Az idén mi is készítettünk birsalmás kékszőlő lekvárt. Majdnem olyan finomra sikerült, mint egy jó szilva lekvár. Még az arányokat kell a jövőben jól eltalálni.
Igen, valóban lehetett volna nekünk is szőrtelenített csipkehúst vásárolni abban a faluban is, ahol mi jártunk, de nem ezért mentünk. Gyakorlatilag a faluban csaknem minden család készít csipke lekvárt. Nem nagyon hagyják veszni a természet ajándékát. Turistáknak árulják a félkész és kész lekvár termékeiket, sőt még a csipke bogyókat is veszik, akik félnek a tövistől.
Szia! Nem olyan nagy titok az a három dolog, csak annak aki tanácstalan és nem tudja hogy kell csinálni. Mi így voltunk a csipkelekvár készítésével. Bosszantott, hogy itt van a sok csipke, és nem tudjuk hasznosítani, mert nem tudunk belőle a szöszök miatt lekvárt készíteni. A három, számunkra új dolog a következő volt:
- a szőrtelenítést az erdélyi faluban mindenki által használt és a 2178 h.sz.-ben látható tárcsaszerű eszközzel végeztük, kellően finom (új, lisztet még nem látott) liszt szitálón keresztül,
- a végső főzést a cukor hozzáadása után addig kell folytatni, amíg a kanállal kivett lekvár már nem borul ki a kanálból, ha azt felfordítjuk,
- miután a főzés befejeztével kiszedtük üvegbe a lekvárt, az üveget nem kell azonnal lezárni, megvártuk, míg bebőrödzött, majd ezután tettük rá az üvegre a fedelét.
Ez utóbbi két módi megegyezik a szilvalekvár nálunk is használatos készítési eljárásával. Gondolom, ez nem titok, csak azt nem tudtuk, hogy a csipkénél is így kell eljárni.
Imádom a birslekvárt. Van egy tő direkttermő Concorde kékszőlőm, enni nem nagyon szeretem, így abból is csináltam lekvárt. Valamiért én is úgy jártam, mint itt egyik olvtárs, valami kristályos képződmény lett benne. Felbontás után felmelegítettem, átszűrtem és úgy rendben volt. Tavaly netes barangolásom közben találtam egy receptet birsalmás kékszőlőlekvár címmel. Meg is csináltam, nekem az is nagyon ízlett, főleg úgy, hogy még egy kis marcipánt is reszeltem bele:-)
Most látom csak, hogy Neked ilyen későn lett homoktövised? Nekem ez volt az első év, hogy termett. Egy szép júliusi napon arra lettem figyelmes, hogy lepik a madarak. Már teljesen érett volt, azt csipkedték. Megverekedtem velük a maradékért, aztán én is hidegen leturmixoltam és felcukroztam. Először mézzel gondoltam, de kissé drága lett volna a 8 liter léhez. Minden nap kanalazgatok belőle immunerősítőnek.
Ahová mi járunk Erdélybe, ott lehet rendelni szőrtelenített passzírozott csipkehúst. Már csak a hazaindulás előtti napon hallottam róla, nem volt már idő rendelni, de nem is biztos, hogy érdemes lett volna. Rengeteg lekvárt tettem el idén is, közte sok áfonyalekvárt. És még csak most fogyott el a 2012-es áfonya, nemrég kezdtem a 2013-as gyártmányokat bontani. Az a kedvenc, de szépen fogy a meggy, málna, eper, cseresznye-meggy. A sárgabarack csak módjával fogy, a ribizlik, a szilva csak süteménybe, és ami mindig a végére marad az a som, a kökény, az őszibarack és a csipke. A körtével és a birssel már nem is próbálkozom.
Ha megosztanád velünk ezt a hármas "titkot" nagyon hálás/ak lennék Neked is és Erzsi néninek.
A szőrtelenítést mi egy finomszövésű szűrővel csináljuk, babra munka és kb az 1/4-e a szűrőben marad. A maradékot ugyan átmosom ivólének, de az nem lekvár :(
Mi az idén ősszel csak azért utaztunk Erdélybe Erzsike nénihez, hogy vele együtt végigcsináljunk egy csipkelekvár főzést a szedéstől az üvegezésig. Tanulni mentünk. Hazajöttünk, tudtuk, mit és hogyan. Három fontos részletkérdést jó, hogy kint tisztába tettünk. Ezek: a szőrtelenítés mikéntje, meddig kell szőrtelenítés után sűríteni, az üvegbetöltés utáni teendők.
Hét elején vittünk messzi barátainknak egy üveggel. Este felhívtak, köszönik szépen , de már "kinyalták" az üveget. Jövőre bejelentkeztek csipkebogyót szedni :)
Az idén sokfajta gyümölcsből készítettünk lekvárt, pl. kökény, szilva, som, csipke, sárgabarack, vadszilva, szamóca, bodza, és még néhány. A legjobban a csipke ízlett. Ha vendégségbe megyünk, ajándékba biztosan viszünk. Ő a bajnok!
Hasonlóan a homoktövis szárítmányhoz, a szőlőmag és héj szárítmány is a paleolit kenyér és sütemény egyik alapanyaga lesz, mint magliszt. A szárításhoz közönséges konyhai légkeveréses sütőt használunk 50 C-fokon. Ezt követően konyhai robotgép egyik elemén aprítás, majd kávédarálón őröljük, így lesz magliszt (a héjból is).
A magozóból kikerült kökény magján maradt héjjal is a fentieket tesszük. A héjat ez utóbbi esetben bizony kézzel kell leszedni. Türelem és idő kell hozzá, Az első képen a kökény magról leszedett héj látható, a másik képen egy finom paleolit sütemény.
Ugyan nem különleges lekvár, de az a szerkezet, amit korábban bemutattam homoktövis préselésére, kiválóan alkalmas kis mennyiségű szemezett, mosott szőlőből must készítésére is. 7 - 8 kg szőlőszemmel kb. 2 óra alatt végeztünk. Nagyon finom must született. A kipréselt massza szárítást követően további felhasználásra kerül majd.
A kökény lekvárt főzés vége felé, amikor a cukoradagolására kerül sor, kóstolgatni kell, mert a szükséges cukor mennyisége a kökény érettségétől és dér általi csípettségétől fűgg. Nálunk ez az arány 1 kg cukor volt 8-9 db 0,7 - 0,8 literes üveg kész lekvárra számítva. A gyümölcsöt szedés, mosás után 2-3 napig fagyasztóban tartva "hőkezeltük".
Az idén is szedtünk lekvárfőzés céljából kökényt, nem keveset. A magjától két gyümölcsláda segítségével szabadítottuk meg, igaz sok gyümölcshús is a magokkal ment. A képen látható alsó láda teli láda.
A magos gyümölcshúsból bort készítünk, még forrásban van. Lehet, hogy a sok mag nem tesz jót a bornak. Majd megkóstoljuk.
Mi is kétszer passzírozunk, először a magokat egy tekerős halpasszírozóval, másodszor a szőröket egy finom rozsdamentes szűrővel. A szőrök eltávolítása eléggé sok veszteséggel jár, a maradékot feloldom langyos vízbe és még egyszer szűrőm ivólének.
Ha minden igaz sikerül magozott kökényt szereznem, a mennyiségtől függ, hogy pálinka vagy lekvár lesz belőle ;)
Elárulnád, hogy Ti hány passzírozással készítettétek a csipke lekvárt, és milyen eszközökkel? Kétszer passzíroztatok Ti is, először a magokat távolítottátok el, majd finom szitán a szöszöket? Előre is köszi a választ.
Ma hét komponensű igen finom különleges lekvárt készítettünk, igaz, csak négy üveggel. Az összetevők: fekete berkenye, madár berkenye, kökény, alma, sárgadinnye, galagonya, som. Az utóbbi a fagyóból került elő, a többi frissen szedve. 0,8 kg cukorral lett tartósítva, azaz a végén összefőzve.