Keresés

Részletes keresés

rokatargy Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6253

Kedves Lilaketo! Nekem ez a szöveg okozta a vesztemet! :( Sokat gyakoroltam erre a feladattípusra, de szerintem "nehézségét" tekintve ez áll az első helyen (a többiben azért volt olyan mondat, amit "teljesen" jól fordítottam - ebben viszont nem).

 

Kedves Kszanadu! Írtam Neked ímélt, még a vizsga napján, ma újra elküldtem, remélem, hogy megkapod!

 

Kedves Fórumozók! Túl vagyok az első (de sajnos nem utolsó) írásbelimen. Nem azt mondom, hogy halálra tanultam magam, de azért volt/van egy olyan tudásom, amivel már meg lehetett próbálni a vizsgát. Én azok közül való vagyok, akik először az írásbelin szeretnének túllenni, ne kérdezzétek, hogy miért. Ez az oka annak, hogy a szóbelit szeptemberre fogom halasztani, a nyáron még szeretnék szavakat tanulni.

Az írásbelimről: elcsúsztam a teszttel, legközelebb RÖGTÖN a táblázatba fogom írni a megoldásokat. Most sikerül 3 helyen is elrontani az átmásolás alkalmával a BIZTOS helyes megoldásokat. Itthon értem el 12 pontot is, most viszont örülök, ha lesz 6-7 pontom. A szövegértéssel nagyon sok időm elment, és még csak nem is lett jó! Egyes részei teljesen leblokkoltak. Összességében nem lett rossz, de nem érte meg ennyit foglalkozni vele. Az eszperantóról magyarra fordításom jól sikerült, de lassú voltam! Legközelebb a piszkozattal is vigyázni kell, mert rengeteg idő elmegy a "másolgatással"!

A levelet összacsaptam, rövid lett nagyon, szerintem nem fogják sokra értékelni, a Lilaketo által megkeresett szöveg fordítása meg egyértelművé tette: még nem jött el az én időm... Kicsit szusszanok, aztán módszeresen, még időben elkezdek tanulni a következő felvonásra (csak szeptemberben megyek). Lassú vagyok, és lehetne nagyobb a szókincsem! A vizsgán többek között erre jöttem rá.

 

Remélem, hogy a többieknek jól sikerült!

 

 

 

 

útrakél Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6252

Friss hír egy eszperantista levelező listáról: az Ódor-féle eszperantó nyelvkönyv megvásárolható az Alexandra könyvesboltokban.

Reklámfilmek a könyvről:

http://www.youtube.com/watch?v=77y1dGQUBJI

http://www.youtube.com/watch?v=uLqvWzu0Q58&feature=related

 

Lilaketo Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6251

A Seppikről szóló bővebb szöveget még nem találtam meg, esetleg valaki más előrébb van már ezen a téren? :)

 

VISZONT! Megtaláltam a MAGYAR SZÖVEG (szerintem) eredetijét, vagyis amiből összeollózhatták a vizsgaszöveget, de ezt akik benn ültek a vizsgán meg tudják erősíteni vagy cáfolni. Nyilván megerősitik, hiszen az én tanítványaim is ugyanazt írták, mint mások, és ők erre a szövegre bólintottak rá, amikor a neten keresgéltem (mert 5 szóba jöhető szöveget is találtam ):

((Aláhúzom azt , amit a tanulók egyértelműnek mondanak)):

Nyáron is gazdaságos a hőszigetelés

  • Metropol újság
  • 2010-04-27 21:17

Sok pénzt költünk távfűtésre és gázra, de nyáron is figyelnünk kell a házunk fogyasztását. A mind több lakásba beszerelt klímaberendezések jelentős energiazabálók. Mivel háromszor annyiba kerül egy fokkal csökkenteni a lakás hőmérsékletét,(Itt ez a mondat másképp volt megfogalmazva a tanulók szerint: Csökkenteni a lakás hőmérsékletét sokkal költségesebb (vagy : többe kerül), mint növelni  , ezért nagyon óvatosan kell használni ezeket a berendezéseket.

 

Sokat javít a hatékonyságukon viszont, ha jól szigetelt épületben működnek. Ezekben a házakban az energiaveszteség nemcsak télen kicsi, hanem nyáron is, így gazdaságosan lehet a kellemes hőmérsékletet előállítani. Szigetelés után akár 20%-kal is csökkenhet a „klíma” fogyasztása.

Ideális esetben nincs is szükség rá, mert a kellően vastag hőszigetelés gondoskodik arról, hogy egy hosszú kánikula alatt se melegedjen fel a lakás az elviselhetetlenségig. (Ez sem pontosan igy volt, de nagyon hasonlít a mondat!)Ha ezt már a családi ház tervezésénél figyelembe vesszük, úgy elkerülhetők a gépek beszerzéséből adódó költségek, és a működésükre, karbantartásukra sem kell pénzt áldozni.

Ma már több elektromos energiát fogyasztunk nyáron, mint télen. Nem mindegy, hogy a nyári csúcsot milyen erőművi kapacitással tudjuk lefedni. Ha kevesebb hideg energiát használunk nyáron, az kedvező környezetvédelmi szempontokból is.

 

Hát, nem volt egy egyszerű vizsgaszöveg, ez tény! Le a kalappal, aki ebből 18-20 pontot kihoz.

Természetesen lefordíthatnám :), de az lenne jó, ha a vizsgázók, vagy a leendő juniusi vizsgázók gyakorolnának előbb ezen a szövegen! Mit szóltok hozzá?

Lil.

 

Előzmény: Lilaketo (6243)
Lilaketo Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6250

A kérdésed erre a mondatra vonatkozott:

Oni nome kredis, ke la dudekjara kato ŝanĝiĝos en sorĉistinon kaj la centjara sorĉistino denove en la katon.

Szerintem a fordítás pontosabb, ha igy fogalmaznánk meg a mondatot:

"Nevezetesen/Pontosabban az emberek azt hitték, a 20 éves macska át fog változni (képes átváltozni) boszorkánnyá, és a 100 éves boszorkányból pedig megintcsak macska lesz (vagyis visszaváltozik macskává)."

Lil.

Előzmény: hofizoli (6244)
Lilaketo Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6249

 Szia!

 

Volt nekem is ismerősöm, aki ezt a magnószöveget hallgatta, s mivel lassan egy éve komolyan foglalkozik az eszperantóval (tanítani szeretné), ezért "természetes", hogy ő napi rendszerességgel hallgat valamilyen eszperantó csatornát itt a neten. Főiskolai vizsgái, családi gondjai miatt csak most ment el vizsgázni, s biztattam, hogy felsőfokra menjen, de ő szerette volna biztosan venni az akadályokat, igy előbb a középfokra jelentkezett.

A vártnak megfelelően, mikor kijött a vizsgáról elég részletes beszámolót adott a cikkről, ami a Sonda ipsos egyik felmérésére alapszik. Pontosan azt a felmérést nem találtam meg, de a Sulinet.hu - n a következőt találtam:

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ZlKzoYSDwPwJ:www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kfeb/0/21087/1+fiatalok+olvas%C3%A1si+szok%C3%A1sai&cd=2&hl=hu&ct=clnk&source=www.google.com A fenti oldalon találtam meg a szöveg MAGYAR VÁLTOZATÁT! Ugy gondolom, hogy az elmondottak alapján ez a szöveg lehetett a szöveg eredetije, kiemelem aláhúzással azokat a szövegrészeket, melyeket eszperantóul hallhattatok a vizsgán:

Optimisták, de műveletlenek a 14-18 éves fiatalok

Az uniós csatlakozással kapcsolatos várakozásaikról, olvasási szokásaikról és médiahasználatukról vallottak budapesti tinédzserek és szüleik egy nemrég közétett felmérésben. Az Új Ifjúsági Szemlében ismertetett vizsgálat szerint a fiatalok általában véve optimistán tekintenek a jövőbe, tizedük ugyanakkor egyetlen könyvet sem olvasott el az elmúlt év során, viszont napi 2,5 órát tölt a tévé előtt.


Az olvasási szokásokat és médiahasználatot is vizsgáló felmérés szomorú tanulsága, hogy a megkérdezett fiatalok több mint tizede - tankönyvein kívül - egyetlen könyvet sem olvasott el az elmúlt év során, míg a válaszadók harmada pedig kevesebb, mint öt olvasmányt vett kézbe 12 hónap alatt. A nem olvasók között főként alacsonyabban rangsorolt iskolatípusba járók, azon belül is inkább az erősebbik nem képviselői voltak többségben, az olvasmánytípusok közül legnépszerűbbnek viszont - meglepetésre - a szépirodalom bizonyult a vicces regények, a kalandregények és a krimik előtt.

 

Az olvasás helyett a fiatalok inkább a televízióból szerzik ismereteiket: a 14-18 éves korosztály hétköznap átlagosan 2-2,5 órát, hétvégén 3,5-4,5 órát tölt a készülék előtt. A tévénézés időtartama a feldolgozott adatok alapján összefüggést mutatott fiatalok által látogatott oktatási intézmény típusával: a színvonalasabb iskolába járók kevesebbet néznek tévét a kevésbé elismert és alacsonyabban kvalifikált intézmények padjait koptatóknál....

A megkérdezettek fele egyáltalán nem olvas napilapot, a mindennapi hírlapolvasók aránya mindössze 15 százalék, ők is inkább bulvárlapokat választanak: a megkérdezettek harmada rendszerint a Blikket lapozza át, a többiek a Metrót, a Színes Mai Lapot és a Nemzeti Sportot preferálják. Hetilapot, magazint a 14-18 évesek háromötöde vesz kézbe, a legtöbbet járatott újságok között azonban zömmel műsorújságok (Pesti Est, Pesti Műsor), bulvármagazinok (Story), tévéműsorok (Színes RTV, TVR Hét), ifjúsági (Bravo, Popcorn) és női lapok (Joy, Nők Lapja, Kiskegyed találhatók.

Lesújtó képet fest a kutatás a családok a kulturális aktivitásról is: a megkérdezett szülők mindössze ötöde volt gyermekével az elmúlt egy hónapban moziban, vagy valamilyen más kulturális programon. stb....

 

Leírom, hogy ő milyen válaszokat adott a vizsgakérdésekre:

  1. A fiatalság mekkora hányada mennyi időt tölt internetezéssel?                                      2 pont

Elmondható, hogy a fiatalok legalább a fele napi 2 órát internetezik.

 

2. Milyen megállapításokat hallottunk az olvasási szokásokról és a színházlátogatásról? 3 pont

A fiatalok harmada nem olvas könyvet, harmada pedig soha sem megy színházba.

 

3. A média és a kultúra fogyasztásáról mit hallottunk?                                                        2 pont

A fiataloknál csak az inernet után következik a kultúra, vagy az interneten keresztül valósul meg.

 

4. Mi a legszomorúbb tény?                                                                                                 4 pont

  A fiatalok több időt töltenek az internet előtt, mint barátaikkal.

 

5. Mivel töltik a fiatalok legszívesebben az idejüket?                                                        5 pont

- mozizással,

- könnyűzenével,

- modern táncokkal

- utcai művészettel/utcazenével,

- fotózással.

 

6. Az újságolvasásra mi a jellemző, milyen lapokat olvasnak?                  4p.

Nem nagyon olvasnak a fiatalok, de ha már olvasnak, akkor inkább:

- ingyenes lapokat (pl. Metropol)

- megyei lapokat

- a bulvársajtót. 

 LIL.

Előzmény: éjnn (6248)
éjnn Creative Commons License 2011.05.09 0 0 6248

Sziasztok!

 

Valaki esetleg megtalálta már a mai magnóhallgatás szövegét? Megpróbálom megkeresni, aztán linkelem ha megvan.

 

Addig is, vitára szeretném bocsájtani a válaszokat, hogy felmérjem, mennyire írtam hülyeségeket :)

 

1. Fiatalok fele, naponta két órát netezik.

2. 1/3-uk nem olvas, 1/3-uk soha nem volt színházban

3. Én ide rizsáztam, hogy egyre többet vannak a neten és egyre kevésbé kulturálidnak meg ilyesmi

4. modern táncolnak, zenét hallgatnak (?), moziba mennek, Harry Pottert meg Alkonyatot olvasnak

5. Több időt töltenek az interneten, mint valódi emberekkel, barátokkal

6. Ingyeneseket szeretik, mint a Metropolt, fizetősök közül a bulvár lapokat. Az "ipar" válaságban van, mert egyre inkább neten olvassák a kölkök a híreket.

 

Hát, ilyesmiket írtam, a 8 pontra hajtok, szívesen olvasnék kritikákat, más válaszokat, hogy ti mit írtatok.

hofizoli Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6247

köszi

Előzmény: evelin68 (6245)
evelin68 Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6246

Szia!

Én is a Bessenyei aulában voltam. Akkor együtt szenvedtünk...

Üdv Éva

 

Előzmény: Törölt nick (6236)
evelin68 Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6245

Szia!

Azt nem tudom, hogy jó-e, de én arra gondolok, hogy ez azt jelenti, hogy azt gondolták, hogy a macskák 

20 év után boszorkánnyá változnak, a boszorkányok pedig 100 év  után 

macská változnak.

Ezért akarták őket máglyán elégetni..... Hát nem tudom szerintem valami ilyesmi.

Előzmény: hofizoli (6244)
hofizoli Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6244

Sziasztok!

 

Tudnátk abban segíteni, hogy ha szövegértésnél túlságosan a szöveg fordítása alapján válaszoltam akkor pontlevonás jár azért is? Úgy értem, hogy nem rövidítve, hanem majdnem teljes fordítással.Nagyon sok helyen zavaros volt és inkább fordítottam mint valami értelmet hoztam volna ki. Mint Kristoforo Kolumbo-nál is mert nem találtam igazán a választ a kérdésre.

A levél részétől félek én is igazán. Szöveget szerintem jót választottam, minden témakörre kitértem 2-3 mondatban, terjedelem is megvam, de szerintem utólag átgondolva sok mondattani hibával.

 

Ennek a mondatnak mi a pontos fordítása? Oni nome kredis, ke la dudekjara kato ŝanĝiĝos en sorĉistinon kaj la centjara sorĉistino denove en la katon.

Lilaketo Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6243

A Wikipédián én is megtaláltam Seppikről azt a kis infót, de az nem azonos a vizsgaszöveggel a tanulók szerint, bár ez az egy mondat valóban ott volt a vizsgaszövegben is. Valahol máshol lesz a megoldás kulcsa, esetleg valamelyik Eszperantó folyóiratban jelenhetett meg róla cikk. Rajta vagyok az ügyön.... :) Lil.

Előzmény: szelzso73 (6242)
szelzso73 Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6242

Sziasztok!

Az első két sor ez volt:

 

Seppik estis fondanto kaj prezidanto de la estona Esperanta Turista Komisiono (ETK), kiu i.a. organizis turisman interŝanĝon kun Svedio.

 

http://eo.wikipedia.org/wiki/Henrik_Seppik

 

Ui.: kicsit én is furcsálottam, hogy NEM VOLT ÓRA a teremben, szerintem ezt bizony biztosítani kellene...

Stotoro55 Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6241

Sziasztok!

Ha van valaki aki volt már pénteken Debrecenbe szóbelizni, tegye már meg, hogy ír pár szót, hogy milyen volt?

Köszi

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6240

Naívnak tűnt az a kérdésem, hogy órát lehet-e használni, vagy vigyek-e be stb... Megjegyezném, ahol én voltam írásbelin, EGYETLEN EGY DARAB ÓRA SEM VOLT az egész teremben!!! Oké, hogy az ügyelők szóltak a teszt 25. percénél, a 3 óra lejárta előtt 1 és fél órával, de aki teheti vigyen magával karórát, mert nagyon sokan nem tudták, hogy állnak időben és utána hallottam 1-2 ember kiborulását (érthetően), hogy hogy nem tudtak betenni egy órát...

Lilaketo Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6239

Fontos dolog , hogy az írásbeli vizsgán nagyon sokszor nem a tudás, hanem a rossz technika miatt csúszik el számos vizsgázó!

"Jd" is írta, olvastam másoknál is, hogy a szövegértés és a levél kerül "hátra".

Technikailag ÉPP EZEKKEL KELL KEZDENI! Hiszen a 40%-os határ miatt e kettőnél nem szabad engedni, hogy elfogyjon az időd. Matematikailag minden feladatra 45-45 perc van. Azt gondolom, és a tapasztalat is ezt mutatja, hogy azok, akik rendesen tanulnak, és vizsga előtt legalább 1 hónappal már vizsgafeladatoznak a tanáraikkal, azoknak nem kell 3 óra a 4 feladatra.

Azok viszont, akik sokat szótáraznak, kevés a szókincsük, vagy életükben először írnak pl. levelet idegen nyelven, nos, ott 4 óra is kevés lehet. Mindez mellett a rossz technika is veszte lehet még az egyébként jó tanulónak is! Saját példát is tudok mondani: bár minden tanulánál külön elmondom: "Első vagy a levél, vagy a szövegértés, csak utána jöhet a két fordítás" -ez a 40%-os szabály miatt nagyon fontos, aki nem érti miért, szóljon, elmondom!-, szóval ennek ellenére most az egyik tanulóm, akitől sokkal jobbat vártam volna, bizony a végére hagyta a levelet és szük 30 perce maradt, ami már nem volt elég nála egy rendes levél megírásához. (Reméljük, hogy a 40%-ot még igy is teljesítette, de ez nagyon kritikus pont az ő dolgozatában, hisz lehet 100%-os az összes többi, ha a végén a levél nem éri el a 8 pontot. És itt van 'jd" esete is, aki a szövegértést hagyta hátra... AKI MÉG NEM VIZSGÁZOTT (vagy újra kell mennie): nagyon fontos, és itt a fórumon korábban már többen is írtuk ezt: Első másfél óra a szövegértés és a levélé, a második másfél óra a 2 fordításé (ott együtt pontozódnak a szövegek és akár csak az egyik is elég, hogy teljesüljön a 40%-os szabály). Ha marad a végén idő, vissza lehet menni, ki lehet bővíteni az esetleg ott hagyott kérdést a szövegértésnél, vagy lehet a levélen szépíteni.

Pár vizsgázó már érdeklődött, hogy az Eszperantóról magyarra történő fordítás szövege "nincs  meg"? A szöveg Henrik Seppik-ről szól, modtak pár kulcs szót, mondatot, amire emlékeztek, ugy gondolom, hogy hamarosan ráakadok erre a szövegre is és akkor felteszem a szöveget :) majd a megoldást is (részemről, de várok segítséget fordítás terén a tapasztaltabb fórumosoktól, hisz egy szöveget több féleképpen is lehet magyarra átültetni) .

Előzmény: jd47 (6237)
Lilaketo Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6238

Viki kérdezte, de biztosan másokat is érdekel:

 

Az írásbeli és a magnóhallgatás szövegei mind "élő" szövegek, melyek nyilvánosak, bárki elolvashatja a tartalmukat. Ami titkos, hogy pl. a Wikipédia milliónyi cikke közül épp melyik kerül tálcára, illetve a Wikipédián kivül számos eszperantó újság van, ahonnan cikket tudnak "ollózni" a vizsgáztatók, ezeket előre (sok vizsgázó nagy sajnálatára....) nem lehet tudni. Ezt tudva én a tanitványaimnak mindig "éles" cikkeket adok fordításra, ha a Wikipédia cikkein gyakorolnak, akkor sok váratlan dolog (legalábbis nehézségi fokot tekintve) nem érheti őket.

Ez a szombati "macskás" szöveg itt található: http://eo.wikipedia.org/wiki/Hejma_kato . A magnóhallgatáson , a "Kunming"-ról szóló szöveg elérhetőségét már alább én is, Glavego is kiírtuk, olvassátok át :)  Lil.

Előzmény: vicky2 (6234)
jd47 Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6237

Kedves Lilaketo!

 

Köszönöm a válaszokat. Nagyon óvatosan arra gondolok, talán megvan a 40 %. Ezt hagytam utolsó feladatnak, nagyon nem jó volt időm szótárazni, bár tényleg nem volt olyan olyan nehéz szöveg. Reménykedem, de felkészülök gondolatban a legrosszabbra is.

 

Mindenkinek jó eredményt kívánok!

 

Üdv.

Előzmény: Lilaketo (6232)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6236

A Bessenyei Aulában voltam. A szövegértéshez pontosan ilyen válaszokat adtam, a fordításokat és a levelet is jónak érzem. Persze 100%-os biztosságra nem lehet mondani, de én úgy érzem sikerült. A magnó tuti, hogy nem ezért jelentkezem is a júniusi szóbelire. Túlzottan vizuális típus vagyok, és ez a magnónál iszonyatosan nagy hátrány, az írásbelin pedig sokkal nagyobb előny.

Előzmény: evelin68 (6231)
vicky2 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6234

Szia! Légyszi írjad le az internetes címet ahol megtaláltad a teljes szöveget!

Köszi.

Előzmény: Lilaketo (6232)
evelin68 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6233

Sziasztok!

 

Az 5-ös kérdés csak 2 pontos volt ez biztos. A 6-os pedig 4. Hát ha jól számolgatom, akkor ez nekem megvan. Szinte ezeket a válaszokat írtam, lehet nem ilyen formában, óvatosan számolgatva a 40 % megvan, a többit csak remélem.

 

Köszi Julika, rendes csaj vagy...

Előzmény: Lilaketo (6232)
Lilaketo Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6232

Kara "jd47" és mások akik ma irásbeliztek. Utána néztem a neten ennek a macskás szövegnek - és lám mire jó az internet, ezt is megtaláltam.

No nézzük, nem volt nehéz ez a szöveg, de egy-két kérdésnél mellé lehetett nyúlni:

 

1)      Hogyan kerültek kapcsolatba emberek és macskák? 4p.

Itt –én nem láttam a vizsgaszöveget-, de talán az a megoldás, hogy az emberek étkezési szokása vonzotta az egereket, patkányokat, amiket a macskák megfogtak igy kerülve az ember közelébe. (A netes szöveg kicsit más, bővebb, mint az, ami a vizsgán a vizsgázók elé kerül, hiszen pl. egy kétoldalas cikket nem tehetnének be egy középfokos vizsgára, nem igaz?)

 

2)      Milyen tárgyi bizonyítékai vannak az Egyiptomiak macskaimádatának? 4p.

Erre sem látom a választ tisztán a netes szövegben, mert sok az infó, aki előtt ott volt a szöveg, az segítsen: de talán az lehetett a válasz, hogy a fáraók istenként tisztelték a macskákat, erről a macskamúmiák és amulettek tanuskodnak. De ide 4 pontért más is lehet a válasz.

 

3)      Hogyan kerültek a macskák Angliába? 6p.

Tilos volt kihozni Egyiptomból a macskákat, de a főniciai tengerészek kicsempészték őket Olaszo-ba, Galliába és Angliába. Később a Római Birodalom idején sziriai szerzetesek hoztak néhány macskát és a rómaiak rájöttek, hogy egerészésre tudják őket használni, igy a római katonákkal, légiósokkal együtt a macskák is meghóditották Angliát.

 

4)      Milyen hiedelmek terjedtek el a macskákról és a boszorkányokról? (3p.?)

Talán: A középkorban üldözte az inkvizició a macskákat is és a boszorkányokat is, mert azt gondolták hogy rossz szellemek laknak bennük. Azt gondolták, hogy közük van a fekete mágiához, a boszik a net szerint is a fekete mágiához is használták a macskákat. A boszikkal együtt a máglyán macskákat is égettek. Illetve talán az is ide kell, hogy a macskákban a hiedelem szerint ujraélhettek a boszik.

 

5)      Többen azt mondtátok a vizsga után, hogy itt az volt a kérdés: HOGYAN KERÜLTEK FEL A MACSKÁK KOLOMBUSZ HAJÓJÁRA? De páran másképp emlékeztek erre a kérdésre…4p?

Az üldöztetés ellenére a tengerészek használták a macskákat a hajókon egerészés miatt, Kolombusz is emiatt vitte fel a hajóira.

        Kolombusszal kapcsolatban még: általa került a macska Amerikába.

 

6)      Itt a Kinaiakról volt szó, többen ezt mondtátok kérdésnek : MIT GONDOLTAK A KINAIAK A MACSKÁKRÓL?

Erre az lehet a válasz a net szerint:

A kinaiak azt hitték, hogy CSAK a macskáknak és embereknek van lelkük. Fontos szerepük volt a macskáknak a vallási összejöveteleken, ceremóniákon, őrizték a fontos dokumentumokat, értékeket a patkányok és egerek ellen. A macska hoz a kinaiaknak hosszú életet és boldogságot, a macska volt a boldogság és a gazdag emberek szimbóluma. Ez talán sok a 4 pontért, de ebben vannak a kulcsszavak.

 

Ki mit tippel önmagának?

Julika

 

Előzmény: jd47 (6227)
evelin68 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6231

Szia Kiscica!

Melyik teremben voltál?

Amúgy én is  megldottam minden feladatot, de egyáltalán nem tudom eldönteni, hogy sikerült vagy nem. Nem merek semmit gondolni.

Egyszerűen nem tudom.

 

Van aki biztosan meri állítani, hogy sikerült nekii???

Előzmény: Törölt nick (6229)
Lilaketo Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6230

Sziasztok! Kaptam pár telefont azoktól , akik ma laboroztak Debrecenben, kérték, nézzek már utána, hátha a mai szöveget is megtalálom, ami Kunmingról, egy Kinai városról szólt. A kérdésekben nem mindenki volt biztos, de 90%-ban ezek a kérdések voltak ( a szöveg: 1000%-os, azt megtaláltam az interneten! :)

Kunmingo, magnószöveg, 2011-05-07, Db.http://www.espero.com.cn/old/epch/z-10t/04z-10t-1/04z-10t-1-7.htm

Printempa urbo Kunming

de SU YIJUN

1., Hogyan nevezik Kunmingot és miért?3p.

 

Antaŭ longe mi aŭdis, ke Kunming, ĉefurbo de Yunnan-provinco, portas la nomon Printempa Urbo, ĉar ĝi ĉiam estas kiel en printempo. Tio tiklas min, kiu de infaneco vivas en nordo de Ĉinio.

A válasz magyarul: Kunming a tavasz fővárosa, mert mindig olyan mintha itt (mindig) tavasz lenne.

 

2., Mi alkalmából volt ott és mikor járt ott ? 2p.

Dank’ al la Internacia Turisma Festivalo 2004 okazinta aprile en Kunming, mi havis feliĉon ĝui la ĉarmon de la urbo.

A válasz magyarul: Nemzetközi Turisztikai Fesztivál volt ott, 2004 áprilisában.

 

3., Mi keltette fel a figyelmét, mi volt az első benyomása?4p.

Je la unua vido Kunming impresis min per siaj verdaĵoj, ĉie tie buntas floroj kaj la stratoj estas borderitaj de prosperaj plantoj. Sed tiam vegetaĵoj en norda Ĉinio ĵus burĝonis trapasinte la tutan mortan sezonon. Pro tio kiam mi alvenis al tiu verda loko plena de aromaj floroj, mi tuj sentis min serena kaj ĝojega.

A válasz magyarul: Már első látásra feltünt számára (nagy hatása volt, nagy benyomást tett rá) a növényzet, mindenhol nyiltak az illatos virágok, az utcákat virágzó növények borították.

 

4., Mi a szimbólum-állatai vannak és mi a hatásuk ? 4p.

En la movoplena urbocentro de Kunming arbare staras altaj domoj kaj grandaj magazenoj kun abundo da varoj. La plej okulfrapaj estas du ruĝaj arkaĵoj sur la placo de la urbocentro, sur kiuj legiĝas la vortoj “Ora ĉevalo” kaj “Jada/arĝenta?/ koko” respektive, du simbolbestoj de Kunming. Legendo diras, ke iutage pratempe ora ĉevalo elsaltis el la suno kaj jada koko elflugis el la luno. Tie, kien iris la ora ĉevalo kaj la jada koko, prosperas arboj kaj belas floroj. De tiam la diaj ora ĉevalo kaj jada koko restas ĉiam en Kunming, benas kaj protektas la lokanojn.

A válasz magyarul: arany ló és jade /néhányak szerint itt az arĝenta-ezüst szó hangzott el/ kakas. A legenda szerint egyik nap az arany ló kiugrott a Napból éa a kakas kirepült   a Holdból Ott, ahová e két állat ment, zöldeztek(nyiltak) a fák szépek voltak a virágok. E két állat áldást és védelmet jelent a helyieknek.

 

5., Észak Kinához képest milyena klimája? az ottani időjárás?4p.

Oni ne scias, ĉu vere ekzistas la ora ĉevalo kaj la jada koko, sed fakte Kunming estas favorata de la naturo. Dum la tuta jaro tie ĉarmas la floroj, verdas la arboj kaj serenas la vetero. Kiam en norda Ĉinio frostas, tie varmetas kiel en printempo; kiam en norda Ĉinio varmegas, tie malvarmetas agrable.

A válasz magyarul: Amikor Észak-Kinában fagy, itt hűvös (langyos) az idő, mint tavasszal, amikor Észak-Kinában hőség van, itt kellemesen hűvös van.

 

6., Mit látott az emberek arcán? 3p.

Min profunde impresis ne nur la serena vetero kaj freŝa aero de Kunming, sed ankaŭ la afableco kaj gastamo de la tieaj popolanoj. Ili, ĉu junaj ĉu maljunaj, vidigas sur sia vizaĝo feliĉon kaj kontenton.

A válasz magyarul: Kedvesség , vendégszeretet a jellemző, az emberek arcán boldogság és elégedettség látszódik.

Kiam mi demandis iun pri io, li certe faris al mi detalan klarigon. Agrabla vetero alportas al la homoj kvietecon kaj serenecon, disvolviĝo de la turisma afero prosperigas la tieajn restoraciojn, hotelojn kaj vendadon de nacimalmultaj varoj. Mi kredas, ke sekve de evoluo de la turisma afero pli kaj pli beliĝos la vivo de Kunming-anoj kaj pli kaj pli dolĉe ridetos sur ilia vizaĝo.

-fino-

Remélem, hogy sok jó pontot szereztetek! Lil.

Előzmény: Törölt nick (6229)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6229

Igen, én is ennyit számoltam :( 100%, hogy nem lesz olyan vajszívű ember, aki erre 8-at adna, ez fix és, hogy őszinte legyek én sem adnék magamnak!

 

Köszönöm Lilaketo, mindenképpen elmegyek szóbelire csak akkor kicsit összeroppantam és bőgve írtam, teljesen elkeseredve, de azóta tisztábban látok és eldöntöttem, hogy jövőhéten jelentkezek a júniusi szóbelire is és ha ADJ'ISTEN mégis sikerült, akkor el se kell mennem, ha nem sikerült, akkor megyek csak attól tartok, hogy akkor lesz az államvizsga is és nem lenne jó, ha nagyon egybe esne. Utána már csak szeptemberben van vizsga, az pedig nagyon messze van...

 

Ma viszont boldogan jöttem haza az írásbeliről, olyan jól ment, nem akarom elkiabálni, de szerintem sikerült :). Szerintem nem volt nehéz, legalábbis nekem.

Előzmény: Lilaketo (6213)
TucsiDb Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6228

Sziasztok!

 

Ajaj, akkor már én is csak a bíráló tanár jóindulatában bízhatok.

 

Én ilyen válaszokat adtam:

 

1. 1, 100, paradicsom, zöldségek, de nem írtam db-ot meg semmit, szóval ez így nem jó.

2. ide azt írtam, hogy ottpon is termesztette, és hogy a klíma kedvez a termelésnek

3. ide azt hogy édeskés kesernyés, de ez is csak tipp volt, meg a különböző fűszerek teszik különlegessé.

4. ide azt hogy a vaniliától, a különböző fűszerektől, a különleges klímától, ami kedvez a termelésnek.

5. ide azt hogy Venezuela és 15 km, de nem összefüggően, csak úgy beírtam.

 

 

Voltam írásbelin.

 

A magyarról eszperantóra való fordításnál a lakás szigetelésről volt szó, sztem ez nem lesz meg. :(

 

Az eszperantóról magyarra fordításnál az észt Spissek életéről volt szó,  az eszperantó nyelvről,  Norvégoban tartott tanfolyamáról, stb... Itt talán megvan a 60 %, de ez sem biztos.

 

Levélírásnál a háztartási munkák megosztásáról, mit szeretünk csinálni és mit nem, gyerekek bevezetéséről a házimunkába, vagy a síelésről ott történt balaesetről, és sielőhely ajánlásáról kellett írni. Itt az elsőt választottam, itt is megvan talán a 60%.

 

Szövegértésnél a macskákról volt szó, kb ilyen kérdésekkel:

Emberek és macskák kapcsolata?

Régen miket tulajdonítottak a macskáknak?

Hogy kerültek a macskák Angliába?

Hogy kerültek fel a hajóra?

Kínában mi a szitu velük...

 

A teszt meg "csak" teszt, de azzal benéztem az időt, meg kissé leblokkoltam.

 

Hát röviden ennyi.

 

Remélem másnak jobban sikerült.

 

Szép napot mindenkinek!

 

Tücsi

 

 

 

 

 

 

 

 

jd47 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6227

Sziasztok!

 

Délelőtt voltam írásbelizni eszperantóból. Elég jól beosztottam az időt, minden feladatot megcsináltam. Nekem a macskákró szóló szövegértés volt a legnehezebb, kérlek Benneteket, aki tudja, írja meg a helyes válaszokat. A macskák néhány helyen elég jól megkevertek :) Ha nem sikerült a vizsgám, biztosan ezen a feladaton csúsztam el. Majd kiderül...

Üdv.

Lilike76 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6226

Dankon, kara Glavego!

 

 

Előzmény: Törölt nick (6222)
zszsuzs Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6225

Minden most vizsgázó sorstársamnak sok sikert kívánok!!!

 

Nekem most délutánra van időpontom, de nem megyek. Halasztok, hétfőn fizetem be a pénzt, és kedden, vagy szerdán küldöm a Halasztási kérelmet. Egyszerűen hozzá sem szagoltam szinte semmihez mostanában a nyelvvel kapcsolatban, szakdolgozat írás, leadás lázában égtem.

Halasztok, és megpróbálom júniusban lesz, ami lesz alapon.

 

Annyit már tettem az ügy érdekében, hogy eszperantó szövegeket töltöttem a telefonomra, és amíg megyek dolgozóba, majd hallgatom. ÉS hogy tuti megtegyem, nem vettem helyi bérletet, mert a 10 perces buszos úton biztos nem hallgatnám, viszont fél óra alatt vagyok a munkahelyemen azalatt a séta alatt lehet értelmezni szöveget. :D :D

zszsuzs Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6224

Szia!

 

Küldtem neked anyagot, remélem megfelel majd. :D Jó készülést!

Előzmény: zecsee14 (6178)
Lilike76 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6221

Nahát, nahát,nekem ez a labor szövegem volt valamikor régebben már.Akkor ismétlik őket. Szerencsére eme élvezeteket már hanyagolom, a szóbelim meg van:)csak az írásbeli nincs:(

Előzmény: TucsiDb (6207)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!