Keresés

Részletes keresés

landsmann Creative Commons License 2006.07.29 0 0 129

Nem csak bevérzés, elzáródás is lehet. Az sem sokkal jobb.

 

A CT-vizsgálatnál a kibocsátott röntgensugár a testen áthaladva a különböző szövettípusokban különböző mértékben gyengül, s ezt a gyengülést detektorokkal mérjük. A több irányból végzett mérés egy ún. absorpciós matrixot hoz létre, ami képelemekből, ún. pixelekből áll. A vizsgálat során a test körül egy olyan szerkezet forog körbe, amelyben a test egyik oldalán van a röntgencső, a másik oldalán pedig a detektorkomplexum. Forgatás közben a körív mentén mért sugárelnyelési értékeket hozzárendeljük a megfelelő képpozícióhoz, s így megkapjuk a körben lévő pontok elnyelési értékeit.

 

Az MR vizsgálat:

Erős, állandó mágneses térben a szervezet folyadéktereinek részecske-rezgései szinkronizálódnak. Ha ezen a téren belül a vizsgált területet változó mágneses térbe helyezik, a részecske-rezgések deszinkronizálódnak.

Megszüntetve a második mágnes hatását, a rezgések újra szinkronizálódnak.

A gép a visszarendeződés idejét és egyéb paramétereit méri, és alakítja át képi információvá.

A különböző szövetek különböző módon viselkednek, így a szervekről részletes szerkezeti információ nyerhető. Ábrázolható sok eltérés, mely a szervek szöveti szerkezetét megváltoztatja. Ilyenek a daganatok és azok áttétei, gyulladásos folyamatok, vérellátási zavarok. Az erek ezzel az eljárással igen jól ábrázolhatóak, így sok információ nyerhető róluk anélkül, hogy veszélyes és kellemetlen beavatkozások történnének.

Vizsgálható az agy, hasi szervek, gerinc, a csontok és az ízületek, valamint a mellkasi nagyerek környezete.

Leírás:
A vizsgálati helységben állandó mágneses tér van. Ide kell a betegnek belépnie. Előtte meg kell győződni róla, hogy semmilyen mágnesezhető anyag, fém nincs a beteg testén vagy szervezetében. Ehhez segítséget nyújt a vizsgálat előtt kapott tájékoztató, amit tanácsos figyelmesen elolvasni. A helységben egy vizsgálóasztalra kell felfeküdni. A vizsgálni kívánt testrészre helyezi fel az asszisztens a második mágneses tekercset. A páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie. Közben erős berregő, zúgó hang hallható. A képek értékelésénél az orvos dönthet úgy, hogy a vizsgálathoz kontrasztanyag adása is szükséges.

Ez a kontrasztanyag nem tartalmaz jódot, teljesen más, mint a röntgenvizsgálatnál használt anyagok. Allergiás reakciót igen ritkán okoznak.

Előzmény: pk20 (128)
pk20 Creative Commons License 2006.07.29 0 0 128
Egyébként mi a különbség az MR és a CT vizsgálat közt?
pk20 Creative Commons License 2006.07.29 0 0 127
Kösz a biztatást:) hát remélem nem lesz igazad, egyébként nekem azt mondták hogy az ilyen bevérzések utólag nem alakulnak ki. én pedig nagyon szeretnék hinni neki. egyébként beszéltünk orvosismerősünkkel, bár nem ez a szakterülete, azt mondta akkor kell a legrosszabbra gondolni ha mindez hányással hányingerrel jár. hát nem tudom, én már most is a legrosszabbra gondolok. Bár a frontin amit most szedek a rossz közérzeten meg pocsék hangulatomon javít, de a többi tünet nem múlik el. Hát tudod már alig várom a hétfőt hogy kórházba mehessek.
landsmann Creative Commons License 2006.07.29 0 0 126
Mindent nem mutat ki. Lehet hogy az MR célravezetőbb lett volna, vagy esetleg a probléma később alakult ki, ami még nem látszott a CT-n.
Előzmény: pk20 (125)
pk20 Creative Commons License 2006.07.29 0 0 125
Hát pont ez az hogy a CT-t még aznap este amikor a balesetem volt megcsinálták, és negatív volt, szval elvileg az mindent kimutat. de ettől függetlenül marhára bevagyok rezelve.
landsmann Creative Commons License 2006.07.29 0 0 124
Szerintem itt lenne az ideje egy MR vagy Ct vizsgálatnak. Nem hinném hogy az idegességtől zsibbad a kezed. Sok mindent ráfognak arra, de azért nem ilyen egyszerű a helyzet.
Előzmény: pk20 (123)
pk20 Creative Commons License 2006.07.29 0 0 123

Na igen miért is ne jönnének újabb tünetek. A fejfájás persze mindennapos, de a kezem enyhe zsibbadása megint új. A körülöttem lévők szerint ezek a tünetek már idegi alapon vannak, hát nagyon remélem hogy tényleg így van. azért hétfőn elmegyek a dokihoz aki kezelt, de így nagyon hosszú ez a hétvége.

pk20 Creative Commons License 2006.07.26 0 0 122
Agyrázkódás után egy hónappal normális a mindennapos fejfájás? Az zavar a legjobban hogy csak az egyik oldalon és elég erősen. Négy gyógyit is bevettem de egyik se használt.
landsmann Creative Commons License 2006.07.25 0 0 121

Szerintem azért ehhez az is kell, hogy az ereknél is legyen valami gabaj. Persze idősebb korban más a helyzet, de huszon, harmincas években ennek nem nagyon kellene lennie.

Hm, az érelzáródás még mindig jobb mintha kipukkan. Akkor szerencsésebb vagyok? Hát, a fene megeszi az iylen szerencsét. Dokik is csak pislogtak. Egyből azt kérdezték, bagózok-e. Mondom nem. Csodálkoztak. Pár évtizeddel később lenne reális az ilyen nyavaja.

Előzmény: Athlay (120)
Athlay Creative Commons License 2006.07.25 0 0 120
Hát állítólag az ilyesmihez elég annyi is, ha az embernek pechje van és túlerőlteti magát. Nagy meleg egy ks stressz megfűszerezve egy kis konditeremmel, hirtelen vérnyomáskiugrás és pikpak...
Előzmény: landsmann (107)
landsmann Creative Commons License 2006.07.21 0 0 119

A rosszullétek után eleinte én is ülve aludtam. :)

A gépelési problémák nekem egyből szemet szúrtak az utolsó rosszullét után. Addig olyan jellegű problémák nem voltak. Most is megvan hogy betűket cserélek fel szavakban, bár általában észre is veszem és kijavítom, de ettől függetlenül mégis marad. Most pár hete a . és a - jeleket keverem, meg mellényúlok betűknek. Vagy kettőt nyomok le, vagy még csak a közelében sincs az amit leütök a szükségesnek. Ezek bosszantanak inkább, főleg ha gyorsabban akarok írni.

Nyugodtan kell lenni, nem szabad parázni, akkor nem lesz semmi gond a vezetéssel.

 

De mostmár én is fekszek lassan, még holnap délelőtt meló. Amúgy a héten itthon voltam szabin. Na, tényleg jó éjt, szia.

Előzmény: pk20 (117)
pk20 Creative Commons License 2006.07.21 0 0 118

Azt hiszem én megyek és lefekszem, bár nem szívesen mert érzem szédölgős éjszakám lesz:( DE majd megtanulok ülve aludni:) Jóéjszakát

 

pk20 Creative Commons License 2006.07.21 0 0 117

Igen engem is a szédülés zavar a legjobban, meg az hogy pont a fejemmel történt mindez. ( inkább egy kéz vagy lábtörés) Akkor azért tényleg nem lehet olyan vészes ez az orvoshoz járás, a féléves ellenőrzés meg legalább kicsit megnyugtatja az embert hogy minden rendben van. az az igazság hogy én bármit elviselek, csak tudjam azt hogy mitől van és persze azt hogy nem súlyos. tulajdonképpen már alig várom hogy kedden kórházba menjek mert tudok beszélni a dokival és egy kis megnyugtatást várok tőle. :) ja igen a koncentrálás az valahogy nálam sem megy( még szerencse hogy csak nyári munkám van) , de tök jó hogy mondtad ezt a gépeléses dolgot is mert nálam is ez van hogy néha félrenyomogatok, csak erre már tényleg azt mondtam hogy fóbiás vagyok. viszont kicsit félek most mert jövőhéten mennék vezetni, és remélem ez nem lesz zavaró.

Előzmény: landsmann (116)
landsmann Creative Commons License 2006.07.21 0 0 116

Hát nem. Olyan sűrűn nem járok. Mikor ez kiderült, akkor már 1 hónappal túl voltam az infarktuson. Az alapvető problémák már gyerekkorom óta megvoltak. Csak nem foglalkoztam vele. De annyira nem, hogy a szüleim sem tudtak róla. A rosszullétek minig este, éjszaka jöttek, nem vették észre. A szédülés a legborzalmasabb az egsézben. Az viszont jó hogy álmosság is társul hozzá, szóval nem nehéz elaludni mikor már nagyjából túl vagyok a szédülős szakaszon. Fél évente kell ellenőrzésre visszajárni a neurológushoz. De tulajdonképpen nem csinál semmit, csak megmutatom magam hogy megvagyok. Persze ha valami panasz felemrülne, akkor nem hallgatnám el. Ha valami van, akkor soron kívül menni kell, ha minden rendben, akkor meg fél évente. Legközelebb novemberben.

Eleinte nehezen viseltem hogy bizony a gondolkodás egy kicsit le van lassulva, ilyen melegben meg főleg. Gépeléskor több hibát vétek. De már nagyjából hozzászoktam. Néha persze bosszant, akkor egy káromkodással letudom. :)

Előzmény: pk20 (115)
pk20 Creative Commons License 2006.07.21 0 0 115

Ez elég rosszul hangzik. Akkor gondolom már neked is bérleted van a kórházakba. Sztem ebbe az egészbe az állandó félelem a legrosszabb. mostmár lassan (nekem legalábbis)  több lesz az idegi problémám mint a fizikai.

landsmann Creative Commons License 2006.07.21 0 0 114
Nem csak úgy vagyok itt. Én is érintett vagyok. Agyi keringési zavarom van. Hú, de hülyén hangzik, szóval vertebrobasilaris syndroma. Ennek eredménye lett két helyen is az agyi infarktus. Én gyakran úgy érzem magam, mintha piás lennék. Tehát szédüölésnek éppen nem nevezném, de majdnem olyan. Minden bizonytalan, mintha mozgásban lenne. Hol jobban, hol kevésbé, hol egyáltalán nem. Napról napra, óráról órára változhat.
Előzmény: pk20 (113)
pk20 Creative Commons License 2006.07.21 0 0 113

Nem rosszul lettem. Az is szédülés volt, de az az alacsony vérnyomásom miatt. Legalábbis erre tippelünk:( De a dokik azt mondták a Wc volt gyenge mert a fejem csak össze kellet varrni, de törés vagy repedés nem volt. de azóta is félek minden kis apróságtól. most meg ez a szédülés...ááááá

egyébként veled mi történt? vagy csak úgy itt vagy?bíztatni az embereket:)

landsmann Creative Commons License 2006.07.21 0 0 112
Alapjában véve nekem is sokat fájt a fejem, főleg frontváltozáskor. Viszont az infarktus óta sokkal kevesebbet fáj. Nincs olyan rossz, hogy ne legyen benne valami jó. :) Lehet hogy pont az a rész döglött el, ami felelős volt a fejfájásért. :)
landsmann Creative Commons License 2006.07.21 0 0 111
Hú, az húzós. Hogy csináltad? Megbotlottál?
Előzmény: pk20 (110)
pk20 Creative Commons License 2006.07.21 0 0 110

Nem más panasz nincsen. illetve szerencsétlenségemre alapjáratban fejfájós vagyok úgyhogy attól állandóan parázok hogy most ez vajon mitől lehet. amúgy a doki valami középfülgyulladásra tippel, de azt mondta ez időskori betegség. szval...

bár azért az megnyugtató hogy a CT-m jó lett. csak azért ilyesztő ez az egész, még mindig előttem van a széttörött WC amit bizony a fejemmel csináltam:)

landsmann Creative Commons License 2006.07.21 0 0 109
A szédülésedhez nem társul más probléma? (fejfájás, hányinger, végtagzsibbadás, verejtékezés stb) Szerintem az EEG negatív lesz, bár nem vagyok orvos.
Előzmény: pk20 (108)
pk20 Creative Commons License 2006.07.21 0 0 108
 Hú hát ahogy így visszaolvasom a problémáitokat tényleg elég semmiségnek tűnik az én kis agyrázkódásom. Bár már kezdtem magam jobban érezni, az éjjel megint rám jött a szédülés forgott velem az egész mindenség, és egész nap nem múlt el. a doki azt mondta ennek nincs köze a balesetemhez, úgyhogy még EEG-t is csinálnak. marhára igaz ez a  baj csőstül jön dolog. most már kezdenek az idegeim is bekrepálni, egyre többször kell dilibogyót is bevennem.Bár  nem igazán ismerem még az előzményeket, de jobbulást és kitartás kívánok mindenkinek!!!!.  egyébként tök jó végigolvasni amiket írtok, mert rá kell jönnöm hogy vannak ennél jócskán súlyosabb esetek is. sajnos
landsmann Creative Commons License 2006.07.21 0 0 107

Örülök hogy túl vagy rajta. Az is jó hogy nem találtak semmilyen elváltozást. De valami csak okozta a bevérzést. Úgyhogy sajnos nem lehet kijelenteni hogy semmi bajod sincs. De bízzunk benne hogy nem olyan komoly amit ne lehetne megoldani.

Mikor tavaly kórházban voltam sérv miatt, az altatóorvossal hosszasan elbeszélgettünk a vb syndromamról. Ő is mondott többféle vizsgálatot, amit esetleg célszerű lehet elvégezni. Hú, már hallgatni is rossz volt, egynémelyik már felért egy agyműtéttel. Sikerült elég jól elrettentenie. Végülis megtalált a hiba okát, adtak gyógyszert, aztán a így el vagyok. Az igazi rosszullétek megszűntek azóta, persze azért előfordulnak rosszabb napok jócskán, de azért azt mondhatom az 1 évvel ezelőtti helyzethez képest most azért jobb. Bár biztos vagyok benne hogy ez nem fog így maradni örökre, de nem nagyon gondolok ilyen téren a jövőre. Szedem a gyógyszereket, próbálok vigyázni magamra aztán így el leszek valahogy. Majd ha lesz valami gubanc, akkor elmegyek az orvoshoz, nem húzom az időt mint 1 éve. Az infarktus előtt 8 hónappal én már éreztem hogy nincs minden rendben, de nem tudtam mire gondolni. Orvoshoz sem mentem, itt hibáztam a legnagyobbat.

Előzmény: Athlay (104)
valaki200 Creative Commons License 2006.07.21 0 0 106

Örülök, hogy túl vagy az beavatkozáson. Én 2005 tavaszán kaptam egy vérzést,érbetegség /AVM / miatt. Úgy néz ki, a hibás érszakaszt sikerül(t) rendbe tenni. Sikerül normális életet élni, csak egy kicsit óvatosabban, mint előtte.

Sokfelé próbálok olvasgatni a témában, hogy minél jobban tudjak figyelni magamra.

Az idegeskedés nem igazán használ, próbáld meg nyugodtabban szemlélni az eseményeket.

Minden jót!

 

Előzmény: Athlay (105)
Athlay Creative Commons License 2006.07.21 0 0 105

Nézd, ez szvsz természetes. Nekem kb egy hónapja keletkezett egy bevérzés a fejemben, azóta minden kis fejfájásra jön a para... persze ettől az ember közérzete se valami fényes. A gyomrom is eléggé megsínylette, sokat égett az állandó idegeskedéstől.

 

Most azért már kezdek feloldódni, szerintem neked is ez lesz. Pihenj sokat.

Előzmény: pk20 (103)
Athlay Creative Commons License 2006.07.21 0 0 104

Na hát megvolt ez is... Maga a beavatkozás nem nagy cucc, a klasszikus malac viccre emlékeztet Piroskával és a gyorsan szexelő farkassal :) Az érzéstelenítés eléggé fájt, de aztán az ég világon semmit nem éreztem és 15 perc alatt megvolt. A combom még fáj egy kicsit, de egyébként semmi nem emlékeztet rá.

 

A 24 órás fekvés viszont pokoli... életem legrémesebb élménye, komolyan. Főleg ebben a rohadt melegben. Na ilyet soha többet nem szeretnék.

 

Ja, és hát persze nem találtak semmi rendelleneset a fejemben. Úgyhogy most már ezt is hozzácsaphatom a CT meg az MRI mellé, ami szintén nem talált. Szóval még mindig semmi tipp arra vonatkozóan mitől vérzett be.

 

A kutakodások majd augusztusban folytatódnak a kontrasztos MRI-vel meg a hematológiai vizsgálattal.

 

 

Előzmény: landsmann (102)
pk20 Creative Commons License 2006.07.20 0 0 103

sziasztok! igazság szerint a balesetem után kezdtem csak el olvasgatni ezeket a fórumokat és így bukkantam rá erre is.

Sajnos ez a nyár nem úgy sikeredett mint ahogy elterveztem. lassan egy hónapja hogy agyrázkódásom volt, de még mindig azzal szenvedek. a problémám az,  hogy a tünetek akkor közvetlen nem jelentkeztek, hanem főként most jönnek elő: szédülés, fejfájás, rossz közérzet. nem tudom hogy ez normális-e( ezt azért mondom, mert nem erősen jelentkeznek mindezek, csak épp kellemetlen) , lassan kezdek fóbiás lenni és minden kis aprósággal legszívesebben orvoshoz rohannék. egyszer meg is tettem, de kiderült hogy az akkor érzett szédülésnek nincs köze a fejsérülésemhez, azonban azóta már a harmadik fajta szédülést érzem. :( a kérésem az lenne hogy akinek ehhez hasonló tapasztalata( agyrázkódása volt) volt, az írjon le mindent amit erről el tud mondani, és hogy voltak-e tünetei utána hetekkel? előre is köszi

 

landsmann Creative Commons License 2006.07.20 0 0 102
Aztán ám várjuk a részletes beszámolót a beavatkozásról.
Előzmény: Athlay (101)
Athlay Creative Commons License 2006.07.16 0 0 101
Hát erről a 24 órás fekvésről valahogy elfelejtettek szólni...pff...
valaki200 Creative Commons License 2006.07.15 0 0 100

Csak semmi gáz, valahogy majd csak kibírod. Annyira nem elviselhetetlen,  a legrosszabb a beavatkozás utáni 24 órás fekvés.

 

Előzmény: Athlay (99)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!