igen, én beszélek a videóban.
elég nagyot ment a youtube-on (80.000-es nézettség, kertészeti témában ez sok),
engem is meglepett. Felkértek, és profin meg is csinálták a forgatást (2 kamera + drón), jó vágás.
(Lesz náhány -5-10 db, az oltástól függ- eladó oltványom őszre +szaktanács.
e-mail címem az adatlapomon. ;)
10 éve foglalkozok "különleges" növényekkel, és még mindig tanulok,
és talán, vagy inkább biztos, hogy éltehossziglan is tanulok, tanulni kell.
mert minden változik, és mert őrületesen sok a tudás is, amit meg kell szerezni.
felkopaszodás: ezzel a kérdéssel nem foglalkoztam, de köszönöm,
eggyel több szempont :)
úgy vettem én is észre, hogy valamiért kevésbé hajlamos rá,
pedig pl. Brontéban (Szicília) láthatók metszetlen bokorfák,
igen kusza és sűrű ágszerkezettel.
Ott bokrok, mert szinte talaj nélkül a köveken nőnek.
De ezek nagyon termékeny "kövek", a föld gyomrából rengeteg
ritkafém, mikroelem jött a lávával. A nitrogén valószínűleg,
részben a lehullott levelek komposztálódásából származik.
Hazai klímán nem lehet sűrűre hagyni (metszetlenül) mert gombabetegségekre érzékeny lesz.
Jah most jut eszembe, mondtam egy olyat a videóban, hogy az egyik belső ág kezdett elhalni.
Valószínűleg inkább a gombásodás miatt, de köze lehet a fényhiánynak is hozzá.
Mindenesetre sokkal egyszerűbb kialakítani a katlan koronát,
mint pl. a kajszinál, ahol a tavaszi metszés után rengeteg vízhajtás jön a metszési pont alatt,
de ott is fajta függő, melyik problémásabb. Pl. a SweetRed fajta "hippi", azaz össze-vissza nő,
de pl. a Kioto St. Julian alanyon nagyon kezesbárány, szépen alakítható katlanra.
A pisztácaia is ilyen, jól katlanosítható. Részben mert lassan nő, ill. a kivágott rész helyén nem, vagy
kevés vízhajtást hoz.
Írtad (mondtam a videóban :)
"Az éghajlat itt még nem "érett" meg erre szerintem, és remélem annyit nem is fog változni, hogy
teljesen megfelelő legyen neki."
Utóbbi részt lehet nem mondtam.
Nehéz jóslat. (Én hiszek a pisztáciában, de az biztos, hogy ahogy a datolyaszilva is, nem való sok magyarországi területre...)
Főleg azért mondtam, hogy még nem eléggé megfelelő (nem túl meleg és a napsütéses órák száma is helyenként kevés, túl sok a csapadék, stb.),
mert nem szerettem volna, ha fejemre olvassák majd, hogy mindenkit bátorítok,
aztán jönnek a csalódások. Mint ahogy a lotus alanyos ázsiai datolyaszilva is
promotálva volt, pont ezen az oldalon, és sokan csalódtak, mert nem megfelelő helyre ültették.
És a pisztáciánál, mint más gyümölcsfajoknál is a lényeg a részletekben rejtőzik.
Már 1-2 "kis" (annak tűnő) részlet is hatalmas különbséget hoz.
Talaj, mikroklíma (nem csak a hőre gondolok, akár a párára is), alany, stb.
Az én pisztáciáim egy kis sivatagban vannak, ahol a hegyek az esőt elzárják,
ez csak egy pár négyzetkilométeres rész! Ahol "mindig" fúj a szél, nincs sok pára,
és ez is kedvez ennek a növényfajnak ott...