Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2024.05.01 0 0 2848

Vagyis a Nagy Bumm előtti vákuum keletkezhetett Penrose ciklikus elképzelése szerint. Az előző univerzum nagyon felhígult. (A kezdeti fluktuáció pedig lehetett 'kovász' - az előző univerzum egy haldokló részecskéje.)

 

a buborékok alighanem továbbra is egymás horizontjain kívül maradnak, s belátható időn belül nem is fogunk találkozni valamiféle belőlük származó hatásokkal.

 

Amiről nem tudunk semmit, ott nem zárhatjuk ki egyik lehetőséget sem.

Persze ha a miénkhez hasonló exponenciálisan táguló elő-univerzumból hígult vissza a bumm előtti vákuum, akkor feltételezhetjük, hogy a buborékunkon kívüli rész továbbra is gyorsulva tágul. De még ez sem biztos.

Mindenesetre a csillagászok látnak nagyon távoli (korai) kifejlett galaxisokat. Mégis összeérhettek a buborékok?

Vagy inkább gravitációs lencséből valami délibáb?

 

És persze különböztessük meg, hogy a mi buborékunkban vagy azon kívül jön létre egy másik buborék.

(Susskind tartott egy előadást erről.)

Elvileg nem kizárt, hogy pont a zsebemben hirtelen kipattan egy másik univerzum.

Előzmény: Construkt (2845)
Construkt Creative Commons License 2024.05.01 0 0 2847

Jellemző rád, hogy pont a lényegre nem reagáltál.

Arra, hogy se Tesla, se Lenard, se Michelson se Eötvös nem tudott felhozni egyetlen szakmai érvet se, csak a szubjektív ellenérzéseiket ragozták meglehetősen indulatos becsmérlő módon. És arra, hogy egyiküknek se volt érdemleges tevékenysége az elméleti fizika terén.

Hanem csak egy zárójeles utalásra, ami kétségtelenül nem egyforma mértékben vonatkozik rájuk.

Előzmény: destrukt (2846)
destrukt Creative Commons License 2024.05.01 0 0 2846

Aki szerint Tesla és Eötvös Loránd rasszista volt, annak végképpen elborult az elméje.

Az elvakult relativisták utolsó kártyája, hogy aki kritizálni meri Einsteint, az mind rasszista.

Előzmény: Construkt (2844)
Construkt Creative Commons License 2024.05.01 0 1 2845

Azt nem tudjuk, hogy a mi felfúvódó buborékunk kezdeti térrészén kívül mi volt, és az mekkora volt. De a legkevésbé önkényes feltételezés, hogy azon kívül is hasonló vákuum volt, ahol hasonlóan gerjesztetlenek voltak a részecskemezők, amelyek hasonlóan fluktuáltak, és hasonló eséllyel, de ki tudja mikor bekövetkezve akár hasonlóan fel is fúvódhattak, vagy felfúvódhatnak majd valamikor. Mi egyelőre csak a mi buborékunkat ismerjük valamennyire, vagyis azt az egyre nagyobb térrészt, ami folyamatosan tér vissza a kozmológiai horizontunkon belülre, azóta, hogy az infláció végén megszűnt benne az exponenciális tágulás, s jó darabig csak lassulva tágult tovább.

 

  Ha pedig több ilyen buborék is létezik, és az ilyen lelassult tágulású buborékokon kívüli tartományok nagyrészt továbbra is exponenciálisan tágulnak, akkor a buborékok alighanem továbbra is egymás horizontjain kívül maradnak, s belátható időn belül nem is fogunk találkozni valamiféle belőlük származó hatásokkal.

Előzmény: Törölt nick (2843)
Construkt Creative Commons License 2024.05.01 0 0 2844

Bele vagy te már csavarodva az összeesküvés-elméletedbe:

 

Einstein kukázta, de eljátszotta, hogy továbbfejleszti.

A világ összes fizikusa meg száz éve egyre azt játssza, hogy nem törődik se a kukázásával, se azzal, hogy továbbfejlesztette, hanem csak Einstein dicsőítésével, meg a saját sarzsijával.

Jánossy tanította és könyveket írt a relativitáselméletről, de ezt ő is csak megjátszotta, mert ezt várta el a politikai bizottság, meg a szovjet elvtársak. Akiket úgy próbált kicselezni, hogy beleírta a könyveibe a maga ortodox materialista kommentjeit, amelyek marxistábbak voltak még az elvtársak  éppen aktuális jobbodali elhajlásainál.

Szerinted egyedül Tesla, Lenard, Michelson, meg Eötvös meri vállalni a véleményét, szerinted ők mondják meg a tutit, noha pusztán személyes (alig burkolt rasszista) ellenszenvüket hangoztatják, bármi szakmai érvelés nélkül. Ők ráadásul soha semmi érdemegeset nem is hoztak létre az elméleti fizikában.

 

Sajnállak, hogy ennyire hazug gyanakvó környezetben szocializálódtál, ahol ennyire a perverz életmintákat sulykoltak beléd.

Előzmény: destrukt (2842)
Törölt nick Creative Commons License 2024.05.01 0 0 2843

A majdan felfúvódó térrész kezdeti zérusponti energiája indította. Tehát egy olyan tartomány eredő vákuumfluktuációja, amiben azt megelőzőleg nem volt egyetlen részecske se, vagyis minden részecskemező (fotonmező, elektron-pozitron mező, kvarkmezők, Higgs mező gerjesztetlen alapállapotban volt.

 

Tehát a nagy bumm előtt is volt a nagy üres gerjesztetlen vákuum.

Az univerzum nem akkor keletkezett. Abban a pillanatban csak egy fázisátalakulás indult el.

Előzmény: Construkt (2841)
destrukt Creative Commons License 2024.05.01 0 0 2842

Einstein azért kezdett mindig újabb és újabb elméletekbe, mert rájött, hogy az előző kuka.

Csak ezt nem akarta nagy dobra verni, ezért eljátszotta, mintha az előzőt fejlesztette volna tovább.

És ezt sokan el is hitték.

Construkt Creative Commons License 2024.05.01 0 0 2841

A majdan felfúvódó térrész kezdeti zérusponti energiája indította. Tehát egy olyan tartomány eredő vákuumfluktuációja, amiben azt megelőzőleg nem volt egyetlen részecske se, vagyis minden részecskemező (fotonmező, elektron-pozitron mező, kvarkmezők, Higgs mező gerjesztetlen alapállapotban volt. De ezek az általában nagyon apró ingadozások, a véletlenszerű folyamatok ismert törvényszerűségei szerint, nagyon ritkán sokkal nagyobb amplitúdókat is felvehetnek, sőt rendkívül ritkán rendkívül nagyokat is. Egy Gauss folyamat amplitúdójának nincs semmiféle felső határa, csak sokat kell várni arra, hogy előforduljon. Egy ilyen ritka véletlen baleset az a felfúvódott buborék, ami a mi Univerzumunk.

 

Kiszámítható, hogy  mekkora térrészben kellett mekkora értékre nőnie a Higgs mező fluktuációjának ahhoz, hogy annak negatív nyomása olyan önfenntartó expanziót indítson el, aminek évmilliárdokon keresztül lejátszódó különböző egymásra rakódó következményei mára éppen a most tapasztalt méretre növelhették az Univerzum belátható részét. A részleteket olvasd el abban az "Inflációs kozmológia" c. könyvben, amit már sokszor ajánlottam neked. Ezt lehetetlen itt kitárgyalni, és egyébként is nagyon sok előismeretet igényel.

Előzmény: Törölt nick (2840)
Törölt nick Creative Commons License 2024.05.01 0 0 2840

évtizedeken keresztül dolgozott még a továbbfejlesztésén, hogy a gravitáción túl az elektrodinamikát és az atomfizikát is képes legyen térelméleti alapon magyarázni.

 

Miféle mező fluktuációjából jött létre az univerzum?

(Ehhez a kezdetek előttre kellene visszamenni.)

 

Ha végtelen volt az a kvantumtér, amelynek a fluktuációja okozta a Nagy Bumm keletkezését...

Lehetett ebben a végtelen kvantumtérben több "független" fluktuáció is.

Az univerzumunk jó eséllyel nem egyedi.

Talán még valószínűségeket is lehet számolni.

(Sőt, ezek az univerzumok össze is érhetnek.)

 

 

Túlhűtött cukros vízbe dobj egy porszemet. Elkezdődik a kristályosodás. HK is bemutatta a túlhűtött víz megfagyását.

(De ez nem fluktuáció, hanem fruktuáció.)

:D

Előzmény: Construkt (2838)
Törölt nick Creative Commons License 2024.05.01 0 0 2839

Ha volt cipőfűzője, akkor azért;

ha nem volt cipőfűzője, akkor meg azért. :D

Előzmény: Construkt (2833)
Construkt Creative Commons License 2024.05.01 0 0 2838

Évek óta azt hazudod, hogy Einstein öreg korára visszavonta a relativitáselméletet, a valóságban ezzel szemben évtizedeken keresztül dolgozott még a továbbfejlesztésén, hogy a gravitáción túl az elektrodinamikát és az atomfizikát is képes legyen térelméleti alapon magyarázni.

Előzmény: destrukt (2836)
Construkt Creative Commons License 2024.05.01 0 0 2837

Teljesen közömbös, mit írt Jánossy, aki egyre jobban belegabalyodott a maga materialista eszméibe, s az ikerparadoxont pl. az űrhajós elkábulásával képzelte indokolni, a kontrakciót meg ismeretlen sebességfüggő erőkkel akarta magyarázni, amelyekről aztán semmi konkrétumot se tudott írni.

Előzmény: destrukt (2835)
destrukt Creative Commons License 2024.05.01 0 0 2836

Már megint hazudozol.

Mindig azt írtam, hogy Einstein  fiatal korában írta a butaságokat, de idősebb korára megjött az esze. Mint írtam, későn érő tipus volt.

Előzmény: Construkt (2833)
destrukt Creative Commons License 2024.05.01 0 0 2835

Ha figyelmesebben elolvasnád Jánossy Lajos könyveit, akkor észrevennéd, hogy 3 könyve is éppen arról szól, hogy miben tévedett Einstein.

Előzmény: gyongyom bokretam (2832)
Construkt Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2834

Ha öreg korára meg akarta volna cáfolni a relativitáselméletet, akkor ugyan miért próbálta általános térelméletté továbbfejleszteni?

Előzmény: Construkt (2833)
Construkt Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2833

Máskor meg éppen azt bizonygatod, hogy öreg korára annyira meggárgyult, hogy pár havonta állt elő új és még újabb egyesített térelméletekkel, amelyeket aztán mind elvetett. Ha most már élted végéig őt akarod püfölni, s mindenért felelőssé tenni, akkor azt legalább el kéne végre döntened, mit is hazudj róla!

Előzmény: destrukt (2831)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2832

Hogy hogy senki ezeket a tévedéseket észre nem vette. És napjainkba akik azt állitják hogy értik a Relativitás Elméletet, sem veszik észre. Nekem egy kicsit úgy tűnik ,hogy a kákán is csomót keresel. Én fölöslegesnek tartom.

Előzmény: destrukt (2831)
destrukt Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2831

Einstein fiatal korában csaknem mindenben tévedett. Ennek egy részét idős korában megpróbálta herehozni.

Előzmény: Construkt (2830)
Construkt Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2830

Miért, te azt képzeled, hogy Einstein tévedhetetlen volt?

Máskor meg azt bizonygtod, hogy mindenben tévedett.

Előzmény: destrukt (2827)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2829

Szerinted az Einstein egyenlet megállja a helyét,vagy avval nem foglalkoztál, csak a fényközeggel. ?Amit  a holdról irtál az egy tévedés. Vagy meg vagy zavarodva.

Előzmény: destrukt (2827)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2828

Akkor mií van azokkal az emberekkel ,akik azt állitják, hogy megértették a Relativitás Elméletet?

Előzmény: destrukt (2827)
destrukt Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2827

Einstein idősebb korában bevallotta, hogy fényközegnek mégiscsak léteznie kell, ezzel ő maga buktatta meg a relativitáselméletet. 

Vagyis tévedés kizárva.

Előzmény: gyongyom bokretam (2826)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2826

Nem tudom  Destrukt mit csinál a könyveivel ha kiderűl, hogy Einstennek mégis igaza van.

gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2825

A jókat röhögűnk az egészséges, de a súlyos röhögés már nem. Aki nem egészséges , az nem jár jó uton.Magamból indulok ki . Én sem járok a legjobb úton.

Előzmény: gépeszű (2822)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2824

csak hogy közérthető legyen. Amikor idegen szavakkal találkozok nekem állandóan a szótárt kell használnom. Ezért jó ha az ember tőbb nyelven beszél.

Előzmény: destrukt (2823)
destrukt Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2823

Ez úgy volt, hogy az inflácó fluktuálni kezdett és dekoherens lett kalibráció.

Előzmény: Törölt nick (2821)
gépeszű Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2822

szuperfizikus, jó a műsor, jókat röhögünk

 

Múltkorjában csejk megkérdezte (tőled), miért függene az inga lengésideje a gravitációtól.

 

(Na ez volt ám a kérdés, szóval semmit nem olvasott, vagy értett meg róla.)

 

A válaszod is igazi szupergyöngyszem: matematikával magyaráztad (súlyos röhögés), idegugliztad a lengésdő képletét és ami abból következik a gravitációs függésre.

 

Hogy is van ez szuperfizikus ? Puszta matematikával akarsz fizikát értelmezni ?

 

Erre csakis kényszerhelyzet vihetett téged, szuperfizikus: gőzöd nincs a legegyszerűbb (fonál)ingamozgás fizikájáról, semmiféle fizikai természetű válaszra, utalásra nem voltál képes.

 

Legközelebb hívj fel az ismeretségedből egy jobb általános iskolás gyereket, majd ő kisegít téged.

Előzmény: destrukt (2818)
Törölt nick Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2821

Mi volt a Big Bang előtt?

 

Mégis minek a véletlen fluktuációjából jött létre az univerzum?

 

 

Ezt a kérdést jó sokszor fel kell még tenni, mert első hallásra sokan nem értik.

Előzmény: Törölt nick (2820)
Törölt nick Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2820

https://youtu.be/pPi7QD8eYpE?t=530

Bolygócsillagok

https://youtu.be/pPi7QD8eYpE?t=605

Ez egyébként ez nagyon jó példa arra, hogy a mai elméleteket mennyire kell komolyan venni.

Rosszul gondolták, hogy az égitestek hogyan mozognak.

De ehhez csináltak egy matematikai modellt, amely annyira jó. (Közben a hallgatóság fegyelmezése történik.)

https://youtu.be/pPi7QD8eYpE?t=645

Annyira jól ki tudták számolni és előre jelezni a bolygók mozgását, hogy évszázadokon át komolyan gondolták, hogy ez a tökéletes világkép, és a világ tényleg így működik.

Előzmény: Construkt (2819)
Construkt Creative Commons License 2024.04.30 0 0 2819

Szerinted!

Mert te egyáltalán nem érted a fizikát.

Se a matematikát.

De még azt se érted, hogy mit nem értesz.

Csak egyszerűen kijelented, hogy mindenki ostoba és csaló, aki a fizikát műveli.

Mert olyasmiket csinálnak, amit te nem vagy képes felfogni.

Ezért terjesztesz mindenféle hazugságokat Einsteinről is meg mindenkiről, akiknek elkeseredetten irigyled a sikereit.

Előzmény: destrukt (2818)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!