Keresés

Részletes keresés

fileske Creative Commons License 2002.07.05 0 0 441
Sziasztok!
Valahol előbbre olvastam, hogy sok tengeri sün van arrafelé. Ezekszerint érdemes olyan kis helyes átlátszó műanyagszandit venni a fürdéshez? És hol? Inkább itthon vadásszak rá, vagy Korfun egyszerűbben,nagyobb választékban és esteleg mék olcsóbban is hozzájutok?
Köszi!
cs_geza Creative Commons License 2002.07.04 0 0 440
97 juliusaban voltam Ipsoson, egy egesz keskeny, de hosszu (~2 km) kis udulofalu, a part inkabb (apro)kavicsos, a viz bentebb (ahol mar terdig er) nem kavicsos de a szele az, gyermekeseknek nem ajanlott. Jonehany etterem, bar es nehany diszko is van elerheto kozelsegben, Ipsostol delre van egy (asszem francia) tabor, ahol svedasztalos vacsoraztatas van a taborlakok reszere, de a taborba ki-be lehet maszkalni kedvedre, azaz....;)
Előzmény: bacee (439)
bacee Creative Commons License 2002.07.04 0 0 439
Hi mindenki!!

A beszámolók igy az idő haladtával egyre jobbak, és bőségesebbek. Tud valaki valamit Ipsosról?! Barátaimmal még mindíg tanakodunk, hová is kéne menni aug. végén. Sidari kiesett, mert a mélyentisztelt fórumos kollégákkal ellentétben ismerőseim azt mesélték, hogy esténként nem túl nagy a nyüzsgés.
A Benitsesi beszámolók igéretesek, de kicsit zavaró a kavicsos part.
Ki mit tud Ipsosról?? Milyen az élet, és milyen a partja??
Az Eurotours szerint homokos-kavicsos, de hát ugye ki hisz egy utazási irodának??

Előre is kösz: Bacee

quasimodo_rr Creative Commons License 2002.07.04 0 0 438
Kedves Shane99!

Friss élményekkel tudok szolgálni San George Öbléről és a két panzióról is.
Kedden jöttünk vissza két hét után, és felhőt is alig láttunk.
San George egy eldugott kis település Korfu északnyugati partján egy festői öbölben.3 km-es homokos partján csak mi voltunk magyarok, meg egy itt dolgozó srác. Csendes, nyugodt, talán túl csendes is a környék, csak a tavernák meg a bárok tartanak nyitva 11 után, a supermarketek (kis ABC-k)10 után már pakoltak befelé a boltba.
Nincs nagyon kiépülve, ezért még nem is olyan felkapott, nagyrészt németek vannak itt, azok is az idősebb, nyugodtabb fajta. Ja meg csehek, többször kevertek össze velük bennünket is, a (számukra) hasonló nyelv miatt.
Mi az Athinába mentünk volna az általad is említett utazási irodával, de az ottani repülőtéren derült ki, hog egy másik apartmanba (Christina) tettek át bennünket, mert már az előző héten is panaszkodtak a nagy zaj, meg a festékszag miatt a finnyás németek, meg visszakövetelték a pénzüket, úgyhogy bennünket már egyből a Christinába vitt egy taxi a repülőtérről.Ez egy kicsit beljebb van a strandtól
de csendes nyugodt helyen, a település szélén, olajliget mellet. Szuper jó, kellemes helyen. A magyar katalógusban nincs is benne. Megnéztük az Athinát is; kiderült, a háziak építkeztek, de már befejezték, és az Iroda képviselője (Mariann)szerint is átmehettünk volna (közel a strand, nagy szobák) de a másik már szimpibb volt. Hazafelé jövet tudtuk meg, hogy az Iroda fel is bontotta velük a szerződést. Bár mi egész idő alatt figyeltük, amikor arra jártunk, mégsem hallottunk semmi zajongást. (Az is lehet, hogy csak valami belső konkurrenciaharc volt).
A másik panziót is megnéztük (Vrachos), mert az is szóba került a választásnál, de az jó, hogy kimaradt. Tényleg a strand legvégén van, de úgy, hogy utána már csak a sziklafalat látod, és a part ottani része sem az igazi már. Ennek ellenére nagyon ajánlom ezt a kis öblöt, mert ugyan kicsit hidegebb a víz, mint máshol, de kristálytiszta!, és csendes (a víz is). Gyönyörű a környezet, hegyoldalak veszik körül, enyhe a szellő is, és a nehéz erdei, virágillatos levegő.
Szóval CSODÁLATOS hely. Hazafelé tudtuk meg azt is, hogy ismét lesz négy magyar a parton a domboldalon két apartmanban, de ezek sincsenek benne a magyar katalógusban. Ha érdekel még valakit valami, szívesen válaszolok, még frissek az élmények. Képeket is tudok küldeni. Tavaly Krétán voltunk Gouvesben (Iraklion és Hersonissos között félúton), még arra is emlékszem.
Mindenkinek jó utat és nyaralást kívánok (aki még előtte van).

BellyButton Creative Commons License 2002.07.04 0 0 437
Sziasztok!
Mi aug. 26-án megyünk a vőlegényemmel Korfura:-))) Tavaly is ott voltunk, akkor repcsivel, de csak egy hétre, idén inkább buszozunk, de két hétig maradhatunk:-)))))
Az árakról kérénk még tájékoztatást, ha valaki nemrég ért haza (bár pár sorral lejjeb már találtam( de főleg a moci bérlés érdekelne mind a két hétre bérelnénk mi egy kétszemélyest ezt már most kalkulálgatnánk, és a Aquapark belépőjegy ára is érdekelne, valamint amit azt hiszem Steve kérdezett, hogy az Euro hogyan változtatta mneg az árakat:-))
Mi idén is Moraitikára megyünk Maria ill. Aquala (vagy hasonlo nevű) Apartmanba, valaki járt ezekben? És Steve vagy más is, ha tud a Fondas Tavernát már ajánlották, de egyéb vendéglő is érdekelne ,tavaly félpanziosok voltunk, de idén ugy döntöttünk önellátóak leszünk, de egy kicsit félek bár tavaly nem volt jó a FP(mennyiség se de a változatosság se 1 hét alatt háromszor ettük ugyanazt)
Nagyon jó forum, egyre jobban szeretem Korfut:-))))
Köszi mindenkinek és a visszaérkezőktől várunk még élmény beszámolókat.....
Előzmény: simita (436)
simita Creative Commons License 2002.07.04 0 0 436
Shane !

Rosszul, félreérthetöen írtam ! Bocs !!!
Az ottani fakultatív utakra gondoltam !!!!

Nem nagyon hiszem, hogy föszezonban elfogadható szállást (appartmant) lehet találni. Bár ki tudja? Talán a kihelyezett magyar idegenvezetök biztosan tudnának baráti áron elfogadható appartmant foglalni Nektek.
Egy "bejáratott" iroda a Benitses Summer Travel , ami görög tulajdonban van, de ott ülnek a Neckermanos és Westes idegenvezetök is. Itt a címük :
www.corfu-net.gr/gr/touristguide/agencies.htm

Na sok sikert !!!

Előzmény: Törölt nick (435)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.04 0 0 435
Simita!

Köszönjük az up-to-date beszámolót!

Lenne egy kérdésem! Azt mondod, hogy ne itthon fizessünk a szálássért, hanem ott. Ezzal kapcsolatosan lenne 1-2 kérdésem:

1., Augusztus 16-20 körül esélyes, hogy lesz apartman (vagy hotel, de inkább ap.)??

2., Mi repcsivel mennénk. Nem gáz, hogy az összes cuccot a hátadon/kezedben viszed a reptértől kezdve egészen addig, ameddig nem találsz egy normál szállást??

Egyébként én is csak ott szeretném kifizetni a szállást, csak ez a két dolog aggaszt...

Persze a kérdés nemcsak Simita-nak szól, hanem mindenkinek!

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv:
Shane

Előzmény: simita (428)
Tajpan Creative Commons License 2002.07.03 0 0 434
Tegnap este jöttünk meg. Mesés volt, bejártuk az egész szigetet a legutolsó kis kolostorig. A feleségem sírt, mikor haza kellett jönni :-(

261 fotó és GPS waypoint készült, alakul a honlap.

Jó utat!

Petibaba Creative Commons License 2002.07.03 0 0 433
Üdv!

Mi tavaly nyáron nyaraltunk Korfun, Benitsesben a Menyasszonyommal. Nagyon jól éreztük magunkat szerintem szuper hely. Elég sok helyen jártam már Görögországban (Kréta, Rodosz, és két nagy görög körűt egyetemi szervezésben) így van összehasonlítási alapom. Mindenképpen megéri ellátogatni erre a gyönyörű helyre.
Mi az Eurotoursal voltunk (korrektek voltak) last minute kedvezménnyel, busszal (34000 ft/fő)júliusban, hát nem fáztunk.

Amit ki ne hagyjatok:
- Paleokastritsa
- Sidari
- hajóval Parga és Paxi (helyben érdemes befizetni rá úgy olcsóbb)
- a főváros Kerkyra (érdemes este is bentmaradni és élvezni a mediterrán nyüzsgést)

Mi úgy csináltuk, hogy mindegyik helyre egy napot szántunk a maradék napokon pedig megnéztük a Sissy kastélyt (kicsit giccses de szép helyen van) valamint a Panagia Vlacherna kolostort, fürödtünk és bejárogattunk Kerkyrába mert iszonyúan tetszett. Mindent érdemes bejárni, megnézni, mi két egész és két fél napot voltunk (késő délután, este) de nem unatkoztunk. A velencei régi erőd tetejére érdemes felmenni. jó kis túra de a látvány kárpótol.
Délre ne menjetek Messonghiba és Moraitikára messze nem olyan szép, zajos és tele van angolokkal... Kassiopit érdemes még megnézni a szüleim ott nyaraltak tetszett nekik.

Nyaralóhely:
Benitses szuper hely közel van a fővároshoz, gyakran járnak a buszok és onnan bárhová el lehet jutni. Egyébként nem volt nagyon zajos és esténként tetszett az "élet".
Benitsesben a Nikos appartmanházban laktunk, aranyosak a háziak és tiszta, jól felszerelt a szoba, izléses épületben, szép környezetben (tengerpart 5 perc séta)

Árak:
Kerkyrában érdemes a szupermarketekben bevásárolni kb. itthoni árak voltak (tavaly) de egyébként máshol sem volt drágaság (éttermek stb.)

Jó nyaralást mindenkinek!

Temesvári Péter
www.extra.hu/aviatika

D.Titusz Creative Commons License 2002.07.03 0 0 432
Sziasztok.

Ha minden igaz most fizetünk be a párommal egy loszt-minit korfui nyaralásra.Abban szertenék segítséget kérni hogy korfu melyik részén lehet szerintetek búvárkodni(snorkel) ahol a közelben van az asszonynak megfelelő homokos partszakasz a pancsoláshoz (nem tud úszni).

Előre is köszi a válaszokat.

Előzmény: BlueBird (431)
BlueBird Creative Commons License 2002.07.03 0 0 431
Jó utat, érezzétek nagyon jól magatokat!!!

BlueBird.ilyenkor.mindég.irigykedem.egy.kicsit.mert.idén.nem.valószínű.hogy.eljutok.a.tengerhez

Előzmény: Törölt nick (429)
kriszta101 Creative Commons License 2002.07.03 0 0 430
Kedves Adept,
Nekem nagyon nem tetszett. . Szerintem Korfun ezerszer jobb helyek is vannak. De tényleg ízlések és pofonok.
Jó nyaralást, érezd jól magad, és számolj be róla!
Előzmény: Törölt nick (429)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.02 0 0 429
Kedves Kriszta

Izlések és pofonok.

Én most megegyek vissza harmadszorra Acharaviba (vagyis remélem most is ott leszünk). Végigmotoroztuk egész Korfut keresztül-kasul és ez a kedvencünk. Csendes, nem zsufolt, nem hangos, lehet pihenni.
Szóval nekem nagyon bejön... Nem értem miért mondod hogy ronda?

Holnap megyek!!:)))))

Üdv
Adept

Előzmény: kriszta101 (424)
simita Creative Commons License 2002.07.02 0 0 428
Én most egy hete jöttem vissza Korfuról (Benitses Dimitra appartman)! Na azt a höséget, ami ott volt ... Reggel 5-kor már olyan melegen sütött a nap, hogy az csuda. Folymatosan 30-35 fok. Még éjszaka is 26-28. Aludni sem bírtunk. A tenger meg mint a nyári pocsolya.

Egy-két dolog :

Nem szabad itthonról 3 koffernyi kaját vinni, mert ott mindent meg lehet venni itteni árakon. Vannak nagyobb bevásárlók. Azokba kell menni. A zöldség,gyümölcs még olcsóbb is Korfun. Mi mindent úgy ahogyan itthon becsomagoltuk hoztunk haza. Talán csak a pékárú nagyon drága (nekünk). Az éttermekben meg 6 euróért degeszre ehetitek megatokat. Itallal együtt 8 euró, ami 2000 forint.
pitás gyros talpon 1.80
szufla-ki+krumpli 4.5
Egy tányér hal és krumpli 6
Egy roston marha+krumpli 6,
kalamari (tintahal?)+krumpli 5,
pizza 4.20-6
szóval csak alig drágább mint itthon.

Nem szabad az utazási iroda által szervezett utakra befizetni, mert az majd a duplája a valós áraknak. Érdemesebb valami járgányt béreni meg egy jó térképet venni (0.5 E), mert saját eröböl majd mindenhová elérsz 1 óra alatt. Az ottani "BKV" is mindenhova elvisz. Korfu város, Sissi kastély, Paleo, Sidari, Kassiopi, aquapark (van egy ionannisnál és sidariban is !!!) mind érdekes, de menjetek be a szigetre belsejébe is !!! Nagyon hangulatos kis helyek vannak. Nekem talán csak az üvegfenekü hajókirándulás nem tetszett.
Egyetlen dolog, amit az utazási irodánál csináltunk, az az autóbérlés volt. Ott legalább ráírták a papírra, hogy fullos a biztosítás. Talán baj esetén az idegenvezetö telefonon tud segíteni.

Jók a görög sörök !!! Ne vegyétek a 1.20-1.50 euros söröket (amstel, heineken) , mert van 0.60-ért Henningen, Mythos ami totál megfelelt az én számnak is. Kicsit light, ezért aztán lehet mennyiséget is inni. Jók a görög borok, de többen narancslével, jéggel higították !!! Brrrr...

Én azt hiszem, hogy ha mindegy, hogy hol kajáltok, akkor érdemes többször egy jó helyre visszamenni, mert a pincérek kedvesebbek és még az adag is nagyobb. Söt, a 4 éves lányom mindíg kapott ajándékot fagyit.

Nem igaz, hogy Benitses a vigalmi központ. Én a két hét alatt éjszaka nem hallottam mást mint a tenger mogását meg a le-fel szálló repcsik hangját. Meg a kabócákat. Pedig több magyar zenekar is jött oda hangulatot teremteni épp akkor amikor mi mentünk. (neveket mondanék, de oly felejthetö ez a mostani ipar ...V-tech ?) Hívtak is minket, hogy oltári bulik lesznek. Lehet, hogy a pincében zenéltek, mert nem hallottuk öket.

Szúnyogriasztó !!!!! A raid nem használt ! Próbáljatok vape-t vagy off-of vinni.

Na a gyógyszert ne felejtsétek otthon, mert az drága. Ha van biztosítás, akkor baj esetén azonnal orvoshoz, aki felírja és úgy már olcsóbb.

Ezen a nyáron a mindenféle sapka-kalap a sláger a boltokban. Lehet igazán jópofát is kifogni. (vagy mégsem, mert azokat mi megvettük)

Érdemes jó napszemüveget vinni, mert az én gagyi 200 forintosom elsöre farkasvakságot, majd teljes vakságot okozott. Két napba telt míg a könnyezés elállt. Aztán minden mindegy alapon vettem egy jót és az már jól müködött.

A ottani vizet mi nem próbáltuk. A gyerekek még a fogukat is a bolti vízzel mosták. De, lehet, hogy csak nem voltunk eléggé bátrak. Ne az 5 literes flaskát, hanem a 6x1.5-os kiszerelést vegyétek. Árban egyforma, csak kétszer annyi a víz.

A cigi borzasztóan drága. Egy 0.1 mg-s európai 2.5 egy görög 1.91 euró. Ezt inkább otthonról vigyétek.

Na kérdezzetek !!!
Válaszolok !!

BlueBird Creative Commons License 2002.07.02 0 0 427
Nem akarok senkit sem elkeseríteni, de mi augusztus végén voltunk és Glyfadánál majdnem megfagytunk. Még homokvárat építeni sem volt kedvünk : )
Ott is gyönyörű a part csak hideg a víz.
Előzmény: kriszta101 (426)
kriszta101 Creative Commons License 2002.07.02 0 0 426
Az biztos, hogy ott hűsebb, mint a keleti parton. De augusztus végén szerintem nem lesz ilyen probléma...
Előzmény: cs_geza (425)
cs_geza Creative Commons License 2002.07.02 0 0 425
Es emlekeim szerint Paleokastritsaban volt a leghidegebb a viz. Tenyleg csodasak azok az oblok, gyonyoru tiszta a viz, de bele lehet fagyni....
Előzmény: kriszta101 (424)
kriszta101 Creative Commons License 2002.07.01 0 0 424
Szia shane99!
Én Acharavit és Rodát nagyon nem ajánlom, ronda kis települések. Ennél sokkat többet ér a felsoroltak közül Gouvia, barátaim nyaraltak ott a múlt héten.
De szvsz a legjobb, legszebb hely Korfun Paleokastritsa. Ifjú pároknak ideális, csodásakat lehet romantikázni (én nem is laknék máshol Korfun...). A partja viszont nagy köves, sziklás, fürdés szempontjából tehát nem a legjobb.
Előzmény: Törölt nick (421)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.01 0 0 423
Én most szerdán indulok.
Majd gondolok rátok!
b.akos Creative Commons License 2002.07.01 0 0 422
Sziasztok !

Shane99 kollégával egyetemben én is először megyek Korfura , most júli 10-én. Haveri tanácsadás és hosszas netes kutakodás után találtam rá erre a topikra, ahol a legtöbb információ kaptam ebben a témában.

Köszönöm mindenkinek, mert itt legalább nem az útikönyvek száraz dumáit hallottam, hanem életszerű dolgokat.

És akkor, hogy én is hasznossá tegyem magam:

Ficium-nak! Mivel az Aqualand engem is érdekel, de pontos helyrajzot (kivételesen) nem találtam, kicsit utánajártam és a www.corfuhomepage.com-on megtaláltam az infót.

Korfu várostól nyugatra Glyfada felé vezető úton kell menni. Először jön Alepou (3 km-re) utána pedig Agios Ioannis (9 km-re) a célterület.
Remélem nem írtam rosszul.

Törölt nick Creative Commons License 2002.07.01 0 0 421
Sziasztok!

Életemben először fogok Görögországba menni (repcsivel) a párommal augusztus végén, és szeretném, ha gyönyörűre sikeredne. Sok mindenen gondolkodtunk (Kréta, Athén, Kos, stb.), de végül Korfura szavaztunk, remélem jól döntöttünk. U
tazási irodával megyünk, appartmanba, mert úgy még kijön 100e alatt (de hotel is érdekel, tényleg, szerintetek melyik a jobb???).

Találtam néhány lehetőséget, és arra szeretnélek Titeket kérni, hogyha valamelyik helyen voltatok, ismeritek az apartmannt, akkor írjátok meg, hogy milyen volt.

Utazási iroda: ITB HELLASZ
Város: MORAITIKA
Hely: CORYFU APARTMANOK

Utazási iroda: GULET TOURISTIK
Város: Messonghi
Hely: Hotel Messonghi Beach

Utazási iroda: GULET TOURISTIK
Város: Barbati
Hely: Barbati Bay Resort

Utazási iroda: IBUSZ
Város: Messonghi
Hely: Ramos apartmanház

Utazási iroda: Neckermann
Város: Gouvia
Hely: Hotel Omiros Beach

Utazási iroda: Neckermann
Város: San-George
Hely: Pension and Studios Athina

Utazási iroda: Neckermann
Város: San George
Hely: Pension Vrachos

Utazási iroda: Neckermann
Város: Acharavi Roda
Hely: Apartmaents and Studios Niki

Utazási iroda: Neckermann
Város: Acharavi Roda
Hely: Studios and Appartments Anastasia

Ezek kb. mindegy max 110e Ft körül kijön repjegy, illeték, szállás, néhol reggeli és fp.

ELŐRE IS NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM VÁLASZAITOKAT!

Üdvözlettel:
Shane99

ginaa Creative Commons License 2002.06.23 0 0 420
Kedves Bacee!

Csak Benitsesről tudok írni. Az éjszakai élet fergeteges, ellenben a part nagy köves. Viszont van előnye is, ha a közponntól kicsit arrébb mész strandolni, akkor olyan helyeket találsz, ahol más nincs más több száz méteres körzetben. Plussz itt buvárszemüveggel + pipával fantasztikus dolgokat láthatsz.

Előzmény: bacee (409)
Ficium Creative Commons License 2002.06.22 0 0 419
Koszonom mazsika75 !

Topik:

Tudtok valahol egy jo terkepet Korfurol?
Legyszi irjatok meg honnan tudom letolteni.

Koszonom:
Ficium

Előzmény: mazsika75 (418)
mazsika75 Creative Commons License 2002.06.19 0 0 418
Szia Androidka!

Csak felsorolás képpen, hogy mit ne hagyjatok ki:
Kavos, Hlomos, Agios Gordis, Glyfada, Ermones, Paleokastritsa, Angelokastro, Peroulades, Sidari, Kassiopi + a keleti part a Pantokratoras alatt, Corfu főváros + Kanoni + Vlacherna + Egér-sziget + Repülőtér, Achilleon palota, Aquapark ( Agios Ioanis), Pantokratoras.

Moraitikán talán érdemes a Fondas tavernát kiprobálni ( kereszteződésnél le a tengerpart felé).

Jó utat és jó nyaralást!!!!

Üdv: Mazsika

Előzmény: androidka (417)
androidka Creative Commons License 2002.06.19 0 0 417
Mi június 24-én (már csak 5 nap) indulunk Korfura. Még nem voltam soha, de az élménybeszámolók itt a Forumban nagyon biztatónak tűnnek. Eredetileg egyénileg indultunk volna, de állítólag életveszély egyénileg egyedül átkelni Bulgárián, úgyhogy egy utazási irodánál fizettünk be (amit itt többen magasztaltak és páran szidtak is). Ha valakinek van véleménye, mit érdemes mindenképp megnézni, azt szívesen olvasnám, bár az útikönyvet már szinte fejből tudom:) Ezen kívül kérdés: Moraitikán valami jó tavernát tudtok-e ahol érdemes vacsorázni, valmaint mi az az étel, amit mindenképp érdemes megkóstolni, és mi az amit semmiképp ne egyek?:))
mazsika75 Creative Commons License 2002.06.19 0 0 416
Szia Ficium!

Az Aquapark Agios Ioannis nevü faluban van, mely Paleokastritsa és Corfu között kb. félúton van.

A Sissy palota ( vagy közismertebb nevén Achilleon palota) pedig Benitses felett a domboldalban van. Ha a sziget déli részéről akarod megközeliteni, akkor Corfu felé haladva Benitses után kell letérned Achilleo felé. Ha pedig Corfu főváros irányából mész, akkor Corfuról Benitses felé haladva ( de még a fővárosban ) találsz egy leágazást balra Benitses, egyenesen pedig Achilleo, majd ezen az úton tovább haladva kb 2-3 km után egy újabb elágazás balra Achilleo. Innen a palota még kb. 4 km hegyi szakasz :)

Remélem tudtam segiteni.

Üdv: Mazsika

Előzmény: Ficium (415)
Ficium Creative Commons License 2002.06.18 0 0 415
Szia Topik!

En azt szeretném megtudni, hogy hol is van pontosan az Aquapark és a Sissi kastély.

Koszonom:

Ficium

WhatTheHell Creative Commons License 2002.06.17 0 0 414
Jó utat és várjuk a beszámolót (ugye?)!
Jó idő ígérkezik?
Előzmény: Tajpan (413)
Tajpan Creative Commons License 2002.06.17 0 0 413
Holnap indulunk, mindannyiotoknak a legjobbakat!
WhatTheHell Creative Commons License 2002.06.17 0 0 412
Adept, mindenki azt mondja, hogy a lopásoktól nem kell tartani, úgyhogy most már nem fogok aggódni, csak eleinte teljesen hihetetlen volt ez.
Előzmény: Törölt nick (410)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!