magyarországon, sem külföldön. nem???

vagyis 10 év munkaviszonnyal NO magyar nyugdíj. lehet kapni kicsikét a mnyup-tól, meg lehet kapni valamennyit a külföldi nyugdíjpénztárból. magyar állami nyugdíjnak nyenyó.

Előzmény: csimpilimpihovamesz (485)
ivk Creative Commons License 2010.12.21 0 0 486

Igen, ez fair észrevétel, így tűnik logikusnak.

Mindenesetre ez még mindig egy vállalható kompromisszum lehet azoknak akik esetleg nem akarnak visszalépni, de nem akarják veszni hagyni az eddig az államnak befizetett járulékok után keletkezett jogosultságukat sem. Annyi hátránya van (hogy a jelenlegi szabályok szerint) ez egy egyirányú út. Ha valaki ezt a megoldást választja akkor az eddigi a magyar államnak befizetett járulékok után kap nyugdíjat, de az esetlegesen a jövőben befizetett járulékok után már nem.

Előzmény: csimpilimpihovamesz (485)
csimpilimpihovamesz Creative Commons License 2010.12.21 0 0 485

pl. ott nem, hogy mindenképpen 1/4-nyi nyugdíjat fogsz kapni a magyar államtól. azaz a két összeg (amit akkor kapsz mo-ról, ha maradsz magánnypénztár-tag, meg ha visszalépsz) nem lesz azonos. felteszem, olyan 3:4 arány lesz a kettő között.

 

de ez idáig is így volt, nem, emberek? szóval aki nem volt manyu-tag, az több állami nyudgíjat kapott, mint aki nem, nem igaz? hiszen ő a teljes nyugdíjjárulékát az államnak fizette, míg a másik meg csak a 3/4-ét (vagy mennyit).  a másik viszont megkapta kiegészítésnek a manyu pénzét. 

 

---

 

az előző hsz. is én voltam, bocsi megint

Előzmény: ivk (483)
henn Creative Commons License 2010.12.21 0 0 484

ez nem magyar törvény, hanem a két ország által kötött egyezmény. igaz, mo-n törvény formájában hirdették ki, de ez nem azt jelenti, hogy mo írta. ugyanannyira írta svájc is, plusz egyeztettek róla hosszasan.

 

nincs benne a svájci szabály, természetesen. mint ahogy a magyar sincs. a svájci szabályok a mindenkori svájci törvényekben vannak, az egyezményben annyi szerepel, amennyi eltérés egy magyar állampolgár esetében megengedett egy tetszőleges - mondjuk algír - állampolgár svájci nyugdíjigényléséhez képest. ez az eltérés lényegében csak pozitív lehet egy algírhoz (tehát nem egyezményes ország állampolgárához) képest. (bár ki tudja, még az sincs teljesen kizárva - bár nem valószínű - hogy svájc algériával is kötött hasonló egyezményt. :-) )

 

a 16. cikk egyébként nem azt mondja, hogy ha nincs minimum tíz éves svájci helybenlakásod plusz biztosításod, akkor nem lesz svájci nyugdíjad egyáltalán. sejtelmem nincs a svájci szabályokról, de gondolom - ill. az egyezmény több cikkelyéből is így tűnik - tíz évnél kevesebb helybenlakás esetében egyszerűen valami résznyugdíjat kapnak. ezt a svájci belső jogszabályok mondják meg, hogy mekkorát, hogy számítják, stb.

Előzmény: mzsperx (482)
ivk Creative Commons License 2010.12.21 0 0 483

Köszönöm szépen a választ!

 

Hadd tegyek fel akkor még egy kérdést, immáron a szélesebb közönségnek is: szól-e bármi érv a külföldön dolgozók számára a visszalépés mellett? Ha ugyanis igazak a lentebb leírtak, akkor - szerintem - ugyanakkora állami nyugdíjat kap az aki visszalép és az aki nem, csak aki visszalép az elveszti az eddig befizetett pénzét is. Egy valamelyest konkrét példán keresztül: tegyük fel hogy jelenleg 10 év szolgálati időm van Mo-n, és külföldre költözök és itt fogok még dolgozni 30 évet. Ha a szolgálati időbe beszámítják a küldöldi munkavégzést is, akkor meglesz a min. szolgálati időm, tehát a magyar államtól 10/40 résznyi nyugdíjat fogok kapni akár visszalépek, akár nem. Helyes ez a gondolatmenet? Ha nem, akkor hol nem?

Előzmény: Törölt nick (479)
mzsperx Creative Commons License 2010.12.21 0 0 482

ez de fura, hogy a magyar törvény szövegében benne van a svájci szabály!!! ennek alaposabban utánanézek...

Előzmény: Törölt nick (481)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.21 0 0 481
Előzmény: mzsperx (480)
mzsperx Creative Commons License 2010.12.21 0 0 480

a tájékoztató oldalakon nem találom sehol, hog ylenne min idő, hogy jogosult legyél svájcban nyugdíjra

valami jogi információs oldalt találtam, itt ír egy példát:

remek, nem lehet kimásolni

http://www.dbohren.ch/fileadmin/user_upload/Diverse_Website/Hoehe_der_Altersrente_in_der_Schweiz.pdf

második oldal, ebben az van, hogy 1 év után is kaphatsz nyugdíjat...

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.21 0 0 479

A leveledet akár ide is írhattad volna. Két ok miatt. Nem biztos, hogy én vagyok a te embered, más jobban érthet hozzá. Ha ide írtad volna, akkor lehet, hogy más véleményét is olvashatnád. A másik pedig az, hogy saját szórakozásomra fórumozok. Ha van kedvem, és érdekel a téma, akkor írok. Ha nem, akkor nem. A maradék szabadidőmet arra szeretném felhasználni, amire én szeretném. Van, amikor egy esetleges díjazás sem hat meg. Különösen Karácsony környékén.

 

Ezért csak úgy általánosságban írnék.

 

Többeknek az a véleménye, hogy a kormány szerzett jogot sért. Elveszi a magántulajdont. Az én véleményem az, hogy a valamikori részleges nyugdíj-privatizációt csinálják vissza. Az adós csevejde topikba is írtam, hogy szerintem a manyu rendszernek nagyobbak a társadalmi költségei, mint az egyéni előnyök összessége. Természetesen az, aki a manyu rendszer miatt egyéni előnyökkel rendelkezik nem tetszik az "államosítás".

 

Átlépés, vagy maradás? Az állam (kormány) a társadalmi költségek csökkentése miatt hozza olyan helyzetbe a manyu tagokat, hogy minél kevesebb embernek érje meg maradni. Még az eljárási szabályok is ellehetetlenítik a maradást. Szerintem ez így is van jól. A manyu rendszer már régen megérett a felszámolásra.

 

Mégis ki miért dönt a maradás mellett? Az itteni fórumok (a polidili különösen) felülreprezentálják a maradókat. Ennyi embernek nem éri meg a manyu tagság. Kifejezetten átlag feletti kereset, hosszú biztosítási idő (munkanélküliség, keresőképtelenség, gyereknevelés!), az eddigiekhez képest magasabb manyu hozam, és alacsonyabb működési költség együttes feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy megérje maradni.

 

A külföldi munkavégzés annyira nem bonyolítja meg a kalkulálást. Az eu-n belül a munkaerő szabad áramlásának elve miatt kollektíven szabályozzák a kérdést. Bárhol is dolgozzon az ember, szolgálati időt szerez. A szolgálati időket össze kell számolni. Tagállami szinten (mindenhol, ahol dolgoztál) meg kell vizsgálni a nyugdíjjogosultságot: az összes szolgálati időt, és a nyugdíjkorhatárt. Mindenhol nemzeti nyugdíjat kapsz annak arányában, ahogy a tagállami szolgálati idő aránylik az összeshez.

 

Vannak országok (már leírtam melyekkel), amelyekkel hasonló egyezményünk van nyugdíjügyben, mint az eu-val kollektíven. Ezeket az egyezményeket viszont egyedileg kell megnézni, mert különbözhetnek. A svájci kapásból: 10 év ottani járulékfizetés kell a svájci nyugdíjhoz.

 

Egy dologra jó a külföldön szerzett szolgálati idő: a magyar állami nyugdíj feltétele a 20 év szolgálati idő. Ha az nincs meg, akkor nincs állami nyugdíj. Egyébként teljesen mindegy a magyar nyugdíj szempontjából, hogy van-e külföldön szerzett szolgálati időd.

Előzmény: ivk (478)
ivk Creative Commons License 2010.12.21 0 0 478

Szia Jimi! Írhatok neked privátban? Ha igen, kérlek küldd el az emailcímedet az ivkivk kukac yahoo pont com címre. Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (450)
mzsperx Creative Commons License 2010.12.21 0 0 477

ezt írták nekem:

"Magánnyugdíjpénztári tagság esetében a szolgálati idő nem számít bele a nyugdíjszolgáltatásba, csak az egyéni számlán felhalmozott összeg a döntő."
Előzmény: csimpilimpihovamesz (473)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.21 0 0 476

Azt, hogy mi lennek eletszeru, most hagyjuk, szepen kiderult, hogy szarnak a logikara.

 

Ugy latom, nem ment at a kerdesem lenyege, megprobalom majd megtalalni, hol olvastam ezzel kapcsalatban, es mit.

 

A papirt kosz!

Előzmény: Híd (462)
csimpilimpihovamesz Creative Commons License 2010.12.21 0 0 475

elvileg nem. törvény foglalkozik azzal, hogy mi is az a (magyar) magánnyugdíjpénztár, hogy kell kinéznie, mi a szervezeti felépítése. ezt csak magyarországi keretek közt lehet csinálni, azt hiszem. 

Előzmény: Törölt nick (465)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.21 0 0 474

Nyugi, nem basztatnank reklamozasert :D

 

Amugy kosz, meg is nyitottam, szep lett, latszik, hogy profi csinalta ;)

Előzmény: Axióma (472)
csimpilimpihovamesz Creative Commons License 2010.12.21 0 0 473

snigel meg a 452-es hsz.-ában azt írta, hogy "ha fizettél legalább tíz évet". ez vajon mire vonatkozik? nekem is vad, hogy csak akkor adnák ki a pénzemet, ha legalább tíz évet fizettem, hiába töltöm be a nyugdíjkorhatárt...

Előzmény: mzsperx (470)
Axióma Creative Commons License 2010.12.21 0 0 472

Kesz, kozkinccse teszem, sztem elegge hasonlit... azert ha hiba van valahol, szoljatok. A lakcimkartya szamanak picit kicsi a hely, meg a bal also alairasnal felteszem csak scannelesi hibaszazalek hogy megszakad a pontsor. A doksit ugy lehet elerni, hogy a weboldalam cimet kell kiegesziteni azzal, hogy mnyp_nyilatkozat.doc (ralinkelni nem akarok).

Előzmény: Axióma (471)
Axióma Creative Commons License 2010.12.21 0 0 471

Nagyon koszi, az lesz, kiszerkesztem. Na meg nem is az a fontos annyira, hogy pontosan hogy nez ki, hanem hogy milyen adatok kellenek bele (pl. mnyp azonosito nem, mert azt konkretan nem tudom es nem tudom mit kene vinnem azonositani, ahhoz nincs igazolvany).

Előzmény: Híd (459)
mzsperx Creative Commons License 2010.12.21 0 0 470

nem kell a 20 év, ha nyugdíjas korú leszel, kapsz pénzt (ezt konkrétan megkérdeztem a mnyup-tól),

és szerintem, mire mi öregek leszünk, akkor már nem lesz egyösszegű kifizetés, hanem járadék, de ebben nem vagyok biztos.

Előzmény: endre66 (466)
mzsperx Creative Commons License 2010.12.21 0 0 469

vagy ha nincs magyar munkáltatód? akkor be kell valakinek mutatni? - a férjem most külföldi munkahellyel rendelkezik

és postán megjárja vajon? - én meg fizetés nélküli szabin vagyok, gondolom, nekem haza kell küldenem.

 

Előzmény: Híd (461)
mzsperx Creative Commons License 2010.12.21 0 0 468

ez azért mekkora röhej már, hogy előttük kell aláírni, még jó, hogy közjegyző nem kell már hozzá. többen maradnának, mi, ha postán is be lehetne küldeni...

letölteni nem lehet valahonnan?

Előzmény: Híd (456)
mzsperx Creative Commons License 2010.12.21 0 0 467

ez így van :) én is álmodozom :)

Előzmény: Axióma (454)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!