Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.10.28 0 0 350
Nem, arra nem vonatkozik.

Meg...
Előzmény: kap11 (348)
hun005 Creative Commons License 2010.10.28 0 0 349
Az önkéntesbe nem a fizetésed utáni járulékok mennek hanem te saját magad vagy
a munkáltatód fizet be pénzt tehát semmi köze a másikhoz!Itt egyszerűen arról van szó a hogy a nyugdíjjárulékod megy az állami kasszába márha annak idején átléptél a magánnyugdíjpénztárba,ha meg nem léptél át akkor teljesen mindegy mert úgy is oda megy.
Előzmény: kap11 (348)
kap11 Creative Commons License 2010.10.28 0 0 348
Sziasztok!

Bocsi, ha már volt:

Kérdés: Az önkéntes magánnyugdíjpénztári befizetésekre is vonatkozik a befizetések eltérítés (ahogy a fidesz fogalmaz) vagy csak a magánnyugdíjpénztári befizetésekre?

Válaszokat előre is köszi!

kap.
hun005 Creative Commons License 2010.10.27 0 0 347
A magánnyugdíj pénz csak nyugdíjba vonuláskor elérhető,nem lehet kivenni!
Tulajdonképpen ez a nyugdíjalap kiegészítő része.
Tehát ha valaki átlépett magánba akkor a nyugdíba vonulásakor az államtól
kevesebb nyugdíjat kap amit ezzel a magánszámlával kompenzál(legalábbis elvileg)
Ha visszalépsz tisztán az állami rendszerbe akkor az eddigi befizetésedet visszaadod az államnak!
Most állítólag azon is dolgoznak hogy ha visszalépsz akkor is valamilyen formában
nyomon követhetőek legyenek a befizetések,egyenleg.stb....de amíg ez nem tisztázódik addig szerintem nem érdemes variálni vagyis visszalépni.
De ha valaki szeretné odaadni a FIDESZ-nek az eddig befolyt pénzét,hát tegye!
Én biztos nem fogom,ennyire idióta még nem vagyok hálistennek.
Az önkéntes nyugdíjpénztári tagság pedig nem kötelező,de pl az én cégem a cafeteria
havi összegéből kötelezően befizet 5000ft-ot havonta,azaz azt mondja hogy adok havonta X összeget de ebből ez az összeg oda megy.Nincs is ezzel semmi gond
legalább ott is gyűlik a pénz:)
Az önkéntes pénztárból a hozam(laikusként nevezzük kamatnak,persze nem egészen az) a belépés utáni 10.-évtől felvehető adómentesen.
Utána 3 évente de megint csak a hozam kivehető.Ha az egészet ki akarod venni akkor adót kell fizetni de az meg elviszi elég nagy százalékát tehát nem érdemes.

Röviden ennyi persze lehet még erről mesélni:)
Előzmény: zoo71 (344)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.27 0 0 346
http://index.hu/belfold/2010/10/27/fizess_havi_tizezret_a_nyugdijasoknak/
zoo71 Creative Commons License 2010.10.26 0 0 345
hahó valaki kapok választ a kérdésemre????
zoo71 Creative Commons License 2010.10.26 0 0 344
jó estét mindenkinek gondolom már sokan feltették a kérdést mit csinálhatok az edig befizetett pénzemel? fel vehetem vagy sem ezt szeretném megtudni nem kevés összegröl van szó és szeretnék tisztán látni. köszönöm ha valaki megválaszolja.
mtimea74 Creative Commons License 2010.10.26 0 0 343
Szia!
Szerintem NE lépj át másik pénztárba!!! Esetleg, amennyiben kevésbé kockázatosat szeretnél, akkor váltsál portfóliót, de ezt megteheted pénztáron belül is. A Növekedésiből valamelyik másikba. Már ha ennek van még értelme... Én a legtöbb értelmét az öngondoskodásnak látom ugyan, de persze azt sem a nagyon divatos, ámde legalább olyan kiszámíthatatlan unit linkedbe gondolom, hanem olyanba, aki mondjuk a tavalyi évben is évi 4,5%-ot hozott az eurós változatra! Nekem ilyenjeim vannak!
Előzmény: 3244 (311)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.25 0 0 341
Na tessek, most olvasgatom az elmult napok hireit, es ime:

Jól keresel? Elvehetik a családi pótlékodat

Akik maradnak "a mostani nyugdíjtőzsdés rendszerben", azok természetesen azzal, amit oda bevittek, saját belátásuk szerint rendelkeznek. "Az állam azonban többet oda pénzt már nem fog átutalni" - tette hozzá.
Előzmény: Törölt nick (340)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.25 0 0 340
Előzmény: johevi (338)
Kde_domov_ m Creative Commons License 2010.10.25 0 0 339
Jogos. Igazából az erről szóló bekezdésedet is sikerült félreértenem az előző hozzászólásodban, tehát kettőből kettőt. (Valami olyasmit értettem alatta, hogy mit segítene már ugyan a MaNyu, az a 20ezer forint, ami onnan jön.) Már meg sem merem említeni a végzettségemet, mert tényleg szégyenlem magam. Pedig az olvasás nem is egyetemi tananyag...

De tökéletesen igazad van, a család fő keresője számára nyitott életbiztosításnak alapnak kellene lennie.
Előzmény: Törölt nick (337)
johevi Creative Commons License 2010.10.25 0 0 338
Aki visszalép az államiba, az gyakorlatilag felajánlja a pénzét az államnak, aki feltehetőleg az álla adósságának csökkentésére használja fel - elkölti. Viszont cserébe ( előbb-utóbb) mindenkinek lesz saját számlája az állami nyugdíjban is, ahol láthatja a virtuális ( sehol meg nem levő ) pénzének alakulását.
Akár jól is meg lehet ezt csinálni, de 2011 végéig lehet visszalépni, szerintem érdemes várni, és megnézni hogy alakulnak az állami garanciák. Ha lesznek.
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.25 0 0 337
Persze, de ha a biztosito kifizeti a hitelt ( illetve a te szamitasaid szerint a hitelt, es meg egy jokora osszeget, fuggoen attol, mikor tortenik ), es mellesleg a mnyp-bol is jon az altalad emlitett 2-vel kezdodo hetszamjegyu summa ( az mennyi? 2M folott? ), akkor azert nemcsak a hitel van kifizetve, hanem egy 2M+, illetve egy BO-toketartozas is.

Szerintem ez egy 20-30e forintot meger. Evente.
Előzmény: Kde_domov_ m (334)
johevi Creative Commons License 2010.10.25 0 0 336
Persze, lehet tőzsdézni a mnyp pénzzel, de az ügyfél mondja meg milyen arányban. Lehet csak biztonságos állampapírt venni. Ellenben az állam nem tud állampapírt venni, csak "garantál" egy százalékot. Ettől még lehet jó az állami nyugdíj, csak attól függ mi minden következik még.
Egy vesztese van az egésznek, ami eddig mindig előtérben vot és pozitívan hangzott: az ÖNGONDOSKODÁS. Nincs, nem kell, bízzunk az államban.
Kde_domov_ m Creative Commons License 2010.10.25 0 0 335
Bocs, Pazola, közben rendesebben olvasva eljutotta az agyamig, hogy milyen szabályozásról beszélsz. Nagyon rá voltam koncentrálva a másik témára. Mentségemre: mondtam, hogy buta vagyok, főleg így munka után. Sorry again.

Amúgy azért írtam ezt a szabályozhatóságot, mert voltak, akik ilyen érvekkel vágytak (itt a topikon is) a Ma-Nyu-k államosítására. Szóval hogy drága és veszélyes. És erre mondtam, hogy lehet szabályozni, nyilván arra gondolva, hogy lehet szabályozni JOBBAN ( ha most rossz a szabályozás). Egyébként engem az államosítás se zavarna annyira (oldják meg a vitákat az állam és a cégek egymás között), ha kapásból rátennék az egyenlegeket állami személyes számlákra. Oszt néhány éven belül kiderülne, ki is kezel jobban, olcsóbban, biztonságosabban, a MINDENHATÓ ÁLLAM vagy a biztosítók. (SZVSZ páran meglepődnének...) De ne a költségvetési lyukakat, osztogatásokat, reformhalasztásokat szponzoráljuk vele!!
Előzmény: Törölt nick (333)
Kde_domov_ m Creative Commons License 2010.10.25 0 0 334
//:Ez a szabalyozas meg is van, nem ezert kell a mnyp-t allamositani, hanem azert, mert a zemberek allamositani akarjak a mnyp-t, illetve szeretnenek a nagy kozosbe adakozni a nemzetiegyuttmankozasinyilatkozat miatt.//

Bocs, ez így nekem sok az egyszerű fogalmazásból (én a magam részérő akkor már inkább túlbonyolítok...), milyen szabályozás is van meg? Tudom, hogy én vagyok buta, de mit tegyek, nyelvész végzettséggel se egyértelmű számomra a nyelvtani-logikai kapcsolat az én szövegemmel.

//Az eletbiztositas reszet sose ertettem, ha valaki hitelt vesz fel, es torleszt egy evben mondjuk felmillat, akkor az a huszezer forint szamit meg valamit? Hogy lehet arra szamitani, hogy ha meghalsz, akkor igaz, hogy a gyerekeid oroklik a hazat meg az adossagot, de legalabb a mnyp-bol majd betorlesztenek?//

Ezt legalább értem, viszont mégse értem. Az ember már 5-6 éve MaNyu-tag, mikor felveszi a lakáshitelt. Egészséges fiatalemberként egy kicsit optimista, 5-6 évig más csak nem krepálok meg, gondolja. (Persze, lehet korábban is + leszázalékolás + munkanélküliség, stb., de hát az egész élet egy valószínűségszámítás.) 10-12 év alatt pedig egy picivel átlag fölött bp- átlagfizetésből azért már legalább 2-essel kezdődő hét számjegyű tőke jön össze Ma-Nyu-ból, ha jól kalkulálok. A maradék hitelrész jelentős százaléka. Ez azért komoly segítség a családnak, nem? Emellett persze lehetnek rokonok, szülők, egyéb lehetséges segítségek, stb. De egy jó nagy plusz.

Ha valamit rosszul tudok, kérlek javíts.

Szóval nem tudom, mire gondoltál, hogy mit nem értesz pontosan. Az életbiztosítás alatt (amit részben ezért eddig nem kötöttem) nem UL-lel kombinált hitelre gondoltam, hanem hagyományos kockázatira -- ahol kb. ugyanekkora összegek jöhetnének mondjuk szóba halálesetkor.
Előzmény: Törölt nick (333)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.25 0 0 333
Ez a szabalyozas meg is van, nem ezert kell a mnyp-t allamositani, hanem azert, mert a zemberek allamositani akarjak a mnyp-t, illetve szeretnenek a nagy kozosbe adakozni a nemzetiegyuttmankozasinyilatkozat miatt.

Az eletbiztositas reszet sose ertettem, ha valaki hitelt vesz fel, es torleszt egy evben mondjuk felmillat, akkor az a huszezer forint szamit meg valamit? Hogy lehet arra szamitani, hogy ha meghalsz, akkor igaz, hogy a gyerekeid oroklik a hazat meg az adossagot, de legalabb a mnyp-bol majd betorlesztenek?

Na errol beszeltem a masik topikban...
Előzmény: Kde_domov_ m (332)
Kde_domov_ m Creative Commons License 2010.10.25 0 0 332

//Ugyanakkor ha az illető meghal, akkor az államiban az állam köszönöi a pénzt, míg a magánbam örökölhető

 

Igen, engem ez zavar a legjobban az egészben. Ha például a jövő télen meghalok, akkor most az utolsó 14 hónapnyi bruttó fizetés x 8% összeggel kevesebbet kap az örökösöm, ha jól értettem a terveket (egyelőre csak a 14 havi elvonással számolva). Én többek között ez miatt a biztonsági összeg miatt mertem viszonylag jobban kicentizni a lakáshitelt és nem kötni életbiztosítást, két kicsi gyerekkel. Gondolom nem vagyok ezzel teljesen egyedül.  (Jó, nálunk később véletlenül lett egy komolyabb tartalék is a családomnak, de ez más kérdés.) Ilyen megközelítésből és az eddigi infóim alapján egyelőre tényleg nem tudok jobb szót rá, mint lopás a büdzsé érdekében. Persze még meg kell várni a részleteket. Meglátjuk.

 

Amúgy készségesen elhiszem a dolgot itt is felvetőknek, hogy a magánnyugdíjpénztárak pazarlóak és/vagy kockázatosak. De könyörgöm, ezt az állam úgy szabályozhatná, ahogy akarja: költséglevonás maximálása százalékban, kötelező portfólió elemek (pl. a tőkevédett alapok mintájára, stb.)

 

Bocsánat, hogy ilyen hosszú voltam, de laikusként eléggé ki vagyok akadva.

Előzmény: johevi (331)
johevi Creative Commons License 2010.10.25 0 0 331

Nem tudom mit értenek a "hozzáférés" alatt. Hiszen ha visszaviszed az államiba, azt köszönik és odaadják a most nyugdíjba menőknek, te meg kapsz egy "istenuccse ennyivel tartozom" ígérvényt. Namost ha 20, 30 év múlva, amikor nyugdíjba mész és akkor kevesen fizetnek be ( mert te meg az akkor befizetőkét kapod meg ) akkor kitörölheted a segged ezzel az ígérvénnyel...

Plusz az állam nem tud pl államkötvényt venni, hogy fix kamatot biztosítson, vicces is lenne, ha a saját papírját veszi...

Ettől függetlenül lehet jobb az állami nyugdíj, mert alacsonyabb a fenntartása. Ugyanakkor ha az illető meghal, akkor az államiban az állam köszönöi a pénzt, míg a magánbam örökölhető

Előzmény: Törölt nick (322)
fityere Creative Commons License 2010.10.23 0 0 330
Ajánlom elolvasásra http://piroslapok.blog.hu/2010/10/19/igazabol_az_allami_nyugdij_mukodik_rosszul
Itt az igazság.
breakR Creative Commons License 2010.10.23 0 0 329
Nem csodálom. Ironizálni próbáltam, de utólag jöttem rá, hogy rossz zárójelet tettem a kommentemhez. A ) helyett ( kellett volna írnom. Mivel jobban szeretem a mnyp-i tőkefedezeti rendszert (ami ráadásul örökölhető), mint az állami kirovó-felosztót. Ráadásul svéd modellt max meztelenül az ágyamban szeretnék. (Igen nekem is Theli)
Előzmény: Törölt nick (328)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.22 0 0 328
Nem teljesen tudlak kovetni, de mar maga az a teny, hogy irtal egy Therion topikba, arra kesztet, hogy igazat adjak neked.

Valamint megkeresem a Theli-t :D

( Es hogy ugy csinaljak, mint ha ON akarnek lenni: es a megjelolt kedvezmenyezett miert orult? )
Előzmény: breakR (327)
breakR Creative Commons License 2010.10.22 0 0 327
Nem értek veled 1-t. :) Amikor bejelentették, hogy a rendszert átalakítják (röviden a mnyp-nak annyi) Nem csak én örültem, hanem a megjelölt kedvezményezett is. :)))
Előzmény: Törölt nick (322)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.22 0 0 326
OFF

Ez jutott eszembe a nyugdijpenztarak es most az egesz hatalomkoncentralos-allamositasi kiserletes-demokraciakinyiros dolog kapcsan ( es gyorsan meg is hallgattam ):

Megmondtam...
Fokozodni fog a dramai feszultseg.
En nem felek.
Mert felnek?
Ugyan! Aa! Hat en tenyleg nem felek! Nincs mitol feljek.
Dehogyis! En nem mondtam semmit. Akkor.. akkorakkor nincs mitol felnem.
Hiaba is probaltok ijesztegetni.. mert mondom, hogy nem felek... nem..

Je, es fent van a youtubeon!
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.22 0 0 325
Biztonság a nyugdíjas évekre: van megoldás

Figyeljunk oda a datumokra, mostanaban nagyon porognek az esemenyek!

( 2010. október 11., hétfő 5:22 )
Előzmény: Törölt nick (322)
fityere Creative Commons License 2010.10.21 0 0 324
Vigyázz az Otp és az Ing volt az a két magánnyugdíj pénztár akik a válság idején a legminuszosabb pénztár volt ők sokat vesztettek az ügyfelek pénzén bár még mindig jobb mint az állami az tény.Három nyugdíj pénztár ebből kettő magas hozamokkal az aegon és az allianz az axa pedig stabilan kicsi kockázattal dolgozik, ráadásul ők voltak azok akik a válság idején semmit nem buktak az ügyfelek ppénzén.
Előzmény: 3244 (321)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.18 0 0 322
Orbán Viktor akciózik

Orbán: Lesz visszalépés
okt. 18. 13:41

"Senkit sem lehet arra kötelezni, hogy tőzsdére vigye a pénzét!" - ezt Orbán kétszer is elmondta.

Az állam engedi a visszalépést a magánnyugdíjpénztárból, és az állam garantálja, hogy a visszalépők a megtakarításaikhoz hozzáférjenek.


Egy okos el tudja ezt nekem magyarazni, hogy mit jelent? Vissza is lehet lepni a tb-be, es meg a penzt is megkapja o? Vagy majd letrehoznak egy NAGYMAGYARALLAMINYUGDIJPENZTAR-t, es ott fogjak szamolni a penzt? Es az kisebb koltseggel fog dolgozni, mint 4.5%? Nagyobb hozama lesz, mint amit eddig elertek a nyugdijpenztarak? Milyen kockazatos alapokba pakoljak az ugyfelek penzet? Van-e egyaltalan elkepzeles ezekrol?

Aztan:

Az áthidaló kölcsönök aránya 75 százalékra emelkedik.

Ez vajon a Fundamentas athidalo lesz, vagy mi?

Az uj adokbol mennyi lesz az, amit a cegek nem fognak tovabbharitani a fogyasztora? Elelmiszert kell venni, egy Tesco-s Pick Teliszalami meg mindig teliszalami, es az emelt ara sem lesz annyi, mint ha egy Coop-ban vagy a sarki kisboltban vennem meg. Tehat tovabbra is ugyanott fogok vasarolni, viszont tobb penzt hagyok ott ugyanazert az aruert. Ami a hipereket gazdagitja, meg az allamnak jo, tehat mindenkinek. Csak nekem szarabb, mint jo. Es most en vagyok mindenki.

Ja, es ellenfelek ezek a cegek? Nincs meg eleg ellenseg, mestersegesen kell meg gyartani? Vonanak meg uzenem, hogy probaljon ugy elni egy hetig, hogy nem vesz mast, csak kizarolag magyar arut, es nem is hasznal mast, mint magyar arut, alljon vissza o az onellatasra. Kivancsi lennek, vajon mit enne, mibe oltozne fel, mivel menne dolgozni, milyen eszkozoket hasznalna, es mit ebedelne. Jaj, tiszta hulyeseg ez az egesz orszag most.

Azt valaki elhiszi, hogy harom ev mulva nem lesz valsagado, mivel mar annyira jol fogunk elni? Biztos tul lesz az orszag az osszes fajdalmas reformon, ennyi ido alatt.. minden..

Soltész Miklós nemzetierőforrás-államtitkár nem osztja Kiss Péter aggodalmait, mert szerinte éppenhogy megvédik a magánnyugdíjpénztári befizetőket azzal, hogy elveszik befizetéseiket.

Mar megint megvedenek, mint akkor, amikor nem lehetett 220-as arfolyamon chf-hitelt felvenni.

Jovan, a tobbi reszbe bele sem kotok, pedig lenne hozzafuznivalom azokhoz is..
Előzmény: Törölt nick (319)
3244 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 321

Köszönöm a választ.

 

Az mit jelent, hogy elveszítem a hozamgaranciát? Magánnyugdíjpénztárnál van ilyen?

Előzmény: Híd (312)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.13 0 0 319
Most akkor allamositjak a nyugdijpenztarakat, vagy mi van? Kimaradtam a mai esemenyekbol.
breakR Creative Commons License 2010.10.13 0 0 317
A levont összegek alapvetően nem tűntek el, jobb esetben a pénztár függő számláján van, általában nem Apeh hiba (bár ez sem kizárt). Inkább a munkáltató vagy a pénztár hibája.

Javaslataim:
Ellenőrizd a munkáltató által küldött bevallásban az adataidat (Személyes adatok, TAJ szám stb.)
Ellenőrizd a pénztárnál nyilvántartott adataidat (Személyes adatok, TAJ szám stb.) ezeket ha van hozzáférésed Magyarország.hu portálon keresztül is megteheted.
Ha mindenhol minden megfelelő, akkor tényleg a Pszáf-hoz fordulj panasszal (bár ez néha nem túl gyors megoldás)







Előzmény: Fatima34 (306)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!