nálam megvolt anno még a pöszméte eltevése, talán egy kis barackot teszek még az idén, no meg majd nyár végén a cca. 50 kg paradicsom kifőzése lesz műsoron...
Most csinálom a barackdzsemet, én kb. 30dkg cukrot teszek 1 kg magozott barackhoz, és nem húzom le a héját sem, csak jól megmosom meg kimagozom, pár perc főzés után szépen besűrűsödik, csak addig főzöm, amíg a hab lemegy.
Kicsit elkésett téma
Mit lehet csinálni a meggyel?
Az én módszerem az volt, hogy forrás után lemeregetttem a levét, ez nagyon finom szörp lesz, a visszamaradt meggyet robottal megdarálom (ez nagyon gyorsan megy, egy perdülés szépen felaprítja), ez meg a dzsem. Itt is kevés cukot használok, de a lé lemeregetése után még kb 20 dkg cukrot rádobok, a fazékban kb 5 kg meggy van 25-30 dkg cukor, kiló meggyre számolva. Rengeteg dzsem lett tavaly, idén gyümölcscentrifugába tettem a sűrűjét, így nem lett dzsem, viszont finom rostos a meggyszörp.
Szisztok!
Senki nem főz be az őszön????
Én tegnap mézes alma lekvárt csináltam az egyik Tina Extra után szabadon (ott befőző zselirozó cukorral csinálták de nekem olyen nem volt igy improvizáltam picit). Leirom hátha valakit érdekel.
Az almát megpucolom, kiszedem a magházát és citromleves vizbe teszem, lemérem (igy kell legyen 1,25 kg), majd apróra kockázom és öntök rá egy citrom levét, némi egész fahéjat, majd hozzákeverek egy tasak 1:2 zselirozó befőzőszert (Oetker zseléfix, Hass Quitin)és felforralom, majd hozzáadok fél kiló cukrot és forrástól számitott 2-3 percig főzöm majd hozzákeverek 5 dkg folyékony mézet (ez kb 3 evékanál)és üvegekbe töltöm, lefedem és száraz dunsztba teszem. Nagyon fincsi lett és a citromlétől szép világos sárga szine van. Na jó befőzést mindenkinek.
Fura ez az index azt irja hogy itt a hozzászólásom mégsem látni.
Szóval azt akarom megkérdezni kicsi emma, hogy ugy mézesen és fahéjason csináltad a körte lekvárt, esetleg citromot vagy citromsavat is raktál bele.
Sziasztok!
Eszembe jutott még pár télire eltevős kérdés:
Csinált itt már valaki kandirozott gyümölcsöt? Többfelé olvastam hogy jó pár napig cukorszirupban kell áljon amit naponta leszürsz felforralsz és vissza öntesz a gyömölcsre amig a szirup el nem fogy. Jó ez a módszer? Hogy kell utánna tárolni a gyümölcsöt, mennyi ideig állel?
Milyen gyümölcsöt lehet cukrozva eltenni? Sok süti receptben tesznek a tésztába cukrozott gyümölcsöt, ezért érdekel. Mit lehet aszalni és hogyan?
off, off, off
Megpróbáltam a "befőzőket" átcsalni ide a konyha trükkös topicból, majd kiderül hogy sikeres volt-e a csalogatás :).
Sziasztok!
Ugy nézki hogy kapok körtét jó sokat és szeretnék csinálni majd belő befőttet és valami dzsmet is. A befőtbe és csak citromot szoktam tenni. Van-e még valakinek valami érdekes finom javaslata? Fahéj, vanilia egyebek esetleg?
Az egyik lapban olvastam egy alma dzsemet amit majd kipróbálok de azon gondolkodom nem lehet-e ugyan igy körtéből is csinálni. Tehát ahoz kell alma, méz, fahéj és zselirozó befőzőcukor. Vajon ezt körténél is megvalósitható? Mi a véleményetek? Várom a javaslatokat...
Én is raktam citromsavat és egyenlőre szép aranysárgák a barackok. A körtéhez szoktam mindig rakni citromot és szép világos marad mindiga szine. Érdemes kipróbálni rontani nem rontasz vele szerintem.
Fog ez menni, remélem. Citromot mindenképpen akarok hozzá tenni, hogy hátha akkor megmarad ez a szép sárga színe, és nem barnul be. Szerinted van rá esély?
Kicsi emma, én Mulan 18-as hozzászólása alpján csináltam az idén csak én egyszerre páéroltam meg a barackot és egyszerre öntöttem rá a cukros lét, nem többszöri leöntéssel. Igy elég hamar megvolt és már egy hónapja szépen áll, semmi baja. Mivel hogy a barack leves és édes én szükön 20 dkg cukrot tettem hozzá és azt javaslom kicsit kevesebb vizzel csináld mert elég sok levet ereszt.
Sziasztok!
Valahol a topik elején olvastam a zseléfixel való befőtt eltevésről. Hallhatnék róla bővebben? Én azt hittem az csak dzsemek és lekvárok eltevéséhez van. A napokban valamikor barackot fogok eltenni, csinálok dzsemet zseléfixel és szeretnék egészbe is eltenni belőle. Erre várok érdekes tippeket. Az eper quittineel szuper lett :).
Sziasztok!
Én is ide találtam és lenne egy fontos és sürgős kérdésem. Vettem a Hass-tól Quittin (azt hiszem igy hivják) zselirozó befőzőszert. Eper dzsemet szeretnék ma főzni és itt olvastam, hogy nem kell hozzá sok cukor, a tasakon viszont azt irja, hogy 1 kg eperhez 1 kg cukor és 1 tasak ilyen befőzőszer kell. Hogy is van ez? Ti hogy csináljátok, mennyi cukorral? Más befőzőszer nem is kell bele? Nem kell a kapakokat kifőzni felhasználás előtt? Nekem valaki ezt tanácsolt. Tényleg annyi kevés ideig kell főzni? Mennyi ideig áll igy el a dzsem? Ma délután szeretnék is nekilátni, ezért sürgős tanács kellene. Kérlek irjatok. Köszike.
Az én lekvárom sem folyik ki, noha soha nem is tettem bele semmi hőre keményedőt. A ribizlizselé viszont kifolyna - ha beletenném. (Egyáltalán: úgy lehet kicsalogatni az üvegből, hogy meleg vízbe állítom, azután mehet a gyümölcstortára, és újra összeáll). A bolti lekvár viszont kifolyik. Ezért firtatgatom, hogy érdemes-e megpróbálkozni ezekkel az izékkel, bár azt hiszem én már maradok a bevált szisztémáknál, még ha macerásabbnak tűnik is.
Sajnos én nem tudok béraszalást, pedig biztosan létezik.
Eperfagyasztás: ha blnsírozva fagyasztod le, és kevés hideg vízben engedteted fel, sokkal kevésbé jelentkezik az a bizonyos állag- és küllemváltozás - esetleg próbáld ki egy kis tételen. Van, aki a cukrozva fagyasztásra esküszik. Ha szeretitek a gyümölcsturmixokat, eperkrémlevest, ilyesmit:összetörve, lecukrozva (esetleg pár csepp citromlével) is lehet fagyasztani (ráadásul jól tárolható csinos kis tömböket csinálhatsz belőle)
A nyersen eltett szörp esetén is minimális a vitaminveszteség. Ha direkt szörpnek kezeled aprítva (de vágva, és nem zúzva) is lecukrozhatod és kendőn jól lecsurgatva elég sok levet ad.
OLvastam valahol, de nem próbáltam a nyers, szódavizes eltevést, amiben fitt marad a gyümölcs - talán az idejárók közül ismeri valaki.
én is abban gondolkodtam, hogy esetleg összebarkácsolok valamit és munkába állítom a hajszárítót. De amíg van jobb,addiig megkérdezem.
Bérbe nem lehet aszaltatni valahol ? (Gondolom ez meg macerás a szállítgatások miatt.)
Eper : nem tudom, de valamit kell kezdeni vele, én meg újító hajlamú ember vagyok. Fagyasztóból kivéve olyan érdekes állaga van, hogy inkább nem. Próbáltuk, nem jött be.
Az aszalás "tisztább szárazabb érzés", bárhol tárolható, nem foglalja el a helyet a zöldféléktől, kellemesebb így gyümölcsözni.
Hát, azt hiszem nagyobb mennyiségek aszalására tényleg nem igazán alkalmas a környezet - egy-két zacskónyit, ami elég mondjuk a diákkenyérbe télen, még csak meg tudsz csinálni, de a dömpingfeldolgozást még akkor sem nagyon, ha ideális az időjárás (száraz meleg), és az egész lakást beteregeted gyümölccsel. Ha van valami szellőztethető de fűthető helyiséged (egy kamra, vagy valami, egy egyszerű ventillátoros hősugárzóval), amit be tudsz polcozni, talán nem olyan reménytelen az ügy.
Nem gondolkoztok esetleg inkább fagyasztóládában?
Ps: Aszalt eperről még nem hallottam, azt is szoktak?
Xenike kedves: persze, hogy lehetsz a feleségem (majd az otthonival megbeszéljük!!!), csak előbb az együttélési hibalistában írd meg légyszi, hogy milyen hibákat nem szeretsz a férfiakban:-)))) Szeretek ugyanis megfelelni! No most, ha mégsem jönne össze a dolog, akkor azt javaslom, hogy Eisenstadtba ugorj ki és ott kb. 10-12 ezer fornyákért megkapod!....szerintem ez utóbbi megoldással jobban járnál, bááááár ki tudja?????? qszi