Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.12.18 0 0 16
:-)

Mig az utolsó csepp is ki nem rázódik:-)) Na, akkor jó neki:-))

(p.s..: nemismermek magamra:-)) )

Előzmény: patuha (15)
patuha Creative Commons License 2003.12.17 0 0 15
Pont ma akartam venni, de a gyerkőcök már nagyon nyugtalanok voltak, úgyhogy ez a programpont kimaradt:-)Szóval rázogatni kell:-))
Előzmény: Törölt nick (14)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.17 0 0 14
Ikrás?
Fogalmam sincs.
ha esetleg arra gondolsz, hogy mikor kicsapótik, akkor nem egyben van, hanem kisebb darabokban, akkor az normális. É a szürőkanálban szoktam ráznogatni, addig, mig szépen összenem áll( nagyon hamar), közben ki is jön belőle a felesleges nedvesség. És akkor nagyon szép sima állagu...
Eddig remek, próbálkozz még. Szerintem szerezz be egy műanyag nagyobb méretű és sűrű szűrőkanalat. nem nagy beruházás, viszont nekem nagyn bevált.:-)
Előzmény: patuha (13)
patuha Creative Commons License 2003.12.17 0 0 13
Nos elkészült a vaj. Igen jó lett, csak olyan, mintha "ikrás" lenne. Tudod, mint a libazsír. Ez mitől van? Monjuk nem szűrőkanálba tettem, mert az nálam hiánycikk sajna, hanem egy tölcsérbe egy darab fémszunyoghálón keresztül szűrtem le.
Előzmény: Törölt nick (9)
patuha Creative Commons License 2003.12.17 0 0 12
Azt nem lehet tudni. Arról hallottam, hogy létezik, emg jó áron vásárolják fel.
Előzmény: Tortoise (11)
Tortoise Creative Commons License 2003.12.14 0 0 11
Hol lehet kancatejet vásárolni?
patuha Creative Commons License 2003.12.13 0 0 10
Mi is nyersen isszuk, csak a vajat gondoltam melegíteni, de lehet, hogy igazad van és kicsapódik a fehérje. Bár elvileg nem kéne neki. Asszem hétfőn kipróbálom, hogy leszedem a tejszínt (Mama nem fog érte szeretni, mert a kávéba elég sokat hazsnál, de majd tesz bele tejet).:-)
Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.13 0 0 9
fűazerezésre már én is gondoltam, de családom hevesen tiltakozott. :-(
Melegitést még nem próbáltam...nem csapódik ki belőle a fehérje...?
Előzmény: patuha (7)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.13 0 0 8
Én ugy szoktam, hogy mikor meghozza a tejesnéni (ez is még meleg:-) ), akkor mindjárt kiöntöm. Nekem a Cartedorr másfélliteres doboza vált be. Erről este már kanállal le tudom szedni a fölét. Énnem szoktam hőkezelni, mert nagyon hamar elfogy, de szerintem egy hétig amugy is eláll, nem avasodik meg. Ráadásul mi a tejet is nyersen isszuk, a forralt izt senki nem szereti. (persze tudjuk, hogy ellenőrzőtt tejről van szó.)
Nekünk most romlott el a kenyérsütőnk...VEhetünk másikat...
Előzmény: patuha (6)
patuha Creative Commons License 2003.12.13 0 0 7
Ja mégvalami. Szoktad valamilyen módon hőkezelni? Esetleg fűszerezni? Mert az eddigiekkel az volt a bajom, hogy nem tudtam belőle kiszedni rendesen az írót és arra gondoltam, hogy ha megmelegítem, akkor szét tud válni (vegyiparban dolgozom:-)). Ez valamennyire be is jött.
Előzmény: patuha (6)
patuha Creative Commons License 2003.12.13 0 0 6
A nyers tejszínt hogyan szeded le a tejről? Nekem kétliteres üvegekben van, heti tíz liter tej, így elég nehéz leszedni. Aludni ötliteres befőttesben szoktuk eltenni, erről csak leöntöm a "tejfölt", eddig ebből csináltam a vajszerűségemet:-) A mosatás jó ötlet.
Az írót mi felhasználjuk, van egy kenyérsütő gépünk és bizonyos receptek írják.
Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.13 0 0 5
vaj...Én háromnaponta csinálok 9 literből Ebből fél liter tejszint tudok leszedni és ez kb 2o dkg vaj készitésére elég. Avajat a nyers tej föléből csinálom én, ugyanugy gyakorlatilag,ahogy leirtad.
Szóvala tejszint habverővel verem 15-20 percig,amig ki nem válik belőle a vaj. Akkor én szoktam alá önteni kb egy deci vizet, azzal még tovább verem, hogy kimossa a vajból az irót. (anyósom mondta, hogy régen ugy köpülték a vajat, hogy öntöttek bele kis vizet, innen az ötlet).Utána kiszedem a vajat sűrűkuju szűrőre ls addig rázogatom, mig összeáll és kicsöpög belőle az még benne maradt nedvesség. Az irót pedig adom a kutyánknak, aki nagyon szereti:-)
Ez a vaj nagyon fimom:-)szóval: nyers tej!
Előzmény: patuha (3)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.13 0 0 4
köszi, hogy egyáltalán foglalkoztál vele:-)Képzeld megjátszva a naivat megkérdeztem tőle,mi lehet az oka...Következő alkalommal megint szép aludtejet tudtam késziteni:-)))
Előzmény: iceberg (2)
patuha Creative Commons License 2003.12.12 0 0 3
Sziasztok! Nem kéne hagyni, hogy elsüllyedjen ez a topic. Én most a vajkészítés relytelmeit próbálom kideríteni, egyenlőre nem találok forrást. Egy kisérletet tettem, hogy az aludtejről leszedett tejfölt (tejszínt) beletettem a konyhatündér gépünkbe és lassan a habverővel vertem. Ki is csapódott belőle valami vajszerű cucc, de valahogy nem az igazi. Nem is tudtam rendesen kicsorgatni az írót belőle. Jól csináltam vajon? (:-))
Egyébként háztól hordom a tejet, rendszerint a reggeli fejésből sikerül még melegen elhozni, nemigen van az aludtejen savó:-))
iceberg Creative Commons License 2003.11.28 0 0 2
Szia!
A tejfölkészítésre nincs ötletem,viszont kifaggattam a Zuramat(állatorvos),és ő állítja,hogy a vemhesség nem okozza a tej minőségének a romlását.
Ennyit tudtam segíteni:)
Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.28 0 0 1
Ujra egy konkrét kérdés!
Hogyan lehet finom igazi házitejfölt készíteni???
SOS segitsetek!!!
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.28 0 0 0
Idemásolom egy másik topikban eddig megejtett irásokat ez ügyben:-)
Kicait hosszu, de talán érdemes elolvasni, mindjár ki is derül miről is szólna a topik...

bolond nőszemély válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-27 11:33:21 (15925)

Sziasztok!
Mar regebbota vasarolok nyers tejet, es eleinte nagyon szepen megaludt a tej. Viszont az utobbi 2 alkalommal, mikor próbalkoztam, nem megalszik, haenm olyan mintha megbuggyanna. A teteje bugyborekos lesz. Ráadásul régebben szinte egyáltalán nem valt ki savo,most meg mikor eleri azt a megalvas kozeli allapotot (csak a teteje olyan randa buborekos), akkor a fele savo és a fele csak maga a suruje. Mi lehet a baj a tejjel? Gondoltam megkerdezem a tejesnot is, de eloszor azert tajekozodnek.
Koszi.
joy válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 00:40:25 (15952)

Cserélj tejest!
Hígítja, hipózza a tejet!
Bejáratott vevőköre mellett nagyobb a vevőigény, így vérszemet kapott a kapzsiság.
[előzmény : (15925) bolond nőszemély, 2003.11.27 11:33]

joy válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 01:42:50 (15956)

Amúgy, szijóéjt!
Minden, főként kipróbált receptnek örülünk, pláne, ha a tapasztalásokat is leírják!
Sokminden konyhaügyről beszélgettünk már itt, szívesen adjuk át tapasztalásainkat, mint én pár számmal lejebb a kannás tejjel kapcsolatban!
Ugyan is megtapasztaltam, hogy eleinte remek tejből alig decinyi savó jött ki, a belőle túrósított anyag több, mint 30 dkg lett, azután főötűntek a fura buborékok, nőtt a savó, fogyott a túró, míg alig 20 dkg maradt, és egy alkalommal, 3 napon át ringattam, az istennek nem aludt meg, csak valamilyen sárgás-nyúlós trutymó lett belőle, amit megkóstolam, és szörnyen keserű volt.
Akkor kérdeztem falusi kollegámat, ő mondta el, lehet, hogy trehány volt valaki, és a mosás-fertőtlenítéskor használt hipós víz maradhatott a kannában, arra töltötték a tejet...
De a hígítottat (forralt, hűtött vízzel öntik föl), és főként nyáron, kicsinyke hipót tesznek bele, hogy ne savanyodjon hamar, így hűtés nálkül eláll 3-4 órán át a reggeli piacon.
No, azóta a piacon nem veszek tejet, csak tejboltban.
[előzmény : (15951) wheather, 2003.11.28 00:38]

wheather válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 01:52:14 (15958)

:-))
Ne is mondd!! Anyámék szomszédjánál múúúzik egy tehenke, néha kikönyörgök egy kis tejet, egyrészt kefírre, másrészt túrókészítésre. Na de ők beoltják ezeket a tejes cuccost, nekem meg olyan nincs. Gondoltam a citrom leve is összerántja az összerántani valót, hát usgyi, neki estem. Hogy az milyen fini lett! Komolyan. Egy pöpet só is került bele. Úgyhogy rájöttem, hogy onnantól kezdve bármivel tudom már ízesíteni, frissen-melegiben:-)
Ja igen, és a parmalat tejből ( 2.8-as ) is csináltam már, és az sem lett rossz, bár más a bukéja:-))
[előzmény : (15956) joy, 2003.11.28 01:42

joy válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 02:38:34 (15959)

Így igaz!
Az a legistenibb, ha tőgymeleg tejből tudsz mindenfélét készíteni!
Én oltónak 1ltejhez 1 eka tejföl, és 1 eka joghurt keverékét használok, amit a langyosra melegített tejjel, hígítok símára keverem, és úgy öntöm a többihez.
Ha összejön, és ~2 óra múlva már sűrűsödik, majdnem fölforralom, míg elkezd összerándulni, kihűtés után lecsorgatom, akkor édestúró (FiNi!!!), ha másnapos, akkor a szokásos lesz belőle.
A citromosra már gondoltam de még nem próbáltam.
Lehet, hogy megteszem!
[előzmény : (15958) wheather, 2003.11.28 01:52]

wheather válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 03:00:49 (15960)

Ezt a recipét már hallottam, gyorsan lekopíroztam utolagos engedélyeddel, hogy így is ki tudjam prószálni. Mert Én a frissen felforrósított tejbe tettem egy egész citrom levét, kavargattam, és pár perc múlva kezdődött csak a folyamat. Utána sűrű necces hálóba öntöttem, és hagytam lecsöpögni, és közben ízesítettem. Nekem így sűrű, krémszerű lett a túró, de pár órás álldogálás után lett csak olyan, mint a bolti. De mennyivel jobb a saját finomság. Hmmmm
[előzmény : (15959) joy, 2003.11.28 02:38

joy válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 03:12:14 (15961)

Minálunk 1*ű vászonpelu (nem használt! :o) a csorgató, és 4-5 órán át, legtöbbször egész éjjel csöpörész, így csaknem hasonló állagú, mint a bolti. Persze mindig krémesebb lesz, mer a zsírtartalma jóval magasabb.
Csak az a baj, hogy így a savója használhatatlan. Ha azt is akarok -mert én jéghidegen imádom- akkor hagyom rendesen megaludni, utána csorgatom le. Úgy már finom, savankás a lé, igaz a túró is, de pölö remek meggombócosítani.
Igen, otthon sokféle olyan dolgot is meg lehet csinálni, amit a boltban nem kapunk meg.
A beírásokat azért is tesszük, hogy ki lehessen ollózni. Nekem, -és azt hiszem, legtöbbőnknek- nincs a konyhában PC
[előzmény : (15960) wheather, 2003.11.28 03:00]

Vegetable válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 06:26:56 (15966)

Próbáld meg kecsketejjel, ha hozzájutsz, és a kicsöpögött turóhoz keverve egy kis foghagyma pépet isteni finomság lesz... Olykor zuzott (szóval nem őrlöm, csak nagyjából összetöröm) borsot tettem bele...
Csak ne jutnék hozzá olyan ritkán :((( A kertszomszédnak vannak kecskéi, de a család jórészt felhazsnálja, vagy eleve feldolgozva adja el, pedig milyen finom a frissen hozott kecsketejből készült kakaó! Le szoktam hüteni, mert hidegen jobban szeretem...
[előzmény : (15961) joy, 2003.11.28 03:12]

bolond nőszemély válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 10:47:13 (15973)

Ma rákérdeztem és meglehetősen meggyőző volt, hogy mondta, hogy nem tudja mi okozhatja...Mndegyik tehene vemhes (februárban fognak szülni. a hormon okozhatja? Végül is megaludt, de nem valami szépen...:-(
[előzmény : (15952) joy, 2003.11.28 00:40]

bolond nőszemély válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 10:54:55 (15974)

Hm...ez elég durván hangzik...:-(
Most várom, hogy miután szóltam visszaáll-e mikdnen a régibe, és elviszem megnézetni is a tejet. (5000 ft-rt vizsgálják be.)
Igen, én is azt tapasztaltam, hogy gyönyörű egyneműre aludt meg, a tetején valami minimális savó volt...és most...:-(
Egyébként nagyon szépen köszi az infot.
[előzmény : (15956) joy, 2003.11.28 01:42

bolond nőszemély válasz erre | adatok | e-mail 2003-11-28 11:01:09 (15975)

Én rendszeresen vajat gyártok a tejföléből (nagyon finom), de annyi van, hogy nem tudjuk megenni. Ezért gondoltam egyik adagból vajat, másikból tejfölt csinálok, de a tejföl még sosem sikerült..Mi a titka? (mármint a sikernek...)
Én hetente 3* 9 liter tejet veszek és a kilenc liter tejszinjéből kicsivel kevesebb, mint 20 dkg vaj jön ki. (Na 50-60 dkg vajat nem tudunk megenni)
[előzmény : (15959) joy, 2003.11.28 02:38]

Törölt nick Creative Commons License 2003.11.28 0 0 topiknyitó

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!