Keresés

Részletes keresés

fromme Creative Commons License 2004.04.02 0 0 370
Kedves variaga!

Kérlek fogadd részvétemet, Édesanyád halála miatt.

Egy passió virágtól teljesen természetes, ha végig kiséri egy ember személyes golgotáját, vagy annak utolsó állomásait, akkor annak halála után veletart.

Légy jó, vigyázz magatokra

fromme

Előzmény: variaga (369)
variaga Creative Commons License 2004.04.02 0 0 369
Kedves Fromme, kedves Golgotások!

Köszönöm az invitálást. Azért nem jelentkeztem mostanában, mert a golgotaállományom kipusztult. Az Édesanyámnál nyaraló és telelő "párjanincs" állományok az Ő őszi halálával - talán Ti ezt nem nevetitek ki - utánahaltak. Az óriásgolgotám soha nem látott szépségű virágfürtjét a koporsóba tettem az Édesanyám szíve fölé. Az Ő távozása óta hiába locsoltuk, megfelelően teleltettük - a csudaszép dézsások mind elszáradtak. Két napja még visszább vágtam őket, aligha élednek fel - olyan szárazak voltak.
Néhány erőtlen, Budapesten tartot kis csutkám maradt meg, azt tervezem, hogy a Kedvesem kertjébe kiteszem őket - talán megerősödnek.
Összességében a törődés hiánya miatt züllött le az állomány, és még nem vagyok elég erős, hogy újrakezdjem a mindennapos szolgálatot, ahol a virágokkal egymást "idomítva" újraéleszteném az elveszett paradicsomot:-)))

Elnézést a hosszú lelkizésért, de magam is úgy éreztem, hogy magyarázattal tartozom a be nem tartott hajtás-igéretekért.

ZsuR Creative Commons License 2004.04.02 0 0 368
Nagyon koszonom a kedves valaszodat - de a gonoszkodas nem szep!!! Micsoda dolog az, hogy nem arulod el, mire jutottal (az oknyomozasoddal)? :))

Ez a golgota virag egyre jobban felkelti az erdeklodesemet. . .

off
Ami a teat illeti. . .a Nilgiri magasan vezet nalam. . .
Elso megkozelitesbol a Rooibos nem volt valami nagy szam - de ha nem is kedvenc, egy kellemes koffeinmentes ital.
A Gunpowder meg nem izlik.
on

A 7504-es hozzaszolas. . .titokzatos vagy , titokzatos. . .

Előzmény: fromme (367)
fromme Creative Commons License 2004.04.01 0 0 367
Kedves ZsuR!

Közben egy kis névfejtést és illetőségi oknyomozást is folytattam. De nem árulom el mire jutottam.

Nekem több száz golgotavirágról készült képem van, csak nem volt időm az indexes képkezelés rejtelmeiben elmélyedni, így nem tudlak e fórum keretében ezzel meglepni. Látom viszont, te nagyon szép képeket helyeztél el más vitafórumokban.

Amíg a képbehelyezésben változás nem áll be nálam, addig is küldök egy golgotás (passiflóra) címet: http://www.passiflora.org/ - ez a "Passiflora Society International" internetes címe. Kicsit továbbmenve, nagyon sok golgotás címet találsz. Ez sem tökéletes, az én golgotavirágaimról készült fotókat például hiába keresed itt sem fogod megtalálni.

Egy másik vitafórumban a 7504-s hozzászólásoddal kapcsolatban annyit jegyzek meg: Én is.

Örömmel fedeztem fel a teák iránti vonzalmadat, nagy ritkaság hogy valaki a Nilgiri teát, nemhogy ismeri, de a kedvencei közé tartozik. Magyarországon ez a teaféleség ritka, mint a fehér holló.

Üdvözlettel

fromme

Előzmény: ZsuR (366)
ZsuR Creative Commons License 2004.04.01 0 0 366
Kedves fromme - koszonom az alapos magyarazatot. Hasonlo az en evi "rozmaring" jatekomhoz. Nem lattam meg golgotat szemtol szemben, de most mar nagyon kivancsi vagyok ra - sok topiklakonak van mar. . .es gyonyoruek.
Nalam orok kinnletre lenne itelve, mert bennt nincs helyem. . .az egyetlen napos helyet a rozmaringom foglalja el. Mar amikor eletben van.

Koszi meg egyszer:
Zsu (R) :))

Előzmény: fromme (364)
mézontófű Creative Commons License 2004.03.31 0 0 365
Szia fromme!
Az OBI magok között találtam, assszem Garafarmos kiszerelés, kék 49 pénz volt egy tasak, ha jól láttam 30 szem.
Még nem került rá a sor, ezért bizonytalankodok.

Mézontófű

Előzmény: fromme (363)
fromme Creative Commons License 2004.03.31 0 0 364
Kedves ZSuR!

Majdnem azt írtam "Zs úr", de így egy kicsit titokzatosabb.

A golgotavirág nem egynyári, csak nem bírja ki magyarországon a szabadban a telet. Van télálló golgota (ld. Rappai katalógus - e vitafórum korábbi beírásai között), de olyat még nem sikerült beszerezni.

Én a következő életciklusokat tapasztaltam:
- Nyáron megveszem a virágot, ősszel-kora télen hirtelen halál, magyarázat nincs.
- A nyáron megvásárolt virág kibírja otthon a szobában a telet, kicsit megnyúlik, de vitathatatlan életjelei vannak, tavasszal, amikor kiraknám a levegőre - nálam a lakást kevés napsütés éri -, szóval még mielőtt kiraknám, hirtelen halál, magyarázat nincs. De legalább a telet túlélte.
- A nyáron megvásárolt virág túléli a telet, következő évben gyönyörűen virágzik, rendkívül erős és életképes töve és hajtásai vannak, szinte mást sem tud csak egyfolytában nőni, vizet inni és virágozni, túléli a második telet, hirtelen halál, magyarázat nincs.
- A nyáron megvásárolt virág virágzik, amíg virágzik, decemberben még virágzással, magányosan ünnepli a szilvesztert és az újévet, de a telet nem éli túl.
- A kertbe kiültetett és egyszerre 60-80 virágot hozó golgota, kint hagyott része elfagy, a loggiára kitett gyökerek túlélik a telet - biztatóan néznek ki mindenesetre - a hét végén kiültetem és bízom benne, hogy életre kap.
- Az elhalt golgotákat nem a szemétbe dobom, hanem elásom a kertben földlabdástól, lesz ami lesz alapon.
- A tavalyi hat-hét féle golgotám közül kétfajta túlélte a telet, az egyik a gyökeres, a másikon új hajtások bújtak ki a földből, leveledzik is a lelkem, hét végén kiültetés a kertbe mielőtt meggondolja magát, egyébként ez is gyökeres, csak nem ez a jellemző ismérve.
- Tuti biztos túlélési módszer a golgoták számára: felhívom a kertészetet, ha Budapesten járnak hozzanak ilyen, olyan, amolyan fajta golgotát, és bízom benne egy darabig velem maradnak. Na nem a kertészek, hanem a golgoták. Ez a módszer egyébként erősíti a kertészek és szerény személyem kapcsolatát és kommunikációját. Aztán, gondolom a beszerzett virágok egy kicsit másmilyenek lesznek, mint amit kértem, olyan is lesz, ami nem lesz, de mindegy úgyse tudok betelni egyik virággal sem.

fromme

Előzmény: ZsuR (349)
fromme Creative Commons License 2004.03.31 0 0 363
Tisztelt mézontófű!

Érdeklődök, hol láttál golgota-virágmagot?

fromme

Előzmény: mézontófű (332)
hkati Creative Commons License 2004.03.26 0 0 362
Hú, az klassz lehet.
A szél ma este már mérséklődik, talán nem borogatja fel a fóliádat. :)

Előzmény: mézontófű (361)
mézontófű Creative Commons License 2004.03.25 0 0 361
Kati, köszönöm szépen.
Afóliát illetően: csővázakat kell összeszerelni és arra ráhúzni a zöld-fóliát, szellőzők tépőzárasak és a hosszanti oldalról vannak az "ajtók" tépőzárral záródnak. Annyiban mobil, hogy könnyű, és szétszerelhető, ha nem kel már, egy hosszúkás dobozban elfért.
Most imádkozom, hogy a viharos szél nehogy elvigye.
Mézontófű
Előzmény: hkati (359)
hkati Creative Commons License 2004.03.25 0 0 360
Megvan a cikk. Egy kicsit hosszú lesz.
"A legtöbb passiflora-faj magvetéssel jól szaporítható. Ehhez a friss magokon túl homokot és tőzeget tartalmazó földre van szükség (Én Tescó-gazdaságost használtam)A magokat január és július között vessük edénybe 5-10 mmm mélyre, és fedjük a ládát üveglappal, hogy csírázáshoz elegendő pára keletkezzék. 20-25 fok körüli hőmérsékleten, világos helyen egy hónap múlva kibújnak a kis magoncok. A további fejlődéshez immár tápanyagban gazdagabb, humuszos, de trágyamentes talajba kell átültetni. Egy két faj kivételével ezek melegigényes növények, ezért min. 5 fokos helységben kell telelteni őket. Nyáron jobban érzik magukat a szabadban, ahol a terméskötődést a rovarok is elvégzik.Nagyobb méretűcserépben vagy dézsában jól nevelhetők.
A tiéd szerintem pASSIFLORA COCCINEA.
A cikk egy Nők Lapja-ból van.
hkati Creative Commons License 2004.03.25 0 0 359
Igen az erkélyen teleltettem át. Tavaly beüvegeztettük az erkélyt! - Jaj, úgy örülök neki!- És ott vészelte át, és nem vágtam vissza. Egy pár alsó levele lehullt, de már nagyon be van indulva.
A fóliád olyan, hogy mozgatható? Arra gondolok, hogy könyvekbe szoktam látni olyat, hogy vékony drót? valamire vannak kifeszítve, és épp az aktuális növény fölé lehet tenni.
Nekem van egy fóliasátor a kertbe, és most az aprómagvasokra -répa, zöldség stb fáytolfóliát boritottam. Meg a hortenziát burkoltam be vele, mert levettem a kukorica takrót róla, és nagyon kihajtott alatta. Viszont félek, hogy komolyabb hidegek bejöhetnek.

De a golgit ugye a szobában akarod csíráztatni? Van róla valahol valamilyen újságcikkem, kikeresem, és jelentkezem.

Előzmény: mézontófű (358)
mézontófű Creative Commons License 2004.03.25 0 0 358
Kati,
a tavalyi példányt átteletetted? RÉmlik, hogy volt erről szó a topikban, de akkor még nem szántam rá magam erre a gyönyörűségre, ezért nem figyeltem eléggé. Faguriga pirosa miatt gőzöltem be teljesen.
A fólia kicsi "tesco-gazdaságos", 1,4*1,8*0,8 m.
Annyira elég, hogy a lakásban csíráztatott növénykéimet ki tudtam paterolni pár hét után, volt edzési lehetőség is, remélem ezt a lehűlést túlélik.
Baumax, a páromtól.
Mézontófű
Előzmény: hkati (357)
hkati Creative Commons License 2004.03.25 0 0 357
Szia Mézontófű!
A földtípust leginkább Jmoon tudja megmondani, de talán valahol lejjebb már olvastam róla. Nekem van egy nagy kékem, ami tavaly nagyon szépen virágzott, de mikor láttam a zacskót, telhetetlenségemben megint kellett vennem :)A tapasztalatomat azért írtam, mert nagyon érdekes, hogy ekkora eltérés van a csírázási időben. Holott egy cserépben vannak. A Rappaiékat én is szoktam nézni, és most ez nagyon izgatja a fantáziámat:
{ ÚJ }
Dél-afrikai "óriás maracuja":
8x6 cm-es lilás bordó ovális gyümölcse finom édes, aromás, igazi élmény az ízlelgetése.
http://www.husevonoveny.hu/venuszpark/egzotikus/tropusi_gyumolcsok2.html

Mekkora a fóliád?
Kati

Előzmény: mézontófű (356)
mézontófű Creative Commons License 2004.03.25 0 0 356
Kedves hkati!
Köszönöm szépen az infót, annál is inkább, mert vettem én is kéket, de még nem volt érkezésem földbedugni, várja a sorát.
Van egy kicsi fóliasátram (ha a viharos szél el nem viszi), abba gondoltam beállítani a cserepet, mert azt hiszem ott minden meg lesz.
A piros Fagurigáé, de láttam a Rappai ismertetőben, hogy nekik van több színben is. Májkus utolsó hétvégéje lesz nyílt nap, Zombán (Szekszárdtól 15 km). Erősen gondolkodom, hogy arra tévelygünk.
Milyen földet szeret?
Mézontófű
Előzmény: hkati (355)
hkati Creative Commons License 2004.03.25 0 0 355
Mézontó!

Én nemrég vettem kék golgota magot, és már 2 db sikeresen kibújt.Az egyik kb 6 cm magas szárat növesztett, és 4-5 levéléje van, a másik még csak épp hogy kidugta a fejecskéjét. Már kb 1 hónapja, hogy elültettem őket, megspricniztem a földet, és egy nejlonzacskóba tettem cserepestől. Amelyik a nagyobb, az aránylag gyorsan ki is kelt, már gondoltam, hogy a többi mag nam csírázik ki, de lám, megjött a második is. Ez biztos lustább volt. Úgyhogy ha a ta pirosad is lustálkodik, még ne add fel. Bár azt mondják, hogy a lányok fürgébbek... Az én kékeim akkor fiúk lehetnek.

Előzmény: mézontófű (346)
ZsuR Creative Commons License 2004.03.22 0 0 353
Most tettem egy uvegbe avocado magot. . .lassuk mi lesz belole. . .
Előzmény: FAGURIGA. (352)
ZsuR Creative Commons License 2004.03.22 0 0 351
Ertem. Szoval eegynayri vagy sem.
Előzmény: FAGURIGA. (350)
ZsuR Creative Commons License 2004.03.21 0 0 349
Iden is ultetsz? Ezek szerint ez egynyari. . .igaz? Milyen talajt/fenyt igenyel?
Előzmény: FAGURIGA. (348)
mézontófű Creative Commons License 2004.03.20 0 0 346
Guriga!
Biztos vagy benne, hogy nem keverik esetleg össze valami mással?
Én nem.
Sajnos, ilyen lett a világ!
:-(((
Mézontófű
Előzmény: FAGURIGA. (345)
mézontófű Creative Commons License 2004.03.20 0 0 344
Szia Faguriga!

Azért nem válaszoltam, mert kelleni kellene, de tudom, hogy nem engedik be a postán!:-((((
Mézontófű

Előzmény: FAGURIGA. (343)
gucsa Creative Commons License 2004.03.20 0 0 342
Sziasztok!

Elolvadtam a piros golgota képektől. Segitsetek hol tudok magot beszerezni, mert nekem ilyen kell.

ZsuR Creative Commons License 2004.03.14 0 0 341
Kosszi, de en nem bizom a sajat turelmemben. A kertben eleg szerencses vagyok, de ha ilyen hosszu ideig kell varni, akkor mar nem mondhatom el ugyanazt.
Majd gyonyorkodok a ti viragaitokban!
Előzmény: FAGURIGA. (330)
Ferenc(hurrikán) Creative Commons License 2004.03.14 0 0 339
Sziasztok! Képet hogyan lehet beilleszteni ide?
mézontófű Creative Commons License 2004.03.14 0 0 338
Faguriga,

itt van Kaposvár környékén egy trópusi kertész, akinek a katalógusában úgy emlékszem láttam a növényt. Nekik május végén van a nyílt napjuk, amikor a kertet meg lehet nézni, ha minden jól megy rábeszélem a páromat, hogy autózunk el oda és akkor meglepem magam.
Azt hiszem valakinek van itt a fórumosok között sárgája is, de nem vagyok biztos benne.
Azért a magvetést kpróbálom a kékből, 49 forintért.
Azt írtad, hogy hosszú a csírázási ideje, lakásban csíráztattad vagy esetleg fólia/üvegház?
Mézontófű

Előzmény: FAGURIGA. (337)
mézontófű Creative Commons License 2004.03.14 0 0 336
ZsuR,
írisz és nőszirom az én ismereteim szerint egy és ugyanaz.
Ami a korai nőszirmokat(íriszeket) illeti, ezek kicsiny, törpe, gumós növények, míg a nőszirom általában rizómás, gondolom Te is ilyenre emlékszel és Neked is ez van.
A törpe íriszek a krókuszokkal egyidőben vagy még korábban nyílnak, nálam ezért verhetetlenek.
A szibériai és a szakállas bizton rizómás.
És van egy elég különleges példányuk is az íriszeknek, a Neomarica gracillis( Walking Iris, Twelve Apostol's iris) ami trópusi növény, ha idén virágozni fog, akkor felteszem a képet róla, nagyon különleges.
Szóval én sem vagyok teljesen jó az íriszekből, eddig csak a régi árokparti volt emlékeimben, de azóta sok víz lefolyt a Dunán...
Mézontófű
Előzmény: ZsuR (329)
Áfony Creative Commons License 2004.03.14 0 0 335
Szerény véleményem szerint a nőszirom ugyanazt a virágot jelenti mint az írisz. Vagy talán az írisz a nemesebbik fajta. De ezt a kérdést tedd fel az íriszek topikban mert az is van ám:)))
Előzmény: ZsuR (329)
mézontófű Creative Commons License 2004.03.14 0 0 334
Jóóóóóó!
:DDDD
Mézontófű
Előzmény: FAGURIGA. (333)
mézontófű Creative Commons License 2004.03.14 0 0 332
Faguriga!
Pedig az forint, az biza'!
Nem piros gologta, azt nem láttam, hanem a kék.
Nem is akartam elhinni, többször visszamentem megnézni az árakat.
Egyébként jól ráfáztam, mert a ritkaságokat korábban vettem meg, baromi drágáért, most pedig itt van olcsóért.
Méreg.
Mézontófű
Előzmény: FAGURIGA. (331)
ZsuR Creative Commons License 2004.03.14 0 0 329
Szia mezontofu, szia FAGURIGA! Ide is betevedtem. . .

Mi a kulonbseg a noszirom es az irisz kozott? KEzdo vagyok iriszbol, szeretem oket, de eddig nem sok figyelmet forditottam rajuk, Van sziberiaim, szakallasom es hollandom. Most osszel majd japanokat ultetek - meg kozben ha van a kerteszetekben cserepes, veszek egy parat.

A golgotavirag nagyon szep - nekem meg soha nem volt, nem is nagyon ismerem azt sem.

Meselnetek rola nekem, mit kell tudni rola?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!