Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1379

A teagomba alapvetően jobban kedveli a feketeteában nagyobb arányban fellelhető cseranyagokat és egyéb összetevőket, sőt azokra kimondottan szüksége van. Jobban táplálja, gyorsabban erősődik tőle, ami megnyilvánul abban is, hogy kevésbé hajlamos leesni vagy a szélén lehajlani, különböző piszkálások hatására. Ezzel összefüggésben a savanyodásban is szerepet játszik.

 

Zöldteától is fejlődik, ezt mi egészségesebbnek is tartjuk, míg a gomba számára a zöldtea kissé hiányos táplálék, éhezik tőle.


Ezért főleg első indításnál legalább fele-fele arányban, vagy teljes egészében, célszerű feketeteát alkalmazni. A fóti cégtől rendelhető teakeverék például fekete-, zöld- és bodzateát tartalmaz, nem tudni, milyen arányban.


A szabvány 4,25 literes üveg felső görbülete 3,5 liternél kezdődik. (Kombucha célra a görbületnél feljebb nem szokás tölteni.) A dobozban kapható kultúra térfogata kb. félliter (dobozzal együtt 560 gramm súlyú). Így elvileg 3 liternél több talán nem ment bele, az pedig még elfogadható lenne, egy ilyen életerős gombához. 3 liter feketeteát például még a kapható félliteres itallal is be lehet indítani, nemhogy tenyészettel.

 

Értelmezés kérdése, de nekem inkább úgy tűnik, hogy összesen 1 literre gondoltak. Egyébként írhatták volna, hogy literenként, illetve max. hány liter legyen. De szerintem 2 vagy 3 liter sem okozhat gondot.

 

 

Előzmény: liquid__ (1378)
liquid__ Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1378
Fóti gombával indítottam. Szerintem túl sok volt a 4 liter tea első körben ahhoz a kevés indító folyadékhoz amiben a gomba volt. Elég lett volna 1-2 literrel kezdenem. A másik dolog, hogy elég erős teát készítettem "gunpowder" szárítású zöld teából.

Mindegy. A legutóbbi kóstolás eredményeképp lemerült vastag gomba helyére már látom, hogy kezd nőni egy újabb a tea tetején. Szóval, jó lesz ez :)

Köszi a hozzászólást.

Előzmény: Törölt nick (1377)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 1377
Ha gomba nélkül, bolti combuchából állítod elő, akkor 30-35 nap kell a gomba megfelelő mennyiségben történő előállításához.
Előzmény: liquid__ (1376)
liquid__ Creative Commons License 2009.04.17 0 0 1376
Ok. Tehát akkor várok tovább türelemmel, amíg abszolut nem érezhető az édeskés íz.
Gyanítom, hogy ezzel egy újabb "gombaemeletel" fog gyarapodni a tenyészet :)

De azt továbbra sem értem miért ilyen lassan kajálja be az összes cukrot.
Előzmény: Törölt nick (1375)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.17 0 0 1375
Mindenképpen meg kell várni, mígnem savanyú lesz. Ez a gomba mennyiségétől függ. Kezdetben (kevés gombánál) 10-15 nap, sok gombánál (4,2 literes üvegben kb.4 cm)
ez 6-8 nap, de 6 nap is elég a savanyodáshoz.

Ez nekem úgy is bevállt, hogy nem indítógombát, hanem a bolti teából tenyésztettem ki.
Előzmény: liquid__ (1374)
liquid__ Creative Commons License 2009.04.16 0 0 1374
Sziasztok!

Kb. 4 hete beszereztem egy fóti gombát és első próbálkozásnak egy 4 literes üvegbe kezdtem erjeszteni. Pontosan kimértem a hozzávaló cukrot és zöld teába került a gombácska. Valamivel több mint 1 hét után már szép fehér zselés réteg kezdett kialakulni a tetején olyan 2-3 mm vastagságú. Ekkor megkóstoltam a teát, de még nagyon édes volt az íze. Így, hagytam tovább "dolgozni". A kóstolás miatt ez a kis gomba lesűlyedt az aljára.

Ma (azaz már kb. 1 hónapja a készítést követően) ismét megkóstoltam, mivel az előző akció után lemerült gomba helyére most már egy kb. 1.5-2 cm(!) vastag, teljesen fehér, homogén szép új gomba nőtt. Alatta láthatóvá váltak a fonalai is a teában.

Ennyi bevezető után a LÉNYEG: még mindíg édeskés az íze. Savanyodott a tea, de továbbra is érezni benne a cukrot. És miután hozzányultam a gombához, hogy kivegyek az üvegből egy kis lötyit, a gomba ismét lesűlyedt :) Így, már 3 emeletes gomba van az üveg alján: eredeti fóti gomba, vékony gomba, a fóti gombával azonos vastagságú de már "itthoni" gomba.

Az lenne a kérdésem, hogy járt már valaki így? Azaz láthatóan él benne a gomba, hiszen nő mint a bolondgomba :) de még mindíg nem 100% savanyú. Egyébként kb. 22 fok van a lakásban.

Várjak türelmesen tovább?
Miért ilyen lassan kajálja be a cukrot (jól emlékszem, hogy az ital akkor iható ha már egyáltalán nincs édeskés íze)?

Help, pls.

Törölt nick Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1373
Ez gomba, nem lehet folyadék nélkül tárolni.Elküldeni nagyon körülményes. Valaki itt kért néhány hozzászólással lejjebb, adtam volna neki is szívesen mert van bőven.

Fehívnám a figyelmet arra, hogy 30-35 napon belül a boltban kaphatóból is ki lehet tenyészteni annyit, amit a folyamatos előállításhoz szükséges.

Egy éve kezdtem én is így és van állandóan 1 4,2 literes üvegnyii gombám. Állandóan tenyésztem és selejtezem. Tartalék gomba nélkül nagyon nehét meglenni.
johi2001 Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1372

Sziasztok!

 

Fehérvári vagyok, lenne valakinek Kombucha gombája, amit akár postán is tud küldeni? Gondolom nem kell sok belőle mert elszaporodik rövid idő alatt. Szóval, ha valakinek lenne és tud küldeni, kérem írjon.

előre is köszi.

cs.aba Creative Commons License 2009.04.02 0 0 1371
Sziasztok!
Látom többen is próbálkoznak otthoni gomba "kitenyésztésével" én is!
Én egy papajás koncentrátumból indítottam el a kezdő adagot és be is indult, de az arányokat rosszul állítottam be (sok tea, kevés koncentrátum) és nagyon lassan fejlődött.
Jól eltalált, arányokkal szerintem el lehet indítani a folyamatokat és megnőhet!
Azóta szerencsére Marcipától kaptam egy igazi gombát és most párhuzamosan nevelgetem őket.
Cs.
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.31 0 0 1370

Natur koncentrátum kellene szerintem, én is azzal csináltam. Érdekes, közben jól felvitték az árát. Legalábbis, ahol én szoktam venni.

 

Koncentrátumból gombatelepet szaporítani amúgy is határeset, nem rontanám az esélyeket mindenféle adalékokkal. Eleve a gomba savanyú közegben érzi jól magát, egyébként penészedhet, leállhat, tönkremehet.

Előzmény: Kendeanyu (1367)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.31 0 0 1369
Sziasztok!

Nekem 1 nagy kérésem lenne a kisfiam nagyon beteg lett és az orvosunk azt mondta hogy szerezzek be ilyen kombucha gombát valahonnan,mert nagy esélye lenne a gyógyulásra.Sajnos a gyógykezelés minden pénzünket felemészti úgy ,hogy anyagi forrásom nem áll rendelkezésre vásárolni belőle.Ha valakinek van felesleges kérem jelezze előre is köszönöm. 20 239 8811
marcipa Creative Commons License 2009.03.29 0 0 1368
Sziasztok!
Legjobb "normál" teában készíteni, aztán, amikor leszűritek fogyasztásra, akkor búzafüvezhettek. Én azonban azt vallom, hogy a kombucha, az kombucha. A többi egészségmegőrző termék, pedig szintén jó dolgok, de miért kellene összekeverni azokat?
Tudjátok más kérdés az üzleti fogás!
Kendeanyu Creative Commons License 2009.03.29 0 0 1367

Szép Napot Nektek! Sok éve "gombáztam" már, tehát nagyjából tudom, hogyan ;) Most azonban újra kezdem. Mivel eddig nem kaptam indítót, vásároltam egy üveg koncentrátumot búzafűvel. Gondoltam, ebből is lesz telepem idővel, és azt olvastam itt, hogy néhányatoknak sikerült is már ily módon elkezdeni. :) Ami kérdés lenne számomra, hogy búzafüves koncentrátumot indítok. Akkor a használt zöldtea mellé búzafüvet is tegyek?

Így iható a tea lúgosító italnként. De én szeretném is előállítani - nyilván ezt is lehet valahogyan. :):)

Charpentier, látom, te próbálkozol különböző növényekkel. Mit gondolsz a búzafűről?

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.24 0 0 1366
Én egy üzletben kapható Combucha teából tenyésztettem ki a gombát. Egy év óta van már annyi, amennyit egy 42,2 literes üvegbe beleférne (tea nélkül).

Én mindig 2 db 4,2 literes üvegben gyártom, a 3 üvegben tárolom a tartalékgombát. A 2 üveg tartalmát 4-5 hetente leszűröm. 3-4 hónap után szünetet tartok, ekkor 1 hónapig mind a három üvegben tárolom és egyben érlelem a gombákat. Így folyamatosan selejtezhetem a gombáimat és állandó az újratermelés is.

Ha bármikor hibáznék is az előállítással, mindig van elegendő tartalékgombám. A gomba tárolásakor nem kell hűteni, különös tekintettel arra, hogy a savanyú közegben nagyon intenzív az új gomba előállítása. Nemcsak a régit őrzöm meg így, hanem újat állítok elő folyamatosan.
Előzmény: Törölt nick (1365)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1365

Aromákat, ízhatásokat a felhasznált tea, áztatási töménység adja. A koncentrátum lényegében ugyanaz, amit házilag is produkál az ember, de az egységnyi térfogatra eső hasznos élőlények száma valamivel magasabb. Vagy legalábbis elvárható egy koncentrátumtól, hogy sűrűbben lakjanak benne, ezt megfelelő laboratóriumi ellenőrzésekkel biztosítani lehet. Ugyan külföldi honlapon olvastam, de gondolom érvényes a magyar termékre is.

 

A lebegő élesztőszálakat pedig kiszűrik belőle, levegőt sem kap, így állítják meg a folyamatot. De mivel a szűrés soha nem lehet tökéletes, hőkezelni meg nyilván nem szabad, mindig marad benne annyi élesztő, ami a felélesztéshez elegendő.

Előzmény: tika6427 (1364)
tika6427 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1364

Hát jelentem, nekem sikerült ! Mind akét üveg megindult, az egyik 6 napos, a másik 5 napos, és mindkettőn erősen érzik a savanyú szag. Az egyiket minimális gombával és boltban kapható koncentrátummal indítottam el, és bár azon vékonyabb a bébi gomba, de határozottan ott van. Nagyon örülök,mert szerintem ez sokkal finomabb, mint a bolti koncentrátum, és nem tudom, az mitől koncentrátum, de az enyém, amit még  múlt héten 12 naposan engedtem le, és azóta iszom, ez legalább olyan erőteljesen és zamatos, mint az, nem is igazából tudom  meginni tisztán. Kb.egy decit iszok ugyanannyi vízzel felengedve reggel és este.

Nagy siker ez nekem, mert valamikor a kefír gombával nem voltam elégedett, kefír lett belőle, de nem volt finom, nagyon éreztem rajta a tej ízét, amit nem szeretek. Ez viszont nagyon jó, kellemes ízű, remélem minden kedvező hatása érvényesülni fog. Nem beszélve arról, hogy így mennyivel olcsóbban lehet előállítani, mint a bolti.

Úgyhogy nagyon köszönöm a segítségeket, igazán jól jöttek, és eredényesek voltak.

PIKEUR Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1363

Sziasztok,

 

Szeretnénk belevágni a kombucha gomba nevelésbe, de sajnos nem találtunk sehol eladó, elvihető gombát. Van esetleg valakinek gombája indítóval? A postai úton történő átvételben nem nagyon bízom, mert megsérülhet a gomba.

 

Budapest mellett lakunk, el tudnánk menni érte Pestre.

 

Köszi

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1362
Cukros tea kell mindig, mindkettőre szüksége van a Kombuchának. A cukor mindenféle gombának energiaforrása, a tea pedig (mivel teagombáról van szó) a fajta számára szükséges egyedi tápanyagokat szolgáltat.
Előzmény: tika6427 (1361)
tika6427 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1361
Köszönöm, akkor meg fogom próbálni ezzel beindítani a másik üveget. Már nagyon türelmetlen vagyok, lehet, hogy este meg fogok kóstolni a 8 napos teát, még azért várok a lecsapolásával egy pár napot, és valószínűleg ahogy itt olvastam, csak kb.40-50 %-ot fogok lecsapolni, és fel fogom tölteni megint lefözött zöldteával. Akkor megint 2 liter teát rakjak bele, plusz 20 dkg. cukrot? VAgy akkor már a cukor nem kell? Most ez sem tiszta nekem, ezer szerencsém, hogy van ez a fórum.
Előzmény: Törölt nick (1360)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1360

Működik, nekem kettőből kétszer simán beindult. Régebben nem jött össze, mert a palacknak csak egy  kisebb részével próbáltam, mivel a többit elfogyasztottam. Arra lettem volna kíváncsi, hogy legalább nyomokban jelentkezik-e valami élet, de semmi nem történt. Talán még a teát is túl erősre főztem, ha ez számít. Van egy gyanúm, hogy főleg a vörös árnyalatú teákból nem jó neki a nagyon tömény főzet (befullasztja?). Később olvastam hogy Charpentier fórumtársnak sikerült, utána próbáltam meg ismét.


 Olyan bolti palackot használtam, ami állt pár hónapig, voltak már benne barna szálak, vagyis élesztős üledék. De elképzelhető, hogy tiszta, frissen palackozott ital is ugyanúgy beindul. A palackozás időpontját ugyan nem írják rá, de bizonyára a lejárat napja, mínusz 1 év, ez nem csak kézenfekvő, de a palackok tartalmának alaposabb megfigyelése is erre utal.

Előzmény: tika6427 (1359)
tika6427 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1359

most kitaláltam egy "új módszert". Ráraktam az üveget az akvárium fa-tetejére,  mivel az akváriumban 26-28 fok van, a tetején is van kb. 20-23 fok. Úgyhogy reggel nagy örömömre már láttam azt a bizonyos vékony, de erős hártyát a lé tetején, ami ezek szerint a bébi kombucha, és az illata is sokkal erőteljesebb.

 

Azt írod, hogy koncentrátummal is lehet indítani teát, tehát nem kell hozzá gomba, csak a koncentrátum, meg a tea + cukor, és annak a tetején fog kialakulni a bébi kombuca? Ez jó lenne, mert akkor indíthatnék még egy üveget, és akkor mindig lenne elég.

Nagyon köszönöm az eddigi segítségedet is.

 

Előzmény: Törölt nick (1358)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.02 0 0 1358

Lényegében az szerepel benne, amit le is írtam, valamint szerintük a 16 C fok alatti hőmérséklet nem ajánlott, mivel többnyire befertőződéshez, a fermentáció leállásához vezet.


A bolti natúr koncentrátum nagyon megfelelő feljavításhoz, hiszen még gombatelep is fejleszthető belőle. Emiatt nem is látom értelmét mondjuk a Vaterán rendelni. Mégha az is lehet jó. Az egészséges gombatelep elég jellegzetes, jól felismerhető, főleg miután már némi tapasztalat is kialakul róla.


Viszont 0,5 liter koncentrátum + 2 liter cukros tea, jó meleg helyre tenni, az is beindul. Az első szakaszban ugyan vékony réteget ad, de lecsapolva, teát ismét hozzáadva, egyre vastagabb lesz.


A kifejlett gombatelep sokmindent kibír, de azért a kémhatás tartós eltolódása, vagyis a savanyúság csökkenése nem tesz jót neki, mivel számára és az optimális létfeltételeket a savanyú közeg biztosítja, beleértve a hozzá társult valamennyi baktériumot és élesztőt is.

Előzmény: tika6427 (1357)
tika6427 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 1357

Azért még azt megkérdezném, hogy olvastam internetes hirdetéseket, ahol gombát lehet rendelni, szerintetek ez megbízható minőség?  Elég szkeptikus vagyok az ilyen netes rendelésekkel, itt csak könyvet szoktam rendelni. Ha tudnátok megbízható helyet, ahol rendelhetek, megköszönném.

tika6427 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 1356

Nem baj, ha lemaradt, arról sincs fogalmam se, hogy a többiben mi van, "beszélni csak magyar" és olvasni is.:):):):):)

 

Szóval akkor amíg nem látok, vagy érzek penész szagot, vagy ízt addig nincsen baj, és a habzás is természetes. Azt már kiolvastam, hogy a új gomba csak egy vékony hártya lesz, de ha nem lesz az sem baj, ez a mostani gomba is fiatal, még sokáig elég lesz, bár én több üveggel szeretnék majd csinálni, mert ketten vagyunk, és folyamatosan szeretnénk inni. Ehhez képest azért elég rossz ez a kezdés, mondhatni "Gyenge kezdés után erős visszaesés" :):):)

 

Azért még várok türelmesen, és majd csak a hétvége után szűrök le bármilyen következtetést (de inkább a teát szeretném), ha meg nem sikerül, akkor újra indítom. Mert ugye újra tudom majd indítani, a "gombának" semmi baja? Akkor csak az lesz a gondom, hogy honnan veszek  indító teát. A bolti koncentrátum szerintetek megfelelő lesz??

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1355)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.02 0 0 1355

Ez a rész pont lemaradt:

 

Temperatures under 60F (16C) are not recommended and usually lead to a contaminated or off-ferment.

Előzmény: Törölt nick (1354)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.02 0 0 1354

Lassabb is, de nagyobb gond, hogy a túl alacsony hőmérséklet kedvezhet a nemkívánatos baktériumok szaporodásának, penész képződésének. Vagyis rossz irányba billenhetnek a folyamatok, savanyodás helyett lúgos irányba. Ilyenkor vizes, édeskés íz érezhető. Az persze nem gond, amikor főleg eleinte, a cukor édes íze  jól érzékelhető, csak mellette legyen jelen a savanyú íz is. Az állapotát inkább így lehet követni, nem feltétlenül az időfaktor számít, bár részben az is. Néhány hét után már lelassul, beáll. A habzás is múlik idővel, a tetején pedig először csak vékony hártyának kell képződni, mely egyre vastagodik.

 

 

http://www.happyherbalist.com/cautions.htm  

 

The optimum temperature range for making kombucha tea is between 74F (23.5C) and 84F (29C). This range reduces the risk of mold forming. This range is suited for the probiotic yeasts working with the probiotic bacteria. (SCOBY). It is suited to produce a more reliable consistent brew each time. A kombucha may ferment and produce good kombucha tea in temperatures other than this range but the brew tends to be more unpredictable. Lower temperatures may foster less favorable (or pathogenic) bacteria and yeasts.

Előzmény: tika6427 (1353)
tika6427 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 1353

Oké, semmi gond, eddig is sok segítséget és ötletet kaptam innen. Azért most megkérdezem itt is a kétségeimet.

Szóval a múlt hétfőn indítottam el a tehát, azóta annyi a változás, hogy talán kicsit erőteljesebb az illata, meg "habzik" a teteje. Az normális? Abból lesz az új gomba? Az a gond szerintem, hogy nálunk eléggé hideg van, amíg dolgozunk addig 16-17 fok van, és utána is maximum 20-21, de inkább 20. Lehet, hogy ez kevés a teának, és azért indul be lassabban, ha így van, nem gond, van türelmem, de remélem azért elkészül.

 

Szóval szerintetek így mikor lesz kész? 2-3 hét? Mennyi az az idő, amin túl tovább nem lehet érleni?

Előzmény: Törölt nick (1352)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1352
Nem tudom miért, de egyelőre nem tudom átküldeni a szakkönyvet. A zöldteát nem nagyon szereti, de ha visszaolvasod a hozzászólásokat, bővebbet megtudsz erről.
Előzmény: tika6427 (1351)
tika6427 Creative Commons License 2009.02.23 0 0 1351

Hát azt nagyon megköszönném, ha elküldenéd a tika6427@freemail.hu-ra.

És akkor még egy gyors kérdés. MEgkaptam a gombát egy ismerősömtől, ma fogom elindítani. Ő azt mondta, hogy zöld teával indítsam el. Van ennek valami jelentősége, hogy zöld tea vagy fekete tea?

Azért, ha lesz időm, még megnéztem az ajánlott linkeket is. Köszönöm a válaszodat !

Előzmény: Törölt nick (1348)
k.émi Creative Commons License 2009.02.21 0 0 1350
Jók ezek a linkek! Ha még tudtok hasznos magyar nyelvű leírásokat, feltehetnétek. Köszi!Mindegyikben van valami új infó.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!