Keresés

Részletes keresés

jamjam90 Creative Commons License 2011.05.11 0 0 6286

Aladdin és a csodalámpa eszperantóul, ez nagyon jóóóó :-)
http://donh.best.vwh.net/esperanto.php

 

(kicsit görgetni kell lefelé, szürke háttéren lesz, képekkel, meg minden.)

 

Amúgy azért találtam rá, mert itt kereste vki a 16 alapszabályt, és itt pl. angolul ugyan de fenn van.

 

Meg a wikipédián is, természetesen, ott is lefelé kell görgetni jó sokat:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Eszperant%C3%B3_nyelv

pöttömke88 Creative Commons License 2011.05.11 0 0 6285

Sziasztok!

Holnap megyek szóbelizni, és nem tudom ha magamról kell majd beszélni mondjam-e hogy 6 hetes terhes vagyok.

 

Valaki tudna segíteni fordításban, ezekre a mondatokra gondoltam csak már az agyam se fog:

6 hetes terhes vagyok,

párnapja tudtam meg

mindegy milyen nemű lesz

a gyerek most fontosabb mint az esküvő

 

Légyszi , légyszi Köszönöm!!!

jamjam90 Creative Commons License 2011.05.11 0 0 6284

Hm, ha ugyanaz, nem félsz hogy "elkapják a grabancod" a szerzői (vagy kiadói?) jogok megsértése meg ilyesmik miatt? :-s Nem kötözködni akarok, csak meglep hogy ezt így nyilvánosan mered csinálni, hiszen ha bepöccen a kiadó és rádszáll, elég durva összegeket kell majd perkálnod, gondolom...

 

Előzmény: Törölt nick (6168)
Lilaketo Creative Commons License 2011.05.11 0 0 6281

A magyar szöveg -ritkán van kivétel- mindig nehezek, nem azért, mert hosszú, vagy bonyolult lenne, hanem mert szintiszta nyelvtan. Aki nem tanulja meg a nyelvtani alapokat, és akik nem gyakorolják be, azoknak mind a magyar szöveg fordítása, mind a levélírás gondot okoz, hisz e kettőnél kellene megmutatni a nyelvatni "tehetséget".

Ha gondolod, nagyon szivesen segítek a felkészülésben, küldök feladatot, megoldod, javítom és a javítás azért jó, mert a hibákból nagyon jól lehet tanulni! :) Fel a fejjel, menni fog!

Előzmény: rokatargy (6253)
Lilaketo Creative Commons License 2011.05.11 0 0 6280

Sziasztok,

 

szeretnék Stotoro szavaira és a 6263-as bejegyzésre is reagálni a SZÓBELIVEL kapcsolatban:

 

Amit leírtatok, az igaz. DE pontosítsunk: Ha valaki megtanulja az Önéletrajzot (amit ugye tudunk jól, hogy "bővítve" kell megtanulni: legyen bene a családon és munkán kivül a lakás, lakóhely és min. a szabadidő rövidített témái) az nem azt jelenti hogy BIZTOSAN el tudja egyben mondani. Sőt, leginkább nem. DE RÉSZLETEIBEN IGEN!

 

A kérdések, melyeket a vizsgáztató feltesz azok mind az önéletrajzhoz kapcsolódnak. Legalábbis az első 3-4 biztosan, pl. Kivel él, milyen a háza, kivel dolgozik, kivel jött ide vizsgázni....Ezekre mind tudni kell a választ, hiszen az önéletrajzi témákhoz kapcsolódnak, a családhoz, lakáshoz stb....

Ne feledjétek: KÖZÉPFOKON te se arra lennél kiváncsi , hogy egy egy oldalas szöveget valaki vissza tud e mondani, hanem arra, hogy hogyan kommunikál azzal az egy oldallal! Elemi dolog, hogy a kérdőszavakat középfokon már ne tévessze az ember! Aki ezen csúszik el, nos, el kell akkor gondolkoznia azon, vajon jól készült e fel, vagy jól készítette e fel a tanára.

 

Nálunk mindig az a szokás, hogy bár van egy egy-két oldalas (bő)önéletrajz, de ott vannak a kidolgozott témakörök is és bizony ha tetszik , ha nem, ezeket fel kell mondani, illetve utána párbeszéd formájában fel kell dolgozni. Ha valaki nem beszél, nem kérdeznek tőle a tanfolyamon és nem szokik hozzá a kérdésekhez, akkor előfordul hogy ugy jön ki a vizsgáról: én ezt se, azt se értettem, össze -visszakérdeztek, nem is hagyták elmondani az önéletrajzot! - Nos, az ilyen vizsgázók nézzenek önmagukba: vajon, eleget gyakorolt, vajon eleget beszélt a tanárával?(ha volt)

 Higgyétek el: minden nyelvből nehéz kommunikálni, ha csak fejben tanul az ember beszélni és soha nem mondja ki a szavakat, vagy tényleg csak a bizottság előtt kell először kinyitnia a száját.

Mindenkit arra biztatnék, ha ideje engedi , feltétlen keressen beszélgető társat (jó esetben a saját tanárát!!!) és beszéljen, beszéljen, beszéljen, illetve: kérdezzen, kérdezzen, kérdezzen. És ha eleget beszélt és kérdezett, akkor a vizsgaasztal másik oldalán ülhet akárki, olyan nincs, hogy egy kérdést se érts meg, vagy egyre se tudj válaszolni.

Elnézést, ha nagyon szájbarágós voltam, de nem adják ingyen az eszperantóvizsgát se, szerintem az lenne jó, ha csak egyszer kellene befizetned a vizsgadíjat, nem háromszor.... de ahhoz le kell tenni valamit az asztalra. Muszáj épp olyan komolyan venni az eszperantót, mint az angolt, vagy a németet, mert lehet hogy időben hamarabb fel lehet készülni egy eszperantó vizsgára, de csak az menjen el 3-4 hónap után élesben vizsgázni, aki komolyan végig tanulta azt az időt, van szókincse, sok magnót hallgatott (min. 10-12 magnószöveg!) és nem ijed meg kivallatni a vizsgáztatót. (Ez nagyon fontos a szituációnál is: ha nem tudsz kérdést feltenni a szituációs helyzetben, akkor ott bizony "meghal" az ember!).

Akinek most nem sikerült , vagy ezután megy szóbelire: kérjétek meg bátran a fórumozókat, biztosan sokan vannak, akik szivesen lennének társak egy-egy skype beszélgetésre, vagy ha visszaolvassátok az előző oldalakat számos fórumtag ajánlotta már fel ingyenes segítségét a szóbeli felkészítésnél! Kapjatok az alkalmon, mert megéri!

Előzmény: Stotoro55 (6270)
hofizoli Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6279

Szia!

Nézd át a 6271,6251,6242, itt találod.

 

 

Előzmény: Lilike76 (6278)
Lilike76 Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6278

A mostani írásbelin milyen fordítandó szövegek voltak? E-M re és M-E-re!

zsuska82 Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6277

Valaki volt mostanában Miskolcon szóbelizni?

zsuska82 Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6276

Köszönöm szépen!

Előzmény: umea-- (6272)
evelin68 Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6275

Szia Kiscica!

Én nyíregyházán voltam szóbelizni már kétszer, és másodszorra sikerült is, illetve a beszédkészség megvolt elsőre is csak a magnó nem.

Bizton állíthatom Neked, hogy A hölgy is (Enikő) és a Tanár úr is (Dr. Salga) nagyon rendesek. Viszont az igaz, hogy nem hagynak beszélni, kérdeznek nyilván kiváncsiak, hogy érted-e a kérdést. De volt, hogy nem helyes nyelvtannal válaszoltam, és volt hogy magamat kijavítottam, volt hogy ők, de aránylag folyamatosan beszéltem.

képek... februárban két képet húztam az egyiken vagy 15 bőrönd volt semmi más, a másikon egy tesi tanár egy tornateremben néhány diákkal. A másodikat választottam.

A szituációm meg az volt, hogy a határon állok már egy jó ideje, és a vámosok keresnek valamit, kérdezzem meg hogy mit keresnek, és meddig kell még itt állni, és hogy van-e a határ túloldalán sebességkorlátozás....

Na ez tényleg gáz volt....

Ne kérdezd mit mondtam....

Üdv. Éva

Ha kérdésed van még írj nyugodtan.

 

 

Előzmény: Törölt nick (6269)
hofizoli Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6274

1 tesz kérdés ami most eszembe jutott

 

Azt hiszem így volt:

 

Ni vizitas ......... geavojn.

A. siajn         B. iliajn

c. sxiajn         D. miajn 

 

ugy goldoltam, hogy a d. a helyes, mivel nem lehet visszahatónévmás (sxi, li, ili) a D-t találtam helyesnek. Jól gondolam? De lehet hogy nem is pontosan így volt de az biztos, hogy a miajn--t választottam.

 

Emlékszik rá még valaki???

umea-- Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6273

Elnézést, kimaradt egy válaszom még.

További jó munkát! Pluan bonan laboron!

Előzmény: umea-- (6272)
umea-- Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6272

Szia!

vianj és atentonj?  többesszámban nj végződés nincsen! Fordítva igen!

atendo és atento két különbőző jelentésü szó. Atento= figyelem.

Ha nagyon ki akarom fejezni köszönetemet a figyelmükért, akkor irhatom úgy is, hogy

Mi dankas vin cxiujn pro via atento.= Köszönetet mondok nektek mindnyájatoknak a figyelemért.  A vi egyesszám második és többesszám második személyben ugyanaz.

Üdv. umea

 

Előzmény: zsuska82 (6268)
hofizoli Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6271

 Sziasztok erre is nagyon hasonlít emlékezetem szerint.:

 

Nyáron is jó a hőszigetelés - 2009.07.09 A hideg energia háromszor olyan drága, mint a meleg energia. Ez azt jelenti, hogy nyáron a lakás hőmérsékletének egy fokkal csökkentése, háromszor annyiba kerül, mint az, hogy télen egy fokkal növeljük azt – állítja Kruchina Sándor, az Austrotherm Kft. szakértője A jó szigetelés tehát a kánikulában is hasznos. Megfelelően vastag hőszigeteléssel a lakásban elviselhető marad a hőmérséklet a legnagyobb melegben is. A jól szigetelt lakásban nincs szükség klímaberendezésre. Így megtakarítható a hideg előállításához szükséges jelentős mennyiségű áram költsége és zsebünkbe maradhat a beruházási és az éves karbantartási díj is.
A klímaberendezés mellett is jól jön a hőszigetelés. Ugyanis akár 20 százalékkal kisebb energiával érhető el a kívánt hőmérséklet, és ez pedig további megtakarítást jelent.
Ma már több elektromos energiát fogyasztunk nyáron, mint télen. Nem mindegy, hogy a nyári csúcsot (a napi fogyasztási rekord 6320 megawatt) milyen erőművi kapacitással tudjuk lefedni. Ha kevesebb hideg energiát használunk nyáron, az gazdasági és környezetvédelmi szempontokból ugyanolyan kedvező, mint a kisebb fűtési energia télen

Stotoro55 Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6270

Sziasztok!

Én is tegnap voltam szóbelizni. Nekem is az volt a tapasztalatom, hogy nem a betanult szövegre kíváncsiak. Tőlem a Hölgy egyből kérdezett, nem hagyta, hogy elkezdjem az életrajzomat. Arra volt kíváncsi, hogy megértem-e amit mondd, amit kérdez, tudok-e fejből válaszolni. Sok sikert mindenkinek, aki még ezután szóbelizik.

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6269

Köszönöm az infókat! És mi volt személy szerint neked a probléma, amitől gázos volt a szóbeliden a szituáció?

 

Sok sikert a magnóhoz, én már sajnos tudom, hogy nem sikerült :( de nem adom fel :)!

Előzmény: erzsoka2 (6266)
zsuska82 Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6268

Köszönöm szépen a gyors segítséget.

A 8-nál ha több embernek köszönöm az nem úgy van hogy: mi dankas vin pro vianj atendonj?

Még egy kérdésem lenne, hogy van az hogy: További jó munkát!

Előzmény: umea-- (6265)
erzsoka2 Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6267

Na, még eszembe jutott néhány szituáció tegnapról:

1. Új helyre költözöl, és szeretnél megismerkedni a szomszédoddal, becsengetsz hozzá egy üveg itallal (talán pezsővel), és meghívod egy kerti partyra.

2. Külföldre utazol (vagy szeretnél utazni) és telefonon érdeklődsz a szálláshelyekről, árakról, szórakozási lehetőségekről és látnivalókról.

3. Külföldi barátoddal beszélgetsz, akiről tudod, hogy van kertje - a kertjéről kell kérdezgetni, mi van benne, mit csinál ott stb.

 

Ennyi

erzsoka2 Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6266

Szia!

 

A szituációm a következő volt: külföldön vagyok, egy cipőüzletben vásárolok egy fekete cipőt, aminek néhány nap múlva kitörik a sarka. Visszamegyek az üzletbe és reklamálok.

 

A vizsgáról még annyit, hogy én azt tapasztaltam: ha valaki csak előre bemagolt szövegekkel megy oda, ne nagyon reménykedjen. Bizony, érteni kellett a váratlan kérdéseket, és igen hamar kellett válaszolni is azokra. De ez csak az én véleményem és tapasztalatom, nem biztos, hogy mérvadó.

Most már csak a magnó miatt kell izgulnom, nagyon félek, hogy az nem sikerült.

 

Mindenkinek sok sikert, aki még a vizsga előtt áll!

Előzmény: Törölt nick (6264)
umea-- Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6265

Szia!

2. Chu mi diris multe da stultajho? (multajn stultajhojn)

3. Kiel vi fartas?

4. Chu ni ne estas tro lacigaj? (tre is elfogadható, de tro jobb)

5. Mi estas movighema

6. Mi ne manghis tre multe

7. Mi estas iomete surda, sed tio ankorau ne estas de kuracisto pruvita.

8. Mi dankas vin pro via atento

Előzmény: zsuska82 (6262)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6264

Gratulálok erzsoka2!

 

Én is elég késői időpontot kaptam, azt mondták nekem is, hogy olyankorra már fáradnak a vizsgáztatók.

 

Miért volt gáz a szituáció! Mit húztál?

Előzmény: erzsoka2 (6263)
erzsoka2 Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6263

Sziasztok!

 

Tegnap túlestem a szóbelin. Egy kis élménybeszámolót szeretnék tartani, mert ez volt az első vizsgám, és én is szerettem volna részleteket tudni azoktól, akik már átestek ezen.

Elég későn kerültem be, így aztán hiába tanultam az önéletrajzomat még éjszaka is (természetesen megspékelve ilyen témákkal, mint: szabadidő, kert, ételek, lakás), bele sem kezdhettem. Négy kérdést kaptam: van-e családom, hol dolgozom és mit, szeretek-e főzni, és mit vacsoráztunk előző nap. Máris következhetett a kép, amiről összesen hat-hét mondatot mondhattam el, pedig ebből nagyon felkészültem, igen aprólékosan kezdtem el beszélni a részletekről, mert valahol azt olvastam, hogy 3 percig kell folyamatosan beszélni a képleírásnál. Nem kellett belekérdezniük, és nagyon hamar leállítottak. A szituáció nagyon gáz volt szerintem, de végül is sikerült a dolog.

zsuska82 Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6262

Sziasztok!

 

Valaki tudna segíteni ezeknél a mondatoknál hogy hogyan kell fordítani. Én már magamnak úgy ahogy lefordídtottam de nem vagyok biztos a dolgomban:

 

1. Munka után pihenni fogok.

2. Sok hülyeséget mondtam?

3. HOgy vagytok?

4. Nem vagyunk túl fárasztóak?

5. Mozgékony típus vagyok.

6. Nem ettem túl sokat.

7. Kicsit süket vagyok csak ez még orvosilag nem bizonyított.

8. Köszönöm a figyelmeteket!

 

1. Post laboro mi ripozos

2. Cu mi parolis multe da stulteco?

3. Kiel vi faras?

4. Cu ni ne estas tre laciga?

5. Mi estas movema.

6. Mi ne mangis tre multan

7. Mi estas surda .....

8. Mi dankas al via atendoj

 

Köszi a segítséget

Lilike76 Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6261

Glavego!

 

Szükségem lenne az eszperanto 16 alapszabályára, valahogyan eltudnád küldeni nekem? Pl: linket?

Köszönöm!

Lilike76 Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6260

Na, az imént átutaltam a vizsgadijjat, ismét:(

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6259

Köszönöm umeának s Kszanadunak a megnyugtató választ! :)

 

Glavego! Tudják szerintem mikor fogok megérkezni, mivel ők adták meg az időpontot, illetve akkorra lettem behívva. Ha a kiküldött időpontban nem tudnék megjelenni, szerintem csak akkor kellene őket erről értesíteni. 

 

Már a magnó miatt (mivel 99%-ban biztos vagyok benne, hogy nem sikerült) nem is izgulok a szóbeli miatt csak azért lemaradni sem szeretnék róla, ha egyrészt már kifizettem, másrészt a jövő hónapi szóbelire gyűjtök egy kis tapasztalatot. Fő a pozitív hozzáállás. :)

Előzmény: Törölt nick (6258)
Kszanadu Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6257

Nyugodtan menj csak oda a vizsgára, ha félórával előbb ott vagy, nem  érhet az a vád, hogy nem jelentél meg időben. Remélhetőleg az, amiről meséltem, csak egyedi eset volt. úgy rémlik, az értesítésben sem írnak fél óránál hamarabbi megjelenést, vagy még annyit sem.És FŐLEG emiatt, ne izgulj!

Előzmény: Törölt nick (6254)
umea-- Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6256

Szia!

Ha az értesítésben megadott időpontra megjelensz, nem szólhatnak semmit, ha pedig fél órával előbb ott leszel, az még jobb. Ezért nem kell aggódni. Készüljél csak nyugodtan a vizsgára.

Üdv. umea

Előzmény: Törölt nick (6254)
zecsee14 Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6255

A mostani írásbelin mik voltak?

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6254

Segítsetek! A szóbelire úgy ér be a buszom, hogy fél órával hamarabb tudok csak a megadott időpontom előtt megjelenni. Ez nem baj? Kszanadu írtad, hogy volt olyan is, hogy a szóbeli 1-2 órával véget ért hamarabb, de nekem 16:00-ra szól az időpontom és csak 15:30-ra tudok ott lenni. Ez baj???? Nem szeretnék fél nappal előtte már ott ülni mert csak túl izgulom majd magam, mint a magnó előtt is... :=(

Előzmény: Kszanadu (6082)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!