Keresés

Részletes keresés

Vata967 Creative Commons License 2019.08.26 0 0 4599

Annyi biztos, hogy egy régi Galaktikában volt. Ha megtalálja valaki melyikben, annak én is megköszönöm.

Előzmény: palacsintatorta (4597)
bombahoppa Creative Commons License 2019.08.25 -1 0 4598

Itt olvashattok a Vízöntőről és a földönkívüliek üzenetéről:

https://vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/06/bombahoppa-univerzum.html?m=1

 

Egy fiktív csillagról itt: 

https://vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/06/fiat-lux.html?m=1

 

És aki még bírja, annak itt egy meghívó a Vénuszra: 

https://vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/08/meghivo-venuszra.html?m=1

 

Köszönet és üdv!

palacsintatorta Creative Commons License 2019.07.12 -2 0 4597

Keresek egy novellát, amit már nem tudom ,hogy hol és mikor olvastam.

Ha valaki ráismer, kérem írja meg, hol találom, esetleg ha megvolna valakinek küldhető állapotban, nagyon háás lennék.

 

A történet az emlékeim szerint:

 

Egy híres és tudományokban jártas , szkeptikus újságírót megbíz a főszerkesztője, hogy járjon utána a több vidéki lapban megjelent híreknek. Ezek szerint a földjeiket művelő farmerek ismételten találkoztak teljesen valósághű látomásokkal földjeiken. Ezek idegen tájakat , városokat és embereket mutattak, akik jöttek-mentek, tették a dolgukat, és egy idő után észrevették a szemlélőt is, és integettek, elindultak feléjük, A jelenségtől megijedő farmerek igyekeztek elfutni, de néhány lépés után a jelenések eltűntek.
Eddig semmilyen magyarázatot, nyomot nem találtak a jelenségekre.
Egy ifjú fotóslányt is mellé adtak, és nekiindultak.
A kérdéses terület határán, amikor egy szerpentinen járt az autójuk, egyszerre megláttak a völgyben egy zajló háborút. KÉtségtelenül emberek voltk, de idegen öltözékben, és ismeretlen felszerelésekkel, járművekkel. AMikor az őket bámuló álló autót meglátták, megindultak feléjük, és elkezdték lőni őket. Ahogy tovább indultak a kocsival, a jelenség eltűnt.
Kicsivel később, egy katonák által lezárt, szigorúan őrzött területhez jutottak.
Itt sikerült az igazgatót telefonhoz kérni, aki egy neves tudós volt, és beengedte őket, bár közölte, hogy a zajló titkos kísérlet befejeztéig maradniuk kell. Titoktartási kötelezettséget is aláírattak velük.
Egy nagy fémgömb állt az udvaron, és aggregátork zúgtak.
Elmondták, hogy a kísérlet úgy indult, hogy a fémgömbben vákumot hoztak látre, egy elektromágnesek által bezárt gömb alakú térben és egyetlen hidrogén atomot lőttek bele.
Azt látták, hogy az azonnal kitöltötte a teljes teret ami rendelkezésére állt, majd elkezdett kondenzálódni, ahogy azt máshol az univerzum keletkezéséről leírták. Gyorsan zajlott a folyamat, amelyben galaxisok, csilagok, bolygók alakultak ki.A bolygókon értelmes, emberi civilizációk fejlődtek. Egy véletlen révén kiderült, hogy ha valaki a belső karzaton , megfigyelés közben elalszik, a megfigyelt bolygó , egy lelki alkatban hozzá közelálló lakójának tudatába kerülnek, és élik azok életét. Amikor felébrednek, vagy ébresztik őket, be tudnak számolni a történtekről.
AZ univerzum közben fejlődik és öregszik, fennállása lassan a végéhez közeledik a helyi tudósok szerint.Megjelenik egy orákulum, aki a következő évszázadokban folyamatosan hirdeti, hogy amikor vége lesz az univerzumnak, ő megmenti azokat, akik az általa megadott helyre gyűlnek.
És megtörténik: amikor összegyűlnek, az univerzum átmenetileg meghasad, és az űrhajók kirepülnek a földi égboltra. Ott a kis szikrákból hatalmas hajók nőnek.
Kiderül, hogy a fotós lány volt megfigyelő, és az orákulumban élt, akivel érdekes módon ébredése után is megtartotta a kapcsolatot. Ő csapta le az áramellátást arra a rövid időre, amíg a menekülők kijutottak.

 

tippancs Creative Commons License 2019.07.06 0 0 4596

Keresek egy magyar filmet sajnos nem tudom címét.

A történet, ha jól emlékszem, 2011-ben játszódó sci-fi (?). Mindenkinek jár cigaretta, a drog is elfogadott. A nemdohányzó, egészséges embereknek kötelességük felajánlani a szerveiket a dohányosok számára ha szükséges.

Ennyi jutott eszembe róla, mert csak az elejét láttam.

Valaki tud ebben segíteni, hogy mi a címe? Esetleg megtalálható valahol?

Köszönöm!

Gumiborz Creative Commons License 2019.06.17 0 2 4595

 

Üdv, Filmezéssel foglalkozom, leginkább futurisztikus Sci-Fi rövidfilmeket csinálok és szeretnék csinálni a jövőben is. Már el is készült pár "mű", momentán az a problémám, hogy ezek nem jutnak el közönséghez. Megosztanám egy filmemet és nagyon örülnék a visszajelzéseknek. (A filmet egy versenyre neveztem, így egy 3mp-es nevezőképel indul.)

 

https://www.youtube.com/watch?v=5D_E18eaOHc

 

Köszönöm a lehetőséget!

Eolomea14 Creative Commons License 2019.06.03 0 0 4594

Elnezest, de csak belepillantottam itt-ott a videoiadba. Jomagam regivagasu vagyok, igy az ilyenfalyta szoveg, ami a videok alatt megy, mar megfekszi a gyomromat. Egy-ket gondolatomat azert megosztanam...

 

Peldaul javasolnam, hogy vesd ossze a Pavel Klusancev rendezte 'Ut a csillagokhoz' ('Doroga k zvezdom') Kubrick filmjevel. Ha meg az elobbit nem lattad, meg fogsz lepodni... Persze, hosszu a lista, hgy mely' sci-fi filmek "ihlettek" Kubrick-ot; legfokeppen Klusancev emlitett kvazi dokumuntfilmje erdemel emlitest, de a csehszlovak Ikarie XB1, vagy az Amerikaba attelepult George Pal (Pal Gyorgy) 'Conquest of Space' [ami az elso "urodisszeia" lett volna, ha a Paramunt studio nem nyirbalta volna meg a koltsegvetest] motivumai is fellelhetok a 2001-ben. Es persze az elso lapos TV-k es vidofonok mar a 30-as evekben fetuntek a mozivasznon [pl. az angol 'Things To Come'-ban - ami amugy jelentos magyar reszvetellel keszult.]

 

Kubrick filmje persze zsenialis - de a 2001 egyben meg is olte a kemeny fantasztikus filmeket.

 

Tarkovszkij - ugyszinten zsenialis es ugyszinten nem megmagyarazhato - Solaris-at tartjak a 2001 valaszanak. Ez valamennyire igy is van (Tarkovszkij utalta Kubrick lelkiekben sivar filmjet) - de a kelet-europai valasz az angol-amerikai 2001-re a kelet-nemet/lengyel 'Meteorvadaszok'.

 

Hosszasan folytathatnam, de zarasul annyit, hogy idonkent a Discovery fedelzeten hasznalt [Arne Jacobsen tervezte] evoeszkozokkel eszem - ami mutatja, hogy en is nagyra becsulom a 2001 Urodusszeiat --- megpedig annyira nagyra becsulom (a Solaris-szal egytemben), hogy meg veletlenul sem akarom megmagyarazni... Arthur C. Clarke velemenye a 2001 [nem letezo] mondanivaloja elhangoztt a videoban. Ugyhogy inkabb egy kritikust idezek, aki a szovjet Solaris mondanivalojaval kapcsolatban azt irta, hogy nekunk, egyszeru foldi halandoknak, ez midnig is rejtely marad :)

Előzmény: Zsolt Siklósi (4592)
Johnny D Creative Commons License 2019.05.31 0 0 4593

Sziasztok! Sci-fis moziplakátokból van pár darabom. Érdekel valakit? 1000 -1500/db-ja.

 

 

 

  infó: mortalkombat007@freemail.hu

Zsolt Siklósi Creative Commons License 2019.05.17 0 0 4592

Sziasztok!

 

Induló YouTube csatornámon először a 2001: Űrodüsszeia sztoriját elemzem. Konkrétan 2 videó készült, amik a következőt tartalmazzák:

 

1.: Hajlamosak vagyunk félremagyarázni az Űrodüsszeia "jelentését", ennek okait vizsgálom.

2.: Az Űrodüsszia spoileres sztorielemzése, amiben próbálok minden összefüggést megvilágítani.

 

Csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCC4m1g_Mg2Pqsj3izrgAROw

 

Minden építő kritikát köszönök!

 

Üdv,

Zsolt

xtl Creative Commons License 2019.04.03 0 0 4591

Támadt egy ötletem a kérdések nyomán, és megtaláltam. Köszi mindkettőtöknek a segítséget.

 

https://moly.hu/konyvek/preyer-hugo-galaktikai-jatekok

Előzmény: xtl (4590)
xtl Creative Commons License 2019.04.03 0 0 4590

Regény volt, egy kis alakú, fekete borítójú könyv. Talán 200 oldal lehetett az egész. Rossz minőségű volt a kötése, szétesett gyorsan.

Előzmény: beauvois (4589)
beauvois Creative Commons License 2019.04.03 0 0 4589

Arra emlékszel, hogy ez novella volt vagy regény? Kb. milyen hosszú lehetett?

Előzmény: xtl (4588)
xtl Creative Commons License 2019.04.03 0 0 4588

Végigpörgettem a Nemere bibliográfiát, de még a 701 cím elolvasása is kínszenvedés volt. Nem hiszem, hogy tőle bármit végig bírtam volna olvasni, de nem is volt ismerős semmi.

Előzmény: ZaphodBeeblebrox (4587)
ZaphodBeeblebrox Creative Commons License 2019.03.27 0 0 4587

Ez nekem gyanúsan Nemerének tűnik...

Előzmény: xtl (4586)
xtl Creative Commons License 2019.03.14 0 0 4586

Még egy fejtörő, ha valaki esetleg olvasta.

Egy idegen világon egyetemi tanulmányokat folytató pikkelyes lények a szereplők. Egy másik bolygó humanoid lakóival találkoznak, akik közül az egyik, talán Yari nevű, előad egy történetet fiatal korából, aminek a lényege, hogy az emberek számára ő volt Jézus. Szerepet kap a történetben egy rejtélyes célpont, amire ha valaki elmegy űrhajóval, akkor csak nagyon sokára tér vissza, és nem marad belőle más, csak az ülése alatt egy beszáradt paca. Egy Targa nevű, öreg, tüskés bőrű lény elindul oda. Magyarul olvastam, de nem tudom, hogy magyar író műve volt-e. Többre sajnos nem emlékszem.

xtl Creative Commons License 2019.03.13 0 0 4585

Az az. Köszönöm szépen.

Előzmény: parszek (4584)
parszek Creative Commons License 2019.03.13 0 0 4584

Az általad keresett könyv A Túlvilág Szeme vagy annak a folytatása, a Démonpikkelyek. Ezek a Haldokló Föld-sorozat második és harmadik kötetei, a szerző: Jack Vance.

Előzmény: xtl (4583)
xtl Creative Commons License 2019.03.13 0 0 4583

Keresek egy fantasy könyvet, amit jó 20 éve olvastam, de lehet, hogy már akkor is régi volt. Inkább ponyva jellegű volt, mint valódi irodalom. A főhős utazgat a világban, és különböző kalandokba keveredik. A jellegzetessége, hogy egy háromemeletes kalapot hord a fején, amit rendszeresen ki is emelnek a könyvben. A borítón is ebben a kalapban lehet látni. Talán egy sorozat része volt. Emlékszik erre valaki?

beauvois Creative Commons License 2019.02.06 0 0 4582

Mégis vannak apokrif emberek?

 

https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/02/06/a_lany_azt_hitte_egy_szellem_pakolja_el_mindig_a_cuccait_pedig_egy_idegen_ferfi_volt_az_aki_titokban_a_szekrenyeben_elt/

 

Nekem egyből Jasper FForde: Monokróm könyve jutott eszembe a cikkról.

lyukas csokoládé Creative Commons License 2019.01.14 0 0 4581

Ez meg talán a Moontrap?

Előzmény: zsaudio (4560)
lyukas csokoládé Creative Commons License 2019.01.14 0 0 4580

Egy évvel később, de válaszolok, hátha valakit érdekel. (Vagy ha esetleg te idetévedsz újra.)

 

Szerintem ez Csillagutasok (eredeti nevén Earth Star Voyager) című sorozatkezdemény, rágugliztam most, két részben adták le a pilot epizódot, de több nem lett belőle.

Előzmény: szerencséslegény (4566)
random seed Creative Commons License 2019.01.06 0 0 4579

 

hivatalosan felrakták a vimeora a cycle című magyar scifit! magyar és angol verzió is van!

 

https://www.facebook.com/cyclethemovie/

_kitsilatzi Creative Commons License 2018.12.28 0 0 4578

Mert a Galaktika egyenlő a magyar sci-fivel? Kiadásban, írókban, bármiben? Nem tudom, mit láttál, de attól már semmi nem lehet kínosabb, hogy az újkori Galaktika jó tíz éven át elfelejtett engedélyt kérni és jogdíjat fizetni a leközölt novellák után.

Előzmény: díplómáss (4577)
díplómáss Creative Commons License 2018.12.26 0 0 4577

basszus, ránéztem a galaktika weboldalára, ennyire mélyre sűllyedt a magyar scifi? :D

_kitsilatzi Creative Commons License 2018.04.02 0 1 4576

A némi lendületet mutató hazai képregény-kiadás több évtizedes hiányokat pótol klasszikus sci-
fik terén napjainkban, nehogy lemaradjon róluk valaki!

 

Jodorowsky soha el nem készülő Dűnéjének romjain született az Incal, aminek magyarul most jött
ki a második része, 35 évvel az eredeti megjelenés után. 2019 közepéig ki fog jönni mind a hat
kötet, 200 példányban alternatív borítós, limitált verziót is nyomnak mindegyikből.

Érdemes elolvasni a fordító cikkét, aminek az eredetije még évekkel ezelőtt íródott, mikor még esély sem volt rá, hogy az Incal valaha magyarul is megjelenik: 

https://geekz.444.hu/2017/12/09/incal-kultikus-kepregeny-a-dune-soha-be-nem-fejezett-filmadaptaciojabol

 

55 évvel az eredeti megjelenés után jelent meg magyarul nemrég, a Jean-Claude Forest által írt és rajzolt Barbarella, amiből később a Jane Fonda-féle film is készült. Naiv, Füles-hangulatot árasztó, fekete-fehér űrkaland, amiben Barbarella állandóan pajzánkodni akar. Nekem nagyon tetszettek az egyszerű, de stílusos rajzok, és a történeten is jókat mosolyogtam.

 

 

Az új Kockásban elkezdték folytatásokban közölni a Valerian egyik történetét, Az ezer bolygó birodalmát, ami az első 12 oldal után történetileg nem sok hasonlóságot mutat a tavalyi hasonló című Luc Besson-filmmel. Ez csak azért nem 50 év után az első magyar Valerian-történet, mert egy régi Metagalaktikában már jelent egyszer pár oldal fekete-fehérben, de teljes valójában mondhatni most tündököl először. Egyébként az új Kockásban van két klassz zsáner-paródia is, az egyik egy sci-fi (Cosmik Roger), a másik meg egy Star Wars-eredettörténet (Csillagok Háborgása) mindkettő kellemesen elmebeteg.

 

díplómáss Creative Commons License 2018.03.23 0 0 4575

az alapítványban minden fantasy...

Előzmény: _kitsilatzi (4572)
fertomi47 Creative Commons License 2018.03.22 0 0 4574

Megvan VHS-en!

fehergeza47@gmail.com

Előzmény: demusz (4563)
ChrisRea Creative Commons License 2018.02.26 0 0 4573

https://www.youtube.com/watch?v=PFosyakugBA

 

what a great scinece -fiction story is that...

Kirk -és Nasa kabala figurája között.

 

 

 

 

_kitsilatzi Creative Commons License 2018.02.10 0 0 4572

A Sötétség balkeze tényleg közelebb van a fantasyhez, de ha jobban megnézzük az Alapítványt, akkor az is csak a környezet, a körítés, a bolygók közti utazgatás miatt sci-fi, egyébként simán lehetne egy népek, uradalmak közti háború- és kémtörténet: az egyik frakció birtokolja a hajózás tudományát, más népek a szárazföld foglyai, jövendőmondók, látnokok, varázslók, stb. Asimovnál ez a szuperagyas dolog is eléggé meseszerűre sikeredett, a szintén szuperagyas Dűne, a fantasy-szerű külsőségek ellenére is sokkal inkább sci-fi.

 

Az is egyértelmű szerintem, hogy Asimov nem a pályája kezdetén, a negyvenes években írt a legjobban. Nyilván az Alapítvány meg a robotsztorik műfajteremtő jelentőségét nem érdemes vitatni, de a Baley-történetek a legunalmasabb krimis toposzokkal operálnak, A mezítelen nap vége pedig egy az egyben, mintha valami Agatha Christie-feldolgozás lenne, ahol a nagyon okos nyomozó összecsődíti a szereplőket a fináléban, egyenként végigmegy rajtuk, miközben fitogtatja páratlan logikáját, majd meglepő fordulattal rávilágít a gyilkos kilétére.

 

A Sötétség balkeze most nagyon aktuális a gender-téma miatt, kicsit szerintem túl is van lihegve, de Le Guin tényleg jobban írt a fiatal Asimovtól. Ennek ellenére az Alapítványt én is jobban szeretem, mint a balkezet.

Előzmény: beauvois (4571)
beauvois Creative Commons License 2018.02.09 0 0 4571

Olvasom az indexen, hogy az Alapítvány-trilógiát is fellőtték a Teslával. És morcos lettem.

 

"A cikk szerzője, Ryan Britt, a Luke Skywalker Can't Read (Luke Skywalker nem tud olvasni) szerzője azt reméli, hogy legközelebb egy olyan sci-fi regény vagy novella is eljuthat a jövőbe, amely az ötvenes évek után íródott."

 

Ryan Britt nem tud olvasni? a 2001-et már az egyik Apollo úrhajón felvitték.

Ja és szerinte a Sötétség balkezét (LeGuin) kellett volna felküldeni. Az nem is sci-fi, hanem fantasy. Hol van ez a Trilógiától?

demusz Creative Commons License 2018.02.09 0 0 4570

A Defying Gravity 8.és9. részét sehol se tudom megtalálni.Nincs meg valakinek ?

Ha igen,elküldené ?Cimem egy passzussal alább.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!