Keresés

Részletes keresés

Lilaketo Creative Commons License 2011.05.23 0 0 6422

A "nagyszámok törvénye" alapján , hiszen nagyon sok tanuló nagyon sok elmondása alapján raktunk össze itthon tesztsorokat, melyek szinte hasonlítanak 80-90%ban az éles tesztekhez, szóval az a lényeg, hogy el kell hinned: 30-35 nél OTT VAN AZ A NYELVTAN! Ezzel máris lehet szerezni biztos 5-7 pontot!

Vannak kifejezetten szókincsmérő tesztsorok, ahol ha nem megy a szó vagy a mondat, akkor marad a tippelés... , de ebből van kevesebb, vagy ott vannak a közmondások , szólások...bár ott is soknak nyelvtanilag jól megmagyarázható az alapja, 2-2 példa mindkét esetre:

 

1.,Eĉ blinda kok.... povas trovi grajnon.

 

A) -eto  B) -ego 

C)-ido   D) -ino               Itt, ha nem tudod a közmondást, akkor bajban van az ember, mert mind a 4 felkínált lehetőség értelmes szót ad. De tartalmilag csak egy jó megoldás van. (umea, glavego: nem ér segíteni :) :) :)

 

2., … stulteco ne estas rimedo.
A) Malgraŭ C) Kontraŭ
B) Kvankam D) Anstataŭ  Hasonló a helyzet, mint az előzőnél, marad a tippelés, ha nem megy a mondat vagy a 4 lehetőség fordítása....

 

3.,Ĉiu rajtas  ...  aŭ resti, aŭ foriri.

A)plaĉoj           B)laŭplaĉa       

C)laŭplaĉe      D)laŭplaĉo          Itt már azt mondanám, hogy aki felismeri a nyelvtant, mit szeretne "erőltetni" az A)B)C)D), akkor biztosan ki lehet választani a helyes megoldát. Nos, mi lehet itt a "nyelvtan"?

 

4.,Ĉiu vulpo ... voston laŭdas.

A)ŝiajn       B)sian    

C)mia         D)miajn                 Ez pedig már egyértelmű nyelvtan, ahogy emlegetni szoktam: 2 másodperces tesztsor...

 

Szóval, nem állítom, hogy könnyű a tesztelés, de 30-35-öt meg lehet oldani különösebb fordítgatás nélkül, vagyis a soronként 30 másodperc elegendő. De ha minden sort fordítani akarsz, akkor biztosan kevés lesz az idő!Lil.

Előzmény: Törölt nick (6419)
Stotoro55 Creative Commons License 2011.05.23 0 0 6421

Szia!

Küldtem Neked anyagot!

Előzmény: Törölt nick (6420)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.23 0 0 6420

Lil!

 

Nem tudnál pár tesztet küldeni nekem, sajna csak órán csináltunk és azt a tanárom nem tudja átküldeni nekem, így csak kitöltött példányom van.

 

Megköszönném!

 

lanceta(kukac)citromail.hu

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.23 0 0 6419

Umea köszönöm...

 

Lil!igazad van a teszttel kapcsolatban, de van amikor hiába keresed a nyelvtant , nincs...és ha még lefordítani sem tudod a mondatot, na akkor van gáz..remélhetőleg ilyen csak nagyon kevés lesz a tesztben..

Lilaketo Creative Commons License 2011.05.22 0 0 6417

A válasz helyes umea-tól és a kiegészítés is. Valóban egy középfokos teszten a "lernantoj"szó szerepelne a mondatban :)

 

Előzmény: umea-- (6416)
umea-- Creative Commons License 2011.05.22 0 0 6416

Marde en la lernejo .... lernanto sportis.

A) multa   B) multan C multe  D) multe da

 

Szerintem:  Marde en la lernejo multe da lernantosportis. Ez esetben a lernanto többesszámot kap.

Előzmény: Lilaketo (6415)
Lilaketo Creative Commons License 2011.05.22 0 0 6415

            A tanulóimmal külön gondot fordítunk a tesztelésre. Sokan (ez sajnos nagy hiba) nem veszik komolyan ezt a feladatrészt, mondván "csak" 15 p. és nincs 40%-os küszöbe sem. CSAKHOGY!

1., Ha ez rosszul sikerül 0-1 vagy 2 pontos lesz (ez azt jelenti hogy 20-24 helyes válaszod /tipped/ volt az 50-ből), akkor %-értékben rendkivül lehúzza a dolgozat teljes értékét!

2., Aki itt nem látja a nyelvtant, annak se a fordítása (magyarról eszperantóra), se a levele nem fog jól sikerülni. hiszen e 3 feladat mindegyikénél a nyelvtani elemeken van a hangsúly. Aki nem ismer fel a tesztnél egy "havas" utáni tárgyesetet, az azt jelenti, hogy pl. a levélnél se fog a havas után tárgy esetet  rakni, és folytathatnám a példákat.

 

Próbáljátok úgy megközelíteni ezt a feladatot, mint egy JÁTÉKOT,  mint egy logikai játékot. Az 50-ből 40-nél szinte biztos (de 35-nél 100%), hogy ha letakarod a mondatot, csak a kipontozott részre és a felkínált A)B)C)D)-re figyelsz, akkor megmutatja magát a nyelvtan! Csak fel kell tudni ismerni!Ehhez kell a sok gyakorlás. Egy egyszerű példa:

Marde en la lernejo .... lernanto sportis.

A) multa   B) multan C multe  D) multe da

 

1 mp. míg elolvasod és 1 mp alatt döntened is ILLIK. Fordítás nélkül! És ez nem szabad hogy tipp legyen! Ezt tudni kell fejből, hisz szin tiszta nyelvtan, akárcsak a következő:

 

Petro en la bancxambro ..... rapide.

A) razigxis sin B) razi si   C) razi lin  d) razis sin

 

Nyilván, aki nem tudja hogy mely igét erőlteti az A)B)C)D) az itt csak tippelni fog. De ezt az igét, és az ehhez kapcsolódó nyelvtant is 2 mp alatt fel kellene tudni ismerni és dönteni kellene.

Nem írom ide a megoldást, akinek kedve tartja, oldja meg :) De összegezve:

 

-A tesztre igenis nagyon jól fel kell készülni, min.8-9 pontot illik elhozni, ez kb. 36-38 jó válasz. Akinek ez megy, annak nincs félnivalója, menni fog a levél és a fordítás is!

-SAjnos, hiába vigasztalnálak azzal benneteket, hogy "mindegy" milyen lesz ez a feladatrész, mert a tapasztalat azt mutatta, hogy aki 1-2 pontos tesztet írt, annak legtöbbször 60% alá esett a dolgozata. Ahogy javult a tesztfeladata, ugy javult az összeredmény is.

-Ennél a feladatnál az idő hihetetlenül kevésnek tűnik, mert az is! Főleg annak, aki fordítással akarja ezt megoldani! Az 50-ből 35-40-nél nincs szükség fordításra, legalábbis nem a teljes mondat fordítására. Elég 1-2 kulcsszó a mondatból és az A)B)C)D)-ben felkínált (legtöbbször előljárók, képzők , vonzatos igék) tudása.

-30 perc van ennél a feladatnál, ami tk.csak 25 perc, mert kell a végén 5 perc, hogy nyugisan átírd a megoldásokat a vizsgalapra. MAgyarul, jön a matek: 50 kérdés: 25 perc, tehát 1 kérdésre 30 másodperc jut! Ezzel nem lehet vitatkozni, ez igy van sajnos! 30 másodperc, azaz fél perc áll rendelkezésedre egy-egy sornál, hogy felmérd a mondatot, a választási lehetőségeket és dönts! Ha te minden mondatnál a fordításra akarsz hagyatkozni, akkor a teszt feléig sem érsz el, és már el is fogy az idő. MEG KELL PRÓBÁLNOD nyelvtanban, logikusan gondolkodni. És ezt sajnos nem lehet gyakorlás nélkül elsajátítani! Szintén a tapasztalat mondatja velem: aki 8-10 tesztsoron (minimum) nem rágta át magát, illetve akinek az itthoni teljesítménye nem javul fel 6-7 pontra (34-36 helyes válasz), annak még gyakorolni kell!!!!

Előzmény: Törölt nick (6411)
umea-- Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6413

Mi estas (administra) oficistino en fabriko, sed nuntempe mi ricevas monhelpon  pro hejma prizorgado pri  mia filineto.

Előzmény: Törölt nick (6412)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6412

Még egy kérdés!

 

Én adminisztrátor vok egy gyárban, de most gyesen vagyok a kislányommal.- ezt hogy mondom szépen eszperantóul?

 

köszike

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6411

Szia Lil!

 

Mindenem megvan, mindenem ki van dolgozva, minden témakörből kaptam szószedetet, az órán tesztelünk, szituzunk, van hallásértés,képről kell beszélnem , fordítok eszpóról magyarra és magyarról eszpóra is, csináltunk több szövegértést is, és levelet is sokat írtam már...Azt hiszem mondhatni, h mindent csináltam már ami a vizsgán is előfordulhat majd, szerencsére remek a tanárom, uh mondhatjuk h ő mindent megtett, csak rajtam múlik már a dolog!!:)A teszttől nagyon félek, sajnos sok szó ismeretlen még, és általában rosszul tippelek is, remélem sok olyan lesz amiben a nyelvtanra támaszkodhatok majd.

 

 

 

köszönöm mindenkinek.

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6410

Sziasztok!

 

Köszönöm az anyagot!

 

Szó szerint nagyon be vok tojva, még két hét, elég lesz az nekem?!Szeptember közepe óta járok heti 2 órát járok eszpóra, még van kettő 4.e előtt  is lesz még egy elég sokat fordítunk, tesztelünk, remélem meglesz, muszáj lenne meglennie...

 

Köszönöm az anyagokat, igazából mindent megkaptam a tanáromtól minden rajtam áll:(

 

üdv

papinyo Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6409

Sziasztok!!

 

umea, glavego nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségeteket, nagyon hasznos anyagoknak vagyok immár birtokosa.

Nagyon-nagyon rendesek vagytok, kár, hogy csak egy pár napja bukkantam rá erre az oldalra!

Ma egész nap tanultam, de a felsőfokhoz kevés lesz szerintem a hátra lévő idő, de próba szerencse hátha!

 

Ha esetleg tudja valaki, hogy mi lesz a vizsgán az megírhatná, egy sört, na jó kettőt mindenképpen megérne-))))

 

Szép estét mindenkinek!!

Előzmény: umea-- (6407)
zszsuzs Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6408

Hm, a mai napot jól elszúrtam... most azzal nyugtatom magam, hogy kell ilyen is, és holnap isten bizony nekiállok tanulni.

Most rátévedtem a lernu oldalra, hogy azért egy kis gyakorlást míveljek a mai napon. ;) Olvasom, hogy szerveződik egy jó kis tábor Nyitrán. Kár, hogy most nem jön össze nekem, sem anyagilag, sem időben, de ha végre leteszem a vizsgát, akkor lehet, hogy ott ragadok a lernu-n, és hátha jövőre mégiscsak elmegyek egy ilyen táborba. Tervezni nagyon tudok, megvalósítani..., hát azt még tanulnom kell, azt IS. :D :D

umea-- Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6407

Szia!

Tulajdonképpen a felsőfokú vizsga anyaga annyiban különbözik a középfokúhoz képest, hogy a témát bővebben, nagyobb szókinccsel és természetesen kitűnő nyelvtani ismerettel kell kifejteni. Küldök anyagokat, témaköröket, hanganyagom sajnos nincsen.

Üdv. umea (csak kis betűkkel, mert én az UMEA-nak csak egy szerény tisztségviselője vagyok)

Előzmény: papinyo (6404)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6405

Köszönöm Lilaketo! :) És igen jó tanács tényleg föl kell készülni előtte a példákkal is!

Előzmény: Lilaketo (6399)
papinyo Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6404

Szia UMEA!

 

Júniusban kell felsőfokú eszperantóból vizsgáznom, nem tudnál nekem néhány ütős önéletrajzi mondatot küldeni, már végetzem a sulival és csak a nyelvvizsga hiányzik, pénzügy-számvitel szakon végeztem, és a közszférában dolgozom. Ezekről gondoltam néhány nyelvtanilag helyes ütős mondatot összeállítani.

 

Előre is köszönöm!!

 

ajanes@freemail.hu

 

felsőfokú példák, tesztek, hanganyagok, vizsgapéldák is érdekelnének, ha valaki tud küldhetne!!

umea-- Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6403

Kedves Zsuzs!

Dehogy haragszom, a javításokkal én is csiszolom az agyamat, tehát semmi probléma. Mások is küldhetnek átnézésre fordításokat, most van szabad "kapacitásom".

Üdv. umea

 

Előzmény: zszsuzs (6398)
papinyo Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6402

Sziasztok!

 

Glavego nagyon szépen köszönöm az anyagokat, már belemerültem nagyon hasznosak!!

 

Ha valakinek van a felsőfokról bármilyen infója , azt szívesen venném ha megosztaná velem!

 

Előre is köszönöm!!

Azért érdekel nagyon, mert én önállóan készülök sajnos segítség nélkül!!

zszsuzs Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6401

Köszönöm Lil az ötletet. Én azt hiszem élni fogok vele, legalábbis megpróbálkozom, mert ugyan most kezdek a hajrába a tanulással, de azért nem most kezdtem tanulni, és hallottam erről a szerkezetről, bár picit félek tőle, de tény, hogy a tőmondatoknál még ez is jobb lehet, ha esetleg egy kicsit hibázok is a használatában.

Nem éreztem kekeckedésnek ezt, hanem segítőszándéknak!

Én már egyszer voltam szeptemberben szóbelizni, és nem azért húztak meg, mert kekeckedtek a vizsgáztatók, alapból én voltam a gyenge. ;) Nem mondom, hogy most jobb leszek, de azért másként készülök rá, most nincs mellette már az írásbeli drukk, szóval még akár sikerülhet is. Most megnéztem a szeptemberi eredményeimet, mindenből meg volt az 50 %-os teljesítményem, kivéve a laborból, ott 6 pontot szereztem. :( Most az a cél, hogy min. 8 pont meglegyen a laborból,és naná, hogy több pontot szeretnék a szóbelin is szerezni. ;) Néha már azon kapom magam, hogy ha valamit el akarok mondani, akkor azon gondolkozom, hogyan mondanám eszperantóul. Remélem ez csak "rosszabb" lesz 2 hét múlvára. :D :D

Sőt a héten angolul kellett volna két-három szót makognom, és az eszperantó szavak jutottak eszembe. Például nem jutott eszembe, hogy angolul hogyan mondjuk, hogy írni, eszperantóul rögtön rávágtam volna. Hát igen, ebből látszik, hogy ha valamivel sokat foglalkozik az ember akkor van eredménye. Bár most még egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy ez majd elég lesz 2 hét múlva ilyenkor a sikeres vizsgámhhoz. ;)

Előzmény: Lilaketo (6400)
Lilaketo Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6400

Zsuzsi és más középfokosok:

Ki hogy áll az összetett igeidőkkel (létige + igenevek)? Vagy csak úgy általában a melléknévi igenevekkel?

 

Természetesen, ha valakinek nehezen megy ez a nyelvtan, akkor nem kell ezt erőltetni (felsőfokosoknak kötelezően ajánlott ezt a nyelvtani elemet JÓL használni a vizsgán), nyilván akkor sem, ha eddig nem foglakoztál vele, mert 2 hét alatt ne kavard össze a fejedben a már jól begyakorolt nyelvtanokat!

 

De akik ügyesek, azok még kicsit feljavíthatják magukat még e két hét alatt is:

Középfokon, ha a vizsgáztató azt látja, hallja,  hogy használod a megtanult (kicsit nehezebb) nyelvtant, akkor nagyon adakozóak a pontokkal! Aki csak tőmondattal beszél, az középfokon nem kap túl magas pontozást, persze ettől még nem fog megbukni.

 

Ha egy kicsit teszel azért, hogy NYELVTANILAG SZEBB mondatot mondj, akkor ez pontokban erőteljesen meg fog mutatkozni.

Pl. két tő mondat, ami az önéletrajzban előfordulhat:

-Mi havas patron. Mia patro estas Pál. -> ez alapfok. Ha összekötöd és kicseréled pl az "estas"-t: (ezzel amugy is nagyon vigyázzatok, nagyon nem szeretik a vizsgáztatók közép, felsőfokon pláne, ha sok az "estas- havas", ezeket szépen ki kell cserélgetni a megfelelő igékkel):

-Mi havas tre karan kaj helpeman patron, kiu nomigxas Pál. Ez már egy szebb középfokos bővített mondat -és semmi különleges nincs benne.

 

Visszatérve a kérdésemre: összetett igeidők.... Ez Zsuzsi mondatáról jutott eszembe ,aki ezt írta az imént:

"Mi kuiros tagmangxon, kaj poste mi lernos auxtobiografion. :)"

 

Ezt szebben mondva:

Mi estos kuiranta tagmangxon, kaj poste mi lernos... VAGY:

Mi kuiros tagmangxon kaj poste mi estos lernanta mian auxtobiografion."

 

Természetesen Zsuzsi mondata helyes volt  -és ha lehet "kicsicica" szavaival élni- most én "kekeckedem" , de csak jó értelemben! Arra akartam kilyukadni, ha egyszer-egyszer "elhintesz" egy összetett alakot, annak minden vizsgáztató örül! :)

 

Képleírásnál kifejezetten úgy készítem a tanulókat, hogy használniuk KELL min.egyszer a cselekvő melléknévi igenevet . Ezt a legkönnyebb használni és nagyon széppé válik tőle a képleírásod! Képzelj magad elé egy parkot, rajta füvön játszó gyerekeket, padon ülő anyukákat, bicikliző fiatalokat. Nézzük ezt leírva egyszerűen  és kicsit felspékelve:

Sur la bildo mi vidas infanojn , virinojn, junulojn. SZEBBEN:

-Sur la bildo mi vidas ludantajn infanojn, sidantajn patrinojn kaj biciklantajn junulojn.

 

La patrino sidas sur la benko kaj legas. SZEBBEN:

-La patrino, kiu estas sidanta sur la benko, legas gazeton.

-La patrino, kiu sidas sur la benko, estas leganta iun gazeton.

 

La knabo biciklas. Lia hararo estas bruna. SZEBBEN:
La biciklanta knabo havas brunan hararon.

 

Ez nem nehezebb, csupán gyakorlás kérdése, hogy "rutinosan" tudd használni.  Ismétlem: aki eddig ezzel nem foglalkozott, az ne kezdjen most bele, 2 héttel a vizsga előtt, de aki ugy érzi, hogy érti, mit szerettem volna javasolni, az fogadja meg, mert sok plusz pontot hozhat ez a szóbelin. Csupán teknikai "trükk", de megéri kihasználni!Lil.

 

 

Előzmény: zszsuzs (6398)
Lilaketo Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6399

Ügyes voltál "kicsicica"! 40 pontot nem szoktak "ajándékba" adni! A te esetedben a felkészülésnél volt egy ici-pici hiányosság!

 

Aki még nem vizsgázott, azoknak jó tanács: nézzétek jó példaként "kicsicica" esetét: CSAK OLYAT MONDJ, amire példát is tudsz! Nálunk úgy készülnek, hogy ezt eleve már az önéletrajz összeállításánál, majd a témaköröknél is elmondom: csak olyat írj , amit alá is tudsz támasztani 2-3 mondattal. Pl. ha szereted a szinházat, akkor feltétlen tudni kell, hogy hová, kivel szoktál menni, mit szeretsz, hogyan tudsz jegyet venni, mit láttál utoljára (ez igaz a mozibajárásnál is). Ha valaki könyvet szeret olvasni, akkor milyen műfajt, kitől mit olvasott utoljára, ha a számitógép a hobbija, akkor milyen honlapokat látogat, miért... Van nálunk egy "kedvencek listája" is: mivel ez a jellemző, amit "kicsicica" is leír, hogy " ....abban a pillantaban örültem, hogy a kérdést megértettem. Ilyenkor jön a nem jut eszembe, nem emlékszem, de amikor csak azért is erősködnek, hogy márpedig mondjak valamit, amikor a szívem a torkomban dobog és a szám úgy kiszáradt, hogy beszélni nem tudok...." szóval, ha már itthon felírod, hogy ki a kedvenc színészed, színed, focicsapatod, ételed, italod .... akkor könnyebb helyzetbe hozhatod önmagad!

De "kicsicica" példája nagyon jó: izgult, nem jutott eszébe 1-2 dolog, de beszélt -és ez a lényeg egy szóbeli vizsgán! És 40 pontot kapott! Gratulálok igy utólag is hozzá! Lil.

Előzmény: Törölt nick (6397)
zszsuzs Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6398

Jogos!!!

Most jöttem haza a lányom iskolájából családi-kézműves napról. Hulla vagyok, most kezdek ebédet kreálni, és utána 4 körül el kezdem az önéletrajzomat nyúzni, ami kb.2 oldalnyi lett. ;) Megfogadom a tanácsodat Lilaketo, hogy ezt jól megtanulom, nem bemagolom, és a tételeknél tuti, hogy fel tudom majd használni az itt tanultakat. A 15 tételből 5 készen van, és az önéletrajzból is szúrtam bele, mert szerencsére volt odavaló. :)

Tegnap annyira balga, fáradt voltam, hogy a "rossz" önéletrajzomat, egy régebbi kiadást küldtem el szegény umeának. :( Éjjel, amikor visszaküldte kijavítva, azt hittem, sírógörcsöt kapok, amikor rájöttem, hogy szegényt valahol feleslegesen dolgoztattam. Aztán gyorsan, még éjfélkor korrigáltam, elküldtem, remélem nem haragszol, umea!!! :( :)

 

Mi kuiros tagmangxon, kaj poste mi lernos auxtobiografion. :)

Előzmény: Lilaketo (6396)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6397

Én 40 pontot kaptam, szóval egy szavam sem lehetne :D, de! A vizsgadrukk miatt lehet általános müveltséghez kötődő kérdéseket tesznek föl, de az ember örül, ha tudja fiú-e vagy lány. Tőlem állandóan azt kérdezgették milyen tragédiát és komédiát láttam mostanában a színházban :D hát persze, hogy egy sem jutott eszembe pedig rendszeres színházba járó vagyok, de ott abban a pillantaban örültem, hogy a kérdést megértettem. Ilyenkor jön a nem jut eszembe, nem emlékszem, de amikor csak azért is erősködnek, hogy márpedig mondjak valamit, amikor a szívem a torkomban dobog és a szám úgy kiszáradt, hogy beszélni nem tudok és mondom is, hogy nem emlékszem (és tényleg nem emlékeztem még magyarul sem jutottak eszembe az információk) ez a fajta erősködés igen is kekeckedés, legalábbis én annak éltem át. Egyébként tényleg kedvesek voltak így összességében nem volt problémám a szituációval és a képpel sem, de előtte a beszélgetés, számomra iszonyatosan agyzsibbasztó volt főleg azért mert mindenről kérdeztek csak magamról nem és az általános dolgokról (lakás stb...-ről) nem.

Előzmény: Lilaketo (6396)
Lilaketo Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6396

Puding próbája az evés! :) Mondj konkrét kekeckedést "kicsicica86"-és akkor itt ki tudjuk vesézni, vajon tényleg az -e. Néhány vizsgázó "a vizsga drukk"számlájára írhatóan persze, keveri a középszinthez teljesen jogosan elvárható kérdéseket a "kekeckedéssel"!

              Senki ne vegye magára, nem akarok senkit megbántani, de a saját tanulóim példáit tudnám sorolni, hogy mikor pár nappal a szóbeli után (nem rögtön, mikor kilép az ajtón) megbeszéljük mi is történt, mit kérdeztek, mi volt a kép, a szitu, akkor ők maguk is elismerik, hogy "Erre bizony kellett volna válaszolnom...." Most is több vizsgázónk volt az elmúlt 2 hétben (Debrecenben) , a laborról még nincs eredmény, de a bizottsági pontokat már tudjuk: 26, 30, 35, 36, 40, 41. (Azt gondolom, hogy az első két ererdmény veszélyes, mert ott 16 ill. 12 pont kell a laborról, de a többieknek elég a 8 pont is. )Higgyétek el, mindannyian, tehát aki 26 vagy aki 30 pontot kapott az is azt mondta, "igen, kérdezgettek", de semmi olyat, ami különleges lett volna, tudniuk kellett volna a válaszokat, csak leblokkoltak....

           Nem állítom, hogy minden vizsgáztató egy és ugyanaz...., hisz emberek vagyunk, de felénk (Debrecen, Nyíregyháza) csak korrekt , kifejezetten humánus vizsgáztatók élnek :) Jót akarnak a vizsgázóknak, azt, hogy sikerüljön, de ők is emberek és biztosan vannak akik a mosolygósabb vagy épp a szigorúbb oldalukat tapasztalták meg, de hogy korrektségben nem lehet panasz , ez szinte 100%!

          Van egy Fórumos tagunk, "pöttömke88", azt írta ide a Fórumra (egyébként ugy emlékszem, hogy sikeres vizsgája volt!), hogy : Diósgyőrben a vár mellett él. Mire rákérdeztek a vár történelmére....ez nem ment neki - de ettől még ez a kérdés apszolút helyénvaló, nem kekeckedés, én is feltettem volna a vizsgáztató helyében, hiszen a lakóhely nevezetességeiről valamilyen szinten, egy-két vagy több mondattal kell tudni beszélni, ez tétel.

Szóval, bátran irjátok ide a Fórumra, hogy ki mit vél "kekeckedésnek" és itt lehet pro és kontra megvitatni, hisz a Fórum erre való, több szem többet lát, több tapasztalat csak jót tehet a leendő vizsgázók felkészülésében! :) Lil.

Előzmény: Törölt nick (6395)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6395

"Nem kekeckedni akar szegény vizsgáztató" --> Ezzel azért vitatkoznék!!! 

Barbica20 Creative Commons License 2011.05.21 0 0 6394

Sziasztok! Lehte, hogy nagyon butaságot fogok kérdezni, de szeretném helyesen kitölteni a halasztási lapot! Van rajta egy olyan kipontozott hely, hogy vizsgatípus:......... Mivel én csak szóbelire megyek, én arra gondoltam, hogy azt kell ide írni, tehát A típus! Vagy nem azt kell ide írni?

Lilaketo Creative Commons License 2011.05.20 0 0 6393

Szóbelizők részére:

 

Fontos, hogy tudjatok a lényeges és kevésbé lényeges témakörök közt különbséget tenni! Ha még 6 hét lenne, azt mondanám , persze, hogy tanulj meg mindent, de nagyon szorít az idő, ezért az 5 legfontosabb, amibe, szinte 100%, hogy belekérdeznek:

-Önéletrajz eleje: bemutatkozás, család, rokonok

-lakás, kert, házimunka,étkezés, növények

-lakóhely, nevezetességek, programok

-munka/tanulás

-szabadidő, barátok

természetesen több a tétel, hiszen van az időjárásról, Magyarországról vagy a vásárlás és szolgáltatásokról stb...., ezeket is át kell olvasgatni, de ha az idő szorít, akkor dönteni kell, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a bizottságok az előbb említett 5-ből RENDSZERESEN kérdeznek!

 

          Arra is fel kell készülni, hogy a betanult önéletrajzot egy szuszra nem tudod elmondani, elmondasz 3-4 mondatot, majd kérdezni fognak. Semmi különleges nem történik, tulajdonképpen csak arra kiváncsiak, hogy amit megtanultál monolog-szerűen, azt most párbeszéd formájában elő tudod e hozni. Általában az előbbi 5 témakörhöz illő kérdéseket tesznek fel, és ha őszinték vagyunk: jogosan kérdezgetnek, hisz egy betanult szöveget ki ne tudna elmondani... Ha franciául adok oda egy szöveget, hogy tanuld be 3 nap alatt: képes rá az ember és betanulja, de ez nem jelenti azt hogy tud is franciául.....igaz? Csupán erre kiváncsi a bizottság is, hogy kérdésre is el tudod e mondani azt amit betanultál. Hiszen az Önéletrajzodban ott van pl.a lakásod, hogy hol laksz, hogy néz ki, milyen környezetben van (egy jó önéletrajz tematikus, minimum az előbb felsorolt 5 témára épül!!!) ugyanerre kiváncsi akkor is, mikor megkérdi: Kia estas via strato? Cxu vi logxas en kvieta kvartalo? Kia estas via kuirejo? Cxu vi havas modernajn meblojn? .... AKI KÖZÉPFOKON NEM ISMERI FEL A KÉRDŐSZAVAKAT, az ne reménykedjen a sikeres vizsgában. Ha a vizsgáztatók rájönnek, hogy nem megy a kommunikáció, de nem azért mert kevés lenne a szókincs, hanem mert magát a kérdőszót sem ismeri fel a vizsgázó, akkor biztosan nagyon kevés pont fog megszületni!

           Meg kell tanulni rögtönözni is! Ha pl. a szabadidődről írtál 10 mondatot, és jól meg tanultad az nagyon jó, de pl. a te fogalmazásodban az áll: Mi tre sxatas dum mia libera tempo legi amromanojn. Krome ofte mi legas gazetojn pri la sporto kaj naturo.... Folytatnád, de itt közbevág a vizsgáztató: - De kiu vi legis lastfoje amromanon?    Nem kekeckedni akar szegény vizsgáztató, csupán beszélgetni veled! És csak arra kérdezett rá, amit te mondtál neki, hiszen ha szereted az "amromanoj"-okat, akkor arra csak emlékszel, hogy kitől olvastál és mit utoljára, nem igaz? Nos, ez itt a rögtönzés része a dolognak. Ezekre lelkileg fel kell készülni, hogy ne ott a vizsgán érjen váratlanul, hogy ezek a "fránya" vizsgáztatók "dise-mise demandadas".... :)

Lil.

Előzmény: zszsuzs (6392)
zszsuzs Creative Commons License 2011.05.20 0 0 6392

No, kérem szépen!

Igen, igazolom Lilaketo szavait, annyi anyagom van, hogy már elvesztem bennük. ;)

Én június 4-én megyek szóbelire, ez már tuti, ma kaptam meg az e-mail-t, amiben a beosztásom van. Ez azt jelenti, hogy van 2 hetem felkészülni, leginkább 2 hétvégém, amiből ugye holnap kezdődik az egyik.

Ez alatt kell(ene) felkészülnöm min. úgy, hogy sikerüljön is a vizsga. ;)

 

Leírom mire gondoltam, aztán kérek ötleteket, mert félek, hogy elveszek a rengetegben. ;)

1. van 15 tétel kidolgozásom, amit még egy kicsit testre kell szabnom, ebben umea segít, ő még nem tudja, de ma éjjel is megy neki 2 vagy 3 tétel javításra, holnap is, meg... majd meglátjuk. :)

 

2. van az 1200 szavas listám, amit minden szabad pillanatomban tanulgatok, szerencsére jó sok ismerős szó van már benne.

3. amikor van időm az internetes tanfolyam szavait és gyakorlatait is gyakorolom, június 1-ig tudok hozzá férni.

4. hanganyagaim is vannak, azokat rátöltöm a telefonomra, és mivel gyalog megyek dologzni, az odafelé fél óra, visszafelé is fél óra mp3 hallgatás lesz, szóval ....

5. és van egy összefoglaló rész, amit szintén tanulni, memorizálni kell, van benne mindenféle, főleg a vizsga menetére vonatkozik.

 

Ennyi. Van valakinek valami ötlete, mit kéne még?

Előzmény: Lilaketo (6391)
Lilaketo Creative Commons License 2011.05.20 0 0 6391

Nem sok már az idő 4.-éig, ezért kicsit pontosítani kellene a kérésed, mert igy annyi de annyi anyagot fogsz kapni, hogy nem győzöd feldolgozni a vizsgáig. Hogyan tanultál eddig? Tankönyv alapján, vagy jegyzetből, esetleg egyénileg? Gyakorló (nyelvtanos) feladatlapokra van szükséged vagy kimondottan vizsgafeladatokra, milyen szinten? alap-közép v.felső? Szóbelire milyen témaköreid vannak már kidolgozva? (Hogy sok egyforma anyagot ne kapj.....) Magnóhallgatásra van anyagod? Lil.

Előzmény: Törölt nick (6390)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 6390

Sziasztok!Sajnos mostanában nem nagyon volt időm olvasni benneteket, de majd igyekszem pótolni!

 

Június negyedikén megyek írásbelire Pécsett, a szóbelit még nem tom nem jött papír.

 

Tudtok adni pár jó tanácsot, mit tanuljak meg alaposan az írásbelihez, szóbelihez??

 

Jön vki Pécsre?

 

üdv: Laar

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!