Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2010.12.16 0 0 436

Hm, nekem ketto volt, 91-ben kezdtem, de az elsot (ha a "fe'l", azaz 3+2-es rendszerben a foiskolai nem szamit) 1997 novemberben vagy hogy kaptam a kezembe... akkor fene tudja, hogy mennyi szamit belole. Vegig nappalis voltam csak masodik "kutato" szakot vettem fel.

Vegulis mivel van me'g min. 25 evem nyugdijig, es arra jatszom hogy ugyis valtozik me'g 5x addig a rendszer, raer a pontositas, ha mar csak egy diplomanyi (5 ev) szamit belole az is megnyugtato jelenleg.

Nagyon koszi a valaszodat!

Előzmény: Törölt nick (434)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 435

Ha kifejezetten átlag feletti keresettel, az eddigihez képest magasabb manyu hozammal, további kiesés nélküli szolgálati időt szereznél 62 éves korodig, akkor érné meg ragaszkodnod a manyu rendszerhez. A helyedben nem vállalnám be.

Előzmény: Híd (428)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 434

1998.01.01 előtt a sorkatonai szolgálat, és egy nappali tagozatos diploma megszerzésének ideje szolgálati időnek számít.

Előzmény: Axióma (429)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 433

A 20 év szolgálati időt megszerezheted eu-s járulékfizetéssel is. De összegszerűségben akkor járnál jobban a manyu-ban maradással, ha olyan országban fizetnél járulékot, amely "igazságosabb", vagy magasabb összegű, mint itthon. A 2. esetet zárjuk ki, mert gazdaságosabb az öngondoskodás, mint bármely országban befektetni az állami nyugdíjba. "Igazságosabb" állami nyugdíjrendszert pedig nagyítóval kell keresni. A demográfia mindenhol nagy gond.

Előzmény: csimpilimpihovamesz (430)
Híd Creative Commons License 2010.12.16 0 0 432

Nem költözök sehová. Vállalok valami kamu távmunkát egy román cégnél, befizetem a járulékot, és kész.

Előzmény: csimpilimpihovamesz (431)
csimpilimpihovamesz Creative Commons License 2010.12.16 0 0 431

hogy te mire gondolsz, az nekem még mindig nem teljesen világos. konkrétan kiköltöznél szlovákiába, és ott dolgoznál helyileg egy cégnél ezentúl? vagy csak kamuból vetetnéd fel magad ott? és itthon? itthon nem is lenne munkaviszonyod? azért ez annyira nem egyszerű, ide-oda helyezgetni a járulékfizetést, tényleges mögöttes tartalom nélkül. mondjuk minden lehet, de aztán meg ha kiderül, akkor buktad. ha tényleges tartalom van mögötte, az persze más. én csak szimplán nem értem, hogy mire gondolsz.

Előzmény: Híd (428)
csimpilimpihovamesz Creative Commons License 2010.12.16 0 0 430

tehát ha valaki magánnyugdíjpénztár-tag volt itthon, és kiköltözik külföldre (eu-ba) és innentől kezdve már haza se jön, akkor elvileg megérheti az mnyp-ben maradni, akkor is, ha még nincs 20 év szolgálti ideje mo-n?

 

mert hiába marad mnyp-tag és zárja ki magát ezzel mo-n az állami nyugdíjból, meg a további szolgálati időből, az eu-külföldi szolgálati időt az egyezmény miatt akkor is el kell majd ismernie mo-nak részarányosan? feltételezed? vagy biztos vagy benne?

Előzmény: Törölt nick (426)
Axióma Creative Commons License 2010.12.16 0 0 429

A 98 elotti egyetemi tanulmanyokkal most mi van, beszamit vagy nem? Hol ezt hallom, hol azt... nekem az 7 ev kulonbseg, azzal pont meglenne.

Híd Creative Commons License 2010.12.16 0 0 428

Nincs meg a 20 évem, 1998 végén kezdtem dolgozni, egyetem után. Nem tudom, pontosan, mennyi van, mert volt, hogy időközben nem volt munkám. Még Románián gondolkozom, ott alacsonyabb a járulék.

Előzmény: Törölt nick (424)
mzsperx Creative Commons License 2010.12.16 0 0 427

most ez komoly?

nézzük az én példámat.

van kb 10 év magyar szolgálati időm (ki tudod számolni, ha megmondom, mettől meddig mit csináltam?)

maradok a mnyup-ban

soha nem megyek haza (na, ezt meglátjuk :))

majd egyszer dolgozom is svájcban, egyelőre HTB vagyok, de azért ezt nem szeretném sokáig.

mondjuk legalább 10 évet dolgozom. ha otthon dolgoznék, nem szereznék jogosultságot, de ha külföldön, akkor szerzek???

ez nagyon mókásnak hangzik...

és akkor ez esetben a 10 év magyar jogviszony átlagkeresete után kapok nyugdíjat? keveset gondolom, mert elég töredék idő, ugye?

 

a svájci rendszer mennyivel igazságosabb... ha egy évet is dolgoztál, jár nyugdíj. igaz, jó kevés, de akkor is...

Előzmény: Törölt nick (426)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 426
  • A 40 év szolgálati idő után számolt szlovák nyugdíj 17/40-ed része több lesz, mint a magyar.
  • Ha nincs 20 év szolgálati időd, és a manyu-ban maradással elveszíted az állami nyugdíjad. Ekkor elemi érdeked az, hogy eu-n belül kiegészítsd 20 évre a 33%-os állami nyugdíj arányos részének igényléséhez.

Így kellett volna tagolni.

 

A hozzászólásod elejéhez:

 

A nyugdíjszámítás alapja a teljes életpálya alatti kereset. A nyugdíjmegállapítás éve előtti kereseteket a ksh által kimutatott országos átlagkereset növekedéssel fel kell szorozni. Ez a valorizáció. Viszont van egy csökkentő tényező is. Hasonlóan, mint a sávos szja-nál van egy táblázat, amely szerint egyre magasabb kereset esetén egyre kevesebb része számít bele a nyugdíjalapba. Ezt a táblázatot egyszer rögtítették, és évente szintén a ksh által kimutatott átlagkereset növekedésével emelni kell a sávokat. Valamikor az utolsó kilenc év legjobb öt éve volt (ami gyakorlatilag az utolsó ötöt jelentette).

 

Aki marad a manyu rendszerben, az 2011.12.01-ig (akkor telik le az ominózus 14 hónap) szerez állami szolgálati időt. Az állami nyugdíjhoz 20 év szolgálati idő kell. Ha 2011.12.01-ig nem lesz meg a 20 év, akkor nyista állami nyugdíj. Kivéve, ha más eu tagállamban szerez az ember még hozzá, mert azt az államnak el kell ismerni. Plusz nyugdíjat természetesen nem fizet a magyar állam a külföldi járulékfizetés után, hiszen azután a másik tagállam fizet járadékot. A 20 év minimum szolgálati időt viszont át lehet bilenteni.

Előzmény: csimpilimpihovamesz (425)
csimpilimpihovamesz Creative Commons License 2010.12.16 0 0 425

azt írod, hogy a nyugdíj a bruttó bér 33%-a plusz évente még valamennyi. ezt olvastam a linkelt eu-s tájékoztatóban is. de ez nekem nem vili: a bruttó bér az évek alatt ide-oda változik. milyen bruttó bérről van szó? bruttó _átlag_bérről? és amikor a két ország közti nyugdíjmegosztást számoljuk, akkor mind a két országban keresett béremet beszámítják?

 

azt írod, hogy ha beszámítják a szlovák szolgálati időt, akkor a magyr rendszerben híd nem nyer semmit. sőt: veszít, nem? hiszen szlovákiába minimálbérrel akart bejelentkezni.

 

amit itt írsz, azt nem értem:

 

"A 40 év szolgálati idő után számolt szlovák nyugdíj 17/40-ed része több lesz, mint a magyar.

Ha nincs 20 év szolgálati időd, és a manyu-ban maradással elveszíted az állami nyugdíjad."

 

a két mondat esetleg két tagmondat? 

 

ezek szerint a manyu-ban maradással akkor is elvész az állami nyugdíj, ha többet a delikvens már egyáltalán nem dolgozik mao-n, és nem fizeti ezt az új izét.... nyugdíj-hozzájárulást? úgy értettem az újságcikkeket, hogy azért nem lesz a manyu-ban maradás után nyugdíjjogosult, azaz azért nem gyűjtheti tovább a szolgálati idejét, mert a továbbiakban fizetett nyugdíj-hozzájárulás nem jogosít rá. de a mi esetünkben az egyén nem is ilyen alapon gondol jogosultságot szerezni a magyar állami nyugdíjra, hanem egy teljesen más alapon: az eu-ban (külföldön) fizetett állami nyugdíjjárulék, vagy ahhoz hasonló után. nem védi az egyezmény? szerinted nem szerzi meg mégis azt a szolgálati időt?

Előzmény: Törölt nick (424)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 424

Az eu-n belüli szolgálati időket össze kell számolni, és az összes szolgálati időt kell megnézni, hogy átlépted-e a jogosultsági határt. Majd a saját országbéli járulékfizetési aránnyal megszorozni a normál módon kiszámított nyugdíjat. Ez elég hülyén hangzik, inkább egy példán mutatnám be.

 

Tételezzük fel, hogy most van 23 év szolgálati időd. Ez már eleve több, mint a minimálisan szükséges. Már "csak" a nyugdíjkorhatárt kellene betölteni. Addig elmégy Szlovákiába 17 évre. Lesz összesen 40 év szolgálati időd.

 

A jelenlegi magyar szabályok szerint a 2012.01.01. után megállapítandó nyugdíj (nem kalkulálva a jövedelmek valorizációját, és a nyugdíjalapba való degresszív beszámítást): 20 év után a bruttó bér 33%-a, majd évenként 1,65%.

 

A 23 év szolgálati idő után már jár 33+3*1,65=37,95%.

 

Ha beszámítjuk a szlovák szolgálati időt, akkor 33+20*1,65=66%. Viszont a 40 évvel (66%) számolt nyugdíjad 23/40-ed részét kapod meg. Ami pont annyi, mint 23 év szolgálati idő után. Tehát a magyar állami rendszerben nem nyersz semmit. A nyereséged az alábbiakból tevődhet össze:

 

A 40 év szolgálati idő után számolt szlovák nyugdíj 17/40-ed része több lesz, mint a magyar.

Ha nincs 20 év szolgálati időd, és a manyu-ban maradással elveszíted az állami nyugdíjad. Ekkor elemi érdeked az, hogy eu-n belül kiegészítsd 20 évre a 33%-os állami nyugdíj arányos részének igényléséhez.

Előzmény: Híd (420)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.15 0 0 423

Laikuskent zsenialis otletnek tunik, kivancsi lennek egy hozzaerto velemenyere, aztan mar indulhatunk is kifele. Szivesen fizetek barmelyik allamnak, a magyart kiveve.

Előzmény: Híd (420)
csimpilimpihovamesz Creative Commons License 2010.12.15 0 0 422

ennyiből nekem nem teljesen világos, hogy mire gondolsz. ezentúl csak szlovákiában dolgoznál? vagy mo-n is?

 

az első esetet nem vágom teljesen. annyi biztos, hogy az egyezmény fog számításba jönni, és szlovákia fogja fizetni a rá jutó időarányos részt, a megfelelő módon számított nemzetközi nyugdíjból. alább valaki belinkelt erről egy magyar tájékoztatót. szerintem ebben az esetben mo nem mondhatja, hogy mo szempontjából (azaz a nemzetközi nyugdíj mo-ra jutó része szempontjából) nem szereztél volna szolgálati időt. de ebben nem vagyok biztos. ez az én nagy kérdésem is.

 

a második esetben, ha mo-n dolgoznál főképp tovább, akkor az nem úgy van, hogy mind a két országban fizetsz nyugdíjjárulékot, hanem csak az egyikben. ezt is az eu irányelv fogja eldönteni, hogy hol is. fő szabály szerint ott, ahol élsz és dolgozol. ha két helyen is, mert pl. ingázó vagy, akkor.... öööö.... ebben nem vagyok tutibiztos, de sezrintem akkor is csak egy országban. (természetesen a _teljes_ jövedelmedre.) ha szlovákiában fizetsz, akkor lásd az előző pontot. ha mo-n, akkor nem szerzel szolgálati időt ugyi az új szabályok szerint. ha mégis mindkét helyen, akkor még fogósabb, még ravszabb a kérdés. de szerintem ilyen nincs.

Előzmény: Híd (420)
mzsperx Creative Commons License 2010.12.15 0 0 421

az állami rendszerbe tuti nem, mert ha maradsz mnyup-os, akkor csak az előtte levő időd lesz szolgálati idő. én azt nem tudom, hogy a magánnyugdíjas pénzemhez is kell szolgálati idő, hogy hozzájussak (ha majd megöregszem?)

Előzmény: Híd (420)
Híd Creative Commons License 2010.12.15 0 0 420

Szerinted ha maradok idehaza magánnyugdíjpénztári tag, és bejelentem magam valami minimálbér félére pl. Szlovákiában, akkor szerzek szolgálati időt valahol, amit később elszámolhatok idehaza?

Előzmény: Törölt nick (419)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.15 0 0 419

Van még ilyen egyezményünk a Szovjetunióval, valamint Jugoszláviával. A jogutód államok (Oroszország, Szerbia) továbbviszik a kötelezettséget. Volt még másokkal (Lengyelország, Csehszlovákia, Románia, Bulgária, NSZK) is, de azoknál már az eu egyezmény számít.

Előzmény: mzsperx (418)
mzsperx Creative Commons License 2010.12.15 0 0 418

nahát, ezt nem tudtam. tehát megszerzem a jogot a nyugdíjra, ha a 2 országban együtt megvan a 20 év, de a magyarországi idő alapján számítják a nyugdíj mértékét.

na, mondjuk mindegy, mert maradni akarok a mnyupban :) bár, aztán, hogy mi lesz???

Előzmény: Törölt nick (417)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.15 0 0 417

Nemcsak az eu-val, hanem több más országgal is van szociális egyezményünk, többek között Svájccal is. A 16-17. cikk az érdekes:

 

http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99800007.TV

Előzmény: mzsperx (416)
mzsperx Creative Commons License 2010.12.15 0 0 416

ha jól értem, ha euba mész, beszámítanak az ott ledolgozott éveid, ha eun kívül, akkor bacchatod. haha, kellett nekünk svájcba költözni.

Előzmény: qayxsw (414)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.15 0 0 415

(379)

Előzmény: qayxsw (414)
qayxsw Creative Commons License 2010.12.15 0 0 414

Igen.

Voltam bent a nyugdíjpénztárban és azt mondták, hogy az összegyűjtött pénzt forgatják addig, amíg majd valami külföldi (ha addig ott maradunk) papírral tudom igazolni, hogy elértem a nyugdíjkorhatárt. Ezután kifizetik.

Csak kérdés az, hogy mennyi a kezelési költség meg az ilyenek, mert ha nem gyarapszik a pénzünk és mondjuk nincs nagy hozam, akkor lehet hogy egyre kevesebb lesz.

 

Arra a kérdésre nem tudtak válaszolni, hogy ha átviszem az államiba, akkor ezt a pénzt viszontlátom-e majd 35 év múlva a magyar államtól ha most kiköltözöm külföldre. (persze ha tudják sem az ő dolguk felvilágosítani)

 

Tud valaki segíteni, hogy konkrétan pontosan hol tudok utánaérdeklődni az egyedi kérdéseimnek?

Telefonszám, személyesen, milyen osztály stb.

 

Köszönöm!

Előzmény: csimpilimpihovamesz (402)
mzsperx Creative Commons License 2010.12.15 0 0 413

miért, postai levelet küldenek? és aki külföldön van? mint én? :) tudom, olvasson internetet :)

Axióma Creative Commons License 2010.12.14 0 0 412

Vagyok, de csak a Hazepitesben... ide most csak ezert jottem. De mar beallitottam a mobilomat, hogy reggel hivjam fel a nyugdijigazgatosagot, mondjanak valamit. Meg sztem a nyp-amat is meg fogom kerdezni, deritsek mar ok ki es hivjanak vissza, ha akarjak hogy maradjak... nehogy mar minden erdekelt is kizarolag a postai levelre epitsen!

Előzmény: mzsperx (408)
Axióma Creative Commons License 2010.12.14 0 0 411

Nem ertem, akkor a 31 munkanap igeret is semmis? Mert januarban lesz 21, iden meg holnappal egyutt van csak (31-et is teljesnek szamolva) 11, szoval akkor ha nem a napokban kezdik, akkor szar van a palacsintaban...

mzsperx Creative Commons License 2010.12.14 0 0 410

ugyanmár, majd közlik, hogy igazold, miért nem kérelmeztél, osztán fogod tudni igazolni? videófelvételeket csinálsz, hogy minden nap ott álldogáltál 24 órát? szkeptikus vagyok, csúnyán meg fogjuk ezt szívni :(

Előzmény: Törölt nick (409)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.14 0 0 409

Arra is kivancsi leszek, mi van akkor, ha minden erofeszitesem ellenere nem fogok sorra kerulni februar vegeig, mert azok a hivatalok nincsenek nyitva 168 orat naponta. Ez ugye akkor nem nekem felrohato ok?

 

Jo, majd el kell olvasni, kinek lehet egyaltalan addig, es nem januar vegeig.

Előzmény: Axióma (407)
mzsperx Creative Commons License 2010.12.14 0 0 408

hali, rég láttalak :)

 

ha megtudod, hamar írd be ide is. nekünk bern-be kell menni ehhez... nem semmi kirándulás...

Előzmény: Axióma (407)
Axióma Creative Commons License 2010.12.14 0 0 407

Bocs, ha rossz helyen erdeklodom, de azt lehet mar tudni, hogy mi lesz az ELSO nap, amikor lehet nyilatkozni a mnyp-ban maradasrol? (Arra szamitok, hogy akkor lesz a legkisebb tomeg, bar persze a legnagyobb ugyetlenkedes a masik oldalon, talan meg mindig nyero.) Addig OK, hogy tegnap elfogadtak, de sehol nem olvastam, hogy mikortol, pedig eredetileg 31 munkanap volt beigerve.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!