Keresés

Részletes keresés

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.15 0 0 19130

Köszönöm szépen!

A koli okozza a puffadásos hibákat ugye?

A lizozim ebben segít?

Előzmény: elefada (19129)
elefada Creative Commons License 2020.06.15 0 0 19129

Jun elején elöfordul, hogy kolis lesz a sajt.

Intenzívebb savanyítóval tudod kivédeni.

Előzmény: Cichlid15 (19126)
elefada Creative Commons License 2020.06.15 0 0 19128

Ha tele a hütö friss sajtal, tartható a páratartalom vizes ruhákkal.

Én ugy oldom meg, hogy rekeszt borítok a sajtra, s ezt befedem vizes ruhával.

Ha kevés a sajt, nyögvenyelös a pára tartása

Előzmény: Cichlid15 (19122)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.12 0 0 19127

Köszönöm szépen!

Előzmény: portos150 (19124)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.12 0 0 19126

Ha 7 fokra hűtötten jutok hozzá aznapi fejéshez, teljesen nyers nem termizált formában, az igényel bármi extra odafigyelést, műveletet a tőgymeleg, vagy nem hűtött tejhez képest?

köszönöm

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.12 0 0 19125

Köszönöm szépen!

Előzmény: Pap Pali (19123)
portos150 Creative Commons License 2020.06.12 0 0 19124

Működik.

 

Előzmény: Cichlid15 (19122)
Pap Pali Creative Commons License 2020.06.11 0 0 19123

Èrdemes a nyers tejhez, kb. 10% vizet adni, mert jóval zsírosabb a juhtej ès a gagyi hàrfàt/buzogànyt bizony könnyen tönkre teszi.

 

Egy jó nyerstejben benne van minden  amire szüksèg van egy jó sajthoz, tehàt felesleges a kàlcium pótlàs.

Előzmény: Cichlid15 (19121)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 19122

és akkor 3 a magyar igazság :)

Borhűtő mennyire használható érlelésre? hőfokot stabilan tud ami kell 12-14-16 fokokat amire állítom. Páratartalmat lehet esetleg nedves ruhával letakarni a sajtot, vagy egy tálkába vizet tenni mellé. Működhet?

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 19121

Még egy kérdés :)

Úgy alakult hogy juhtejhez könnyebben hozzájutok még tehéntejhez. Juhtejből is nekiállhatok gomolyát csinálni? Van valami különbség a készítés folyamatában a gomolyánál, ha nem tehéntejből csinálom?

köszönöm

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 19120

Sziasztok,

kálcium kloridot csak termizált tejhez adunk hozzá az alvadás javításához, vagy minden sajttejbe javallot egy kis mennyiség az alvadást elősegítendő?

köszönöm:)

elefada Creative Commons License 2020.06.09 0 0 19119

2 nap alatt már savanyodhat a tej, ha sima hütőben van.

Ha kulturát is teszel bele, méginkább savanyodik, mire végzel, savanyú lehet a savó, azért nem csapodik ki. 

Másik verzió, ha sok savanyítot teszel bele.

Probáld meg, hogy semmit nem teszel bele,hó és idő hatására, ha édes a savó 100% hogy kicsapodik.

Előzmény: Jida (19118)
Jida Creative Commons License 2020.06.08 0 0 19118

Kedves Elefada!

A tej a saját kecskéink teje, én gyűjtöm, max 2 naposak. A savó az általam készített friss sajt savója.

Tejünk csak idén február óta van, szóval igencsak kezdő vagyok még. De lelkesen próbálkozom :) 

Előzmény: elefada (19105)
elefada Creative Commons License 2020.06.07 0 0 19117

Feltöröd, pihi, savó le, ez segíti a szinerézist.

. , azaz leadja  a vizet, zsugorodik.Gomolyánál kb 3x ha ezt megcsinálod,a töretben lesznek fényes és matt rögök is kb jó.

Préselés nélkül, vagy formában, vagy ruhában lógatva csepegteted, forgatod.

Előzmény: Gruu'sMotorcycles (19116)
Gruu'sMotorcycles Creative Commons License 2020.06.07 0 0 19116

Szia, köszönöm szépen a válaszod! Tudnál nekem pár sort írni a töret szárításáról? Köszönöm, szép napot! 

Előzmény: elefada (19115)
elefada Creative Commons License 2020.06.01 0 0 19115

Hali, nem kinyomjuk a savót, hanem kidolgozzuk. Vagyis nem a felülettel van baj, hanem azzal, hogy kevésbé szárítottad a töretet.

Gomolyát nem préselünk, én egyébként félkeményet sem préselek.

Max 2 kg sajtot gyártok, vizet szabályozok, sófürdő után gyönyörű virágos, ahogy a nagykönyvben le van írva.

 

Előzmény: Gruu'sMotorcycles (19114)
Gruu'sMotorcycles Creative Commons License 2020.05.31 0 0 19114

Köszönöm az észrevételt! Őszintén mondom, kicsit sokalltam is az elkészült sajt mennyiségét. Ezek szerint nagyobb felület kellett volna, úgy több savót tudtam volna kinyerni belőle. :/ Na majd a következőnél. :) 

Előzmény: Pap Pali (19108)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.05.31 0 0 19113

köszönöm:)

Előzmény: Pap Pali (19109)
elefada Creative Commons License 2020.05.31 0 0 19112

Szuper, jó a fahamus ötlet, vittem.

A brevis nekem is király lett

Nekem nagyon bejött amit Feri tanácsolt:

40 fok, termó 10% mosás

4 hetes,

Vége a karanténnak, már megint nem marad tej játszani:-)

Előzmény: Pap Pali (19111)
Pap Pali Creative Commons License 2020.05.30 0 0 19111

Kedves Elefada! Kipróbàltam a brevis kecskèt. Ha jól emlèkszem 50-60 liter esti fejèsből kèszült. Mint azt a csoportban jeleztem nem savanyodott le megfelelően, ezèrt volt nèmi fenntartàsom vele. De a vègeredmèny jó lett, egy röglyukas, kellemesen savanykàs, telt ízű sajt jött lètre. Az egyikre nem szabadítottam rà brevit hanem fahamuztam ès betettem a magasabb hőfokon lèvő fèlkemènyek mellè. Csodàs lett. A boltba bevittem magammal, hogy kielemezgessem ès a vàsàrlók úgy ràmentek mint a legyek, pedig mondtam, hogy "nem eladó". 

Jó az iràny...gondolom èn!  Arànylag sok fèlkemèny kecskèt kèszitgettem a vírus időszakban, joghurttal kultúràzva ès jàtszadoztam az oltàsi illetve az utómelegitèsi hőfokkal. 

Majd elemezgetjük ha össze jövünk megint.

Pap Pali Creative Commons License 2020.05.30 0 0 19110

Mindenfèle adalèk nèlkül is ki kellene csapódnia. Hàny liter? Mennyi a hőfok?

Takarmànyozàs?

Előzmény: Jida (19098)
Pap Pali Creative Commons License 2020.05.30 0 0 19109

Igen, ebben a sorrendben!

Előzmény: Cichlid15 (19107)
Pap Pali Creative Commons License 2020.05.30 0 0 19108

Fotó alapjàn úgy tünik, hogy nincs elèggè kidolgozva a töret. Gomolyànàl bàtrabban kisèrletezgethetsz, törheted apróbra az alvadèkot, mert ha nem kerül fogyasztàsra nèhàny napon belül, a bent ragadt savó miatt jöhetnek elő nemkivànatos keserű ízek.

Előzmény: Gruu'sMotorcycles (19106)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.05.30 0 0 19107

Kezdésnek milyen sajtokat ajánlanátok?

Gomolya? Orda? 

Gruu'sMotorcycles Creative Commons License 2020.05.29 0 0 19106

Hát ja, a neheze most jön...

Valószínüleg a bértartás lesz a járható út. Csak még találnom kell valakit aki tud segíteni nekem a környéken. 

A sajt legyen veletek. :D

 

Az első gomolyák <3

https://img1.indafoto.hu/1/1/257219_5665e9b842084ee4a6942d2157abbb21/26704623_857c0733fa6502e6304898fd7bcf31d7_xxl.jpg

 

https://img1.indafoto.hu/1/1/257219_5665e9b842084ee4a6942d2157abbb21/26704621_58f11f0841977228f245002a5bbe690d_xxl.jpg

 

Előzmény: elefada (19100)
elefada Creative Commons License 2020.05.29 0 0 19105

Ha friss a savó, ne tegyél bele semmit, csak hevítsd fel, ki kell csapodnia. 

A TEJ biztos friss, nem gyüjtött?

Milyen sajtnak a savója?

 

Előzmény: Jida (19103)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.05.29 0 0 19104

Nagyon köszönöm! 10 liter alatt nem gondolkodom :)

Előzmény: elefada (19102)
Jida Creative Commons License 2020.05.29 0 0 19103

Köszönöm a választ! Tejoltóval oltok, citromsavval próbáltam, sikertelenül.

Előzmény: elefada (19101)
elefada Creative Commons License 2020.05.28 0 0 19102

pH mérö :

Müködik a sajtkészítés a nélkül is, pláne ha van gyakorlatod, de ha nincs, nagy segítség. 

pL: gyurt sajtoknál fontos, akkor tudod jól nyujtani, ha elérte az 5,2

A höntartással ne görcsölj, 10 l már elég jol tartja a höt, szobahömérslékleten, kisebb mennyiséggel nem nagyon érdemes sajtolni.

Kultúrázás pl 1 ó, lehült 1-2 fokot, simán visszamelegítheted, majd utánna oltod. Hogy aztán már mennyit hült, nem érdekes, csak a helyiség legyen20-22fokos. Így nincs jelentösége a hülésnek.

Persze mindez csak akkor igaz, hanem 2 l tejjel akarsz sajtolni.

Minnél több a tej, annál könnyebb a höntartás.

Előzmény: Cichlid15 (19099)
elefada Creative Commons License 2020.05.28 0 0 19101

Pedig ahhoz semmi recept nincs, semmi nem kell bele, édes savó hö és idö hatására kicsapodik.

Gyanítom ecettel csapatod ki a sajtot. Annak a savója nem jó, mert savanyú

Előzmény: Jida (19098)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!