Keresés

Részletes keresés

Befetető Creative Commons License 2017.12.10 0 1 1006

itt van egy jó leírás, annnyi változás van, hogy 2018-tól mégsem 20%, hanem 19,5% lesz az eho levonás, azzal kell számolni

 

http://www.gyongyhaznyp.hu/03-aszabalyok.php

Előzmény: Kisfiatal (1004)
tangerine Creative Commons License 2017.12.10 0 2 1005

Azt a pénzt veheted ki ma sarcok nélkül, amit 20 évvel ezelőtt fizettél be. Amit később arra  időarányosan meg kell fizetni a sarcokat. Ha eléred a nyugdíjkort, akkor asszem már kiveheted adómentesen. Az mindegy, hogy megszünteted vagy sem. A hozamot viszont kiveheted adómentesen, először 10 év után, utána meg 3 évente. Most nem érdemes szerintem kivenni, mert bármilyen egyéb lekötésnél jobban kamatozik.

 

Előzmény: Kisfiatal (1004)
Kisfiatal Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1004

Üdv!

 

Önkéntessel kapcsolatban lenne kérdésem:

vmelyik nap tudtam csak meg(olvasgatva..), hogy ha én nyugdíj előtt kiveszem a zsét, akkor vissza kell fizetnem az adójóváírást? Mert konkrétan a tervem az volt, hogy minden évben beletolom a max jóváíráshoz szükséges pénzt, majd 20 év után(jelenleg 15-nél tartok, tehát még 5 év lenne), kiveszem a pénzt, vagy legalábbis egy részét. Ugye akkor már adómentesen lehetne kivenni a tőkét is(?). Még 40 sem vagyok, tehát a nyugdíj még odébb lenne. De azért venném ki a pénzt, mert vagy áttenném vmi alapba ami ugye rugalmasabb, bármikor kivehetem ha kell, és/vagy 1-2 évet pihennék, de még az is lehet hogy építkezésbe fogok majd.. De sztem nem venném ki mindet. Na de ha vissza kell fizetni, akkor ez így nem pálya. Akkor nem teszek bele pluszpénzt, hanem inkább azt teszem alapba..

Vagy csak akkor kell visszafizetni, ha a tagságot is megszüntetem?

FOMA Creative Commons License 2017.01.29 0 0 1003

"Maradhatok nyugdíjasként pénztártag ?Természetesen fizetném továbbra is."

 

Igen, én is nyugdíjasként vagyok tag. Ha dolgozol nyugdíj mellett, akkor természetesen az adókedvezmény is megillet.

Előzmény: stoffi55 (1002)
stoffi55 Creative Commons License 2017.01.12 0 0 1002

Sziasztok

Év végén nyugdíjas leszek.

Egyenlőre nincs szükségem  az önkéntes pénztári megtakarításomra és nem tudok ennél jobb hozamot elérni.

Maradhatok nyugdíjasként pénztártag ?Természetesen fizetném továbbra is.

 

Yooha Creative Commons License 2013.08.16 0 0 1001

A pénz varázslatos gyorsasággal 9 hónap alatt idén június végén átért az OTP-hez. Az OTP-nél amúgy telefonon azt mondták hogy még nyilatkozhatok, hiszen még csak most ért oda a pénz. Azért az vicces, hogy a pénz mozgatása lassabb, mint a pénztárak megszűnésének sebessége.

Előzmény: pszichocica (1000)
pszichocica Creative Commons License 2013.08.12 0 0 1000
Nem lehet, hogy még az Otp előtti pénztárban nem fejeződött be a végelszámolás, és ott van a pénzed? Én a helyedben felhívnám őket.
Ha ott van, nyilatkozhatsz, hogy mégsem OTP, hanem másikat választasz.
Előzmény: Yooha (996)
tangerine Creative Commons License 2013.08.07 0 0 999

Igen, az új pénztárban lévő számlájára.

Előzmény: Yooha (998)
Yooha Creative Commons License 2013.08.07 0 0 998

Azt gondolom, hogy csak a reálhozamot kaphatom meg. Miért, valaki megkapta az egész pénztári vagyont?

Előzmény: ZÉ79 (997)
ZÉ79 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 997

Szia, ha az előző magánnyugdíjpénztárnál "megvártad" míg elkezdődik a végelszámolás, akkor azt ott felhalmozott vagyon csak a végelszámolás befejeztével kerül át az otp-hez. Szép a helyzet, mivel az otp is végelszámolással szűnik meg, ha az átlépési szándékot nem jelezted február végéig, akkor "csak" a reálhozamra tarthatsz igényt. Amit legkorábban szerintem 2014-ben kaphatsz meg " jó esetben". ( a magánnyugdíjpénztári vagyonod az államadósságcsökkentő alapba került)

 

Előzmény: Yooha (996)
Yooha Creative Commons License 2013.08.06 0 0 996

Sziasztok!

 

Az OTP MNYP-ba mentem át tavaly októberben, de pár hónapja jött a papír, hogy:

1. megszűnnek

2. A pénzem az előzőtől (akik színtén megszűntek) még nem ért át.

Tehát nem küldtek papírt, hogy mit szándékozom tenni, meg hogy a hozamot hova kérem, hiszen a pénzem még nem "ért át" az előző pénztártól. De a hatíridő meg letelt. Ilyenkor mi van? BUMM, szívtam!

Írtam én az OTP-nek is, de persze semmi válasz.

Axióma Creative Commons License 2013.04.07 0 0 995

Hat, franc tudja. Annak, aki mar most abba a szerencsetlen helyzetbe kerul, hogy orokolne', annak talan. De vegulis az igeret arrol szolt, hogy a te neveden tartjak nyilvan. Ezt meg megteszik, csak nem forintositott valojaban, hanem a TB multad miatt fillerre ujraszamolhato barmikor. (En meg azt is elkepzelhetonek tartom, hogy amennyiben szukseg lenne ra, me'g az orokolheto reszt is gyorsan kiszamolnak. Ahogy eddig is a nyugdijba vonulaskor szamoltak, addig semmit, pedig akar folyamatosan jelenerteken nyilvantarthatnak, akkor abbol egyszerubb mar csak a nyugdijforint-kiszamitot raengedni.)

Szoval addig, amig ebbol megvalosult karod nem szarmazik, en nem ugralnek. (Plane nem a valasztashoz kozel, bar nem sok esely van ra, de tegyuk fel hogy az akar magatol megoldhatja, ha nem is pont a fenti nyugdijszamlaval, de mas nyugdijpolitikaval.)

Előzmény: johevi (994)
johevi Creative Commons License 2013.04.07 0 0 994

( tudom hogy elméleti kérdés... ) Lehet pert indítani az állam ellen, miszerint nem teljesítette azokat a feltételeket, amiket akkor ígért, amikor mindenkinek dönteni kellett az átlépésről? Mivel azóta sem teljesített egy párat, van aki jogosan mondhatná, hogy ezek ismeretében másképp  döntött volna...

http://index.hu/gazdasag/2013/04/07/nullarol_indulnak_a_nyugdijszamlak/

 

ZÉ79 Creative Commons License 2013.02.22 0 0 993

 

Az értesítés kézhezvételétől van 30 napod, nincs relevanciája, hogy ki vette át a levelet, a határidő elmulasztása  sajnos jogvesztő.

A levélben a végelszámolónak tájékoztatni kell(ett) volna a még fennmaradó és működő magánnyugdíjpénztárakról. :(

 

Lásd 1997. évi LXXXII. törvény 82.§-tól ( 83.§ (7) bekezdés) - Abban az esetben, ha a tag a megadott határidőn belül nem nyilatkozik, a végelszámoló intézkedik a tag társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszaléptetése érdekében.

Előzmény: karoly.ignac (992)
karoly.ignac Creative Commons License 2013.02.21 0 0 992

Sziasztok!

 

(1) Megszűnt a magánnyugdíjpénztáram (OTP MNYP) kaptem tértivevényes értesítést a fejleményekről, és sajnos elaludtam a 30 napos nyilatkozási határidőt. (feb 11-ig kellett volna nyilatkozni)

(2) lehet még tenni valamit? Nem szeretnék átlépni az államiba

(3) Hol találom a még talpon levő MNYP-k listáját?

(4) a tértivevényes levelet nem én vettem át, hanem édesanyám. Ez körülmény lehet?

 

Előre is köszi az értelmes válaszokért.

J.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.27 0 0 991

"A többieknek marad a stressz, vagy pedig visszalépnek TB-be, és élik nyugodt kis életüket lesz ami lesz mentalitással."

 

Allj allj allj :)

 

Egy mai 20on eves fiatalnak tisztaban kene lennie azzal h lesz ami lesz, de nyugdij az biztos nem lesz :)

Rakok en felre mar most is nyugdijra boven.

Előzmény: Laslow (989)
Axióma Creative Commons License 2012.03.27 0 0 990

Az mar tudtommal nem all, hogy rokkantnyugdij sincs, hiszen az allami befizetes most mar szolgalati idot szerez.

En arra szamitok, hogy mire en nyugdijba megyek, az allami nyugdij merteke majdnem fuggetlen lesz attol, hogy ki mennyit es mennyi ideig fizetett be, az osszes ember annyit kap, hogy talan ehen nem doglik. Ahhoz kepest minden egyes forint csak plusz lehet (bar persze az mnyp-bol is elparologhat -> eleg egy forintbedoles, vagy jogszabaly-valtozas ami alapjan a tokenek 20, befizetesnek 40%-at hasznalhatjak mukodesre).

Azt se hiszem el, hogy most van lehetoseg utoljara kivenni a munkaltatoi kiegeszitest meg a realhozamot. Most ezt mondjak. Mint ahogy a multkor azt mondtak, soha nem lesz tobb eselyed visszalepni. Biztos vagyok benne, hogy amig eselyt latnak ujabb fillereket beszedni, addig ezt parszor meg el fogjak jatszani. Felteve persze, ha van egy tokos mnyp, amelyik marad, es kitart akkor is, ha me'g egy orbanista valasztas lesz. Ha mind borul, akkor ott jarunk, mintha soha nem lett volna mnyp (persze a kiegesziteseket bukjuk, abban az ertelemben hogy az a munkaltatonak teher volt, ami helyett adhatott volna mast, de az nem akkora nagy osszeg talan).

Adomany: sztem nem kotelezheto, azt tuti nem vagyok hajlando fizetni. Tagdij: kotelezheto, bizonyos mertekig (ertve itt az idotartamot is) hajlando lennek, DE ugy lenne az igazi, ha az adozottbol befizetett tagdijat ugy kezelnek, mint a munkaltatoi kiegeszitest, es borulas eseten (a jovairt reszet) visszaadnak. Sot, 5 ev utan is visszaadhatnak... (adomentessegi hatar miatt irtam).

Előzmény: Laslow (989)
Laslow Creative Commons License 2012.03.26 0 0 989

Én maradok MNYP-tag. Lehet, persze, hogy utólag majd megbánom (most elsősorban a dac beszél belőlem).

 

Kérdés, miképp tehetik kötelezővé a megmaradó MNYP-ak, hogy fizessenek a tagok. Kérdés, hogy ha már fizetnénk, mekkora összegről van szó. A nyugdíjpénztárnak én sem akarok az adózott keresetemből egy fillért sem fizetni, de évi pár ezer forintot még esetleg hajlandó lennék. Úgy vagyok vele, hogy dolgozom még 30-40 évet, és évi mondjuk 5000Ft adománnyal összesen 150-200.000Ft-ot fizetnék be (mai értéken).

 

Jelenleg kb. 1M Ft-om van a MNYP-számlámon. Ebből lejön ez a 150-200e Ft, azaz nyugdíjba vonuláskor kapnék a MNYP-tól 800-850e Ft-ot. Ez van a mérleg egyik serpenyőjében (0% reálhozammal számolok, és eltekintek attól, hogy az eladományozott évi 5.000Ft-ot be is lehetne fektetni).

 

A másikban pedig az, hogy az elmúlt időszakra így csak az állami nyugdíjam 75%-át adnák oda. Ez marha nehezen számszerűsíthető, hogy mekkora összeg lehet, de saccra egy nagyságrend a 800-850e Ft-tal, legalábbis nem több annál, inkább kevesebb. (Persze, tévedhetek is.)

 

Ezek alapján megéri MNYP-tag maradnom.

 

További összetevők: rokkantság esetén mintha nem járna állami rokkantnyugdíj a MNYP-tagoknak, de nem tudom épp hogy áll az idevágó jogszabály. A MNYP-számlán lévő összeg örökölhető. A MNYP-pénz rossz esetben akár el is párologhat szinte teljesen mire nyugdíjas leszek - nincs garancia. Ahogy az államira sem, azaz egykutya.

 

További kockázatok: Mi van, ha nem elég évi 5000Ft adomány, hanem mondjuk 20.000Ft kell? Máris ráfizetés az egész. Mi van, ha nem lesz járható az adományozás útja, hanem befizetések lesznek kötelezőek, és azoknak kis százalékát fordíthatnák működési költségre? Ez máris kérdéses (nagy) összegű rendszeres kiadást jelentene nekem, amit szeretnék elkerülni, akkor is, ha ezzel növelném a MNYP-egyenlegemet. Mi van, ha úgy alakulnak a jogszabályok és a nyugdíjpénztárak, hogy a nyáron mégis visszakerülök/lépek a TB-s rendszerbe? Akkor valószínűleg bukom a reálhozamot, hiszen azt csak most a héten van lehetőség megkapni.

 

Szóval sok a kockázat, bizonytalan a környezet, akármi is lehet, nem lehet megalapozott, jó döntést hozni. Na jó, mégis: ha valakinek nagyon sok pénze van a MNYP-számláján, és hamarosan nyugdíjba megy, akkor tartson ki. A többieknek marad a stressz, vagy pedig visszalépnek TB-be, és élik nyugodt kis életüket lesz ami lesz mentalitással.

 

Előzmény: Törölt nick (986)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.26 0 0 988

Egyikse. Dimenzioban vagyok amugy, ok nem kuldtek semmit meg. Egyebkenet osszeolvadnak a Generalival, nemtok azok kuldtek e mar a regi tagjaiknak levelet.

 

Gyakorlatilag a hirek alapjan voltam kenytelen donteni ahol meg csak annyit mondtak h "fizetni kell egyenileg".

Előzmény: Axióma (987)
Axióma Creative Commons License 2012.03.26 0 0 987

Nalam me'g csak kernek-javasolnak, nem jott arrol semmi, hogy kotelezo lenne. Paromnak kijott az Allianz level, hogy a kotelezo tagdij 0 Ft (persze kerni ok is szepen kernek, meg kulonvalasztjak a magan es onkentes agat).

Amugy havi 5-10e korul (HA az befizetes es nem tamogatas) fizetnek siman, ugyis atmeneti ez az allapot...

Neked melyik mondta, hogy fizess, es mennyit, es adomanykent vagy befizeteskent, es kotelezo vagy ajanlott?

Előzmény: Törölt nick (986)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.26 0 0 986

A multkor meg maradtam, most viszont visszalepek kenyszerbol az allamiba.

Nemfogok a fizumbol meg kulon fizetni az MNYP-knek csak azert hogy barmikor lenyulja elso viktor kiralyunk. Kemeny 240ezer forint tokem van benne es ~20 realhozam.

Nem nagy veszteseg.

Előzmény: johevi (985)
johevi Creative Commons License 2012.03.20 0 0 985

http://tenytar.blog.hu/2012/03/20/manyup_most_mar_biztos_hogy_hulyere_vett_orszag_vagyunk?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_03_20&utm_campaign=index

Akinek nem lett megtakarítása jobban járt hogy visszament, aki maradt az meg legalább megkapja a korrekt elbírálást

netnet11 Creative Commons License 2011.11.30 0 0 984

hát, ezelég kiábrándító. igyekszem magam kezelni a pügyeim, de emelett úgy gondoltam h a havi megtakarításaim egy kicsi részét rábízom nyugdíjpénztárra (erős céges cafeteria ráhatással...).

 

ezek szerint hagyjam a francba a rendszeres befizetéseket? inkább szüntessem meg (40+ évem van hátra... )?

azért úgy vagyok vele h inkább én teszem félre, mint ezek a tolvajok.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (983)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.29 0 0 983

ING dettó.

Előzmény: netnet11 (982)
netnet11 Creative Commons License 2011.11.29 0 0 982

sziasztok!

 

én már önkéntes nyupénztárral kapcsolatban érdeklődnék.

öregkoromra keresek vmi megbízhatóbb nyupénztárat, 

tavaly léptembe az axa-ba, éshát kicsit aggódom:

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/brutalis_birsag_nyugdijugyben_nyomozas_es_per_indul.503291.html

 

van vmilyen pénztár javaslat?

 

Híd Creative Commons License 2011.11.10 0 0 981

Eleve a hozam, illetve a tárgynapi egyenleg pontos kiszámítása is több napba telik, 4-5 nap is eltelik, mire meghatározzák egy nyugdíjpénztárnál a pontos árfolyamot, mivel az egyes értékpapírok adott napi árfolyamát csak ennyi idő után számolják ki pontosan a letétkezelők. Ne feledd el, hogy számos külföldi értékpapír, árupiaci eszközökbe fektetáő alap stb. is lehet egy jól diverzifikált nyugdíjpénztári alapban, ezeknek a pontos árfolyamát több nap lehet kiszámítani.

Előzmény: Jimbo (978)
And67 Creative Commons License 2011.10.30 0 0 980

Ha gyors kifizetést akarsz, akkor tartsd a pénzed látraszóló számlán, ne 10-20-30 éves takarékoskodásra kialakított nyugdíjpénztárban.

 

Előzmény: Jimbo (978)
Jimbo Creative Commons License 2011.10.28 0 0 978

Meg tudná valaki mondani, hogy mi a kurva isten faszaért telik 15 munkanapba a szájbatekert OTP-nél a hozam kifizetése? Addig bebasszák még kamatozni a pénzem valahova, vagy mi van? 2 szaros gombot kell lenyomni a szaros számítógépen vazzze.

Kapják be az össze faszomat.

Henike1979 Creative Commons License 2011.09.02 0 0 976

Most vettem elő a papírjaimat(nálam is a portfólióra hivatkoztak),klasszikusba raktak be,pedig a korom alapján(1979.) növekvőbe kellett volna.1997-2009.október 30-ig növekvőben voltam.2009.szeptemberétől léptem át az Aegonhoz.Alig várom,hogy hétfő legyen és felhívhassam őket:

 

A Klasszikus portfóliót abban az esetben ajánljuk, ha 5 vagy annál kevesebb éve van a nyugdíjba vonulásig. Ez a portfólió a legalacsonyabb kockázatot képviselő befektetési kosár, amely döntő részben biztonságos állampapírokat tartalmaz, ezért megtakarításai egyenletesen, nagyobb ingadozások nélkül gyarapodhatnak, ezzel megőrizve a nyugdíjcélra megtakarított összeg reálértékét.


A Kiegyensúlyozott portfóliót azoknak ajánljuk, akiknek 5-15 évük van a nyugdíjba vonulásig. A nagyobb részt biztonságos állampapírokat tartalmazó portfólióban a hazai és a nemzetközi részvények is helyet kapnak, amelyek hosszabb időtávban jelentősen javíthatják a befektetési eredményeket.


A Növekedési portfólió befektetési szempontból a legmagasabb kockázatot képviselő portfólió. A kötvények mellett nagyobb részben tartalmaz hazai és nemzetközi részvényeket, amely hosszabb távon magasabb hozamelvárást eredményez. Azoknak ajánljuk, akiknek több mint 15 évük van a nyugdíjba vonulásig, és a magasabb hozam elérése reményében vállalják a kockázatot.

 

 

harpokratesz Creative Commons License 2011.09.02 0 0 975

Nem akarlak tovább idegesíteni, de én ugyanennyi tőkére és hozamra kaptam az OTP-től 102ezer Ft reálhozamot. '99- től Aegon-os voltam, 2001-től OTP-s.

Előzmény: Kora25 (974)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!