Keresés

Részletes keresés

afintha Creative Commons License 2003.09.29 0 0 37
"- mit tehet ilyenkor a család? ( pl. konduktort keres, stb)

Inkább gyógytornászt, illetve rehabilitációs szakembert keressen a család. "

mi a problema a konduktorral?

Előzmény: kheiron (30)
billboy Creative Commons License 2003.09.29 0 0 36
Köszönöm az eddigi hozzászólásotokat!
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.18 0 0 35
Egyébként ha beütöd a google keresőbe azt a szót, hogy "agyvérzés" annyi információhoz juthatsz amennyihez akarsz. Gondoltam belinkelek ide neked néhányat, de túl sok van. Ha a "stroke" szót ütöd be, még többet kapsz, csak jó részük angolul van.
Előzmény: billboy (28)
lionard Creative Commons License 2003.09.18 0 0 34
Plat, egy malomban őrlünk. no comment
Előzmény: platania (33)
platania Creative Commons License 2003.09.18 0 0 33
Egy pillanatra azt hittem, hogy
"születés, mit lehet tenni?" a címe a topicnak, azért írtam be... a születés ellen sajna nem lehet tenni semmit:( Elég baj, h megszülettem.
Columbu_s Creative Commons License 2003.09.18 0 0 32
Hi billboy
Igen a mozgás, mozgatás elengedhetetlen.
Kornyezetemben harman is sztrokoltak es latom a kulonbseget, akik mozogtak es akik nem.
A fonokom /enyhe strok/ 1 het utan sajat felelosegre jott ki a korhazbol, gyogyszerek mellett, azonnal gyogytornaszt fogadott, 2 het utan kibicegett a hazbol uszodaba es ott tornaztatta magat a vizben.
Vizben sokkal konnyebb minden mozgas!
Eros 2 honap utan autot vezetett.
A masik ismerossel 1 joga-karate-termeszetgyogyasz csaj foglalkozott
es teljesen rendbehozta.
A harmadik semmit nem csinalt, 3 honapig volt korhazban, szerencseje volt, most bottal biceg.
Alapvetoen a strok minosegeteol is fugg persze a felepules.
Ha bp-i vagy szivesen +adom annak a termeszetgyogyasz csajnak a telefonjat, nem dolgozik dragan, bar a gyogyitas hosszutavu.

üdv. Columbus
afintha Creative Commons License 2003.09.18 0 0 31
Egyreszt fontos, hogy hany eves az illeto, masreszt ki foglalkozik most vele? Ha lenne idotok, akkor mar a holnapi naptol kezdve erdemes lenne bent lenni valakinek, es azt a "kiesett" idot, ami az elmult 1 honapban bekovetkezett, valamikeppen potolni.... FELTETLENUL sok, nagyon sok, rengeteg mozgasra van szuksege, ha csak az agyban fekszik, akkor nem fog semmi sem tortenni vele.... a folyamatos mozgas borzasztoan sokat segit, velemenyem szerinte az agyserult emberek TULELESET jelenti az, ha allapotnak megfeleloen nagyon koran elkezd mozogni. Ehhez viszont segitseg kell.
Előzmény: billboy (28)
kheiron Creative Commons License 2003.09.17 0 0 30
- vissza lehet-e nyerni a régi állapotát, tehát hogy önállóan mozog, stb.

Önállóan előfordulhat, de akkor is bottal. Az egész (bal) oldalt érintő guta ritkán múlik el nyomtalanul, nagy valószínűséggel visszamaradnak tünetek - ügyetlenség, esetleg bénulás.

- mit tehet ilyenkor a család? ( pl. konduktort keres, stb)

Inkább gyógytornászt, illetve rehabilitációs szakembert keressen a család. Fontos, hogy ott legyetek a beteg közelében, érezze, hogy szükségetek van rá - a gyógyulásban ez nagyon fontos tényező, tán a legfontosabb. Ha tudjátok, tanuljátok meg a gyógytorna alapelemeit, és akkor is gyakoroljátok vele, ha nincs épp ott a profi.

- mivel lehet megelőzni, elkerülni az embernek egy ilyen betegség kialakulását(vannak előzményei, életmódbeli rizikófaktorok, stb)?

Rizikófaktorai ismertek: dohányzás, koleszterindús, zsíros étkezés, fizikai aktivitás hiánya. Szóval részben a magas vérnyomás elkerülése, részben az érelmeszesedés elkerülése a cél.

A stroke ugyanis kétfajta lehet (Alice szinte teljesen jókat írt):

1. vérzéses: ekkor az agyban levő valamelyik artéria megreped, oka lehet magas vérnyomás kiugrása (ez a leggyakoribb), aneurysma (a bizonyos érfal-gyengeség), vagy angioma (érfejlődési rendellenesség) megrepedése.

2. ischaemiás (azaz vérellátási zavar következménye): ekkor az agyban futó valamelyik artéria elzáródik; oka általában atherosclerosis, magyarul érelmeszesedés.

Előzmény: billboy (28)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.17 0 0 29
Elmondom mennyit tudok a szélütésről, avagy stroke-ról.
Akkor keletkezik, ha az agyban az egyik ér megsérül, kilukad, és a vér az agyba ömlik, ezáltal különböző központok működését lehetetlenné teszi. Ha a vérömleny nagymértékű, a baj is nagyobb. Annyit tud javulni, amennyire sikerül a vérömlenynek felszívódnia. Sajnos én úgy tudom, hogy számottevő javulás 2 hét alatt következhet, de nem vagyok benne biztos. MIndenesetre vérhigító gyógyszerekre van szüksége stb - de ezt az orvos is jól tudja remélem.

Vérömleny akkor keletkezhet, ha az agyi erek is el vannak már meszesedve, vagy a nyaki karotisz ér van nagyon beszűkülve, de okozhatja kiugróan magas vérnyomás is.

Meg aneorizma (ilyenkor az ér egyik oldala nagyon el van vékonyodva, és egyszer csak kiszakad), de ebbe általában rögtön bele is halnak.

Gyógytornászra, konduktorra mindenképpen szüksége van, ha szerencséje van, javulhat még az állpota, de olyan mint régen sajnos soha nem lesz már többé. Természetesen sokat számít mennyi idős, milyen a kondíciója, milyen lelkiismeretes az orvosa stb...

Előzmény: billboy (28)
billboy Creative Commons License 2003.09.17 0 0 28
Családi gond csináltatta velem e témát, egyik rokonomat szélütés érte, minek következtében lebénult a bal oldala, alig mozgatja a lábát, a bal karja, arca abszolut merev. Szerencsére a tudata tiszta, étvágya van.
Egy hónapja van kórházban, de minimális javulást lehet csak tapasztalni a lebénult végtagjai mozgatásában.

Kérdéseim:
- vissza lehet-e nyerni a régi állapotát, tehát hogy önállóan mozog, stb.
- mit tehet ilyenkor a család? ( pl. konduktort keres, stb)
- mivel lehet megelőzni, elkerülni az embernek egy ilyen betegség kialakulását(vannak előzményei, életmódbeli rizikófaktorok, stb)?

Köszönöm a hozzászólásotokat!

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.04.20 0 0 27
No hálistennek.
Akkor nem akartam írni, de agyrázkódás gyanúja esetén minidg ragaszkodni kell a kórházhoz, pláne ha még seb is van a gyerek fején.
Éppen egy éve történt egyik ismerősöm fiával egy nagyon szerencsétlen eset: u.n galériaágyuk volt, rács nélkül, és onnan esett le álmában, felsértette a fejét, és valahogy olyan szerencsétlenül, hogy egy éles sarok egy egész pici ponton átszakitotta a koponyáját. Megsérült egy ér, és ha akkor nem viszik be rögtön a kórházba, ha nem kerül éppen a legjobb kezek közé (az Ameriaki úti idegsebészetre került), akkor ma már nem élne. Két életmentő műtétet is kellett rajta az éjszaka folyamán végrehajtani, napokig volt kómában stb... A tünetek nem a leesést követően, hanem pár óra múlva következtek be, ahogyan a vérömleny szétterjedt az agyában.
Szóval én azt mondom, ha a gyerek leesik a fáról, az ágyról, akárhonnan, be a kórházba vele, aztán ha 24 óra alatt nincs semmi, szépen hazamegy.
Előzmény: csupaszabo (26)
csupaszabo Creative Commons License 2003.04.20 0 0 26
Köszönöm kérdésedet, most már jól. Végülis kiderült, hogy nem a kobakjának a beverésétől volt a hányás, hanem egy enterovírustól, ami persze az egész családon és a kórházi osztályon is végigvonult. Úgyhogy a körülmények szerencsétlen egybeesése miatt gondoltam azt első ijedtségemben, hogy agyrázkódása lehet. Mentségemre legyen mondva, hogy minden orvos elsőként erre gondolt, amikor látta a srácot.
Köszönöm a jótanácsokat mindenkinek!
Előzmény: AliceCsodaországban (25)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.04.18 0 0 25
És hogy van most a gyerek?????
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.04.11 0 0 24
Ha az orvosnak van egy kis esze, beviteti megfigyelésre a kórházba!
Előzmény: csupaszabo (21)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.11 0 0 23
Az előbbiekkel egyetértve még hozzátenném, hogy ne legyen nagyon világos a szoba ahol fekszik, de sötét sem - mert akkor félni fog.
Az orvos fontos.
Szia
Orlando
Előzmény: csupaszabo (21)
nextdoor Creative Commons License 2003.04.11 0 0 22
nagyon jól fog esni neki egy kis borogatás a homlokára, az enyhe agyrázkódásra a fekvés a legjobb, a tüneteket (fejfájás, hányinger) egy kicsit viselnie kell, mert azok mondják meg a dokinak, hogy mi a baj. Úgy tudom fekvésen kívül nem szoktak mást előírni. Ha jó fej a dokitok, intézzen el egy gyors CT-t, biztos ami biztos. Nem tudom hány éves a fiú, de biztos lehet felírni neki hányingercsillapítót (esetleg kúpban,hogy benne is maradjon) és igyon sokat, hogy legalább a folyadékvesztéstől ne érezze rosszul magát.
Jobbulást, minden jót Nektek
Előzmény: csupaszabo (21)
csupaszabo Creative Commons License 2003.04.11 0 0 21
Tegnap este nagy ijedtség ért, a srácaim ugráltak a fotelon és a fotelágyon, aztán Csabi fiam leesett, jól bevágta a fejét. A homlokán lett egy 2,5 cm-es seb, amit tegnap a Balesetiben elláttak, koponyáján nincs repedés sem. Ellenben az éjjel hányingere volt, háromszor hányt. Perceken belül hívom a gyerekorvost, addig is szigorú ágynyugalmat írtam elő neki, de nem tudom, mivel tudnék még neki segíteni?
Kérem, aki tud ebben a témában okos tanácsot adni, segítsen! Köszi.
kasszandra Creative Commons License 2002.06.24 0 0 20
van egy olyan topic hogy Rák, avagy a szomorú valóság.
van benne szó itt-ott ilyesmiről is. Nézd meg, hátha találsz valamit ami válasz neked.
És jobbulást kívánok.
Előzmény: Törölt nick (19)
dzsek Creative Commons License 2002.06.22 0 0 18
Felemlítettem ezt az esetet, mire megtudtam hogy az öcsém időszakos csőlátó lett, teljesen megrökönyödtem. Majd kifaggatom pontosan miről is van szó, hátha akad itt is hasonló gonddal küszködő.
Blackring Creative Commons License 2002.06.21 0 0 17
Homloklebeny és a halántéklebeny határán volt a daganat.Minden a műtéttel kapcsolatos problémája, így a látászavarai is lassan, fokozatosan javultak.Mivel a javulás nem látványos ezért mind a beteg, mind a környezete részéről sok türelmet igényel.Viszont bíztatólag mondhatom, hogy az egy hónap elteltével valóban csak a gyérebb haj emlékeztetett mindnyájunkat a műtétre. Édesanyám egyébként semmilyen speciális kezelést nem kapott.
Előzmény: Törölt nick (16)
Blackring Creative Commons License 2002.06.20 0 0 15
Anyám például nem hogy nem láttott teljes képet , de olyan dolgokat is látott, amik nem is voltak.Apám kiakadt, nálunk lábadozott. 1hónappal a műtét után, viszont teljesen olyan volt, mint azelőtt.Egy rokonunk viszont a műtét után végleg zaza maradt.Szerintem ebben a témekörben esete válogatja.
Előzmény: Törölt nick (14)
eMM Creative Commons License 2002.06.20 0 0 13
Az hogy lehet hogy mindkét(!) szemmel nem lát balra!?
Ezt max a bal szemével teheti meg.
Amúgy jobbulást biztos nem egy remek dolog amin keresztülment/megy.
Ennél tán már csak, ebbe a betegségbebelehalni lehet roszabb.
Előzmény: Törölt nick (3)
Blackring Creative Commons License 2002.06.19 0 0 12
Anyámnak a műtétje után voltak hasonló problémái, de ezek csak náhány napig, kb.1 hétig-tíz napig tartottak.Durván három hét után olyan volt mint előtte.
Előzmény: Törölt nick (10)
dzsek Creative Commons License 2002.06.19 0 0 11
Nem értem hogyan tudnak egyesk ilyen kérdésben hülyülni. Ez egy nagyon kellemetlen állapot lehet, próbáld meg itt, hátha adnak objektív tanácsot. Gyógyuljon meg mielőbb a beteged.
http://www.medicinfo.hu/
Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.17 0 0 8
Jaja! Kérdezze meg kezelőorvosát, agysebészét!
ArchNGEL Creative Commons License 2002.06.17 0 0 7
talán azzal beszéljen aki az agyműtétet csinálta
hahh
...Törzsasztalban ilyen topicot...
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.17 0 0 6
Nem lehet, hogy lelógott a feje a műtőasztalról, és kiesett belőle a látótér?
:-)))))))
Bocsesz, amúgy nemtudok segíteni.
Monthy Creative Commons License 2001.08.29 0 0 2
Elmentem, vagyis egy haverom aki orvos jött el hozzám. Idegsérülés valószínűleg, méghozzá mint kiderült, a szék, ahol az utóbbi két hétben ültem a hibás. Ha az egeret fogom, akkor a karfáján pont ott támaszkodok, ahol a csontnál az ideggóc található. Ez sérülhetett meg. Kösz a tanácsokat.
üdv
Monthy
Előzmény: szalka (1)
szalka Creative Commons License 2001.08.29 0 0 1
Az ismeretsegemben 2 ilyen is volt , de mindketto ugyanatol es a "kezeles" is ugyanaz volt .Egyikuknek egy elesestol ( fejbeutes) masiknal egy hosszu vegig vendeglatasban lehuzott ejszaka utan elaludt az illeto a uanyag ladakon, ugy, hogy a konyoke beszorult valahova. Az eredeny valamely ideg "meghuzodott" ( biztos nem igy hivjak) es folyamatosan enyhe zsibbadast ereztek, az utobinak "csak" 2 ujja, mig azz elobbinek az egesz karja-valla is. Mindkettojuket kisebb nagyobb orvosi asszissztalas utan az ideggyogyaszatra kuldtek :-) ( de komolyan) De vegen semelyiknek nem tudtak mondani semmi ertelmeset csak azt, hogy pihentessek es szedjenek B ( asszem 6 vagy 12) vitamint, mert az segit az idegek regeneralodasaban. A srac akinek az egesz karja zsibbadt indenfele agy ct bizbasz vizsgalaton is volt, aztan ez volt a kezeles. Ja es csak annyi, hogy egserult egy ideg vagy idegpalya (i a kulonbseg ne tom) es majd regeneralodik magatol( intha as szoveteet megserrtenel), csak iszonyatosan lassan az utobbi sracnak 4-5 honap volt ire elmult, a leanyzo, akinek a 2 ujja zsibbadt, o meguszta 1-2 honappal. De mindenkepp menj el orvoshoz, akar szvsz egybol kerhetsz beutalot az ideggondozoba( akarmilyen hulyen is hangzik) a korzetitol, de majd azz ugyis jobban tudjakihez kell kuldenie.
Szoval a jelenseg letezik nem is olyan ritka, bar lehet , hogy nalad teljesen masrol van szo. De nem utotted be veletlenul agad valahol mostanaban nagyon?
Előzmény: Monthy (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.27 0 0 0
Próbáld meg a nyakadat ellazítani, naponta többször, fejkörzéssel stb. Válladat is. Kérj valakitől egy vállmasszírozást. Menj el orvoshoz és ellenőriztesd a vérnyomásodat. Figyelj, hogy hol tartod a kezed a billentyűzet felett, igazíts rajta, hogy a könyököd ne nyomja.
Előzmény: Monthy (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!