Keresés

Részletes keresés

index11 Creative Commons License 2017.07.07 0 1 13408

Szia!

Az összes érettségi feladatsor, mindenféle tárgyból fenn van 2005-ig visszamenőleg az oktatás.hu oldalán (köznevelés/ érettségi/ központi feladatsorok között). Az útmutatás/javítás részek között megtalálod a hanganyagok szövegeit (de ne olvasd el előre, mert az csalás :) és akkor már nem tudod visszahallgatni gyakorlásnak), a feladatsorok között pedig ott vannak a lovári kérdések, amit célszerű először magyarra fordítani és arra válaszolni, mert a vizsgán is magyarul vannak a kérdések és magyarul kell válaszolni. Esetleg ha már meghallgattad és nagyon nem érted, akkor mindenképpen nézd át az útmutató szövegeit, mert fordítani is jó a hanganyagokat. A szövegek között elég sok mese van, ha jól emlékszem (ami vizsgán kevésbé fordul elő szerintem, de szókincs bővítésnek nagyon jó), de vannak levelek, amik szintén hasznosak, és párbeszédek is, ami szintúgy, mert pl. a 2. szöveg a mostani vizsgán is egy éttermi párbeszéd volt. Jó tanulást! :)

Előzmény: Hérics67 (13407)
Hérics67 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 13407

Sziasztok! Köszönöm a részletes beszámolót, hogy időt szakítottál rá. van igazság amit leírtál, nem okoskodás. :-) Nyilván ingyen senkinek nem tolják a fenek alá a bizonyítványt.Tanárhoz járok csoporttal és tényleg úgy van ahogy írtad.Még annyit kérnék Tőled, vagy Tőletek, hogy jó labor

hanganyag linket hol találok?

Azzal lesz a legnagyobb bajom szerintem nekem is. Előre is köszönöm.

 

Előzmény: index11 (13406)
index11 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 13406

Csatlakozom myloveitaly véleményéhez, (akinek gratula ezúton!) :) , hogy lováriból is csak úgy lehet levizsgázni, ha van feneke az embernek, na meg rászánja az időt. Bár én Origóson voltam, de ezek szerint bármelyik nyelviskolánál mégis lehetséges elsőre sikeresen levizsgázni (nekem is sikerült, de nem arcoskodásból írom, hanem talán valakinek ad egy kis löketet, ha már két ember is írja mostanában).

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem jártam egyáltalán tanárhoz, mert sok-sok évvel ezelőtt voltam párszor. De nem jött be, a vizsgát meg sem próbáltam, csak a kiejtés maradt meg az egészből, se szavak, se nyelvtan, mert tanítani nem tudott. Aztán előző év végén már besokalltam, hogy telik az idő és nekiültem egyedül, megcélozva a nyári vizsgát. Egy használhatatlan 100 éves könyvem volt, amiből kb. 1 hónap alatt összeszedegettem a nyelvtant, közben tanultam a szavakat és internetről szedtem össze rengeteg szöveget, érettségi hanganyagokat. (Egyébként a Papp J. féle szótár végén egész jól össze van szedve a fő nyelvtan, amit egy hónappal vizsga előtt vettem meg, addig jó volt a netes szótár is :) ).

 

Én is kb. napi 2 órát tudtam rászánni. Ez azt jelenti, hogy egyik nap pl. fordítás, másik nap vmi feladatsor, ismétlés, új szavak tanulása felváltva. A folyamatos ismétlés nagyon fontos pár naponta... nyelvtan és szavak folyamatosan! Ha már van elég szókincs, akkor elő lehet venni a középszintű hanganyagokat hallgatni gyakorlásnak és egy kis idő múlva pedig a emeltszintűeket. (Én úgy csináltam, hogy a kérdéseket lefordítottam, kiírogattam magamnak a feladatokból és azokra válaszoltam hallás után. Bár nyelvvizsgán sokkal bővebb, összetettebb kérdésekre kell számítani, sokkal többet kell kijegyzetelni a hallottakból, de gyakorlásnak tökéletes. Főleg hogy nagyon nincs is más a neten. Ami még jó feladat, az a beillesztős gyakorlásképpen az érettségikből). Én kb. így tanulgattam.

Tanárhoz szerintem a kiejtés miatt érdemes elmenni, hogy megtanítson olvasni cigányul, kiejteni a szavakat, de ha otthon egyedül valaki nem hajlandó leülni és tanulni, akkor kifizethet százezreket is, akkor sem fog levizsgázni. (Utólag már nem is bánom, hogy nem mentem tanárhoz, teljesen egyedül tanultam, nulla forinttal megúsztam az egészet, de ráment kb. 350-400 órám az egészre, kb. fél éven belül megvoltam. Ezenkívül rengetegen mondták, akikkel vizsga előtt beszélgettem, hogy a tanár elbeszélte az időt a saját dolgaival. Arra pedig pont nincs pénzem, hogy más életét hallgassam súlyos összegekért). Egy használható könyvet érdemes megvenni, megtanulni a kiejtést, nekiülni a nyelvtannak, rengeteg szót és kifejezést megtanulni és kérni valahonnan egy kis szerencsét, hogy a labor is meglegyen. :)

A 3 hónap alapfokon szerintem lehetséges. Középfokon nagyon intenzív tanulással 4-5 hónap, sima intenzív tanulással -minden nap ha lehetséges- 5-6 hónap ( + kis szerencse a labornál )! , kevésbé intenzív tanulással még több idő... 

 

De befejeztem az okoskodást... :) :) 

 

Ami még fontos, hogy jó szívvel ajánlom az Origót is, segítőkészek a tanárok, több embertől hallottam hogy mennyire normálisak voltak más vizsgákon is. Mikor én voltam benn akkor már fáradtak voltak, kicsit közönyösek voltak, rossz volt a légkondi, volt benn vagy 40 fok, nyitva volt az ablak, bejött az utcazaj, de nem arcra mentek, ez biztos, mert mindenkinek próbáltak segíteni, hogy sikerüljön a vizsga.

 

A labor itt érthető volt, jól lehetett hallani, nem volt háttérzaj és B2-nél 3x hallgathatják meg a vizsgázók a két szöveget, ez esetleg nagy előny (ha Ezrán csak kétszer), kb. 25-30 perc volt. De sokszor tényleg ezen múlik a szóbeli része. 

 

Rengeteg kitartást kívánok Mindenkinek! :)

 

 

 

Előzmény: myloveitaly (13403)
Hérics67 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 13405

Szia! Kösz a részletes beszámolót, légy szíves írd meg, hogy sikerült-e? Nekem az kicsit kevés hogy mosolyogjanak rám, és utána buksi! Én a morci verziót választanám átment eredménnyel. Azért lennék kíváncsi, hogy a mosolygás az valós, vagy feltett álarc ( PR fogás) volt a részükről.  Egyben Köszönöm az élményeid megosztását És remélem hogy meglesz az a papíros Neked!

Előzmény: myloveitaly (13403)
Glavingojn Creative Commons License 2017.07.05 -8 0 13404

Fellebbezni kell majd.

Előzmény: symon79 (13396)
myloveitaly Creative Commons License 2017.07.05 0 1 13403

Sziasztok!

 

Én is leírom a tapasztalataimat a lovári vizsgával kapcsolatosan, mert én is örültem volna egy részletesebb beszámolónak a vizsga menetéről. 

 

Az EZRA-nál vizsgáztam Kecskeméten. Június 10.-én volt az írásbeli, ami olyan volt, mint amire készültem. Egy könnyebb (nem tudományos, nem szakszavakkal teli) cigány szöveg fordítása magyarra volt az első feladat, majd egy szintén könnyebb szövegből kérdésekre felelet, majd egy hiányos szövegbe való szavak behelyettesítése. A végén egy levelet kellett írni, az egyik az állatkertről, kirándulásról, a másik meg biciklitúráról. Az esszékérdés a főiskolákról szólt, hogy mik a manapság kedvelt főiskolák, érdemes-e tanulni...stb. Pont elég volt a 3 óra hossza. Ha valaki megcsinálja az interneten található összes eddigi emelt szintű érettségit, és azokban jó eredményt ér el, akkor nem kell félni az írásbelitől.

 

Június 17.-én volt a szóbeli vizsga. A labornál nem kicsit megijedtünk, amikor egy osztályteremben egy székre volt helyezve egy ici-pici magnócska, arról szólt a két szöveg, erre összesen 15 perc állt a rendelkezésünkre. Ezt szerintem picit kevés volt, mert át sem tudta az ember gondolni, hogy mit is hallott, hiába lehetett kétszer meghallgatni egymás után a szöveget. A magnó eléggé torzított, főleg, mikor hangosítottak rajta, és a szövegben is voltak részek, amik sokunk számára nem volt egyáltalán érthető. Itt egy kicsit inkorrektnek éreztük a dolgot, de azt mondták, hogy a B2-n ez már bizony megengedett, hogy "zajos" legyen a szöveg.

A szóbelin először egy képről kellett beszélni, majd néhány kérdést tettek fel a kép témájával kapcsolatban néhány percben, majd átléptünk a szituációs feladatra, nekem egy tv-t kellett visszavinnem, mert nem volt jó. A szóbeli vizsga hatalmas pozitív élmény volt, pedig ettől rettegtem a legjobban. Maximálisan kedvesek, rendesek, segítőkészek voltak, végig bólogattak és mosolyogtak, bátorítottak, szerintem ez nagyon fontos, és tényleg az érdekelte őket, hogy mit tudok, és nem a mindenáron buktatás volt a céljuk.

 

A vizsgaeredményeket 13 nap múlva tették közzé, ami szintén nagyon jó idő, hiszen más nyelviskolák van, hogy minimum egy hónapig elhúzzák az eredmény közlését. Összességében nagyon meg vagyok elégedve az EZRA-val. Rendesek, kedvesek, segítőkészek, én maximális korrektséget tapasztaltam (a magnót leszámítva :) ). Azonban más nyelvvizsgát nem próbáltam még, így lehet, hogy ennek tényleg ilyennek kell lennie.

 

A komplex vizsgám sikerrel zárult, elsőre! Ezt csak azért írom le, mert én nagyon meg voltam rettenve ettől az egésztől. Nem tudtam, milyen szinten kell tudni egy középfokú nyelvvizsgán, ráadásul annyi, de annyi rosszat hallottam a nyelvvizsgákkal kapcsolatban, hogy pénzlehúzás, direkt buktatás, kenőpénz...stb, hogy fel voltam készülve a legrosszabbra. A vizsgán nagyon sokan voltak, akadt olyan, aki már többedjére próbálkozott. Voltak, akik 2-3, esetleg 4 hónapja tanulgatták a nyelvet és a tanáruk bedobta őket a mély vízbe, aztán ott érte őket a meglepetés. Volt, akinek azt mondta a tanára, hogy a nyelvvizsga olyan, mint a középszintű érettségi. Sokan egyáltalán nem gyakorolták az emelt szintű érettségi feladatokat. Én kb. tavaly októberben kezdtem tanulni, ismerkedni a nyelvvel, és januártól csináltam intenzíven, minden nap minimum 2 órát tanultam, hétvégén pedig 6-7 órát. Nem jártam tanárhoz, csak a szóbelire való felkészüléshez kértem anyanyelvű segítséget az egyik cigány ismerősömtől. Megcsináltam az összes emelt szintű érettségi feladatot, a labor részét is. A következtetés ezekből csupán csak annyi, hogy nem, egyáltalán nem egyszerű és könnyű a lovári nyelv, mint azt sokan mondják, és hirdetik. Igen erős nyelvtana van, és egy külön gondolkodásmódot igényel az egész, azonban akii nem veszi félvállról, és kellő (rengeteg) időt, energiát fordít a tanulásra, annak lehet elsőre is sikeres vizsgája.

 

Mindenkinek további eredményes tanulást és sikeres vizsgát kívánok!

 

index11 Creative Commons License 2017.06.11 0 1 13402

Sziasztok!

Ha valakit esetleg érdekel, leírom a lovári vizsgával kapcsolatos tapasztalataimat, amíg még friss az élmény, mert már kopik ... :) és mert én mondjuk szívesen olvasgattam volna sokkal több infót és beszámolót, hogy mire kell kb. készülnöm... 1 hete voltam írásbelin, szerdán pedig szóbelin. Első vizsgáim voltak, Origós.

Összességében elégedett vagyok a körülményekkel, vizsgáztatókkal, bár szóbelin volt egy kis csúszás az időpontokban.

Írásbelin a szövegértés különböző érdekes növényekről szólt, szinte az egész szövegből tettek fel kérdéseket, nem volt egy egész A4-es oldal maga a szöveg és 6 -7 kérdés volt ha jól emlékszem. A kiegészítős/beillesztős feladat szerintem eléggé egyértelmű volt, börtönökből átalakított hotelekről szólt a szöveg.

A levélírás 2 témája: költözés és a saját hobbijaid ismertetése.

Véleményírás pedig olyasmi volt, hogy ma már egyre többen változtatják meg a nevüket, közöttük a cigányok is, akiknek még nehezebb a helyzetük. Nekem ez volt a legnehezebb feladat.

A fordítás pedig az angol gazdaságokról szólt, ahol már mindenki kecskéket tart a gyomok eltüntetésére.

 

Szóbeli labor: kb. egy emelt szintű érettséginek felelt meg. ( a balkezesekről és tulajdonságaikról szólt az 1. szöveg, a 2. pedig egy éttermi jelenet volt).

Beszédkészségen pedig szokásos néhány kérdés volt rólad, családról, hol laksz, mit tanulsz, dolgozol... stb. 

Két kép kihúzása, egy kiválasztása a kettő közül. Egyik rosszabb volt, mint a másik :) Én egy mosolygó nőt húztam ki, aki az autóban ül, erről is lehet persze sok mindent mondani, de a másikat választottam, ahol egy előadást tart egy egyetemen a tanár. 

A szitu pedig egy turistás volt, aki keres valamit egy idegen városban. ( De voltak olyanok, aki pl. síelni ment vhová, boltban kellett felmérést készíteni vásárlókkal stb.)

 

Eredmény laborra és írásbelire is 3-4 hét múlva lesz. (Remélem kicsit hamarabb meglesz!) :)

Sok sikert mindenkinek, aki most készül!

 

index11 Creative Commons License 2017.06.08 0 0 13401

Oks :) Igazán nincs mit.

Akkor nem egy helyen voltunk :) 

Előzmény: symon79 (13400)
symon79 Creative Commons License 2017.06.08 0 0 13400

Köszönöm! Megtaláltam! 

Előzmény: symon79 (13399)
symon79 Creative Commons License 2017.06.08 0 0 13399

Szia! Még egyszer nagyon köszönöm a válaszodat, de én ezt nem találom az Origo-n. Küldenél egy linket?

Köszönöm!!! 

Előzmény: index11 (13397)
symon79 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 13398

Szia! Én Debrecenben voltam vizsgázni. Köszönöm a megnyugtató válaszodat, remélem azért abból a három pontos kérdésből megtartanak egyet. Sok sikert neked is!!!!

index11 Creative Commons License 2017.06.07 0 1 13397

Szia! Ha Origón voltál, az oldalukon ennyit találtam: "Minden kérdésre próbálj meg felelni. Ha nem vagy biztos a válaszban, akkor is írd le a helyesnek vélt információt, hiszen lehet, hogy helyes lesz a válaszod, és akkor sem jár pontlevonás érte, ha netán a válasz helytelen. " - ebből én azt gondolom, hogy megkapod a pontot, de én sem vagyok benne biztos. 

Én is ma voltam vizsgázni, csak lováriból, lehet, hogy egy folyosón várakoztunk, akkor mentek be orosz laborra az emberek, mikor kb. kezdődött a mi szóbelink :) Reméljük sikerült a vizsga mindenkinek!

 

Előzmény: symon79 (13396)
symon79 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 13396

Sziasztok! Ma voltam orosz alap szóbelin és a Labor vizsgán az egyik válasznál rossz választ írtam ,de odaírtam a jót is viszont a rosszat nem húztam le. Az ilyet hogy díjazzák?

kata801920 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 13395

Nagyon szépen köszönöm :)

Előzmény: umea.. (13394)
umea.. Creative Commons License 2017.06.05 0 0 13394

Küldtem. Jó tanulást kívánok.

Előzmény: kata801920 (13390)
Rozika887799 Creative Commons License 2017.06.02 0 0 13393

Sziasztok!! Olyan kérdésem lenne hogy nincs itt e olyan aki májusban vizsgazott lovaribol Békéscsaban?! Mikor várható eredmeny? Elvileg 10 nap de aki oda járt tanfolyamra annak szinte már másnap ki lett javítva?! Folyamatosan nézem de még mindig nem írtak ki hogy elérhetőek az eredmények igaz a 10 nap ma jár le.

index11 Creative Commons License 2017.06.01 0 0 13392

Valaki esetlen jelentkezett a júniusi nyelvvizsgára (Origó, Bp.) ? Kíváncsi vagyok milyen lesz. Én a központba kértem magam, de ezek szerint nem jelentkeztek sokan írásbelire, mert áttették másik helyre.

index11 Creative Commons License 2017.06.01 0 0 13391

Köszönöm az eddigi válaszokat mindenkinek!

Igen, a másik lehetőségként én is a körülírásra gondoltam, ha nincs közvetlen szó rá vagy ha nem vették át magyarból valamilyen formában. Pl.: Kodo manush, kon le kompjuterenca foglalkozil / kerel butyi... - informatikus. 

Előzmény: myloveitaly (13389)
kata801920 Creative Commons License 2017.06.01 0 0 13390

Kedves Umea!
Nagyon megköszönném, ha tudna segíteni nekem eszperantó szóbeli nyelvvizsga felkészüléshez segédanyagokkal.

Üdvözlettel
sztrama@citromail.hu

Előzmény: umea.. (13340)
myloveitaly Creative Commons License 2017.06.01 0 0 13389

És talan a legjobb a "manresko pekari" vagy "manrengo pekari" lenne.

Előzmény: myloveitaly (13388)
myloveitaly Creative Commons License 2017.05.31 0 0 13388

Nyelvtanilag megállja a helyét a "pekari", aki mínuszolta a hozzászólást, igazán megírhatná akkor a helyes választ.

pekel = süt, az "ari" képzőből teljesen helytálló a "pekari" szó, vagy a "manro pekari". Bár én inkább akkor a körül írnám: O manush, kon le manre pekel.

Előzmény: Glavingojn (13387)
Glavingojn Creative Commons License 2017.05.27 -7 0 13387

Pekari

Előzmény: index11 (13386)
index11 Creative Commons License 2017.05.22 0 0 13386

Sziasztok!

Néztem a jegyzeteimet, szótárakat, de nem találom ezeket a foglalkozásokat... tudjátok hogy van lováriul: pék, szakács, informatikus?  

Köszi a választ! :)

lovári 2017 Creative Commons License 2017.05.19 0 0 13385

Szia! Hol vizsgáltál? Milyen képeket, szituációt húztál?

Előzmény: Monyesz00 (13384)
Monyesz00 Creative Commons License 2017.05.18 0 0 13384

Szia! Èn mostanàbban voltam vizsgàzni, de mèg nincs eredmèny. Tapasztalatt most is volt bővenn ès elèg èrdekes megfigyelès. De ezekről majd írok kèsőbb. A kèpek àltalàban: csalàd, sport, közlekedès, utazàs tèmàban ès hasonlók.

Előzmény: lovári 2017 (13381)
Monyesz00 Creative Commons License 2017.05.18 0 0 13383

Szia! Szerintem ritkàn fordul elő hivatalos levèl. Inkàbb baràti pl: divatról, hàziàllatról, nyaralot vettèlmutasd be.

Előzmény: index11 (13382)
index11 Creative Commons License 2017.05.18 0 0 13382

Sziasztok!

 

Arról tud valaki valamit, hogy lovári írásbeli nyelvvizsgán (B2) milyen gyakran kell hivatalos levelet írni? Gondolom ált. baráti levelek vannak?! Vagy nem?

Köszönöm a választ! :)

lovári 2017 Creative Commons License 2017.05.15 0 0 13381

Sziasztok!


Aki mostanában volt EZRA-s szóbelin (KECSKEMÉT), az leírná a tapasztalatait?

(labor, képek, szituációk milyenek voltak)

 

Köszönöm!

 

 

szamaritánus2 Creative Commons License 2017.05.12 0 0 13380

Kamuzol. Ilyen NINCS heti 6 órában.

Előzmény: Cigány nyelvoktató (13375)
myloveitaly Creative Commons License 2017.05.11 0 0 13379

Kedves Cigánynyelvoktató!

 

Egy ideje olvasgatom a fórumot (sok évre visszamenőleg is), de talán egy ember írta azt, hogy 3 hónap alatt sikerült neki a felsőfokú nyelvvizsga, de az is eszperantóból, amit könnyebbnek mondanak a lovárinál. Eddig csak olyan fórumozók keveredtek ide és mondták el tapasztalataikat, akik "megjöttek" a "2-3 hónap alatt tuti középfok" tanfolyamokról és inkább maguk kezdték el tanulni a nyelvet. Nem azt mondom, hogy lehetetlen az, amit mond, inkább azt valószínűsítem, hogy az Ön körzetében nagyobb az egy főre jutó nyelvzsenik száma. :)

 

Én kb. ugyan annyit tanulok (talán kicsivel többet), ahogyan azt Ön javasolja vagy óráit tartja, de akkor valószínű az én gépezetemben van a hiba, bár tavaly az elsők között ugrottam meg az államvizsga lécét, így azt nem lehet mondani, hogy esetleg butuska lennék, vagy kijöttem a tanulás gyakorlatából. Igaz, én nem jártam tanfolyamra, az otthon tanulók táborát erősítem. Átrágtam magam két nyelvtankönyvön többször is (amik egészen jól leírják az alapokat), ha kérdésem volt, akkor fordultam tanárhoz, illetve most már többször, hogy szóbelire is készülök. 

 

Azt látom azonban, hogy még a cigányok között sem egyértelmű sem a nyelvtan, sem a szavak, és nem csak a dialektus eltérés miatt. Az emelt szintű érettségi feladatokban nagyon sok olyan szöveg van (akár írásbeli, akár szóbeli), amit egy született, anyanyelvét jól ismerő és azt használó cigány ember is csak többszöri hallásra értett meg. Sokszor a körülírás helyett román, szerb vagy egyéb nyelvből emelnek be szavakat, és olyannyira irodalmi szinten és stílusban próbálkoznak már némelyek cigányra fordítani, hogy ezzel nem csak az értelmét, hanem egyszerűségének gyönyörűségét is elveszíti. 

 

Előzmény: Cigány nyelvoktató (13378)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!