Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2004.05.10 0 0 115

Szia Zoli, hogy vagy, rég láttalak!? Örülök, hogy te is osztod felháborodásomat. Lám, akadnak alapvető kérdések, melyekben a jóérzésű bajaiak egyetértenek :). Mások meg, holmi senkiházi jöttmentek, vadlibákat imitálhatnak! Hiába, apám, ezek az idők már nem azok az idők, amikor a Belben múlattuk kisfröccsözve az órákat. Nekünk még az a mákony is megfelelt :).

Előzmény: zvajda (112)
zvajda Creative Commons License 2004.05.10 0 0 114
Ja ,hogy P ÁLINKA FANKLUB!!!!Na má nemhalokmeg hülyén én sem.Má értem kössssssssszi:))))Én ÁL LINKre gondoltam:((
Előzmény: ZöPö (113)
ZöPö Creative Commons License 2004.05.10 0 0 113
Hogy a cannabist a bor-sör-pálinkához miért hasonlítom, szerintem érthetőbb, mint a holokauszt, fasizmus, nácizmus párhuzam. Ha mégsem így lenne, szólj, elmagyarázom. :-)
Előzmény: zvajda (112)
zvajda Creative Commons License 2004.05.10 0 0 112
Nem nagyon értem az ANNABI tól hogy jutottatok el egészen az ÁLINKIG ? hát ez nem semmi.:)))De azért érdeklődéssel figyelem.
Előzmény: ZöPö (111)
ZöPö Creative Commons License 2004.05.10 0 0 111
"a mindenkori internetes fórumok leggátlástalanabb aljadék szemete"

Sokadszor kérdezem, tisztelt Mijo, kiről fröcsögsz itt? Te karakán, egyenes, becsületes faszagyerek vagy, húszéves sajtómúlttal, tudod, hogy a név nélküli köpködések csak az olcsó szennylapok sajátjai. Nem hiszem, hogy ide kívánnád zülleszteni a Bajai régió Fórumot.

"semmivel sem jelent feliratával a póló kevesebbet, mintha azt látnánk rajta (na jó, a kitakarás miatt legyünk tárgyszerűek): ASISZT FAN CLUB, vagy ÁCIZMU FAN CLUB, netán OLOKAUSZ FAN CLUB :(!!!"

Érdekes... Esetleg EDOFÍLI FAN CLUB vagy GYBAVIZEL FAN CLUB, netalán ALAT KÉSSEL EV FAN CLUB nem kéne? Nekem sokkal egyszerúbbek jutottak eszembe: Ö FAN CLUB, O FAN CLUB, ÁLINK FAN CLUB.

"Ennél a felvételnél egyszerűen nem tudok olyan okot elképzelni, ami miatt a rend, adófizetők pénzéből bérezett jól megtermett őrei, keretlegényeket megszégyenítő módon ragadnak meg, cibálnak, gyűrnek le ("intézkednek ellene) egy olyan asszonyt, kit ki tudja miféle személyes okok, netán droggal összefüggő tragédia késztetett ezen a helyszínen történő megjelenésre!?"

Elmondom neked, tisztelt Mijo. Az asszony másokat próbált egy alkotmányos joguk, a szólásszabadság gyakorlásában akadályozni, ezért eltávolították a helyszínről. Hogy te, tisztelt Mijo, ezt az okot nem tudod elképzelni, az nem lep meg.

"Az elkapott pillanat önmagáért beszél, az eltiport, aszfaltba döngölt ember magánya, szó szerinti elesettsége, eltiporhatósága és halandósága sejlik fel..."

Én egy olyan embert látok, aki másokat akart eltiporni, aszfaltba döngölni. Most éppen nem jött össze neki.

Előzmény: Mijo (110)
Mijo Creative Commons License 2004.05.10 0 0 110

"Verekedés a kendertüntetésen
Öt embert állítottak elő
Index
2004. május 9., vasárnap 20:02

Verekedés tört ki a rendőrök és az ellentüntetők között vasárnap a Kossuth tére, a Kendermag Egyesület demonstrációján, ahol spontán, be nem jelentett ellendemonstrációt szervezett két szervezet is. A magyar drogpolitika megváltoztatásáért küzdő kendermagosok a tüntetés végén petíciót adott át Szili Katalinnak, az országgyűlés elnökének. A rendőrség öt embert előállított az ellentüntetők köréből, kihallgatásuk után, feltehetően elengedik őket.

Botrányos jelenetekkel, öt ember rendőri előállításával zajlott le a hazai kábítószer-politika megváltoztatásáért küzdő Kendermag Egyesület tüntetése vasárnap délután a Kossuth téren. A demonstráció szervezői céljukat elérték, több száz aláírással átadták petíciójukat Szili Katalin munkatársának.

A rendőrség kordonokkal lezárta a demonstráció helyszínét, de előzetes tájékoztatásukhoz híven, negyed ötkor megjelentek a Lelkiismeret '88, illetve a Szabad Magyarországért Mozgalom aktivistái, akik közül néhányan megpróbáltak bejutni a tüntetők közé, őket a rendőrség kivezette. A két szervezet nem jelentette be tüntetését.

Kiszűrték az ellentüntetőket

A kendertüntetők néhány százan voltak, a kordonon kívül rekedt ellendemonstrálók az Index helyszíni tudósítójának becslése alapján körülbelül százan.

A demonstráción felszólalt a Kendermag Egyesület elnöke Felső László, a műsort Soma vezette, és fellépett Anima Sound System. A rendőrök a körülzárt terület bejáratánál próbálták meg kiszűrni az ellentüntetőket, akiknek mégis sikerült bejutniuk, kivezették őket.

Felső László arról beszélt, hogy a jelenlegi jogszabályok bűnözőként kezelik azokat a fiatalokat, akik kipróbálják a kábítószert. Ezek a jogszabályok több ártalmat okoznak, mint maga a kábítószer-használat - mondta, indokolva az egyesület jogszabály-módosítási törekvéseit.

Verekedés, előállítások

Az ellentüntetők ezalatt sípokkal, kereplőkkel és egy szittyakürttel próbáltak hangzavart kelteni, transzparenseket hoztak magukkal, az egyik szerint Maradona 43 éves, a drog áldozata, ő is a fűvel kezdte.

A kendertüntetés vége felé verekedés tört ki a rendőrök és az ellentüntetők között, helyszíni tudósítónk szerint azért, mert a rendőrök kiemelték a tömegből egyik szószólójukat a Szabad Magyarország Mozgalom vezetőjét, Takács Andrást.

A dulakodást megörökítő fotóriporterünket az intézkedő rendőrök többször megütötték, és a sajtó több képviselőjét is durván ellökdösték. Az ellentüntetők tojással dobálták a sajtó munkatársait és a rendőröket, egy rendőr a dulakodásban földre került. A rendőrök gumbottal, pajzs nélkül vonultak föl.

A rendőrség végül összesen öt embert állított elő, mivel rendőri felszólításra sem hagytak fel a hangoskodással, de őrizetbe vételükre feltehetően nem kerül sor, tájékoztatott a rendőrség.

Fidesz: Lamperth alkalmatlan

A belügyminiszter alkalmatlanságát látja a Fidesz abban, ahogy a demonstrációt kezelték a hatóságok - nyilatkozott Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI-nek. "A teljes szakmai alkalmatlanságot látjuk a belügyminiszter asszony részéről, ahogy ezt a dolgot kezelte. Ezt el lehetett volna kerülni, hogyha csak egy kicsit gondolkodnak arról, hogy mi történhet itt ezen az eseményen" - fogalmazott Halász.

Átadták a petíciót

Az Egyesület petícióját végül nem a címzett, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vette át, hanem egyik közeli munkatársa, aki ígéret tett Felső Lászlónak arra, elolvassák, és válaszolni fognak a szervezetnek.

A több száz aláírást tartalmazó petícióban többek között azt javasolják, hogy a drogfogyasztást ne szankcionálják büntetőjogi eszközökkel, és tegyenek különbséget a kábítószerek között "azok valós társadalmi és egészségügyi kockázatai alapján."

Megköszönték az ellendemonstrálóknak

A tüntetés után a Lelkiismeret '88 csoport közleményben köszönte meg az ellendemonstrálóknak a részvételt, és "örömmel nyugtázza, hogy ismét sikerült a nemzeti erőknek megzavarni a drogkövetelők nyugalmát, amikor is visszavonulót kellett fújniuk a kendermagosoknak." A szervezet közleményében tiltakozik a "rendőrség agressziója ellen", és követeli az előállítottak azonnali szabadon bocsátását.

A Kendermag Egyesület feljelentést tett a rendőrségen a tojással dobálók ellen - közölte az Indexszel az Egyesület munkatársa.

Titokban tartották

A demonstráció szervezői múlt hét péntekig azért nem hozták nyilvánosságra a tüntetés helyszínét és időpontját, hogy elkerüljék a tavalyihoz hasonló incidenseket, amikor több szervezet ugyanarra a helyszínre szervezte ellentüntetését, sörösüveg-, és tojásdobálással valamint síppal zavarták meg a Kendernapon fellépők beszédeit, a békésnek indult rendezvény pedig botrányba fulladt, a demonstrációt a rendőrség feloszlatta.

'Re-petíciót' indít az MDF

Az MDF, amely tavaly ugyancsak szervzett párhuzamos demonstrációt a József Nádor térre, a kendertüntetés előtt fél órával tartott sajtótájékoztatót. Almássy Kornél, a párt elnökségének tagja elmondta: "Nem válhat Magyarország a drogosok Mekkájává." A politikus szerint a drogliberalizációért küzdők figyelmen kívül hagyják, hogy a fiatalok jelentős része még nem nyúlt drogokhoz.

"Nem lehet liberalizálni a büntető törvénykönyvet, mert ezzel teret engedünk a magyar fiatalság egészségkárosodásának" - fogalmazott Almássy. Az MDF a Kendermag Egyesület petíciójára válaszul "re-petíciót" indít, amit a párt honlapján tesznek közzé."
__________________________________________________

Ugyan a mindenkori internetes fórumok leggátlástalanabb aljadék szemete, a világ bizonyos jelenségei miatt érzett időnkénti gyomorforgásomat rákos betegségemmel hozza kirívóan bugris módon összefüggésbe, én a beidézettek viszonylatában ennek ellenére is változatlanul csak gyomorforgató jelzőt tudom használni.

Igen, gyomorforgatónak tartom részint azt, hogy törvényileg tiltott cselekmények legalizálásáért engedélyezhető az ilyen erőszakos módon nyomuló apelláta, mint e tüntetés a "demokrácia" jegyében. Másrészt még inkább vérlázítók azok a módszerek, ahogy "rendfenntartó" erőink lépnek fel olyanokkal szemben, kik számára visszataszító annak még a gondolata is, hogy a mi bőszen hangoztatott liberalizációnk jegyében még több olyan élvezeti cikk kapjon létjogosultságot, ami rombolja úgy az egyént, mint az őt körülvevő családot, környezetet!

Alábbi kép megdöbbent, számomra olyan időkben, amikor az önkényuralmi jelképek, valamint az antiszemitizmus és a rasszizmus folyamatos csócsálás tárgyát képviselik, semmivel sem jelent feliratával a póló kevesebbet, mintha azt látnánk rajta (na jó, a kitakarás miatt legyünk tárgyszerűek): ASISZT FAN CLUB, vagy ÁCIZMU FAN CLUB, netán OLOKAUSZ FAN CLUB :(!!!

Ennél a felvételnél egyszerűen nem tudok olyan okot elképzelni, ami miatt a rend, adófizetők pénzéből bérezett jól megtermett őrei, keretlegényeket megszégyenítő módon ragadnak meg, cibálnak, gyűrnek le ("intézkednek ellene) egy olyan asszonyt, kit ki tudja miféle személyes okok, netán droggal összefüggő tragédia késztetett ezen a helyszínen történő megjelenésre!?
De elgondolkodom kamerába néző orcájuk láttán afölött is, hogy ezek a fiatal férfiak miként néznek feleségük, gyermekeik, szüleik és barátaik szemébe, ha eléjük teszik ezeket az undorító képsorokat :(...
Létezhet, hogy ekkora vonzerőt jelenthet a rendőri pálya és az azzal járó fizetség, hogy ne számítson se ember, se Isten, se tartás, se kurázsi :(!???

Egyáltalán nem lennék meglepve, amennyiben alábbi sokkoló képével az Index nagyszerű fotósa, Barakonyi Szabolcs valamilyen nemzetközi díjat nyerne!
Az elkapott pillanat önmagáért beszél, az eltiport, aszfaltba döngölt ember magánya, szó szerinti elesettsége, eltiporhatósága és halandósága sejlik fel, semmivel sem kevésbé szörnyű hatásában, mint a minap napvilágot látott ominózus iraki foglyok bánásmódjával foglalkozó megrázó sorozat :(! Ezért kár volt Unióba lépnünk, ez a fajta brutalitás maradhatott volna akár honi szégyenünk is! Kíváncsi vagyok, most, hogy tagjai vagyunk ennek az egységnek, vajon miféle európai együttérzés fogja övezni a terror szenvedő alanyait, és miféle felelősségre vonási igény, magát a megjelenített terrort!? Ne feledjük: EZEK NEM 'HAMISÍTOTT' FELVÉTELEK!!!

Mijo

Mijo Creative Commons License 2004.05.10 0 0 109

Ez a ripacs még mindig tényező, vagy már teljesen letűnt? Nem emlékszem milyen színekben tündökölt a pofa, de mindenképpen szégyent jelent pártfelekezeti társaira, bármely oldalt képviselte is :(.

Előzmény: farkasanti (108)
farkasanti Creative Commons License 2004.04.12 0 0 108
Nem tudom mi történt a Péterrel, úgy tűnik, mintha kicsit "szárnyaszegett" lett volna:))))?

Üdv: Ánti

Előzmény: Mijo (107)
Mijo Creative Commons License 2004.04.12 0 0 107

Hack sumákol. Nem akar ugrálni, különcködik. Épphogy csak billeg ide-oda. Tán restelli. Csak nem, jól ismerszik ő már erről az oldaláról ... Is.
Na de a többség ..., szól a zene, zeng a nóta, mindenki ugrál - az énekkar tagjai is -, akad aki még pörög is, ujjong, dalol a nép a széksorok között, szélesen-nyájasan-nyálasan mosolyognak az egybegyűltek. Csodálatosan mennyi e miliő, nincs itt bánatos arc egy se, itt mindenki üdvözülten emelkedett hangulatban van, réveteg tekintetüket az ég felé lövellik, mintha valamiféle viszonzást várnának ...
HALLLELÚÚÚÚÚJAAHH!!!! Süvölt hirtelen a tömeg feje fölé a prédikátor harsány hangja .., és lám, hirtelen csend támad .., megjött Ő, a Magasságos, a Mester, az Igehirdető, az Egyedüli Igaz Igét Hirdető!
Németh Sándor ismétli önmagát. Pontosabban a Magyar ATV ismétli meg tegnapi hitgyülis Vidám vasárnap című műsorát. Hogy a tervezett programtól eltérően miért, azt ki tudja, lehet, hogy egy rögtönzött "önök kérték" verziónak tesznek ekként eleget. Vagy így tisztelegnek Húsvét második napja előtt. Hogy megtudjuk Némethtől, miszerint az ádámi faj előtt, nagy valószínűséggel élt a földön azt megelőző faj is - na nehogy már csak ez a vacak utóbbi 6000 év legyen a mérvadó. Sanyi tanain kívül, még módunkban áll megismerni a zsidó húsvét mibenlétét átólzetig, lévén minden hazai tévécsatornán ezzel van szerencsénk szembesülni különböző izraelita prominensek előadásából. Csak hogy bővüljön a jó magyar látóköre, tudásvilága ...

Egy valami hiteséknél szöget ütött a fejemben. Mifelénk katolikusoknál (jujjj, csak a Magdi ne járjon erre ..), hajlott korú anyókák, görbebotos apókák is szoktak templomainkba battyogni istentiszteletre, de valahogy ebben a "vidámvasárnapos" sokadalomban, mintha kizárólag gyerkőcökből, ifjakból és középkorúakból állna a csarnok hallelujás tömege ... Létezhet, hogy limitált korhatárhoz kötődik, kiket fogad be ez a gyülekezet!??? Vagy talán a nyugdíjas korosztály már nem jelent bizonyos szempontokból akkora tagi vonzerőt, mint az egyéb jólszituált rétegek?? Igen, jólszituáltak, hiszen láthatóan kevés soraik között, a szegény sorból üdvözülést jelentő utat keresők száma ... Ez a menny, úgy tűnik a módosokat várja :(...

Mijo

Mijo Creative Commons License 2004.01.06 0 0 106
Mijo Creative Commons License 2003.10.30 0 0 105

"Drogos katonák
2003. október 29.

Csak Hollandiában füvezik annyi katona, mint nálunk

A honvédség adatai szerint a bevonuló fiatalok 20 százalékának vizeletében kábítószer nyomait találják. A környező országokban lényegesen jobb a helyzet, a 20 százalék nagyjából a holland átlagnak felel meg. De ott a legkönnyebb legálisan könnyű drogokhoz jutni.

Rajszemle az egyik alakulatnál. A parancsnok ilyenkor azt ellenőrzi, hogyan tartják be a szabályzatokat a katonák. Néhány éve azonban azt is vizsgálják: van-e náluk drog.

A parancsnok nem kutathat Kozma honvéd szekrényében, de utasíthatja, hogy tegyen ki minden idegen tárgyat. Elég egyetlen marihuanás cigaretta - és irány a hadbíróság. A honvédség drog-ügyi fekete esztendeje 1997 volt: akadt olyan helyőrség, ahol a hétvégi eltávozásról visszajött sorkatonák feléről bizonyította be a vizsgálat, hogy kábítószert fogyasztottak. Az elkeserítő számok sokkolták a HM-et, ezért sokkal szigorúbb ellenőrzést és szűrést vezettek be. Tavaly már csak a katonák alig több mint három százaléka bukott meg a drogteszten. Az érintettek túlnyomó többsége kenderszármazékot, például marihuanát - fogyasztott, míg az amfetamintartalmú diszkódrogokat alig mutatták ki. A jóval veszélyesebb heroin viszont gyakorlatilag ismeretlen a katonák között.

"A kutyás ellenőrzés, a motozás. A honvéd egészségügyi szolgálat az idén több mint nyolcvanmillió forintot költ megelőzésre, és vizsgálatokra. "Ez az összeg elhanyagolható ahhoz a kárhoz képest, amit a kábítószer elterjedése okozna..."Ma már a kiképzés része a drogellenes felvilágosítás is. A vezérkar egyébként nemzetbiztonsági kérdésnek kezeli a kábítószer-ügyet: a katonai ügyészség és az elhárítás dolga megakadályozni azt, hogy a dílerek hálózatot építsenek ki a laktanyákban.
Tények,tv2.hu

Hozzászólások"

Előzmény: Mijo (104)
Mijo Creative Commons License 2003.10.18 0 0 104
"Rendőrségi hírek
rendorseg 2003.10.18 08:57:58

2003. október 17-én az éjszakai órákban a Bajai Rendőrkapitányság bűnügyi és közrendvédelmi állománya akciót tartott a Baja területén, illetve a környező településeken működő szórakozóhelyeken, mely legfőképpen a kábítószert fogyasztó, árusító illetve tartó személyek kiszűrésére irányult. Az akció folyamán 35 fő rendőr 253 személyt vont intézkedés alá. 1 személy ellen ittas vezetés miatt tettek feljelentést, 2 főt pedig helyszíni bírsággal sújtottak tiltott plakátragasztás miatt. Az akció hatékonyságát egy kábítószer-kereső kutya is segítette. Pozitív eredményként könyvelhetjük el, hogy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény ( terjesztés, fogyasztás, tartás ) elkövetése miatt eljárás nem indult, mivel ilyen jellegű eset a razzia során tartott nagyfokú ellenőrzések ellenére sem merült fel."
__________________________________________________

Ami a beidézett rendőrségi hír kábítószeres tartalmát illeti, vélekedjen mindenki egyéni információi alapján saját vérmérséklete szerint, nekem már csak ennyire telik: NO COMMENT!

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.07.29 0 0 103

"Hit, terror, szeretet

Index
2003. július 29., kedd 11:05

Terrorista támadás, vagy egy megkeseredett apa kétségbeesett segélykiáltása - két magyarázat a Hit Gyülekezet templomában vasárnap lezajlott botrányra. Révay József állítása szerint csak három éve halott fiára emlékezett volna. A Gyülekezet szerint zsarolt és támadott. Révayt vagy megverték, vagy nem.

"Terrorista jellegű támadás" zavarta meg a Hit Gyülekezete vasárnapi istentiszteletét - legalábbis az egyház hétfői közleménye szerint. A vallási közösség szerint Révay Zoltán "előre megtervezetten" egy "fegyvernek látszó tárggyal - egy személyvédelmi hangjelzővel - fenyegetőzve" szakította meg az istentiszteletet.

A Hit Gyülekezete garázdaság és közfeladatot ellátó személy veszélyeztetése miatt tett feljelentést a Révay és a Jezsó Ákos, a Magyar Nemzet szintén a helyszínen tartózkodó újságírója ellen.

Bibliával fenyegetett

A Magyar Nemzet szerint a fegyvernek látszó tárgy valójában egy Biblia volt. A könyvet Révay Zoltán tartotta a kezében. A lap szerint a vidéki kőfaragó fia halálának harmadik évfordulójáról kívánt megemlékezni. A fiú a Hit Gyülekezet tagja volt, operatőri munkát végzett az egyháznak. Három éve autóbalesetben vesztette életét.

Ki ütött kit?

Révay szerint felszólalása után nyolc biztonsági ragadta meg és kirángatta a templomból. A Magyar Nemzet keddi számában megjelentek szerint a gerincsérült férfit a "gerincénél fogva fejjel lefelé rádobták a Hit csarnok parkolójában található padok egyikére", a férfi nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Hit Gyülekezete szerint Révay és a Magyar Nemzet állításai hamisak. Révayt nem bántalmazták, intézkedésre is csak azután került sor, hogy az aggresszív férfi rátámadt az őt megnyugtatni akaró segédlelkészre - írja közleményében a gyülekezet.

A Hit Gyülekezete istentiszteleteit általában a Magyar ATV közvetíti. Bár a felvétel könnyen igazságot teremthetne, a vasárnapi istentiszteletről az ATV nem közvetített. Helyette egy régebbi istentisztelet képeit sugározták, felvételről.

"Az apai fájdalom három év után tört ki belőlem" - nyilatkozta az esetről Révay az MTI-nek. Mint mondta, csak fia haláláról akart megemlékezni.

Szobota Zoltán, a Gyülekezet szóvivője szerint "Révay soha nem kérte, hogy emlékezzenek meg a fiáról". Elmondása szerint a Gyülekezet százezer forint gyorssegéllyel támogatta a "gyülekezzettel össze nem függő" halálos baleset után a Révay családot, és ügyvédet is fogadtak a vétkes autóssal szemben. Állítása szerint a család az ügyvéd segítségével több millió forintos kártérítési pert nyert.

Szobota szerint Révay több ízben is zsaroló leveleket írt a Gyülekezet vezetőségének, legutóbb másfél éve követelt minden ok nélkül hat és fél millió forintot."

__________________________________________________

"Fegyvernek látszó Biblia
2003. július 29. 10:57
Magyar Nemzet

Tegnapi számában a Népszabadság a Hit Gyülekezetének közleményére hivatkozva arról tájékoztatja az olvasóit, hogy „vasárnap, a megnyitó ima alatt egy középkorú férfi felugorva és ordítozva, kezében egy fegyvernek látszó tárggyal fenyegetőzve megszakította az istentiszteletet.” A valóságban ez a fegyvernek látszó tárgy egy Biblia és egy apró csipogó volt.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, vasárnap valóban botrány robbant ki a Hit Gyülekezete istentiszteletén. A rendezvény biztonsági szolgálata ugyanis súlyosan bántalmazta és megalázta Révay Zoltánt, aki a felekezet munkatársaként dolgozó fia napra pontosan három évvel ezelőtt bekövetkezett haláláról szeretett volna a Hit Csarnokban megemlékezni.

A három éve halott Révay Péter hamvai a felekezet tulajdonában lévő, a csarnok melletti kis parkban nyugszanak. Révay Zoltán azonban hiába kérte Németh Sándortól, a gyülekezet vezető lelkészétől, valamint munkatársaitól, hogy emlékezzenek meg az ott nyugvó fiáról, ezért úgy döntött, hogy a Magyar ATV-n sugárzott Vidám vasárnap című műsor elején szót kér, és emlékezteti a gyülekezet tagjait arra: nem elég hirdetni a szeretetet, azt meg is kell valósítani.

Vasárnap azonban a televíziós társaság egy korábbi istentiszteletet közvetített felvételről. Megírtuk: szándékait nem valósíthatta meg, mert amikor megpróbált felszólalni, nyolc biztonsági őr rohanta le. Egyikük a kezével betapasztotta a száját, másikuk úgynevezett fojtó nyaki szorítást alkalmazott, majd lefektették, és úgy vonszolták ki az épületből, hogy mindegyik végtagját más kigyúrt testalkatú ember fogta marokra. Feje pedig minden lépésnél a földre koppant. Közben egy biztonsági őr többször hason ütötte, és terroristának titulálva folyamatosan szidalmazta. Azt követően, hogy a gerincbántalmakban szenvedő Révayt kivonszolták az épületből, a gerincénél fogva fejjel lefelé rádobták a Hit Csarnok parkolójában található padok egyikére. Nem messze attól, ahol a halott fia nyugszik. A lap úgy tudja, az orvosi látleletek szerint Révay Zoltán nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

(Jezsó Ákos)"

Mijo Creative Commons License 2003.04.06 0 0 102

"A gyógynövénypolcról választhatunk drogtesztet

ORIGO 2003. március 13., csütörtök, 16:06

A bizalmatlan szülők ezentúl nem csak a gyógyszertárakban, hanem a legközelebbi drogériában is megvehetik az otthon használatos drogtesztet, amivel ellenőrizhetik, hogy gyerekük használt-e valamilyen kábítószert. A tavaly 10 ezer tesztet értékesítő céghez köszönőleveleket írnak a szülők, miközben a teszt ellenzői szerint csak a szülő és gyerek közötti bizalmatlanságot erősíti a drogtesztek elterjedése.

"Szülők figyelmébe ajánlott!" - áll a Rossmann drogériáiban pár ezer forintért kapható drogteszt dobozán. A teszt a marihuánától a heroinig képes kimutatni a drogokat a szervezetben, sőt a hozzáadott oldószerrel az ismeretlen anyagról is könnyen eldönthető, hogy kábítószer-e. Miközben a szakemberek a teszt megbízhatóságát és a drogteszt elvi használatát is vitatják, a forgalmazó cég a 2002-es évben megháromszorozta előző évi forgalmát, és 10 ezer darabot adott el a kis eszközből. A tesztet 2001 tavaszán kezdték árulni gyógyszertárakban, majd rövid ideig egy nagy áruházlánc kínálatába is bekerült, nemrég pedig megjelent a drogériákban. "Sehol nem hirdetjük a terméket, mégis rengeteg köszönőlevelet kapunk a szülőktől, akik így jöttek rá, hogy gyerekük drogozott" - mondta a forgalmazó UniCorp Biotech Kft. ügyvezetője, Horváth László, aki szerint a teszt segíti annak a megelőzését is, hogy a gyerekek komolyabb drogokra szokjanak rá.

A drogtesztet vizeletbe kell helyezni néhány másodpercre, majd az öt csík elszíneződését figyelni. Az öt csík a különböző típusú (THC, opiátok, kokain, amfetamin, metamfetamin) drogokhoz tartozik, amennyiben negatív eredményt hoz, a csíkon két színes vonal, pozitív eredménynél csak egy vonal jelenik meg. A forgalmazó szerint a teszt 90-95 százalékosan megbízható, ugyanakkor a teszt használati utasításában szerepel, hogy a mákot tartalmazó ételek hamis pozitív eredményt adhatnak, és a teszt eredménye nem használható jogi eljárásban. Több körülmény is befolyásolhatja, hogy mennyi ideig mutatható ki ezzel az eszközzel a kábítószer jelenléte a szervezetben, 24 órán belül majdnem minden esetben kimutatható, de a kemény drogok több nap múltán is. A drogériákban egyelőre új a termék, csak néhány darabot küldött szét az üzletekbe a forgalmazó. Az [origo] által felkeresett üzletben még egyetlen darab sem fogyott a gyógynövénypolcra kihelyezett eszközből, a bolt vezetője ezt a termék magas árával magyarázza.

Rontja a szülő és gyerek közötti bizalmi viszonyt a drogtesztek alkalmazása - mondta az [origo]-nak Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza, aki kétségbe vonja a teszt hatékonyságát a prevenció és a drogok kimutatása szempontjából is. A teszt ugyanis a máktartalmú ételek mellett bizonyos náthaellenes gyógyszereknél is bejelezhet, emellett már Magyarországon is terjednek azok a módszerek, melyekkel be lehet csapni ezeket a teszteket - mondta a TASZ jogásza. Az Egyesült Államokból indult "drogteszt-mánia" ott odáig jutott, hogy mára az informatikai cégek is úgy vesznek fel új munkatársakat, ha előtte negatív drogtesztet mutatnak fel, sőt véletlenszerűen a már meglévő alkalmazottaikat is ellenőrzik. Hasonló mértékben fejlődött a teszt becsapása is: mára többoldalas dokumentumok állnak rendelkezésre a drogteszt eredményének megváltoztatására is. Magyarországon egyelőre csak néhány külföldi cég követel drogtesztet, illetve például az óceánjáró hajókon munkát vállalók számíthatnak ellenőrzésre.

Néhány évvel ezelőtt itthon is felmerült a drogtesztek iskolai alkalmazása (szintén amerikai példára), Topolánszky Ákos, a GYISM kábítószer-ügyekért felelős helyettes államtitkára azonban ezzel nem értett egyet. Legutóbb pedig néhány hónappal ezelőtt kerekedett politikai vita a drogtesztekből, amikor Pettkó András MDF-es képviselő azt javasolta, hogy állami támogatással lehessen drogtesztet kapni a patikákban. Akkor azzal érvelt a teszt mellett, hogy segíti a korai felismerést, a gyerek-szülő viszony esetleges megromlása kapcsán pedig azt mondta: fel kell vállalni a gyerekekkel való konfliktust. A vita végére Kökény Mihály egészségügyi államtitkár tett pontot, aki kijelentette, hogy nem lesz államilag támogatott drogteszt a patikákban, szerinte ugyanis ezek a tesztek csak a rendszeres kábítószer-fogyasztók esetében használhatóak, az alkalmi drogozást nem lehet vele kimutatni.

Tiefenthaler Eszter"

Mijo Creative Commons License 2003.04.02 0 0 101

Egyes bajai és Baja környéki nem egy esetben halállal végződő baleseteknél, mintha szemérmesen kerülnénk a drog szerepét, esetlegesen valószínűsíthető szerepét, hiszen a mendemondák gyakran nem alaptalanul kapnak szárnyra, csak hát szokás szerint kényelmesebb struccpolitikát folytatni.
Legfrissebb sajnálatos esetünket, az esztelenül száguldó fiatalembert családjára tekintettel nem nevesítem, de mint sok esetben, ez a tragédia is borítékolható volt.
Ezzel szinte párhuzamosan halt meg most egy szülő is, ki mintegy tíz éven át képtelen volt belenyugodni gyermeke gyorshajtásos elvesztésébe, őt az önmarcangoló bánat és annak kihatásai ragadták magukkal.

Tavasz van, újból kezdenek megjelenni főútjaink őrültjei, a feltuningolt motorjaikkal dübörögve száguldozó fenegyerekek :((..... Még időben kellene nagyobb figyelmet fordítani rájuk! Egy-egy keményebb intézkedés híre vélhetően eljutna az erre affinitást érzőkhöz is, ez talán képes lenne jelenteni némi visszatartó erőt.

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.03.24 0 0 100

"Beszámoló a jelenlegi helyi kábítószer helyzetről
rendorseg 2003.03.24

2003. március 19-én a Bajai ÁNTSZ szakmai értekezletet szervezett. A jelenlegi helyi kábítószer-helyzettel kapcsolatosan a rendőrség részéről dr. Pokker Zoltán r. őrgy. a Bűnügyi Osztály Nyomozó Alosztályának vezetője érdekfeszítő előadást tartott, mely beszámolót e honlap sorain is megosztjuk Önökkel:

Számos tájékoztató, írásos, virtuális információforrás áll rendelkezésünkre, hogy világos, átlátható és elemezhető módon jussunk adatokhoz a hazai kábítószer-fogyasztás illetve kábítószeres és kábítószerhez kapcsolódó bűnözés tekintetében. Jelenthetem, hogy nem állunk rosszul. Nem állunk rosszul annak ellenére, hogy a 2001-es évhez viszonyítva továbbra is emelkedett közel 30%-kal a rendőrség által regisztrált, felderített visszaélés kábítószerrel bűncselekmények, de hasonló arányban, az elkövetők száma, mind amellett, hogy egyébként más, mint például a vagyon elleni bűncselekmények száma csökkent. Mondom annak ellenére, hogy az 1999-es kábítószerekkel kapcsolatos törvénymódosítás most már kimondva nem igazán váltotta be a hozzáfűzött reményeket, eredményeket. Hivatkoztak sokan itt a magas büntetési tételekre oly esetekben melyekben jellemzően fiatalkorúak voltak a lehetséges elkövetői kör várható szereplői, disszonanciára a lehetséges büntetési felsőhatár és a valóságban kiszabott ítéletek között. Mára már nem titok, hogy a törvény kommunikálása - a szigorító jelleget előtérbe helyezve - nem gyakorolt jó hatást a törvény fogadtatására, alkalmazására.

Mindezek ellenére miért is mondom, hogy nem elkeserítő a helyzet. A jelenlevők, érdeklődők számos információt hallhattak a jelenkori Egyesült Királyság aktuális kábítószer-problémáiról. Baja város vendéglátását élvező Ian Robonson Úr magánbeszélgetéseink során többször hangsúlyozta: Magyarország és a térség 5-7 éves előnyt élvez Nyugat-Európához képest a kábítószer probléma ügyében. Van némi időnk felkészülni, és a tapasztalatok felhasználásával saját megoldó képleteket van időnk kidolgozni.

Mert a gondok egy része itt van. A kábítószeres ügyek száma évről évre emelkedik. Az éves növekedés mértéke 120-130 % közé tehető. Csupán bajai adatokat ismertetnék, hiszen ezek kézzelfoghatóbbak: 2002-ben a Bajai Rendőrkapitányság a működési területén közel 40 fővel szemben kezdeményezett büntetőeljárást a kérdéses bűncselekménykörben. El kell ismerni, mi is igazodunk ahhoz az országos felmérésen alapuló megállapításhoz, miszerint a keresleti oldal a „húzóágazat”, tehát az alkalmi fogyasztók személyének a felderítése képezi az eredmények javarészét. Ezalatt párhuzamosan azt is kell érteni, hogy a kínálói magatartások száma növekedett adataink szerint, de nyilván itt azokat a személyeket kell érteni, akik maguk is fogyasztók, és az elosztóhálózat alján helyezkednek el. Leggyakrabban saját fogyasztásukat szándékoznak ily módon anyagi oldalról fedezni. A Nemzeti Stratégia kiemelt célként kezeli a kínálat csökkentését, a droghoz való hozzáférés lehetőségét. Meg kell mondjam önkritikusan, van mit pótolnunk, bár meggyőződésem szerint a jóakaratban, elszántságban nincsen hiba.

Szándékom szerint hangsúlyozottan beszélnék a fiatalkorúak szerepéről a kriminális körben. Amikor a statisztikai mutatókat tanulmányozzuk, kitűnik, hogy a visszaélés kábítószerrel bűncselekmény körében az elkövetők közül minden 6. még nem töltötte be a 18. életévét. Még megdöbbentőbb az Önök által is javarészt ismert Paksi-Elekes féle felmérés. Eszerint azon 10. évfolyamos drogos diákok 22 %-a az alkalmakat tekintve a 40 eseten is túl van. De érdekes azon adat is, miszerint a megkérdezett szintén 10. évfolyamos drogfogyasztó diákok az első tiltott drogot - 41 %-ukat tekintve - 15 éves korukban fogyasztották. Ez az életkor korábban 16. életév volt.

Meggyőződésem, hogy az Echo Műhely által készített és Önök által jóval ismertebb felmérés eredménye is hasonló eredményt mutatna napjaink bajai helyzetét tekintve. Tudom, hogy jelenleg nem az ilyen jellegű felmérések élveznek prioritást és ismerve a nemzeti koncepciót, az országos kutatások eredményeire kell építeni. A földrajzi, kulturális, szociológiai sajátosságok miatt ugyanakkor a régión túl, városunkban nem megismerni a fogyasztási szokásokat, egyáltalán a kábítószerhez fűződő attitűdöket, alkalmasint tévútra vezethet. Összességében reprezentatív eredmény állna rendelkezésünkre a helyi fogyasztási szokásokról.

Gondolom sokuk várakozással tekintettek az előadás elé, mondván, végre kimondják, hogy Baján hol, és milyen kábítószereket fogyasztanak. Nem ilyen információkat szeretnék megosztani Önökkel. Az előbbieken túl, tehát a fiatalkorúak fogyasztási szokásainak megismerésén túl a rendőrségnek legalább ilyen súlyú, más problémával is meg kell küzdenie. Ez pedig nem más, mint a régióban jelen levő, beszivárgó, esetleg megtermelt marihuána, illetve ecstasy, néhol heroin kérdése. Engedjék meg, hogy röviden összefoglalva áttekintést adjak az említett szerek területünkön történő megjelenéséről.

A marihuána fogyasztása, kipróbálása sajnos már túlterjeszkedik azon a ponton, hogy egyediességét kelljen vizsgálni, meg merem kockáztatni, hogy mint minden hasonló nagyságú településen a jelenség jelzővel illessük a fogyasztását. Továbbra is a szívás a legközkedveltebb formája a szer élvezetének, a hasis megjelenése Baján nem értékelhető. Nem tisztem annak értékelése, hogy a marihuána növényben és hatóanyagát tekintve a THC nevű vegyület ( tetrahydrocannabinol ) milyen élettani hatásokat fejt ki, ellenben néhány érdekességre hívnám fel megtisztelő figyelmüket. Tapasztalataink szerint a közönséges, Magyarországon szinte korlátok nélkül feltalálható vadkender, vagy népies néven illetve „gatyakender” képezi többségében a fogyasztás tárgyát. Az un. indoor technikával termesztett indiai kender fogyasztása szintén hétköznapi szintre emelkedett, annak ellenére, hogy leggyakrabban lakáson belül, mesterséges fényviszonyok és sajátos mikroklímát biztosítva kell nevelni a növényt. Ez a növény, értékes hatóanyagot tartalmazó részeit tekintve több, magasabb értékű THC-t tartalmaz. Így veszélyessége, és ezen túl, az országba más úton beérkező marihuána veszélyessége pontosan ebben rejlik. Új termesztési technológiáknak, nemesítéseknek köszönhetően míg a korábbi években a THC tartalom 2-6 % körül mozgott, addig mára hivatkozva a brit elemzésekre, de az ORFK Szakértői és Kutatói Intézet által végzett vizsgálatokra, már megjelentek az akár 25 % hatóanyagot tartalmazó marihuána növények.

Az ecstasy tabletta továbbra is a leggyakrabban fogyasztott szabadidős szintetikus kábítószer. Nem is elterjedtségéről, hanem hatóanyagáról szólnék. Tudjuk, ismerjük, nevezetesen ezek az MDA, MDMA nevű vegyületetek. A problémánk pont ebből ered. Számos olyan kémiai módosítás következett be a hatóanyag tartalomban, ami a külső szemlélő, használó számára rejtve marad. Az ORFK Bűnügyi Szakértő és Kutató Intézetében számos olyan ecstasy tablettát vizsgáltak és azonosítottak be, melynek hatóanyaga az ún. PMA. Az általam most nem nevesített más hatóanyagokkal szemben a PMA külföldi leírások szerint nem egyszer halált okozott. Ilyen jellegű információ ezidáig nem állt rendelkezésünkre. Feltett szándékunk, hogy a közeljövőben minden olyan adatot ismeretet beszerezzünk, mely az ilyen hatóanyagú tablettákra jellemző, és azt közismertté tegyük. A forrásoldalt tekintve továbbra is elmondható, hogy a területünkön megjelenő ecstasy szállítmányok többsége Szerbia irányából érkezik, és többségében a zöldhatáron keresztül. A fővárosból ill. nagyobb városokból beáramló tabletták elenyészőek.

A heroin tekintetében biztos, hogy gondok fognak jelentkezni Európában, így Magyarországon is. Tudjuk, hogy városunkban milyen fogyasztási szokások uralkodnak, meg kell nyugtassam Önöket, csak bizonyos réteg tudja megengedni magának ezt az élvezeti forrást. Már idei ENSZ jelentés tanúskodik arról, hogy igen nagy a valószínűsége annak, hogy olcsó afgán heroin fogja elárasztani Európa piacát, melynek jelentős többsége a balkáni úton fog érkezni. Vélhetően az ára is jóval alacsonyabb lesz, sajnos ezzel szélesebb rétegek számára válik hozzáférhetővé ez az anyag.

Néhány szót a tiszta szórakozóhelyek programról. Tudni kell, hogy korábban megjelent a szervezett bűnözés elleni törvénycsomag, mely speciális lehetőséggel ruházta fel a felderítő, eljáró szerveket. Nevesítve arra gondolok, miszerint olyan vendéglátóegységek, szórakozóhelyek, ahol többek között a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények valamely elkövetési formája valósul meg, lehetőség nyílik az egység működésének ideiglenesen történő szüneteltetésére a jegyző határozata alapján. Jelezni kívánom, hogy hatóságunk már élt ezzel a lehetőséggel. Ilyen háttérrel azt hiszem valóban jól felfogott érdeke az üzemeletetőknek, hogy a keresleti oldal igényeit radikálisan csökkentsék.

Amennyiben nevesítettük a jogszabályok adta lehetőségeket, engedjék meg, hogy a Btk. március 1-én hatályba lépett módosításáról ejtsek néhány szót. Az előadásom elején ismertettem már, hogy számos kritika érte a jogalkotót a 1998-es törvénymódosítás tekintetében. Akkoriban a fogyasztás tiltásával a jogalkotói szándék arra irányult, hogy legyen világosabb, egyértelműbb a fogyasztás el nem fogadhatósága. Mint utaltam rá, a szándék nem valósult meg, ráadásul olyan elkövetői magatartások kerültek megfogalmazásra, melyek akadályává váltak a visszaszorítást szolgáló – többek között gyógyító – eszközök igénybevételének. Utalva a Nemzeti Stratégia főbb célkitűzéseire, kimondható, hogy ezáltal annak érvényesülését is gátolta.

A jelenlegi törvény a differenciált szabályozás érdekében elkülönítve szabályozza a fogyasztói és terjesztői magatartásokat. Ezzel egyidejűleg kategorikusan védi a 18. életévét be nem töltött személyeket a kábítószerrel visszaéléssel szemben. Továbbra is enyhébb megítélés alá esik a kábítószerfüggő személy által elkövetett kábítószerrel visszaélés bűncselekménye, ezzel ellentétben azonban a terjesztői jellegű magatartások súlyosabban ítélendők meg, mint maga a fogyasztói magatartás. Néhány szó erejéig a fiatalkorúakról, tehát a 18. életévüket be nem töltött személyekről, azok büntetőjogi védelméről: A Büntető Törvénykönyv hatályos rendelkezései önálló és egységes tényállásokban védik a 18. életévüket be nem töltött személyeket a kábítószerrel való visszaéléssel szemben. Számos olyan törvényi rendelkezés lépett életbe, amely a nevesített elkövetői kört védi, illetve nevesít olyan elkövetési helyeket, amelyek szorosan kapcsolódnak a kriminalizált körhöz. Az Országgyűlés által elfogadott Nemzeti Stratégia egyik fő elemét képezi az elterelés. A hatályos jogi szabályozás a céloknak megfelelően lehetőséget biztosít a büntethetőség alóli elterelés eszközével a kábítószerfüggőnek nem minősülő elkövetők enyhébb súlyú cselekményei esetén. Az 1998. évi törvénymódosítás csak a kábítószerfüggő elkövetőre korlátozza az elterelés lehetőségét. Az akkori törvény indoklása szerint a büntetőjog valójában csak a kábítószer függőség állapotába eljutott kábítószer fogyasztó részére kívánt diverziós lehetőséget biztosítani. Az elterelési lehetőséget a jogszabály büntethetőséget megszüntető okok alkalmazásával teszi elérhetővé. Számtalan vitafórum, tájékoztató kiadvány, sajtótermék foglalkozott az elterelés lehetőségének megismertetésével. A büntethetőséget megszüntető okok alkalmazásának lehetőségét az alábbiakban egységesen szeretném ismertetni, ezáltal az esetlegesen nem jól értelmezett, félreértett magyarázatokat ily módon próbálom korrigálni.

Valóban nem büntethető az a személy, aki csekély mennyiségre követi el a bűncselekményt, saját használatra termeszti, állítja elő vagy szerzi meg illetve tartja a kábítószert, úgyszintén az együttes kábítószer fogyasztás alkalmával történő csekély mennyiségű kínálás, átadás is az elterelés esetkörébe tartozik. Az oktatási, köznevelési, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, közművelődési feladatok ellátására rendelt épület területén vagy közvetlen környezetében történő kínálás vagy átadás sem büntethető,- közös fogyasztás esetén - ez utóbbi esetben azonban a jogalkotó 21. életév betöltéséig kínálja fel a sajátos lehetőségeket.

Természetesen nem kimerítően soroltam fel az elterelés törvényben megfogalmazott lehetőségeit, de látható, hogy a jogszabály értékeli azokat a kriminálmorfológiai jelenségeket, mint pl. a tipikusnak mondható azon kábítószer fogyasztást, amikor egy társaságon belül közösen történik egy szál marihuánás cigaretta elszívása. Az egységes értelmezés érdekében el kell mondani, hogy az első olvasatra liberálisnak tűnő szabályozás nem ad lehetőséget, az elterelés alkalmazására akkor, ha úgy adja át valaki vagy kínálja a kábítószert, hogy majd később együttesen fogyasszák el, illetve értelemszerűen akkor sem, ha ez a kínálás vagy átadás egyben kereskedelmet vagy forgalmat valósít meg. A jogszabály differenciáltságára jellemző a továbbiakban, hogy e kedvezményből kizárja azokat az elkövetőket, akikkel szemben újabb, kábítószer terjesztéssel kapcsolatos bűncselekmény elkövetését megelőző két éven belül kábítószerrel visszaélés miatt indított eljárásban büntetőjogi felelősségüket megállapították. A kábítószerrel visszaélés esetében az elterelést így egy személlyel szemben csak egyszer lehet alkalmazni. Azonban, ha a törvénnyel való összeütközése két évnél régebbi, és közben nem követett el újabb kábítószerrel visszaélést, a jogszabály indokolttá teszi az elkövető számára az újabb elterelés lehetőségét. A teljes és helyes értelmezés szempontjából végül kiemelendő, hogy csakis kizárólag akkor állnak rendelkezésére az elkövetőnek, hogyha okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos kábítószerfüggőséget gyógyító kezelésben, kábítószerhasználatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző – felvilágosító szolgáltatáson vett részt.

A Nemzeti Stratégiából kiolvashatóan a Rendőrségnek, és most nevesítve a Bajai Rendőrkapitányságnak is szerepe van. Gondolok itt mind a kereslet csökkentés során fakadó feladatokra, de várható eredményét tekintve kontúrosabb a kínálat csökkentéséhez fűződő állami akarat teljesítése. Nyilván szoros kapcsolatot jelent a civil szférával a helyi KEF, akik érdeklődő, nyitott szellemiséget sugároznak a sajátságos helyzetben levő Rendőrség irányába. Jó lenne, ha ez az aktív, egymás munkájára épülő, egymás munkájára odafigyelő kapcsolat a továbbiakban csak gyümölcsözne."

Mijo Creative Commons License 2003.01.19 0 0 99

Tegnap láttam egy televíziós stúdió-beszélgetést. A "végtelenül objektív" Verebes István volt a riporter, a hit-es Németh Sándor "prédikátor" pedig a riportalany.
Németh előadásáról sok minden elmondható, de az, hogy simlizés esetén a szeme sem rebben, na az aztán nem. Ennek a palinak 800-as másodpercenkénti fordulattal csapkodott a szemhéja, egy-egy számára zavaró kérdés esetén. (Pedig Verebes igazán partnere volt abban, hogy csínyján bánjon az ilyenekkel.) Én utoljára Bokodon az Egyed Mikit láttam ezt a teljesítményt hozni, amikor általános iskolában rajta kaptam, hogy ellopta tőlem Selva Raja Jesudian, Sport és jóga című könyvét.
Verebes nem volt rest, ezt a prédikációi során gyakran a szavakat kereső, hebegő-habogó fazont gördülékenységgel felruházva magasztalni.
Álszentségét ismét nem tagadta meg: egy ilyen riport esetén "illik" keményen kényes kérdéseket is feszegetni. Így tett Verebes is, amikor elkezdte a "kisegyház" létszámát, majd azok adakozó "kedvét" firtatni. Pár ködösítő és elterelő mondat után annak rendje szerint ejtette a témát, és tért át lojálisabb kérdésekre. Verebes hűséges maradt önmagához és kenyéradó gazdáihoz :((....

Egyszóval: sikerült ismét jó reklámot csapni egy, számomra kísértetiesen szektára emlékeztető kisegyháznak :(!

Mijo

Muity Mijo Creative Commons License 2002.10.09 0 0 97

Hovatovább tétovává bátortalanodom olyan esetekben, amikor a mi, végtelen liberalizmusáról híres - már majdnem írtam: hírhedt - országunk, első reakcióm szerint vérlázítónak tartott némely jelenségével szembesülök. Kurva jó dolog a "kábel", igényed esetén elviheti otthonodba mindazt is, ami nélkül gyakorlatilag annak előtte is nagyon jól elvoltál. Ezek egyike pölö a Bp-TV, benne szintén pölö a "csodálatos" Anettkával, na meg ezzel a távgyógyító Gyurcsokkal .... Ki mer szólni ilyenekkel kapcsolatban, le is kapják a fejét pillanatok alatt a mindenkori másként gondolkodók, a fogadjuk el mindenki más hitét elvét vallók. Ilyenkor érzem legitimálva magamat, amikor van beidézendő autentikus forrásom, mint alább. Csak tudnám, miért kell mindig kivárnom más gondolatait .....

MM
__________________________________________________

"Strigákról, pedig

INDEX, Tóta W. Árpád
2002. október 9., szerda 14:10

Eltűnt egy időre, s most újra, még mindig a képernyőn virít a legnagyobb magyar táltos, a távgyógyító, aki telefonon és elektronsugarak által is közvetíti a mindenre jó gyógyhitet. Mindenki kacérkodik persze az emberi hülyeség megvámolásával néha-néha - de varázshengeres tévénézéssel kötőhártyát gyógyítani minden ismert törvény szerint büntetendő.

Mese az emberi hiszékenységről

Miért is ne lennék én az utolsó szalmaszál? - gondolja a távgyógyító

Fiatal voltam, gátlásoktól mentes és becsvágyó, nem tudtam ellenállni az emberi hiszékenység dús, zsíros termőföldjének, a kísértésnek, hogy kevés munkával pénzt varázsoljak az emberi hiszékenységből. Csak egy postafiókra, egy öreg számítógépre és pár tízezer forintra volt szükségem, meg egy szaklapra, ahol meghirdethettem ásító vákuumot telítő új szolgáltatásomat. Varázsigéket árultam.

A varázsigéket a számítógép készítette egy bonyolult rutin segítségével: a program klasszikus verslábakra fektetett értelmetlen halandzsaszöveget, ügyelve a szavak kimondhatóságára. Hexameterekben, pentameterekben, anakreóni sorokban kanyargott elő a kettőnyolcvanhatosból a mágia, a gépi intelligencia gondosan egymás mellé hegesztett jambusokkal szolgált engem. Került y és w bőven a szövegekbe, de ez kellett a középkorias hangulathoz. Nett kis útmutatót is fabrikáltam a varázsstringek mellé, ebben azt fejtegettem, hogy a hang akár az üvegpoharat is megrepeszti, az infrahangtól pedig egyenesen sík ideg az ember; kézenfekvő tehát, hogy ha megtaláljuk a hangsort, amely rezonál a - haha - lélekkel, akkor azzal gyógyíthatjuk, erősíthetjük, gatyába rázhatjuk magunkat, de legalábbis jobban tudunk majd gondolkodni. A prospektus szerint persze a varázsigét a horoszkóp alapján számolja ki titkos társaságunk, tehát legyen szíves és töltse ki itt akkor a születési koordinátáit, meg ezt a rövid tesztet, ötezer forint lesz utánvéttel, köszönjük szépen.

Persze nem lett belőle batmanpalotám.


Gyurcsok József

A hirdetéseket egy hasonló népbutító ostobaságokat hirdető szaklapban adtam fel, elfértek a mágikus szerencsepatkó, a vitalitásmérő meg a többi kuruzslási franchise között kényelmesen. És megindultak a levelek, hetente háromszor kellett takarítanom a postafiókot, brosúrát fénymásolni, válaszborítékba tömködni és postázni Battonyától Nemesmedvesig a teszteket. Sokallták az árát, szegények, nem tülekedtek a varázsigékért, pedig addigra már vagy kétszáz darabot mentettem le a gép terméséből, a legjobbakat mégpedig.

Körülbelül két hónapig tartott, hogy megtörjek, hogy belássam, ezt nem lehet megcsinálni az emberekkel, hogy ez tulajdonképpen pedofília, hiszen nem értik, hülyék hozzá, nem fogják fel, hogy nincs olyan, hogy varázsige, vagy ha mégis, azt nem a Csészealj Magazinban fogják meghirdetni. "Kis nyugdijjas vagyok szeretnék kicsit jobban élni", suttogta az egyik utolsó levél, amire már nem válaszoltam, mert azokban a reszkető betűkben ott volt a mérhetetlen nyomorúság, az üres, faluvégi házikóban hétvégére kibontott macskatáp, amely ráadásul megpimpósodik, hiszen a hűtő már rég nem működik, a pince beomlott és lassan elsüllyed benne egy egész élet. A reménytelenség, hogy tényleg csak a csoda segíthet, hogy naponta egyszer ehet, hogy a fiú már évek óta nem nyitja apjára a deszkaajtót, talán börtönben van, vagy kivándorolt, és hogy ott lenn a sár fekete-mély. Csak a könyvtár van, a zöldségpiac mellett, és a könyvtárban a Csészealj Magazin, és a Csészealj Magazinban a hirdetés, hogy "horoszkópalapú meditatív varázsigék".

Ezt nem, tisztességes ember nem tudja befejezni ezt a bizniszt. A postafiókot megszüntettem, nem kell nekem az a pár ezer forint, dehogy kell, még megfagyna nekem a varázsigémmel öreg ajkán, mert szénre kellett volna, az a pár rongy.

Egy másik, rossz mese

mégiscsak itt van velünk a középkor, mint a macskaszőr, eltávolíthatatlanul

Van persze, akinek nincsenek ilyen gátlásai. Ha rákbetegek, nyolcvanéves végelgyengülők emelik fel a kagylót, és kérik segítségét, ő nem szabadkozik, nem mondja, hogy ugyan, néném, nézesse meg orvossal, hiszen tudja, már amikor megcsörren a telefon, akkor tudja, hogy övé a pálya, ohó, egy alattvaló, egy kiszolgáltatott ember hívja, akinek fáj, aki fél, aki bármire képes, csak mondja neki valaki, hogy van remény. Miért is ne lennék én az utolsó szalmaszál, gondolja a távgyógyító, miért ne lennék dögevő, ha már úgyis halódik szerencsétlen - ragadozóreflexek működnek benne, ő a varkocsával érzi a vérszagot, apró pontszemeit a kamerába mélyeszti és megbénítja áldozatát. "Megkérem a munkatársaimat, adják be a zenét és a hengert", mondja, és íme, a képernyőn egy színes üvegcsillag jelenik meg, galaktikus háttérrel. Ez a henger, úgy tűnik, ezt kell néznie annak, aki gyógyulni akar. Ott is marad mozdulatlanul néhány percig, hadd ketyegjen a telefon, aztán ismét őt látjuk, a dögevőt, szemei mélyen a kitinpáncélba süllyesztve. "Most hogy van a gerince?", kérdezi, de hát az az igazság, hogy fáj, fáj a néni gerince még mindig, mondja is. "Ugyanúgy fáj?", próbálkozik a gyógyító, megkérdi azt is, hogy nem enyhül-e, elvégre mutatták a hengert, hát akkor valaminek történnie kellett. Ám a néni háta csak fáj, ugyanúgy, egy százalékponttal sem jobb. Szerencsére a kötőhártyája sincs rendben, így most arról faggatja a természetgyógyász, a látásáról. "Mintha tisztult volna kicsit", mondja a néni, szegény, érzi, hogy ő a hibás, amiért nem figyelte eléggé a hengert a rossz kötőhártyájával.

Nap mint nap betegeket fogad a gyógyító, pénzért hülye objektumokat mutat nekik, számára nincs gyógyíthatatlan betegség, sosem tárja szét a karját, hogy ezt még a henger sem, még a táltosvarázslat sem tudja rendberakni, legfeljebb el kell menni hozzá személyesen, hogy isteni személye közvetlenül, frekvenciamodulálatlanul űzhesse ki a vírusokat, bacilusokat, a génhibákat, a születési rendellenességeket - az ördögöt. A magas vérnyomásra szerinte meleg vizet kell inni, de láttam már, ahogy csontot forraszt a nézésével, behunyt szemmel tumort kezel és jövendőt mond.

Igény, az van rá, mint a gyermekprostitúcióra és az antiszemitizmusra is van, fizetőképes igény mégpedig, vagyis kereslet. Az ember azt hinné, törvény is van ellene; mégsem híresztelheti magáról egy nyilvánvaló szélhámos, hogy ő bármit meggyógyít, nem csinálhat hülyét halálos betegekből, nem állíthatja, hogy egy öntött üveg hamutartó sarkának bámulásától elmúlik a betegség. Hiszen akkor hiába küldtük az űrbe Farkas Bercit, akkor hiába volt az egész elmúlt két évszázad, akkor mégiscsak itt van velünk a középkor, mint a macskaszőr, eltávolíthatatlanul, minden hajlatban ott ólálkodik az ostobaság, és még arra sem vagyunk képesek, hogy törvény által védjük meg az embert önmagától. Zugkuruzslók mindig lesznek, panellakó javasasszonyok, kézrátevők, ingamesterek szórakoztatják szűk klientúrájukat a város peremén, ahol élünk. De úgy látszik, annyira védtelen ez a nyomorult rendszer, hogy még a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt praktizáló szélhámosokat sem tudja elhallgattatni. Íme, egy súlyos hiány, amit bizony a konzervatív kormányoknak lett volna feladatuk orvosolni, ez az ő terepük, megvédeni szegény hülye polgárt saját magától: asztalra csapni egy kemény kuruzslásellenes törvényt, aztán szavazza le, akinek van pofája. Rárohadna a varázslakat ezekre az élősködő táltosokra, lenne idejük gyógyító érmékről meg hengerekről meditálni. Erről sajnos lecsúsztunk, és hiába a liberális dogma, miszerint a szabadság addig tart, amíg az másét nem korlátozza, a mi liberálisaink szektakampányt kiáltanak, retúrjegyet váltanak a nem létező pokolba, s megbeszélik Voltaire papával, hogy a katolikusok sokkal rosszabbak, mint a csodaöntő kisiparosok. Valami furcsa vakság ül azokon, akiknek csuklóból cselekedniük kellene, amikor vajákosok kezdenek bazsalyogni a képernyőkön. Nézzék néhány percig azt a varázshengert és lássanak. Nem tisztul egy kicsit?"

__________________________________________________

"A BTK a kuruzslásról

Kuruzslás

285. § (1) Aki jogosulatlanul ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet fejt ki, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a kuruzslást az orvosi gyakorlatra jogosultság színlelésével követik el.
(3) E § alkalmazásában orvosi gyakorlatra jogosult az, akinek hazai egyetemen szerzett vagy külföldi egyetemen szerzett és honosított (egyenértékűségi záradékkal ellátott) orvosi oklevele van, illetőleg az a külföldi állampolgár, aki népjóléti miniszter engedélye alapján oklevelének honosítása nélkül fejthet ki orvosi tevékenységet, feltéve mindegyik esetben, hogy nem áll az orvosi tevékenységtől eltiltás hatálya alatt."

Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.24 0 0 95

"2500 neppert vettek őrizetbe egy hét alatt

2002. augusztus 24. szombat 15:10

Több mint 2500 kábítószer-terjesztőt vett őrizetbe a magyar rendőrség a múlt szombat óta tartó nagyszabású akció keretében - jelentette be pénteken a magyar belügyminisztérium. 766 gyanúsítottat 24 illetve 72 órai őrizet után szabadon engedtek a hatóságok. A többiek között nem csak kábítószer-terjesztők, hanem más cselekményekért - például gyilkosságért - elítélt vagy körözött bűnözők is vannak.

Magyarországon jelenleg hiány van kábítószerből a feketepiacon, mert a hatóságok a határokon sok szállítmányt elfogtak. Ez a hiány élezi a rivalizálást az egyes drogterjesztő bandák között - idézte az AFP a belügy illetékesét. Augusztusban három ízben is nyílt utcai lövöldözéssé fajult a bandák harca, s ennek során megsebesült hét ember - közöttük két gyanútlan járókelő.

- Az ellenőrzés mindaddig fog tartani, amíg a rendőrök Magyarországot teljesen meg nem tisztítják a bűnözőktől - szögezte le egy magas rangú belügyi illetékes. A bolgár-török határon jut be Európába az Ázsiából érkező kábítószer tetemes része. 2001-ben 1,1 tonna heroint, 2002 első felében pedig összesen 500 kilogramm különféle kábítószert foglaltak le ezen a határszakaszon.

MTI"

__________________________________________________

Jaj, bocsánat, az MTI hír másolásakor megbicsaklott a csuklóm, és elírás történt a részemről :)!

Így tehát ekként értelmezendő helyesen az aláhúzott kifejezéseknél az írás: magyar=bolgár, Magyarországon=Bulgáriában, Magyarországot=Bulgáriát !!!

MM

Mijo Creative Commons License 2002.06.05 0 0 94

Egy monológ. Mindegy honnan, mindegy kitől. Egy buliról. Egy mai buliról ....

"Végre megtörtént az amire már nagyon régóta vágytam: a hétvégén Sárándon résztvehettem egy fantasztikus hangulatú gátlások nélküli minden igényt kielégítő és sokáig emlékezetes techno partyban ami után a világon a legkeményebb és legzúzósabb zenét felvonultató Dj Rushnak köszönhetően még mindig zúg a fülem.
Hajnali 2 órakkor indított a két méter magas csokibőrű lemezlovas és egészen 6-ig olyan ütemeket zúdított a több mint háromezer technoőrült fejére amitől nem egyszer a hideg rázott és többször is az eszméletvesztés határára kerültem az idegtépő basszusrengeteg valamint fényáradattól. Megtudhattam mitől is mítosz már most a Rush név, amit túlzás nélkül állíthatok hiszen az általa feltett lemezt, akárhogyan is szólaltatott meg, egy semmivel össze nem hasonlítható egyszerű de mégis különleges hangzásvilágot ütött meg.
Debrecenben este nyolc után futott be a vonatunk ahol rögtön kiszúrtunk négy olyan partyarcot amelyek felől kétség sem férhetett hogy ugyanabba a buliba készülnek mint mi, hiszen rendesen ki voltak öltözve kettőnek pedig szó szerint az arcára volt festve mindez...
Szegediek voltak akik már vérbeli "droidoknak" számítottak hiszen az ország minden ilyen nagyszabású partyján tiszteletüket teszik, úgy mint pl. a Hyperspace. Szóval most már jókora csoportot alkotva érkeztünk meg a diszkójárattal Sárándra ahol hamar betankoltunk és beálltunk a buli előtt várakozó sorba ahol annak ellenére hogy több mint egy órát töltöttünk rendkívül rövidnek tűnt az idő hiszen megismerkedhettünk győri, keszthelyi, szolnoki és más messzi távolból érkezett kollégákkal. A fémdetektoros átvilágítás és táskakirámoltatás után egy olyan buliba csöppentem amit soha nem fogok elfelejteni mivel az éjféltől egészen reggel nyolcig ott töltött idő alatt roppant energikus, dinamikus, frenetikus, és ami a legmeglepőbb rendkívűl barátságos partiarcokkal töltöttük, táncoltuk át az időt.
Mit táncoltuk, őrjöngtük, ugráltuk, szaggatuk, hogy még mit ne mondjak...
Világító rúdakkal a kezében csápolt mindenki (ezekből be is gyűjtöttem jópárat), és mindig félmeztelen csajok táncolták körül a DJ pultot. Az emeletre feltévedve pedig eddig csak filmekben látott jeleneteknek lehettem szemtanúi: az asztalokon fehér csikok figyeltek amiket nagy szorgalommal szívtak érdekesebbnél érdekesebb figurák...
Tudtam hogy én, húszévesen fiatalnak számítok majd itt de arra azért nem számítottam hogy csak huszonötnél idősebb csajokhoz lesznek majd szerencséim. Egy táncosnőhöz azonban szoros viszony fűzött: az egyik színpadon táncoló bukszának a sokadik pacsi után egy jéghideg üdítőt nyújtottam föl amit meglepetésemre néhány korty után elkezdett végigönteni a testén, az lefolyt egészen a lábain majd elémtérdelve arra kért hogy igyam azt a combjáról!
Többezres tömeg előtt ilyet sem csináltam még mint ott, akkor...
És az a szitu amikor egyik csaj bemászva a keverőpultba Rushhoz, elkezdett vonaglani előtte majd addig csinálták míg beterpesztett előtte és Rush elkezdte nyalni neki, közben meg szkreccselt mint az állat. Na én ekkor vesztettem el a maradék agyamat!!

Reggel nyolcra készültünk el az erőnkkel (még mindig teltház (!)) és kénynyszerűek voltunk elbúcsúzni mindenkitől. Elhihetitek, nem könnyű szívvel tettük...
Ahogy figyelem a visszajelzéseket mindenkinek egyöntetű volt a véleménye erről az éjszakáról: világraszóló !!"

Mijo

Mijo Creative Commons License 2002.01.14 0 0 93

"Hány sportoló halt meg dopping miatt?

Dejan
INDEX 2002. január 14., hétfő 10:10

Egyre több országban vallják be, hogy a közelmúltban központilag doppingolták sportolóikat. Magyarországon is újra téma az ügy, annak ellenére, hogy még mindig többen titkolják a köztudott doppingolást. Az áldozatok számát félezerre becsülte az egyik országgyűlési képviselő, egy neves súlyemelő edző "halállistáján" eddig tizennégy élsportoló neve szerepel.

Kőszegi György olimpiai ezüstérmes súlyemelőnk tavaly decemberi halála után újra elindult a találgatás, hány halottja van eddig a hetvenes-nyolcvanas években a rendszeres és központi doppingolásnak. Kőszegi sorrendben a harmadik lepkesúlyú volt, aki meghalt. Előtte két évvel Szűcs Lajos hunyt el, eggyel pedig Holczreiter Sándor. Mindketten olimpiai érmesek, előbbi ezüst, utóbbi bronz. Mindketten '72-ben érték el sikerüket.

A súlylökő negyvenkilósan halt meg, a világbajnok súlyemelő harminc volt

Kőszegi halála után Bognár László MIÉP-es országgyűlési képviselő a Parlamentben kérdezte Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, miként kívánja a kormány háttérbe szorítani a doppingolást. A miniszter kifejtette, hogy újra a büntetőtörvénykönyvbe kívánják illeszteni néhány módosítással azt a passzust - az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta ugyanis -, miszerint a doppingszerek használói és terjesztői akár három év szabadságvesztéssel is sújthatók.

Bognár félezer áldozatról beszélt. Megemlített egy olimpikon súlylökőt, a diósgyőri Faragó Jánost is, aki a nyolcvanas évek elején, amikor még versenyzett 130 kiló körüli versenysúllyal rendelkezett, halálakor pedig - 84-ben - negyven kiló volt. Kőszegi harmincegy. Bognár szerint a testépítő szalonokban is kaszál a halál.

A rendőrségi vizsgálat nem derített fényt doppingolásra

A veresegyházai Takács István súlyemelőedző, a világbajnok Erika és a sokszoros Európa-bajnok Mária édesapja a sydneyi olimpia előtt a teljes készülő keretet feljelentette, mert úgy vélte, hogy valamennyi egyesületben tudatos doppingolás van. A rendőrség hat klubnál vizsgálódott is - eredmény nélkül.

A megvádolt versenyzők feljelentették a szerintük sértett és elfogult Takácsot, és a bíróság első fokon igazat is adott nekik - 600 ezer forint büntetésre ítélték -, ám Takács továbbra is kitart álláspontja mellett, és folytatja a sportág megtisztításáért fáradozásait.

A kisebbek korábban halnak?

Takács szerint eddig minimum tizennégy élsportoló volt a dopping áldozata, akik súlyemelők, súlylökők, ám az eredményeket tekintve kétségkívül a három lepkesúlyú a legnevesebb. Takács szerint azért vesztették életüket már ötvenéves koruk környékén, mert az immunrendszerük a sok fogyasztás miatt, még inkább megterhelt volt. Jóllehet ők kevesebb kokszot kaptak, mint a nagyobb súlyúak, de az említett tényezők jobban megviselték őket.

A nagyobb súlyúak között említhetjük az ugyancsak világbajnok százkilós Szanyi Andort, aki olimpiai ezüstérmével fizetett a doppingolásért, kizárták ugyanis. Az eset óriási vihart kavart Magyarországon '88-ban, szöuli olimpia után napokkal, még a tizenegy aranyérem fényét is elhomályosította. Az ugyancsak akkor lebukott - negyedik helyezett - Csengeri Kálmán kevéssel az esett után megdöbbentő őszinteséggel tárta fel a módszert, amellyel sokáig tiszták maradhattak.

Milyen is a "pisilőgép"?

"Becsaptuk a világot" - címmel egy kötetben leplezte le a magyar módszert. Egy "pisilőgépet" alkalmaztak. Ez az apró tartály "tiszta" vizeletet tartalmazott, a testükre erősítették, majd amikor szükség volt rá, akkor a mintavételkor a kémcsőbe folyatták a negatív vizeletet. Szanyi nem érzi, hogy hatással lenne mostanság a szervezetére a doppingszer.

Kőszegi György halála előtt egy évvel még ugyancsak nem panaszkodott, ám állapota rohamosan romlott. Igaz tüdőrákjában többek szerint a festékgyári munka és a cigarettázás is közrejátszott. Takács szerint viszont egyértelműen a doppingolás is. Kőszegi egyébként egyik utolsó interjújában el is ismerte, hogy kaptak doppingszereket.

Az özvegy nem titkolózott

Minderre akkor jött rá, amikor anyósánál Nerobolra bukkant. Azt hitte, hogy az övé, mert neki is pontosan ezt a szert írta fel a keretorvos. A Nerobol kis mennyiségben serkentőleg hat egy "lerobbant" szervezetre, nagy mértékben azonban a legveszélyesebb, és leginkább kimutatható doppingszer.

Ugyanígy bevallotta a doppingolást már említett Faragó János özvegye is, aki Takácsnak könnyek között mesélte, hogy férje marékszámra szedte a pirulákat, és a jobb eredmények, a nagyobb eredmények érdekében felelőtlenül élt velük.

Így doppingoltak engem, avagy a külföldi példa

A világ több pontján is igazolódott a tudatos doppingolás. Az NDK-beli doppingolást az egyesülés után nem is titkolták. Az egyik Eb-érmes súlylökő hölgy, Heidi Krieger például akkora adagot kapott, hogy most már Andreas Krieger névre hallgat, vagyis férfi lett. És mint mondja: így jobban érzi magát. Az újabb időszak megdöbbentő önvallomása az olasz kajakos Daniele Scarpáé volt, aki párosban Atlantában olimpiai bajnoki érmet szerzett. 1997-ben megjelent könyvének címe: "Így doppingoltak engem".

Scarpa érmeit nem vették el, ugyancsak nem vették el a közelmúltban a kínaiak győzelmeit, az NDK-s aranyak is megmaradtak. Pedig utólag róluk is igazolódott, hogy sikereiket ajzószereknek köszönhették. (A kerékpáros körversenyek az utóbbi időben rendre doppingbotrányokkal érnek véget.) Az igazság azonban életük megrövidülésével kiderülhet. A szakemberek szerint a szöuli olimpia "csodafutónője" - hihetetlen csúcsokat állított fel -, Florence Griffith Joyner négy évvel ezelőtti hirtelen halála sem a véletlen műve. 39 évesen halt meg.

__________________________________________________

Magyar doppingkrónika

Csengeri Kálmán, súlyemelő - két év eltiltás
Szanyi Andor súlyemelő - két év eltiltás
Kecskés Zoltán súlyemelő - egy év eltiltás
Likerecz Attila súlyemelő - két év eltiltás
Divós Katalin atléta - két év eltiltás
Benedek Tibor vízilabdázó - nyolc hónap eltiltás
Varga Zsolt vízilabdázó - egy hónap eltiltás
Gécsek Tibor atléta - két év eltiltás
Ináncsi Vera atléta - nem tisztázott az ügy
Szekeres Judit atléta - két év eltiltás
Dobos Gábor atléta - két év eltiltás
Varga Roland atléta - figyelmeztetés
Kerekes Zsombor futballista - három hónap eltiltás
Hercegfalvi Zoltán futballista - egy év eltiltás
Balaskó Iván futballista - felmentették
Magyarországon eddig tizenöt esetről tudunk, a felsoroltak a széles nyilvánosság elé kerültek. Takács szerint ők szerencsétlenül jártak, mert lebuktak. A többiek, akik a listáján voltak, vannak, egyszer sem.

__________________________________________________

A halállista:

Holczreiter Sándor
Szűcs Lajos
Kőszegi György
Horváth György
Rácz Károly
Tóth György
Czudik Lajos
Szarvas Gábor
Borsányi Árpád
Langermann Péter
Faragó János
Varjú Vilmos
Rajtuk kívül számos testépítő, köztük egy szolnoki tizennyolc éves."

Mijo Creative Commons License 2001.12.01 0 0 89

Hatalmas drogszállítmányt indítottak Európába

KORRIDOR 2001-12-01 14:02

Már itthon is megjelentek az első adagok, de a rendőrség bízik benne, hogy nemzetközi összefogással ki tudják szűrni a drogot a határokon

Amerikai és orosz hírszerző források is megerősítették, hogy az afganisztáni tálibok minden eddiginél nagyobb mennyiségű ópium- és heroin- szállítmányt indítottak útnak Európába és az Egyesült Államokba. Erről a Magyar HÍrlap ír.

Becslések szerint összesen mintegy 500 tonna heroin készítéséhez elegendő, ötezer tonna ópiumot próbálnak meg kicsempészni a háborús övezetből. A tálibok így próbálják meg finanszírozni a hadikiadásokat az Északi Szövetséggel és az őket támogató Egyesült Államokkal szemben.

A magyar rendőrség már értesült a hírről, és elsősorban nemzetközi összefogással remélik kiszűrni a szállítmányokat. Az első adagok azonban már el is érhették a határt, mert míg az elmúlt hetekben hiány volt a piacon, az utóbbi napokban ismét megjelent a kínálat.

Az orosz határőrök az elmúlt hetekben csaknem annyi ópiumot foglaltak le, mint tavaly az egész évben. Ezért a tálibok 150 ezer dolláros vérdíjat tűztek ki a legaktívabb orosz vámparancsnok fejére.

Mijo Creative Commons License 2001.11.30 0 0 88

Szegény kis Harry Potter, fekete(hit)listára került :(((....

Mijo Creative Commons License 2001.10.22 0 0 87

Az a legkevesebb, kedves Péter, hogy a máshol publikált közérdekű soraidat ide átmásoljam :)!

"KALITKÁBA ZÁRT REPÜLÉS

Együtt a kábítószer ellen fiataloknak, szüloknek, neveloknek ismeretterjeszto eloadás és tréning Október 30-tól keddi napokon 16.00 órától, 4 alkalommal

Alkalmanként (2-45 perc) A tréning vezetoje: Paksi Éva csoport- és személyiségfejleszto, drogprevenciós tréner Témák: 1. Szenvedélyek zsákutcája 2. Szenvedélyek szerepe életünkben, önismeret 3. A dohányzás és az alkohol, mint a társadalom által leginkább tolerált negatív szenvedélyek. 4. A drogok egészségre gyakorolt hatása, az emberi kapcsolatokra gyakorolt hatása, társadalmi kivetülése 5. Tiltott drogok fajtái, hatásmechanizmusok (a résztvevok tapasztalatainak feldolgozása) Helyszín: József Attila Muvelodési Központ és Ifjúsági Ház Baja, Árpád tér 1. III. emelet az emberi kapcsolatokra gyakorolt hatása, társadalmi kivetülése 5. Tiltott drogok fajtái, hatásmechanizmusok."

Mijo Creative Commons License 2001.09.17 0 0 86

Kedves Péter, ide is felrakhattad volna !

DROG! DROG!

Mijo

Előzmény: Mijo (85)
Mijo Creative Commons License 2001.09.14 0 0 85

Kedves Márfai Péter, olyan szimpatikusan indult a NODROG című honlapotok, de mintha kissé megtorpantatok volna szerkesztésében. Nem áll szándékotokban frissíteni, hiszen annyi sajnálatos dolog történik a tárgykörben, amit érdemes lenne nyilvánosságra hozni !?

Muity Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.08.28 0 0 84

"Kábítószer a kocsiban

A bajai pénzügyőrök tettek feljelentést tegnap kábítószerrel való visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt két fiatalember ellen. A kocsijukban találtak rá a 8,4 gramm canabis származékra. Ezt a fiúk a hajósi diszkó előtt vásárolták.


Baján és térségében az utóbbi időben több esetben is sikerült kábítószer fogyasztókat és kábítószernövény termesztőket elfogniuk a rendőröknek. A legutóbbi esetben azonban a vámosok fogtak el két kábítószeres fiatalt. A bajai pénzügyőrök tettek feljelentést tegnap kábítószerrel való visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt. A vámosok N. B. 19 éves és Cs. Zs. szintén 19 éves bajai lakosokat egy személygépkocsit ellenőrizték tegnap az újvárosi lakótelepen. A kocsi a Kodály utcában állt, a vámosok a járműben leltek rá 8,4 gramm canabis származékra. A rendőrségi kihallgatáson a gyanúsítottak azt mondták, hogy a kábítószert a hétvégén a hajósi diszkó előtt vásárolták. A fiatalok a drogdílert nem ismerték. A bajai kapitányság nyomozói a vizsgálatot az ügyben megkezdték. A fiataloknál házkutatást tartottak, ám a lakásokon nem találtak kábítószert, vagy annak fogyasztására utaló eszközt."

ZöPö Creative Commons License 2001.08.10 0 0 83
Engem (és sokakat másokat) inkább a vadkender zavar, amivel tele van az ország és mostanában párzik a rohadék, azaz teleszórja az univerzumot a pollenjével. A másik kenderrel úgyis csak az a baja az összes rezsimnek, hogy nincs belőle adóbevétele. :-(
Előzmény: Mijo (81)
Mijo Creative Commons License 2001.08.10 0 0 82

Magyar ATV: Ütköző - "Vita a drogokról."
Hárman ülnek a stúdióban, negyedik vitapartner a betelefonáló néző. Már a műsorvezető, Dési jános hümmögései és okézásai is irritálóak egy-egy nézői kérdés feltevésekor, vagy vélemény nyugtázásaként, de ha ezt a drogok melletti lobbizást vitának kívánja bárki is beállítani, az ismét hülyének néz mindannyiunkat e tévécsatorna részéről.
Désin kívül egy nyegle - ránézéses alapon, akár drogosnak is nézhetném - jogászka, valamint egy rendőr alezredes "hivatott" rendet tenne e kényes kérdésben. Szóba kerül itt Hollandia és az USA, de Szingapurt is akad, aki felhozza példaként. A jogász cinizmusa már szinte vérlázító, különösen amikor az utóbb említett helyszínt állítja be akként, hogy a közismert drasztikus - akár kivégzéssel is járó - szankcióik ellenére, kirívóan nagy számban találhatók drogfogyasztók, ugyanakkor meg a holland liberális példát olyan pozitívumként kívánja beállítani, mely a fogyasztók önkontrolljával és azok számának statisztikailag kimutatható csökkenésével jár évtizedek óta.
Ebben a nyáladzásban, meglátásom szerint az alezredes részéről várna el a társadalom ilyen esetekben keményebb és következetesebb álhatatosságot, valóban vitatkozva és elhárítva azt az erőszakos lehengerlő stílust, amit a kétfős ellenpólus képvisel vele szemben !
( Az egyes stúdióba telefonáló nézőkkel szembeni pökhendiség, meg egyszerűen undorító hab ezen a gennytortán. )

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.07.30 0 0 81

Kenderültetvény a lakásban

A bajai rendőrök az utóbbi napokban két esetben is sikerrel jártak el kábítószeres ügyek felderítésében. Míg a múlt hét elején Tataházán és egy bajai tanyán találtak nagyobb mennyiségű indiaikender-ültetvényt, a hétvégén egy lakásban tartott mini kenderneveldét számoltak fel.

__________________________________________________

Baja
__________________________________________________

Az elmúlt héten, pénteken éjszaka egy járőrpáros a bokodi úti Tüskeerdő szélén állított meg egy személygépkocsit. Az autóban két 25 éves fiatalember ült. Igazoltatásuk során azonban a kocsiban kisebb mennyiségű cannabis származékot (szárított, őrölt indiai kendert) találtak. Az egyik fiatalember, R. Dániel előállítása és kihallgatása után kimentek a lakására s házkutatást tartottak. A lakás egyik ajtajának kinyitása után a rendőrök elé igen érdekes látvány tárult: a szobából ugyanis egy három méter szélességű, ablaktalan sáv volt leválasztva. A falemezekkel elrekesztett helyiség belülről fóliával volt burkolva. Bent páratartalom-mérő, infralámpák és párologtató tette a növények számára elfogadhatóvá a klímát. Különböző méretű edényekben ugyanis mintegy huszonöt tő indiai kender virított. Az ültetvény látszólag a tulajdonosa egész éves ellátását volt hivatott biztosítani. A legkisebbtől
a legnagyobb tőig mindenfajta méret megtalálható volt.
Az összesen 1200 gramm súlyú kábítószernövényt a rendőrség lefoglalta. A másik fiatalember lakásán nem találtak indiai kender termesztésére utaló nyomokat – tudtuk meg Szabó Ferenc őrnagytól, a bajai rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjétől.

Munkatársunktól ( Petőfi Népe 2001.07.30. )

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!