Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2023.07.26 0 1 3269

"Illetve,informatikai antitalentum révén az egyszerűség számomra most nagyon nagy kincs."

 

Ezt fogalmazta meg a kérdező.

 

 

Előzmény: Törölt nick (3268)
Törölt nick Creative Commons License 2023.07.26 0 0 3268

annyira azért nem bonyolult (egy egyszerű ASIO-s hangákártya, minimál VSTi host és vmi. - akár ingyenes - zongora plugin) és utána rengeteg új lehetőség nyílik előtte:

- (VSTi) hangfelvétel(e) egyből megoldott tökéletes (plugin) minőségben

- egyből végtelen új hangszín-en/re játszhat/komponálhat

- idővel a MIDI/kotta rögzítés/szerkesztés részét is megtanulhatja (nem feltétel az előzőkhöz)

 

USB-s MIDI van a zongoráján szóval oda nem kell semmi, csak egy kábel a PC-re

Előzmény: Törölt nick (3267)
Törölt nick Creative Commons License 2023.07.26 0 0 3267

Ezen van UISb MIDI ha jól láttam.

 

De innentől a fő gond hogy megoldásban mindenképpen összetettebb bonyolultabb lesz a dolog, meg kell ismerni hozzá jópár dolgot ha 0-ról kell indulni, nagyjából legalább alapszinten ismeretségbe kerülni a MIDI-vel mint rendszerrel, mi is az, kellenek hangminták stb. Azaz komolyabb informatikai jellegűbb háttér és tudás szükséges. A kérdező meg leírta, pont nem ez lenne a cél, sőt az út sem lehetőleg.


Szóval igen ez is járható, csak hát ez egy kicsit rögösebb lesz, erre is utaltam, hogy más megoldás is lehetséges csak sokkal bonyolultabban.

 

Azért egy alaplapi hangkártya annyira nem gáz minőség szerintem már jó ideje főleg nem hallgathatatlan kategória, ennyire messze nem szélsőséges eset. Nekem is pl egy 6 éves alaplap ketyeg a gépemben, egy középkategóriés cucc, és minimal a zaja. Ráadásul a zaj szűrhető is, de ha elégségesen nagy a jelszint akkor ez sem fog olyan nagy problémát jelenteni. Studiófelvételhez hasonlítani meg felesleges is, de hallgathatónak tökéletesen hallgatható lesz. Persze itt is van jobb kevésbé jó konstrukció nyilván, de első lépésnek ezt kell kipróbálni, egy kábel az egész meg pár perc tevékenység egy próba, nem több, és ha nem elégséges esetleg a minőség, akkor érdemes továbblépni.  De addig nem amíg meg se próbáltunk normálisan beállítva mindent addig egyből feleslegesnek tűnik számomra elmenni adott igény esetén nehezebb bonyolultabb irányba.


De ez tisztán magánvélemény.

Előzmény: ÁsítóSárkány (3266)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2023.07.26 0 0 3266

Ami meg a MIDI-t illeti, zongora függő, vagy eleve van USB port ami USB MIDI-t tud, vagy egy mezei MIDI-USB átalakító sem egy óriási összeg.

 

Ha egyszerre kell a hang is meg a MIDI is, szinkronban külön sávon, az rendesen dobja az árat, de ez az, amire nincs szükséged, ha nincs szükséged profi stúdióra :)

Előzmény: Törölt nick (3262)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2023.07.26 0 0 3265

Azért a 3-3 évvel ezelőtti alaplapok magánhasználatban még elég elterjedtek magán használatban, és pontosan a zajszint miatt lehet érdekes a külön hangkártya (akár USB, akár nem).

Előzmény: Törölt nick (3262)
Törölt nick Creative Commons License 2023.07.25 0 0 3264

mondjuk ha "ír" darabokat, akkor előbb utóbb felmerül a rendes kottázás szükségessége is - ha más nem, mikor siker lesz és le kell kottázni valakinek :)

Előzmény: Ivett8301 (3257)
Törölt nick Creative Commons License 2023.07.25 0 0 3263

Ileltve egy dolo kimaradt. HA nincs füles, akkor a PC hangrendszerén is kihangosítható a jel ami bejön a zongoráról. Persze innentől kérdéses milyen hangfal van a PC-n és ott ez mennyire lesz élvezhető - de megoldás ez is lehet.

Előzmény: Ivett8301 (3260)
Törölt nick Creative Commons License 2023.07.25 0 0 3262

A megjegyzés jogos, de ennyit már nem akartam írni. Gyakorlatilag 10ezer magasságában szuper külső hangkártyák vannak már. Ami előnye hogy rendszerint ez eleve galvanikus leválasztást is megvalósít, és ez nagyon jól tud jönn9 jel/zaj és zavar tekintetben.

 

Egyébként még pl egy jobbfajta hangkártya is pl Focosrite, stb elérhető igen jó áron használtan, nemrég vettem ilyet négy csatornásat, 15ezer körül. Szóval nem összeg és ez tényleg felső kategóriásnak tekinthető már.

 

Minden más ami elvinne a MIDI vagy egyéb irányba sokkal bonyolultabb lesz sokkal komolyabb eszközökkel és nagyobb tudással.

 

Ugyanakkor megjegyzem egy integrált alaplapi hangkártya sem a béka segge alatti minőségű manapság. Ott inkább a zaj lehet esetleg kritikusabb amit képes lehet összeszedni az alaplapi környezetből esetleg.

Előzmény: ÁsítóSárkány (3261)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2023.07.25 0 0 3261

Annyi megjegyzésem van, hogy sokszor az alaplapi integrált hangkártyák sokszor meghatározzák a minőséget (közép-alacsony szinten). Már 4-5 ezer forint körül lehet viszonylag jó erre a célra alkalmas USB hangkártyát kapni, ha nem elég jó az első nekifutás, akkor erre érdemes próbálkozni.

Persze a kábelek sértetlensége érzékeny lehet.... illetve ha egyetlen alap zúgás van, akkor földelési megszakítóra lehet szükség.


Ennél jelenősen drágábbra meg profi felhasználásnál (profi stúdió, annak aki abból él meg) lehet leginkább szükség.

 

Előzmény: Törölt nick (3255)
Ivett8301 Creative Commons License 2023.07.25 0 0 3260

Rendben, akkor ezt a verziót követem. Köszönöm a segítséged.

Törölt nick Creative Commons License 2023.07.25 0 0 3259

Bocs az írási  hibákért nem néztem át és siettem

Előzmény: Törölt nick (3258)
Törölt nick Creative Commons License 2023.07.25 0 0 3258

Ezzel amit leírtam jó minőség érhető el, azért nem arról van szó hogy hallgathatatlan lenne, mondhatnánk CD közeli verzió is akár, főleg egy kis audió fájl javítási kiegészítéssel megspékelve.

 

Az utolsó mondatod alapján azt mondanám először ezt a módszert próbáld ki, más irányba elindulni ehhez képest fényévekkel bonyolultabb lesz sok sok utómunkával akár, és elírni sem biztos hogy le lehet 3 sorban. Ezt megcsinálni amit leírtam, semmibe sem kerül szó szerint, egy párezer ft-os kábelbe ha jobb minőségűt veszel vagy akár még egy jobb hangerőszabályzós füles os beleférhet, vagy akár külső kábelre tehető hangerőszabályzó is kapható ha ezzel lenen probléma. A másik irány viszont sokkal komolyabb hozzáértést, tapasztalatot, összetettebb sw kezelést, megtanulást stb igényel.

 

Erre akkor kéne szeritnem visszatérni, ha ez nem jött be )án ezt kizárom, ha a jelszint megfelelően be van állítva), de szerintem ennek is bőven a "közepesnél jobb" minősége lesz megfelelő jelszint és kábel esetén.

Előzmény: Ivett8301 (3257)
Ivett8301 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 3257

Kedves Ümnyő!

Először is nagyon köszönöm,hogy válaszoltál.

Sok évvel ezelőtt azt hiszem ezzel a verzióval próbálkoztunk,több kevesebb sikerrel,de most nagyon jó,hogy ezt felelevenitetted.Azt hiszem újra neki fogunk futni valamikor.

Hogy milyen minőség?Én autodidakta módon irogatok zongorán klasszikusnak mondható darabokat és azt hiszem,ha sikerülne kigyakorolni őket,akár közzé is tenném,tehát a közepesnél egy kicsivel jobb minőség lenne talán a megfelelő.

 

Érdekel a másik megoldás is,ha van ilyen,nagyjából 100 ezret szánnék rá első körben.Nyilván ez a hangminőséget nagy mértékben behatarolja,de jelenleg mást nem tudok megoldani.

 

Illetve,informatikai antitalentum révén az egyszerűség számomra most nagyon nagy kincs.

Törölt nick Creative Commons License 2023.07.24 0 0 3256

ahogy ümnyő írja, ez a legegyszerűbb módja és vsz. megfelelő minőségú lesz a felvétel

ha a "zongorázó" fejhallgatója hangerőszabályzós, be tudja állítani "kellemes" hangerőre, míg a zongorán fel van véve hangosra

a pc-be dugott másik fejhallgatókimenet rögzíthető audacity-vel v. pld. a wavosaur program is tökéletes erre - mindkettőnél lehet a felvétel alatt a " jelerősség szintet" látni, így be lehet állítani a zongora hangerőt, úgy hogy ne torzítson a felvétel, de elég hangos legyen a felvételhez

 

(egy teljesen másik (és bonyolultabb) irány lehet a zongorajáték mint kotta rögzítése és (később) hanggá alakítása, lásd a YDP-142 rögzítési funkcióját)

 

 

Előzmény: Ivett8301 (3254)
Törölt nick Creative Commons License 2023.07.24 0 0 3255

Több megoldás is lehet, én most egyet felvetek, amihez nem kell más, csak egy fülhallgató max. hisz magával a PC-vel is felveheted és egy kábel.,és hogy legyen hangkártya a PC-ben, laptopban, de gondolom van.

A zongorádon van két fülhallgató kimenet. Azt össze lehet dugni egy 3.5mmes jack jack sztereó kábellel normál hangkártya esetén.


A gond, hogyha bedugjuk a fülhallgatóba a csatlakozót, akkor - nagy valószínűséggel  - el fog halkulni a pianínó hangszórója (abba nem megyek bele, hogy ez is megoldható, de ahhoz bele kell nyúlni a pianínóba).


Ekkor két eset lehetséges.

 

Mivel két csatlakozó van, ezért az egyikbe bedugjuk a fülhallgatót, és abba tudjuk hallgatni. A másikba pedig az átjátszó kábelt.


Az átjátszó kábel egyik fele megy bele a zongorába, a másik kábel pedig megy bele a hangkártya bemenetére. A PC-n futtatni kell egy szoftvert ami felveszi az anyagot, ebből rengeteg féle fajta van, sok ingyenes, egy eléggé elterjedt pl az Audacity. De van egyszerűbb és komplikáltabb program is egész a stúdió szintig.

 

Azt nem írtad le milyen minőség kellene egyébként. Ez hallgatható jó minőség lesz, de nyilván nem stúdió szint. Ami kérdéses lehet a jelillesztés, azaz hogy a fülhallgató kimeneten milyen szintű jel jön ki, mert a számítógép kártyája szabványos vonalszintre van illesztve. Ezzel lehet kell játszani, akár szoftveresen is. Javaslat, hogy minél nagyobb hangerőre fel kell venni, hogy a kimeneti D/A átalakító a zongorában minél jobban dolgozzon a  legjobb lej zaj és legkisebb kvantálási hibák mellett - de max csak annyira, hogy a hangkártya bemenetét ne vezérelje túl. Ha túl hangos a fülhallgató ebben az esetben, akkor próbálkozzunk magának a fülhallgató hangerején csökkenteni valahogy, erre is több megoldás lehetséges akár betéve szivacsot, papirlapot, stb még ha esetleg nem is lesz élvezhető annyira.. de első körben úgy próbálnám meg, hogy jó a fülemnek és élvezhető, ez elégséges-e a PC számára.

 

Ha ez a fülhallgatós megoldás nem lehetséges vagy valamiért nem megfelelő akkor más megoldás jönne szóba, de itt már tudni kéne a minőségi igényeket.

 

Mert nagyon egyszerű igény esetén akár telefonnal is rögzíthető a felvétel, egyből direktbe MP3-ban.

 

Ha meg szuper jó minőség kell és nem fülhallgatós verzió, persze van rá megoldás de a fentinél sokkal bonyolultabb és drágább is lesz.

Előzmény: Ivett8301 (3254)
Ivett8301 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 3254

Tisztelt Fórumozók!

Olyan hangfelvevő eszközt keresek,amit kezdő szinten lehet használni és alkalmas arra,hogy a yamaha ydp-142 digitális zongorához csatlakoztassam és a felvett zongoradarabot mp3 formátumban számitógépre átvigyem.

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2023.07.10 0 0 3253

Marad a szokásos tanács: próbálni, próbálni, próbálni...

 

Ha a GHC javít a GHS lomhaságán, az akár sok amatőrnek előrelépés is lehet (míg néhány profi lehet, hogy sajnálni fogja a változást).

Egyebekben meg ebben az árkategóriában is, ekkora lehetséges pivothosszal is kár csodát várni.

 

Nekem így első ránézésre a P-225 a szokásos csalódás: GH3 billentés vagy annak utódja nem ártott volna bele, ezek szerint a hordozható Yamaháknál megmaradt az óriási ugrás a GHS utód GHC és az NWX között :-/

Előzmény: djuice (3252)
djuice Creative Commons License 2023.07.08 0 0 3252

A Yamaha váltja a GHS billentyűzetét az új P sorozatban GHC-re. (Sztem még egyszerűbb konstrukció a hangszerek karcsúsításából ítélve.) 😕

Az ár viszont jelentősen nőtt a szolgáltatás ellenében. Most egyértelműen a Kawai ES120 inkább a nyerőbb 230e. Ft-tól…

 

https://europe.yamaha.com/en/products/musical_instruments/pianos/p_series/index.html

semgza Creative Commons License 2023.05.23 0 0 3251

Csak érdekesség, hogy én is azt hittem, hogy minden Korg Yamaha, aztán RH3-tól Korg, de a Studio-ban és az Oasys-ben TP31 Fatar volt.

Lehet, hogy összebalhéztak és amíg nem gyártottak maguk, addig az olaszokkal csináltatták.

És az is lehet, hogy a Korg tervei alapján, de Fatar volt.

Előzmény: djuice (3245)
djuice Creative Commons License 2023.05.16 0 0 3250

A második részt újraírom, mert a javításokat nem mentette a fórum elküldéskor. Sorry!

 

Tehát:

Technikailag pedig a dolog úgy néz ki, hogy a billentyűkulisszák bizonyos súlyokat emelgetnek vagy fémpálcákat, s ezek csapódnak neki egy vastag filcezett borítású gátlónak egyfelől. Másfelől, a billentyűtestek is leérkezéskor egy gumibakra ülnek fel, valamint felengedéskor az egész mechanizmus visszazuhan a helyére. Ott is vannak tompító anyagok, de azok is csak tompítani tudják, nem teljesen kiszűrni a zajt. Végeredményként egy élesebb csattogó hang helyett, egy tompított lágyabb puffogó hangot hallatnak a mechanikák. Jelenleg itt tart a tudomány. Semmi sem tökéletes.

Előzmény: djuice (3249)
djuice Creative Commons License 2023.05.16 0 0 3249

Pár gondolat:

A billentyűk mechanikai zörejeit sehol sem lehet teljesen kiiktatni, még a legfinomabban járó drágább zongorákban sem. Tény, hogy egy hangszer egyik legdrágább része a billentyűzet, na de ezt azért nem ékkő gyanánt tekintik a gyártók, próbálnak ők is költséghatékony megoldásokat találni.

A dolog másik része az, hogy a hangszer felépítése elég sok üreget tartalmaz, amelyek felerősítik ezeket a kopogásokat. Lényegében itt kellene leginkább csillapítani a zajokat…

Technikailag pedig a dolog úgy néz ki, hogy a billentyűkulisszák bizonyos súlyokat emelgetnek vagy fémpálcákat, s ezek csapódnak neki egy vastag filcet borítású gátlónak egyfelől, másfelől a billentyű testek is leírés kor egy gumi bakra ülnek fel, valamint felengedés kor az egész mechanizmust visszazuhan a helyére ott is vannak tompító anyagok, de azzal jókat ezek is csak tompítani tudják nem teljesen készülni. Végeredményként egy élesebb csattogó hang helyett, egy tompított lágyabb puffogó hangot hallatnak a mechanikák. Jelenleg itt tart a tudomány. Semmi sem tökéletes.

Előzmény: JD-s (3247)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2023.05.16 0 0 3248

"Amiket írtál trükköt, az komolyan a billentyűhangra vonatkozik? Ha teszek alá szőnyeget, nem puffog?"

Puffogni puffog, de a puffogás keltette rezgések kevésbé vezetődnek át az épület szerkezetére, és legalább az nem fogja annyira visszhangozni. Ennyiben komolyan erre vonatkozik.

 

"Viszont mindenki azt mondta, hogy sokat fejlődtek az utóbbi években, ezért feltételeztem, hogy fejhallgatóval teljesen néma lesz."
Az előbbi igaz is, csak elsősorban nem ebben a dimenzióban. Általában a minél olcsóbban minél közelebbi élmény az akusztikushoz az a szempont, amiben a verseny volt és amiben nagy volt a fejlődés.

A minél közelebb az akusztikushoz meg hoz magával pár dolgot a billentés mechanikájára nézve...

Előzmény: JD-s (3247)
JD-s Creative Commons License 2023.05.16 0 0 3247

A sorjásság: szerintem fotó azért nem adná vissza, nem annyira durva. Elöl a széle elég éles volt, meg az oldalán, na ez karcolta az ujjamat, csak azért néztem meg. Mintha az öntőforma széle nem lett volna 100%-ig lecsiszolva.

Amiket írtál trükköt, az komolyan a billentyűhangra vonatkozik? Ha teszek alá szőnyeget, nem puffog? Ahol én próbáltam, padlón állt, nem volt neki tolva semminek. A lányom próbálta fejhallgatóval, akkor hallottam a puffogást. Szóval igaz a próbálás, főleg így, hogy kb. 10 éve nem találkoztam digitális zongorával. Viszont mindenki azt mondta, hogy sokat fejlődtek az utóbbi években, ezért feltételeztem, hogy fejhallgatóval teljesen néma lesz. Az anyagiakon nem tudok bővíteni, úgyhogy elfogadom.

Előzmény: ÁsítóSárkány (3243)
JD-s Creative Commons License 2023.05.16 0 0 3246

Nem. Azt hittem, sokkal csendesebb, mint a 30 éves Yamaha szintetizátor billentyűhangja. Nem halkabb, csak puffogósabb, nem zörgős.

Előzmény: djuice (3240)
djuice Creative Commons License 2023.05.14 0 0 3245

Trinity-Triton Extr. 88-ig: Yamaha AE2/88

Rolandokban volt az amire gondoltam: Matsushita billentyűzetek

Előzmény: semgza (3242)
djuice Creative Commons License 2023.05.14 0 0 3244

Roland RD-kről tudok nyilatkozni. A korábbi szériák (600-700) nagyon kopogtak a billentyűk leérkezéskor. (Éjszaka különben minden zaj hatványozottabban mutatkozik = nappal kell zongorázni.)

Legutóbb egy hete Szaxon Cs. RD88-asát próbálgattam. Zseniális kis cucc!!! Soha többet Fatar/Studiologic! És ez már nem fapapucsként kopogós! +3000 hangszín, zencore kompatibilitás, nagyon jó Steinway gyanús profi akusztikus zongora minták. Én nagyon gondolkozom rajta, csak hát most az ára 100-200 pénzzel több, mint covid alatt, úgyhogy max. csak használtan, …egyszer talán.

 

A Tritonokban amúgy sztem nem Fatar volt. Vhol olvastam... Vagy az még a Trinity proX volt vmi japcsi mechanikás? Nem tom. :(

Viszont Bundzik Korg N1-ében is ua. mecha van, mint a Yamaha S80-adban volt. És tuti az tuti nem Fatar, de vmi hasonló, csak mechanikákat beszállító régebbi japcsi cég. Az 5 oktávosaik viszont Fatar billentyűzetűek voltak.

 

Előzmény: semgza (3242)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2023.05.13 0 0 3243

A belépő kategória alighanem érződik a tapintáson, műanyag... a sorjásság picit furán hangzik, látható/fotózható is a dolog? vagy csak tapintásra?
Amúgy a dicséret elsősorban a dinamikának ás a billtentés-hangzás összhangnak szól, legalábbis amennyire én értem...

 

Ami a zajt illeti: minden zongora billentésének van zaja... a KDP-120 még messze nem a legrosszabb... és ha kifejezetten csendes billentyűhangot keresel, persze akad jobb, de jó eséllyel több árkategóriában drágábban.

Pár trükk, amivel legalább a hang továbbvezetését tompítani tudod valamelyest:

  • szőnyeg a zongora alá (komoly!)
  • ha falra van tolva a zongora, tarts egy kis rést
  • ha alagsor/pince nélküli helyen laksz akkor a földszinten picit jobb lehet a helyzet
  • a padló alatti alátét xps (és annak vastagsága) is számít, ha épp könnyen megoldható, vagy felújítás van tervbe

Emellett külföldi fórumokon találni szétszerelős ide-oda betesyönk ezt-azt tippeket, de azok házilag jó eséllyel garanciavesztéssel járnak...

Előzmény: JD-s (3239)
semgza Creative Commons License 2023.05.13 0 0 3242

Csak pár reakció:
-Én szedtem szét Triton Studiot, abban az aktuális Fatar volt. Esélyes, hogy az Extreme-ben is az volt. 
-A TP100 először nálam is csendes volt, és később egyre csattogósabb lett. Bizonyos billentyűk pluszban zörögnek is, nem csak csattognak.(borzasztó dolog, zárt fülesben is zavaró+ha valaki panelben lakik, akkor átmegy a zörgés a falakon)

-Érdemes az SL Grand-ot keresni, sokkal jobb.

-A 3 db kis joysticknek előnyös tulajdonsága csak a semmihez képest van, szerintem borzasztó.
És a sarkakban úgy emlékszem, nem is tudja a 127-127-et.
Olcsóság, papíron mutat csak jól. De a semminél tényleg sokkal jobb.

 

Törölt nick Creative Commons License 2023.05.13 0 0 3241

bizonyára sejtette azért, de az akusztikus után (ahol, ha csendben játszik a billentés is csendes lesz, normál hangerőn meg - épp - már ezért nem hallani a billentyű zaját), tényleg furcsa/kiábrándító lehet

Előzmény: djuice (3240)
djuice Creative Commons License 2023.05.13 0 0 3240

Ez jó! Tényleg azt hitted, hogy ha bedugod a fejhallgatót, akkor a billentyűk zörejei is elnémulnak? 😄

Előzmény: JD-s (3239)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!