Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

FERENSZ Creative Commons License 2023.11.15 0 0 2645

Minichamps Ford Fusion:

 

 


Na ezt is sikerült végre megszerezni.
Régóta kerestem már ezt a Fusion példányt.
Noha legtöbbször a Mondeo változatát dobta ki találatra, mert persze az Amerikaiaknál - amit mi Mondeoként ismerünk - náluk az a Fusion.
Így ez a Fiesta féle Fusion egy érdekes kis változat.
Anno sikerült beszereznem a Fiesta ötajtós változatát és ezt is terveztem, de sehogy se akart összejönni (természetesen ebben a színben).
Volt hogy fel-felbukkant, de általában magas árban volt és legtöbbször más színváltozatokban lévő példány bukkant fel, de az ezüsttel elég ritkán találkoztam.
Persze mindig nézegettem az eBayt és más oldalakat is, ez most sem volt másképp.
Ebayen találtam is egyet, de lett rá licit - ráadásul nem is egy - így úgy voltam vele hogy nem fog összejönni és hagytam a dolgot.
Gondoltam felnézek a Todo-ra és ott is kidobott egyet.
Na mondom akkor arra rárepülünk, mert az eBayes bizonyára el fog kelni, a másik hogy azt többen is ismerik, a többség nyilván ott keresgél ha akar valamit, Én pedig felnéztem a Todo-ra és ott is kidobott egyet.
Na ezt a mákot - gondoltam.
Így össze is jött a kicsike.
Igaz így se volt olcsó, de a másik - eleinte kinézett eBayes példány - kb 15 000 körüli áron végződött és arra még nyilván ment az illetőnek a szállítás, így ha úgy vesszük cirka 22 000-et fizetett ki rá valószínűleg a leendő tulaja.
Ez szerencsére nem volt annyi, de így se volt olcsó, de még így is jobban jártam hogy szállítással jött ki akörüli értékre, mint a másik csak a modell licitjét megnyerve (amire még ugye ment nyilván a szállítás is).
Így mondhatni olcsóbban sikerült beszerezni a másik változathoz képest, de úgy általában véve, ahhoz mérten amennyiért nyugodt szívvel beszereztem volna, a szállítási költség miatt, picit több lett mint amennyit megadtam volna érte.
De végre megvan.


Érdekes ez a Fusion - az előbb már említett Mondeo irányvonal miatt - de azon kívül is, mivel mai napig nem tudom hova tenni hogy ezzel kapcsolatosan mi volt a terv.
Ugyanis erre mindig úgy tekintettem mint egy 5 ajtós, afféle kicsit egyterűs benyomású Fiesta modellre :D
De nem baj.


Elől szép lámpákat kapott, alatta krómos berakással és pici irányjelző pötty festéssel.
Krómkeretes Ford emblémás hűtőmaszk, a lökösön és az ajtókon is megkapta a fekete díszléc valamint kilincsfestést, a mocitetőre két ablakspricc festést és oldalt is megkapta az irányjelzőket.
Jó hogy ha rendszámot nem is, de egy Fusion típusfeliratot kapott a rendszám helyére.


Hátul szép piros lámpák, rendesen meghagyva az irányjelző kialakítással, a jobb oldaliban pedig alul is a tolató rész meghagyásával, valamint fent a kiegészítő féklámpa kialakítással, ami manapság már szinte megszokott szabvány minden autónál.
Szintén szép a Ford embléma, tökéletesen a helyén van és jól kivehető és persze a Fusion feliratot is megkapta, nem csak a rendszám helyére.
Alul a lökösben kapott két piros prizma festést is.

FERENSZ Creative Commons License 2023.11.12 0 0 2644

Altaya Jeep Wrangler:

 

 


Gábor Csaba Németh cimborát a (Német(h) Vw modelles kiadás alkalmával ismertem meg.
Noha időközben nálunk is elrajtolt a hazai kiadás, persze volt nála egy-két Németországban megjelent változat, mely elindította sikeres üzleti kapcsolatunkat.
A német kiadásban megjelent zöld Vw Golf cabrio és a sárga Corrado példányokat Tőle sikerült beszerezni.
Később persze szóba került, hogy - ahogy Ő is, úgy Én is - nyomon követek más sorozatbéli kiadásokat és volt pár olyan modell melyet terveztem.
Igaz megbeszéltük a dolgokat hogy kb milyen árra jönne ki berendelni, mert persze akkor Ő is rendel a saját számára példányokat és mivel az aktuális sorozatban lévő példányok mexikói-brazil kiadások voltak, így arra értelemszerűen vám is jön a szállítási költségen felül, így tisztában voltam vele hogy az is nyilván ráterhelődik a modellekre / darab, meg lehet némi kis haszon hogy még neki is megérje.
De korrektül lebeszéltük a dolgokat, hogy mi mennyibe fog kerülni és hogy így is érdekel-e.
Amiket már korábban mutattam a Memorables sorozatban megjelent modellek közül - mint a Chevrolet Impala mely egyébként elérhető a Mexican Cars kiadásban, Ford F-250, Chevrolet Suburban - ezek olyan változatok voltak, melyeknél benyeltem azt a dolgot hogy kicsit többe lesznek mint amennyiért ideális lenne megszerezni.
De bevállaltam.
Ilyen volt ez a Wrangler is.


Gábor jelezte is egyik alkalommal hogy megérkezett hozzá, és mondtam hogyha úgy vagyok kint és tudok arra menni, akkor elugrok érte, de sehogy se akart összejönni.
Az árát kivételesen utalással elintéztem - mivel személyesen szoktuk - de mondom legyen letudva és majd átveszem valamikor.
De sehogy se jött össze az utóbbi időben.
Nem is nagyon voltam kint és ha mégis, nem tudtam arra felé menni.
Így hát pont kapóra jött hogy azon a héten pénteken még épp rám írt, miszerint másnap itt lesz hozzám közel az Asia Centernél és mondtam hogy akkor adok max egy címet és ha erre jár bedobhatja, vagy max ha úgy jobb, akkor elmegyek érte.
Na több se kellett, hívott és már indultam is.
Pont a felszíni parkolóban tudtam megállni és küldtem egy sms-t hogy ott vagyok, majd hívtam is.


Átvettem a kicsikét és mentem hazafelé.
Útközben még egy-két piros lámpánál megállva ránéztem és csak néztem :D


A Wrangler mindig is a kedvenc Jeep járgányom volt, noha nem rajongok annyira a Jeep-ekért.
De ez a járgány számomra mindig a szabadságot szimbolizálta, a tengerpartot, amint lehajtod a ponyvás tető részt és jó időben furikázol, ha rossz idő van felhajtod és van fedél a fejed felett és erre jön rá az hogy bírja is a terepet, elmegy ott is ahol egy normál autó nem biztos.
Filmekben is van hogy találkozunk vele.
Noha úgy rémlett hogy a Beverly Hills-i Zsaru 2-ben az szerepelt egy jelenet erejéig mikor két dögös csaj áll meg vele egy kereszteződésnél, de az CJ-7-es volt.
Elvégre is mindegy, annyira nincs különbség köztük, noha persze nem ugyanazok, de az érzést ugyanúgy átadja.
Elsőre mondjuk nem voltam a színével kibékülve, mert pirosban, vagy feketében jobban el tudnám képzelni, de még ez a kék se rossz.


Szép kis lámpákat kapott, sárga irányjelzőkkel.
Ezeket mondjuk sajnos festették, jobb lett volna ugyanúgy üvegből de így se rossz.
Kapott egy Jeep Wrangler feliratos rendszám plakettet, oldalt is kapott irányjelző festést, sőt még a mocitetőt lefogató gumipántot is megcsinálták rajta.
A tükrök is jók, már-már majdnem olyanok amiket az ember be akarna hajtani, de persze meg ne próbáljuk :D
Érdekes még hogyha jobban megnézzük a hűtőmaszk előtt is benne van az alvázban a JEEP felirat domborúan - kinagyítva kivehető - és oldalt az ajtónál is megkapta a Jeep feliratokat.
A gurulása is nagyon jó, sima, látszik hogy belül féktárcsás módra van megcsinálva.


Hátul szép kis formára és kialakításra is hű lámpákat kapott - melyeket nagyon imádok, mikor újra és újra ránézek - tetszik hogy nem csak a rovátkák látszanak, hanem formára is remek és hogy meghagyták benne a kis irányjelzős részt is, valamint persze felkerült egy pótkerék, rendesen az oldalra nyíló ajtó zsanérjai a lámpánál, kapott külön féklámpa kialakítást is, hátsó ablaktörlőt, az üvegen fent látható a zsanéros kialakítás, és kapott egy szintén Jeep Wrangler feliratos rendszám plakettet, valamint oldalt a sarkánál szintén felkerült a Wrangler felirat.


:D Imádom :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.11.09 0 0 2643

DeAgostini Skoda Felicia FUN:

 

 


Különösebben nem érdekelt volna egy a Felicia Pickup, de mégis érdekes és jópofa hogy anno csináltak belőle egy ilyen szabadidő változatot is, nem csak az áruszállítós kis puttonyos - vagy azt mellőző tető - nélküli áruszállításra gondolva.
Természetesen mikor láttam hogy majd várható, le is adtam a rendelésemet a szokásos kapcsolatomnak :D


Eredetileg nem nagyon terveztem kinézni a KMO börzére, de mivel oda volt lebeszélve a dolog, így mégis így tettem.
Persze az árán kívül volt még nálam pénz, de nem nagyon akartam költekezni és körbenézni.
Igaz így is volt 1-2 olyan modell amelyet azért megnéztem, elgondolkoztam rajtuk, de mégse hoztam el.
Talán majd máskor.
Igaz az egyik olyan volt, ami bizonyára nem sok idő kérdése és érkezik, mert szintén eme sorozat egy darabja.


Ervin Mihálycsik kollegával meg is beszéltük hogy akkor tali reggel a szokott időben, a szokott helyen és persze hogy figyeljünk rá hogy aznap hajnalban van az óra előre állítás, nehogy benézzük.
Vettem is a kabátomat és indultam is lefelé.
Már mikor majdnem kiléptem a kapun, eszembe jutott hogy a kocsikulcsot is le kellett volna hozzam hogy valamit kivegyek belőle, de nem volt kedvem visszafordulni.
Végül aztán mégis úgy kellett tennem, mivel ahogy kiléptem a kapun éreztem, hogy bizony nagyon jó idő van már, így a kabátra nem lesz szükség.
De azért ha az nem is, egy mellény még megteszi.


A börzén aztán persze ahogy szokott lenni találkoztam az ismerős arcokkal.
Márk Kővári asztalánál is jártam, ahol nagyon szép Mini- és Maxichamps modellek parkoltak, szemezgettem is egy piros Audi 200-assal.
Aztán elvetődtem Márk Dénes asztala felé is.
Majd haladtam tovább a belső közép részbe ahol ott voltak a szokásos szerb eladók is, akikhez alig vártam hogy odafukarkodjak, lévén mindig találok valami jó cuccot, de most nem így volt.
Na nem jó cuccot illetően, mivel azok voltak, csak olyat nem találtam ami nekem kellett volna.
Persze ahogy telt az idő kezdtünk egyre többen lenni, volt olyan rész ahol nehezen lehetett átférni és persze megint voltak olyanok akik pont középen állnak le trécselni.
Néha már úgy érzem hogy a KMO-t is lehet hanyagolni fogom mivel úgy vettem észre hogy több a táskás egyén ki lustaságból a hátán hordja nem veszi le és egy zsúfolt helyen nem épp kellemes úgy közlekedni.
Lassan már kutyával is be lehet jönni, amit szintén nem tartok jó ötletnek, mivel most is volt ilyen dolog.
Volt persze egy tolókocsis srác is aki a papájával nézett ki, de persze annál nincs semmi kivetnivaló a dologban és ahogy Én is, úgy más is igyekezett neki szabad utat biztosítani a modellbörzén, mivel számára ez is egy kis öröm lehet.
Viszont csinos fiatal lányokban sem volt hiány, csak egyedül azt sajnáltam hogy egyik se az Én kezemet fogta, noha azért be kell valljam, nem csak a modelleket stíröltem az asztaloknál :D
Vissza indultam a nagy terem hátsó részéhez ahol összefutottam Emberemmel (Ádám Szegedi) is.
Miután megvoltam mindennel - hehe ezzel az egy modell átvétellel - kifele tartottam.
Kint aztán belefutottam - vagyis inkább Ő belém - Ákos Cseresnyés kollegával is, akivel szintén váltottunk pár szót és persze megint felszínre került az áhítozott Majorette gumikerekes Porsche esete :D
Miután kijött Emberem is, kocsiba be, öv be, jeleztem is hogy "Emberem itt van, bömös adott, Rita Ora indít" :D
Ez mindig eszembe jut mikor anno egyik alkalommal elmentünk kocsikázni és röhögtem.
Jól szituált Emberem, menő masina és hangosan énekelte a Rita Ora számot :D
Akkor is röhögtem, de ha ez az eszembe jut mindig megmosolygom azért mai napig :D
Elindultunk és ahol a múltkor voltunk mosatni a K Astra kombi céges kocsit, most elvittük a bömöst is lecsapatni.
De eleget koptattam a klaviatúrát, lássuk a kicsikét:


Elég érdekes egy festés kombó mivel mondhatni a citromsárga ötvözve a mustársárga színnel.


Elől szép lámpákat kapott, alatta ezüst berakással, az üvegen még a bordázatok is látszanak.
Alulra kapott két ködlámpa berakást, kis szellőzős kiemeléssel.
Jópofa ez az erősített hűtőmaszkos lökös is rajta a kis Skoda emblémával.
Sárga színre fújt tükröket kapott, valamint sárga felnik, rajtuk szintén a Skoda logóval.


Hátul szép lámpákat kapott, de látszott hogy megint lesz vele meló.
Erre valahogy nem sikerül odafigyelni a modellnél.
Legalább arra figyeltek hogy a jobb oldalinál alul kihagyták a tolatós részt is.
Kapott szintén egy jó kis rendszámot és persze a Skodás logó és a Felicia felirat se maradhatott el.
Persze jól meg kell nézni őket, mert a különös festés miatt nehéz hibátlant találni, az enyém se tökéletes.
Megfigyelhető a hátsó lökös középtől induló bal széléig tartó mustársárga festés hiány.
Ezt mondjuk akkor észre se vettem, inkább az alkatrészekre koncentráltam mint ablaktörlő, üvegek, lámpák, stb...
Persze külföldi csoportba láttam olyat hogy a platóba kinyúló két hátsó üléses elrendezést valaki bentebb tolta, meg is lepődtem mert mondom nem hiszem hogy mozdítható lenne, DeA modellekre nem jellemző az ilyesmi.


Egyébként érdekes, mert ezt a típust előzőleg kihozta egy másik gyártó - vagy valaki - aki szintén csinált nem egy Skoda Felicia Fun-t csak műgyantából.
Az se rossz.


A Felicia Fun azért érdekes, mert egyben ötvözi a kisáruszállító pickup szériát, és a hátsó kitolható résszel a hátul utazók számára némileg a cabrio, vagy a napfénytetős kivitelt keltheti életre.
Erről itt lehet bővebben olvasni:


https://player.hu/auto-motor-2/skoda-felicia-fun


Persze a hátsó lámpákat illetően láttam hogy megint dolgom lesz, mert erre nem igaz hogy nem tudnak figyelni.
Amúgy a műgyanta változatnál is így simán ki vannak hagyva holott füstszínűek voltak.
Így természetesen meg kellett csinálni.
Természetesen a belső részen lévő kis sorjákat óvatosan egy csavarhúzó hegyével leszedtem amennyire le tudtam.
Mint látható nem csak a fekete csík részt kapta meg - jobb oldalon a tolatós rész szintén ama megcsinálásával - hanem a piros részre is kapott még egy réteget, mivel függőlegesen némileg látható volt egy kis halvány csík, így gondoltam ha kap egy plusz felületet, az csak jót tesz neki :D
Füstszínűre ugyan nem tudom megcsinálni, és információim alapján is olyan volt, Én mégis találtam a neten képet olyanról - gondolom még prospektus kép-változat lehet - aminél rendesen fekete az irányjelzős és jobb oldalon a tolatós rész, nem pedig átlátszó halványszürke.


Amúgy érdekes, de találtam jobbkormányos változatról is képet a neten.
Látható hogy nem a kép lett megtükrözve, mivel a rendszám a megfelelő irányban olvasható, a műszerfalrészen is ott púposodik a kijelzők miatt és a tolató lámpás hátsó lámpa is a bal oldalra került.
Érdekes...


Ha már a műszerfal...


Már a bliszteres képen is látható volt hogy a belső fekete, de a műszerfal szerencsére más színű, ami meg szintén pluszban feldobja az az, hogy a kocsival megegyező színű kormánykereket kapott, de persze csak a kör alakot illetően.
Belül pedig - külsőre - minden szépen kialakított.
Az ülések, kézifék kar, sebváltó.

FERENSZ Creative Commons License 2023.11.06 0 0 2642

Eligor Renault Master "Mann Filter":

 

 


Mint ahogy az lenni szokott, a Mastereket például van hogy napi rendszerességgel figyelem hogy milyen új változatokra tehetek ezáltal szert, mert a kedvenc kishaszon járművem.
Ennél sem volt másképp.
Rögtön kiszúrtam a találatok között, ráadásul a hirdetés fölött ajánlott egy másikat is, ami még nem volt meg.
Sajnos ez és a másik példány is licites volt.
Megírtam Emberemnek hogy mennyi a max összeg ameddig elmehetünk és vártam.
A másikat nem sikerült megnyerni, ezt viszont igen.
Kicsit persze azért fájt a szívem a másikért, de ez van.


Újra beköszöntött a jó idő és végre elő lehetett venni a "lollert", így már azzal mentem melóba.
Természetesen a reggeli, ebédszünet, valamint a délutáni kávészünetben gépközelben tudtam lenni és láttam hogy Emberem írt, miszerint megjött a Master.
Na gondoltam akkor este átgurulok érte.


Ha már ott voltam felmentem Emberemhez, beszélgettünk kicsit, közben persze átalakításos modellt operált, az egyiknél be is segítettem kicsit.
Kérte hogy vigyek egy vékony fekete tollat, amivel az egyik autón kellett kiemelni a lámpa széleket.
Mivel előző este is kerestem már a sárga és piros tollamat - szerencsére meglettek - így vittem azokat is, hátha valamelyiknél esetleg finoman meg kell csinálni.


A Masterekre rá vagyok állva, mert tetszenek ezek a kis áruszállító furgonok.
Persze ablakos változatban is jöhetnének.


Szép lámpákat kapott sárga irányjelzős kialakítással, alatta az égőhelyes kialakítással és persze ezüsttel kiemelve.
Szép a kis Renault embléma, bár ahogy némelyik korábbi Eligor Masternél néztem, van amelyiknél króm, ennél inkább ezüsttel kiemelt.
Bizonyára mikor milyet sikerül gyártani.
Jók a külön hűtőmaszkos berakások, alulra kapott két ködlámpa festést, valamint egy Master típusfeliratos rendszámot, természetesen a megfelelő betű változattal kiírva.
Fent kapott egy antennát, valamint oldalt is végigfut a külön berakású díszítőcsík, valamint a kilincsek és a tolóajtó sínje is ki lett emelve.


Hátul szép lámpákat kapott, természetesen a tolató-irányjelzős rész meghagyásával.
Ez az MK II-es Masternél - mivel ez az, csak ez a facelift változat - még pirosas búrával volt, aminél épphogy lehetett észlelni a sárga irányjelzést, ennél a változatnál viszont már teljes egészében fehéren meghagyott rész volt, benne sárga égővel.
Természetesen ugyanúgy megkapta a kilincs és a rendszámvilágítást takaró elem festést, de az ajtón és oldalt is még az ajtó nyitásakor odakoccanó gumibabás festést is.
Szintén kapott egy Master rendszámot - immáron sárga alapon - a féklámpa is ki lett rajta emelve és megkapta rendesen a Renault és Master feliratokat is.
Alul a lökhárító alsó részébe a két pirosas prizma festés is oda került.
Nem tudom pontosan mi ez a Mann Filter, de ahogy Emberem mondta valószínűleg járművekhez használt levegő- és olajszűrőkkel foglalkozó cég.
Gyerünk Eligor....jöhetnek még Masterek :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.11.03 0 0 2641

DeAgostini Lada Niva (4x4):

 

 


A Niva, az Niva.
Az is marad.
Tök mindegy minek hívjuk.
A Chevy féle lehet hogy mára már birtokolhatja a Niva nevet, az viszont sosem lesz az.
Ezt meg át lehet nevezni másnak, de ez akkor is az fog maradni :D
Megérkezett hát ez a kissé "terepesített" változata is a Nivának.
Nagyon sajnálom most ez a dolgot.
Nem csak azért mert alattomos dolog, és emberek, családok, gyerekek veszítik el otthonukat, és szeretteiket az orosz-ukrán konfliktusban, hanem azért is, mert reméltem hogy végre ebben a sorozatban talán majd nem egyféle Nivát is kihoznak.
Lévén mikor Faterral voltam fuvarban, Észtországban a kikötőben meglepődtem hogy milyen változatokkal találkoztam modellek formájában, egy nagy üveg kirakatának kínálatában.
Nyitott, pickup, 5 ajtós, dobozos, mindenféle amit el tudsz képzelni.
Mi ugye leginkább a 3 ajtós változatban ismerjük a hátul régi Ladás, majd a későbbi másik lámpás kivitelben.
Meg is lepődtem mikor 5 ajtósat is láttam.
Noha azt eleinte csak külön megrendelésre készítették az Oroszok, később már normálisan is lehetett kapni.
Sőt itthon is megjelent pár éve, de el is tűntek.
Valahogy nem jött be ez a próbálkozás a Ladának.
Mármint nem az 5 ajtós Niva, hanem az, hogy tizen-huszon évvel később visszatérjen az Európai piacra.


Elől jó kis lámpákat kapott, természetesen itt más módosított emblémás és masszívabb hűtőmaszkos kivitel került rá.
Felette jól megcsinálták az osztott helyzetjelzős-irányjelzős kialakítást.
Szép a Lada embléma is, oldalt kapott oldalsó irányjelző festést és szintén az Autólegendák rendszámot.


Hátul szépen, reális égőelosztás szerint megcsinált hátsó lámpák, ahogyan kell.
Szép a Lada embléma is, a kis Lada feliratot és jobb oldalra a 4x4-es írást is megkapta.
Kapott egy féklámpa csík festést is a szélvédőre, ami kicsit lehetne jobb, de így se rossz.
Érdekes egyébként hogy sárhányók csak az első kerekek mögött vannak, a hátsóknál nincsenek, de ha megnézzük a bliszteres képen, a felni mögött a tárcsafékek is jók.

FERENSZ Creative Commons License 2023.10.31 0 0 2640

DeAgostini Lada Kalina:

 

 


Ennek is picit sérült volt a blisztere, de megúszta.
Eleinte gondolkoztam hogy milyen sorrendben is posztoljam őket, de végül is arra jutottam, hogy maradunk az eredeti sorrendnél és Én is így terveztem volna.
Először a Vesta kombi, most a Kalina, aztán meg majd a....hopp....most majdnem....psszt :D
Majd ezután.
Ezzel is találkoztam már párszor itthon.
Tetszik hogy az oroszok még egy ilyen kis alsó kategóriás autóból is csinálnak kombit, mert a pakolhatóság mindig jelen van az ember életében, és legyen az ember akár családos és a "kölök" miatt nőnek meg a dolgok és helyigények, akár csak szereti az ember a kicsit tágasabb, jobb pakolhatósággal rendelkező autót - még ha egy ilyen kicsi is - jól jön ha van mit és lehet hova :D
Igaz most nekem miután a Swift elköszönt, azért nézegettem más autókat, de kombit vagy egyterűt nem tudtam elképzelni magamnak, kihasználatlanság miatt.


Elől jó kis lámpákat kapott, alatta még az égőhelyes kialakítás is látható, picike irányjelzős beütéssel.
Jó a Lada emblémás hűtőmaszk is.
Szintén a megfelelő betűkkel írt Autólegendák rendszám és a ködlámpás kialakítás is aránylag szépen van megcsinálva.
Oldalt kapott irányjelző festést, tetőre két tetősínt és antennát.


Hátul szépen kialakított üveglámpákat kapott, alatta ezüstre festve és égőhelyes kialakításban az alsó rész.
Elsőre mindig valahogy azt hiszem hogy a Skoda Fabia, mert egy kicsit azért hasonló.
Megkapta a szép Lada emblémát, csomagtartó zár pötty, bal oldalra a LADA feliratot, jobb oldalra pedig a Kalina típusfeliratot.

FERENSZ Creative Commons License 2023.10.28 0 0 2639

DeAgostini Lada Vesta SW Cross:

 

 


Meló közben voltam, mikor is kb dél körül láttam az üzenetet, hogy küldte az eladó a képeket hogy megérkeztek.
Természetesen le is fixáltam vele a dolgot, hogy akkor délután munka után elugranék a járgányokért.
Időközben elintéztem az értékük kiegyenlítését is utalással.


Kész csoda hogy megérkezett ez a masina és még egy-két társa.
Ugyanis indult egy ilyen Autólegendák sorozat, de félő volt hogy talán a 11 számnál nem is lesz több.
Az Orosz-Ukrán háború sajnos úgy néz ki ennek is betett.
Azonkívül hogy rengeteg nyugati cég-márka is felmondta a szerződéseket, bezárta a boltokat, kivonult - pl az Apple, a McDonalds, a Shell és még lehetne sorolni - mint ahogy az eladó is említette a Hachette-DeAgostini is felmondta a szerződéseket az oroszokkal.
Így hát úgy néz ki sose lesz 5 ajtós Nivám.
Bár talán nincs kizárva hogy valahogy majd csak összejön.
Ugyanis még az előző autós sorozatban is tervben volt hogy majd érkezik, viszont az ugye leállt.
Örültem is neki mikor láttam hogy elindul egy ilyen sorozat, mivel érkezhetnek a modernebb orosz autók, Nivák különféle változatai és főleg hogy ebben benne is lesz a kicsike.
Mikor megláttam hogy mik lesznek a sorozatban, az első 6-7 modellt, már akkor tudtam a videóból is, hogy kettő kivételével mindegyik érdekelni fog :D
Most viszont úgy néz ki ez a helyzet betett ennek is.
Noha a Niva 5 ajtós példánya már megjelent, de most kérdéses a beszerzése is, mivel a küldemények is kérdésesek hogy elindulnak-e, megérkeznek-e egyáltalán.


Meló után odamentem a ShopMark-hoz - korábbi nevén EuroCenter - a Határ úthoz, mivel ott találkoztam az illetővel.
Még volt pár perc 18 óráig, de gondoltam csak bedobok egy max 100-ast az automatába, még mindig inkább legyen egy cetlim, mint egy Mikulás csomagom.
Ott vártam a villamos megállóban az eladót - közben igen csak kezdtem dideregni, ugyanis lévén hogy a hidegebb időben kocsival járok, nem öltözök át civilbe, minek? - és pár percre rá be is futott a szerelvény.
Leszállt, átadta, beszéltünk 1-2 percet és nem semmi miket mondott.
Szóval sajnos nem csak az oroszok sz.pták most meg a dolgokat.
Ráadásul mivel most van ez a helyzet, és az eladó is besz.pta most a dolgot, a későbbi számok - ha lesznek is - már némileg drágább áron lesznek beszerezhetőek nála, de mondtam hogy + egy 1000-be még talán nem halok bele.
De térjünk rá a modellre.


Tetszett a Lada mikor láttam róla az első képeket, igaz az oldalán lévő mélyedéses részeket már akkor is tudtam volna felejteni.
Egyébként épp mostanság kapott ráncfelvarrást, de gyanítom hogy most az se lesz sikeres.
De ha eltekintünk ettől a mostani egész hercehurca helyzettől, hogy motorisztikusan, vagy kényelmet, felszereltséget illetően milyenek, arról nem tudok nyilatkozni, de tény, hogy ezek a Ladák sem azok, vagy olyan Ladák már mint a régiek.
Noha a Skoda már mondhatni levetette régi márkaneves-képének megjelenős köpönyegét, a Dacia és Lada csak mostanság próbálkozik ezzel.
De ha úgy vesszük a Dacia talán már a középutat járja ezt illetően, a Lada még csak az elején jár, noha már Ők is nem egy új aranyos átlag kisautós példánnyal megörvedeztették már a közönséget.


Noha a blisztere sérült volt a példánynak - és a másik kettőnek is - de szerencsére a járgányok sértetlenek.
A kocsiban gyorsan lecsekkoltam őket és szerencsére semmi bajuk.


Elől szép kis lámpákat kapott, az üvegen - vagy alatta - még az égőelrendezések is jól kivehetőek.
Szép a bordázott Lada emblémás hűtőmaszk is, kapott egy Autólegendák feliratos rendszámot - természetesen orosz betűkkel - jó a lámpáktól elinduló íves festés is mely követi a lökhárító formáját, alul kapott két ködlámpás festést.
A tükrök színre fújtak, alul feketével, valamint egy irányjelzős csíkkal kiemeltek.


Megfigyelhető - a bliszteres képen - hogy ennél már sokkal jobbra sikerült a gumikat eltalálni, ugyanis a zöld 1. számként megjelent Vestánál szerintem vastagra sikerültek.


Hátul szépen megcsinált lámpákat kapott, melyek alatt a - gondolom ledes - alátétes rész is látható, tökéletesen formára kialakítva és a megfelelő elrendezés alapján megcsinálva, megkapta a L A D A feliratot, bal oldalon a Vesta SW Cross jelzéssel, jobb oldalon pedig az 1.8 jelöléssel.
A lökös része fekete, melynél nem lett olyan erős a festés szerencsére, így meg tudták hagyni a tolatószenzorok pöttyét is.
Az alsó része ezüst lett, középen egy piros ködlámpa jelzéssel és persze azért a két dupla kipufogó se kutya.
Érdekes hogy egy ilyen kombit miért pont rögtön egy cross-os változatban hoznak ki, de hát mint tudjuk az orosz utak, azok orosz utak...
Ráadásul reggelente az egyik üzletnél ahova szoktam betérni reggeliért, mostanság szoktam is egyet látni, még talán pont ilyen színben is, nem is egyszer, persze most mikor a modell már megvan és fényképezném, akkor rittig nem találkozom vele.

FERENSZ Creative Commons License 2023.10.22 0 0 2638

Altaya Peterbilt 281 - Párbaj:
(előre szólok: rohadt hosszú lesz :D)


Steven Spielberg egy remek rendező, ez nem is kérdés.
Olyan remek filmeket köszönhetünk Neki, mint a Cápa, az E.T., Indiana Jones filmek, Jurassic Park, Ryan Közlegény Megmentése, és még lehetne sorolni.
Tény hogy nem kis idő míg az ember hírnevet szerez és ismertté-elismertté válik.
Ugyanis a Párbaj című filmje volt az első rendezése, és mai napig is egy kultfilm.
Röviden annyiról szól, hogy főhősünk egy tárgyalásra igyekszik és beér egy koszos, öreg, tartályos kamiont.
Emberünk leelőzi, majd a kamion vissza.
Ebben még nem is lenne semmi furcsa.
Megint leelőzi, a kamionos pedig szintén vissza és elkezd játszani vele.
Visszalassít előtte, leszorítja, látszólag int hogy előzze meg, de közben jönnek szembe, majd pedig még komolyabbra fordulnak a dolgok.
A sztoriról sajnos nem tudunk meg semmit hogy a kamionos miért tette ezt, mi késztette erre, és a kilétére sem derül fény, mivel nem látjuk - noha egyszer mikor az autóból van felvéve amint leelőzzük a kamiont látszik a sofőr, de nem lehet jól kivenni - és a végén a zuhanáskor sincs a mára már megszokott látványos robbantás, de mégis mai napig egy remek zseniális film.
Ez ugyanis érezteti a nézővel a félelmet, a feszültséget, az elkeseredettséget.
Vagy ahogy a szlogenje is volt "A félelem a hajtóerő".


Meló közben voltam, délutáni kávészünet idejében felnéztem a face-re (noha Én nem kávézom) és akkor láttam meg az egyik csoportban ahol kirakta egy tag.
Gyorsan Google, Translate, és írtam is hozzászólásban, valamint üzenet formájában is.
Persze kockázatos volt, mivel egy külföldi tagtól, ismeretlenül berendelni, de mivel volt PayPass lehetőség is, így nyugodtabb voltam.
Ráadásul nagyon hamar meg is jött, mivel talán ha egy hét eltelt a megvétele óta.
Meg is lepődtem :-O
Mindenesetre a tag hirdetését - vagy inkább bejegyzését - elmentettem és így akkor egy újabb sikeres üzleti kapcsolattal gyarapodtunk, ahonnan még lehet veszünk legközelebb is.


Az amerikai kamionokat nem terveztem elkezdeni gyűjteni - és most sem vagyok más állásponton ezt illetően - de volt 1-2 amit nem lehetett kihagyni.
Noha a sorozatban kijött már a Terminator 2 kamionmentős példánya, amivel a T-1000-es üldözte John-t - micsoda véletlen később a Greenlight is kihozta (mondom Én hogy egy helyen készülnek ezek) bár az engem nem különösebben érdekelt - utána pedig kijött a tartályos Freightliner szerelvény szintén a Terminator 2 filmből - igaz némileg kicsit máshogy, mert nem Cryoco-s volt a felirat a tartályon, hanem Cryoro - majd jött a Knight Rider kamion is, de az különösebben nem izgatott, de aztán mikor láttam hogy érkezik majd a Párbaj 281-es szerelvénye, na mondom egy ilyet muszáj lesz szereznem.
Egy picit mondhatni hogy számítottam rá, mert a kamionos sorozat legelső példánya, szintén egy Peterbilt 281-es farönk szállító kiadásban, így eljátszottam a gondolattal hogy "milyen jó lenne", de nem gondoltam hogy valóban ki is hozzák.
Mikor már persze láttam hogy lesz egy-két filmes változat is, akkor sem tudtam még biztosra, de azért a sejtésem megvolt, lévén hogyha már az első számként volt egy 281-es Peterbilt, ráadásul filmes kamionok is szerepelnek a kiadásban, akkor valószínű.
Csak megerősítette gyanúmat - és egyben vágyamat is - hogy mily érdekes hogy pont ilyen színben az Ixo ki is hozta magát a húzó szerelvényt, így már számítottam rá hogy akkor bizonyára lesz a kamionos sorozatban :D
Jó is hogy így lett :D
Noha a Terminator és Knight Rider-es változatok után már valahogy sejtettem hogy lesz, de még akkor sem voltam biztos benne.
Ugyanis nekem is nagy kedvencem Spielberg első rendezése, noha nem láttam olyan sokszor, idáig max 3-4-szer, de mégis amilyen élményt elsőre adott, az leírhatatlan.
Anno még vhs-en volt meg (a mai generációnak már nyilván teljesen értelmetlen ez a rövidítés :D), ráadásul felvett kópiában, de Muter egyik alkalommal - véletlenül vagy szándékosan, ezt nem tudom - letörölte, mert mondván mi jó van abban hogy egy kamionos terrorizál egy autóst.
De mégis mondhatni ez volt a film ütőereje, amivel sakkban tartotta, nem csak az adott karaktert, hanem a nézőt is.
Pár évvel később sikerült dvd-n megvenni és megnézni még párszor :D
Noha az egész film egy macska-egér játék, egy erőfitogtatás és igazából a kamionos kilétét nem is tudjuk meg, mégis élvezetes film.
Na persze nem azért ahogy terrorizálja a kamionos az autóst, hanem......nem tudom szavakkal leírni.
Talán az, hogy maga a néző is teljesen át tudja érezni az autós érzéseit, gondolatait az adott helyzetben, a kilátástalanságot, az elkeseredettséget, és hogy "miért pont velem történik ez?", valamint hogy az embert alázatra tanítja meg, hogy noha Te vagy a kisebb, gyorsabb, de ahogy mondani szokás az erősebb kutya b.szik...
Ezt sajnos vannak pihentagyú autósok is akik nem képesek megérteni, pl mikor befékeznek egy kamion előtt, hogy nem azért ment bele mert a sofőrje mert így akarta megleckéztetni, hanem mert egyszerű fizika hogy egy kicsi hirtelen megálló tárgy mögött, egy nagyobb, nehezebb, nem úgy fog megállni.........még ha üres is...főleg ha még a mai viszonylatban még kamera is rögzíti az eseményt :D
Ezt sajnos már Én is tapasztaltam munkám során - igaz furgonnal - mikor egyik alkalommal egy fiatal srác lépett ki majdnem a furgon elé mondván "majd megállok"...ja....csak másfél tonnás rakománnyal nem biztos hogy úgy fogok megállni, mint üresen.
Ebbe sokszor az autósok sem gondolnak bele kisebb teherautóknál vagy furgonoknál, mondván "biztos dobozokat szállít" vagy ilyesmi, de a körforgalomban is nem azért kanyarodik lassan, mert lusta f.sz vagy ráér, hanem mert van súlya a rakománynak.
És ha még le is van kötve óvatosnak kell lenni, mivel máshogy kell vezetni a rakott járművet és az üreset......arról már ne is beszéljek hogyha folyadékról van szó - ami most jelen esetünkben legyen akár tűzveszélyes vagy más - mivel az még mozog is.
Egyébként van film ami hasonló a Párbajhoz, noha igaz hogy nem összehasonlítható a kettő, de mégis hasonló, legalábbis a téma.
Ilyen a JoyRide, vagy magyar fordításban a Kéjutazás, amiben a már elhunyt Paul Walker is játszik.
Ott is alapjában véve az tetszett, hogy noha bepalizzák a kamionost, mégis rájuk utazik, főleg mikor mondja hogy: - Nem ártana kicserélni.....a hátsó lámpát.......és itt dominál a meglepetés ereje, ahogy a néző is érzi azt hogy a vicceskedő eset hirtelen átmegy másba.
Ezt ugyanúgy érezni a Párbajnál is, ahol azt hisszük hogy ennyi volt, oké, megmutatta hogy Ő a f.szagyerek és hagyjuk elmenni....de nem....autósunkat bevárja, amikor gyalog ered utána elindul, de pár száz méterrel később megáll, ergó játszik vele.


Na szóval visszatérve a modellre: akartam egy ilyet.
Igen ám, csak hogy ennek a szerelvénynek rohadtul elszállt az ára az utóbbi időben és lehetetlen volt beszerezni.
Modelljeim többségét természetesen Én is az eBayről gyarapítom Szegedi Ádám "Emberem" segítségével - kinek ismét örök hála ezért - de ezt úgy tűnt hogy lehetetlenség lesz beszerezni.
Már-már mondhatni le is tettem róla hogy meglesz.
Ezek a kamionos szerelvények megjelenésükkor olyan 29.99 euro-s áron szoktak lenni, ami átszámolva kb olyan 11-12 000Ft.
Még mielőtt jönne a kérdés vagy a felvetés, hogy "Nálunk miért nem indul egy ilyen?" nos elsődleges hogy az ára miatt, a másik pedig, hogy mi általában mindenhol a már kifutott maradékot kapjuk.
Így is haladás hogy a KGST-s irányvonal után végre - ha döcögősen is - de elindult a Vw Hivatalos Modellgyűjtemény.
Bár nincs kizárva, hogy talán - még ha kis ország is vagyunk - nálunk is kezdik felismerni a dolgokat és hogy a Magyarok pénze se büdös, mert az utóbbi időben, nagyobb méretben is nem egy összeszerelős kiadvány indult.
Egyes gyűjtőknek már ez is mondhatni sok - mármint a kamionos megjelenéskor értendő kb 11-12 000Ft-os ár - pedig szerintem egy igényes 1:43-as kamion modellért, ami ráadásul filmes modell, nem is olyan sok.
Lévén modellAUTÓban van olyan ami még ennél is többe kerül, ha pedig azt vesszük hogy itt már változnak a méretarányok - vagyis párdon, a besorolás, mivel itt már egy tehergépjárműről lévén szó, ráadásul vontatmánnyal, adott esetben pedig egy filmes járművet megtestesítve - akkor nem is olyan sok érte.
A Párbaj Peterbilt kiadásnak annyira elszállt az ára, hogy a legolcsóbb is amiket találtam 60 000Ft körüli árban voltak (cikkem írásakor, azóta már elindult a franciáknál is a sorozat, így noramlizálódtak az árak)
Persze azt mondanom sem kell, hogy drágábban persze találunk jópár példányt.
Ennyit végképp nem akartam adni érte, noha mivel már vagy eltelt fél év a megjelenése óta, átkalkuláltam a dolgokat és úgy voltam vele, ez az egy talán mégis megérne annyit hogy meglegyen.
De azzal talán nem mondok újat - mint ahogy említettem - hogy a legolcsóbb változatok voltak 60 000 körül.
Voltak/vannak olyan eladók is, akik egy 1-est még elé raknak és olyan áron is hirdetik, vagy 195 000Ft-os áron.
Mondanom sem kell hogy annyiért persze a kutyának se kell, és noha előfordulhat hogy van egy-egy olyan "madár" ki mégis megveszi annyiért, mert nem néz körül előtte, de pont ez szüli ezeket az idióta eladókat is.
Így hát nagyon jól jött hogy belefutottam ebbe a bejegyzésbe.
Noha volt egy 58 000Ft körüli áron lévő példány, mely el volt mentve, melynél gondolkoztam hogy esetleg mégis megérne annyit hogy meglegyen - természetesen akkor már más modelleket is véve mellé - de egyik nap ránéztem és elkelt.
A másik hogy nem is néztem más modelleket a kamion mellé, mivel előzőleg volt egy szintén nagy összegű kiadásom szintén egy olyan dologért mely nagy kedvencem és régóta vágytam rá, így nem volt sem keret rá, a szándék kérdéses volt, és ez is most épp csak hogy összejött.
Persze mikor írtam a srácnak rögtön megkerestem Emberemet is és Neki is említettem hogy kérdezzünk rá mennyi lenne mindennel s a külföldi tagnak is jeleztem hogy még vagy aznap, vagy ha mást nem következő hónap elején tudnám intézni.
Este 11 előtt nem sokkal még rámírt Emberem és megírta a végösszeget és szerencsére belefért az adott keretbe.
Szűkösre jött ki a dolog, mivel a hétvégén még KMO börze is volt, melyre szintén volt 3 példányom lebeszélve és még ahhoz a kiadáshoz is hiányzott kb cirka 3-4000Ft, valamint pont azon a hétvégén volt Muter szülinapja is, melyre mégis csak azért - ha mást nem - egy szál virágot illene venni.
Úgy is voltam vele hogy kölcsönkérek egy 10-est fizuig, de mivel a három példányom nem érkezett meg a KMO börzére, így az a kiadás megmaradt és nem volt szükséges kölcsönkérjek.
(Nem is szeretek olyat csinálni, mert ha az embernek nem létszükségletre, hanem a hobbijára kell, akkor már baj van - szerencsére nagyon nagyon ritkán van ilyen)
Nem mellékesen pedig azon a héten szállták meg az Oroszok Ukrajnát.
Ez mondjuk nem érintett semmilyen dologból - persze sajnáltam őket - de ahogy már melóhelyen úgy itt is felvetődött bennem - igaz eleinte csak vicceskedve megjegyezve - hogy basszus akkor lehet hogy az az Autólegendák sorozat sem lesz hosszú életű ami akkor indult (sajnos be is igazolódott, mivel betett neki)
Szóval úgy voltam vele hogy következő hónap elejéig valakitől csak kölcsön tudok kérni egy 10-est, hogy az adott börzés három szerzeményemet ki tudjam fizetni és a virág is meg legyen oldva, de szerencsére mégse volt rá szükség.
Nem szeretem mikor így jönnek ki a dolgok, de most így alakult.


Később aztán gondoltam ismét felnézek hogy milyen árban lehet őket beszerezni, hogy most vagy rohadt nagy mákom volt, vagy pedig - mivel a franciáknál is megy a sorozat - hogy ott most jutottak el odáig.
Persze a rohadt nagy mák így is érvényesült, mert a korábbi legolcsóbb 58-60 000-es árhoz képest akkor már akár 35-42-45 000Ft-os áron is találtam belőle, de azóta van még olcsóbban, nem mellesleg hazai modelles kollegán keresztül is be lehet szerezni reális áron.
Így ha egy kicsit drágábban is, de még mindig olcsóbban akkor is szereztem volna belőle egyet ahogy már korábban terveztem, de szerencsére alap áron sikerült beszerezni egyet.


Akkor lássuk is hát a modellt - ahogy a Terminatoros példánynál, úgy itt is - egy filmből kivágott jelenettel összemontázsolva.
(a jelenetek nem feltétlen időrendben lesznek párosítva)

 


Első jelenet-összehasonlítás:

 

"Randizunk?"Az első találkozás után mindenki betér tankolni és emberünk reménykedik benne hogy csak ennyi volt.
Látható hogy a modell elég jól sikerült.
Noha természetesen a rozsdás festést elég nehéz lenne eltalálni, vagy akkor több meló lett volna vele, azért kapta ezt a matt barna festést, de így is király.
Szép lámpákat kapott, a hűtőmaszk is jól sikerült rajta a Peterbilt piros logóval, a tetején lévő kis bütyökkel és - talán középső visszapillantó tükörrel?
Megkapta a hat rendszámot, természetesen különböző színekben, a dupla "vasúti sínes" lökhárítót, a kis irányjelző bütyköket.
Persze mint ahogy az lenni szokott ez sem teljesen reális a filmes modellt illetően, ahogy a Terminatoros változat sem volt teljes egészében olyan mint ami a filmben, de akadnak azért különbségek.
Viszont az anyósülés felőli oldalon látható még a vasúti sínes ütközőbak alatt még egy rendszám, az itt a modellen nincs.

 


Második-harmadik-negyedik jelenet-összehasonlítás:

 

"A rendszámok"

Ha már a rendszámokról lészen szó.

Tetszik hogy arra figyeltek hogy ugyanúgy megkapja a hat különböző rendszámot - vagyis jelen esetben ugye hét lenne - de természetesen a különböző színeken kívül nem ugyanazok.
Némelyik teljesen más, némelyikben csak egy-egy karakter van megváltoztatva.

Ha jobban megnézzük láthatjuk hogy a - velünk szemből értendően - bal oldalon lévő rendszámok mások.
A külső zöld a filmben lévő kamionon "Wyomingi 2lovasikon471" volt, mellette piros alapon a "Nevadai 20864", a hűtőrácsnál pedig az "Idaho-i 4017"-es rendszám szerepelt.
Ezzel szemben a modellen ugyanúgy a szélső zöld rendszám lett, de a 2-est felváltotta egy P betű, tetszik viszont hogy a lovat megülő ikon ugyanúgy ott van és szépre sikerült, a 471 pedig 405-re módosult.
A középső rendszám szintén piros lett, de a filmben lévő 20864 helyett itt 21346-ost kapott.
A belső 4017-es, pedig teljesen más 3125 lett.
Ez kicsit ciki ilyen téren, mert ugye a modelleknél fontosak a részletek, ha pedig filmes modellről van szó, akkor a részletek kihangsúlyozásának, hitelességének, eredetiségének még inkább jelentősége kell(ene) legyen, de nyilván a licensz téma az ami itt, ilyenkor közbevág.

 


Megfigyelhető ez a tendencia a másik oldalon is.
A vezető felőli oldalon a szélső egy sárga alapon piros betűvel írt "New Mexikói 5312" rendszám volt, középen egy "Montanai 4091", és a belső részen egy "Arizonai 58367"-es.
Ezzel szemben a modellen a szélső ugyanúgy sárga alapon pirossal írt 5312 helyett 5342-re változott, a középső 4091-es változat 4092-re, a belső 58367-es pedig 58267-esre változott.
Tehát ezen az oldalon inkább egy-egy karaktert változtattak meg, míg a másik oldalon sokkal nagyobb volt a változtatás karaktereket illetően.

 


Ötödik jelenet-összehasonlítás:


Mefigyelhető a modellen ugyanúgy - már a filmben akkor is tetsző - vasúti sínre hajazó lökhárítós kialakítás, a lámpa, mögötte a motorháztetőt lefogató pánt, az irányjelzős bütyök, valamint a - nem tudom pontosan micsoda - piros bigyó az oldalán - melynek igaz hogy a teteje fekete kéne legyen, és a fellépő és az üzemanyagtank is ugyanúgy szépre sikerült.
Ezen az oldalon viszont a piros T2A jelzés nem tudom miért van ott, lévén a vezető felőli oldalon nem volt.
Bár az is lehet hogy csak nem látszik a filmben a kosz-rozsda miatt, de az is szerepet játszhat hogy a filmben úgy tudom nem egy kamiont használtak.

 


Hatodik jelenet-összehasonlítás:

 

"Benyomunk egy szendvicset"Emberünk épp azt próbálja meg kipuhatolni - az autóval kerítéssel randizás után - vajon a kis pihenőnél ebédjüket fogyasztók közül melyikük lehet az ádáz kamionos.
Ha már a piros T2A jelölés, itt van jobb profilból is.
A modellen ugyanúgy megkapta, noha a filmben csak T2 volt, így kérdéses hogy itt miért lett utána egy A betű, de ugyanúgy jók a részletek ha megfigyeljük.
A hűtőmaszk tetején lévő középső tükör, az A oszlopnál lévő külön lámpa(?), a motorháztető oldalán lévő jobb oldali - nemtommi - és ugyanúgy a felni típusa.

 

 

Hetedik jelenet-összehasonlítás:

 

"Segítsük a tanulókat!" :DEz a kép kétszer fog szerepelni, mivel most itt elsősorban a húzót illetően hasonlítjuk össze, később pedig a szerelvényt vesszük górcső alá.
Noha itt épp fordul vissza miután ráhozta az amúgy is RedBull nélkül is emelkedett vérnyomású autós emberkénkre a frászt, hogy segítsen az elakadt iskolabuszos csapatnak.
Sok mindent nem látunk, de mivel az alagútban bekapcsolta a világítást és úgy jött segíteni, látható hogy égnek belül a lámpák, amit a modellen is jól megcsináltak.

 


Nyolcadik jelenet-összehasonlítás:


"A vonat nem vár..."Itt szintén ha megnézzük a minimálisan megváltoztatott rendszám és itt főleg látható is a hűtőmaszk oldalán lévő kis fogantyú, mely a modellnél is ott van - igaz picit ferdén - és a kerék is leginkább itt vethető össze jól, mivel álló helyzetben látjuk a járgányt.
Vagyis éppen erőltetett menet állapotban, mikor bekapcsolná az autóst a keresztirányú vasúti forgalomba.
Egyébként itt van két óriási baki a filmben, mely talán elsőre nem tűnik fel, de második-harmadik alkalommal megnézve már bizonyára szemet szúr.
Az egyik az, hogy emberünk közvetlen a sorompó ELÉ áll be, mégis a kamion mikor tolja akkor mellette tolja (bizonyára nem kaptak engedélyt hogy letörjék :D)
A másik hogy ugye aszfaltos részen érkezik emberünk a sorompóhoz, ráadásul mindkét sáv szélességben, mégis mikor - elvileg a sorompó előtt áll és mégis mellette tolja a kamion előre - akkor láthatjuk hogy elkapar a földes úton ahogy tolja, illetve kétségbeesésében rükvercel.

 

 

Kilencedik jelenet-összehasonlítás:


"Egy - vasúti - kocsival több vagy kevesebb..."Még szintén a vasúti átjáróban vagyunk.

Itt is látható az előbb említett baki, miszerint itt földes úton állunk.
Ha megnézzük a modellt nagyon jó a fellépő, az üzemanyagtartály, a kerekek, de bizony ám, ott mögötte még volt sárhányó ami érdekes módon a modellről valahogy lemaradt.
Kár érte.
Egyébként az is megfigyelhető, hogy mintha a kamion előrébb lévő dupla kerekétől indulva és a pótkocsi íves alsó részéhez érve, mintha nagyobb lenne kicsit a távolság a modellnél.

 

 

Tizedik jelenet-összehasonlítás:

 

"Hívom a yardot :D"Emberünk épp telefonál az idős benzinkutas hölgynél, ki élvezettel tart tarantulát, mérges kígyót, mely majdnem meg is marja emberünket.
A kamionos várja, de megunja a várakozást és Nimfas módra bontja a vonalat.
Itt látható hogy ugyanúgy jól néz ki a modellen a kürt, valamint a két bütykös helyzetjelző lámpa a tetején, de az ablaktörlők is jók és még az ablak keretezés is fekete.
Nem tudom hogy csak az enyémnél-e, de az üvegek kicsit olyan mattszerűek, gondolom esetleg így akarták imitálni hogy koszos.
Persze egy törölt ablak rész, még inkább feldobta volna.

 

 

Tizenegyedik jelenet-összehasonlítás:


"A szuper dízel ereje"Nagy tempóval az autós nyomában.
Ahogy tudom, a filmhez több kamiont is használtak, ha minden igaz hármat.
De remek hogy milyen jól megcsináltak itt is mindent a modellen.
Nem csak azt a piros bigyót az ajtó előtt, hanem a tükör is remek, a fellépő is, az üzemanyagtartály is, melynek még a két kaszniból kinyúló tartós része is ugyanúgy, és ami külön tetszik hogy a fülke hátsó részén a - gondolom - légkondicionáló berendezés is odakerült és nem csak odakerült, hanem ha megnézzük az oldalán is látható a zsaluzás.
Elképesztő :D

 

 

A húzó bemutatása megvolt, most rátérünk a pótkocsira.

 

 

Tizenkettedik jelenet-összehasonlítás:

 

"Haladjunkmá!"Itt még csak a találkozás után, még friss ismerkedési státuszban.
Elég furcsa egy formájú tartálykocsi, már akkor is mikor először láttam annak tartottam, de bizonyára csak mi vagyunk vele így.
Gondoltam is rá hogy esetleg a t.A.T.u. klipjében lévő változathoz is ideális lenne, de igazából azt is meg tudnám csináltatni :D
Természetesen nem ebből, mivel azt a szerelvényt konkrétan azzal a Kraz-al ki is hozták egy sorozatban, csak át kéne festetni.
Láthatók hogy oldalt ugyanúgy ott van a három rekeszes kialakítás, valamint elől és a középső rekesz felett is a helyzetjelzős-prizmás kialakítások.

 

 

Tizenharmadik jelenet-összehasonlítás:


A fellépőről és az üzemanyagtartályról más esett szó a húzón, viszont jópofa hogy a pótkocsira is ugyanúgy rákerült a kis létra, ráadásul nem elrontva eggyel kevesebb, vagy több kialakításban mint más modelleknél, hanem ugyanúgy 3 fokos kivitelben.

 

 

Tizennegyedik jelenet-összehasonlítás:

 

"Segítsük a tanulókat!" vol.2Ez a kép már szerepelt előzőleg, akkor a húzót illetően, de most a vontatmányon van a fókusz :D
Látható hogy a pótkocsi se hibátlan, mivel noha rajta van a nagy FLAMMABLE (Tűzveszélyes) felirat az oldalán, viszont a modellre kellett volna még egy kisebb-rövidebb is oda utána.

 

 

Tizenötödik jelenet-összehasonlítás:

 

"Most üres vagy teli?"Vánszorogva az emelkedőn.
A filmet nézve többször is felmerült bennem hogy vajon üres volt-e a kamion - a film szerint - vagy szállított-e valamit, lévén noha tény hogyha üres is nyilván visszalassul - mint céges Opelünk az emelkedőn - ha pedig rakott volt érdekes hogy nem robbant be a film végén mikor lezuhant.
Megfigyelhető a tartály tetején lévő három ellenőrző-töltő nyílás, ráadásul arra is figyelve hogy az első és második közt ugyanúgy nagyobb a hely kihagyás.

 

 

Tizenhatodik jelenet-összehasonlítás:

 

"I. típusú találkozás" Mint már volt róla szó a pótkocsi oldalán hiányzik a kisebb FLAMMABLE felirat a nagy után, ami mint látható ide se ártott volna a nagy felirat alá.
A kis három bütykös helyzetjelzős kialakítás is jó fent, ahogy a tartály kb közepénél a széleken is.
Érdekesen nem tudom mi okból lett fekete a tartály ívjénél lévő két motívum, valamint hogy alul a lökhárítónál miért került oda az a fekete paca, holott a tartály íves részénél kellene legyen.
Eleinte a modellnél zavart hogy - noha tetszik hogy a féklámpák üvegek - de sokkal kintebb vannak mint a szélsők, de elvégre is így jó, mert ha a filmes képen is megnézzük az árnyékból lehet látni hogy a pótkocsin is így volt.
Érdekes módon - ahogy a Terminatoros változatnál is - úgy itt is sikerült eltalálni a fekete alapon sárgával írt WM 3227-es Californiai rendszámot a pótkocsin és persze a T2A jelzés is ugyanúgy odakerült a lámpa alá.


Szóval vannak persze különbségek, nem teljesen ugyanolyan mint a filmben, de nagyon örülök hogy végre sikerült megszerezni annak ellenére hogy már szinte úgy tűnt hogy erről le kell mondjak és főleg alapáron.
Megyek, meg is nézem megint a filmet :D

Kíváncsi vagyok "Kacsa" Mack kamionja mikor fog megjelenni, mert érdekes módon ami megjelenik később kijön saját Ixo-s kiadásban, viszont "Kacsa" Mack kamionjánál mégis fordítva játszották ezt meg és saját kiadásban jelent meg először.
Így nem tartom kizártnak hogy érkezik valamikor ebben a sorozatban :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.10.19 0 0 2637

Minichamps Ford Focus - donor:

 


Kerestem már egy ideje donor Focus-t, de persze mint tudjuk donor autót nem könnyű találni, főleg egy igényes gyártó példányai közt.
Márk Dénes barátomnak is említettem párszor hogyha tud donort szerezni, akkor érdekelne.
Igazából sajnálom a járgányt így is, mivel "csak" a tükrei hiányoznak, amit könnyen lehet pótolni, másféle változat felrakásával, vagy akár egy eredetiről leszedett minta alapján kiöntéssel és színre fújással.
Egyik alkalommal - mint ahogy az lenni szokott - nézelődtem neten, természetesen gyűjteményem tovább gyarapításának opciója miatt és belefutottam ebbe a tükörhiányos változatba.
Sajnos licites volt, így mondhatni kellett is rá tenni egy ajánlatot, de szerencsére sikerült megnyerni.
Persze utána belegondoltam hogy "normális vagyok Én?".
Egy donor autót megvenni eBayről amire még majd jön a szállítás is?
De sajnos igen.
S hogy miért kellett?


A kerekei miatt.

 


Ugyanis a kombi ezüst változatomat már bemutattam korábban, de annál nagyon zavart, hogy nem tudom miért abban a ronda sok küllős kerékváltozatban kellett kihozni.
Noha a kombiból is eleinte a farmerkék változatom volt meg, majd miután tudomást szereztem egy ezüst változatról, az lett a keresett példány.
A farmerkéket eladtam, de ez a kerék dolog akkor is rohadtul zavart.
Lévén ez szerintem sehogy sem áll jól egy - főleg - családi kombinak.
Így ezért kellett a mostani piros.

 

 


Persze megint forgathattam fel a négy nagy dobozomat, aránylag sejtettem hogy valamelyik tetején lesz a jobb sarokban mivel emlékeztem rá a legutóbbi kipakolás miatt.
Aggódtam kicsit hogy fog menni a kerékcsere, mivel úgy emlékeztem hogy a kombinak külön-külön szabadon futó kerekes kialakítású a felnije, de szerencsére nem.
Szerencsére pár perc alatt megvoltam az egésszel, a kombiról is és a pirosról is sikerült normálisan, óvatosan lefejteni a felniket és átcserélni őket.
Első alkalommal egy szimpla padlólemezes cserére gondoltam, de persze nem ugyanaz a méret, így az sajnos nem volt kivitelezhető.


Azért mégis csak jobb így a szokásos 5 küllős csillagos felnivel, már csak azért is, mert az 5 ajtós hatchback is ilyen kerekeket kapott és a Focus C-Max is.
Így azért sokkal jobban tetszik.

 


Lassan már az lesz a jelmondatom hogy: "Ha a Minichamps elb.ssza, akkor Dr Tóth megoldja." :D
Akár a BMW 3-as kombi hiányzó irányjelzős kialakítását, a Focus bal hátsó lökhárítós lámpa hibáját, vagy egy kombi kerék cseréjét illetően :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.10.16 0 0 2636

Minichamps Mercedes-Benz C-klasse T-modell:

 

 


Ervin Mihálycsik keresett meg ezzel a szépséggel.
Rögtön rárepültem az ajánlatra, mert a Merciket Én is elegáns példányoknak tartom, de Én leginkább ezüst színben imádom őket, ahogy minden forma jól kivehető rajtuk.
Persze azt Én is elismerem, hogy van olyan típus, amelynek nem feltétlen áll jól ez a szín.
Noha még épp csak megvettem neten egy nagyon keresett modellt, erre már nem volt lóvém, mert noha egy 20-as félre volt rakva a börzés 3 lebeszélt példányomra, viszont az illető jelezte hogy azok még nem jöttek meg.
Így hát változott a dolog, akkor gondoltam nem nézek ki börzére mert nincs értelme.
Csak azért a 3 példányért mentem volna.
Így meg noha megmaradt a rájuk szánt összeg, csak úgy nézelődni nem akartam volna, így inkább nem mentem.
Szerencsére így kölcsön se kellett kérjek és említettem is Ervin kollégának, hogyha hazafelé jön börzéről szóljon és akkor intézzük.
Mivel nem tudtam pontosan mikor érkezik, gondoltam elmegyek a sarki kisboltba - lévén Muter úgy is leküldött hogy hozzak pár zsemlét Faternak és amúgy is le akartam menni - majd miután azzal megvoltam, a közeli másik oldalon lévő virágboltba betértem egy szál rózsára, amivel megleptem Mutert szülinapja alkalmából.
Utána indultam haza és még beugrottam a garázsba hogy vigyek fel egy üveg üdítőt, Faternak egy karton vizet, meg magamnak pár Watt energiaitalt és vártam kicsit.
De aztán gondoltam felmegyek és majd újra lejövök, lévén ki tudja meddig kéne ott várnom a garázsban.
Felmentem, benyomtam a reggelimet, öblítettem.
Épp hogy csak lecsúszott az utolsó korty, akkor hívott Ervin kolléga és említette hogy pár perc múlva itt lesz.
Meg is jött egy ugyanolyan - csak későbbi kiadású - Passat kombival mint a mienk, mely persze más színű és itt-ott kicsit más, majd meg is történt a modell-pénz gazda csere.


Elől szép formára kialakított lámpákat kapott, imádom hogy még a rovátkák is láthatók rajta.
Szép krómos hűtőmaszk és a kis kiálló Mercis embléma.
A kilincsek is szépek és tetősíneket is kapott.
Kapott egy egyszerű rendszámot is, alul két ködlámpa berakás.
A tükrök színre fújtak, ráadásul üveg irányjelzős kialakításúak.


Hátul szép piros Merci rovátkás hátsó lámpák.
Ezt bírom a legtöbb példányban, hogy ez a Mercis féle jellegzetesség megtalálható a típusaiknál legyen az a B vagy az E osztály.
Fent kapott egy féklámpa csík festést, mely mondjuk inkább lehetne üveg, ez picit rontja számomra az összképét, szintén a rendszám, egy dupla lefelé konyuló kipufogó mely hivatott a lendületesen szétáramló "zöldkártyát" szimbolizálni :D


Remek.
Végre ez is meglett :D


Szóval Muteromnak volt szülinapja, mégis Én leptem meg magam egy ilyen szép ajándékkal :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.10.13 0 0 2635

Altaya Nissan Sunny:

 

 


Mint az köztudott - bár lehet hogy van akinek új infó lesz - a görögöknél is indult egy autós sorozat a Hachette kiadásában.
Választékos, noha vannak benne olyanok melyekkel már mi is találkozhattunk, beszerezhettük, de olyanok is, amiket még más sorozatban sem láttam.
Mondjuk nem is annyira érdekes példányok.
Olyanok vannak benne mint a DeA kiádásban megjelent Bogár, vagy a Lada 2105 - persze megint a 2107-es kasznijával kihozva -, Dacia 1310 sárgában, vagy pl az Austin Montego, mely még nem volt más sorozatban, de nem is mond különösebben semmit.
Viszont mikor megláttam hogy lesz benne ez a Nissan, ez mindenképpen "betervezős" státuszt kapott.


Épp ráírtam egyik délután Emberemre, mivel érdeklődtem hogy merre járhat a járgány, mivel lassan már egy hónap is eltelt hogy megnyertük a licitjét, de pont akkor írta hogy aznap parkolt be.
Így délután mivel még terveztem elugrani egy másik helyre, említettem hogyha jó, akkor beugrok érte.
Viszont ennek is elszállt ám az ára.
Az eBayen olyan 12 000Ft körüli árakban mozgott, és noha lehet kifogni kb 6000Ft-os induló árral licitről, nem biztos hogy annyiért meg is nyeri az ember.
Szerencsére nekünk sikerült, és ahogy lenni szokott körbenéztem az eladónál, de nem találtam mást az eladó portékái között, így csak ez a masina jött.
De ha úgy vesszük még így is hogy megnyertük alapáron, nem úsztam meg hogy ne válljon kicsit drágább modellé.
Persze a szállítási költséget mindig egy szükséges rossznak tudom be, de ezért szoktam általában pakkokat venni, mert ha egy modellt veszek és ha jó áron is, a szállítási költség van néha annyi mint maga a cucc ára.


Mikor átmentem Emberemhez érte, lejött, átadta, beszélgettünk 2-3 percet s közben láttam hogy eléggé nyomott a blisztere.
Szegény - gondoltam - de legalább megúszta, magának a modellnek nem lett baja.


Elől jó kis lámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes berakással.
Jó a kis osztott hűtőmaszk is, mely külön berakás és a Nissan embléma is látható ami festett.
Mondjuk az autó eleve ezüst színe miatt annyira nem feltűnő, de legalább ott van és látható.


A tükrök jók, az ablaktörlők is, oldalt díszítőcsíkot és kilincsfestéseket is kapott, sőt az oldalsó irányjelző is ki lett emelve.
Kapott egy típusfeliratos rendszámot és a belső is eltérő színű a műszerfaltól.
Tetejére kapott picike antennát, jelen esetben jó hogy csak pont akkorát, mivel a nyomott bliszter miatt nem valószínű hogy az megúszta volna.


Hátul szép hátsó lámpákat kapott, ahogyan kell.
Középre kapott egy fekete műanyag berakást, rajta a Sunny rendszámfelirattal.
Alulra kapott egy kipufogót jobb oldalra, bal oldalon pedig a vonószem rész is megvan csinálva.
Megkapta a bal lámpánál a Sunny feliratot, középen szintén a Nissan logó, jobb oldalon pedig az 1.4SLX jelzést.


Nissan modellek amúgy sincsenek olyan gyakoriak modellben, így ez jó dolog hogy kihozták, noha lehetne még jó pár példányt kihozni belőlük és nem mindig az erőltetett izom változatokat nyomatni.

FERENSZ Creative Commons License 2023.10.10 0 0 2634

DeAgostini Skoda Felicia GLX:

 

 

 

Eredetileg csak ez a példány lett volna lebeszélve a börzére, de mint tudjuk ha börze, akkor nagyon ritka hogy az ember csak azzal jön el onnan amit tervezett :D
Ez most is így lett.


Nagyon vártam ezt a Felicia példányt mikor megláttam hogy érkezni fog a cseheknél futó sorozatban, de sajnos azt is láttam hogy lesz vele meló.


A börzéről már készültem indulni miután beszereztem a Bogarat és a Renault 11-est, így gondoltam ráírok Ivkovic Peet cimborámra hogy merre jár, vagy mikorra várható.
Szerencsére már úton volt, így nem volt sok idő míg befutott, közben kint vártam az autóban.
De aztán gondoltam addig inkább még visszamegyek és teszek még egy-két kört, hátha belefutok még valamibe.
Pár perc múlva meg is szólalt a telefonom, Ő hívott, kint várt és hozott is magával 2-3 darabot hogy kedvemre megnézhessem, kiválaszthassam azt amelyik a leginkább tetszik (ezért ezúton is köszönet)
Mivel újságos modellről lévén szó, persze mindegyiknél alaposan meg kell nézni a dolgokat - szerintem ezzel így vagyunk akár a Legendás Autók, vagy akár a Vw Hivatalos Modellgyűjtemény darabjainál is, bár utóbbinál talán kisebb a hiba százalék - és most így tettem ezeknél is.
Az egyiknél a mocitetőn volt valami kis festés dudor, a másiknál a csomagtartó ajtó bal oldalán lévő vonalvezetés nem volt teljesen ép a formaöntvényen, de sajnos ennél is volt hiba.
De ez van.
Így hát kiválasztottam az aránylag legkisebb hibafaktorral lévő példányt, miközben el is beszélgettünk pár percet Peet cimborával az adott típusról mert ez már az "Octaviasított" orrú Felicia, meg hogy mik voltak még a különbségek, mert mint ez a példány is látható fekete díszítőcsíkos, de a kilincs és a tükrök pl színre fújtak, meg ilyesmi.
De ezeket Peet kollega jobban vágja.


De lássuk a járgányt:


Elől szép lámpákat kapott, alatta ezüst- vagy krómos kiemeléssel.
Króm Skoda emblémás hűtőmaszkot is kapott, valamint alul is ki vannak emelve a részek és két kis ködlámpás berakás is került bele.
Jópofa hogy kapott rendszámot is.
Az ablaktörlők is szépek, se nem vastagok, se nem vékonyak.
A belső is jó, fekete belső, más színű műszerfallal és ülésekkel.
Egyébként tetszik a régi féle Octavia is, ami leginkább a Kaden kiadásában ismert, azt is kihozhatnák frissebb kiadásban, mivel a kombi már szép modellautó volt, de a szedán, régebbi kivitel, műanyag kerekekkel és sima piros hátsó lámpákkal.
Annál se ártana egy verzió frissítés...........bár mint meglepődtem ismét felbukkantak mostanság Kaden Skodák....mert újra gyártják őket.


De visszatérve a Felicia-ra nézzük a hátsóját:


Mint mondtam: lesz vele meló.
A hátsó lámpák szépek, de nem tudom milyen rejtélyes okból maradt ki a tolató-irányjelzős rész feketére csinálása.
Lévén nem kizárt hogy esetleg lehetett ilyen lámpákkal - később, valamilyen külön utángyártott darab vagy ilyesmi - de gyárilag, mindig fekete az a rész.
Szóval ez elég ciki hogy erre nem tudtak figyelni.
Szintén megkapta a rendszámot hátra, ezúttal az aktuális környezetvédelmi besorolásos jelöléssekkel.
Szép a Skoda embléma és a Felicia GLX felirat is felkerült rá a jobb lámpa és a rendszám közé, természetesen a megfelelő betűtípussal.
A hátsó szélvédőbe fent még féklámpa csíkot is kapott, valamint a tetejére is egy pici antenna csonk berakást.
Ez utóbbi jópofa, bár sok értelmét nem látom.


És akkor gondoltam előkapom az Abrex féle korábbi változatomat, hogy csináljunk egy összehasonlítást.
Nem kérdés hogy az Abrexes változat minőségibb, mert jelen példányunk ugye mégis csak egy újságos kiadás, de azt kell mondanom hogy egyik sem hibátlan.
Az Abrexesnél ködlámpa festések vannak, amik mondjuk lehetnének üvegek, de annyira nem gáz, így is jó hogy próbálkoztak.
Persze ami leginkább különbség, az az első lámpák és a hűtőmaszk.


Mint említettem: egyik sem hibátlan.
Érdekes hogy a mostani újságos változatnál meg tudták csinálni a megtört hullámküszöböt, amit mindig imádtam a Felicia-nál, míg az igényesebb Abrexnél erre nem tudom hogy nem sikerült odafigyelni.
Érdekesség egyébként hogy anno ezt meg is írtam nekik rendesen.
Utóbbinál azért is érdekes, mert érdekes módon a pickup változatnál tudtak rá figyelni.


És mint megint ahogy említettem: lesz vele meló.
Az Abrexnél nem kérdés hogy szépen szintbe van a fekete csík vezetés a hátsó lámpán lévő résszel is, ami így fedi az irányjelző és tolató részeket, de a mostani újságos példánynál nem tudom hogy nem tudtak erre figyelni.


Gondoltam szétkapom a modellt és megnézzük belül is, már csak azért is, mert a gurulással nekem gondok voltak.
Nem akart rendesen gurulni.
Legalábbis a hátsó tengely, de az első is szenvedett kicsit.
Arra gondoltam hogy lekapom a felniket a tengelyről, de természetesen nem akartak jönni, de végül is sikerült leoperálni őket.
A propeller felni természetesen a benne lévő féktárcsa résszel jött le.
Gondoltam hogy azt is kiveszem, de féltem hogy akkor teljesen elbarmolnám, így végül is inkább a féktárcsát ott tartó kis belső peckeket csippentettem le a felni belső részéről.


Itt látható a hátsó tengely, melyről már lekaptam és visszahelyeztem és a kikapott első tengely még rajta a féktárcsát tartó pecek résszel.

 



Miután itt is lecsippentettem visszakerült a helyére és máris remek a gurulása a modellnek.


A belső szép és igényes.
Fekete műanyag, de más színű műszerfal és ülés berakásokkal ami feldobja és a kormány, valamint a középkonzol rész is szépen kialakított, melyen minden kis gomb, kapcsoló jól látható.
Sőt az ülések közt és elől a sebváltó előtt még a pohártartó részek is jól kivehetők.


Elől elkent végek vannak a kaszni belsejében, gyanítom az első lámpák és a krómos hűtőmaszk egy közös elem - de lehet külön - valamint a rendszám is így lett rögzítve.


Hátul viszont sajnos nincs elkent vég, tehát ezek szerint ragasztással berakott hátsó lámpák vannak, az enyémen a jobb hátsó lámpa alatt látható is kicsit a nyoma, de ez lehet a képen nem látszik, így viszont problémásak lehetnek kikapáskor.


És ha már a hátsó lámpa, amiről nem egyszer volt szó hogy el lett rontva: helyrehoztuk :D
Mivel rovátkás így szerencsére kicsit könnyebb dolgom van, de először a felső piros rész alját emeltem ki kicsit pirossal, kevésbé látszódjon ezáltal a fehéres rész, majd miután megvolt a másik is, következhetett a fekete kiemelés.
Mivel rovátkás - tehát van mélyedés - gondoltam majd abban futtatom a toll hegyét, de akkor sajnos a csomagtartó ajtón lévő csíkhoz képest jelentősen vastagabb lenne, így végül is inkább óvatos finom mozdulatokkal megpróbáltam a vonal-mélyedésen belül maradni.
Szerintem jól sikerült :D


Így azért mégis csak jobb és reálisabb.


Persze később mikor Ádám Szegedi jóvoltából megismerkedtem Szabó Bencével is - ki itt lakik tőlem szó szerint egy köpésre - csináltattam vele Skodás felniket is, mivel a Felicia példányt - rendszerint - általában alap felnis kivetelben lehet látni.
Így muszáj volt őket lecserélni :D

 


És persze akkor már kapott egy plexit is, lévén úgy is lett az utóbbi időben nem egy darab és tökéletesen passzol is rá, így a bliszteres csomagolás a múlté :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.10.07 0 0 2633

Hongwell Vw Beetle:

 

 


Mint már előző posztomban említettem, láttam egy eladót - akinél elhaladva hallottam hogy külföldi - és láttam nem egy Cararama dobozos modellt a dobozában, igaz élükre állítva.

Így sajnos akkor még nem láttam mik vannak benne, de folyamatosan kóricáltam a közelben, hogy lássam amikor rendesen kipakolja őket.
Végül is aztán mivel már a sok cuccának java kikerült, ezek és szintén újságos kiadványos Citroen modellek, lent kerültek helyre egy dobozban és amint ott teremtem, elkezdtem átnézni őket.
Meg is lepődtem mikor ez a kezembe akadt, mivel nem egy különböző színváltozatom akad már belőle - normál, cabrio és ponyvatetős változatban - de ez a bordó még nem volt meg idáig.
Ráadásul a dobozban találtam még egyet belőle.
Megvizslattam, de mindkettő oldalán láttam hibákat - legalábbis akkor még azt hittem - így a kevésbé hibásra esett a választásom.
Ezek még a régebbi kivitelek, mivel még külön tükör berakásosak és ezt abból is gyanítom hogy tekintve a doboz állapotát, valamint a bal belső sarkában lévő feketés szövet féle szennyeződést, gyanítom hogy egy pincében pihenhetett eddig valaki gyűjteménye kínálatában.
Épp azon gondolkoztam már kint ülve a kocsiban, hogy a f.szért nem lehet megcsinálni hogy mind egységes legyen.
Ugyanis vannak olyanok:


Amelyeknél fordulnak az első kerekek és króm Vw emblémás dísztárcsáik vannak és nyithatók az ajtók.
Aztán vannak olyanok, melyeknél még megvan a krómos dísztárcsás rész, de már nem fordulnak az első kerekek és az ajtók sem nyithatók már.
Aztán megint vannak olyanok, melyeknél már ilyen szürke műanyag felnik lettek.
És van a - jelenleg - legutolsó széria, melynél már a külön tükör berakásokat is lehagyták a modellekről.


Később - miután kivettem a dobozából - hogy Én hülye ami festékhibát annak véltem az oldalán (mondjuk van sajnos) az a két ajtózsanér, az ajtó elülső függőleges csíkjánál :D


Természetesen miután kicsit megtisztogattam jöhetett a fényképezés.
Frankó ez a szín, ebben még nincs meg.
Persze azt csak ilyenkor vettem észre hogy a nózi foganytún van egy kopás, de mivel az amúgy is ezüst csíkkal kiemelt és mivel a kopás is pont ott függőleges irányú, így fel sem tűnik annyira (most persze igen, mert most külön említettem).
Azt szeretem ezeknél a Hongwell Bogaraknál, hogy megadják a módját.
Legalábbis még eleinte.
Ami krómnak kell legyen rajta, az króm.
Akár a lökös, akár a külön kis irányjelzős berakások, akár a fellépő, vagy a tükrök, (a korábbi példányoknál a dísztárcsák), a hátsó lökös, a hátsó lámpás elemek, stb...
Persze itt még a kipufogónak is annak kéne lennie, de nem is ez az érdekes, mert ennél fekete műanyag lett, hanem hogy ezen van vonóhorog.
Ez érdekes.
Nyilván így hozták ki, mert voltak utánfutós kivitelek és gondolom így külön is eladták őket, de persze akkor már nem figyelték milyen alvázzal, így ezen meglepődtem hogy van vonószeme, mert ilyennel így külön kiadásként még nem találkoztam hogy lett volna rajta.

FERENSZ Creative Commons License 2023.10.04 -1 0 2632

Norev Renault 11:

 

 


Megvolt egy újabb börze a Legenda és a KMO változatból is, aztán egyszer csak hallom valakitől hogy az adott hétvégén lesz Legenda.
Na gyorsan utána is néztem és tényleg.
Időközben Ivkovic Péter barátom is jelezte hogy elérhető nála egy példány a Skodás sorozatból, így azt is lebeszéltük hogy akkor átveszem ott.
Reggelemet a szokásos módon indítottam.
Lementem az autóhoz, láttam hogy picit deres a szélvédő, de gondoltam csak nem kell majd kaparásznom és elég lesz pár spricc szélvédőmosó rá.
Így is lett.
Utána utamba ejtettem a közeli mekit ahol McReggeliztem, lévén van itt már nálunk egy Burger is, de az 8 előtt nincs nyitva.
Így miután kikértem, nem ültem be, hanem kivételesen az autóban fogyasztottam el pár perc alatt, közben hagytam járatni a motort, had melegedjen be kicsit, mert a Legenda közel van hozzám alig pár kilométerre.
Miután a reggelit letudtam odaértem, szerencsére még volt hely is, de mivel még csak kb fél 8 körül járt az idő a kocsiban üldögéltem még kicsit, mert mondom a legtöbb cucc még akkor is úgy kerül ki az asztalra a nagy kipakolások közepette.
De aztán 7:50-kor kiszálltam és bementem, azon a 10 percen már nem múlik :D
Szokásomhoz híven rögtön jobbra fordulva jártam be a helyet, de már az első-második asztalnál kiszúrtam ezt a szép 11-est.


Noha megvan az Inolvidables sorozatból pirosban és a kicsit más orrú és teljes egészében végigfutó hátsó lámpás változatban, sőt egy fehér Turbo változatom is akad belőle korábbról, most viszont mégse tudtam kihagyni.
Egyrészt mert jó volt az ára, másrészt mert kékben amúgy is terveztem volna.
Ugyanis gyerekkoromban szintén kedvenc volt a kék Matchbox taxi változatban, 8dot kerekes variánsban.
A modell nem gyári talapzatán van, gyanítom is hogy inkább papírdobozos kiadás volt, mivel a Noreveknek vannak ilyen kiadásaik, de az eladó - vagy a korábbi tulaj - berakta egy plexibe így nyilván többért el tudta adni.
És igaza van.
Sokat számít egy modellnél hogy nem csak hogy sértetlen, hanem megvan-e a csomagolása-doboza.
Előtte is épp álltam egy másik eladónál - mint kiderült külföldi, akitől majd a következő szerzeményem lesz bemutatva - és ott is váltott pár angol szót valakivel, ahol az árról beszéltek.
Beírta telefonba mennyi, mire a leendő vevő jelölt próbálta kicsit olcsóbban megszerezni lévén "no box" azaz a modellnek nincs doboza - említette az eladó felé.
Miközben mentem a másik irányba beleütköztem Németh József (Kingsman Ügynök) Úrba, kin meg is lepődtem hogy ismét láthatom eme börzén, lévén a múltkorin is öröm és felüdülés volt számomra találkozni vele, mivel nem számítottam Rá.


De térjünk vissza a járgányra.


Azt természetesen rögtön észrevettem hogy a bal első keréknél a gumi nem rendesen fekszik rá a felnire, gondoltam hogy le kell majd kapni és a kis kiálló sorjás részt lecsippenteni.


Ez alig volt pár perc és már kész is.


Ami érdekesség hogy a vetező oldali ajtón a fekete rész nem sikerült jól - ez fel se tűnt idáig csak most hogy nézem a képet - azt hittem nincs, de látható hogy van, legalábbis a külső szegély.
A tükrök meg egyébként bent vannak a helyükön de lötyögnek-mozognak.
Ez elvégre is nem probléma, amíg nem esnek ki :D


Természetesen a börzén belebotlottam a James Bond féle kiadású Taxi változatba is, egy percig talán gondolkoztam is rajta, de mivel nekem amúgy sem rémlenek nagyon emlékek abból a filmből, meg most már nem egy 11-esem van, nem vágytam egy újabbra.
Persze a Matchboxos gyerekkori emlék miatt talán megérné, majd meglátjuk.
Nem zárom ki a lehetőségét.


Elől szép lámpákat kapott, jó a Renault emblémás festés is.
Kapott két sárga irányjelző festést - mondjuk jobb lenne üveg - alul pedig két ködlámpás berakást.
Az ilyet nem nagyon szoktam érteni, hogyha elől a berakást meg tudják így csinálni - de ez még hagyján - de hogyha alul a lökösben külön elemként szintén meg tudják csinálni a ködlámpás berakás, akkor itt már miért nem?
Kis antenna is került felülre és a belső is szép.


Hátul reálisan kialakított égőelosztásos lámpát kapott ahogyan kell.
Felül fehér, középen sárga, alul pedig piros, ahogy kell.


Gondoltam elő is kapom a korábban beszerzett kék változatomat, melynél meglepődtem, hogy volt ilyen orrú és teljes egészében végigfutó hátsó lámpás kialakításban is.

 

FERENSZ Creative Commons License 2023.10.01 0 0 2631

MG GT:

 

 


Az MG név már bizonyára ismerősebben cseng, nekem mégsincs nagyon modellben.
Talán a fehér cabrio Hongwell példányom, de ennyi.
Amúgy korábban a DeLorean-nál azt hittem szintén a GMC név van kiírva, aztán láttam hogy DMC, vagyis gondoltam hogy a DeLorean Motor Corporation (- Ki az a "korporésön?", - Bunkó vagy Bugsy!) akar lenni az a rövidítés.
Az MG-nél sose jutott eszembe hogy mi lehet a rövidítés, azt hittem simán csak így hívják a gyárat, pedig ennek is van rendes neve.
Az MG rövidítés ugyanis a M-orris G-arage gyárat takarja.
2006-tól 2011-ig volt köze a NAC - azaz Nanjing Automobile Corporation - céghez is, gondolom ez a mostani példány is egy ilyen kínai piacra készült "szedánosított" változat.
Jó hogy meg tudtam szerezni, ugyanis lehetett az eladó termékei közt találni, de egy fehér GT (vagy mivel ez is GT megnevezésű alapból, akkor az legyen "Gt GT") változattal együtt, rendesen sportosítva - fekete kerekek, spoiler hátul stb... - de Én csak erre vágytam.
Szerencsére mielőtt még elküldtem volna a linkeket, előtte még újra átnéztem megvannak-e egyrészt, másrészt hogy indult-e valami újdonság és ott volt külön az elérhető tételek közt.
Ugyanis annyira akartam hogy képes lettem volna megvenni a fehér GT változattal, de persze az nem kellett volna - nem, nem adtam volna el attól - de így legalább nem annyit fizettem a két modellért hogy meglegyen, mint ha csak ezt akartam volna megszerezni.
De sikerült.


Elől szép a formához igazodó és rendesen azt kitöltő lámpákat kapott, alatta egy krómos égőhelyes berakással.
Szép az MG logós hűtőmaszk is, valamint a kidomborodó mocitető is.
Alul kapott egy fekete szellőzős berakást, széleken ezüst ködlámpás kialakítással, igaz festve.
Azt mondanom sem kell hogy ez is napfénytetős változat.
A tükrök is szépek, felül a kocsival azonos, alul fekete résszel és benne kis ezüst - gondolom irányjelzős - kialakítással.


Fűtőszálas hátsó szélvédő, valamint szép, egybe piros lámpát kapott, melyben azért meghagyták a tolatós-irányjelzős részt - csak pont ott fénylik kicsit a vaku - amely rendesen követi a formát és átszeli teljes egészében az autót.
Természetesen a két berakás hely látszik, de annyira nem baj.
Felette ott az MG embléma és érdekes módon itt az első rendszámmal ellentétben az MG rövidítés megválaszolását kapjuk, Morris Garages :D
Ha úgy nézzük nem egy szépség, mivel ez az emelt far magasság, ugyanakkor ha csak a lökhárító részét nézzük mekkora már, de nekem mégis tetszik, mert bejön.
Merész.
Az alsó feketés részben kapott két piros prizmás festést és egy ezüst dupla kipufogót.

FERENSZ Creative Commons License 2023.09.28 0 0 2630

DeAgostini GAZelle 2705 - átalakított modell:

 


Egy másik példánnyal együtt hirdetve láttam meg, de az nem érdekelt, ez viszont rögtön felkeltette az érdeklődésemet.
Noha köztudott rólam hogy imádom ezt a "Transit klónt" mivel nyilván van benne szerepe hogy az oroszok ezt abból koppintották és nekem is nem egy változatom van belőle - még két csináltatott ponyvásom is akad - de ezt ahogy megláttam, máris rárepültem.
Írtam az eladónak - meg a posztjához is kiírtam hogy "írtam" arra az esetre ha az üzenetet nem látná, lévén nem vagyunk ismerősök és olyankor az engedélykérések közé kerül - és máris érdeklődtem rá.
Elsőre kértem még róla pár képet.
Mivel Budapesti, postázással se kellett bajlódni, s miután megbeszéltük hogy érdekelne, kértem írja meg hogy mikor és merrefelé lehetne átvenni.
Közeledett a meló vége, így még gyorsan felírtam az adatokat, telefonszámát egy kis cetlire, meg gyorsan csekkoltam hogy találok oda és nem sokkal később indultam is.
Nem volt gond, mivel még útba is esett, mivel arrafelé szoktam hazamenni kocsival.
Kilépvén melóból szürke felhők közeledtek, kifelé menet épphogy a kocsihoz értem és amint beszálltam, máris hirtelen feltámadt a szél és elkezdett jégdara, meg hó keveréke esni.
De úgy hirtelen.
Mint ha egyik pillanatról a másikra, egy másik bolygón lettünk volna.


Elindultam hát a címre, épp készültem a pirosnál állva megírni egy sms-t az illetőnek hogy kb 10 perc múlva ott leszek, de nem tudtam befejezni, mert időközben zöldet kaptam.
Odaértem, leállítottam a kocsit - szerencsére pont a kapu előtt tudtam megállni - megvolt a pár perc beszélgetés és a pénz-modell gazdacsere és már indultam is haza.
Útközben imádtam mikor ezt az érzést érzem hogy odakint szél és hideg, Én meg pulcsiban ugyan, de a kis járgányomban, véd az esőtől és meleget ad :D


Miután hazaértem előkaptam táskámból a masinát és jöhetett a fotózás.
Azt persze már akkor láttam mikor kinéztem, hogy nem a saját gyári kerekei vannak alatta, amit egy picit sajnáltam ugyan, de azért megkérdeztem hogy rendesen forognak-e, nincsenek-e lefixálva.


Lássuk is hát:


A modell valószínűleg a katasztrófa elhárítós változatból lett átalakítva, ezt több okból is gyanítom.
Ezt abból gyanítom, hogy a mentős változatnak az oldalán a harmadik ablakos rész volt üveg, itt viszont a második, ahogy a katasztrófavédelmisen is volt.
De nagyon jól meg lett csinálva.
Azt nem tudom hogy csak eltávolította róla a jelzéseket az illető és meghagyta ilyen színűnek - mivel eleve ilyen színben volt, csak persze a hatósági jelzésekkel - vagy esetleg újrafestette, ezt nem tudom megmondani, de szerintem csak eltávolította róla, mert a lökös részek ugyanúgy mattszürkék amit nem könnyű megcsinálni és eltalálni.
Viszont haladjunk sorban.


A króm berakásos lámpákat visszakapta, a fehér hűtőmaszkot feketére csinálta (ezt anno Én is cseréltem a saját változatomnál krómosra egy másik példányból).
A tükrök eleve fehér színűek voltak megegyezőleg a modellel, itt feketék lettek (vagy átalakítva, vagy a mentős, vagy esetleg egy másik verzióból megkapva)
Érdekes hogy kapott egy antennát is a mocitetőnél az anyós felőli oldalon.
Abból gondolom hogy a katasztrófavédelmis változat volt, mivel a rendszám mellett láthatók a korábbi kitüremkedés helyei.
Noha a katasztrófavédelmis tetején is volt kiegészítő tetőplató, de nem ilyen terjedelemben.
A szélvédő fölött kapott egy fehér légterelő elemet is, valamint a korábbi gyári változatból - elölről vagy hátulról, bár inkább az utóbbi mivel hátul volt fekete - lévő két kis kiegészítő lámpatestet is megkapta, ezáltal mint ködlámpa vagy extra világítási opcióként erdei túrázásokhoz.
És mint tudjuk ugye az orosz terep nem könnyű :D


Hátul visszakapta az eredeti lámpáit - ez az amiről már korábban is beszéltem hogy ilyen esetben nem szükséges ezüst alákenés - valamint a lököst és a létrát is.
A létra fekete lett - a gyárin ezüst volt - valamint ebből is gondolom hogy nem festette újra csak leoldotta, mert a lökös ugyanolyan színű.
És noha az külön elem a sarkán a mattszürke festéssel, de látható hogy nem üt el a modelltől.
Viszont ami nem gyári az a pótkerék a jobb oldali ajtón - ami igaz sajnos nem ugyanolyan mint a modellen lévők, egyedül ez egy pici hiba talán benne - de így is kiráy és még egy fellépő kis elemet is kapott a lökös aljára.
Ez se gyári tartozék.
Viszont van olyan eleme ami inkább a mentős változatból köszön vissza, szóval lehet hogy az alap modellt a katasztrófavédelmis ihlette, de van alkatrész amit a sima mentősből kaphatott.
Ilyen pl a létra feletti kis ezüst világító lámpatest és az ajtón lévő pótkerék, mivel ennél a változatnál eleve feketék voltak a kerekek (ezt is cseréltem anno egy másikból a saját változatomon ezüst felnisre).


Fent se kutya.
A motorcsónak is remekül meg van csinálva.
A sárga festés gondolom nem gyári, mivel látszik rajta hogy csinált, valamint még más is lesz később amiből gyanítom hogy az.
Viszont a fogantyúk és az evezők is ki vannak rajta emelve, ahogy a táska és az átpántolt takaró elem is.
Hátrébb pedig még csomagokat is kapott.
A sarokban valami átpántolt szürke csomag, egy kosárka, mellette egy kisebb csomag és egy - elsőre akkumulátornak tűnő - piros-sárga résszel átpántolt rakomány.

 


De még mindig van.
Alulra az alvázra fellépő lépcsőt is kapott, valamint belül is meg lett csinálva - a motorcsónakkal megegyező sárga színre - a belső kialakítása és a kormány is ki lett emelve.


Remek darab.
Nem vetem meg mások átalakításos munkáit ha szép és jó.......és főleg ha még az ára se irreálisan magas, hanem mondhatni egy olyan árfekvés, amiért az ember nyugodt szívvel megadja azt az összeget.
Gondoltam hogy szétkapom és csinálok a belsőről is még egy-két képet, de nem sikerült.
Az alvázat noha le tudtam szedni, de a belső nyilván be lett ragasztva, mert a furgon falának belső oldalán ott olyan nyomot találtam, így gondoltam akkor nem erőltetem a dolgot.


Remek munka (y)

FERENSZ Creative Commons License 2023.09.25 0 0 2629

Trumpchi GA8:

 

 


Ezen a példányon is gondolkoztam, de mondom jöjjön.
Igaz ennek nem volt papírdoboza, de az amúgy se olyan érdekes.
Az a fontosabb ami a plexin belül van :D


Elől szép lámpákat kapott, melyek nagyon jól illeszkednek a számukra kialakított helybe.
Ezen kívül alá krómos égőhelyes berakás is került.
Szintén szép a krómos hűtőmaszk.
Alul a ködlámpás részeknél végigfutó ezüst csík kiemelés.
Látható hogy a belsőre is odafigyelnek, mivel nem csak egy egyszerű fekete műanyag belsős berakást raknak bele.
Igaz ha már csengettem értük akkor legyenek is olyanok :D
Azt persze mondanom sem kell, hogy ez is napfénytetős kivitel.


Hátul nagyon szép piros üveglámpákat kapott, alatta krómos berakással, melyen még a led pöttyök is kivehetők, és egy króm berakás is végigfut a lámpák közt a csomagtartó ajtón.
Vagyis javítom a "berakás" jelzőt, gyanítom az van kialakítva az üveg lámpa alatti résszel együtt, de nagyon jó.
A lámpái kicsit nekem olyan Maserati benyomásúak, de ennek ellenére is bent tartottam a résztvevők közt mivel tetszik.
Természetesen szintén kapott egy logót és a kínai betűkkel kiírt típusnevet.
Alul két krómos kipufogó mely kicsit vagányabbá teszi, igaz azt nem tudom hogy berakás-e vagy csak festve van, de nagyon jó, ráadásul felette még a piros prizma festések is meg vannak csinálva.


Úgyhogy érdemes kínai modell-márkák modelljeit is gyűjteni, mivel igényes kialakítású modellekes kapunk a pénzünkért.
Persze körül kell nézni, mert ezek közt is akadnak műanyag modellek, de azok is vannak már néha annyira jók, hogy nem mondaná meg róluk az ember hogy nem fém.

FERENSZ Creative Commons License 2023.09.22 0 0 2628

Trumpchi GA6:

 

 


Hát igen, haladunk sorban.
Nem tehetek róla, de Én ugye általában "ami tetszik" alapon vásárolok-gyűjtök.
Így ha látok egy modellt, ami tetszik, megveszem, akár ismert márka, akár a kutyának nem mond semmit a neve.
Pl a BMW X4-es terepjárót is undorítónak találtam, modellben mégis nem egyszer szemeztem már vele hogy lehet beszerezném.
Szóval, van ez így.


Megfigyelhető kínai pakkom résztvevői közt, hogy többségük szedán, mivel ugye az ázsiai ország leginkább "szedán orientált" - pl a Suzuki SX4-esből is ezért készült terepjáró létére egy szedán kivitel is - valamint a színválasztások is jók.
Noha eddig talán a BYD volt az egyetlen mely vagány és merész formavilágával, lámpás kialakításával, a metálnarancs színével is az első helyen állt.
De most itt ez a szép nagy bordó dög.


Elöl szép lámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes kialakítással.
Szép a nagy krómos hűtőmaszk is.
A lökösökön lévő fekete rész, az ezüst kiemeléssel és ködlámps kialakítással külön berakások.
Természetesen ez is napfénytetős modell ahogy eddigiek közül szinte mindegyik.
(Hmm ezt eddig nem is néztem, a Kínaiak úgy látszik szeretik az eget kémlelni)
A tükrei is jók, noha igaz itt az anyósülés felőli oldalon kissé nagynak és merésznek tűnik a formája.
A dobozos képen látható oldalról hogy a felnik is jók és mögöttük a tárcsafék is látható.


Hátul szép piros lámpákat kapott, mely végigmegy a modellen a tetejét szegélyező krómcsík berakással együtt.
Alatta még a ledes kialakítás is látható.
Természetesen ez is kapott egy logót pont középre a krómcsík fölé és a kínai karakteres megnevezéseket.
A tetején szintén cápauszony antenna, az ablaknál a féklámpa csíkot is megcsinálták, alul pedig a formát követő ezüst peremes festett rész, mely kiemeli a két kipufogót és a három piros festés is jól látható (kettő ezek közül gondolom prizma, a középső gyanítom a ködzárófény).

FERENSZ Creative Commons License 2023.09.19 0 0 2627

Trumpchi GA4:

 

 


A Byd megnevezés is furcsa volt elsőre, de ez a Trumpchi már még inkább mosolyra fakasztja az embert, legalábbis nevet illetően, mert formára egy elegáns, áramvonalas szedán.
Persze a kínai piac nagy.
Olyannyira, hogy ismert Európai vagy Amerikai gyártóknak is vannak kínai piacra szánt példányai és persze hogy kell "hazai" is az adott országba.
Bár azt meg kell hagyni, hogy ez a Trumpchi olyan mint egy elhibázott tüsszentés, mikor valaki Trump nevét akarja kimondani és rögtön tüsszent egyet utána :D


Ez egy olyan példány volt, melynél gondolkoztam hogy az élmezőnyben tartsam-e pakkom részeseként - egyet így is eltávolítottam belőle, de azért annyira nem is kár - ennek viszont megkegyelmeztem és benne tartottam.


Elől szép lámpákat kapott, alatta égőhelyes berakással.
Szép a nagy krómos hűtőmaszk, mely még a lámpák felett is folytatódik.
Jópofa a - gondolom - ködlámpás kialakítás az íves fekete részzel körbekerítve.


Hátul is szép lámpákat kapott, meghagyva benne a tolató-irányjelzős kialakítást.
Kapott egy arany színű logót, valamint a kínai betűkkel kiírva a típust.
Fent ismét kis cápauszony antenna, hátul pedig meg vannak még csinálva lent a fekete bemélyedések is, és a prizmás kialakítás is.


Nem rosszak ezek a kínai járgányok.
Ha valóságban nem is biztos, modellként mindenképp érdemes a gyűjtői repertoárban birtokolni őket, mivel igényesek :)

FERENSZ Creative Commons License 2023.09.16 0 0 2626

Byd Qin DM Pro:

 

 


Hát igen, mostanság kínai modellek fognak érkezni.
Ennél is elcsábultam, noha Én is úgy voltam vele mikor összeállítottam a pakkot, hogy "minek ezek nekem?"
Hisz nem mondanak semmit, nem láttam még ilyeneket - valószínűleg nem is fogok - de mégis tetszenek na.
Egyszerre elegánsak és merészek és a gyűjtői véna már csak ilyen.
Ha valami megtetszik...


Meg kell mondjam, hogy ennél a modellnél eleinte műanyagra gondoltam - ezt a tükrökből gyanítottam - mivel ennek a modellnek ez az egyedüli gyengéje, de tévedtem, ugyanis fém modell.
Bár a dobozával együtt is - ami mondjuk belül bliszter formás - alig van súlya, ez volt a másik ami miatt műanyagnak hittem még akkor is, mikor a kezembe vettem, pedig fém modell, de lesz még itt más meglepetés is.
Mint már előzőleg említettem, utánanéztem a BYD márkának is hogy minek a rövidítése.
B-uild Y-our D-reams - azaz É-pítsd M-eg Á-lmaid vagy mondhatni V-alósítds M-eg Á-lmaid.
Mondjuk ÉMÁ vagy VMÁ márkaként még hülyébben hangzana, de ez nyilván csak a mi fordításunkra értendő :D
Bár mondjuk érdekes hogy néha mikből és hogyan lesznek márkanevek, múltkor elgondolkoztam ezen.
Pl a DeLorean-t azt hiszem sokan ismerjük, mégis egy John DeLorean nevű úr volt a névadó.
Aztán ott van a Ferdinand Porsche, amiből ugye lett a Porsche.
Vagy a Toyota, aminél - ha jól emlékszem - Toyoda volt az alapító igazgató neve.
De ott van még ugye a Suzuki, amit szintén manapság márkaként ismerünk, pedig valakinek a neve volt.
Szóval néha érdekesek.
Erre is most még furcsán nézünk ha kiejtük mint autómárkát hogy BYD, de pár éve már lehet hogy jól ismert márka lesz.
A kínaiaknál mindenképpen, mivel az egyik legsikeresebb márka náluk.


Elől szép lámpákat kapott és jó a krómos hűtőmaszk is, mely még a lámpák tetejénél is végigmegy.
Megkapta rá az aktuális logót - ami a rendszámon lévő felirattal azonos ha jól látom - és a Pro DM jelzést is.
A C alakú ívekben is szép az ezüst kialakítás és a mocitető is áramvonalas.
Mint azt már említettem, a tükrös kialakítása miatt gondoltam műanyag modellnek, de meglepődtem mikor szétcsavaroztam hogy bizony fém.
Kár hogy a tükrökre nem gyúrtak rá jobban kicsit, mert ez olyan Noreves megoldás, bár ez még mindig fentebb áll tőle, mert ez legalább tudott neki gumis kerekeket adni, ha a karosszériából eredő tükrös is a kaszni.


Hátul is szép lámpákat kapott, mely végigmegy a csomagtartóajtón - a korábbi változattal ellentétben ennél elegánsabban és teljes egészében - és középen a felső részt ezüstre csinálták, de ha jól megnézzük még a ledes pöttyök is látszanak a lámpák mögött.
Szintén kapott egy fűtőszálas hátsó szélvédőt, melynél fent meghagyták a - gondolom - féklámpa helyét is.
Az autó színe ellenére is jól kivehetők a rendszám két oldalánál lévő piros prizma festések is.


De még nincs vége.


Mint azt már előzőleg említettem, szétcsavaroztam korábban a modellt, de akkor lepődtem meg hogy az alján van még egy kis külön rész, szintén csavarozással rögzítve.
Gondoltam megnézem mi az, noha már sejtettem.
Elem berakásának a kialakítása.
De még mindig nincs vége.


A modell - ahhoz képest hogy a tükrei sajnos a gyengéi és hogy fém modell - hátrahúzhatós mechanikát is kapott, melynek a helye látszik is az alvázon középen, valamint persze láthatjuk azt is, hogy miért kell bele elem.
Kapott két kis led diódát, amik az első lámpák világítását szolgáltatják.
Remek.
Láttam képet ilyen BYD 1:43-as modellről, ahol égtek a lámpák - vagy a papírdobozán - de azt hittem az csak ilyen trükközés, kozmetikázás, effekt, amivel feldobják egy adott terméknek a képét jobb színben bemutatva az aktuális terméket, vagy növelve az eladhatóságát.
Mint mikor pl egy gyorsétteremben tudod milyen hambit kapsz, de a reklámban mégis máshogy néz ki.
Így kéne minden modellt megcsinálni, sőt még fel lehetne dobni hogyha a hátsó lámpák is világítanának :D
Mekkora lenne már :D


Azóta mondjuk próbálkoztam háromféle elem változattal is, de nem tudtam rájönni milyen kellhet bele - vagy nem működik - mivel egyáltalán nem sikerült világításra bírnom.


Nem baj, ez úgy is csak egy kellemes plusz, amitől a gyűjtő ismét gyerek és feldobja hogy ilyen opciója is van a modelljének, de még ha nem is működik, így is imádom :)

FERENSZ Creative Commons License 2023.09.12 0 0 2625

Byd Qin:

 

 


Egyik alkalommal nézelődtem a neten, és a figyelmembe akadtak szép formavilágú autómodellek, de mégis olyan márka megnevezéssel, melyek nekünk semmit sem mondanak, vagy még nem is hallottunk róla esetleg.
Korábban is vásároltunk már az eladótól, akkor a kínai piacos Vw modellek jöttek.
Igen, részben sejthető hogy ismét kínai piacos modellek érkeznek a repertoárban, de ezúttal nem Volkswagenek, nem is más, hanem egyenesen - most itt a kínai piacos jelző vicces lenne - tehát egyenesen kínai márkák modelljei következnek.
Miután a pakk összeválogatása megtörtént, elküldtem a linkeket Emberemnek ki meg is jegyezte, hogy "Mik ezek, Jézus?! :D"
De Én amondó vagyok, nem vagyok kínai - számunkra ismeretlen - márkájú autó(modelle)k ellen sem, ha egyszer formára tetszenek-bejönnek.
Főleg ha még a kidolgozásuk is olyan, amire az ember joggal és okkal mondhatja hogy modell, nem játék.
Így voltam ezeknél is.
Nem egyet megnéztem, tetszik, ráadásul szép, igényes kidolgozásúak, legtöbbjük fém modell, gumis kerekekkel, üveg lámpákkal.
Noha meg kell mondjam hogy nem voltak olcsók, főleg mert még a megérkezésükkor is volt egy 10 000-es plusz kiadás rájuk vámként, de így is úgy érzem megérte.
Gyűjteményem ezáltal már nem csak Európai hanem kínai (márkájú) modellekkel is gyarapodott.
Komoly fejtörést okozott, hogy milyen sorrendben is mutassam be őket, mert van benne még a többitől is érdekesebb darab - pl a második példányunk ami majd ezután jön - de végül is úgy voltam vele, hogy egyrészt haladjak a kinézett sorrendben, kb a bemutatások felekor járva pedig értelemszerűen a márkamegnevezés alapján.


Nem semmi ez a masina.
Bár ha azt mondjuk "Byd" elég furcsán hangzik, vagy szinte nem mond semmit.
Lerí róla hogy kínai, de attól még nem feltétlen gagyi, hisz manapság már az autók gyártása során is változott a "kínai=gagyi" megítélés, hisz kínai között is van persze gagyi és van minőségi.
Ráadásul utána is néztem hogy mit jelent a Byd - mert gondoltam hogy valami rövidítés - de erről majd később teszek említést.


Nagyon szépen megcsinálták a modellt.
Fém modell, jól áll neki ez a metálnarancs szín is, noha Én azért elsőre inkább egy fehér példánnyal szemeztem, de annál az eladónál nem volt elérhető csak a narancs és nem is nagyon lett volna más, talán még két-három modell, így maradtam inkább jelenlegi eladónknál.
Szépen megcsinálták a krómos BYD emblémás hűtőmaszkot, a lámpák is gyönyörűek.
Üveg lámpa berakás, alatta krómos égőhelyes kialakítással, és az üvegen még azt a fehér részt is megcsinálták, ami csak sejtem hogy a helyzetjelző világítás akar lenni, de az is lehet hogy csak egy dísz a lámpán.
A lökhárítós részen is szépen megcsinálták a festéseket, a ködlámpáét, az íves C jelű részt és még tolatószenzor pöttyöket is kapott, minden a helyén van.
A kerekek természetesen gumisak és a felnik is vagányul néznek ki és krómosak.
Sőt ha egy picit megnézzük a dobozos képet, még tetőablakot is kapott és a belső is szép, barna ülésekkel van megcsinálva, tehát nem csak külsőre egy igényes modellről van szó.


Hátul csodálatosan szép üveglámpa berakást kapott - eredetileg ez csábított el, nagyon frankó ahogy az az alsó rész végigmegy a csomagtartó ajtón - és ha megnézzük alatta még a ledes pöttyözés is látszik, valamint az irányjelző is meg van benne csinálva egy enyhe sárgás beütéssel.
Természetesen a kínai karakterek kicsit zavarók lehetnek nekünk Európaiaknak, de most ezt próbáljuk "nemodaképzelni" :D
Szintén megcsinálták rajta a tolatószenzor pöttyöket, prizma festést is kapott a lökösbe ráadásul rendesen a helyén, nincs elcsúszás vagy ilyesmi, valamint a tetejére kapott egy pici "cápa antennát" és fűtőszálas hátsó szélvédőt.


Úgyhogy lehet mondani hogy első kínai modell-márka-modellem, de biztos nem az utolsó :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.09.09 -1 0 2624

Már épp készültem indulni a börzéről, mikor is gondoltam ráírok Emberemre megkérdezvén mikor érkezik, vagy merre jár, mikorra várható és mivel jött a válasz sms-ben hogy akkor indul otthonról, gondoltam akkor megvárom, mert mondta hogy elkészült az átalakított masinám festése.
Tervezgettem már egy ideje ezt a példányt átalakítani, szét is volt kapva teljesen, a kis alkatrészek el voltak téve rendesen, Emberem meg korábban mikor beugrott érte megkapta a formaöntvényt a két tükörrel.
De mi is a szóban forgó példány?


Altaya Daewoo Nexia - átalakítás:


Természetesen a plexis képen már a kész végeredményt láthatjuk - igaz csak oldalról - de érkezzen hát a modell átalakítását bemutató részletes poszt.
Azt mondanom sem kell hogy a modell ezüst volt - ahogy kihozták ebben a szériában - noha a Román retróautós kiadásba is beletették csak ott fehérben és egy kicsit gyengébben kidolgozott példányként.
Arról korábban írtam is egy összehasonlító cikket melyet itt >>> http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141853653&t=9209518 <<< tudtok elolvasni.


A modell már egy ideje szét volt szedve, és miután Emberemnek odaadtam az öntvényt a tükrökkel, az alkatrészek, valamint az alváz, belső, talapzat, doboz is az asztalom közelében voltak készen arra hogyha megkapom szerelhessem is össze, de ez majdnem meghiúsult.
Hogy mi volt az oka az maradjon az Én titkom, de annyit elárulok szilveszteri esemény :D


Szóval még ott voltam a börzén és Emberem megérkezett az átfestett öntvénnyel, melyet kifizettem és már indultam is haza.
De gondoltam még előtte azért megnézem a modellt és volt is pár dolog ami felb.szott egy kicsit idegileg (emiatt nem Emberemet hibáztatom, Neki köszönöm a közreműködést)


Nem szeretem mikor a tükröket a fényező visszateszi a modellbe, mivel megértem hogy apró kis sz.rok és nem jó velük pepecselni - néha engem is b.sz az ideg mikor próbálom visszahelyezni, fogom a csipesszel és kiesik, aztán megint kiesik és már eljutok arra a pontra mikor mindjárt "eldobom a k.rva anyjába és hagyom a p.csába az egészet - de ilyenkor ha már benne vannak, összeszereléskor útban lehetnek és letörhetnek, tehát ergó összeszereléskor akadályt képeznek, így a végén szabad csak a tükröket visszarakni (vagy még az üveg berakása előtt, vagy utána - saját tapasztalat).


A második dolog az, hogy ráadásul a bal tükör nem lett szépen visszarakva.
Ha nem illik be tökéletesen a helyére akkor esetleg picit le kell vágni belőle, vagy legrosszabb esetben a csonk részt le kell csippenteni hogy rendesen beüljön a helyére.
Azért így visszarakni egy tükröt...ha az meg nem megy, vagy nincs rá idő, nem akar vele sz.rozni az illető, akkor szólok hogy "figyelj, nem rakom vissza őket" és kész.
Úgyhogy kezdhettem nekiállni hogy kiszedjem onnan.....megint.
Mondanom sem kell nagyon örültem neki.

 


A következő a hátsó ajtónál lévő ezüst csík maradvány.
Úgy beszéltük meg, hogy csak az oldalsó irányjelző sárga kiemelése, valamint a hátsó lámpák ezüstre való kiemelése lesz szükséges a modell átfújásán kívül.
Noha a modell nem lett olyan teljesen mint szerettem volna - elsőre a színével sem voltam teljesen megbarátkozva hogy ez valóban az lenne, de mivel Emberem átirányított egy színkód alapján beazonosítható oldalra még az öntvény átalakítás átadás előtt, így mégis csak ez a valós (megnevezés szerint "Spinel Red Mica") - mert a Daewoo ezen példányánál, mindegyiknél fut egy ezüst díszcsík is az oldalsó ajtón ami az első és hátsó lökösökön is végighalad, de mivel ez nem volt kivitelezhető lemondtam róla.
Úgy voltam vele hogyha az illető meg tudja csinálni rá csinálja, de ha szerinte túl kockázatos vagy nem kivitelezhető, nem tudná a lökösökön vékonyan megcsinálni, akkor hagyjuk, mert az meg nem jó ha vastag lesz.
De akkor letörlöm azt a kis részt!!!
Nem hagyom így!!!
Na mindegy.


Miután megvolt ez az egy-két kellemetlen dolog, neki is láttam az összeszerelésnek, igaz eléggé felspannolt állapotban.
Reméltem majd a kis bütykölés alatt lenyugszom.
Kikaptam a kis ködlámpákat a kis zacsiból és beraktam a helyükre.
Gondolkoztam hogy kapjanak-e ezüst alákenést, mert így is jól mutatnak, de végül is arra jutottam hogy kapjanak, mert azért az üveg mögött látszik az autó eleve bordó színe, ami ilyenkor - vagy ha más színű a modell - kicsit rontja az összképet, kivéve ha fehér modellről van szó.
Akkor úgy lehet hagyni.


Miután azzal megvoltam és vártam pár percet míg rendesen megszáradt be is helyeztem őket - elsőre csak megnézve milyen - majd belülről rögzítettem őket.
Így azért mégis csak más egy kicsit.


Következhetett az első lámpák berakása, az üveg alatti krómos égőhelyes alátéttel együtt.
Természetesen ezt is mielőtt rögzítettem volna, utánanéztem neten hogy így volt-e ahogy a modellen, hogyha még valamin javítanom kell akkor rögzítése előtt és hogy a lámpaüveg alatt volt egy enyhe kis sárgás rész, vagy maga az egész irányjelző búra volt sárga, de végül is, ez a reális kinézet.
Így ennek is meglett a rögzítése.
Időközben látható hogy a rendszám lukakat is alakítottam kicsit, mivel érdekes módon a vezető oldali eltömődött, vagy be lett tömve - nem tudom miért - mert ugye rendszám nélkül nem maradhat, így gondoltam majd visszakapja az eredetit.


A ködlámpák és lámpák után következhetett a Daewoo emblémás hűtőmaszk berakása.


Elől már megvolt a modell, következhetett a hátsó rész.
A modellt úgy alakíttattam át - a festésen kívül - hogy a hátsó lámpák is legyenek ezüsttel lekenve, de a tükör és az oldalsó ezüst festés maradványon kívül, ez volt még egy olyan dolog, ami gányul sikerült - mást nem tudok rá mondani - így kicsit fel kellett javítanom.
Persze felmerül a kérdés hogy akkor miért nem Én csináltam meg, nos lehet hogy legközelebb így lesz, ezáltal is spórolva pár forintot amit az illető kapott érte.
Mert ha már valamennyit fizetek érte csinálja meg rendesen!!!
Fogtam is az Edding makeremet és óvatosan folyattam bele, ha pedig valamely részre picit több ment, akkor a képen látható fogpiszkálóval szépen elegyengettem ahova kell.
Így azért mégis csak jobb.


Első próbálkozásra visszakapta a hátsó lámpát, de tudtam hogy javítani kell rajtuk.
Szerencsére ezen az Opel kiadásos változaton az égőhelyeket a modellen megcsinálták és ez is felveti azt a kérdést amit szoktam hallani a gyártóktól, hogy "egy modell formaöntvénye nem olcsó dolog".
Lóf.szt nem.
Biztos van ára nem azt mondom, de érdekes hogy a fehér román soros változat egy teljesen más formaöntvény - még ha belül ugyanaz is a sorozatszám - mivel annál nincs így megcsinálva.
Akkor hogy is van ez kérem?
Ugyanakkor szerintem így kéne megcsinálni a modelleket minden esetben.
Az égőelrendezéseket eleve a modell formaöntvényén kell kialakítani, azt a részt ezüstre kell pingálni, a hátsó lámpát pedig szépen meg kell csinálni reálisra, így tökéletes, még hitelesebb a modell valós képe az igazihoz képest.


Miután a lámpákat behelyeztem - itt még csak behelyeztem, nem rögzítettem - az egyiket el is kezdtem megcsinálni.
Szerencsére könnyű dolgom volt, mivel az égőelosztásos résznek hála jól tudom követni a formát, irányjelzővel meg nem kellett foglalkozni mivel ennek a típusnak általában átlátszó búrája volt benne sárga irányjelzővel.
Így azt úgy lehetett hagyni.
Természetesen itt még csak az egyiket csináltam meg.


Majd következett a másik oldal is.
Természetesen a lámpák benne voltak a helyükön, de rögzítve nem voltak arra az esetre hogyha le kell törölnöm, vagy javítani kell, újra meg kell csinálni, akkor még ki lehessen kapni és megcsinálni újra.
Miután elkészültem a lámpákkal, szemrevételeztem a végeredményt, mégegyszer megnéztem minden irányból és következhetett a rögzítés belülről.


Végül már csak az oldalsó ablakok és az első-hátsó szélvédő várt a berakásra, valamint utána a vezető oldali tükör amit ki kellett kapjak és végül a rendszám plakettek, így el is készült a kicsike.
Nem tökéletes, de Én régóta vágytam egy ilyen színű példányra.

 

FERENSZ Creative Commons License 2023.09.06 0 0 2623

Altaya Peuget 504 GR TN:

 

 


Korábban is láttam már ezt a példányt, de valahogy nem éreztem azt hogy annyira vágynék rá.
Börzén is belebotlottam már egyszer-kétszer - ráadásul pont egy közeli modelles emberke személyében - de nem tudtam rávenni magam.
Lévén noha az 504-es Peugeot-t kedvelem - a Renault 18-al együtt - két régi kedvenc francia járgányom, de ez valahogy mégse hozott lázba annyira.
Most viszont elhoztam.
Vilinél láttam meg, akinél már korábban is kiszúrtam, de Székelyhídi Bencével le volt beszélve egy kombi fehér Lada átadása, Ő pedig leegyeztette Vilivel, mivel úgy nézett ki hogy ütjük egymást időben és nem fogunk találkozni, így rajta keresztül intéztük.
Rákérdeztem milyen árban van és már fizettem is, de nem a teljes vételárat, hanem mondtam hogy akkor annyival kevesebbet adok mint a Bencének hozott modell, Ő meg ha megérkezik kifizeti a Ladája árát neki és mindenki jól jár :D
Így hát elhoztam.


Elől szép lámpákat kapott, még a hűtőmaszk is a színnel megegyezőre van fújva, noha - gyanítom - külön berakás.
Elől-hátul szürke lökösöket kapott, melyek megegyezőek az oldalán futó alsó résszel, ráadásul az első lökösbe picike, osztott, de üvegből lévő helyzetjelzős-irányjelzős berakást is kapott.
Nagyon jó :D
Szép az ezüsttel pingált Peugeot oroszlán embléma is.
Igaz az argentin modelleknél megszoktuk már hogy van a - általuk használt - rendszám, ennél ez a piros nem tudom pontosan milyen akar lenni, vagy van-e különösebb jelentése.
A vezető oldalra kapott egy szürke visszapillantót, valamint egy kis antennát is a tetejére.


Hátul szép piros-sárga-fehér lámpákat kapott üvegből, melynél meglepődtem, lévén a korábban retróautós sorban, vagy más Peugeot 504-es példányokat látva ott nem üvegből voltak kialakítva, de tetszik hogy figyeltek erre, sokat számít és sokkal jobb a modell összképe-megjelenését illetően is.
Ráadásul a lámpákat körülöleli a lökössel megegyező színű szürke körítés, és egy kis műanyag spoilert is kapott, melynél arra is figyeltek hogy ne legyen hosszabb mint a csomagtartó ajtó szélei.
Remek.
Kapott egy csomagtartózár pötty festést, ott a Peugeot felirat és az 504-es típusfelirat is, bár a GR TN nem tudom milyen felszereltségre utal.
Imádom.

FERENSZ Creative Commons License 2023.09.03 0 0 2622

iScale Opel Astra K Sportstourer:

 

 

 

A face marketplace-en láttam meg, tök véletlenül.
Mint köztudott többféle keresőszóval szoktam keresgélni, mivel van aki a "kisautó" jelzőt szokta használni, más a "modellautó" jelzőt, vagy ugyanúgy csak külön írva a "modell autó" kifejezést.
Persze legtöbbször az adott méretaránnyal keresek ha keresek valamit - pl 1:43 - de ezt is a külön írt "modell autó" kifejezést beírva találtam rá.
Gyorsan írtam is az eladónak és kértem írja még meg milyen példányai akadnak, mivel ugyan volt egy 7 darabból álló közös kép, de a lista leírásban szerepelt vagy 10 modell, így megkértem még írja meg, vagy ha lehet küldjön képeket, mert nem keresek konkrét típust.
Ami megtetszik alapon gyűjtök.
Noha meglett korábban a J Astra kombi ami nem túl gyakori példány, és ezt eredetileg nem is biztos hogy megvettem volna, mivel a valóságban is noha tetszik, egyedül a csomagtartó ajtó előtti kis ívelt rész nem tetszik benne egyedül.
Az előzőnél még szépen elvezették ott is és ennél se lenne rossz, ha azt a hülye krómcsík vonalvezetést ott abbahagyták volna.
Számomra csak ez rondítja el eleve a modellt és az igazi autót is.
Meglepődtem hogy iScale, mert Minichamps gyártmánynak tippeltem volna, de így se rossz.
Már ki is fizettem gyorsan az eladónak és még épp írtam Ervin Mihálycsik kollegának is, hogy kell-e neki egy, mert rémlett hogy egyik alkalommal ilyen céges példányával mentünk börzére.


Elől szép lámpákat kapott, alatta látható is az égőhelyes kialakítás, ki krómos Opel emblémás hűtőmaszk, egy Astra típusrendszám, valamint fekete-ezüstös ködlámpás kialakítás.
Elsőre ezüstnek tűnik a modell - a dobozos képen és mikor megvettem is - de inkább ilyen szürkéskék.
Nem baj, még határeset.


Hátul szép lámpák, alattuk gyengén de látható az égőhelyes kialakítás ami eleve a modellen van úgy kialakítva, és természetesen a piros lámpában megfelelő módon ki van hagyva az irányjelzős-tolató rész.
Szép kis Opel logót is kapott, valamint Astra típusfeliratot - nem csak a rendszámot illetően - hanem külön kis króm kialakításban.
Két frankó kipufogót kiemelték ezüsttel és természetesen a piros prizma festések is oda kerültek.
Fent kapott pici cápauszony antennát.


Gondoltam hogy csinálok egy-két képet a belsőről is, de nem tudom szétkapni a modellt.
Az alján nem találtam csavarozást, nyilván rejtett, azért meg most nem bontom meg a drágát.

FERENSZ Creative Commons License 2023.08.31 0 0 2621

Vitesse Citroen Berlingo - Correios:

 


És itt a legfontosabb példány.
Ha ez nem lett volna, nem lett volna a Carisma se.
Szoktam mondani hogy "régóta szemezgettem már a kicsikével" amit volt kollegáim is előszeretettel hoztak fel nem egyszer :D, és igaz is lenne, viszont nem elsősorban erre a példányra.
Ugyanis a Berlingo-Partner változatokat előszeretettel gyűjtöm.
Természetesen elsődlegesen a céges furgon változatokat - mivel még első munkahelyemen is mentem ilyennel néha, igaz az a faceliftes, már másik orrú, nagy lámpás változat volt, de mégis örömmel gondolok vissza azokra az időkre, talán ezért szeretem ennyire a Berlingo példányokat - de ha egy-egy személyszállító változatba botlok bele, vagy ha jó áron van és tetszik, akkor az sem kizárt.
Lévén ezüstben is megvan ablakosban, valamint az is tetszik hogy az ablakos változatnál is van olyan amelyik a Multispace, vagyis a hátul nagy csomagtartó ajtós, és van olyan amelyik az osztott.
Ezen felül még lehet "játszani" azzal is, hogy milyen kerekeket kap.
A céges változatok általában ezt az "alap felnis" kiadást kapják ami jó is, mivel ezzel az igazi.


De most lássuk is hogy hogyan és miért is lett ez a mostani példány.


Mint már előzőleg említettem régóta szemezgettem a kicsikével, de nem pont ezzel.
Ugyanis eBayen is megláttam hogy felbukkant egy eladótól, igen ám, csak hogy milyen áron és licitesen.
Íme a kép róla.
Kedves eladó 42 000Ft körüli árban rakta fel - ráadásul licitesre - és mondanom sem kell hogy a kutyának se kellett.
Nem is csoda.
Még talán fixáron se kelt volna el ennyiért, de nem is csoda hogy nem érkezett rá eleve ajánlat sem.
Szóval vannak ott is idióta emberek, nem csak itthon :D
Láttam is még kétszer-háromszor hogy feldobta és egyszer írtam Emberemnek hogy kérdezzünk már rá, mivel látom az eladó régóta hirdeti és nem hogy nem kelt el hanem ajánlat se volt rá, hogy max 20 000Ft-ért szállítással-mindennel oda adja-e.
Nem kaptunk választ.
Mondom akkor hirdesd továbbra is balek.


Aztán egyik alkalommal - mivel rendszeresen vannak olyan modellek melyeket van hogy napi rendszerességgel nézek hogy találok-e jó, vagy legalább elfogadható áron - rátaláltam mostani szerzetünkre.
Igaz hogy nem volt meg a két tükre, de megnéztem a képeket és minden mást úgy ítéltem meg hogy - azt leszámítva - hibátlan.
Megvan a szélvédő, az ablaktörlők, antenna, ép a festés, rendszám, lámpák elől-hátul, minden oké.
Így hát megkértem Emberemet hogy majd licitáljunk rá.
Mikor lejárt, pont lent voltunk Sárváron üdülni egyet és persze még előtte is írtam Emberemnek hogy nemsokára lejár - mivel telefonba be volt állítva egy emlékeztető előtte kb 1 órával - meg hogy mennyi a max keret ameddig elmehetünk.
S hogy mennyiért sikerült megnyernünk?


Nos ugyan befutott rá még egy ajánlat - gondolom hogy nem Emberem licitált saját magára, de ha mégsem akkor sincs gond - mivel remek 2561Ft-os áron sikerült megszerezni a kicsikét, szóval annyiért amennyit a képen látunk :D
Természetesen az alatta lévő 4757Ft-os szállítási költség ne zavarjon meg senkit, ezért jött még hozzá a másik modell.
Noha ugyan ha csak ezt vettem volna meg, akkor nyilván a mindennel értendő végösszeg sem lett volna annyi amennyi, de így mégis jobban megérte, mivel noha többet csengettem ki mint ha csak ezt a példányt intéztem volna, viszont így még egy olyan autó meglett, ami kellett és jó áron is volt.


Mint említettem a két tükörhiányt leszámítva tökéletes állapotban van, ráadásul bagóért :D


Mivel még amúgy is volt egy korábbi sárga La Poste-s változatom szétkapva - amiből anno 3 példányt vettem, egyet megtartva, kettő másikat pedig átalakítási céllal szétkapva, amiből az egyik át is lett alakítva, de sajnos nem lett tökéletes - így neki is álltam pótolni a tükörhiányt, mivel az átalakításos projektekkel már nem nagyon foglalkozom, így abból amúgy sem lett volna már semmi.
Így hát ez az opció is ott volt még hogyha megnyerjük mindent tudok rajta cserélni ha kell, a lámpákat, a tükröket, a szélvédőt ablaktörlőstül, az antennát, vagy a hátsó lámpákat.
Így inkább az volt a fő hogy festésileg, állapotra legyen jó, minden mást tudok pótolni.
Szerencsére a tükröket kellett csak.

 


Így hát miután a tükrök helyénél kiütöttem még az egyik oldalon bent maradt csonkot - a másik oldalnál nyilván az egész kijött mivel csak ragasztás nyom volt - a lukakat még tágítottam is kicsit, mivel elsőre nem mentek be a tükrök a helyükre, lévén persze másik modellből lettek kikapva :D


Természetesen a Vitesse Berlingo-Partner változatoknál azért nem igazán rajongok hogy a hátsó rendszám berakás tartja ott az alvázat, mivel csak elől fogja egy csavar, így itt sajnos a rendszám nem úszta meg teljesen, és mivel nem tudom miféle papírból - vagy miből csinálják - általában repedezve jönnek le ha sérülnek.
Úgyhogy a rendszám bal széle bánta egy kicsit, meg középtől jobbra az alsó rész, igaz utóbbit próbáltam valahogy menteni, több-kevesebb sikerrel.
De végre kész a kicsike, már nem tükörhiányos.


Mivel eleve sérült, és ráadásul doboz nélküli példány volt, meg is kapta a Carisma dobozát.
Azt persze csak utána néztem meg alaposabban hogy a gyári Berlingo-Partner változataim némileg kicsit magasabb dobozos kiadások, mivel ebbe épphogy belefért.


S természetesen mivel akkor mikor megjött itthon voltam pár napot, volt időm pakolászni is, így nem egy közös modelles képet tudtam készíteni, mivel át kellett nézzem a modelles dobozaimat, így előre kiválogattam már a Berlingo-Partner változatokat is egy közös kép erejéig.

 


Természetesen nem teljes, mivel ott vannak még a személyszállító ablakos változatok, nagy csomagtartó ajtós és osztott kivitelben is, de mivel most "csak" a céges furgon változatokat nézzük, így ennyinél járok.
Természetesen a céges furgon változatok közül direkt hagytam le a Citroen Assistance autómentős változatomat, mert az picit kilóg a sorból, mivel noha ugyanilyen falas kiadás, az fényhidas és autómentő, így most, itt, csak a sima céges változatok szerepelnek.
Ugyanakkor azt nem is figyeltem de akad hiba is a képen melyet érdekes hogy akkor nem szúrtam ki, de most igen és eléggé zavart is.
Na megtaláljuk hogy mi?
Annyit segítek hogy nem a narancs rendszám hiánya.


Na jó, annyit segítek - vagy mondhatni már inkább elárulom - hogy nem a narancs rendszám hiánya, itt értelemszerű lett volna hogy akkor minden mást nézzünk csak azt a változatot nem kell.
Pedig sajnos pont azon van az a bizonyos hiba, mégpedig az hogy gyárilag fordítva vannak berakva a tükrök.
Ezt nem is vettem akkor észre.
Hogy mik vannak?


Így természetesen ez a hiba rohadtul zavart és gyorsan javítottuk is.
Amúgy érdekes hogy a TNT-s és a Correios-os példány már Made in China, valamint megfigyelhető az is, hogy a TNT-s és a Trident-es változat sokkal szebb, elegánsabb gumis kerekeket kapott mint a Correios-os vagy a másik kettő változat.


A hátsó képről nézve meg se mondanánk hogy a TNT-snek anno Én javítottam fel a hátsó lámpáit mi?
Nem cserélve egy másikból, feljavítva.
Nem ugyanaz a kettő :D
Szerintem egész jól sikerült.
Mert az biza sima piros volt sajnos gyárilag, viszont ha úgy nézzük még így se tökéletes a modell, de ahhoz már nem nyúlok.
Ugyanis a komputeres és a sárga La Poste változatoknál érthető hogy nincs hátul az osztott ajtókon futó fekete csík - mivel azok Peugeot Partner változatok - de a TNT-s Citroennél csak ráírva van, pedig annál is olyan végigfutó fekete csíkon kellene szerepelnie, és ezen kívül persze rendszámot se kapott.
De mégis imádom.

FERENSZ Creative Commons License 2023.08.28 0 0 2620

Vitesse Mitsubishi Carisma GLS:

 

 


Volt egy fontos példány melyet kerestem, rá is találtam, de azért már a licitálás előtt - mikor kiszúrtam a fontos példányt - megnéztem milyen termékei vannak még az eladónak, mert gondoltam hogyha nem egy példányát megveszem fixáron, talán meg tudjuk kérdezni azt is, hogy a liciteset odaadná-e.
De ha mégsem, akkor is jó, mert akkor már tudtam tervezni hogy esetleg mikkel bővíthetem még a fontos példány melletti helyet a dobozban.
Így kinéztem korábban is már ezt a Carisma példányt.


Korábban is láttam már pár eladótól, viszont a Mitsubishi annyira nem kedvencem a Vitesse-től, noha nincs rá panasz.
Természetesen van olyan Mitsubishi ami jöhetne tőlük, pl a Galant és Galant kombi változata, mert rohadt ritkák.
Egyszer láttam is Mr Gyulánál az Autómánia boltjában és az se volt olcsó típus.
Ebayen is találtam már, de cirka 30 000 körüli árban mozognak és nincs belőlük túl sok.
Ez viszont nagyon jó árban volt, így kár lett volna kihagyni.
Másik színben is elérhető volt, de ebben jobban bejött.


Elől szép lámpákat kapott, széleken irányjelzős kialakítással.
Az üvegen még a rovátkák is látszanak.
Szép a kis Mitsubishi embléma, valamint az osztott hűtőmaszkos berakás is tetszik.
A Vitesse példányoknál azt szeretem leginkább - azonkívül hogy általában nyitható ajtós változatok is - hogy a hűtőmaszknál, vagy a lökösben külön csinálják meg műanyagból a berakásokat, vagy díszítőcsíkokat, valamint a belsőre is igényesek.
Úgy itt, ennél a példánynál is így van, mivel külön berakások a hűtőmaszknál lévő kialakítások és a lökös két szélén a két ködlámpás-szellőzős rész is.
Kapott egy jó kis rendszámot is, azt persze mondanom sem kell hogy láthatjuk a rést a mocitetőt illetően, így biza az nyitható.
Persze ez van akit zavarhat, Én meg tudom szokni.


Belül ott a teljes szív-szerkezet, de ez még mind semmi, mivel a felnik is Mitsubishi emblémásak.
Pici hibája talán a visszapillantó, ami megfigyelhető hogy az anyós felőli oldalnál sorjás, nem is kicsit.
Ezt szerencsére a fotózás után némileg orvosoltam.
Mint ahogy már a Vitesse-nél megszokott a belsőre is odafigyeltek, mivel nem csak a műszerfalegység, hanem az üléses részek is szépen kialakítottak, sőt még az üvegre is odafigyelnek, ami jelen esetben zöldes üveg berakást kapott.


A hátsó lámpák is szépen megcsináltak mind formára, mind kialakításra, igaz formát illetően picit a bal oldali nem tökéletes, mivel nem követi rendesen az ívet lent és belül, így erre picit érzékeny vagyok, de ez van.
Viszont szépen meg van rajta csinálva a sárga irányjelzős és a fehér tolatós rész, igaz itt sajnos ráfestve magára a piros üvegre, de még mindig jobb mint csak simán hagyva.
A rendszámot itt is megkapta és a bal lámpa felett ott a kis Mitsubishi logó és felirat, jobb oldalon pedig a Carisma típusfelirat.
A lámpa alatt a GLS felszereltség kiírása, valamint kapott még egy hátsó ablaktörlőt is az eleve fűtőszálas ablakra, de nem az üvegre, hanem a csomagtartó ajtóból indulva.

FERENSZ Creative Commons License 2023.08.25 0 0 2619

Norev Peugeot Boxer:

 


Egy Boxerrel tértem haza a börzéről :D de a jó értelemben :D
Hoppá, hoppá.
Na ezt sem kell már beszerezni :D
Tök véletlenül akadtam rá.
Kitaláljuk hol?


Na?


Hát persze hogy a szerb eladóknál, akiknél mindig akad valami érdekes szerzet.
Nem is hiába kell mindig igyekezni, fukarkodni hogy az ember odaférjen, mert percekkel később ez egyre nehezebb.
A kitett dobozban lévő szimpla autókat néztem - tehát nem a plexis példányokat - és egyszer csak ott volt előttem.
Miután gyorsan kiszúrtam nyugtáztam azzal, hogy "á biztos a MondoMotors féle kiadás" de mihelyst már felemeltem éreztem a súlyából is, hogy ez bizony a Norev változat lesz.
Majd megnéztem az alján a gyártó feliratát és az.
Noha doboza nincsen - nem is baj - de miután megvizslattam hogy mindene megvan - tükrök, lámpák, antenna, szélvédő is ép, hátsó lámpák sem hiányoznak - megkérdeztem hogy "hámács?" és miután megkaptam a választ, már fizettem is.
Így utólag belegondolva talán egy ezrest lealkudhattam volna belőle, de így sem bánom, nem volt vészes az ára.
Korábban már beszereztem a Fiat Ducato és Citroen Jumper változatokban és ez a Peugeot Boxer is tervben volt, viszont ahhoz megint össze kellett volna állítani egy pakkot és csak ezért nem akartam volna.
Viszont külön megvéve egyedüliként meg nem érte volna meg, noha volt gyűjtésem során egy-két olyan alkalom mikor annak ellenére is megvettem egy-egy olyan példányt, mely mellé nem társultak más útitársak.
De az ilyen eset ritka.
Így most már ezt sem kell külön beszerezni.
Természetesen ha úgy alakul, nincs kizárva hogy valamikor érkezik majd dobozos változatban, mert ha már a Fiat-Citroen dobozosban van meg, illetve ennek is úgy illene lennie, de majd meglátjuk hogy alakul.
Most, akkor, ott volt, doboz nélkül, nem hibátlan, de jó állapotban, így miért ne?


Elől szép lámpákat kapott, krómos, égőhelyes kialakítással.
Megkapta a szintén ezüstre pingált krómos Peugeot emblémás hűtőmaszkot, mely gyanítom hogy egy külön kialakítás, mivel picit mintha elütne tőle.
Ezzel nincs is baj, mivel ugye a Fiat Ducato-Citroen Jumper-Peugeot Boxer azonos konstrukció, ugyanaz mind a három csak más emblémás hűtőmaszkkal és más motorral.
Így érthető hogyha a gyártó így hozta ki.
De ezt így is kell.
Ha adott egy típus, amiből többféle változat akad, akkor érdemes átgondolni a modellöntvény gyártás előtt hogy hogy érdemes legyártatni, és utána ki lehet hozni másik változatban is.
Kapott egy Boxer típusfeliratot, két ködlámpa berakást, valamint belül is jók a szürke ülések és a bézs homlokfal.
Tetején a kis antenna is megvan szerencsére.
Oldalt kapott kilincsfestéseket.
Egyedül a tolóajtó tetejénél van egy kis kopás, de mivel amúgy is ezüst a modell, így annyira nem szúr szemet és engem sem zavar.


Hátul szépen kialakított hátsó lámpákat kapott, melyekben az égőhelyes kialakítás is látható.
Ez utóbbi magán a modellen van kialakítva - tehát eleve úgy van legyártva a modell - a pirosas rész meg a megfelelő módon van megcsinálva az üveg lámpán.
Ezt így kell (y)
Kapott egy féklámpa festést fentre, megkapta a kilincsfestést, a rendszámvilágítást takaró fekete festést, a Boxer típusfeliratot, valamint a Peugeot és szintén a Boxer feliratokat az ajtóra.


Ez is meglett :D


Korábbi melóhelyemen a három céges autónk közül ezt volt a legjobb vezetni - kivéve persze akkor, mikor a nulláson az egyik lehajtónál leállt a kocsi és elment a szervó is :D valamint nekünk a Citroen féle volt - mert jó volt mind terhelhetőségben, mind motorisztikusan, fordulékonyságban.
Ugyanis a három autónk közül, az Opel jó terhelhetőségben, de merev és gyenge motorisztikusan, még üresen is visszalassul kicsit emelkedőn.
A Ford motorisztikusan jó és húz is, viszont kevésbé terhelhető.
Így mondhatni a Citroen (és másik két változata) volt jó mind motorisztikusan, mind fordulékonyságban és terhelhetőségben is.
Nem hiába választotta sok kiszállítást vagy futárkodást végző cég flotta autójának, amikkel mind mai napig gyakran találkozhatunk, bár egyik alapvető hibájuk hogy az első lámpáik szeretnek mattulni.


És persze akkor már előkaptam a másik két változatot is, egy közös kép erejéig.

 

FERENSZ Creative Commons License 2023.08.22 0 0 2618

Vitesse Renault Megane Scenic:

 

 


Nem tervezett példány volt, de betervezett lett a kicsike.
Noha a vitrinemben is áll egy példány belőle, viszont már neten is és most a börzén is szemeztem ezzel a kis szépséggel.
Talán nem mondok újat, hogy a színe volt ami igazán megfogott - ennyit számíthat milyen színben hozol ki egy modellt - mivel nagyon jól áll neki ez a sötétmetálbordó, főleg hogy elől és hátul a lökös más színű.
Megkérdeztem hogy ki lehet-e venni a papírdobozból - mert természetesen le akartam csekkolni a farát is - és óvatosan ugyan, de sikerült.
Nem volt semmi baja, majd rákérdeztem az árára is.
Ez persze maradjon hét pecsétes titok, de már hoztam is el.


Renault példányaim többsége a Vitesse gyártótól vannak, de ha esetleg már át is vette a vezetést egy másik gyártó - mivel ugye az Altaya kiadásban is mutattam már nem egy 11-est, meg a 21-es, meg a 18-ast - akkor is a kedvencem, főleg mert a Safrane változatot kétféle kiadásban is kihozta, ami nem megszokott egy gyártótól.
De a Vitesse kihozta.
Mint már említettem ez a Megane is megvan a vitrinben, de a színe miatt elcsábultam rá.


Szép lámpákat kapott, melyeken még a rovátkák is láthatók, a széleken nagyon enyhén egy pici irányjelzős beütés is látható - nyilván magán a modellen van megcsinálva - szép a Renault embléma, amit külön szeretek a Vitesse-nél, hogy pl jelen esetben itt a hűtőmaszkos berakás, vagy általában a lökösben a díszítőcsík külön berakások, két ködlámpa is került alulra.
Erre még rádob az a tény, hogy nem tudom mi okból - mármint az igazi autónál - de a modellnél is megcsinálták a más színre fújt lökhárítós kialakítást.


Hátul külön berakásos ajtó, aminek fent belül látható a zsanérjai, de mégse nyithatók.
Ezt nem tudom megmagyarázni, mivel ha vannak zsanérok annak általában pont ez a tulajdonsága, de mégis "csak" külön berakás a csomagtartó ajtó.
Fűtőszálas ablak, fent féklámpa csík, jó a kis ablaktörlő is, valamint megcsinálva a fekete berakáson a ködféklámpás festés, valamint a "Mégane" típusfelirat mint rendszám.
A lámpák nem a legjobbak, mivel kicsit halovány, sokkal sötétebbnek kéne lennie.
Természetesen kapott egy fekete kilincsfestést és a RENAULT és Mégane feliratokat is megkapta.

FERENSZ Creative Commons License 2023.08.19 0 0 2617

FoxToys Avia D-Line:

 

 


Egyenlőre maradunk a teherautók irányvonalában, bár egy amerikai csőrös nyerges után ez mondhatni mintha egy kis pickup lenne :D
Múltkor - nem is olyan régen - mikor a fehér dobozos változatot bezsákoltam, még terveztem hogy egy platósra beruházok - gondolkoztam Skoda modelleken is, de azokról egyenlőre még letettem - és jeleztem is Ivkovic Péter cimborának hogy a következő börzén át is veszem.
Így is lett.
Nem nagyon terveztem venni semmit, nem is nagyon akartam, mert egy nagyobb kiadású kínai modellautós pakkot is intéztem, így majd azok is várhatók a közeljövőben, de még mielőtt bemutatom őket még lesz egy-két megérkezésük előtt beiktatott példány.
Így miután megtettem első körömet, fel is mentem az emeletre és átvettem a kicsikét.


Mint ahogy már a fehérnél is láthattuk nagyon jól megcsinálták ezeket a teherautókat.
Korábban is találkoztam már ezekkel a példányokkal, mégpedig akkor mikor az A21-es változatomat kerestem donornak a Skoda 105-ös hátsó lámpák miatt hogy kicseréljem a retrósba.


Szép mélyedéses és ezüstre pingált első lámpákat kapott, széleken kis irányjelzős festéssel, a lökösben két ködlámpa berakás, szép az AVIA felirat és az embléma is látható középen, a tükrök is jók, nem csak hogy szépen osztottra van megcsinálva, hanem még kapott az anyós felőli oldalon és elől is holttér tükröket, két kis helyzetjelző lámpa kialakítás a tetején a kis antenna résszel egyetemben.
A belső is jól megvan csinálva.
Szürke ülések, fekete peremezéssel, az ajtón kapott irányjelző berakást.


Hátul szépen megcsinált piros lámpák a közepétől kicsit bentebb a kis félhold ívesre meghagyott tolatólámpás kialakítással és széleken irányjelzőkkel.
Természetesen szintén megkapta az AVIA feliratot.


Egy rendszám azért kerülhetett volna rá.
A fülke rész fém, a plató műanyag, de még kicsit feldobná a modellt ha dönthető is lenne a plató, hát még ha le is nyithatók lennének az oldal-hátfalak, de ilyesmi sajnos nincs.
Csak egy szimpla Avia teherautó.


Kicsit el is gondolkoztam hogy normális vagyok-e Én egyáltalán - bár úgy is tudom a választ :D - hogy miért kellett nekem ebből rögtön két variáns is, mivel amúgy sem egy nagy ismert márka, se nem egy szép teherautó, de hiába na, van ami a való életben nem tetszik, de modellben mégis olyan szép.

FERENSZ Creative Commons License 2023.08.16 0 1 2616

Most szólok előre: hosszú lesz :D


Gondolkoztam rajta hogy ne mégis csak a Suzuki Swift legyen a hatos listám legvégére hagyva, hiszen mégis kuriózum hogy megértük hogy lett 1:43-as modellben.
Noha alkoholt egyáltalán nem iszok, de erősen gondolkoztam egy pezsgő bontáson :D...(maximum gyerek változat :D)
És akkor jöjjön a legjobb:


6/6 - Altaya Freightliner FLC 120 64 T "Cryoco - Terminator 2":


A Terminator franchise nagy kedvencem a filmes szekcióban, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy muszáj voltam valamiféle kézzel fogható relikviát is szerezni.
Noha most már modell kínálatban is megvan a Terminator I. Dodge Monaco példánya - melyen anno fényhíd cserét és némi feljavítást kellett eszközölni - valamint a II. részből lévő T-1000-es Chevrolet Caprice változata is - valamint most a kamion - de ha egy élethű, méretarányos T800 endoskeleton-t nem is - mivel nem kis összeg és hely sincs hova rakni, arról nem is szólva hogy Muterban az ideg is megállna - így egy fej relikviát muszáj volt szerezni, és természetesen égjenek a szemei :D
Nem egyszer láttam a filmeket, betéve tudom a szövegeket és képes vagyok mai napig is megnézni ha újra adják valamelyiket az első kettő közül, persze már figyelve arra, hogy az eredeti szinkronos verzió legyen a szóban forgó példány, mert sokat számít.
A szinkron pedig annyira fontos, hogy pl meg kell mondjam hogy még egyszer sem láttam eredeti "I'll be back" nyelven a filmet, mivel úgy furcsa lenne.
Anno a Convoy-t is elkezdtem nézni eredeti nyelven, de nem sokáig bírtam.
Persze az első rész az alap kult változat, de nagyon sokan szeretik a másodikat is.
Emlékszem rá Én is, hogy volt hogy Fateréknál a másik szobában is arra a csatornára volt kapcsolva, Én pedig gondoltam egyet, lekapcsoltam a tévémet, átmentem hozzájuk, bebújtam Fater mellé az ágyba és úgy néztük együtt a filmet, még ha már nem is elsőre, nem is másodjára láttuk és tudtuk mi hogy lesz.
Persze mivel érzékeny típus vagyok, voltak olyan filmjelenetek, melyeket megkönnyeztem, ilyen volt a "Convoy" filmben a pótkocsiról lekapcsolódó és hídról lezuhanó Mack - mivel a szereplőt mindig Faterommal azonosítottam mivel Ő is kamionos - vagy pedig a "Terminator 2"-ben mikor a forró olvadó acélba beleengedik a T-800-ast és a végén mutatja a like jelet.
Jelen filmben mikor a Cryoco kamionost ledöfi a T1000-es - ezt nem könnyeztem meg, de - mindig becsukott szemmel léptem tovább a jeleneten és egy pillanatra megnyomva a MUTE opciót a távirányítón, azt hiszem érthető okokból.


A spanyoloknál indult egy amerikai kamionos sorozat - időközben később a franciáknál is elindult - és kíváncsi voltam milyen példányok lesznek majd benne.
Persze mikor már láttam hogy az első öt kiadásban már szinte szerepel egy a megszólalásig hasonlító változat - erre majd később kitérek miért nem "ugyanolyan" jelzőt használtam rá - valamint szintén ebből a filmből a kamionmentő amivel a T1000 üldözte Johnt - gondoltam hogy ez talán több lesz egy sima amerikai kamionos sorozattól, hogyha már ilyen filmes példány is van rögtön a megjelenésben és még inkább élvezettel követem nyomon a benne megjelenő példányokat.
Eddig olyan példányokat köszönthetünk a sorozatban mint a "Terminator 2 - Freightliner FLA" kamionmentője, a "Knight Rider - Jogért És Igazságért Alapítvány főhadiszállás GMC General kamionja", "Smokey és a Bandita - Kenwort W925" kamionja, valamint ezt a mostani példányunkat szintén a Terminator 2 filmből.
S hogy mennyire van kapcsolat az Altaya - sorozatos - és a filmes Greenlight változatok közt, azt mi sem bizonyítja jobban hogy teljesen ugyanaz a kettő.
Csak az egyiknél krómos hátsó felni, más rendszám, a másiknál meg természetesen a filmnek megfelelően a dolgok.
De ott van még a "Párbaj - Peterbilt 281"-ese - mely szintén kult film - melynek pl igen csak elszaladtak az árai eleinte.
A legtöbbjét olyan 20 000Ft-40 000Ft között be lehet szerezni, van olyan amelyiket már ilyen 13 000Ft-os alap áron is - mivel friss megjelenésű példányként 29.99 euro az áruk - de speciel a Párbaj Peterbilt 281-esének annyira elment az ára anno, hogy olyan 50-70-80 000Ft-os árakon is mérték őket, pedig az se 100%-ig teljesen olyan mint a filmbéli példány.
De láttam 120 és 150 ezres árakon is találatokat mikor nézelődtem.
Így kérdéses volt hogy valamikor majd tudok-e belőle szerezni, mivel az is egy kedvenc film.
Bár tekintve milyen kamionokat hoznak ki - és hogy az Ixo is kihozta (igaz elrontva) Kacsa Mack kamionját a Convoy filmből, azon se lennék meglepődve ha az is bekerülne a kamionos sorozatba.
Steven Spielberg "Párbaj - Peterbilt 281"-ese megélte a kihozatalt, illetve ott van még a Stephen King - Maximális Túlhajtás filmjéből a zöld ördög fejes White Western Star 4800-as szerelvénye, valamint a Convoy kamionos filmből is ki lehetne hozni még más kamion-szerelvényeket.
Nem lennék meglepődve hogyha valamikor a Convoy filmbéli Mack is érkezne, említettem is egyébként a gyártónak, hogy más "húzókat" is kihoztak már, így a megfelelő pótkocsival kombinálva és a megfelelő festéssel Convoy filmbéli kamionokat is ki lehetne hozni, nem csak a Mack-et.
De azt is felvetettem, mivel a sorozatban volt egy Hungarocamion-os Rába is, hogy ott is lehetne különböző vontatókat kombinálva különféle pótkocsikkal (dobozos, ponyvás, tandem) kihozni.


Ahogy a Terminator se egy hibátlan film - ahogy talán egy film sem és maga a modell sem - mégis imádom mivel tökéletes történet, szerepválasztás, megvalósítás és filmzene, a szinkronról nem is szólva.
Az előbb azért használtam a "megszólalásig hasonlító" jelzőt, mivel egy filmbéli klasszikus járgányt mintáz meg a modell, és bár baromira részletesen ki van dolgozva, megvan csinálva minden rajta, azért nem teljesen minden ott és úgy van ahogy a filmes példányon.
A legtöbb látható elem, motívum, felirat, festés, lámpa stb....igen, de azért akad különbség.


De lássuk is hát a modellt végre.
Amúgy elképesztően részletesen megvan csinálva, de nyilván a licensz dolgok miatt - amit egyébként nem értek, hisz már eleve ez a kamion márka, azzal a pótkocsival, ebben a festésben is simán licenszes lehetne - nem tökéletes, mert van ami nem stimmel, de erre később rátérünk.


Látható hogy nagyon szépen megcsinálták a modellt.


A következőkben mindig egy-egy filmes képpel összevetve láthatjuk a filmbéli példányt, és a modellt.


Nézzük is hát akkor sorban.


Első jelenet-összehasonlítás:


Nem először találkozunk a kamionnal, lévén előzőleg az olajfinomítónál mikor a T1000 átrepül a kis felüjáró felett, akkor elhagyják és kürtöl, viszont itt már azt láthatjuk miután a T1000 becsapódott az előtte befékező rendőrségi furgonba és a sofőr fékez.
Érdemes megnézni a részleteket.
Elől ugyanolyan felni, a lámpák mögött ott van a kerékékre hajazó berakás, a sárga helyzetjelző fény, a Freightliner felirat, a kerékjárat mögött az átlós motorháztető lefogató - és itt az első különbség - mivel látható hogy a filmbéli kamionnál az első kerék sárhányóján van valami, viszont a modellnél nem kapott.
Elvégre is nem nagy gond, alig észrevehető, vagy egy matricával könnyen pótolható, de jó lett volna erre is odafigyelni.
Látható az azonosság a fellépőt, a függőleges kipufogócsövet illetően is, valamint a kamion fülke mögötti keresztmerevítőt és az átlósan lefelé két kitüremkedő vashuzalt leágazva belőle.
A hátsó tengelyeken természetesen dupla gumik és beömlős felnik.
Még egy különbség akad, mivel a filmbéli példányon a vezetőoldali tükörnél nem volt antenna, de a modell kapott.


Második jelenet-összehasonlítás:


Már megálláskor a helikopter roncsa előtt.
Látható hogy a rendszám nem lett ugyanaz, mivel a filmbéli kamionon 1E49903 volt, a modellen viszont teljesen másmilyet kapott, noha ugyanúgy Californiai rendszámot, viszont az 1P21276-ost.
Viszont a bordázott hűtőmaszk, a Freightliner felirat, a középen tetején lévő kis fogantyú, szintén ott van.


Harmadik jelenet-összehasonlítás:


A sofőr kiszállása megállás után (a jelenet amiről korábban beszéltem, hogy ezt mindig csukott szemmel és egy pillanatra némítva nézem meg, mivel minden filmben, minden kamionost, mondhatni Apámmal társítok)
A legfeltűnőbb különbség természetesen a kék CRYOCO feliratban lévő CRYORO-s módosítás, mivel ez egyaránt az ajtón és sajnos a tartálykocsin is az egyik legnagyobb és legfeltűnőbb különbség.
Hogy elrontották-e, vagy pedig a licensz dolgok miatt van, azt nem tudom, de gyanítom inkább az utóbbi.
Ugyanúgy az ezüst kilincsfestés, az elhibázott feliratos logó a C-R-re való lecserélésén kívül ugyanúgy néz ki, ott a "Los Angeles, CA" székhely felirat, és a "DOT 117333" jelzés is.
A DOT felirat felett lévő fekete rész viszont nem tudom mi akar lenni a modellen, mint látható a filmben lévő példányon nincs ilyesmi az ajtón.
Természetesen az ajtószéleken - a tükör előtt kivéve - nincsenek a modellen a szegecselési pontok, ennyire azért ne várjunk sokat.


Negyedik jelenet-összehasonlítás:


Már a T1000-es átvett vezetésekor látható.
Mint mondtam nem tökéletes, de elképesztően részletes.
A tartályon ugyanúgy kivehető a 6 részes elosztás szerinti tárolózóna, valamint a húzó hátsó kerekei felett is látható oldalt a helyzetjelzős festés az oldalon.
Egyedüli hiba talán egy picit annyi, hogy a modellen a tartály és a húzó között kicsit szerintem nagyobb a hely mint kéne, de elmegy.
A húzón fent is szép ugyanúgy a sárga helyzetjelzős kialakítás és a kürtök, sőt ha megnézzük akkor még a napellenző - vagy mi - spoilert is megkapta ugyanúgy az ablakok felett.


Ötödik jelenet-összehasonlítás:


Mikor a T800-as nagyban olvassa a kamion szállítmányát a tartály oldalán.
Természetesen ez a legnagyobb baki a modellen, mivel egyaránt a kamionon és a tartályon is a CRYOCO feliratnak kellene lennie, de mégis CRYORO lett, amit nem egészen értek, mert hogyha már eleve ezt a kamiont kihozzák, rajta a Freightliner névvel, ezzel a póttal, ezzel a festésben, akkor már nem kellett volna genyózni a licensszel, hiszen ha valaki akar, így is bele tudna kötni pert illetően.
Lévén ez alapján is lehetne követeléssel élni.
Az elhibázott feliratos logó alatt ugyanúgy olvasható a "CRYOGENIC TRANSPORT SPECIALISTS" felirat.


Hatodik jelenet-összehasonlítás:


Időrendben itt találkozunk először a tartályos kamionnal, mikor a T1000 a helikopterrel már nem repül át ez alatt a gyalogos felüljáró alatt, hanem egy hirtelen felkapással, felette halad el.
Itt kürtöl a kamion, de persze itt még nem sejtettük hogy jelenete is lesz.
Látható hogy a tartálykocsi vége is jól meg van csinálva.
Noha igaz a jelzések nem láthatók jól a filmben és később sem, azért ezt is sikerült jól megcsinálni.
Elég csak megnézni a sárvédőket, az ezüstre pingált fémes rész imitálásával, valamint a hátsó lámpák és a tartálykocsi végén fent középen égő hármas piros világítás festést.


Hetedik jelenet-összehasonlítás:


Itt már mikor a T1000-es odanyomja kis csapatunkat a szalagkorláthoz.
Jól látható hogy jól megcsinálták ezt illetően is.
A hátsó lámpák dupla berakások, és noha a külsők kicsit sárga felé hajaznak a modellen, de bizony azok is megfelelően ugyanúgy piros színűek.
Itt is jól látható a sárvédők feletti rész, a piros feliratos rész szélén - és persze a korábbi képen a másik oldalon is - a piros pötty festés, a piros mezőben szereplő "THIS VEHICLE STOPS AT ALL RAILROAD CROSSINGS" felirat, és még a kerekek felett futó helyzetjelzős fény kialakítás is ugyanúgy, az előrébb lévő sárga, a hátrébb lévő piros, erre is figyeltek.
Érdekesség amúgy hogy érdekes módon a pótkocsin sikerült a megfelelő VA 2971-es rendszámot eltalálni rá.


Az ilyen-olyan egyéb kis hiányosságok - vagy épp plusz dolgok ellenére - mint pl a húzón az első sárvédő felirat hiánya, vagy az antennás tükör, a más rendszám, ezektől még el tudnék tekinteni, mivel könnyen orvosolhatók matricával, vagy lepattintással, de a legszembetűnőbb hibája sajnos az elrontott CRYOCO-s felirat.
Persze lehet hogyha már rendszámot csináltatok rá valamikor, akkor a logós betűt is cserélni fogjuk rajta.
Meglátjuk.
Szóval nem tökéletes, de imádom :D
A kedvenc részem az, amikot áttöri a kerítést és látjuk amint az egész szerelvény az elejétől a végéig áthalad a betört kerítésen.
Ott mindig kiráz a hideg :D

 

https://www.youtube.com/watch?v=gOWvi4gIYGU

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!