Keresés

Részletes keresés

combucha Creative Commons License 2015.12.08 0 0 1889

Ez az erjesztőtartály alkalmas lenne-e combucha ital előállítására? http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&products_id=174

 

Hőfok mérésére ez alkalmaz lesz-e? 

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_27&products_id=847

 

Szükséges e PH mérő beszerzése , ez megfelelő-e? 

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_27&products_id

 

Köszönöm a válaszodat.

Előzmény: Törölt nick (1872)
Treveri Gall Creative Commons License 2015.12.07 0 0 1888

Szia.

 

 

Egerben lakom és nekem is kellene kombucha gomba. Megköszönném.

 

                                                                                    előre is köszi

 

 

 

                                                                                  treverigall@freemail.hu

Előzmény: alené (1842)
combucha Creative Commons License 2015.12.06 0 0 1887

Gomba kitenyészthető koncentrátumból (fél literes boltban kapható), ekkor 30 napot kell várni rá. Ugyanúgy készíthető, csak a gomba helyett ez a koncentrátum csinálja meg a kombucha italt.

hurvinka Creative Commons License 2015.09.20 0 0 1886

Igyad bátran mind kettőt, én is egyben fogyasztom. Csinálj bátran nagyobb anyagot, és érleld 8-12 napig.

Előzmény: Yoshi Toranaga (1884)
krysztasz Creative Commons License 2015.07.18 0 0 1885

Én kb. fél éve abbahagytam, meg meguntam, hogy folyton ecetesre sikerült. :( A kombucha érlelődik az üvegben, a korábbi utolsó levében, vastagszik, de nem cserélem rajta a lét. Nem dobtam ki, pedig csak a helyet foglalja. 

Jelenleg elég világos színe van, nem fehér, de közelebb van a fehérhez és kb.  7 cm vastag. 

Talán ősszel, amikor hidegebbre fordul az idő, újrakezdem. Általában 1 hétig hagytam, 1,5 l-t készítettem belőle.

Előzmény: Dittuska (1871)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2015.02.25 0 0 1884

Először is egy kérdés a topik látogatóihoz: lehet-e a kombucha italt a japán kristálygombával párhuzamban fogyasztani? Nem rontják-e egymás hatását? Nekem most van mindkettő, a kristálygombát két hónapja kaptam, kombuchát január közepén, és - mivel az lassabban fejlődik - még csak kb. két hete kezdtem fogyasztani, de az idő hiánya miatt csak közepesen érlelve.

 

Viszont a hatása döbbenetesen jó volt (hogy erről is essen szó).  Voltak emésztési zavaraim, étkezés utáni rossz közérzet, puffadás, szóval gyakran rendetlenkedett, fortyogott a hasam. Mostanra ez megszűnt (utólag visszagondolva valamilyen diszbakteriózisra, esetleg candidára gyanakszom). Ezen kívül sokkal, de sokkal frissebbnek, energikusabbnak érzem magam. Mintha kicseréltek volna. Vannak bőrproblémáim is, amelyek - szerintem és egy japán csi-kung mester ismerősöm szerint is - valószínűleg a vastagbél zavaraival lehetnek összefüggésben (de okozhatják a máj funkciózavarai is). Ezek is mérséklődtek valamennyire, ahol eddig viszketett, már nem viszket annyira. Remélem, hamarosan megszűnnek, a fenének sem fognak hiányozni.

 

Jelenleg napi másfél litert iszom. A nagy vödörből lecsapoltam, légmentesen lepalackoztam, ez egy hete volt, ezt hoztam el magammal munkába. Így nem savanyodott tovább, kissé édeskés maradt, viszont jó szénsavas lett.  Tulajdonképpen - mivel kissé tartottam az esetleges hashajtó hatástól - úgy indítottam, hogy még otthon egy hétig először az enyhébben érlelt lét ittam. Így nem okozott gondot, hozzászoktam.  Viszont tolja ki belőlem az anyagot rendesen, sokkal több jön ki, mint azelőtt (akár két-háromszor is(!) annyi), de nem késztet rohangálásra (magyarul nem fosok).

 

A hét végén megyek haza, kíváncsi vagyok a vödör tartalmára. Egy hete felöntöttem, de a gomba még csak kb. palacsinta-vékonyságú volt a tetején, remélem, nem csinált nekem húsz liter ecetet!

Előzmény: gvgv (1880)
nanuk2002 Creative Commons License 2015.02.18 0 0 1883

Kösz, tanulmányozni fogom az oldalt. Én pl. egyszer megsütöttem serpenyőben, de elviselhetetlenül savanyú volt. A turmixolást ki fogom próbálni valami ízesítéssel. Bár kérdéses van-e egyáltalán ilyen formában bármilyen pozitív élettani hatása, illetve tápértéke.

Előzmény: Törölt nick (1882)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.17 0 0 1882

Lehetne turmixolni is egyébként, de nem hinném, hogy érdemes erőltetni. Legalábbis, amiket én olvastam a témában, nem nagyon szoktak ezzel foglalkozni. Ez például az egyik forrás, ahol elég sok információ van róla:

http://www.happyherbalist.com/

Előzmény: nanuk2002 (1878)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.17 0 0 1881

Felesleges ezen lovagolni, a topikot a fórumozók alakítják, ha három év alatt erre volt igény, kérdések és válaszok formájában, akkor ez volt. Azt is láttam, hogy a 200-as lista alján milyen dátum szerepelt. Azért is írtam, hogy kevesek által látogatott téma, meg persze látom is a bekedvencelt listában, hogy elég ritkán jön fel a topik.

Ezután is szabad a pálya, mindenki azt ír, amit jónak lát, illetve nem esik a moderáció hatálya alá. De az "értelmes hozzászólás" említésével kicsit túllősz a célon, mert ez már egyenesen sértő, lenéző a fórumos közösségre, akik a 200, meg a többi hozzászólást összehozták. Ami téged nem érdekel, de másokat úgy tűnt, érdekelt.

Nekem például "Törölt nick" alatt is vannak itt régi hozzászólásaim, ami a Kombucha egyéb dolgairól szólt, és amiket nem akarnék már többször ismételgetni. (De nem mindegyik Törölt nick az én hozzászólásom, természetesen vannak mások is.)

Itt a Konyhaasztal szekcióban van sörfőző, pálinkafőző, kenyérsütő, disznóvágó topik, konyhatrükkök stb. A "konyhaasztal" fogalma, hasonlóan a TV-s gasztronómiai műsorokhoz valójában közelebb áll a sütés-főzés gyakorlati részéhez, amellett persze szokás említést tenni egy-egy étel, élelmiszer táplálkozási értékeiről is.

Ez a két vonal békésen megfér egymás mellett a többi topikban is, a TV-műsorokban is, sőt jellemzően épp a gyakorlati rész van túlsúlyban. Mindenki azt a részét olvassa el, ami őt érdekli.

Tehát nem jogos elvárás, hogy a topik szóljon másról. Esetleg szóljon másról is. De igazság szerint ezt sem lehet elvárni, mivel a fórumozás önkéntes műfaj.

Előzmény: gvgv (1880)
gvgv Creative Commons License 2015.02.16 0 0 1880

Kedves Misland!A fórum meghatározása "életmód" konyhaasztal" Az utolsó 200 hozzászólás pedig 3(!) évet jelent...és még mehettem volna további éveket vissza.Szerinted nem nevetséges,hogy miről szól folyamatosan sok éve ez a fórum?"bébigomba,anyagomba,melegítő paplan"Szerintem nagyon nevetséges!:De mi köze ennek a konyhaasztal életmód fórumhoz.Hülye kérdéseim nekem is lehetnének.Tisztán technikai:)Jó ez a gomba verébfészek aljába?...meg hogy jó e karácsonyfa dísznek kiszárítva?Technikai kérdések mi?:De persze a gúnyolódásomon kívül nagyon szívesen olvasnék személyes tapasztalatokat arról hogy aki fogyassza,ő mit érez,mit gondol,használ,és mire..? stb.Erről kellene hogy szóljon ez a fórum.Most egy ideig nem kötözködök :),csak olvasgatok majd hogy technikai fórum továbbra is,vagy lesz értelmes hozzászólás a fórum nevéhez,ciméhez megfelelően.

Előzmény: Törölt nick (1876)
nanuk2002 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 1879

Alapvetően az érdekel, "tea"készítésen kívül mire lehet még hasznosítani, mert nagyon szapora.

Előzmény: nanuk2002 (1878)
nanuk2002 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 1878

Én megkóstoltam. és borzalmas. De ha van pozitív élettani hatása, akkor legyűrnék belőle néha néha egy két darabot. 

Előzmény: Törölt nick (1877)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 1877

Nem zuzmó, hanem gombatelep, cellulóz alapú vázon megtelepedett élesztőgombák és baktériumok szimbiózisa, ennél fogva igen rágós, gumiszerű anyag és nagyon savanyú is (emiatt a fogaknak nem feltétlenül tesz jót), de el lehet rágcsálni, ha valaki nagyon akarja.

 

Valamelyik cikkben azt is említették, hogy kutyának adták, aki örült neki, sőt várta a napi adagját.

Előzmény: nanuk2002 (1874)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 1876

Topik arról szól, amit kérdeznek és válaszolnak. Ha technikai kérdés merül fel, akkor arra szokás válaszolni. Főleg, ha az Index-fórumon egy topik van összesen, ami Kombuchával foglalkozik, és még az sem sokan látogatják.

 

A topik nem 200 hozzászólásból áll (ami fórumos viszonylatban egy nevetségesen kis szám), volt itt szó másról is, az utóbbi 15 évben, mióta a topik indult.

 

Meg nyilván nem csak ez a fórum létezik, van Google-kereső, vannak más fórumok, tapasztalatok is, magam is láttam, olvastam.

Előzmény: gvgv (1875)
gvgv Creative Commons License 2015.02.16 0 0 1875

Elolvastam az utolsó 200(!) hozzászólást..Ez a fórum az életmód egészség-ről kellene hogy szóljon.E helyett "anyagomba" bébigomba"kisüveg"nagyüveg"melegítés"szaporítás" stb-ről szól.Most akkor mik vagytok ti?Gombászok?:)Az utolsó 200(!) hozzászólásból 1 (!) ember írt annyit hogy úgy érzi jót tett az anyagcseréjének.Magyarul,megfosatta.Ez minden!?Arról,esetleg,hogy ki mit tapasztal a fogyasztása során,amiről is szólnia kellene ennek a fórumnak..Semmi !!Csak úgy,kérdem én tisztelettel,nem szólhatna a készítés,tárolás,szaporítás,és egyék "műszaki" információ helyett arról,hogy mindenki folyamatosan megosztaná a tapasztalatait hogy neki mire volt jó,mire érezte hogy esetleg hatott..Nekem is van ilyen gombám,de már kétségeim vannak,hogy jó e egyáltalán valamire?Lehet hogy azért nincsenek tapasztalati irományok,mert nem jó senkinek semmire,csak mindenki melegíti,nevelgeti,lesegeti..Szeretném látni a "kontrát",na nem a beírásomra,ha nem hogy szóljon ez a fórum végre arról amiről kellene hogy szóljon.

nanuk2002 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 1874

Mire lehet még használni a kombuchát azon kívül, hogy az "italt" megisszuk? Pl. a folyamatosan termelődő és fölöslegessé váló zuzmót meg lehet enni?? Illetve a kteát külsőleg is lehet alkalmazni??

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1873

Valahol a kettő között jó szerintem is, ne legyen erősen savas, de cukros sem.

Előzmény: Dittuska (1871)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1872

Borászatban is használnak fémcsapokat, de célszerűbb műanyagcsapot keríteni a Kombuchához. A régebben Herbáriában is kapható kerámiaedény például ilyen rendszerű csappal volt ellátva, ami a vízadagolókhoz használatos:

 

http://www.ebay.com/itm/271514025871

 

Egyszer az üzlet polcán vettem a bátorságot, lecsavartam a tetejét, kíváncsi voltam, milyen konstrukció. Nem rossz lényegében, könnyen szétszedhető, tisztítható. Egy lágy, műanyag, membránszerű szelep van benne, amit a kis kar emelget.

 

Ilyeneket is lehet kapni, ez sem rossz:

 

http://www.bi-bor.hu/termekek/tartalyoktartozekok/kis-csap-34-24mm-d-175

 

Rátöltéskor nem kell külön kavarni a folyadékot. Mivel simán ráöntve a gombatelep tetejére erősen fröcskölt, én azt a módszert alkalmaztam, hogy a 20 literes edényt kicsit megdöntve alátámasztottam, majd a cukros teát a piros nyíllal jelzett irányból öntöttem be, ami így szépen befolyt a gombatelep alá, egyúttal átkeveredett az egész folyadék:

A megvastagodott, megerősödött gombatelep már nem tud elsüllyedni, marad a felszínen, de nem árt a tetejét is meglocsolni, hogy egészségesebb kinézete legyen.

 

Leeresztésnél is néha segít az edény megdöntése, mert én elég magasra tettem a kifolyást, mint a képen is látható, de nem bántam meg, nekem egyébként bevált ez a magasság:

 

 

Van még lehetőség a folyadék leeresztésére leszívócső segítségével, vagy borászati lopóval is:

 

 

Drágább üveg, vagy olcsóbb műanyag egyaránt megfelel.

 

 

 

 

Előzmény: Dittuska (1870)
Dittuska Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1871

Az a helyzet, hogy én pár éve már foglalkoztam a kombucha tea készítésével. Amit először kaptam kombucha gombát kidobtam, mert borzalmasan savanyú volt az elkészült ital. A második kombucha gombából viszont nagyon finom italt készítettem. Nem volt kegyetlenül savanyú a teám, inkább olyan pezsgő szerű. Szerintetek milyen ízű az egészséges kombucha ital? Egy biztos a második gombából készült teám nagyon finom volt, nem ecetesedett, de cukros sem volt. Pont mint egy enyhén savanykás pezsgő!

Dittuska Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1870

Megnéztem egy boltban, és tudnak nekem rendelni egy 20 literes műanyag erjesztővödröt.  Mint amilyet Misland is tanácsolt. Mutattak egy csapot is hozzá, de nem műanyag. Most jöttem rá, hogy csak a műanyagból készült csap lehet a jó. Jól gondolom ugye? Tilos fémből készült csapott rászereltetni az edényre? Most már csak egy jó kombucha tenyészetet kell találnom. Elhatároztam, hogy boltban fogom beszerezni az induló tenyészetemet. Már csak egy nagy gondom van még mindig.  A csapot hová szereltessem fel az edényre. Ha jól látom, akkor Misland inkább a magasabbra helyezést javasolja. Yoshi Toranaga viszont a csapot majdnem az edény aljára helyezte fel. Úgy, hogy azért az üledék ne okozzon gondot. Szóval az írásokból én a fentieket állapítottam meg.  Elgondolkoztam azon, hogy a kombucha ital leeresztése után, ha rátöltöm majd a friss teát mi lenne ha az egész erjesztőedény tartalmát összekeverném? Akkor a friss cukros tea az egész mennyiséggel keveredne. Azért tényleg jó lenne a legjobb helyről leereszteni majd a kombucha italt. De már az is az eszembe jutott, hogy több helyre is szereltetek csapot az edényre, és majd kiderül  az edény melyik részéből kapom az egészségesebb italt.

Előzmény: Yoshi Toranaga (1868)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.03 0 0 1869

Régi időkben faedényt is használtak, önmagában nem lenne probléma, ha nincs más. Csak manapság már praktikusabb lehetőségek is vannak. Fából is olyan kell, aminek nyitott a teteje, azt lezárni vászonnal, ott is lehet gond, ha egy kis résen be tud mászni a muslica.

Befőttes üveget én falfúróval fúrtam, annak ugyanis vídiabetét van a végében, ami az üvegnél keményebb. Élesre kell köszörülni és természetesen nem ütvefúrni. Így is elrepedt egy üveg, ha jól emlékszem. Lassan, óvatosan kell fúrni, még folyóvizes hűtéssel is próbálkoztam, hogy ne forrósodjon át nagyon, ami a hőtágulás miatt repedést okozhat.

De itt csak egy kis lyukról beszélek, 3,5 mm-es lyukba belehúztam egy infúziós csövet, aminek van egy görgős elzárója is (infúziós szerelék vásárolható). Végül így nézett ki. De most már én sem szórakoznék ilyennel, jobban bevált a 20 literes műanyagedény.

A kifolyás magassága kompromisszumos kérdés. Lefelé haladva egyre több a feldolgozatlan cukor, míg felfelé az ital egyre savanyúbb, érettebb. Így elvileg legjobb lenne a felső réteg alól csapolni, de a későbbi szintesés miatt ez sem megoldás.

Úgyhogy be kell lőni egy magasságot "érzésre", ami nem is túl alacsony, nem is túl magas. Amennyiben nem készen szerezzük be az edényt, mert akkor nyilván nincs mit tenni.

Előzmény: Dittuska (1866)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2015.02.03 0 0 1868

Érlelőedénynek szerintem a legjobb az üveg. Nem oldódik ki belőle semmi, könnyen tisztítható, és látni is lehet, hogy mi úszkál benne. Csapot lehet rá fúratni, csak nekem az üveges azt mondta, hogy elpattanhat fúrás közben. Nem tudja garantálni, hogy biztosan sikerül. Műanyag is jó, de csak ami saválló. hogy abból se oldódjon ki semmi (Misland topiktársunk közölt róla képet néhány napja). Porcelán is jó lehet, viszont a mázas cserépedényekről a múltkor olvastam egy észrevételt, miszerint, ha ólomtartalmú a máza, akkor - főleg, ha mikrorepedések keletkeztek rajta - ólom is oldódhat ki belőle a kombucha savas kémhatása következtében. Az pedig némileg ronthatja az egészségjavító hatást.

 

Ár-érték arányban a legjobb a műanyag erjesztővödör, csappal együtt kijött háromezer forint alatt (Pesten a Vezér úton egy sörfőző szaküzletben). A csapot - mint már írtam - azért nem a legaljára szereltem, hogy ne az üledéket csapoljam. A csap alatt célszerű kb. három centit hagyni, így a lesüllyedt trutyi alatta marad.

Előzmény: Dittuska (1867)
Dittuska Creative Commons License 2015.02.03 0 0 1867

Az érlelőedényen nem az a jobb, ha inkább a csak lejebb

van berakva? Mert ha a friss teát ráöntöm én úgy

gondoltam, hogy a friss tea az érlelőedény tetejében

lévő folyadékkal keveredik. Ahogy olvasgatom a linkeket

és hozzászólásokat nagyot tévedek? Ha van egy érlelőedényem

egész pontosan, hol legyen a csap? Nem vagyok műszaki

tudású. De úgy 20 literes folyamatos érlelésre alkalmas

érlelőedényt akarok vásárolni. Szeretném ha a csapon

majd a legegészségesebb minőségű italt lehetne leereszteni.

Dittuska Creative Commons License 2015.02.03 0 0 1866

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy hordót ami

fából készül, lehet érlelőedényként használni?

Félek, hogy érlelés közben káros hatásokat okozhat.

Tényleg jó lenne egy nagyobb edény érlelőedény,

ami megfelelő is és csappal van ellátva. Én a

folyamatos érlelés híve vagyok, és ugye könnyebb

megoldás is. Én régen 5 db 5 literes edényben

érleltem, és ez nálam mindig nagy felfordulással

járt. A nagy mennyiségű tea főzése sem volt jó.

A gőze lecsapódott még a konyha járólapjára is,

és nagyon ragadós volt. Viszont a folyamatos

érlelésnél csak a hiányzó teát kell mindig

elkészíteni. Barátságosabb eljárás.

Dittuska Creative Commons License 2015.02.03 0 0 1865

Babiska. A vivanatura.hu oldalon már nem lehet

érlelőedényt vásárolni. Sajnos. Nem voltam

fürge.

Előzmény: Babiska (1857)
Dittuska Creative Commons License 2015.02.03 0 0 1864

Szia! Nem tudtam, hogy befőttes üveget is átlehet fúratni és csapot

bele építeni. Az ötlet ha kivitelezhető tényleg nagyon jó.

 

A műanyag megoldáshoz én nem értek.

 

Viszont nem tudom, hogy hordót "kisebbet"

lehetne érlelés céljára használni. Úgy a hordon

csap is van. Rakatni is lehetne rá.

Előzmény: Yoshi Toranaga (1859)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2015.01.31 0 0 1863

Mostanában szerintem valamit kiművelhettek a koncentrátummal, mert jó másfél hónap alatt sem nőtt ki rajta semmi. Mivel hőkezelni nem lehet, talán valami finom mechanikai szűrővel (mint pl. a túrázók által használt víztisztítók) kiszűrik belőle a lebegő bacikat, és úgy árusítják. Nem tudom, így milyen lehet a hatása? Habár a glükoronsavat nem szűri ki belőle a fent említett módszer...

 

Most a bolti tenyészet  ott lubickol a vödörben kb. 10 liternyi tömény, és a telítettségig cukrozott fekete teában, és az általa az elmúlt két hét alatt erjesztett 2-2,5 liternyi lében.

Előzmény: Törölt nick (1862)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.31 0 0 1862

Az is jó, amikor én a 20 literest vettem, volt mellett 10 literes vödör fedővel, szintén káposztasavanyításhoz, fehér színű, amúgy meg pont olyan, mint egy szemetesvödör.

 

Annak idején nekem a koncentrátumot is sikerült rendesen felszaporítani, 0,5 liter + 2 liter cukros tea. Először csak vékony réteget adott, ami később már csak jobb lett.

 

Ilyen szempontból igen életképes, mégis célszerűbb ragaszkodni az (állítólag) bevizsgált tenyészethez, mert a gyógyhatású glukoronsavat termelő baktériumok a legérzékenyebbek a kémhatás eltérésére, így előfordulhat olyan eset is, hogy az italban van mindenféle étkezési sav (ecetsav, tejsav, citromsav, vagy ami még létezik), csak épp a lényeg hiányzik belőle.

 

Anélkül sem rossz persze, de akkor már jobban közelítünk egy savanykás üdítőitalhoz, mint gyógyléhez.

 

Nyilván eszem ágában sincs reklámozni a bolti tenyészetet (nem fizetnek érte), de a józan ész azt mondatja, hogy az talán biztosabb, vagy még az sem biztos.

Előzmény: Yoshi Toranaga (1861)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2015.01.31 0 0 1861

Az én vödröm fehér, de remélhetőleg ez nem baj.

 

Mostani tapasztalataim:

 

Megvettem a gombakultúrát. Amikor hazavittem és elhelyeztem egy nagy befőttesüvegben, végeztem egy kísérletet. Egy félliteres söröspohárba öntöttem kb. másfél decit abból a sűrű fekete teából, amit a gombának főztem. Majd ebbe a teába belenyomtam összesen 4 ml-t (két kis fecskendőnyit) abból a léből, amelyben a vásárolt gombakultúra úszkált. Legumiztam egy textildarabbal, majd úgy hagytam. Két hét alatt annak a tetején is kinőtt a kombucha.

 

Ezek szerint viszonylag elhanyagolható mennyiségű "fertőzött" lével is boldogulhatunk, simán kifejlődik, ha jó cukros teával tápláljuk. (Csak azt nem tudom, hogy a koncentrátumból miért nem nőtt ki?)

 

A befőttesüvegben tartott gombakultúra tetején is nőtt egy réteg. Most tettem át mindkét tenyészetet eggyel nagyobb helyre, ami a befőttesüvegben volt, azt a vödörbe, a pohárból pedig az üvegbe. Ott majd nőhetnek.

Előzmény: Törölt nick (1860)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.28 0 0 1860

Ezek polipropilén edények, ami maximálisan élelmiszerbarát, oldhatatlan. Amit én vettem, eleve savanyúkáposzta-érlelés céljára gyártották, itt írtam róla például:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=92285515&t=9015553

 

Törölt nick alatt jelenik meg, mert időközben töröltem a régi nickem.

 

4,25 literes üveget is használtam egyébként, csak abból végül már többet kezeltem egyszerre, ezért is váltottam később a 20 literesre:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=127547800&t=9015553

Előzmény: Yoshi Toranaga (1859)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!