Idemásolom egy másik topikban eddig megejtett irásokat ez ügyben:-)
Kicait hosszu, de talán érdemes elolvasni, mindjár ki is derül miről is szólna a topik...
bolond nőszemély válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-27 11:33:21 (15925)
Sziasztok!
Mar regebbota vasarolok nyers tejet, es eleinte nagyon szepen megaludt a tej. Viszont az utobbi 2 alkalommal, mikor próbalkoztam, nem megalszik, haenm olyan mintha megbuggyanna. A teteje bugyborekos lesz. Ráadásul régebben szinte egyáltalán nem valt ki savo,most meg mikor eleri azt a megalvas kozeli allapotot (csak a teteje olyan randa buborekos), akkor a fele savo és a fele csak maga a suruje. Mi lehet a baj a tejjel? Gondoltam megkerdezem a tejesnot is, de eloszor azert tajekozodnek.
Koszi.
joy válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 00:40:25 (15952)
Cserélj tejest!
Hígítja, hipózza a tejet!
Bejáratott vevőköre mellett nagyobb a vevőigény, így vérszemet kapott a kapzsiság.
[előzmény : (15925) bolond nőszemély, 2003.11.27 11:33]
joy válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 01:42:50 (15956)
Amúgy, szijóéjt!
Minden, főként kipróbált receptnek örülünk, pláne, ha a tapasztalásokat is leírják!
Sokminden konyhaügyről beszélgettünk már itt, szívesen adjuk át tapasztalásainkat, mint én pár számmal lejebb a kannás tejjel kapcsolatban!
Ugyan is megtapasztaltam, hogy eleinte remek tejből alig decinyi savó jött ki, a belőle túrósított anyag több, mint 30 dkg lett, azután főötűntek a fura buborékok, nőtt a savó, fogyott a túró, míg alig 20 dkg maradt, és egy alkalommal, 3 napon át ringattam, az istennek nem aludt meg, csak valamilyen sárgás-nyúlós trutymó lett belőle, amit megkóstolam, és szörnyen keserű volt.
Akkor kérdeztem falusi kollegámat, ő mondta el, lehet, hogy trehány volt valaki, és a mosás-fertőtlenítéskor használt hipós víz maradhatott a kannában, arra töltötték a tejet...
De a hígítottat (forralt, hűtött vízzel öntik föl), és főként nyáron, kicsinyke hipót tesznek bele, hogy ne savanyodjon hamar, így hűtés nálkül eláll 3-4 órán át a reggeli piacon.
No, azóta a piacon nem veszek tejet, csak tejboltban.
[előzmény : (15951) wheather, 2003.11.28 00:38]
wheather válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 01:52:14 (15958)
:-))
Ne is mondd!! Anyámék szomszédjánál múúúzik egy tehenke, néha kikönyörgök egy kis tejet, egyrészt kefírre, másrészt túrókészítésre. Na de ők beoltják ezeket a tejes cuccost, nekem meg olyan nincs. Gondoltam a citrom leve is összerántja az összerántani valót, hát usgyi, neki estem. Hogy az milyen fini lett! Komolyan. Egy pöpet só is került bele. Úgyhogy rájöttem, hogy onnantól kezdve bármivel tudom már ízesíteni, frissen-melegiben:-)
Ja igen, és a parmalat tejből ( 2.8-as ) is csináltam már, és az sem lett rossz, bár más a bukéja:-))
[előzmény : (15956) joy, 2003.11.28 01:42
joy válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 02:38:34 (15959)
Így igaz!
Az a legistenibb, ha tőgymeleg tejből tudsz mindenfélét készíteni!
Én oltónak 1ltejhez 1 eka tejföl, és 1 eka joghurt keverékét használok, amit a langyosra melegített tejjel, hígítok símára keverem, és úgy öntöm a többihez.
Ha összejön, és ~2 óra múlva már sűrűsödik, majdnem fölforralom, míg elkezd összerándulni, kihűtés után lecsorgatom, akkor édestúró (FiNi!!!), ha másnapos, akkor a szokásos lesz belőle.
A citromosra már gondoltam de még nem próbáltam.
Lehet, hogy megteszem!
[előzmény : (15958) wheather, 2003.11.28 01:52]
wheather válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 03:00:49 (15960)
Ezt a recipét már hallottam, gyorsan lekopíroztam utolagos engedélyeddel, hogy így is ki tudjam prószálni. Mert Én a frissen felforrósított tejbe tettem egy egész citrom levét, kavargattam, és pár perc múlva kezdődött csak a folyamat. Utána sűrű necces hálóba öntöttem, és hagytam lecsöpögni, és közben ízesítettem. Nekem így sűrű, krémszerű lett a túró, de pár órás álldogálás után lett csak olyan, mint a bolti. De mennyivel jobb a saját finomság. Hmmmm
[előzmény : (15959) joy, 2003.11.28 02:38
joy válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 03:12:14 (15961)
Minálunk 1*ű vászonpelu (nem használt! :o) a csorgató, és 4-5 órán át, legtöbbször egész éjjel csöpörész, így csaknem hasonló állagú, mint a bolti. Persze mindig krémesebb lesz, mer a zsírtartalma jóval magasabb.
Csak az a baj, hogy így a savója használhatatlan. Ha azt is akarok -mert én jéghidegen imádom- akkor hagyom rendesen megaludni, utána csorgatom le. Úgy már finom, savankás a lé, igaz a túró is, de pölö remek meggombócosítani.
Igen, otthon sokféle olyan dolgot is meg lehet csinálni, amit a boltban nem kapunk meg.
A beírásokat azért is tesszük, hogy ki lehessen ollózni. Nekem, -és azt hiszem, legtöbbőnknek- nincs a konyhában PC
[előzmény : (15960) wheather, 2003.11.28 03:00]
Vegetable válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 06:26:56 (15966)
Próbáld meg kecsketejjel, ha hozzájutsz, és a kicsöpögött turóhoz keverve egy kis foghagyma pépet isteni finomság lesz... Olykor zuzott (szóval nem őrlöm, csak nagyjából összetöröm) borsot tettem bele...
Csak ne jutnék hozzá olyan ritkán :((( A kertszomszédnak vannak kecskéi, de a család jórészt felhazsnálja, vagy eleve feldolgozva adja el, pedig milyen finom a frissen hozott kecsketejből készült kakaó! Le szoktam hüteni, mert hidegen jobban szeretem...
[előzmény : (15961) joy, 2003.11.28 03:12]
bolond nőszemély válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 10:47:13 (15973)
Ma rákérdeztem és meglehetősen meggyőző volt, hogy mondta, hogy nem tudja mi okozhatja...Mndegyik tehene vemhes (februárban fognak szülni. a hormon okozhatja? Végül is megaludt, de nem valami szépen...:-(
[előzmény : (15952) joy, 2003.11.28 00:40]
bolond nőszemély válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 10:54:55 (15974)
Hm...ez elég durván hangzik...:-(
Most várom, hogy miután szóltam visszaáll-e mikdnen a régibe, és elviszem megnézetni is a tejet. (5000 ft-rt vizsgálják be.)
Igen, én is azt tapasztaltam, hogy gyönyörű egyneműre aludt meg, a tetején valami minimális savó volt...és most...:-(
Egyébként nagyon szépen köszi az infot.
[előzmény : (15956) joy, 2003.11.28 01:42
bolond nőszemély válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 11:01:09 (15975)
Én rendszeresen vajat gyártok a tejföléből (nagyon finom), de annyi van, hogy nem tudjuk megenni. Ezért gondoltam egyik adagból vajat, másikból tejfölt csinálok, de a tejföl még sosem sikerült..Mi a titka? (mármint a sikernek...)
Én hetente 3* 9 liter tejet veszek és a kilenc liter tejszinjéből kicsivel kevesebb, mint 20 dkg vaj jön ki. (Na 50-60 dkg vajat nem tudunk megenni)
[előzmény : (15959) joy, 2003.11.28 02:38]