Keresés

Részletes keresés

Monique1 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 1876

Én kidobnám a gazdáját ugyan onnan, had tudja meg milyen érzés!

Az a baj, hogy addig, amíg az állatkínzók csak ejnye-bejnyét kapnak, addig nincsen vége az állatkínzásnak.Ebben az országban mindent lehet, semmi nem marad megfelelő büntetés nélkül!Lehet lopni, csalni, hazudni,kutyátkínozni, de talán még embert is ölni.Én a szemet szemért fogat fogért elvet vallom!

Előzmény: nextdoor (1873)
arnys Creative Commons License 2007.09.17 0 0 1875
Igen. Állatkínzás, rongálás (ha van a macskának gazdája), veszélyeztetés (ha a legenyhébb esély van arra, hogy embert talál a lövedék). Irány a rendőrség.
Előzmény: -=feszterg=- (1874)
-=feszterg=- Creative Commons License 2007.09.17 0 0 1874

Sziasztok,

állatkínzásnak minősül ha lövöldözik a macskákat légpuskával? Lehet ez ellen tenni valamit??  :(

Van egy röntgenképem amin látszódik hogy a cicámban skuló van és tudom is hogy ki lövöldöz nap mint nap.

nextdoor Creative Commons License 2007.09.07 0 0 1873
Nem magamért sírok én: testvérem van millió
és a legtöbb oly szegény, oly szegény,
még álmából sem ismeri ami jó.
(Babits)


2007. augusztus 12-én a Teve utca egyik emeleti lakásából saját gazdája kidobta kistestű kan kutyáját. A kutya egy hét után belehalt sérüléseibe.

Emlékezzünk erről a kiskutyáról és értelmetlen szenvedéséről!
Hívjuk fel a figyelmet az állatok elleni bűncselekmények növekvő számára!
Küzdjünk az emberek ilyen esetekben jellemző passzivitása ellen!
Hívjuk fel a figyelmet minden Magyarországon megkínzott állatra!

Várunk Mindenkit 2007. szeptember 30-án vasárnap este 18.30-ra egy csendes, békés megemlékezésre
a Budapest, XIII. kerület Árpád híd metrómegálló aluljáró kijáratánál lévő füves területen (Váci út – Róbert Károly krt. által határolt terület).

Transzparenst helyezünk ki a kiskutya fotójával, az együttérzés kifejezéseként mécseseket gyújtunk.
19h-tól elmondjuk a kutya történetét, majd a jelenlévő állatvédő szervezetek képviselői megosztják a résztvevőkkel az állatkínzással kapcsolatos gondolataikat.
Aláírásgyűjtést kezdünk az állatokat érő erőszak ellen.
20h-tól a megemlékezés helyszínét a Róbert Károly krt. felé elhagyva végigsétálunk a Teve utcán, a Rozsnyai utcáig.

A rendezvény szervezője: Lelenc Kutyamentő Egyesület; Biatorbágy és Vidéke Állatvédő Egyesület. www.lelenc.hu www.koborka.hu Tel.: 06 30 500 02 09
szuszmok Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1872

 

A Soproni Budapestért akció keretében minden megvásárolt Soproni árából 1 Ft-ot jótékony célra fordít a gyártó. Az így összegyűlt pénzért pályázni lehet, amit a Lelenc meg is tett. Kérjük szavazz ránk, nagyon nagy szükségünk van minden fillérre! Az akció június 30-ig tart.

Adatlapunk címe: http://www.asopronibudapestert.hu/site.php?id=24
A szavazáshoz regisztrálni kell, majd a pályázat adatlapján 3 szavazatot adhatsz le.

Ezúton is szeretnénk megköszönni az Egyesület javára felajánlott 1%-ot, de azt legkorábban október végén kapják meg a civil szervezetek. A szomorú helyzet az, hogy nem tudunk újabb kutyát bevállalni, és a meglévő ebek finanszírozása is komoly problémát jelent. Kérjük, ha bármilyen kis összeggel támogatni tudod a munkánkat, akkor a Lelenc Kutyamentő Egyesület 10300002-20228260-00003285 számlára juttasd el adományod! Kérésre csekket tudunk küldeni.
Az adományokról adóigazolást állítunk ki, ha elküldöd neved, címed, adószámod a lelenc@lelenc.hu email címre.

Azzal is segíthetsz, ha kutyát kereső ismerőseidnek megmutatod a lelenceket. Okos, kedves, ragaszkodó kutyáink oltva, chipezve, a szukák ivartalanítva várják szerető gazdijukat. Nem mindegyik kutya problémamentes, de türelemmel, szeretettel, neveléssel és megfelelő környezetben csodálatos társak lehetnek.

Az Illatos úton is kezd katasztrófa helyzet lenni. Sajnos a Napló riportjából a többség csak azt szűrte le, hogy 72 kutya gazdára talált, kiürült a telep. Az, hogy az Illatos út NEM MENHELY, hogy 94 hely van, és a 95. érkezőt csak akkor tudják elhelyezni, ha egy másik kutyát elaltatnak már nem tudatosult, az üres telep egy hónap alatt megtelt. Segítsetek legalább a befogott kutyák plakátjának terjesztésével, hogy minél több kutya hazajusson, vagy 14 nap után új gazdira találjon! A plakátokat a http://www.illatosut.hu oldal Nyomtatható listák menüpontjában tudod letölteni.

Lelenc Kutyamentő Egyesület
http://www.lelenc.hu

Előzmény: eva1956 (1871)
nextdoor Creative Commons License 2007.06.03 0 0 1870
A sürgős esetek alatt életveszélyben lévő, súlyos sérült kutyákat kell érteni.
Jobb volna a a hatósági állatorvosnál, a jegyzőnél, arendőrségen bejelentést tenni, az állatvédelmi tv. értelmében ők járhatnak el
Előzmény: valamilanykabatban (1869)
valamilanykabatban Creative Commons License 2007.06.01 0 0 1869
ha felhivod a Noé állatmenhelyet akkor ők kimennek és próbálnak valamit csinálni


Állatokkal kapcsolatos ügyek
(sürgős esetek, bejelentés, örökbefogadás, várólistára vétel, stb):
06-30/221-1299 (Nagy Henriett)
Hívható: H-P: 10-16 h, Sz: 10-14 h
Előzmény: kis füli (1868)
kis füli Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1868

Sziasztok!

Azért írok, mert itt nálunk a közelben van egy "ember" aki nagyon rosszul tartja a kutyáit, segítségeteket szeretném kérni!

Ott, a telek jó nagy, ház nem tudom, hogy van e, de szerintem biztos, csak a roncsok miatt nem lehet oda belátni... Leírom hogy néz ki: Az egész "kert" tele van nagyon sok autó és más roncsokkal, vasakkal, kidobált bútorokkal, szeméttel és kosszal. Mindez ami ott van, rozsdás!! Az egész egy roncstelep!! Egy nagyon keskeny út vezet talán a házhoz (márha van ott olyan), a kutyák elől és ezen az úton rohangálnak, ugatnak.. Szeretncsétlenek megvadultak, loncsosak, csapzottak stb.. és biztosan van élősködőjük is.. Szerintem az az "ember" aki ott lakik, nem tudja megadni a kutyáinak a megfelelő orvosi ellátást! Ott nincs higiénia és nem tudom mit esznek, hol alszanak. Rendes fű nincs, csak por és gaz.. Legutóbb mikor arra jártam (kedd) c*gányok voltak ott, vagy 5-6-an, s köveket dobáltak befelé, a kutyákat akkor nem láttam, lehet hogy őket is bántották?! Az biztos, hogy nagyon mérgesek voltak a lakóra.. Valamit kéne azokkal a szerencsétlen kutyákkal csinálni, akik 3-man vannak!! Kinek kéne szólnom? Vagy ezzel senki nem törődne? Ez nem elég bizonyíték a helytelen állattartásra?

seholsem Creative Commons License 2007.04.26 0 0 1867
de meg mielott szivfajdalom nelkul a vagohidra kuldeni meg gyorsan utananez hatha penzt kap erte valahol. Ismerema  fajtajat bar nem a galoppos vilagbol :(
Előzmény: jingo (1866)
jingo Creative Commons License 2007.04.26 0 0 1866
Sok olyan versenylótulajdonost ismerek,aki az udvaron sétáltatott lovak közül fel sem ismeri saját lovát.Ha nyer a ló,fényképezkedésnél odaállnak mellé,lehet dicsekedni a haveroknak,fizeti a tartási költségeket azt annyi.
Az ilyen küldi vágóra szívfájdalom nélkül a pénzt már nem kereső lovát.
De olyat is ismerek,aki naponta kijár a lovához,lovagolja,szeretgeti,sokat törődik vele.Eredmény:a hosszú ideje nyomorék ló rendbejött,a klasszisok között versenyez.Előtte ki sem tudták hozni versenyre hónapokig.
Előzmény: seholsem (1864)
seholsem Creative Commons License 2007.04.25 0 0 1865
Amugy minden lo mas mint ahogy minden ember is mas. Kulon szemelyiseg mindegyik. Az a legviccesebb pl. amikor az istalloban koran reggel megyunk etetni es olyan edesen udvarolnak egy kis extra kajaert. Imadnivaloak!!! Azt is sokszor szoktam figyelni, hogy melyik lo melyikkel baratkozik es melyikkel nem szeretik egymast. Pl. van egy paripa amelyik abbol uz sportot, hogy vagy a sarkamra lep vagy a labfejemre. Nem kedvel pedig sokat torodtem vele. A szomszedja viszont kibujik a borebol ha meglat. C´est la vie. Total mint mi emberek. Na de nem OFF-olom a topic-ot. Jo ejszakat!
seholsem Creative Commons License 2007.04.25 0 0 1864
Sosem baj az ha elteroek a velemenyek. Nem szeretem a galoppot. Nekem ha tetszik ha nem, egy hajszanak tunik, semmi tobb. Az, hogy sok melo van benne nem kerdes. Az osszhang amirol emlitest tettel zsoke es lo kozott ugyanugy ervenyes a  dijugratasra is. Fugg a lotol, lovastol. Es igen,  az nagyon igaz...a  lo amelyikkel torodsz nap mint nap es sok idot toltesz vele egyutt egy ido utan hozzad huz es nem a tulajdonosahoz, aki papiron ugyan a gazdaja de semmi lelki osszhang koztuk nincs.
Előzmény: jingo (1863)
jingo Creative Commons License 2007.04.25 0 0 1863
Látszik,hogy nem sok galoppversenyt láttál még.
A galoppon is együtt kell működnie a lónak az emberrel.Nem is lehetne másképp,összhang nélkül bánni a túlfűtött idegrendszerű telivérekkel.Rettenetesen kemény fizikumú,de érzékeny lelkű lovakról van szó.
Nagyon sokszor előfordul pl.,hogy egy ló zsokéval kedvetlenül megy,de azzal az amatőr kislánnyal,aki vele sokat törődik,szeretgeti,munkában minden nap lovagolja,szívesen küzd ostor nélkül is.Előfordul,hogy a lóval egy adott zsoké nem találja meg az összhangot(akármilyen profi,rutinos zsoké az illető)míg egy zsokétársával ugyanaz a ló könnyen nyer.Egyszerűen azért,mert X zsoké "keze"nem tetszik neki,de a másiké igen.A lóversenyen is együtt küzd ló és lovas a győzelemért.És minden győzelem mögött hihetetlenül sok munka van.
Van olyan zsoké barátom,akinek olyan finom keze van,hogy az érzékeny,hisztis kancák futnak vele jól.Más ismerősöm inkább a kemény,domináns jellemű ménekkel ért szót jobban.
Vannak olyan lovak,akik nem bírják elviselni,ha másik ló eléjük kerül.Akkor teljesen lelassítanak és feladják a versenyt.Van olyan is,aki inkább a mezőny hátsó részében fut szívesen,és mikor meglátja a célegyenest,felgyorsít.Szóval minden versenyló külön egyéniség és meg kell találni velük az összhangot,ismerni kell őket.

Díjugratásban az összhang pompás példája pl.az,amikor a lovat bárolják vagy hasonló módszerekkel kényszerítik az együttműködésre.
Előzmény: seholsem (1862)
seholsem Creative Commons License 2007.04.25 0 0 1862
A lo meguti a labat es faj neki, es ez legtobbszor a gyakorlopalyan tortenik nem eles versenyben. Viszont en is lovagolok es ugyanugy megserulok neha (tobbszor mint a lo). Szerintem a lovakban el a versenyszellem. Ugyanugy gyozni akarnak mint a lovas. A dijugratasban az a szep, hogy lo es lovas kuzd ugyanazert a celert, hogy a legjobbak legyenek. Mindekettojuk sulyosan is megserulhet akar. Ebben az esetben ezt sportnak tekintem, mert nem kizarolagosan az allat van veszelynek es kovetkezmenyeknek kiteve no meg azert is, mert iszonyu melo a sportag mindket fel reszerol. A galoppal mas a helyzet. Az a lovak hajszolasa csupan szerintem, ahol igaz ott is jelen van a versenyszellem a loban de sokkal inkabb koncentralodik az egesz futam a sebessegre. Nem pedig az osszhangra ember es allat kozott.
Előzmény: szega (1854)
szuszmok Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1861

Ha tiltakozni szeretne valaki:

http://macskakert.net/hireink.html

szega Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1860
"...Más szervezetek is tiltakoznak a világ minden táján ellene..."

Persze, van ahol be is tiltották. Mindent lehet. Ahol egyértelműen rosszak a tapasztalatok, szerintem is be kell tiltani. A szabályok ellenőrzésén múlik.


"...Amit a Tatterban láttál,nem lóverseny(az az ügető,galopp)hanem lovasverseny,díjugratás..."

Igazad van, díjugratásnak hívják. Nem túlzottan érdekelt a téma, sajnáltam a lovakat. De nem vagyok a lóval végzett versenyek ellensége...
Előzmény: jingo (1859)
jingo Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1859
Tudod,ez egy szép mese,amit a bikák marha jó életéről magyaráznak a rodeósok.Persze,hogy védik a szórakozásukat főleg olyan helyeken,ahol pénz is van benne.
Ismerem a mesét a sarkantyúról meg a többiről.A sarkantyú leragasztása csak arra jó,hogy az állaton külsérelmi nyom ne legyen,de fájdalmat okoz.
Nem szeretik,ha valaki a bika heréit szorító szíjról beszél.Állítólag ez laza.Na persze,addig,míg a közönség látja.
A közvetítéseken persze nem mutatják azt,hogy a színfalak mögött mit művelnek az állatokkal,mert akkor senki nem nézné a műsorukat.A jenkiknél nagy divat pl.az indítóbokszban álló állatnál a sokkoló használata.
Nem a PETA-videóra gondolok elsősorban.Más szervezetek is tiltakoznak a világ minden táján ellene.
www.anti-rodeo.org/hungarian.htm

oldalon leírják a tapasztalataikat,amit sok-sok rodeón láttak,filmeztek(nem PETA!).Németország nagyobb részén betiltották már a bikaodeót.

Amit a Tatterban láttál,nem lóverseny(az az ügető,galopp)hanem lovasverseny,díjugratás.

Előzmény: szega (1854)
cavecat Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1858
amerikában a kiöregedett agarakért van egy alapítvány (?), ami befogadja őket, gazdát keres nekik, illetve (és ez sztem nagyon fontos!) egy ideig az agarak véradóként élnek a központban. Később műtéteknél sok másik kutya életét mentik meg ezzel azok a kutyusok, aztán vagy családnál, vagy a telepen öregszenek meg szépen, békében.
Előzmény: oncogito (1855)
cavecat Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1857

annak a bikának a viadalhoz képest az alternatíva a vágóhíd.

lehet, hogy egyesek szerint jobb meghalni, mint szenvedni - de akkor jön a PETA videója a vágóhidakról ;) és akkor a kérdés: szenvedve meghalni, vagy szenvedve élni kevésbé rossz?...

(kivéve persze, amelyik egyáltalán nem szenved, bár a PETA ilyen állatokkal nem nagyon találkozik valamiért)

Előzmény: szega (1854)
szega Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1856
"...És nem a sportokkal van baj, hanem az emberi kíméletlenséggel..."

Korrekt, egyetértek.
Előzmény: oncogito (1855)
oncogito Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1855
Az emberek sajnos keveset tudnak a belső berkekről.
A postagalambászat is állatkínzás.
Tudjátok, hogy miért mennek, találnak viszza minden áron azok a madarak?
Nem sportszeretetből, nem kirándulásszeretetből, sőt nem is a gazda szeretetéért.
Akkor rendeznek ilyeneket, amikor költési időszak van.
A madár a költőhelyére igyekszik vissza élete árán is.
Az emberek meg jót szórakoznak és keresnek ezzel.

Meg az agárveseny sem kutyabarát.
A kutyákat halálra edzik, közte semmi, csak léteznek.
És amelyik kiöregedett, azt elaltatják.

És még lehetne folytatni.
És nem a sportokkal van baj, hanem az emberi kíméletlenséggel.
Hogy "csak egy állat"...
szega Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1854
O.K., a Te dolgod. Hozzáteszem, hogy láttam a PETA vonatkozó videóit is (mondom: is), amik tényleg borzalmasak, viszont messze nem ez a teljes kép. Mint ahogy önmagában a sportközvetítések sem. Ezért kérdeztem az előbbit.
Tudod, a PETA-nak sem kell a szomszédba menni egy kis jóféle demagógiáért...

Szóval a lényeg. Hiszed, nem hiszed, a bikarodeó szabályai semmi állatkínzót nem tartalmaznak, sőt. Még a sarkantyúnak is tompának, leragasztottnak kell lennie. A sportág élmezőnyébe tartozó bikák horribilis pénzt érnek, hajuk szála sem görbülhet, és majdnem ugyanolyan híresek, mint a versenyzők.
A hangsúly itt is a lebonyolítás színvonalán van. Én sem azért nézem időnként, mert törött lábú bikákban akarok gyönyörködni. Ha ilyenek szerepelnének, azonnal elkapcsolnék. Ellenben csodálatos, erőtől duzzadó, virgonc és féktelen bikákat (pl. Doctor Proctor, ennek megjegyeztem a nevét, elképesztő fenevad) látok rendszeresen.
Ettől függetlenül egy kontár módon szervezett versenyen simán történhetnek borzalmas dolgok. Viszont kár előre ítélkezni egy sportágról úgy, hogy csak a vadhajtásokról láttál pár videót.

Persze felőlem megszüntethetik, betilthatják, stb., nekem nem fog különösebben fájni. De a bikák miatt érdekes színfolt.

Amúgy bármely sportágról lehetne egyoldalú képet festeni a balesetek vagy hanyagságok miatt. Az egyik barátom évekig volt lóversenyző, többször kimentem őt megnézni a Tattersal-ba. Na, egyszer sikerült neki mindenestül lerombolnia az akadályt, ijesztő látvány volt. Mégsem mondanám, hogy a lóverseny állatkínzás, pedig a ló eléggé megüti a lábát, amikor lever egy akadályt. A bukásokról nem is beszélve...
Előzmény: jingo (1853)
jingo Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1853
Nem,mert élőben is elég állatkínzással találkozom nap mint nap,nem nézem még a néphülyítőben is.
Akik viszont a kampányokat csinálják,erre specializálódott állatvédők komoly szakértői háttérrel,ők élőben látnak ilyet,jóval többet,mint amit az agymosó lead.Ezért hiszek nekik.Meg a fotóknak,videóknak.
Előzmény: szega (1852)
szega Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1852
A nálunk is fogható sportcsatornákon rendszeresen adnak bikarodeót. Te sokat láttál eddig?
Előzmény: jingo (1849)
szega Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1851

Így kapásból egyet még mondanék:

 

az állatvédelmi hatóság kijelöléséről szóló 334/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

Előzmény: Mad árka (1850)
Mad árka Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1850
Üdv! Az állatok védelméről, kíméletéről szóló törvények/rendeletek alább gyüvő sora teljes?

1998. évi XXVIII. törvény
243/1998. évi Korm. rendelet
36/1999. évi FVM-KöM-GM együttes rendelet
58/2002. évi FVM-KvVM-GKM együttes rendelet
103/2002. évi Korm. rendelet
186/2003. évi Korm. rendelet

Köszönöm a segítséget.
jingo Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1849
Nemzetközi kampány indult a Magyarországon sajnos divatba jövő állatkínzás,a rodeó ellen.
Itt olvasható a kampányról,és csatlakozni is lehet:
www.anti-rodeo.org/hungarian.htm

A fordítás nem túl jó,de érthető.
Bikaviadalok elleni tiltakozás:
www.bikaviadal.hu
seholsem Creative Commons License 2007.04.23 0 0 1848
Ezen is kiakadtam egy kicsit. Ez mar tobb mint betegseg. Valaki ekkora szadosta es meg filmre is veszi...utana pedig dijat is var erte. Gyomorforgato az egesz! A torveny az torveny:  A filmművészetért ölték meg a kismacskát

A 38. Magyar Filmszemle Álszent című, különdíjas kisfilmjében hosszan nézhetjük, ahogy vízbe fojtanak egy macskát. Állatkínzás vagy művészet? A zsűri tagadja, hogy tudták volna, milyen körülmények közt forgatták a szektásokról szóló alkotást, pedig februárban még nem volt ebben semmi titok.

sZ (szaboz@mail.index.hu)
2007. április 22., vasárnap 16:34



A 38. Magyar Filmszemlén februárban a kísérleti kisjátékfilmek versenyében különdíjat kapott az Álszent című alkotás, melyben hosszú percekig mutatják, ahogy vízbe fojtanak egy macskát. A jelenet nem trükkfelvétel, a macska tényleg hosszú kínszenvedések után fulladt meg, írja a Filmpont.hu internetes filmportál. Állatkínzó szektafilm

A film, ami egy szektavezér istenkereséséről szól, a hivatalos indoklás szerint "a szöveg és kép formabontó használatáért, valamint egy szakrális téma szokatlan, újszerű feldolgozásáért" érdemelt elismerést.

Az alkotást Nickolaus Myslicki álnéven Toepler Zoltán drámaíró és filmrendező jegyzi, aki a Filmpont.hu cikke szerint beismerte, hogy a jelenet felvétele során elpusztult az állat, védekezésképpen pedig mindehhez csak annyit tett hozzá, hogy a filmben szereplő macska beteg volt, és "másnap amúgy is elaltatták volna".

Csak erős idegzetűeknek! Tényleg csak akkor kattintson, ha látni akarja!

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló, 2004-ben szigorított törvény értelmében ez állatkínzásnak minősül, hiszen aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy a pusztulását okozza,...vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő". A rendező érvelése szerint a macskán ugyan eutanáziát hajtottak végre, de ezt csak állatorvos végezhette volna el, az uniós előírásoknak megfelelő, fájdalommentes módszerekkel.

Vihar egy pohár vízben?

Az Index megpróbálta elérni az ügyben érintett szereplőket, hogy tisztázza, végül is megölték a macskát vagy csak a mozgókép káprázatáról van szó.

Elsőként az alkotót, Toepler Zoltánt hívtuk fel, aki csupán annyit mondott a telefonban, hogy nem akar foglalkozni ezzel az üggyel, és hagyjuk békén. Ezután Tímár Péter filmrendezőt hívtuk, aki a Filmszemle kísérleti- és kisjátékfilm zsűrijének az elnöke volt februárban. Tímár, miután elmondtuk neki, hogy milyen ügyben kerestük, megkért minket, hogy tíz perccel később hívjuk vissza, mert éppen autót vezet. Ezután egyszerűen kikapcsolta a telefonját, így nem tudhattuk meg, hogy mit is gondol az esetről.

Kicsivel bőbeszédűbb volt Hartai László, operatőr és rendező, az ELTE BTK filmelmélet szakának tanára, aki szintén zsűritag volt.

"Vihar egy pohár vízben" - minősítette a film és a macska megölése iránti médiaérdeklődést Hartai, aki szerint ennél sokkal fontosabb filmes ügyekről, a magyar filmművészet megújulásáról kéne inkább beszélnie a sajtónak.

Hartai állítása szerint zsűritagként nem tudta, hogy valóban megölik a kismacskát a filmben, sőt most sincsenek erre vonatkozó információi.

"Zsűritagként nem egy bűncselekmény tényállását kellett megállapítanom, hanem egy film esztétikai értékeiről döntöttem" - tette hozzá Hartai, akiben állítólag fel sem merült, hogy a filmben bemutatott, brutális jelenet nem trükkfelvétel, hiszen egy fikciós filmben látottakat soha senki nem veszi komolyan.

"Ennek ellenére elítélem, ha tényleg megölték azt az állatot" - tette világossá álláspontját a zsűritag.

Tudták, hogy megölték

A Filmpont.hun megjelent írás kotzka álnéven író, neve elhallgatását kérő szerzője, viszont azt állítja, hogy Hartai nem mond igazat, amikor azt mondja, hogy nem tudott arról, hogy tényleg megkínozták és megöltek egy állatot a filmben. A kísérleti- és kisjátékfilmeket értékelő zsűribeszélgetésen ugyanis téma volt a film, és a rendező be is vallotta, hogy elpusztult az állat. A betegségről és az elaltatásról szóló védekezés is ezen a beszélgetésen hangzott el.

Az újságíró állítását megerősíti, hogy tőle függetlenül a Pesti Est kritikája is említést tesz mind a macska megöléséről, mint a rendező védekezéséről. Az írás szerint egyébként az alkotást "olyannyira nehezen fogadta be még az újságíró-közönség is, hogy többen otthagyták a mű sajtóvetítését".

Állathalál a trend

A Filmszemlén nem ez volt az egyetlen alkotás, amelyben a művészi hatás fokozására vagy a gondolatiság alátámasztása kedvéért állatokat öltek. Az Elégia című alkotásban például lovakat vágnak le, de a felvételeket egy vágóhídon forgatták, tehát az állatok nem a film kedvéért pusztultak el, a Taxidermiában pedig látható egy disznóvágás, de a forgatáson, az uniós előírásoknak megfelelően előbb elkábították az állatot.

A témával foglalkozik ma este héttől a Tv2 riportműsora, a Napló is.

Rumcice Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1847
Felfüggesztve. Jót röhög az ítéleten.
Előzmény: seholsem (1844)
seholsem Creative Commons License 2007.04.12 0 0 1846
ja ja. jol beszelsz!
Előzmény: cavecat (1845)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!