Keresés

Részletes keresés

szuszmok Creative Commons License 2003.07.10 0 0 357
Szia,

Miért ne tesztelnék?? Ezt nem tudom, miből következtetted ki? A macskáimon lehetőség szerint évente-kétévente megcsináltatom kompletten, illetve, már a kicsiket is eleve teszttel adom oda, hármas teszttel.
Ha új macska kerül ide, akkor természetesen nem azonnal, a stressz és utazás miatt,de később igen.

Előzmény: Törölt nick (356)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.10 0 0 356
Szuszmók: Te akkor most nem is tesztelsz FIP-re?
Előzmény: Törölt nick (355)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.09 0 0 355
Upppsz!

Pedig még idejében leállítottam, de hát ez az index!!!! :)))))))))))))

Előzmény: Törölt nick (354)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.09 0 0 354
Szerencsére eddig 2-3 hónap multán tüzeltek vissza, ami tényleg ideális, ez ebből a szempontból is egyedi eset, meg abból is,hogy sajnos csak 1 pici született....tehát az ivartalanításra nem kell gondolnom és nem is akarok!!! :)))

Persze, már hízlalom is! :)))

Te mivel oltatsz?

Előzmény: norsycat (352)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.09 0 0 353
Szerencsére eddig 2-3 hónap multán tüzeltek vissza, ami tényleg ideális, ez ebből a szempontból is egyedi eset, meg abból is,hogy sajnos csak 1 pici született....tehát az ivartalanításra nem kell gondolnom és nem is akarok!!! :)))

Te mivel oltatsz?

Előzmény: norsycat (352)
norsycat Creative Commons License 2003.07.08 0 0 352
Bocs, ennyire nem olvastam vissza. Azt hittem általában kérdezed.
Hát, ez tényleg nehéz helyzet, jó megoldás nemigen van. Próbáld meg amit elhatároztál, ha szép, egészséges kölykök születnek, akkor jó döntés volt. Lesoványodva általában nem túl szerencsés nekiindulni egy vemhességnek, de plusz vitaminokkal, jó kajával, esetleg Vetri DMG-vel fel tudod javítani a kondícióját.
Külföldi tenyésztők honlapján olvastam egy-két ilyen esetet, ők végül ivartalaníttatták az ilyen nőstényeiket. Tudom, ez most nem örömteli tanács, de ha a jövőben is folyamatosan tüzelni fog, akkor nemigen látok jobb megoldást hosszú távon. Láncszerűen mégsem szülhet (te sem akarsz rendszert csinálni belőle), s az sem tesz neki jót, ha állandóan "üresben" tüzel.
Előzmény: Törölt nick (351)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.08 0 0 351
Szia!

Kösz a tanulmányt!!! :)))

Tényleg érdekes, hogy mennyire más dolgok is eszünkbe juthatnak 1 témáról! Ahogy olvastam még 1000 dolog előjött, de ezt most mellőzöm és szorosan a témánál maradok!

Norsy: A valódi kérdés az volt, hogy vajon mi a jó megoldás, a nőstényem 1 kölyköcskét szült és már a második héten visszaivarzott, azóta még kétszer.
Belesoványodott a viselkedése megváltozott, láthatóan szenved, mivel a fogamzásgátló a szoptatás miatt szóba sem jöhet így az újboli bepároztatást javasolták...vajon ez elég egészségügyi indokot szolgáltat-e az újbóli bepároztatásra szerinted?

Azóta persze eldöntöttem, ha hamarosan jön az újraivarzás befedeztetem, nem bírom nézni...persze ebből nem fogok rendszert csinálni, ez "egyedi elbírálás alapján" történt! :)))

Üdv!

Előzmény: norsycat (350)
norsycat Creative Commons License 2003.07.08 0 0 350
Sziasztok, most tudtam ide találni. Poche, kérdezted a véleményemet a pároztatás gyakoriságáról. Visszaolvasva a hozzászólásaitokat, valahol mindkettőtökkel egyetértek.
Tenyésztőként optimálisnak azt tartom, ha a macskamama évente egyszer szül, ha jó kondiban van, akkor háromnegyed évi gyakoriság is belefér. Ekkor biztosan kellően regenerálódik a szervezete, a kicsiknek nem hiányozhat semmilyen tápanyag.
Pocheval viszont ott értek egyet, hogy a természet általában nagyon bölcsen rendezi a dolgokat, s én mindig szeretem azt is megnézni, mi történik, ha az ember nem kontárkodik bele a természet dolgaiba. Tudjuk, hogy a szabadban élő macskák tavasszal és nyár végén szülnek egy-egy almot, gyors egymásutánban, ha rájuk van bízva az időzítés. Néhány esetleg még egyszer, bár a népi megfigyelés szerint a téli macska csenevész, nem igazán életképes. Ebből én azt a következtetést vonom le, hogy a nőstény macskák szervezete évezredek óta ilyen ütemű és mértékű szaporodásra alakult ki, ezt tartósan tudja csinálni, tehát vélhetően nem árt neki. Ha egy macska tüzel és meg is fogan, akkor biológiailag alkalmas a szaporodásra. Persze az öt hónapos kori tüzelés nagyon korai, biztos, hogy akkor még a saját testének fejlesztésével időszerű "foglalkoznia" egy macskalánynak. Vélhetően nem is foganna meg, vagy nem bírná kihordani a kölyköket ilyen fiatalon, még ha tüzel is.
Az emberrel való párhuzamnál ugyanígy, egy tizenkét éves lánynak korai még a szülés. De itt kétfelé kellene bontani a kérdést. Biológiai alkalmasság alapján egészen fiatal lányok is képesek szülni, s bár nincs erre vonatkozó statisztikám, nem hallottam, hogy az ő esetükben tipikus probléma lenne, hogy beteg, fejletlen gyerekeket szülnének, vagy hogy maguk belebetegednének a szülésbe. Azt feltételezem, hogy jellemzően egészségesek a gyerekeik és viszonylag könnyen, gyorsan regenerálódnak. Egészen más persze a társadalmi érettség, alkalmasság kérdése. Nyilvánvaló, hogy egy gyereklány nem tud egy kisbabát megfelelően nevelni, gondoskodni róla, eltartani. Ebből a szempontból persze, hogy abszolút nem kívánatos, hogy éretlen kamaszok gyerekeket szüljenek. Legalábbis a mi kultúrkörünkben. Olyan embercsoportoknál, kultúráknál, ahol a gyerekeket a csoport együtt neveli a biológiai érettség elérésével a lányok szülnek, s ez a rend náluk jól működik. Jó, ez bennünket most praktikusan nem érint, pusztán azért írtam, hogy több oldalról is érdemes elgondolkodni ezen a témán.
Visszatérve a macskákra. Amikor a természet évi kétszeri, háromszori szülésre készteti a nőstényt, akkor ezt a fajfenntartás érdekében teszi. Természetes körülmények között az elhullás is elég nagy mértékű, tehát elegendő számú kiscicának kell születnie, hogy a faj mégis fennmaradjon. Nyilván tenyésztett macskák esetében egyrészt védett körülmények között kisebb az elhullás, másrészt más a cél. Nem a mennyiség, hanem a minőség, az egészséges, szép cicák életre hívása. Itt tehát egyetértek szuszmókkal, hogy nem kell a természetet másolnunk, nem kell "gyártanunk" a kismacskákat.

Összegezve tehát a véleményem: optimális szerintem az évi egyszeri szülés, de nem történik tragédia, ha egyszer - egyszer "baleset" folytán a mama ennél hamarabb is világra hoz kiscicákat, hiszen természetes szaporodási programja miatt fizikailag ezt elbírja.

Törölt nick Creative Commons License 2003.07.07 0 0 349
PAKS? Meddőség szellelme?

És te mivel oltatsz?

Előzmény: szuszmok (348)
szuszmok Creative Commons License 2003.07.07 0 0 348
Legalább öt-hat-hét esetről:-(( amit én tudok tutira, de hallomásból többről:( Nem tudom, mileht az ok, de furcsának tartom akkor is...

Csak érdeklődtem:)

Előzmény: Törölt nick (347)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.07 0 0 347
Szia!

De sajnálom!!! Nem értem miért van ez? Hány esetről tudsz az elmúlt időben?

Persze! "Sima" kombináltal oltatok Felocell CVR-el (régebben Felovax 4, de nem vagyok híve), és leukózis ellen Leukocell 2-vel. Ennyi..
Miért?

Előzmény: szuszmok (346)
szuszmok Creative Commons License 2003.07.06 0 0 346
Egy újabb cica (nem MC), akinél azt hitték, hogy terhes, a doki is kitapogatta...és nem...el kezdett tüzelni....

valami nagyon furcsa dolog történik mostanság:((

szuszmok Creative Commons License 2003.07.06 0 0 345
Talán éppen azért kell(ene) sok mindent másként csinálni, mint a természetben, mert annyi minden tönkre lett téve.

Oltási programod felől érdeklődhetek?:)

Előzmény: Törölt nick (343)
szuszmok Creative Commons License 2003.07.06 0 0 344
Csak általánosságban bölcselkedtem, mert ma tudtam okosakat mondani:)))
Előzmény: Törölt nick (343)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.06 0 0 343
Szia (sztok)!

A "rendszerré tenni"-ről természetesen szó sincs, ez a mostani az első ilyen esetem, ezért is voltam tanácstalan. Egyedi esetről van szó és csak a cica egészségét veszem figyelembe.

Nekem sem célom a természetet másolni, de a természetben ezek a dolgok nagyon jól működnek, ezért példaként hoztam fel, hogy attól sem esik bajuk. Azt hiszem a természetben a dolgok, persze csak azok amiket eddig még nem sikerült tönkretenni, tökéletesen vannak megalkotva...

Szerintem egy orvos csak elvben tudhatja, hogyűködik ill. hogyan kellene működnie egy szülésnek, születésnek. Akkor és csak akkor lehet ez hiteles, ha tenyésztő v házicicáival rengeteget szült, szerintem akkor már rendelkezik elegendő tapasztalattal erről az egyébként elég kiszámíthatatlan folyamatról és szerintem az is más amit erről elvben könyvekből megtanulhat.

" ha valaki kikéri a tanácsomat, véleményemet bármiben és azt szóról-szóra sajátjaként adja tovább, anélkül, hogy legalább futólag megemlítené a forrást."

Tettem ilyet, azért írtad? Nem emlékszem rá, de ha tettem akkor elnézést!

:)))

Üdv!

Előzmény: szuszmok (342)
szuszmok Creative Commons License 2003.07.06 0 0 342
Én nem vagyok "Öreg Róka", sőt, nagyon fiatal róka vagyok és rengeteget kell tanulnom még, de azért engedj meg néhány gondolatot, amolyan tamáskodhatnékként:-) (Mosolygok:))))

- a természetben valóban sokkal gyakrabban szülnek, de könyörgöm én, a macskatenyésztés nem arról szól, hogy másold le azt, ami a természetben történik, mert akor ezen az alapon a cicám évente három almot is lazán lehozhat és akkor mi különböztet meg ezen a téren a macskagyártól????

- egy 12 éves lány is menstruálhat már, mégsem jut senkinek eszébe (elvileg), hogy gyereket csináljon neki. egy cica is el kezdhet tüzelni 5 hónaposan és mégsem jut eszembe, hogy azonnal befedeztessem, pedig elvileg, ugye ez mindkét eestben azt jelzi , hogy a természet érettnek találta mind az embergyereket, mind a macskagyereket arra,hogy "szaporodjon"....ahogyan az emberek sem szülnek kilenchavonta, úgy nem hiszem, hogy a macskák esetében indokolt lenne egyfajta folyamatos vemhesség fenntartása...de ez csak az én személyes véleményem. persze, lehet egyszer-egyszer kivételt tenni, sőt van, mikor indokolt is, ha a cica egészsége úgy kivánja,de nem hiszem, hogy rendszert kellene/lehetne belóle csinálni.
- én nem szültem még és nem is kívánok, de nyilvánvaló, hogy minden szülés (és most a macskákról beszélek) más és más még egy adott cicánál is, nemhogy több nőstény esetében! a doki valóban a szülés folyamatát nézi, hiszen nem ismeri a macskámat "lelkileg", de tapasztalatai, ismeretei és különféle kutatások alapján el tudja mondani, hogy szakvéleménye szerint mi a jó a cica egészsége szempontjából. az egy dolog, hogy igaza van vagy nincs, de ez meg a mi felelősségünk, hogy elfogadjuk-e a szakember álláspontját vagy keresünk egy másik véleményalkotót.

Véleményt bármikor szívesen mondok, csak két dolgot nem szeretek ezzel kapcsolatban, bár szerintem ez teljesen normális és te is így látod:
- ha valaki azt hiszi, hogy azért mondok véleményt, tanácsot, mert hiszek a saját "felsőbbrendűségemben" és örökérvényűnek tekintem a véleményemet
- ha valaki kikéri a tanácsomat, véleményemet bármiben és azt szóról-szóra sajátjaként adja tovább, anélkül, hogy legalább futólag megemlítené a forrást.

Előzmény: Törölt nick (341)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.05 0 0 341
Sziasztok!

Végre!:)

Hát ez a nagy dilemmám nekem is! Van egy bizonyos idő ami alatt szerintem regenerálódik az állatok szervezete, de a természetben is elég sűrün szülnek! A korai újbólivarzás szerintem pont annak a jele, hogy az állat teste kész újabb fogantatásra. Gondolom akkor arról nem beszéltetek, hogy a folytonos visszaivarzásoknak milyen káros következményei lehetnek (mivel ilyenkor még a fogamzásgátlás sem jöhet szóba), de ezt te is tudod! :) Van egy olyan álláspontom, hogy sajnos akármilyen specialistáról is legyen szó, a szülést csak orvosi értelemben tudja szemlélni, pedig van ennek egy másik oldala, ami messze több mint amit az orvostudomány tudhat és nagyon egyéni is, szerintem ezt mindenki tudja aki szült már és szerintem ezt már ki is fejtettem! :)))
Egy tenyésztő akit nevezhetünk Öreg Rókának (újabb jó nick) a "szakmában", mindíg azt mondta nekem, hogy a szülést nekünk kell megtanulni! Szerintem ez teljesen igaz!

Egyébként nem fedeztettem be Xsarat, de ha megint gyorsan visszaivarzik megteszem, mert szenved és "elfogy"!

Amit írtál Szuszmók, hogy nem mindíg tudsz okosakat mondani.....néha csak a véleményetek is sokat segíthet, hiszen eszetekbe juthatnak olyan dolgok is ami bennem fel sem merül és itt úgyis minden úgy kezdődik, hogy szerintem..... :))))

Üdv és sok-sok simi tőlem minden 4 lábunak!

Előzmény: szuszmok (337)
Vízálló Creative Commons License 2003.07.05 0 0 340
Én tanácsot? Milyen témában? Én semmihez sem értek, max... ááá, ahhoz sem. :))
Előzmény: szuszmok (321)
Vízálló Creative Commons License 2003.07.05 0 0 339
Szia! :)

Csak amíg elviselik az agymenéseimet. :))

Beszéljünk a macskákról is? Miaúúú! Ennyit tudok róluk. :))))

Előzmény: Danone (330)
Vízálló Creative Commons License 2003.07.05 0 0 338
Hi!

Hogy értsd a másik részét is, ittt az RTL-Fórum A tévéhez nem sok köze van. :)

Olvass bele, csak fekete bárányok vannak beeenne. :)))

Előzmény: Törölt nick (327)
szuszmok Creative Commons License 2003.07.05 0 0 337
Sziasztok,

Az egyik kérdés, gyosan, még "unoka" látogatás előtt:

Nekem anno azt mondta egy szülészet terén specialistának tartott állatorvos, akivel csak úgy beszélgettünk, hiszen, nekem sohasem volt ilyenm pici almom, hogy minden, gyors egymás utánban történő szülés megviseli az állat szervezetetét, teljesen mindegy, hogy egy-két kölyök vagy éppen hat született. Nem tudom, más állatorvos osztja- ezt a véleményt . Nekem nincs erről gyakorlati tapasztalatom, meg hát nekem két és fél éve született az első almom csak....Igy "csak" elvben tudom ezt osztani...

most megyek....és simizem Tücsit!!!

Előzmény: Törölt nick (311)
Danone Creative Commons License 2003.07.04 0 0 336
Nektek is!
Előzmény: szuszmok (335)
szuszmok Creative Commons License 2003.07.04 0 0 335
Lehet:)

Jó éjt mindenkinek mára!

Előzmény: Danone (334)
Danone Creative Commons License 2003.07.04 0 0 334
Negatíííív? Nem fújt,kommunikálni próbált :)
Lehet,hogy éppen azt üvöltözte,hogy nééézdddd máááár,ootttt a naaagyiiii! :)))) (az ölemben ül :) )
Előzmény: szuszmok (333)
szuszmok Creative Commons License 2003.07.04 0 0 333
Szia Danone,

Nem gondoltam volna, hogy ilyen negatív hatásokat váltok ki egy unokámból.....:)

Előzmény: Danone (332)
Danone Creative Commons License 2003.07.04 0 0 332
SZia,
A Brandy jelezte,hogy topicon vagy :)
Amint megjelentél,elkezdett óbégatni :)))))
Előzmény: szuszmok (331)
szuszmok Creative Commons License 2003.07.04 0 0 331
Szia,

Valóban nem, most jöttem haza és nem mindig tudok okosakat mondani:))

Előzmény: Törölt nick (325)
Danone Creative Commons License 2003.07.04 0 0 330
Hát sziiiaaaa :)
Téged itt is látni? :)))
Előzmény: Vízálló (326)
szuszmok Creative Commons License 2003.07.04 0 0 329
Ez remek hír, jól drukkoltunk!!!:))) Puszi Sábának!!!

De legalább a PKD-ről is beszéltünk.....

Előzmény: ballage (323)
Danone Creative Commons License 2003.07.04 0 0 328
Szia,
Köszönöm,hogy eddig kimaradtam,az csak az indexnek köszönhető,ugyanis ha én neten vagyok,akkor tuti,hogy a fórum nem működik...és általában fél óra után feladom :)

Köszönjük,jól van mindenki.
A Roxy cirmák rengeteget eszik, és csak az oldalán alszik,sokat helyezkedik, nagy nyögésekkel párosítva :)
Szerintem a hasa is nagy,de már nem mondok semmit :)
Te cirmákjaid?

Előzmény: Törölt nick (325)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!