Keresés

Részletes keresés

sierra Creative Commons License 2005.03.16 0 0 0

"Velemenyek? Milyen megoldast kinalhatna egy zsoldossereg Afrikanak? Nem kellene mar a kontinens rendbetetelet, pacifikalasat helyezni eloterbe vegre?"

 

--  De, kéne. Csakhogy az pénzbe kerül. Mutass egy olyan országot, amelyiknek erre fölösleges pénze van.

 

"Ott, ahol az ENSZ, vagy barmely mas nemzetkozi ero csodott mondott, es a partvonalon allva nezte, ahogy 8 eves gyerekeket kenyszeritenek gyilkolasra, bozotvago kessel es geppisztollyal irtanak ki falvakat, es egy egesz orszagot terrorizalnak, ezek a kis, alig 100 fot szamlalo “civil” hadseregek ket ev alatt kepesek voltak rendet teremteni, evi huszmillio dollarert."

 

-- Egen, csak aztán jön egy gyémántbánya-tulajdonos, ígér nekik huszonegymilliót és máris neki fognak dolgozni, első munkájuk pedig a szomszéd gyémántbánya elfoglalása lesz. Aztán meg az országé.

 

"Pusztan a jelenletuk altal keltett felelem eleg volt ahhoz, hogy a lazadok ne merjenek tobb falvakat megtamadni."

 

-- Itt jön a kérdés, hogy ezt a félelmet vajon mivel érték el? Gondolom nem azzal, hogy csúnyán néztek. Ha Afrikában valami szervezettől nagyon rettegnek, az ugyancsak véreskezű szervezet lehet. 

 

Véres kézzel, diktatórikus alapon persze lehet rendet teremteni, csak akkor megjelenik a CNN és elkezd tudósítani a felpuffandó hullákról fő műsoridőben, márpedig akkor a közvélemény elkezdi ösztökélni a hatalmat, hogy csináljon már valamit. A demokratikus kormányzat pedig mit tehet - síkra száll a demokrácia megteremtéséért. Csak az a baj, hogy jólét nélkül a demokrácia nem megy. Afrikában meg sok minden van, csak jólét nincsen, mert ahhoz kéne pár évtizednyi zavartalan építkezés. Ebből csak kettő nincsen meg: a zavart állandóan biztosítják a lövöldözések, de ha ez még nem is lenne probléma, az építkezés afrikai barátainknak, hát hogyismondjam, nem nagyon fekszik. Nem egy munkamegszállott népség lakik arrafelé.

Kiszámolták, hogy a monokulturás afrikai gazdaságok miatt a puccsok és felkelések tökéletesen összhangban jönnek a tőzsde hullámzásával. Ahogy a tőzsdén esni kezd mondjuk a kakaó, vagy a földimogyoró ára, azonnal jön valamelyik államban a válság, aztán a puccs.

Előzmény: Brutalis Harmonia (-)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2005.03.15 0 0 topiknyitó
Nemreg olvastam egy konyvet az Afrikaban mukodo zsoldoshadseregekrol. Ugy tunik, hogy legalabb ket esetben (Sierra Leone es Angola) ezeket a “cegeket” (illetve ebben a ket esetben ugyanazt a del-afrikai katonakbol alakult ceget – a Decisive Action-t) az erintett allamok kormanyai kertek fel a beavatkozasra, a lazado csoportok megfekezesere, a verfurdo leallitasara. Ott, ahol az ENSZ, vagy barmely mas nemzetkozi ero csodott mondott, es a partvonalon allva nezte, ahogy 8 eves gyerekeket kenyszeritenek gyilkolasra, bozotvago kessel es geppisztollyal irtanak ki falvakat, es egy egesz orszagot terrorizalnak, ezek a kis, alig 100 fot szamlalo “civil” hadseregek ket ev alatt kepesek voltak rendet teremteni, evi huszmillio dollarert. Pusztan a jelenletuk altal keltett felelem eleg volt ahhoz, hogy a lazadok ne merjenek tobb falvakat megtamadni. Amint persze rendezodtek a dolgok, az ENSZ (es az USA) arra kenyszeritette az illeto orszagok kormanyait, hogy mondjak fel a szerzodeseket, rovid uton kiujult a verfurdo, amelyet az ENSZ erok 15000 bekefenntartoval, es 1 milliardos eves kerettel sem voltak kepesek megakadalyozni. (Raadasul 500 katonajukat azonnal tuszul is ejtettek). Nem hogy feltakaritani nem tudtak a mocskot, amit a gyarmattarto hatalmak hagytak maguk utan, de meg fenntartani sem tudtak a mar elert beket. (Rwandarol most nem is beszelunk.)

Bar ketsegtelen, hogy a magancegek, amelyek haborura szakosodnak, komoly veszelyeket rejthetnek magukban (elvegre minden attol fugg, mire hasznaljuk), az utobbi tiz ev azt mutatta meg, hogy amire a “blueberries” (bekefenntartok) keptelenek, arra egy kis, gerilla-hadviselesben jartas sereg igenis gyors megoldast kinalhat, a legkisebb emberaldozat es szenvedes aran. A nemzetkozi kozosseg szerintem mar elegge lejaratta magat; a donteskeptelenseg egyszeruen hajmereszto - ugyanakkor megakadalyozzak az erintett orszagokat, hogy mas megoldast keressenek… Es kozben folyik a verontas.

Velemenyek? Milyen megoldast kinalhatna egy zsoldossereg Afrikanak? Nem kellene mar a kontinens rendbetetelet, pacifikalasat helyezni eloterbe vegre? Mit lehet egy zsoldoshadsereggel kezdeni bekeidoben, ha mar elvegeztek a feladatuk? Alkalmasak bekefenntartasra?

Miert ilyen tehetlen az ENSZ? Alternativakent nem lehetne a bekefenntarto alakulatokat nemileg szabadabb porazra venni, hogy ne kelljen megvarniuk eleven celpontkent, amig lonek rajuk, hanem igenis kezdemenyezhessenek osszecsapasokat a fegyveresekkel (ellenallok, terroristak, felkelok, lazadok, stb)?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!