Keresés

Részletes keresés

Empok Nor Creative Commons License 2024.03.24 0 2 24460

Egyébként ami leginkább hiányzik az összes új Trekből, az a magas írói minőség. Hogy magas szintű, kissé talán irodalmi beszédeket, idézetek lehessen benne olvasni. És persze az is, hogy nem foglalkoznak komoly társadalmi, politikai, kérdésekkel, mint pl. a TOS fantasztikus epizódjai, a rasszizmust intellektuálisan feldolgozó "Let that be your last battlefield", vagy az elnyomás természetéről szóló "The Cloud Minders" vagy a TNG fantasztikus epizódja a boszorkányüldözésekről, a "The Drumhead", vagy a Voyager hihetetlenül tanulságos eutanázia drámája a "Death Wish". Hol vannak ilyenek? A mai Trek leginkább úgy foglalkozik társadalmi kérdésekkel, hogy valami gagyi akciójelenetbe beleveszi, hogy a Burnham-et "mansplaining-elő" férfi brutális halált hal, ez a fajta politizálás a 15 éves tumblr/tiktok fanatikusainak a színvonala. Nem csinálnak egy egész epizódot ilyesmiről, mert ahhoz konkrét állásfoglalásra, komoly drámára van szükség és az ugye nem kedvez sem a robbanásoknak, sem a tömény nyálnak. Csak gondoljunk bele, hogy ilyen idézeteket lehetett venni a régi Star Trekekből:

 

TOS, Kirk kapitány: "Give me your hand... Now feel that. Human flesh against human flesh. We're the same. We share the same history, the same heritage, the same lives. We're tied together beyond any untying. Man or woman, it makes no difference. We're human. We couldn't escape from each other even if we wanted to. That's how you do it, Lieutenant. By remembering who and what you are. A bit of flesh and blood afloat in a universe without end. And the only thing that is truly yours is the rest of humanity. That's where our duty lies."

 

TNG, Picard kapitány: "You know, there are some words I've known since I was a schoolboy: "With the first link, the chain is forged. The first speech censured, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably." Those words were uttered by Judge Aaron Satie, as wisdom and warning. The first time any man's freedom is trodden on, we're all damaged."

 

DS9, Sisko kapitány: "It is the unknown that defines our existence. We are constantly searching, not just for answers to our questions, but for new questions. We are explorers. We explore our lives day by day, and we explore the galaxy, trying to expand the boundaries of our knowledge. And that is why I am here. Not to conquer you with weapons, or with ideas. But to coexist... and learn."

Ezek az idézetek számomra a szívét és a lelkét adják a Star Treknek. Minden űrcsata vagy hajtómű csak az ehhez kapcsolódó "kontextus". És a mai Trekben meg az inspiráló beszéd nagyjából az, hogy: "bíznunk kell egymásban, szeretnünk kell egymást, mert hiszünk és a hit nagyon fontos, meg a szeretet is". Vagy ilyesmi. Ezek az írók nem tudnak írni, nincs klasszikus olvasottságuk, hanem 50-60 éves testbe zárt tinik.

Empok Nor Creative Commons License 2024.03.24 0 2 24459

Eljött az ideje, hogy megnézzem a Strange New Worlds 2. évadot. Természetesen az egész gornos szál elég ostoba volt és nem értem miért csináltak belőlük Alien-ből származó xenomorfokat, ezen kívül még hosszú esszéket tudnék írni azokról a dolgokról, amik nem illenek a Star Trek univerzumba, legfőképpen persze az idegesítő, hogy mindenki úgy viselkedik, mint a 14 éves TikTokos tinik, de mégis, nem bánom, hogy elkészült egy a sorozat, ennek pedig egy oka van: James T. Kirk hadnagy.

 

Amikor először hallottam, hogy bele akarják tenni Kirk-öt a sorozatba, csak fogtam a fejem, hogy már megint a felét fognak ezek csinálni, hogy kinek volt az ötlete, hogy a Vámpírnaplókos színész játssza el a sci-fi történelem egyik legfontosabb szereplőjét a rendes idővonalon. Már készültem a totális katasztrófára. Aztán kiderült, hogy tévedtem, mert a színész TOS rajongó és végignézte az egész sorozatot. Hogy miért fontos ezt?

 

Mert Amerikában Kirk kapitány egyszerűen egy ostoba paródiává vált a popkultúrában, a paródiák és a felszínes vizsgálata a dolgoknak egy hamis képet terjesztett el Kirk-ről, mint karakterről, de annyira, hogy a valódi, TOS-ban látott karakterre már senki sem emlékszik normálisan aki nem nézi rendszeresen. Ezt a jelenséget hívjuk "Kirk Drift"-nek. 2017-ben egy rajongói körökben nagyon ismert esszét írtak erről, hogy mennyire félre van értve Kirk mint karakter. Ennek persze a Kurtzman-Abrams filmek az okai, akik filmre is vitték ezeket az ostoba sztereotípiákat, az első két JJ filmben ugyanis Kirk egy felelősséget nem ismerő, lázadó, semmilyen szabályt nem követő, agyatlan csajozógép és akcióhős. Amerikában sajnos sokan valóban azt hiszik, hogy Kirk ilyen volt, hogy egy agyatlan, erőszakos megoldásban hívő nőfaló volt. Ez pedig 100%-osan hazug, teljesen téves kép, az eredeti Kirk pont ennek az ellentéte volt. Ahogy a Kirk Drift esszé is elmagyarázza, Kirk egy kifejezetten szabálykövető, ambiciózus, kifejezetten karrierista, vérprofi vezető volt, aki feljelentette a barátját, Ben Finney-t amikor az hibázott, akit az Akadémián a barátja Gary Mitchell egy "adag könyv lábakon"-nak nevezett és egy Finnegan nevű másik kadét piszkálta, amiért túl sokat tanult. Aki látta a "Shore leave", "Where no man has gone before", "Court Martial" című TOS epizódokat, az tudja, hogy Kirk ilyen volt, egy vérprofi, kifejezetten szabálykövető karakter és nagyjából annyiszor szegte meg az elsődleges irányelvet, mint Picard. A lázadóság talán onnan ered, hogy az emberek a mozifilmekre emlékeznek, ahol Kirk ellopja az Enterprise-t. De hát abban pont az volt a pláne, hogy a barátjáért még ezt a karrierjét, a hajóját, mindenét feláldozza, ha egy ismert lázadó lenne, vajon nem gyanakodott volna a flotta, hogy csinálni fog valamit?

Ami pedig a csajozást illet, ez megint csak a felszínesség eredménye. Ki lehet vágni jelenteket, ahol Kirk éppen megcsókol mindenféle csajokat az eredeti sorozatban, de ha megnézzük a valódi epizódokat, akkor kiderült, hogy ez is teljesen téves, mert a kontextus más megvilágításba helyezi a jelenteket. Jobban megvizsgálva kiderül, hogy valójában szinte minden alkalommal volt valami, pl. telepatikus vagy kémiai befolyásolás, amnézia vagy test-megszállás, más alkalmakkor meg Kirk régi szerelemei jelentek meg, akikkel a karrierje érdekében szakította meg a komoly kapcsolatot, ezek a nők pedig egytől egyig orvosok, tudósok, ügyvédek, stb., szóval komoly nők, a többi alkalom pedig arról szólt, hogy Kirk cselnek, taktikának, alkalmazta a csajozást, hogy megmentse az embereit, több ilyen rész is van, ahol ki is mondja, hogy valójában, őszintén nem érdeklődik azokért a nőkért, csak el akar menekülni. Írtam erről egy hosszabb Reddit esszét, ahol minden epizódot megvizsgáltam, kiderült, hogy valójában olyan, hogy Kirk őszintén érdeklődik egy epizód előtt általa nem ismert nő iránt, összesen 4 alkalommal fordul elő: Lenore, Odona, Edith Keeler és Rayna, De ebből a 4-ből is az első kettő csaj csak manipulálja Kirk-öt, Lenore ugye meg akarja ölni, hogy az apját védje, Odona el akarja kapni a betegséget a túlnépesedett bolygója megfertőzése céljából, Rayna egy android és Kirk a végén megbánja hogy érdeklődést mutatott, Edith Keeler pedig egy 1930-ben élő ember ugye a legismertebb TOS epizódból. A csajozós Kirk tehát egy ostoba mítosz, ami kontextusból kiragadott csók jelentekből alakult ki. Pl. a Wink of an Eye-ban Kirk-öt elrabolják hogy szaporodáshoz használják fel, gyakorlatilag egy fordított "Szolgálólány meséje" helyzetbe kerül, majd színleli, hogy beletörődik a helyzetében és végül lefegyverzi a nőt aki fogva tartja. Mégis aki csak a csók jelenetet látja, azt hiszi, hogy "na Kirköt csak a csajozás érdekli". Egyszerűen csak arról van szó, hogy úgy írták meg a sztorit, hogy legyen benne csókjelenet valamilyen ok miatt, amiből plakát lehet, ez volt a korabeli clickbait, de ettől még maga a karakter nem lesz az.

Aki valóban látta az eredeti sorozatot, az tudja, hogy Kirk Milton-t, Shakespeare-t és más irodalmi műveket szokott idézni, valójában egy kulturált, művelt ember aki ráadásul mindig a békés megoldásra törekszik. Pl. a By Any Other Name-ben az idegenek az egész hajót elfoglalják, megölik több emberét és egy invázióra készülnek, majd az epizód végén Kirk meghívja őket a Föderációba, hogy majd segítenek nekik letelepedni.

 

Na, visszatérve a SNW-re, minden hibájával együtt végre nem a JJ filmek sztereotíp Kirk-je van a sorozatban, hanem egy komoly, profi, ambiciózus fiatal tiszt, amilyen a TOS alapján akkoriban volt. És Paul Wesley nyilatkozta is, hogy kifejezetten szándéka, hogy Kirk megítélését helyreállítsa, mert az eredeti Kirk nem olyan volt, mint amilyennek hiszik. Szóval emiatt nem bánom, hogy belekerült.

gunji jackdaw Creative Commons License 2024.03.20 0 0 24458

Pletyi szinten "shortly after 'Q Who' was produced, Gene Roddenberry half jokingly speculated that the planet encountered by Voyager might have been the Borg homeworld." (link)

Előzmény: ron89 (24457)
ron89 Creative Commons License 2024.03.20 0 0 24457

Ez aztán a történet. :) Erről el is tudnám képzelni, hogy valakinek megtetszik, és megvalósítják. A Discovery-be pl. nagyon passzolna.

 

Ez inkább úgy hangzik, mintha Alex Kurtzman írta volna

Ez csak egy rajongói ötlet volt V'ger eredetére, nem is tudom már hol olvastam.

Előzmény: Empok Nor (24455)
gunji jackdaw Creative Commons License 2024.03.19 0 0 24456

Pöpec xD

Előzmény: Empok Nor (24455)
Empok Nor Creative Commons License 2024.03.19 0 1 24455

Csak előtte még a borg felturbózza egy kicsit. :) Legalábbis a fan-fiction szerint.

 

Ez inkább úgy hangzik, mintha Alex Kurtzman írta volna. Lehetne ez a következő sorozat:

 

"V'Ger valójában a borg titkos fegyvere volt és a célja az volt, hogy kis nanoszonda-bombákat szórjon az űrbe, amik aztán átalakítják a holdat egy naaaagy borg titkos fegyverré, amivel a 31-es Szekció aztán az android rabszolgáikat használva transztér-transzportálással Khan DNS-ével feljavított Gorn-okat küldhet a Csillagflotta titkos bázisának szuperfegyverén dolgozó, tüköruniverzumot megsemmisíteni akaró klingon-romulán-kardassziai ügynököket leleplezni akaró hősies, alkoholista, kábítószerfüggő, hazaárlásért a fasiszta Csillagflottából kirúgott, fekete bőrruhás, magának való kemény nőt, aki a végén majd belátja, hogy csakis a szeretet a megoldás a helyzetre és ennek nevében könnyes szemmel agyonlövi a fél galaxist."

 

Ez így volna Alex Kurtzman-es, szerintem ez tökéletes lenne a következő sorozatához. Na, mit szólsz, jó ötlet?

Előzmény: ron89 (24454)
ron89 Creative Commons License 2024.03.09 0 0 24454

Csak előtte még a borg felturbózza egy kicsit. :) Legalábbis a fan-fiction szerint.

Remélhetőleg itt lesz a közelben az Enterprise is, mint egyetlen hajó a szektorban, és akkor nem lesz gond.

Előzmény: csiri bá (24452)
seci Creative Commons License 2024.03.09 0 2 24453

Ez aranyos: "az általa küldött jelek azonban bináris kód helyett már csak egyesek és nullák egymást követő sorozata."

-seci

Előzmény: csiri bá (24452)
csiri bá Creative Commons License 2024.03.08 0 1 24452
gunji jackdaw Creative Commons License 2024.03.08 0 0 24451

Meg is jött az első három évad, de sajna csak feliratosan.

Előzmény: ron89 (24449)
gunji jackdaw Creative Commons License 2024.02.29 0 0 24450

Jó hír, köszi!

Az viszont kevésbé, amennyit szenvednek a DS9/Voy szinkronjával.

Előzmény: ron89 (24449)
ron89 Creative Commons License 2024.02.29 0 0 24449

Március 8-án jön a Discovery 1-3. évada a Sky-ra, 22-én a negyedik, az utolsó évad részei pedig a szokásos módon, az amcsi premier után egy nappal már láthatóak lesznek nálunk is április 5-től.

gunji jackdaw Creative Commons License 2024.02.17 0 0 24448

Mondom a cikk: itt.

Előzmény: gunji jackdaw (24447)
gunji jackdaw Creative Commons License 2024.02.17 0 0 24447

Hamarosan jön a Discovery a Sky-ra, tavasszal meg a reklámok és az áremelés: link

divaoni01 Creative Commons License 2024.02.01 0 0 24446

Hát, igen nekem sem hiányzik igazán, de érdekes, hogy a Voyager-nél és most is eljátszották ugyanazt......gondolom itt is csak csúszik majd néhány hónapot a megjelenés.

 

Arra tippelek, hogy a honosítással lehetnek mindenféle zökkenők.  

Előzmény: gunji jackdaw (24444)
ron89 Creative Commons License 2024.02.01 0 0 24445

Úgy látom még nem érhető el, bár különösebben nem hiányzik. :) Inkább a Lower Decks-szel iparkodnának így. 

Egyébként folytatódik a tragikomédia, február végén ismét búcsúzunk az első 9 mozifilmtől. 

Előzmény: gunji jackdaw (24444)
gunji jackdaw Creative Commons License 2024.01.28 0 0 24444

Február 1-jére írják a Discovery 1-4. évadját a Sky-ra.

gunji jackdaw Creative Commons License 2024.01.10 0 2 24443

Megjött a SkyShowtime-re a DS9 többi évadja is az eredeti Viasatos szinkronnal o/

TMitalhinrg Creative Commons License 2024.01.04 0 0 24442

Tényleg! Kösz, hogy szóltál, titokban reméltem is, hogy visszakerül, de nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan. Akkor ezekről is megírom a cikkeket idén  :)

Előzmény: ron89 (24440)
gunji jackdaw Creative Commons License 2024.01.03 0 0 24441

Most olvastam a sorozatjunkie-n, hogy felkerült a Voyager 6-7. évadjára a Viasatos szinkron (és valóban), az 1-5. évadhoz állítólag új szinkron készül.

Nem gondoltam volna öregségemre, hogy még felül lehet múlni a zonés szerencsétlenkedést és a taki nénis adásvezetést. Hát, ez a hír nem esett ez olyan jól. :(

ron89 Creative Commons License 2024.01.02 0 0 24440

Beléd csaphat mégegyszer, mert nagyrészük már vissza is került. :)  Itt-ott még vannak hiányzó részek, de a VOY és a DS9 elég teljesnek tűnik, már ahol belekattintgattam.

Előzmény: TMitalhinrg (24432)
TMitalhinrg Creative Commons License 2024.01.02 0 0 24439

Jelenleg az online filmes helyeken mindenhol ez van kiírva, ahol elérhetők voltak ST sorozatok (kivéve dmdamedia):
"Sziasztok! Több értesítést kaptunk, és mi is tapasztaljuk hogy nem minden video indul el,
csak a reklámokat dobálja fel. már egyeztettünk a szolgáltatóval a hiba miatt.
Mindenki türelmét kérjük, dolgoznak a hiba javításán! mi pedig elkezdtük a videokat átmásolni egy másik tárhelyre hogy a késöbbiekben ne járjunk így. "

A Videa megosztó jó lenne, mint a régieknél, de oda csak összevissza tesz fel néha valaki egy-egy részt, mint pl. a Voyager esetében. 

divaoni01 Creative Commons License 2024.01.01 0 0 24438

Úgy tűnik nincs.

Előzmény: ron89 (24437)
ron89 Creative Commons License 2024.01.01 0 0 24437

Kár érte, talán visszakerülnek majd valamikor.

Ahogy írták a többiek, a Skyshowtime-on fent vannak ilyen-olyan szinkronnal. Egy évre 16000 Ft az előfizetés, az havonta csak 1300 Ft, lassan alig egy kg kenyér ára. Persze bármikor eltűnhetnek, ha éppen spórolni kell a vezérigazgatók új luxusverdájára, de legalább nincs vírusveszély.

 

A Prodigy elvileg felkerült Netflixre, nálunk is elérhető vajon? Akinek van oda előfizetése,  rápillantana?

Előzmény: TMitalhinrg (24432)
Empok Nor Creative Commons License 2024.01.01 0 0 24436

Elért kell még addig letölteni amíg lehet.

Előzmény: TMitalhinrg (24432)
seci Creative Commons License 2024.01.01 0 0 24435

Paramount+ offers the best entertainment for all the family, including movies and TV series (drama, comedy, romance, action, thriller), reality shows, and kids content.

£3.49/month for 12 months, £6.99/month after. Offer ends 3 January.

 

Es gondolom nincs magyar szinkron, mar akinek ez hianyzik. Mondjuk ez kevesebb havonta, mint egy rendesebb meki menu, szoval nem egy nagy lehuzas...

 

-seci

Előzmény: weirdo (24433)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2024.01.01 0 0 24434

Az a SkyShowtime lesz, de ahogy oda felpakolnak dolgokat...

Előzmény: weirdo (24433)
weirdo Creative Commons License 2024.01.01 0 0 24433

Valamelyik streameren fent van szinte mind, de persze az fizetős.

Előzmény: TMitalhinrg (24432)
TMitalhinrg Creative Commons License 2023.12.31 0 0 24432



Azt hittem, belém csap a villám, amikor megláttam. Az összes Star Trek sorozat eltűnt a dmdamedia -ról. Pedig milyen boldog voltam, amikor végre volt egy normál oldal, ahol elérhetők...
Most gyakorlatilag sehol se tudom. A Deep Space Nine és a Voyager is félben van, de egyetlen más online oldalon sem tudom elérni. Vagy nem töltődnek be, vagy leállítja a vírusírtó, vagy üresek. Iszonyú sok időm elment a keresgélésben, de sehol nem értem el.

Hol van még normál oldal, ahol megtekinthetőek/letölthetőek ezek?

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2023.12.25 0 1 24431

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!