Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.10.25 0 0 337
Persze, de ha a biztosito kifizeti a hitelt ( illetve a te szamitasaid szerint a hitelt, es meg egy jokora osszeget, fuggoen attol, mikor tortenik ), es mellesleg a mnyp-bol is jon az altalad emlitett 2-vel kezdodo hetszamjegyu summa ( az mennyi? 2M folott? ), akkor azert nemcsak a hitel van kifizetve, hanem egy 2M+, illetve egy BO-toketartozas is.

Szerintem ez egy 20-30e forintot meger. Evente.
Előzmény: Kde_domov_ m (334)
johevi Creative Commons License 2010.10.25 0 0 336
Persze, lehet tőzsdézni a mnyp pénzzel, de az ügyfél mondja meg milyen arányban. Lehet csak biztonságos állampapírt venni. Ellenben az állam nem tud állampapírt venni, csak "garantál" egy százalékot. Ettől még lehet jó az állami nyugdíj, csak attól függ mi minden következik még.
Egy vesztese van az egésznek, ami eddig mindig előtérben vot és pozitívan hangzott: az ÖNGONDOSKODÁS. Nincs, nem kell, bízzunk az államban.
Kde_domov_ m Creative Commons License 2010.10.25 0 0 335
Bocs, Pazola, közben rendesebben olvasva eljutotta az agyamig, hogy milyen szabályozásról beszélsz. Nagyon rá voltam koncentrálva a másik témára. Mentségemre: mondtam, hogy buta vagyok, főleg így munka után. Sorry again.

Amúgy azért írtam ezt a szabályozhatóságot, mert voltak, akik ilyen érvekkel vágytak (itt a topikon is) a Ma-Nyu-k államosítására. Szóval hogy drága és veszélyes. És erre mondtam, hogy lehet szabályozni, nyilván arra gondolva, hogy lehet szabályozni JOBBAN ( ha most rossz a szabályozás). Egyébként engem az államosítás se zavarna annyira (oldják meg a vitákat az állam és a cégek egymás között), ha kapásból rátennék az egyenlegeket állami személyes számlákra. Oszt néhány éven belül kiderülne, ki is kezel jobban, olcsóbban, biztonságosabban, a MINDENHATÓ ÁLLAM vagy a biztosítók. (SZVSZ páran meglepődnének...) De ne a költségvetési lyukakat, osztogatásokat, reformhalasztásokat szponzoráljuk vele!!
Előzmény: Törölt nick (333)
Kde_domov_ m Creative Commons License 2010.10.25 0 0 334
//:Ez a szabalyozas meg is van, nem ezert kell a mnyp-t allamositani, hanem azert, mert a zemberek allamositani akarjak a mnyp-t, illetve szeretnenek a nagy kozosbe adakozni a nemzetiegyuttmankozasinyilatkozat miatt.//

Bocs, ez így nekem sok az egyszerű fogalmazásból (én a magam részérő akkor már inkább túlbonyolítok...), milyen szabályozás is van meg? Tudom, hogy én vagyok buta, de mit tegyek, nyelvész végzettséggel se egyértelmű számomra a nyelvtani-logikai kapcsolat az én szövegemmel.

//Az eletbiztositas reszet sose ertettem, ha valaki hitelt vesz fel, es torleszt egy evben mondjuk felmillat, akkor az a huszezer forint szamit meg valamit? Hogy lehet arra szamitani, hogy ha meghalsz, akkor igaz, hogy a gyerekeid oroklik a hazat meg az adossagot, de legalabb a mnyp-bol majd betorlesztenek?//

Ezt legalább értem, viszont mégse értem. Az ember már 5-6 éve MaNyu-tag, mikor felveszi a lakáshitelt. Egészséges fiatalemberként egy kicsit optimista, 5-6 évig más csak nem krepálok meg, gondolja. (Persze, lehet korábban is + leszázalékolás + munkanélküliség, stb., de hát az egész élet egy valószínűségszámítás.) 10-12 év alatt pedig egy picivel átlag fölött bp- átlagfizetésből azért már legalább 2-essel kezdődő hét számjegyű tőke jön össze Ma-Nyu-ból, ha jól kalkulálok. A maradék hitelrész jelentős százaléka. Ez azért komoly segítség a családnak, nem? Emellett persze lehetnek rokonok, szülők, egyéb lehetséges segítségek, stb. De egy jó nagy plusz.

Ha valamit rosszul tudok, kérlek javíts.

Szóval nem tudom, mire gondoltál, hogy mit nem értesz pontosan. Az életbiztosítás alatt (amit részben ezért eddig nem kötöttem) nem UL-lel kombinált hitelre gondoltam, hanem hagyományos kockázatira -- ahol kb. ugyanekkora összegek jöhetnének mondjuk szóba halálesetkor.
Előzmény: Törölt nick (333)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.25 0 0 333
Ez a szabalyozas meg is van, nem ezert kell a mnyp-t allamositani, hanem azert, mert a zemberek allamositani akarjak a mnyp-t, illetve szeretnenek a nagy kozosbe adakozni a nemzetiegyuttmankozasinyilatkozat miatt.

Az eletbiztositas reszet sose ertettem, ha valaki hitelt vesz fel, es torleszt egy evben mondjuk felmillat, akkor az a huszezer forint szamit meg valamit? Hogy lehet arra szamitani, hogy ha meghalsz, akkor igaz, hogy a gyerekeid oroklik a hazat meg az adossagot, de legalabb a mnyp-bol majd betorlesztenek?

Na errol beszeltem a masik topikban...
Előzmény: Kde_domov_ m (332)
Kde_domov_ m Creative Commons License 2010.10.25 0 0 332

//Ugyanakkor ha az illető meghal, akkor az államiban az állam köszönöi a pénzt, míg a magánbam örökölhető

 

Igen, engem ez zavar a legjobban az egészben. Ha például a jövő télen meghalok, akkor most az utolsó 14 hónapnyi bruttó fizetés x 8% összeggel kevesebbet kap az örökösöm, ha jól értettem a terveket (egyelőre csak a 14 havi elvonással számolva). Én többek között ez miatt a biztonsági összeg miatt mertem viszonylag jobban kicentizni a lakáshitelt és nem kötni életbiztosítást, két kicsi gyerekkel. Gondolom nem vagyok ezzel teljesen egyedül.  (Jó, nálunk később véletlenül lett egy komolyabb tartalék is a családomnak, de ez más kérdés.) Ilyen megközelítésből és az eddigi infóim alapján egyelőre tényleg nem tudok jobb szót rá, mint lopás a büdzsé érdekében. Persze még meg kell várni a részleteket. Meglátjuk.

 

Amúgy készségesen elhiszem a dolgot itt is felvetőknek, hogy a magánnyugdíjpénztárak pazarlóak és/vagy kockázatosak. De könyörgöm, ezt az állam úgy szabályozhatná, ahogy akarja: költséglevonás maximálása százalékban, kötelező portfólió elemek (pl. a tőkevédett alapok mintájára, stb.)

 

Bocsánat, hogy ilyen hosszú voltam, de laikusként eléggé ki vagyok akadva.

Előzmény: johevi (331)
johevi Creative Commons License 2010.10.25 0 0 331

Nem tudom mit értenek a "hozzáférés" alatt. Hiszen ha visszaviszed az államiba, azt köszönik és odaadják a most nyugdíjba menőknek, te meg kapsz egy "istenuccse ennyivel tartozom" ígérvényt. Namost ha 20, 30 év múlva, amikor nyugdíjba mész és akkor kevesen fizetnek be ( mert te meg az akkor befizetőkét kapod meg ) akkor kitörölheted a segged ezzel az ígérvénnyel...

Plusz az állam nem tud pl államkötvényt venni, hogy fix kamatot biztosítson, vicces is lenne, ha a saját papírját veszi...

Ettől függetlenül lehet jobb az állami nyugdíj, mert alacsonyabb a fenntartása. Ugyanakkor ha az illető meghal, akkor az államiban az állam köszönöi a pénzt, míg a magánbam örökölhető

Előzmény: Törölt nick (322)
fityere Creative Commons License 2010.10.23 0 0 330
Ajánlom elolvasásra http://piroslapok.blog.hu/2010/10/19/igazabol_az_allami_nyugdij_mukodik_rosszul
Itt az igazság.
breakR Creative Commons License 2010.10.23 0 0 329
Nem csodálom. Ironizálni próbáltam, de utólag jöttem rá, hogy rossz zárójelet tettem a kommentemhez. A ) helyett ( kellett volna írnom. Mivel jobban szeretem a mnyp-i tőkefedezeti rendszert (ami ráadásul örökölhető), mint az állami kirovó-felosztót. Ráadásul svéd modellt max meztelenül az ágyamban szeretnék. (Igen nekem is Theli)
Előzmény: Törölt nick (328)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.22 0 0 328
Nem teljesen tudlak kovetni, de mar maga az a teny, hogy irtal egy Therion topikba, arra kesztet, hogy igazat adjak neked.

Valamint megkeresem a Theli-t :D

( Es hogy ugy csinaljak, mint ha ON akarnek lenni: es a megjelolt kedvezmenyezett miert orult? )
Előzmény: breakR (327)
breakR Creative Commons License 2010.10.22 0 0 327
Nem értek veled 1-t. :) Amikor bejelentették, hogy a rendszert átalakítják (röviden a mnyp-nak annyi) Nem csak én örültem, hanem a megjelölt kedvezményezett is. :)))
Előzmény: Törölt nick (322)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.22 0 0 326
OFF

Ez jutott eszembe a nyugdijpenztarak es most az egesz hatalomkoncentralos-allamositasi kiserletes-demokraciakinyiros dolog kapcsan ( es gyorsan meg is hallgattam ):

Megmondtam...
Fokozodni fog a dramai feszultseg.
En nem felek.
Mert felnek?
Ugyan! Aa! Hat en tenyleg nem felek! Nincs mitol feljek.
Dehogyis! En nem mondtam semmit. Akkor.. akkorakkor nincs mitol felnem.
Hiaba is probaltok ijesztegetni.. mert mondom, hogy nem felek... nem..

Je, es fent van a youtubeon!
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.22 0 0 325
Biztonság a nyugdíjas évekre: van megoldás

Figyeljunk oda a datumokra, mostanaban nagyon porognek az esemenyek!

( 2010. október 11., hétfő 5:22 )
Előzmény: Törölt nick (322)
fityere Creative Commons License 2010.10.21 0 0 324
Vigyázz az Otp és az Ing volt az a két magánnyugdíj pénztár akik a válság idején a legminuszosabb pénztár volt ők sokat vesztettek az ügyfelek pénzén bár még mindig jobb mint az állami az tény.Három nyugdíj pénztár ebből kettő magas hozamokkal az aegon és az allianz az axa pedig stabilan kicsi kockázattal dolgozik, ráadásul ők voltak azok akik a válság idején semmit nem buktak az ügyfelek ppénzén.
Előzmény: 3244 (321)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.18 0 0 322
Orbán Viktor akciózik

Orbán: Lesz visszalépés
okt. 18. 13:41

"Senkit sem lehet arra kötelezni, hogy tőzsdére vigye a pénzét!" - ezt Orbán kétszer is elmondta.

Az állam engedi a visszalépést a magánnyugdíjpénztárból, és az állam garantálja, hogy a visszalépők a megtakarításaikhoz hozzáférjenek.


Egy okos el tudja ezt nekem magyarazni, hogy mit jelent? Vissza is lehet lepni a tb-be, es meg a penzt is megkapja o? Vagy majd letrehoznak egy NAGYMAGYARALLAMINYUGDIJPENZTAR-t, es ott fogjak szamolni a penzt? Es az kisebb koltseggel fog dolgozni, mint 4.5%? Nagyobb hozama lesz, mint amit eddig elertek a nyugdijpenztarak? Milyen kockazatos alapokba pakoljak az ugyfelek penzet? Van-e egyaltalan elkepzeles ezekrol?

Aztan:

Az áthidaló kölcsönök aránya 75 százalékra emelkedik.

Ez vajon a Fundamentas athidalo lesz, vagy mi?

Az uj adokbol mennyi lesz az, amit a cegek nem fognak tovabbharitani a fogyasztora? Elelmiszert kell venni, egy Tesco-s Pick Teliszalami meg mindig teliszalami, es az emelt ara sem lesz annyi, mint ha egy Coop-ban vagy a sarki kisboltban vennem meg. Tehat tovabbra is ugyanott fogok vasarolni, viszont tobb penzt hagyok ott ugyanazert az aruert. Ami a hipereket gazdagitja, meg az allamnak jo, tehat mindenkinek. Csak nekem szarabb, mint jo. Es most en vagyok mindenki.

Ja, es ellenfelek ezek a cegek? Nincs meg eleg ellenseg, mestersegesen kell meg gyartani? Vonanak meg uzenem, hogy probaljon ugy elni egy hetig, hogy nem vesz mast, csak kizarolag magyar arut, es nem is hasznal mast, mint magyar arut, alljon vissza o az onellatasra. Kivancsi lennek, vajon mit enne, mibe oltozne fel, mivel menne dolgozni, milyen eszkozoket hasznalna, es mit ebedelne. Jaj, tiszta hulyeseg ez az egesz orszag most.

Azt valaki elhiszi, hogy harom ev mulva nem lesz valsagado, mivel mar annyira jol fogunk elni? Biztos tul lesz az orszag az osszes fajdalmas reformon, ennyi ido alatt.. minden..

Soltész Miklós nemzetierőforrás-államtitkár nem osztja Kiss Péter aggodalmait, mert szerinte éppenhogy megvédik a magánnyugdíjpénztári befizetőket azzal, hogy elveszik befizetéseiket.

Mar megint megvedenek, mint akkor, amikor nem lehetett 220-as arfolyamon chf-hitelt felvenni.

Jovan, a tobbi reszbe bele sem kotok, pedig lenne hozzafuznivalom azokhoz is..
Előzmény: Törölt nick (319)
3244 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 321

Köszönöm a választ.

 

Az mit jelent, hogy elveszítem a hozamgaranciát? Magánnyugdíjpénztárnál van ilyen?

Előzmény: Híd (312)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.13 0 0 319
Most akkor allamositjak a nyugdijpenztarakat, vagy mi van? Kimaradtam a mai esemenyekbol.
breakR Creative Commons License 2010.10.13 0 0 317
A levont összegek alapvetően nem tűntek el, jobb esetben a pénztár függő számláján van, általában nem Apeh hiba (bár ez sem kizárt). Inkább a munkáltató vagy a pénztár hibája.

Javaslataim:
Ellenőrizd a munkáltató által küldött bevallásban az adataidat (Személyes adatok, TAJ szám stb.)
Ellenőrizd a pénztárnál nyilvántartott adataidat (Személyes adatok, TAJ szám stb.) ezeket ha van hozzáférésed Magyarország.hu portálon keresztül is megteheted.
Ha mindenhol minden megfelelő, akkor tényleg a Pszáf-hoz fordulj panasszal (bár ez néha nem túl gyors megoldás)







Előzmény: Fatima34 (306)
breakR Creative Commons License 2010.10.13 0 0 316
Ennek ugyanaz az oka, mint amikor kedvezményezettet jelölsz meg. Ezzel "bizonyítod", hogy nem kényszerített rá senki. (Nem szorított fegyvert a fejedhez:-))
Előzmény: hun005 (305)
Híd Creative Commons License 2010.10.12 0 0 312
A csillagokat nem tudom, mire osztják, de az OTP és az ING is jó választás lehet. Mind a kettő jó pénztár, a növekedési alapjuk valóban hosszú távra optimalizált. (Megkockáztatom, hogy az OTP alapkezelős portfóliómenedzserek a legjobbak Mo-n, de ez személyes vélemény.) Egy valamire mindenképp figyelj, hogy ha öt éven belül kétszer váltasz pénztárat vagy portfóliót, elveszíted a hozamgaranciát a megtakarításodra. Szóval, ha úgy döntesz, hogy valamelyikbe átmégy, akkor maradj is ott.
Előzmény: 3244 (311)
3244 Creative Commons License 2010.10.12 0 0 311

Sziasztok!

 

Segítséget kérnék tőletek.

A netfolio.hu-n olvastam a magánnyugdíjpénztárakról szóló cikket, amelyikben a RAr mutatóval súlyozott hozamok alapján azt javasolják, hogy akik az 1 csillagos nyugdíjpénztáraknál vannak, lépjenek át valamelyik 3 csillagosba, mivel úgy tűnik, hogy a költségek miatt 1csillagosak csak, nem pedig a befektetési stratégia mássága miatt. Nem tudom, mennyire igaz ez, mivel én nagyon-nagyon nem értek ezekhez a dolgokhoz.

 

Ettől függetlenül hajlok rá, hogy az 1 csillagos Allianz növekedési portfólióból átlépjek egy 3 csillagosba, mondjuk az OTP-be, vagy az ING -be (természetesen a növekedésibe). Kérdésem, hogy tényleg érdemes-e átlápnem. Adatok, hogy érdemben tudjatok válaszolni nekem: 37 éves vagyok. Az Alliianzba 2006.04.01-én léptem be, előtt máshol voltam tag.

Másik kérdésem, hogy ha érdemes átlépnem, akkor azt mikorra időzítsem? Van ennek valami jelentősége? Nem bukok nagyot az árfolyamokon? Bocs, hogy ha butaságot kérdeztem.

 

Válaszokat előre is köszönöm.

exbankos Creative Commons License 2010.09.28 0 0 310
sziasztok!

én is azt mondom, hogy ne az akció miatt válassz egy bizonyos nyugdíjpénztárt!

ügyes trükk (attól függetlenül, hogy az épp ajánlott pénztár jó, vagy rossz), mert az "ajándék" pénzt nem utalvány formájában kapod, hanem egy bankszámlán. Tehát számlát is kell nyitnod, és ha már ott vagy, hosszú távra nyertek meg. (mondom, ettől még lehet jó)

a nyugdíjpénztár hosszú távú dolog, tehát érdemes hosszú távon vizsgálni.
itt megtalálod az elmúlt évek átlaghozamait, hivatalos pszaf adatok alapján.
érdemes összehasonlítani HOSSZÚ távú adatokat (egy-egy kiugró év semmit nem jelent)

hitelrevanszuksegem.hu/hitel/nyugdíjpénztár-hitel-hitelkiváltás-befektetés-budapest

Előzmény: jobkereso234 (308)
Híd Creative Commons License 2010.09.25 0 0 309
Biztos van mindegyiknek, de óva intelek attól, hogy ilyen akciók alapján válassz pénztárat. Az az üveggyöngy, amit most adnak, lókakit sem fog érni, mire nyugdíjba mégy. A havi nyugdíjad közötti különbség, amit egyik vagy másik kasszából várhatsz, a többszöröse lehet annak, amit most az akcióban ajándékba adnak. Amikor választasz, a hozamokkal foglalkozz, a vagyonkezeléssel, a portfóliók összetételével - semmi mással. (Egy CIB Alapkezelő által vagyonkezelt kasszához én amúgy nem mennék.)
Előzmény: jobkereso234 (308)
jobkereso234 Creative Commons License 2010.09.23 0 0 308
Nemtudjátok van most vmeik magánnyugdíjpénztárnak belépési akciója?
pl ilyen,
http://www.hiteleslizing.hu/hirek/20091120
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.23 0 0 307
Többek között ezért kellene államosítani őket. Tegyél panaszt a pszáf-nál.
Előzmény: Fatima34 (306)
Fatima34 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 306
Sziasztok! Tudna valaki magánnyugdíjügyben a segítségemre lenni?
Ugyanis a munkáltatóm által minden hónapban levont mnyp-i befitetés 2010 01.01óta nem jelenik meg az egyéni számlámon. legalábbis a nyugdíjpénztárnál arról tájékoztatottak, hogy 2010. január óta sem befizetés, sem bevallás nem érkezett hozzájuk, holott természetesen a brutto fizetésemből levonják. Utánajártam amennyire tudtam, minden szereplő a másikra mutogat. A munkáltató utalt, a MÁK számfejtett, az APEH is küldte elvileg a bevallást, mégsincs semmi. A pénztár ügyfélszolgálata pedig nem adott tájékoztatást, hogy vajon mi írja elő, hogy meddig kell, könyvelni a beérkező befizetéseket, mert a legutolsó infóm az, hogy a nypénzár a ludas. Jogszabály vagy SzMSZ?
Persze nem én vagyok az egyetlen akit ez érint, hanem tudomásom szerint jó sok "állami" alkalmazottat.
hun005 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 305
Valaki vett már fel hozamot OTP önkéntes nyugdíjpénztárból?
Az igénylőlapon van hogy 2 tanú azokat ki kell tölteni.
A saját pénzem felvételéhez minek tanú?
Nem kölcsönt veszek fel!

Törölt nick Creative Commons License 2010.08.19 0 0 304
amikor én nyitottam, akkor még szó sem volt olyan korlátokról, amik ma vannak

én úgy nyitottam úgy volt, hogy 20 év után adó és kamatmentesen ki lehet venni az összes pénzt, amit aztán rá egy évvel csúnyán megváltoztattak, volt is belőle panaszkodásom itt a fórumon

be kell vallanom, én annak idején befektetési jelleggel nyitottam és jól rápacsáltam evvel a szabálymódosítással

jelenleg így szól a szabály:
A pénztártag egyéni nyugdíjszámláján lévő összeg tőkéből és hozamból (értékelési különbözet) tevődik össze.
A pénztártag a 10 éves várakozási idő letelte után dönthet úgy, hogy további tagdíjfizetés mellett vagy tagdíjfizetés nélkül az egyenleg egy részét, vagy egészét felveszi.
A hozam (értékelési különbözet) felvétele adómentes, míg a felhalmozott tőke kivétele után személyi jövedelemadót és százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. A személyi jövedelemadó alapja (a tőke összege) a várakozási idő letelte évét követő második évtől évente 10 %-kal csökken. A 10 éves várakozási időt követő 11. évtől (tehát a tagság 21. évétől) az egyéni számlára legalább 10 éve befizetett tőke összege is adómentes. A Pénztár a kifizetett tőke után a (legmagasabb adókulcs szerinti) személyi jövedelemadót levonja, a %-os mértékű egészségügyi hozzájárulás adóhatóság részére történő megfizetése azonban a pénztártagot terheli.

---
tehát 20 év után is csak a 10 éve befizetett tőke lesz adómentes, tehát eddig 20 év megtakarítás után kivehetted a teljes összeget, most csak az első 10 év befizetését
Előzmény: Törölt nick (302)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.19 0 0 303
fiatalság, bolondság
Előzmény: qayxsw (301)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.19 0 0 302
Amugy mire gondoltatok, mire valo a nyudijpenztar?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!