Keresés

Részletes keresés

roby399 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 1090

Szolgáltato iparban dolgozok.Eddig a cigányokkal mindig ráfáztam.Egyszer majdnem megkéseltek.Megfogadtam,hogy kerülöm öket nagyivben.Csak a baj van velük.Azt képzelik,hogy mindent megtehetnek mert bandába verödve járkálnak.És akkor csodálkoznak,hogy mindenki utálja és megveti öket.Akik meg ugy védelmezik öket ajánlanám nekik,hogy költözzenek egy olyan házba ahol egy pár cigány horda lakik.

Kilroy Creative Commons License 2007.05.09 0 0 1089
[i]a romák másik része meg röhögve megy a munkaügyi központba tíz kg arannyal és audi a4-essel... [/i] Én olyat olvastam szerintem pont itt a fórumon, hogy Merdzsóval... persze ez már mindegy, a dolog mindenképpen eklatáns példa...
Előzmény: Krystin (1088)
Krystin Creative Commons License 2007.05.09 0 0 1088
..Romák helyzete? nevetséges... becsületes roma csak a mesében van... és hogy ellenségesek velük az emberek? az emberek egyre jobban felháborodnak azon amit látnak tőlük, csak most már ki is mondják... ezért esetleg elkellene gondolkozni az okán, és nem az ombudsmanhoz kellene rohangálni, segélyeket felvenni, hivatalokban cirkuszolni, hanem végre elmenni dolgozni!!! és nincs meg a gyermekeiknek az esély a jobb jövőre? kiközösítik az iskolákban? vajon miért is?! hiszen 10 évesen már megverik a kisebb-nagyobb gyerekeket, lopnak, fenyegetőznek és ha valaki visszaszól mennek a szülők tanárt verni és más szülőt ütni... akkor mi az amin csodálkozunk??... és amíg ez nem változik milliókat költhet az ország a mindenféle kampányokra és segélyprogramokra, szónokolhatnak cigányszármazásukra hivatkozva különféle magas beosztásban lévő emberek, ez semmit nem fog változni... mert utálnak dolgozni... és nem is fognak... az úgymond putrikban élő cigányoknál is érdekes módon a nyolc éves gyereknek azért telik mindennap cigarettára a szülőknek pedig italra is, mert mindent ellopnak ami mozog... a becsületes, dolgozó emberek meg nem tudnak megélni, nem kapnak segítséget mert épp túllépik pár ezer forinttal a minimálbért, fiatalok albérletekbe költözködnek, nyugdíjasok nem tudják kiváltani a gyógyszereket pedig egész életükben dolgoztak... a romák másik része meg röhögve megy a munkaügyi központba tíz kg arannyal és audi a4-essel... többtízmilliós házakhoz rezsitámogatás... benzinkutakon pedig jobb ha nem néz szét az ember... azok a többmilliós autók.. undorító... sírnak a médiának, segítséget kérnek más országoktól... de aranycipős lakodalom van... hányingerem van tőlük.... nem irigylem amijük van, hanem attól háborodom fel ahogyan hozzá jutnak büntetlenül... még segélyt sem adnék nekik ha nem tudnak felmutatni legalább valamennyi ledolgozott munkaviszonyt...
Shepi007 Creative Commons License 2006.11.17 0 0 1086
Cigányok. Hát igen. Én egészen tegnapig úgy voltam, hogy személyes problémám nem volt velük. Tegnap hajnalban egy szórakozóhelyről mentem hazafelé egyedül amikor is 3 cigány jött oda hozzám. Szerintem mondanom sem kell mit akartak. Természetesen pénzt kértek. Aztán a helyzet odáig fajult hogy berángattak egy kis utcába elvették a pénztárcámat a telefonomat, majd kirugták a lábam és belém rúgtak 2-t. Utána a bankautómatához mentünk és leakarták vetetni velem a pénzt a kártyámról. Ekkor szerencsére az ismerőseim jöttek. Heten voltunk 3 ellen. Innentől nem részletezem mi történt...! Mindenki gondoljon amire akar! Szóval nekem az a véleményem, hogy iszonyatosan rossz helyzetben vagyunk, hogy ennyi cigány van magyarországon. És a cigány-kultúra nem az amit a TV-ben is mutogatnak! NEM! Hanem ez ami velem is történ! És rajtam kívül elég sok barátommal! És hiába védi valaki a cigányokat hogy így meg úgy! Nem! Egy megoldás lenne. Ha elmenne az összes innen! Nem dolgoznak, lusták, csalnak, hazudnak! Ez a cigány-kultúra!
maijai Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1085
Igen felesleges a megkülönböztetés.
Vannak köztük is köztünk is rendes és rendetlen ember.
Az életvitelük más,ebből kifolyólag foglalkozunk velük,
mert nem a mi szemléletünk szerint élnek.
Aki ebből ki tud emelkedni,az előtt le a kalappal.
Azért őszintén ők hátrányosabb helyzetből indulnak ki,
már a közfelfogás szintjére gondolok.
Előzmény: bix70 (1075)
marosi59 Creative Commons License 2006.10.22 0 0 1084
Én nem sok romát ismerek, de eddigi életem során csak egy volt becsületes közöttük. Nem megbélyegezni akarom őket, de szerintem a vér nem válik vizzé. Miért fordultak az ombucmanhoz? Mert rossz hangulat alakul ki ellenük? Miért nem tesznek ellene. Százból l ha akar dolgozni, tanulni pedig ezerből kettő. Pedig az állam jobban támogatja mint a magyarokat. Emlékszem amikor az ikerlányaimnak vásároltam általános iskolában a tankönyveket, bizony azt is meg kellett spórolni, előttem a romaasszony ingyen kapta a tankönyveket a gyerekeinek, aztán mikor a kapuban találkoztunk már várta az ember, meg vagy 2 férfi, mindegyik kezében borosüveg. Sírni tudtam volna dühömben felháborodásomban. Mi közöttünk is van, aki nem él az erkölcsi normáknak megfelelően, de azt hiszem a két nép között fordítottarányosság áll fent. Az Olaszliszkai eset gondolom csak egy lehet a sok közül, mert biztos sok olyan van, amelyet nem hoznak nyilvánosságra. És már ezt az esetet is tovább akarják hárítani azzal, hogy miért nem volt ott akkor egy rendőr! Ugyan minek, hogy őt is megverjék..... Miért nem tesznek azellen, hogy ne így jussanak eszünkbe, hogy ne kelljen különbséget tenni köztük és közöttünk. Nem vagyok rasszista, csak egy elkeseredett szülő, aki ágál az egyenőtlenség ellen, hogy nekünk kell bizonygatni, hogy rendesen befizetjük a számláinkat, mig az övékét sok esetben az önkormányzat állja..........
nyman Creative Commons License 2006.09.16 0 0 1083
le a kalappal azon marosvasarhelyi ciganyok elott!

De tobb peldat is tudsz mondani?
Előzmény: Romungró/sinti/ (1081)
nyman Creative Commons License 2006.09.16 0 0 1082
"Többet tudunk az ált. iskolákban más népekről , mint a hazai kisebbségeinkről! "
Nyugodj meg, sok altalanos iskolas szemelyes tapasztalatokon keresztul tajekozodik. Tobbnyire sokukat megfelemlitik. Legalabbis a rokonaim altalanos iskolas csemeteitol sok olyan sztorit hallok, amikot a ciganygyerekek elveszik a cuccokat, megutik megverik, felelemben tartjak az osztalytarsaikat. Ez anno is igy volt.

Ezek utan hinni fognak a tanarnak, ha a szemelyes tapasztalatuk mas?
Előzmény: Romungró/sinti/ (1080)
Romungró/sinti/ Creative Commons License 2006.09.16 0 0 1081
elég sok helyen a magyart is utálják anno 90-ben ha nincsenek cigányok marosvásárhelyen akkor nincs aki a magyar mellé álljon ,az az igazság hogy a társadalom képmutató!
Előzmény: aSSaSSin (627)
Romungró/sinti/ Creative Commons License 2006.09.16 0 0 1080
Nagy örömmel olvastam ,hogy itt irnak a "Kárpáti" cigány nyelvjárásokról amelyet egykoron-hazai viszonylatinkat- tekintve mi beszéltünk:Romungrók. Sajnos itthon nincs oktatásban sem a cigány népismert ,sem a cigány nyelvjárások:Romungró vagy mondhatni:Szinti nyelvjárásai! Kifejzetten egy roma csoportra a lovari(oláh) cigány nyelvjárásokra tagozódik. Nincs hiteles információ a hazai cigányságnak ömagunkról! Nincs oktatásban a Roma nép eredete, nyelvjárásai ,egykori élő és kihalt szokásai! Többet tudunk az ált. iskolákban más népekről , mint a hazai kisebbségeinkről! A hazai cigányság legnagyobb többszörös vesztesi a legkorábban letelepedett : Szlávos- néhol Svábos cigány nyelvjárást egykor beszélt:Magyar/kárpáti/ cigányai kik a szegkovács, vályovető, tollas, jobbágyi földesmunkákból, ill: Muzsikálásból éltek ill, élnek ők voltak erősen -néhol házzasságban- is nem cigányokkal:Ungrokkal. gorokkal.Számunkra az elit leszámitva Romano Rácz Sándort ki e cigány csoportból származik nem volt hitelesebb nyelvi kapocs a régebbi archikus "Romungró" c. nyelvhez! Többed magammal én is keresem mind itthon, mind külhonban(Szlovák- Cseh- Lengyel- Német) területeke élő szinti(romungro romani chib) akik még beszélik e nyelvjárásokat a világban nagyon sokan beszélik a tévhittel ellentéttben! Egy két szó: Muzsikus(lavutari) cigányul:Palikereráv= köszönöm, szár me irindyom wakerdyom tumenge= hogy én irtam nektek!
Előzmény: http (863)
OlegGontar Creative Commons License 2006.07.14 0 0 1078
Mindenesetre az is megkulonboztetes amikor kapnak. Csak az ellen nem lazonganak.
nyman Creative Commons License 2006.06.29 0 0 1077
100 %-ig igazatok van :a cigányok nem hasznos tagjai a társadalomnak!
Tulzasnak tartom igy kijelenteni, hogy a ciganyok nem hasznosak a tarsadalomra, de pl. a cemi jelentes is megemliti, hogy eleg sok eltartott jut a ciganyoknal egy dolgozora.

Ha jol sejtem 1 ev mulva fog erettsegizni. Gyanitom, hogy utanna tovabb is akarszt tanulni, ha ugy alakul. Nagyszeru!

e végig nézek unokatestvéreimen akiket nem támogatnak a szüleik , nem járnak iskolába! Nincs ruhára pénzük nincs könyvekre pénzük stb.
Az unokatesoid kozul miert nem tudnak el jutni tobben az erettsegiig? Ha szegenyek, azert mert dolgozni kell menni? Azert ne mond, hogy a tankonyvekre nincs penz, vagy nem lehet tamogatast kerni ra. Az lehet, hogy kulonorakra mar nem marad, de azert az tulzas, hogy a mai viszonyok kozott nem lehet egy szakmunkaskepzot, vagy szakkozepiskolat befejezni. A foiskolahoz, egyetemhez mar kellenek forrasok, de az sem lehetetlen.

Fateromek 9-en, muteromek 4-en voltak testverek es azert kivetel nelkul befejeztek legalabb egy szakmunkaskepzot. Pedig eleg szegeny korulmenyek kozott nottek fel. Ugyanigy en is egy 20 m2-res alberletbe szulettem a noverem melle. Mikor altalanos alsoba jartam csak egy kerticsap volt az udvaron, furdoszobank kesobb lett. Oszt hogy hogy nem, csak osszeszedtem nehany diplomat, megtanultam 2 idegen nyelvet (angol, nemet) turheto szinten, illetve ezen kivul meg ketton (sved, orosz) nem hinnem, hogy eladnanak. pedig altalanosban csak kulonorakra sem jartam (nem futotta), leszamitva 7.-es koromban egy angol orat, de ott is egy kieso emberke helyere toltak be, nagyon kedvezmenyesen. Ebbol az egyiket naponta hasznalom, mivel jelenleg nem Mo-n dolgozom, illetve korabban jartam 2 evet kulfoldon is egyetemre.

Ha az unokatesoimat nezem, akiket szinten nem vetett fel a jolet, kb hasonlo tendenciat lattam, par tobben csak a szakmunkaskepzoig, erettsegiig jutottak.

De - Mikor végigsétálok egy Pesti aluiljáróban több magyar embert látok koldulni és koszosan mint cigányt - erre tudom mi lenne az automatikus válaszotok ( jobb koldulni mint lopni).
Nagyon erdekes ez a hajlektalan kerdes is. A ciganyok viszonylag kisebb aranyban vannak a hajlektalanok kozott, a hajlektalanok iskolai vegzetsegi mutatoi is jobbak mint az orszagos vegzettsegi mutatot. De az onkentes lakasfoglalok kozott mar olyan aranyu a ciganyok szama, hogy burkolt rasszizmusrol is irtak mar cikket a kilakoltatasok eseteben arra hivatkozva, hogy az eljaras a ciganyokat nagyobb aranyban erinti.

Hivatalos adatok szerint tudom "mondani" hogy több magyar elítélt van lopás miatt börtönben mint cigány!
Huh. Volt mar olyan adat, hogy a bortonben levoknek 34-36%-a cigany (voltak ennel nagyobbak is). De mondjuk fogadjuk el ezt az egyik legkisebbet. Rogton lehet mellett verni, hogy nem igaz, hogy a ciganyok a bortonlakok zome. Csak ha azt nezzuk, hogy egy 5-10%-os csoport ad 34-36%-ot es a 90-95%-os a 64-66%-ot, akkor az bizony eros tulreprezentaltsaggal talalkozunk.

Itt kanyarodnek vissza egy kicsit. koszosak lennénk - szerintem magyarba még lehet hogy több koszos ember él magyarországon mint cigányba
Termeszetesen egyedi ellenpeldakat szazszamra lehet talalni, de mindig kerdes, hogy a mi a jellemzo. En eleg sok ciganytelepet lattam es ahhoz hasonlo rumlit keves helyen latni. Raadasul azt mondom, hogy a lakokornyezet rendbentartasa az nem minden esetben penzkerdes. Az hogy eldobalt jatekokkal, ronygyokkal, egyeb szemettel legyen tele az udvar, az hozzaallas kerdese.

Nezd engem ert mar hatrany soxor a magyarsagom, kelet-europaisagom miatt. Nem kezdtem el rasszistazni, meg obegatni, hanem azon honfitarsaim kurva anyjat szidtam, aki miatt az adott itelet kialakult. Sot, rohogni fogsz, a borszinem miatt is ert hatrany a del-afrikai munkaero piacon.

Gyere inkabb at a szaktopikva:http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9005529

Előzmény: terno_savo (1074)
beuska25 Creative Commons License 2006.06.27 0 0 1076
 

 

Váradi Café Koncert-azt hiszem őket nem kell bemutatni

 

Helyszín: Bp. Bubble dance Club VI. Dessewffy u. 43

Időpont: 2005. 06. 30. 23.00

 Jegyárak:

-         asztalfoglalással:  2000.-

-         álló jegy:              1500.-

-         helyszínen:           2000.-

Az árak tartalmaznak egy aperitif italt.

 

Jegyvétel: előzetes egyeztetés után kaphatóak jún. 19-29 között.

 

Inf:

Nagy Beatrix Clubmanager

20 224 51 60

www.bubbledanceclub.hu

www.varadicafe.tk


 
bix70 Creative Commons License 2006.06.27 0 0 1075

Én is olvasgatom az írásokat.Cigánykérdés nálam nincs.Valaki vagy normális ember vagy nem.

Gyerekként minden nap megvert 2 cigány srác.NEM a CIGÁNYOK,csak két cigány!Aztán sportolni kezdtem és láss csodát,7-ikesen már én vertem meg őket egyszer.Többet nem bántottak.

A lakhelyemen is sok cigány él.A szomszédom is az.Nagyon sok probléma van velük,de nem azért mert cigányok.Egyszerűen nem emberként viselkednek.

Elöttük is laktak cigányok itt (4 család),akik igenis dolgoztak,segítséget kértek és kaptak tőlem is és lassan előrébb haladtak.

Vannak magyarok is akik undorító,féreg emberek.

Csak másként hat az arány ha 200-ból ,150 a bűnöző vagy 1000-ből 200.

Előzmény: terno_savo (1074)
terno_savo Creative Commons License 2006.06.26 0 0 1074

Sziasztok!

 

Egy cigány vagyok. Olvasgattam a topicot.

100 %-ig igazatok van :a cigányok nem hasznos tagjai a társadalomnak!

De én azért abban nem adok igazat hogy: koszosak lennénk - szerintem magyarba még lehet hogy több koszos ember él magyarországon mint cigányba.

Állástalanok vagyunk így igaz! De - Mikor végigsétálok egy Pesti aluiljáróban több magyar embert látok koldulni és koszosan mint cigányt - erre tudom mi lenne az automatikus válaszotok ( jobb koldulni mint lopni).

Hivatalos adatok szerint tudom "mondani" hogy több magyar elítélt van lopás miatt börtönben mint cigány!

Egyszerűen nincs lehetőségünk felemelkedni és szerintem ennek ti örültök is.

Én egy 17 éves kis "takony" vagyok de átlátom a helyzetet.

Én járok iskolába most vagyok 12.-es Szakközépsuliban. Szerencsém az hogy támogatnak a szüleim , de végig nézek unokatestvéreimen akiket nem támogatnak a szüleik , nem járnak iskolába! Nincs ruhára pénzük nincs könyvekre pénzük stb.

És miért nem tudják előteremteni a szüleik ezekre a dolgokra  a pénzt?

- Mert ő velük is ugyanez történt! és igy tovább és igy tovább - De ez ugyanígy megtörténik magyarokkal is... ahogy látom.

És gondolkodjatok el ezeken a dolgokon! Mit tennétek ti ha ilyen körülmények közt és ráadásul cigánynak születtetek volna?

Megmondom mi lenne az első: rosszul esne az amit ebben a topicban olvasnátok a magyarok szájából!

 

Köszönöm aki végig olvasta véleményemet!

Üdv: terno_savo

 

cowboys Creative Commons License 2006.05.23 0 0 1073
Hát sziasztok..
Csodálkoztam hogy eddig még nem találkoztam ilyen jó kis topikkal..
Én egy lakotelepen élek és csak pislogok, nemvagyok fajgyülölö csak széttudnák robbanni hogy mennyit kell dolgoznom a minimumért és ezek ugy élnek mint "Marci Hevese".. Nincs nyolc osztálya de hetente cserélik a jobbnál jobb autókat, lakást bérelnek akármit nem vessznek fel, miböl? mikor vizsgáztak autóra mert én cigányt még oktató autoban nem láttam. Milyen példát látnak a mostani fiatalok ilyen kilátástalan helyzetben minek tanuljon amikor hülyén is meglehet élni nem is akárhogy lásd
"Gyözike" amit ráadásul még a TV-ben is vetitik.
Miért változtatták meg , hogy nem kell már a 8 osztály a jogsihoz ? nem a fehérek kedvéért! Kinek a keze van a dologban?És még annyi furcsa kérdést lehetne feltenni
hogy 1giga kevés lenne.....
Azok a cigányok akik lopni járnak azok még ahoz is hülyék hogy a többi példályát
látva jobban éljenek félnek a többitöl ezek még egymást is ölik,verik,kihasználják..
Akkor miröl beszélünk amikor a rendszer lovat tesz alájuk.
Egy önkormányzati osztályvezető éves brutto keresete megegyezik egy cigány
éves összes segélyével, jó rávan kényszeritve hogy dolgozzon.
Valaki ha esetleg ere a pár kérdésre megtudna válaszolni megköszönném.
Előzmény: nicnév2006 (1070)
Dzsokijuuing Creative Commons License 2006.05.22 0 0 1072

Én két éve jártam szlovákiában Poprádon. Itt is jelentős arányban él ez a kisebbség. Először nagyon meglepődtem amikor bementünk a helyi Billába (asszem ez volt az üzlet neve) ez egy közepes méretű üzlet, és a pénztárnál akartam venni egy Kodak Gold filmet a gépembe, de akármelyik dobozt is néztem üres volt. Utánna a pénztáros elkezdett integetni hogy várjak, elszaladt az üzlet széléhez egy rácsos ajtóhoz ami előtt két biztonsági őr állt, bement és kihozott egy originál filmet. Kiderült hogy az üzletben az összes értékesebb kicsi is mozdítható lopható árúnak csak a doboza volt kint, a sok lopás miatt az árút az örzött raktárakban tárolták.

 

Hozzáteszem még hogy amikor elmentünk innen, pár hónappal később hallottam a hírt hogy Szlovákiában csökkentették a segélyek összegét mert az állam pénzügyileg nem kívánta finanszírozni a sok ingyenélőt. A romák ekkor kivonultak az utcára, üzleteket fosztogattak, majd kivonult a Szlovák hadsereg és a romák abbahagyták a fosztogatást.

 

Ez az amihez a magyarok hülyék, nálunk a roma szomszédom simán a képembe röhög hogy ő jól megél a segélyéből, nem kell neki semmit dolgoznia, az állam ingyen önkormányzati lakásokat ad a családjának, a lakókat ha kell megfenyegeti bármit megtehet mert ő roma. Ha ellene tesznek valamit az rasszizmus.

 

Szlovákia is az Európai Únió tagja mégis megfelelően tudják kezelni a helyzetet és nem csinálnak hülyét az országukból, Magyarország az ingyenélők paradicsoma, a szigor legkisebb nyoma nélkül.

Előzmény: nicnév2006 (1070)
nyman Creative Commons License 2006.04.29 0 0 1071
szerintem ez Erd. Ott vannak szepszammal
Előzmény: nicnév2006 (1070)
nicnév2006 Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1070

Leírok egy helyzetet. Mindenki döntse el.

Vegyünk egy Budapest melletti várost. Nem mondom hol, gondolom érthető. Sok kis bolt van errefelé, tömbházak garázsaiban kialakítva. Most javarészt ruházati boltokról lesz szó.

Szóval ezk mindegyikébe rendszeresen bejárnak cigányok LOPNI! Legalább hárman mennek be, de néha négyen öten. Egy elvonja az eladó figyelmét, a többi lopja a ruhát, meg amit ér. Volt, hogy a pultból az eladó táskáját lopták ki, benne pénz telefon stb...

Tenni ellenük semmit nem lehet. Mivel kisboltokról van szó, kamerára, csipogós lopásgátlóra nincs pénz és egynél több eladóra se.

 

Ha előre szólsz, mielőtt lopnak, akkor fel vannak háborodva, hogy vádolod őket, zárásra visszajönnek sokan, késelnek.

Ha észreveszed a lopást két lehetőség van:

1. Rászólsz. Előadni persze nem fogja, panaszkodik, hogy vádolod, felvétel híján nincs bizonyíték, zárás, késelés...

2. Rászólsz és tegyük fel van kamera, van felvétel. Gondosan ügyelnek arra , hogy tízezer forint felett ne legyen a lopott cucc. Ekkor ez csak szabálysértés így, rendőrségi eljárás esetén max pénzbírság, másnap zárás, késelés...

 

Illetve van még egy lehetőség. Hagyod hogy kilopják a szemedet....

 

Szóval ma Magyarországon, ha nincs pénzed atombiztos profi lopásgátlóra akkor kénytelen vagy a helyi cigányság rendszeres fosztogatásait elviselni, főleg azéret mert a törvénytől nem kell félniük. Majd pont tőled fognak?

 

Ha pedig a törvényi úton jársz el akkor ők látják el a bajodat.

Persze így egy eladó se mer tanúskodni.

 

Aki tud hasonlóról az írjon nyugodtan.

Nem vagyok fajgyűlölő, nem egy cigány ismerősöm, kollégám van. Ezek tények.

Vélemény, ötlet?

originalqszi Creative Commons License 2006.04.05 0 0 1069
Vajon hány roma lehet a Törzsasztalban?????
colly Creative Commons License 2006.04.01 0 0 1068
Hali. Találtam valamit amit érdemes elolvasni. http://www.pechat.hu/roma.html
Elizabeth Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1067

Rólam senki nem mondaná.

 

Anyai nagyanyám cigány, nagyapám színmagyar (volt is balhé), apai nagyapám lengyel, a nagyi magyar, zsidó beütéssel - én meg itt állok a lengyel nevemmel, karakteres orrommal, zöldszeműként.

 

Semmit nem tudtam a cigányokról, anyám messze ívben kikerülte még a fajtájabelieket is, sose láttam rózsás szoknyát vagy hallottam cigány szót otthon.

 

Felnőtt fejjel szerettünk egymásba valakivel, aki cigány volt, zenész cigány. Ott , az ő családjában kóstoltam meg a cigány rasszizmust, mert büdös gádzsó p*csa voltam. Tőle tudtam meg, hogy anyám oláh cigány, ezekez utálják és nézik le a zenész cigányok legjobban, tehát cigány és cigány között is van tagozódás, "kaszt".

Ha két cigány leoláhcigányozza vagy lebüdösgádzsózza egymást, az nagy sértésnek számít.

 

A gádzsó idegent jelent eredetileg, de a magyarokat hívják így.

 

Az az élet egy másik kultúra.

 

Ha van 10 kg liszted és kéri a barátod, oda kell adnod mind a 10 kilót és nem kérdezheted meg később sem, mikor adja vissza.

Az államnak fizetendő bármi (adó, TB, stb.) az a büdös gádzsók találmánya.

Ha azt mondja, három napja nem ettem - persze hogy evett, csak nem húst.

Amiben nincs hús, az nem is étel.

Hazudni nem bűn, a volt barátom úgy tudott hazudni, hogy maga is elhitte .

Ha lebuksz és rájönnek bármi disznóságodra, jöhet az őrjöngés.

 

15 hónap alatt, amíg vele voltam, ebből 10 hónapot egy fedél alatt...senki nem mondhatja, hogy a levegőbe beszélek. Mellette jöttem rá, mennyire vagyok és mennyire nem vagyok cigány.

 

De mindegy. Ha anyámra nézek, aki teljesen asszimilálódott és főnővérként ment nyugdíjba, azt mondom, sikertörténet.

De ha a volt vőlegényemre gondolok, meg az ő életükre, azt mondom, nem, ezzel én már semilyen közösséget nem tudok felvállani, akkor én elgádzsósodtam?

Rájuk nézek és semmilyen közösséget nem érzek.

És mégis, ha cigányoznak, vagy zsidóznak, azonnal ugrok. MIért?

 

Jimi Creative Commons License 2005.07.31 0 0 1066
Ezt a szösszenetet emailban kaptam nemrég egy barátomtól, aki egy hasonló topikban olvasta. Íme: "Miért utálják a nem cigányok a cigányokat? Utállak. Ez az ÉN véleményem. Nem a bőröd színével van a bajom. Az életeddel. Tele vannak veled a börtönök. Ellopod, amiért megdolgoztam. Bántasz engem, bántod a gyerekemet. A feleségemet molesztálod. Büdös, mosdatlan vagy. Ha visszaütök, ha véleményt mondok, meghurcolnak. Benne leszek a tévében, hogy rasszista vagyok. Pedig nem azt utálom, aminek születtél. Azt utálom, ami lett belőled. Ha a vonaton mellém ülsz többedmagaddal, félelem, és undor fog el. Nem tudsz emberek közt viselkedni. Ha tudnál, lenne munkád is. A jogaiddal tisztában vagy, de a nevedet nem tudod leírni. Folyamatosan segítő jobbot nyújtok, de kihasználsz. Csak a segélyt látod. Nem is akarsz több lenni, mint ami vagy. Cigány. Cigányból csak akkor lesz roma, ha megtanul emberként élni. Van belőled néhány, akinek sikerül. Mert ő is akarta. Én őket hívom romának. És elismerem őket. És szívesen dolgozom velük. De téged megvetlek. Azt akarom hogy elmenj." No comment.
Jimi Creative Commons License 2005.07.31 0 0 1065
Képzeld el, mennyi utat lehetne építeni ebből...
Előzmény: sgabo (1064)
sgabo Creative Commons License 2005.07.19 0 0 1064

Hozzászólásom csupán feltevéseken alapszik és egy natúr számolás.

 

Ma Magyarországon él kb. 700.000 brazil. Ha mindegyik csak 500 Ft segélyt vesz fel (márpedig a valóságban ennél van aki jóval többet, de van aki semennyit) akkor az az államnak, vagyis nekünk, akik adót fizetnek stb. 3,5 milliárdba kerülnek havonta. És akkor még az egyéb károkról nincsen szó.

Én is ismerek olyan családot, sőt közösséget is aki dolgozik (mondjuk adót ők sem fizetnek) de a legtöbbje segélyért áll sorba minden hó elején.

10 emberből ebben az országban 1 brazil, 2 köztisztviselő, 2 nem dolgozik mert vagy fiatal vagy öreg. A maradék 5 (vagy még annyi se!) tartja el a másik ötöt. Olyan mintha két ember lennél minden tekintetben!

 

Van itt baj bőven.

Gyömbérsör Creative Commons License 2005.06.23 0 0 1063

A romakérdés nem bőrszín kérdése. nem azért nem engedik be a szórakozóhelyekre, boltokba a romák többségét, mert romák, hanem azért, mert mosdatlanok, lopnak és hőzöngenek.

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.01 0 0 1062
A romák helyzete korántsem ojan kritikus mint azt sokan lefestik.
Nálunk Mezőkovácsházán több romának van jó minőségű szeméjkocsija mint magyarnak (természetesen százalékos arányra lebontva)pedig elhihetitek hogy egy fillér adót soha be nem fizettek,arrol nem is beszélve hogy 70%-kuk rokkant nyugdíjas.
bobo1659 Creative Commons License 2000.09.08 0 0 1061
Akad köztetek olyan, akinek _közeli_ ismeretségében van roma származású ember?
Ha igen, az miért ír le ilyen eszement dolgokat?
Ha nem, a kérdésem ugyanez.
Mi ez az "atavisztikus "erkölcsi normák"" kifejezés? Milyen felsobbrendu erkölcsi normákra gondolsz? Az ún. "európai értékrendre"? És az mi? Európa keleten az Urálig elhúzódik, más mentalitás, más életforma. Ettol van ez a "kevert" kultúra Magyarországon, és én ezt nem adnám fel csak azért mert nyugatinak, "fejlettnek" akarok _látszani_, így ez csak látszat maradhat. Az igazán fejlett erkölcsi norma ma a világon a Tolerancia. Talán a magyaroknak kellene tanulniuk ebbol (tisztelet a kivételeknek, mert vannak).
Akkor lennék olyan fenemód büszke magyarságomra, ha mások is büszkék lehetnének ránk, hogy magyarok mellett, között, velünk egy közösségben élhetnek.
Syd Barrett Creative Commons License 2000.09.07 0 0 1060
Szerintem sem a génekben van a hiba, valójában a környezeti hatások az elsődlegesek. Az idő már régen túlhaladta azt az atavisztikus "erkölcsi normákat" melyeket a cigányság magáénak vall, - vagy legalábbis geográfiailag rossz helyen vannak. Strasbourgi témához hosszászólva, ma hallottam a rádióban, hogy az utazást már 1 1/2 éve előkészítették, - pedig akkor még sehol nem voltak azok a körülmények, amelyekre hivatkozva elmentek.
gen.Rob Creative Commons License 2000.09.07 0 0 1059
Jaja igaza van teljesen!!!
Előzmény: Törölt nick (1057)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!