Keresés

Részletes keresés

_Pithecus Creative Commons License 2022.08.07 -15 1 55245

Érdekes ősi magyar, honfoglalásközeli késemlékhez jutott a PTA Késmúzeum MAKUKA  (Magyar Kulináris Kések Alkalmazása) csoportja. Gang von Lichthof, a PTA külsős germániása juttatta el a különleges eszközt a múzeumba.
Egyértelmű, hogy ez is az ősi uzsonnakések gyűjteményét gazdagítja. Az egyszeri kalandvitéz kis fonott uzsonnás dobozkájában tartotta szalvétába tekerve, és ha megéhezett csak kanyarított egy falatot a nyereg alatt puhult húsból, a tisztán fémből készült kést beletörölte a szalvétába és már kalandúlhatott tovább. Tehát a kés egyértelműen EDC.

Az Óperenciás tengeren*, sőt a Szarvidéken** is túl Vészfa-liha*** területére kalandozó magyarok alapította Szólingben**** városából került elő a mostani kés. Azóta persze a nevek elkorcsultak, de még mindig felismerhetőek.

http://keptarhely.eu/images/2022/08/07/v01/20220807v01xic07m.jpeg

A kés pengéjébe már a germániákus név van beütve, és látszik hogy a nyél nyers öntését is egy török migráns szakmunkás, a kissé elmosódott mesterjel szerint Ali Pacca végezte, de a díszítés egyértelműen magyar munka.

http://keptarhely.eu/images/2022/08/07/v01/20220807v01xlekvq.jpeg

A nyolc törzsfő és a kilencedik, a főtörzs***** a markolatvégen egyértelműen ábrázolt. Tehát Szólingben városát alapító kalandozóink még emlékeztek a két messzire elcsámborgott törzsre, de már a germanizmus és a törökök keze betette a lábát. Az élet végtelen körforgásának nyilai, majd a minden felaprítást túlélő szellemünk mintája a következő jelképek. Végül az együtt maradt hét törzs és a felettük világító egyetlen Nap látható.

 http://keptarhely.eu/images/2022/08/07/v01/20220807v01x8s1jt.jpeg

A szép, természetes patinás penge egyszerű vas-szén ötvözet és a vizsgálatot végzők szerint - akik todományosan megkóstolták - a feliratot cáfolva, egyáltalán nem finom. Vasízű. Vágni, szúrni viszont tud, és ez a lényeg.
A formája ősi birkaláb, akkoriban még csak a racka volt a birka, ma már ez nem lenne olyan egyértelmű. A szokásos nyúzóteszteket simán teljesítette. A béka nyúzásától viszont - a nevezett farkatlan kétéltű a Berni Egyezmény alapján védett személytelenség lévén - eltekintettek. A tényleges kísérleti tapasztalatok alapján a zsíroskenyeret keni-vágja, még a kopasznyakú keménytojása, az úgynevezett tikmony-teszt sem volt ellenfél.

http://keptarhely.eu/images/2022/08/07/v01/20220807v01xrpkvk.jpeg

A nyél újezüst, ami egy átverős név, mert egyrészt nem új, hanem nagyon régi, másrészt annyi benne az ezüst, mint újmagyarban a magyarság. Nomeg van benne bőven réz is. De ez már egy másik történet lenne...

http://keptarhely.eu/images/2022/08/07/v01/20220807v01x1mbed.jpeg

A penge hossza 99 mm, ez egyes kutatók szerint egyértelmű utalás arra, hogy a kilenc törzs kilenc felé ment.  A pengevastagság tőben 2 mm, a hegynél 1 mm, ez összeadva kiadja a 3-at, ami ugyebár a magyar igazság száma.  Az eszköz teljes hossza 187 mm, ami állítólag utalás a lovagra és a hétfejű sárkányra, de ezt senki nem volt hajlandó részletesen megindokolni.




* Óperenciás tenger - ma Ober Enns. Aki már járt arra, az tudja, hogy a távolban feltűnnek az Üveghegyek is.
** Szar-vidék - ma Saarland. Ez nem kíván külön magyarázatot.
*** Vészfa-liha - ma Westfalen. A vészfa a baj esetén megkongatandó hangjelző eszköz volt. Az ottani időjárásban hamar liha lett, így működésképtelenné vált.
**** Szólingben - ma Solingen. A legbecsületesebb városunk volt. A képviselők, bizonyítandó
megvesztegethetetlen becsületességüket csak egy szál ingben szólalhattak fel a városi tanácsban. Nadrág sem lehetett rajtuk, mert azon volt zseb.
***** Az ismertebbek Álmos a főtörzs és Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm törzsfők. A messzire elkalandozottak, Béla vezetésével az Undok hegységig eljutó barlangi bélák és az egész Ázsiát végigjáró és végül Óceániában kikötő Pál vezér palinézői.

thandokan Creative Commons License 2022.08.03 -2 5 55244

Készült egy XL méretben is D2 pengével 

_Pithecus Creative Commons License 2022.08.01 -12 2 55243

Egy rendkívül ritka csemege, egyfajta Heaven and Hell (H&H) kés. Állítólag a legkisebb H&H kés, bár erre most még nem fogadnék jelentősebb összegbe. A törpök - ha ezt meglátják - még jelentkezhetnek a Késmúzeumnál akár egy DH&DH késsel is.
Ez egy Mazikeen Jr. démonkés, alsó tagozatos démontanoncok számára. Még nem az igazi
nagyonagyongyilok, csak tanulják vele a késhasználatot és azok használják, akik még nem döntötték el melyik munkahelyet fogják később választani.

http://keptarhely.eu/images/2022/08/01/v00/20220801v00xxocxd.jpeg

Az ördögien fekete szénacél pengét ragyogóan kordában lehet tartani az angyalian marhafehér markolattal.

A duplagyűrűs vörös törpe csillagok az Univerzum egységét hivatottak jelképezni. A pengetőben pedig ott a Hétvezér pötty is.

http://keptarhely.eu/images/2022/08/01/v00/20220801v00xb44cf.jpeg

A mani- és/vagy pedikűrözött birkapacsker pengéjű (lambfoot) kés az Al- és Felvilág között félúton, a Földön készült, marharégen. A szakszerű autentikus restaurálást a Pithec Művek szakemberei, Ark Angéla és Belze Bubi végezték, teljes egyetértésben.

http://keptarhely.eu/images/2022/08/01/v00/20220801v00x6xi3g.jpeg

És merthogy van, amikor a méret igenis számít, nézzük az adatokat. A penge vágóél-hossza 66,6 mm, pengevastagság 4 mm, a markolat 90 mm.
A kés a PTA Késmúzeum tulajdona, a használata pedig pont olyan lenne ha hagynák, mint bármelyik más, démonerő nélküli, azonos geometriával rendelkező késnek.

Smíró Creative Commons License 2022.07.30 -1 5 55242

Nagyon szépek, főleg a 4. Gratu!

Előzmény: thandokan (55241)
thandokan Creative Commons License 2022.07.30 -1 7 55241

Üdvözletem!

Készült pár darab békanyúzó kicsit másképp

És egy XXL méretben

A negyedik az meg megrendelésére készült 

_Pithecus Creative Commons License 2022.07.26 -14 1 55240

Azok a legendás Fűszer-szigetek... A szerecsendió, szegfűszeg és zöldbors hazája... Az ősi magyar, eredeti nevén Makuka szigetek őstermelőinek őstermékei. A PTA Késmúzeum egyedülálló, bennszülött munkával készült törpgyermek EDC-uzsonnakést kapott a Csendes-óceánról.
A messzi, apró szigeteken a mélánnézők kissé megtörpültek. Todományos pontossággal féltörpök lettek. A héttörp nemzetségbeli Szundiról elnevezett tengerszoros és a Durung Api zátony közötti szigeteken jelentős számú törpült mélánnéző él. Ők még őrzik magyar gyökereiket, a répát és a petrezselymet. Még eladásra is jut belőle. De ez már másik történet...*
Maradjunk a késnél. Az acél beszerzése nem volt gond, vittek magukkal a kalandozások során. Ami fogyott, azt meg pótolták, időnként csak "leesett" a hajókról pár darab...

http://keptarhely.eu/images/2022/07/26/v01/20220726v01xrie7y.jpeg

A nyél ragasztása és bevonata valószínűleg polimerizált pálmatakonnyal történt, de ennek megerősítését - Nukukuki rektorkirály ellenjegyzésével - még várjuk a Popopuki Szigeti Egyetem TDK - KK** kutatóitól.
A kés restaurálása a Késmúzeum restaurátorműhelyében történt, dr. Agyalá Gyula fő-alrestaurátor vezetésével.

A penge a hosszas csiszolás eredményeképpen teljesen rozsdamentes lett. Az anyaga a csiszoló kezének fekete elszíneződését alapul véve feketeszénacél, vastagsága 0,7 mm.

A markolat, a szigetek fő termékei, szerecsendió, szegfűszeg és zöldbors.
A pengehossz 44 mm, a teljes késhossz 88 mm.



* forrás: PNV, Pál vezér törzsének feloszlása. A Pálfordulás.***
**TDK - KK : Tudományos diákkör - Királyi kutatás
*** A Pálfordulás valahol a mai Kína területén történt meg. A törzs egy része tovább ment egyenesen és "Ni! Hon!", "Nihon!" kiáltozással megalapították Nihont, azaz mai torzult nevén Nippont. A törzs nagyobbik része viszont dél felé ment, amerre Pál vezér fordult. ****
**** A nagy tengeren csendesen szétszóródott a törzs. Ők lettek a palinézők, akik egészen Tas-mániáig jutottak. A beszívottak pedig a mélánnézőket alkották.

_Pithecus Creative Commons License 2022.07.21 -12 1 55239

motto: "Merjünk kicsik lenni!" (Törpapa)

Nemrég tért vissza az Ide-Yoda II. űrcirkáló egy hosszabb expedícióról, melynek során felkereste a Gamma-kvadráns, Törpinézia nevű mikrobolygóját. A helyi műveltebb törpök, ismervén a Galaxisszerte híres PTA Késmúzeumot megtiszteltetésnek vették, hogy küldhetnek egy saját terméket. A TÖKI (Törpkések Kutatóintézete) örömmel mutatja be ezt a kuriózumot.

http://keptarhely.eu/images/2022/07/21/v00/20220721v00xp28k6.jpeg

A mesterek tudását dicséri, ahogy egy helyi élesfarkú lábatlangyík (Lacerta fixnyisz pacskernix) és egy rézpöcsű törpbagoly (Glaucidium cuprumpenis) alkatrészeit összeillesztették használható eszközzé. Örök darab, hiszen ha nem használják, akkor sohasem kopik el.

http://keptarhely.eu/images/2022/07/21/v00/20220721v00xhuhjc.jpeg

Ez a kés rendkívül ritka és drága. Ezt - a mesterművön kívül - a gyártáshoz szükséges anyag beszerzése indokolja. A gyíkfarok pengék forrása egy gyíkfarm. Az visszanő, így nem az a szűk keresztmetszet. A bögyörőtleníthető baglyok száma viszont végtelenül véges.
A késhez mellékeltek egy levelet is, aminek lefordítása után sikerült összeállítani egy élőképet.

http://keptarhely.eu/images/2022/07/21/v00/20220721v00xza30e.jpeg

A törplingva többértelműsége okán számos törpénet-variáció valószínűsíthető a lefordított levélből, de szerencsére a szereplők - ha szándékukban nem is - kibenlétükben bizonyítottak.
A történelmi törpénet szerint Albinézia tartomány hős gyalogja Törpfehér megvédte a szende Törppuncillát a Vegetária szigetéről átúszó gaz zöld vegán szörnyektől. A rémek Törpösvölgyből egészen az Albinéz-sivatagig hajszolták szegényt, mert őbenne akarták az Oráliától Análiáig tartó zarándokutat végigjárni.

Más értelmezés szerint az ottani zöldek tiltakoztak a baglyok bögyörőtlenítési szokása ellen, merthogy - szerintük a késes tevékenység miatt - évezredek óta nem láthatott az ifjúság bögyőrős baglyot csak képen.

A fényes rézbögyörőtlen baglyok továbbá egyértelmű okai a klímaváltozásnak, hiszen így nem verik vissza a Napjuk káros sugarait és okai az elsivatagosodásnak.

Egyes angol és svájci tudósok fordítása szerint viszont a rézfánfütyülő fütyülőjét ajánlják késnyélnek, de lehetséges hogy szóba került a rézfában percegő rézfa-szú is, ami szerintük a rézerdőket károsítja. Példaként mutatják a kietlen Albinéz sivatagot, ahol szerintük valaha kies rézerdők susogtak, de a rézfánfütyülők fütyülésükkel tönkretették a susogást, a rézfa-szúk pedig kipusztították az erdőt. Maradt a sivatag. A zöldektől bármilyen érv kitelik.

http://keptarhely.eu/images/2022/07/21/v00/20220721v00xvahvq.jpeg

A kép valóságazonos rekonstrukció.
Méretek: a penge 2 mm vastag, 30 mm hosszú, nyél 20 mm.


_Pithecus Creative Commons License 2022.07.16 -13 1 55238

Ezek a kulcsok úgy látszik nem akarnak elfogyni...  :-P

Egy speciális kulcskés került a Késmúzeum tulajdonába. Formáját tekintve a legelfogadottabb értelmezés szerint egy hatalmas hullámhegy, vagy nyitott cápapofa, tehát valami vizes helyről származhat, vagy a vízözön korából. De az is feltételezhető, hogy a SILCA* felirat csak átvitt értelemben használatos. A 3M** felirat is érdekes lehet todományos szempontból, de ebben még nincs egyezség, csak kétség, sőt többség.

http://keptarhely.eu/images/2022/07/16/v01/20220716v01xixtk2.jpeg

Gyakorlatilag egy érdekes békanyúzó, ahol a comb leválasztása, majd megnyúzása a kés kétféle élével praktikusan, pillanatok alatt elvégezhető. Ez egyben környezettudatosság is, hiszen a brekkancs feltalálási helyéről, csak az emberileg emészthető részeket (+ kutyacsont) visszük haza, a többi része visszakerül a biológiai körforgásba.

http://keptarhely.eu/images/2022/07/16/v01/20220716v01xlvkyg.jpeg

A kiskorú látogatók vendégkönyvi bejegyzései szerint tökéletesen alkalmasnak látszik szobai virágkarók faragására és az ehhez szükséges vesszők begyűjtésére. A penge 440C anyaga borotvaélesre fenhető volna. Feltűnés nélkül nyakban hordható egy zsinóron, legfeljebb "kulcsos gyerek"-nek nézik a viselőjét.

http://keptarhely.eu/images/2022/07/16/v01/20220716v01x7psfk.jpeg

A rozsda nem eszi a vágóeszközt. A kétféle él alkalmazásakor hüvelykujjas rögzítés és mutatóujjas rögzítés között kell váltogatni. A kés tökéletesen kétkezes, így balogok is jó eredménnyel használhatják.



* SILCA - Sea In Lake Cappadocia, azaz tengernyi ember elfért egy kis helyen a Kappadókia alatti
városban, avagy magyarul cseppben a tenger.
** 3M   Maradék Mentő Munka, Make Metals Matters, Mini Mate Master, Multi Material Messer

ronya1 Creative Commons License 2022.07.12 0 1 55237

vizes smirgli, a karc mélységétől függően kell a kezdő szemcseméretet meghatározni

ha durva a karc akkor lehet 400astól indulni, ha nem vészes akkor 600-800-1000-2000 utána jöhet a polírpaszta

lehet venni rengeteg félét van kifejezetten anyagra való (réz, alu, saválló stb) meg szemcseméret szerint is

mondjuk én nem szenvednék vele de ez csak az én véleményem, szörnyen macerás dolog

amúgy én sokat polírozok(ma kb 4 órát kentem), utálom minden percét ;)

nem késeket, hanem ilyen dolgokat:

 

Előzmény: Törölt nick (55234)
antalijozsef Creative Commons License 2022.07.11 -1 4 55236

Prevent króm és fémtisztító paszta segíthet, ha nem túl mélyek a karcolások.

Ha ilyet nem tudsz beszerezni, más gyártó terméke is jó lehet. 

Előzmény: Törölt nick (55234)
trlala Creative Commons License 2022.07.11 0 4 55235

vidd szakemberhez, ha ennyire kényes vagy

esetleg fogkrém is segíthet

Előzmény: Törölt nick (55234)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.11 -2 1 55234

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni hogy van egy Victorinox zsebkésem és sajnos ahogy éleztem megkarcoltam egy picit. Az lenne a kérdésem hogy mivel lehetne kiszedni belőle a karcokat és melyik polírozópaszta lenne a legjobb hozzá? Egyébként a Victorinox Champ zsebkésről van szó.

_Pithecus Creative Commons License 2022.07.10 -9 1 55233

A PTA jövőjáró időgépe nagyjavítás után egy komoly késkereső programozást kapott. Automata szkennelési módban a 2318-évi Földről hozott anyagot. Az eszköz természetesen a PTA - Késmúzeumba került, származása megosztja a todományos társadalmat.
 
http://keptarhely.eu/images/2022/07/10/v01/20220710v01xhvc7s.jpeg

Egyes todományos ökörkörök szerint a kés majd valaha Ellen 14.Ripley tulajdonát fogta képezni. Az elmélet szerint még 9.Ripley hagyatékában talált egy hibernált, kísérleti hibridet, amit egy Xenomorphus esus var. omnes P és egy - galaxisszerte szórványosan előforduló - Bubo cuprumpenis L keresztezésével állítottak elő a Weyland-Yutani társaság biomérnökei. A preparátum aliensav-mentesítése olyan jól sikerült, hogy savat nyomokban sem találtak és az eszköz még ma is használható, a savállósága is megmaradt.
Az angol tudós, Dr.Owl Copperdick professzor - mint a kérdés egyik önavatott szakértője - hitelesítésre elvitte a múzeumőrt a késsel együtt. Azután a PIA (Pithecus Intelligence Agency) visszaszerezte tőle mindkettőt és a látogatásuk után a tudós névváltoztatást kért Dr.Owl Copper- re

http://keptarhely.eu/images/2022/07/10/v01/20220710v01x9fs3c.jpeg
 
Tudósok másik csoportja szerint maga az eszköz egy - még fejlesztés alatt álló, kísérleti - deaktivált screamer a Sirius 6B-ről. A rézpikkelyes nyél a szemekkel egy screamer része volt, amiről leoperálták a vágótárcsát, így nem tudott vágcsálni, a farkát viszont tudta használni. Mivel a vezérlő agyat teljesen lebutították, így a farokhasználat volt az egyetlen tehetősége. Ilyesmi bizony még manapság is sűrűn megesik itt a Földön.
Az elmélet szerint a Betty kalózhajó korábbi begyűjtőútján megfordult a Sirius 6B-n is és ott szedték fel és operálták át a screamert késsé. Kissé vad gondolat, de akár lehetséges is hogy később ott, a Bettyn került a kés 9.Ripley tulajdonába, amit aztán 14.Ripley megörökölt.
 
http://keptarhely.eu/images/2022/07/10/v01/20220710v01xhqic7.jpeg

A penge hossza 132 mm, a nyél 105 mm, a pengevastagság 2 mm.
A kés Földre kerülése továbbra is rejtély, hogy miért pont ezt szedte össze az önvezérlő automata időgép. Erre vonatkozóan az itt-ott törlésnyomokat mutató memóriakristálya sem tartalmazott adatokat. Konteosok egy kis titkos csoportja a beszivárgó-megszállás elmélet hívei, és állítólag megtették a megfelelő megelőző intézkedéseket. Beszereztek egy királyvíz-ágyút a harchoz és néhány láda jelentős aqua ardens tartalmú marsi Jabra-vizet a várakozáshoz. Állítólag a fele már elfogyott...

thandokan Creative Commons License 2022.07.07 -1 5 55232

Hát látod , most erre van igény 😁

Előzmény: ronya1 (55231)
ronya1 Creative Commons License 2022.07.06 -2 3 55231

ennyire divatosak lettek ezek a kis kések? 

régen ha nem volt legalább 20 centi a penge akkor már-már lebuzizták az embert miatta :))

Előzmény: thandokan (55230)
thandokan Creative Commons License 2022.07.05 -1 6 55230

 

Mostanában készült pár békanyúzó és konyhai nagy vas 

_Pithecus Creative Commons License 2022.07.05 -9 1 55229

motto: https://www.youtube.com/watch?v=doopjZnA4MU


A legendák szerint Fehérrigófia Rigócsőr királyfi kiskése volt. Ő alapította a WTM* mozgalmat.
A penge formája egyértelműen rigócsőr, bár a horgászok gilisztaszedésre valami alkalmasabb eszközt keressenek. Vagy vásárolják meg a nevezett gyűrűsférget a csaliboltban.

http://keptarhely.eu/images/2022/07/05/v01/20220705v01xrnigc.jpeg

A markolat felirata figyelmeztet arra, hogy bár a leggondosabb kulcskéskészítés termékét tartják a kezükben, de ezzel ne éljenek vissza, az óvatosság sohasem árt.

http://keptarhely.eu/images/2022/07/05/v01/20220705v01xng6kt.jpeg

Egyes renegát kutatók ezt tagadják, szerintük egyszerűen az Abigél név becézett alakja az Abus. A felirat simán egy márkázott női kiskést takar. A nevezett hölgynemű volt egyébként - némi szívatás után - a királyfi felesége.

http://keptarhely.eu/images/2022/07/05/v01/20220705v01xc2mou.jpeg

Pár szó a származási helyről, Rigóniát délről a Feketerigók Földje, keletről a Sárgarigó Népes Köztársaság határolja. De ezek nem készítenek kulcskéseket, ezért nem is árulnak, tehát jelen esetünkben teljesen érdektelenek.** Kivételként meg kell jegyezni, hogy az SNK-ból időnként igen kiváló pengék érkezhetnek, amit alkatrészként felhasznál a Pithec Művek restaurátor műhelye. Tovább földrajzolva nyugaton és északon semmi értelmes sincs, egy deka sem.
A Rigóniai királyság pöttyírása látható a kés kulcsmarkolatán, ami annyiban hasonlít az inka csomóíráshoz, hogy ezt sem fejtették meg még rendesen/teljesen/sehogyse. De találgatásból, hazudozásból és csalásból is sokan megélnek.


* WTM - White Thrush Matters
** Falunapi, vagy búcsúbeli vásáron se keresse senki, mert ez az egyetlen, 1of1 példány, ami csőrről csőrre adogatva került a PTA Késmúzeum tulajdonába.

ui: A Pithec Műveknél fogytán vannak a kulcsok, így ha valaki fanyalgónak van, nyugodtan beadhatja.   ;-)

_Pithecus Creative Commons License 2022.06.30 -11 1 55226

motto: "I don't need to fight, to prove I'm right, I don't need to be forgiven."

https://www.youtube.com/watch?v=Gu9HhYv0C7E


Egy (most már) külhoni ásatásról, az őshazából került a PTA Késmúzeumba egy igazi unikum.
Az eszköz korát valahová a vörösrézkor és a sárgarézkor átmenetének idejére tehetjük. A feltalálási helye közelében, Turánban valódi turáni kerámiákat is találtak. Így a kés bemutatása, a köcsögkedvelők kedvéért, autentikusan egy korabeli köcsöggel együtt történik a Késmúzeumban.
Az ősi magyar találékonyságot bizonyítja az egyszerű bugylibicska és/vagy békanyúzó konstrukció. Csak míg később itt a fabőségben átálltunk a fanyélre, addig ott a fasivár sztyeppén mindent fémből kellett készíteni.
 
http://keptarhely.eu/images/2022/06/30/v01/20220630v01xhs93z.jpeg
 
A csúszásmentesített vörösréz markolat kiváló, edzett sárgaréz pengét rejt, ami egykezes nyitású és automatikusan rögzíti a jól elhelyezett hüvelykujj. A modern kívánalmaknak már többezer éve is megfelelve mind jobbkezes, mind balkezes használónak is kényelmes. A biztonság kedvéért a jobbkézben tartott késnél a J betű, a balkézben tartottnál a B betű látszik.
Természetesen a szellemi frissesség fenntartása érdekében minden használat után számoljuk meg az ujjainkat. Csak a 10 az elfogadható szám, kivéve az asztalosokat, Yodát és ET-t.

http://keptarhely.eu/images/2021/11/22/v00/20211122v00xls6af.jpeg
 
A konstrukció bizonyítja a történelmi tényt, hogy a pálfordulás után Pál vezér törzsének egy része tovább ment a Turáni alföldről egyenesen a Nippon-szigetekre és ezek szerint magával vitte a bicsak terveit. Ott lett belőle higonokami* néven egy egyszerű gyerekkés. Ezt japáni levelező tagunk, prof. Kukira Koki san kétismeretlenes grammatemetikai egyenletekkel igazolta.
A többi pali lefordult dél felé, de ez már egy másik történet.

A szokásos nyúzóteszteket simán abszolválta a vágóeszköz, libazsír, vaj, űrdisznó hővédő pajzs**, sőt a félelmetesen kőkeményre hőkezelt tikmony sem volt ellenfél.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/30/v01/20220630v01xwrep2.jpeg

Látható, hogy az emberi találékonyság, a felhasználási cél ismerete és a környezettudatosság hogyan tudott már az őskorunkban használható kést csinálni újrahasznosított anyagokból.  
A penge hossza 73 mm, vastagsága 2 mm, a nyél 96 mm, a bicsak bezárt állapotban 114 mm.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/30/v01/20220630v01xoss7g.jpeg

A bicsak a Késmúzeum Világökörség-kiállításán tekinthető meg.



* Egyes todományos ökörkörök szerint az eredete egy gúnynév, a "híg onogur kamu". Azaz a hígagyú onogurok csak kamuztak amikor kelet felé mutogatva "Ni! Hon!" kiáltással előreküldték őket hont foglalni, de ők maradtak a fősodorban Álmossal és azóta is áztatják a szattyánt a jó melegvizes Kárpát-medencében.
** Az üres hűtőszekrényből elővett szalonna.

Sz.G.E270CDI Creative Commons License 2022.06.28 -1 1 55225

" a felső részét támadták, szóval leszúrták a g....be ;)"

 

:-)))

Előzmény: ronya1 (55221)
Sz.G.E270CDI Creative Commons License 2022.06.28 -1 1 55224

" illetve nekem amúgy sem tetszik ez a vörös bakelit("

 

Pedig úgy eredeti. ;-)

 

Nekem is van 1 bajonettem, Apám vette az oroszoktól '90-ben, nem borotva éles, de az akác tuskóból simán csinálok vele gyújtóst. Hihetetlen, milyen jó anyagból van!

Előzmény: idegen696 (55220)
idegen696 Creative Commons License 2022.06.27 0 4 55223

kösz, ezt nem tudtam.

ettől függetlenül ráférne a felújítás: a hegye az kb. olyan, mint a színes ceruzáké egy nehéz nap végén a középső csoportban és élszöge is inkább "élsugár", olyan kerek. 

Előzmény: ronya1 (55221)
ronya1 Creative Commons License 2022.06.27 0 2 55221

 a bajonettek sosem voltak borotva élesek, hiszen nem paradicsom szeletelésre használták

egy szúró fegyver amivel az ellenség testének a felső részét támadták, szóval leszúrták a g....be ;)

ha túl éles lett volna akkor a bordák közé szúrva belevág a bordába és be is szorulhatott volna, igy meglassította volna a támadó katonát

Előzmény: idegen696 (55220)
idegen696 Creative Commons License 2022.06.27 0 4 55220

sziasztok,

kit ajánlanátok / ki vállalkozna kés felújítási feladatra?

van egy leharcolt állapotú VZ58-as bajonettem, amit helyrehozatnék.

-élezés: hegye és éle gyakorlatilag nincs,

-markolat csere: az eredeti markolatpanelek töredezettek, illetve nekem amúgy sem tetszik ez a vörös bakelit(?). 

 

előre is köszönöm! az emailcímem publikus. üdv, Laci

 

_Pithecus Creative Commons License 2022.06.27 -12 0 55219

 

Közkívánatra, az előző - El Zett-ből származó - kulcskés restaurálás közbeni felvétele. A tanulmányúton nálunk tartózkodó kolumbián, dr. Silva de Ringló és asszisztense El Zett városából, Knédlige Űbergrűberli felvétele.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/27/v00/20220627v00x0s2t0.jpeg

Láthatóak a távtartók, a zárt állapotot stabilizáló mágnes és az élvédő gumibetét is.
Barkácshajlamú éltársaknak ötletadó lehet.  :-)


hdsnet77 Creative Commons License 2022.06.24 -6 1 55218

Eladó

_Pithecus Creative Commons License 2022.06.23 -16 1 55217

motto: "Spangli iacta est!"  (V. N. de Balboa)


El Zett, város Kolumbiában El Nino és El Bimbo között, az El Doradoba vezető lámasztráda mellett. Nevezetességét a világhíres kulcskéskovácsok adják. Az El Zett-i kulcskések a világ élvonalába tartoznak.
A várost a von Lichthoffer vezette szólingbenbeli írástudó germanusz telepesek alapították mint útjuk végét, még jó régen. Így az "ától cettig" mondás alapján és az Undok-hegyi* barlangi bélák ismeretében némi magyar beütés is feltételezhető.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/23/v00/20220623v00xcclbb.jpeg

Kis kés nagy pengével jár. Lopez Chalez, a germanuszok és a bennszülöttek helyi kufár összekötője a világgal állítja, hogy a helyi kulcskéseket szerte a világon jó eredménnyel és teljes megelégedéssel használják a hozzáértők. Rendszeresen hirdeti is a portékáit a San Mierde de el Basta hetilapban.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/23/v00/20220623v00xll887.jpeg

Csodás, ahogy lágyan, de akcióra készen elheveredik. De hiába kívánatos, nem eladó, hiszen a PTA Késmúzeum egyik megbecsült darabja. Aki El Zett kulcskésre vágyik, az rendelje meg a
lopez.chalez@elzett.coca emilcímen.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/23/v00/20220623v00xc60ji.jpeg

Semmi cicómicó, csak a nyers funkcionalitás. A restaurálás az eredeti anyagok felhasználásával a Pithec Művek összes helyiségében készült dr. Agyalá Gyula fő-alrestaurátor vezetésével.



* Mai nevén Andok hegység, ahol egy barlangban a Béla vezér (8.**) törzsutódai őrzik az ősi
aranykönyveket.  Forrás: E. von Daniken & J. Móricz
** A 9. törzs Pál vezér törzse, a palinézők. Ma polinézek.  Forrás: PNV (Pithecus Nagy Világtörténelme)

_Pithecus Creative Commons License 2022.06.18 -15 1 55216

 

Még az ősszel furcsa dolog történt a PTA üzemi konyháján. Leltárkor kiderült hogy eltűnt egy kés!
A minap az Anometál Földön járt SS-gép téridő-alagútját visszakövetve valószínűleg elküldték saját kerámia-kristály Spacetime-Slider gépüket egy itteni késért és a dr.Wasserkopf-féle kiegyenlítődési elv szerint, cserébe egy ottani fémmentes kés automatikusan  transzportálódni volt köteles ide. A PIA (Pithecus Intelligence Agency) nyomozó-ügynökei meg is találták a zöldségpucolmány biokomposzt halmán. Erre hullottak rá az őszi levelek és a kés. Ezek után a kuktát felmentették és re lett habitálva. Pucolhat.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/18/v02/20220618v02x41cq.jpeg

Anometáliára jellemző módon az eszköz természetesen teljesen fémmentes. A kerámia penge
tökéletesen borotvaéles és a rozsda, mint olyan, nyilvánvalóan nem értelmezhető azon a párhuzamos univerzum Földjén. A markolat alapja a mi univerzumunkbeli híres-neves feltaláló, Buck Elite - Type Textile márkájú - találmányával azonos anyagú és teljesen csúszásmentesen göbös. A fehér göböket megnyalva a tesztelők azokat keserűnek találták. De hát más világok, más ízlések.
Az eszköz sallangmentes, nemes egyszerűsége és a feltalálási hely valószínűvé teszi hogy eredeti univerzumában is egy zöldségpucolókés volt.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/18/v02/20220618v02xz2583.jpeg

A kés újabb bizonyíték arra, hogy a magyar fejesgörbe, minimális eltérésekkel (ez például, mint látható, egy csecses-fejes), alapanyagfüggetlenül, fix késként is, párhuzamos-világokszerte kedvelt és elterjedt forma.
A göbös bögök tökéletes csúszásmentességet biztosítanak, még répavéres kézzel megfogva is. A csöcsös-bögyös kialakítás esztétikailag is népszerűvé teszi a pubik és az egészséges felnőttek között, bár a gendermákosok utálhatják.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/18/v02/20220618v02xptuge.jpeg

A méretek tekintetében az eszköz alkalmazkodik a felhasználási célhoz. A pengehossz 73 mm, a markolat 90 mm, a pengevastagság 2 mm. Feltehetően egy ottani kukta munkaeszköze volt és reméljük nem volt kukta-bukta az eltűnése miatt.
Az eszköz a kukta valódi EDC-je (Every Day Cleaner) lehetett,  így a PTA Késmúzeum EDC kiállításán tekinthető meg.

_Pithecus Creative Commons License 2022.06.14 -15 2 55215

Ha már a halak előkerültek, akkor lássunk egy halaskést. Nem Szögedi bicsakot, nem "Az öreg kanász és a tengeri" történetből ismertet, hanem valódi galaktikust, a Galaxis másik végéből... :-)


Egy valódi Xiphophorus pithecusi var. cupra, a trantori kardfarkú robothal* egy példánya került a
Késmúzeum kiállítási tárgyai közé. Mire a 27 815 fényévről ideért, kissé megviselt lett, pedig térhajlítással küldte R. Daneel Olivaw, a PTA trantori rezidense. Kiállításképessé restaurálása a Késmúzeum szakembereinek érdeme.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/14/v01/20220614v01xts9bx.jpeg

A nevezett robothal a teljesen állati élet nélküli Trantoron készült, ott a gyermekek okulására és
szórakoztatására gyártják és tartják a szökőkutak medencéjében. Persze időnként elromlanak, kimerülnek és nem emberek lévén nem cserélnek benne alkatrészt. Ezeket újrahasznosításra összeszedik.
"Gyűjtsd a szifót és a péret, ha a természetet véded" - tartja a helyi kiscserkész mondás.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/14/v01/20220614v01xdqk4b.jpeg

A szifót az iskolában, alsó tagozatos faragórán használják, hiszen a tűéles hegy és a holkeres leélezés fúrni-faragni kiváló. A robotpérhalat pedig leadják a RÉH**-nek, ahol darabonként 1 Batkát*** kapnak érte, mint újrahasznosítható alkatrészbázisért.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/14/v01/20220614v01xf6nym.jpeg

Tökéletes szúróhegy és borotvaél jellemzi a késsé avanzsált robothalat. Egy papíralapú információs világban a papír szeletelésére és esetleg az információt tartalmazó papír borításának, csomagolásának bontására is alkalmas. Villanylevél ilyetén bontása viszont rázós lehet.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/14/v01/20220614v01xtgt6.jpeg

Az éle borotválkozásra is alkalmassá tenné, de a késforma fületlenséget, esetleg részleges orrhiányt okozhatna, így nem javallott. Egyéb alkalmazásának lehetőségére csak a fantázia hiánya szabhat határt.


* Magyar neve rézszifó, de nálunk még nem kapható.
** Robot És Hulladékhasznosító Kft.
*** A Trantoron rendkívül értékes anyagból, fából készült fizetési eszköz.

bku Creative Commons License 2022.06.12 -2 2 55214

A feleslegessé vált kulcsok további felhasználása ! 😀

 

https://www.youtube.com/watch?v=FJWeyvEvSmY

Előzmény: _Pithecus (55213)
_Pithecus Creative Commons License 2022.06.10 -15 1 55213

 

A kulcskés invázió folytatódik. Nemrég újabb szenzációs darabbal bővült a PTA (Pithecus Tudományos Akadémia) Késmúzeum KUKI (Kulcskések Intézete) részlege.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/10/v01/20220610v01xzmus.jpeg

Ez a TOP kulcskés igazán univerzális. A penge méretének megfelelően bármit vág, nyes, farag, legyen az dísztök, virágkaró, margarin, (leánykori nevén hidrogénezett pálmaolaj) fokhagymás kalbász, vagy kőkeményre főzött tikmony.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/10/v01/20220610v01x1dmpl.jpeg

A holló csőrére mutató pengealak és a felborzolt nyaktollazat valószínűsíti a Mátyás király korából való származást. És ez lehetett a fehér holló névadója, ami a Fekete Serg címermadara volt. Persze a fekete sergű hadfiaknak kellett valami világos is.
A nyitott kés, elsősorban az ufológusok szerint egy fel-, vagy leszálló űrhajóra hasonlít, tehát bizonyíték az idegenek létezésére. Akik jöttek-láttak-elpucoltak, mert ők értelmes lényeket kerestek és csak ufológusokkal találkoztak.
De egyes renegát kutatók szerint a penge alakja viszont inkább a Falcatakely forsterae ősmadár csőrét mintázza, tehát vagy a madár frissebb, vagy az ember régebbi.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/10/v01/20220610v01xxg4kf.jpeg

Ez a darab is láthatóan EDC*, sőt CIA**, hiszen egy kulcskarikán feltűnés nélkül, vígan elhegyel a többi kulcs között és szükség esetén azonnal használatra nyitható.



* EDC - Every Day Carry
** CIA - Carry It Anywhere

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!