Keresés

Részletes keresés

vm.aniko Creative Commons License 2007.11.21 0 0 427

itt nálunk  kiviszik az erdőszélre a gazdák ,mert senkinek sem kell,de téged ez sajnos nem vigasztal:((

 

Előzmény: taormina1 (426)
taormina1 Creative Commons License 2007.11.21 0 0 426

Köszönöm szépen, de Musashitól nem kérek semmit, mert a minap békának nevezett és helyesen írni se tud:-)))

Komposztot magam is készítek, de most az öszi ásáshoz kellene marhatrágya, mert elfogyott.

Előzmény: vm.aniko (425)
vm.aniko Creative Commons License 2007.11.21 0 0 425

olvastalak a kert növényekben,ne haragudj de azért nem irtam,mert én  pécs mellett lakom.abban a topikban m.mushasitól kérdezd meg esetleg,ő egy kertfentartó cégnél dolgozik,bár nem tudom vissza szokott e olvasni.

nemrég irta,hogy tud komposztot olcsón.

Előzmény: taormina1 (424)
taormina1 Creative Commons License 2007.11.21 0 0 424

Sziasztok, már majdnem csináltam egy trágyás topicot, amikor rábukkantam erre, és meglepetésemre arra is, hogy már jártam itt ugyanevvel a problémával, de sajnos akkor is eredménytelenül. Nem szoktatok trágyázni? És összel ásni is csak nekem kell?

Most azért jöttem, mert elfogyott a marhatrágyám, es nem tudom hol lehetne epeszü áron másikat szerezni. (Budapest környéke). A gazdaboltban, ahol tegnap jártam 1600 (!) Ft-ért akartak adni egy zsákkal. én azonban sajnos más ligában játszom:-(

TAF69 Creative Commons License 2007.07.17 0 0 423

Érik az "alföldi"áfonya :-)

 

 

 

 

Csak remélni tudom, hogy ezt a pokli hőséget kibírja. A kép kb egy hónapja készült.

 

Üdv: TAF69

 

Előzmény: Frint (418)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.13 0 0 422

Ha hiszitek, ha nem, nem találtam trágyás topicot (legalábbis nem itt a kertészetben;-)

Leírom, hogy én hogyan szoktam trágyázni, nem igazán válik be, talán van ennél jobb ötletetek.

Minthogy alapjában véve nagyon rossz kötött talajom van, minden évben teljes egészében föl kell ásni. Ez összel történik, hogy télen a jég meg a hó szépen megdolgozza. Alapjában véve ekkor szoktam trágyázni is, mégpedig leginkább gombatrágyával. Tudom, hogy a tápértéke nem valami nagy durranás, viszont nagy mennyiségben áll rendelkezésre, így a talaj szerkezetét jelentösen javítja. Tavaly olcsón hozzájutottam egy nagyobb tételnyi marhatrágyához, de ha az adagolási útmutató szerint jár el az ember, akkor az olyan, mintha csak kicsit megsóznánk a földet. Lehet, hogy így több tápanyag kerül be, de a talajszerkezeten semmit sem javít.

Minthogy a termés eredményeim ettöl nem alakultak túl rózsásan, tavalyelött óta tavasszal mindent megmütrágyázok kombinált szerrel, a gyomok legnagyobb örömére, de ezt is csak egyszer, amikor földbe kerül az új vetés/palánták.

Komposztot is készítek, igaz csak nagyon kevés keletkezik, mert nincs helyem több komposztnak, csak eggyel dolgozom: tavasz közepén átforgatom, és az alatta keletkezett minimális mennyiségü földet kiásom. Ezt a palánták szokták kapni: a veteményeknek addigra már rég késö.

Nyilván vannak ennél eredményesebb, hatékonyabb módszerek is, pl. fejtrágyázás, vagy gyakoribb talajerö-visszapótlás, de ezeket nem igazán ismerem.

 

amatoregy Creative Commons License 2007.03.13 0 0 421

Ok.

 

Várok. Nézegettem a fűkeverékeit. Itt az angol perje nem képvisel akkora sújt mint más gyártók termékeinél. Pedit állítólag ettől lesz strapabíró.

 

Akkor hogy is van ez?

 

Amatoregy

Előzmény: Frint (420)
Frint Creative Commons License 2007.03.12 0 0 420
Szia :)
ZKI= Zöldségtermesztési Kutató Intézet, másként fogalmazva, a hazai vetőmag nagyhatalom ( és ez itt nem a reklám helye). http://www.zki.hu/
Füvet ősszel telepítünk, mivel a tavaszi vetés versenyt kel a gazzal, és ezt a versenyt évszázadok óta a gaz nyeri meg. Ki van próbálva. :)
A tavaszi gyeptelepítés mindig gyomos, a gyom elveszi az életteret, a fényt a fűtől, erre az ritkás lesz, ott ismét a gyomok telepszenek meg, ...folytassam tovább? Ezt a folyamatot kemény vegyszerekkel fel lehet borítani, de nem érdemes. Nagyon nem.
A talaj előkészítés meg kettős célú: gyommentesítés, és kellő talajtömörség elérése.
Az öntözés sokféle lehet, a beépített ( föld alatt húzódó) rendszertől egészen a hétköznapi kézi v. félautomata locsolókig.
A gyep, a szép gyep nagy művészet, komoly szakma, amelynek rengeteg ága-boga van.
Ha rám hallgatsz, várj szeptemberig. Frint
Előzmény: amator1 (419)
amator1 Creative Commons License 2007.03.12 0 0 419

ZKI?

 

Az micsoda?

 

Akkor ne is próbálkozzam sok locsolás és rotálás, majd tömörítés után májusban? (lesz öntöző rendszer.)

 

Amator1

Előzmény: Frint (417)
Frint Creative Commons License 2007.03.10 0 0 418
Alakul :) Sok sikert hozzá! Frint
Előzmény: TAF69 (415)
Frint Creative Commons License 2007.03.10 0 0 417
Szia, szerintem a felsoroltakkal meg is állhatsz, gyephez bőven elég lesz. De most mindennek ülepedni kell, meg sokszor végigmenni hengerrel, nehogy hepehupás legyen... addig gyomirtás is kell! Vetéshez a szeptember az ideális időpont.
Figyelj oda a fűmag típusára, a ZKI-nál bőséges a választék.
Üdv:Frint
Előzmény: amatoregy (416)
amatoregy Creative Commons License 2007.03.09 0 0 416

Sziasztok!

 

Ebben a témában még új vagyok.

 

Szóval van 300 m2 kert, amit füvesíteni kellene. Tavaly ősszel szántás, mert annyira kötött (agyagos volt a talaj), hogy eső után állt rajta a víz nyáron meg beton kemény volt. (ugye ez agyagos talaj?)

 

Szántás után 80 q fekáltrágya, majd rotálás idén tavasszal.

 

Most hozattam 100 q marhatrágyát (2 éves) és humuszos homokot.

 

És ez okozza a gondot. Úgy néz ki ment egy egyszerű homok bár jóval barnább de messze van a fekete földtől.

 

Ha a 300 m-re a 80 q fekáltrágya után (ami úgy nézett ki mint a virágföld) belerakom a 100 q trágyát és a 50 m3 humuszos homokot (vagy mit tudom mi ez) akkor azzal jobban járok mintha fekete földet hozatnék rá?

 

Amatoregy

TAF69 Creative Commons License 2007.03.07 0 0 415

Vettem vasgálicot és még egy kis + tőzeget is szóratam az áfonya tövére. Most így néz ki:

 

TAF69 Creative Commons License 2007.02.20 0 0 414

Szia,

 

Köszönöm a gyors választ! Elkezdem a fenyőtű komposztálást (6 fenyő termeli a kertben 30 éve), csalán nincs a kertben, a bekevert tőzeg balti, a vasgálicot ki fogom próbálni, ha neked bejött hátha jó lesz nálam is. Ősszel tudtam érett kecsketrágyát szerezni (figyelemre méltó állagú teljesen földszerű, szinte illatos) amiket az akkori telepítésű rózsák és szőlőoltványok alá tettem kertifölddel és komposzttal keverve. Később beszámolok az eredményekről az áfonyával. TAF69

Előzmény: Frint (413)
Frint Creative Commons License 2007.02.19 0 0 413
Szia, tartós savanyú környezethez a legjobb megoldás a talajcsere az adott növény környezetében. Egy barátom andalúziai jegenyefenyő életben tartásához ( ebből a fából készült Kolumbusz mindhárom hajója) több mint másfél köbméteres (!) gödröt ásott, majd oda mesterséges talajkeveréket temetett vissza. Valami hasonló, de kisebb volumenű projektet vittél véghez te is. Savanyít a balti tőzeg, a Pötrétei tőzeg, az Osli tőzeg, a fenyő tűlevél komposzt ( remek, de 3 év alatt érik meg ), a csalán komposzt ( egyenesen kincs!) hogy a bio módszereket favorizáljam. Persze az ammónium-nitrát is savanyít, hogy a mésztelenítő ( pontosabban vizoldhatóvá tévő ) savas kezelésekről ne is beszéljek. Nálam is gond ez, én vasgálicot szórok szét minden évben kétszer, és érett istálótrágyát is használok ( pótkocsis IFA a mértékegysége) :)
Remélem bírni fogja a klímát az áfonyád. Frint
Előzmény: TAF69 (412)
TAF69 Creative Commons License 2007.02.19 0 0 412

Sziasztok! Új vagyok ezen a topicon. Frint már ismerhet a paradicsomos topicról és megörültem, hogy itt is írogat, mert ott már sok hasznos tanácsot kaptam tőle (pl.:az idei támrendszert az ő javaslatai alapján készítettem el) és most is kérdésem van:

 

Iszka korábbi leírásához hasonló talajba (tőzeg+fenyőtű+fenyőforgács+nagyon kevés 15-15-15 NPK műtrágya+az eredeti kb semleges alföldi talaj) ültettem hétvégén áfonyát egy kb 30-35 éves fenyő közelébe. Nagyjából 1/2 m3 földet kevertem be.

 

Van javaslatotok, hogy hosszú távon mivel tudom biztosítani a savas közeget?

 

Amit eddig hallottam különböző forrásokból: ventillált kénpor, megfelelő PH-ra hígított salétromsav, hígított kénessav, ill. kénsav, alumíniumszulfát, szuperfoszfát. Kicsit tartok az erős vegyszerektől, minél környezetbarátabb megoldás érdekelne és persze a gyümölcsöt is szeretném megenni, ha terem.

 

Válaszokat előre is köszönöm:

TAF69

Frint Creative Commons License 2007.02.17 0 0 411
Sziasztok! Mit tapasztaltok ebben a rendkívüli télben? Volt, ahol átfagyott egyeltalán a talaj? nálam ma délután mozogtak a földigiliszták, békák (!) ugráltak...
Jól jött az eső is, még mindig hiányzik a talajból, legalábbis itt Békésben jócskán nedvesség.
Kedves taormina, a fenyőkérget nyugodtan bele lehet ásni, akárcsak a mulcsnak használt fűnyesedéket, fűrészport, faköszörületet, stb. Nedves körülmények között 5 hónap alatt sokat, nagyon sokat korhad. Kárt mindenesetre nem okoz, nem zavar.

Szezonnyitónak ma vettem 50 liter palántaföldet, ehhez keverek még homokot, kerti talajt, és balti tőzeget. Kevés műtrágya kerül hozzá, és indulhat majd a tápkocka készítés :) Frint
Iszka Creative Commons License 2007.01.29 0 0 410
Ja! Meg a lényeg, ami majdnem kimaradt:

Jól be kell öntözni és nedvesebben tartani. Bár a rodiknak úgy is kell a plusz nedvesség.
Iszka Creative Commons License 2007.01.29 0 0 409
rferi!

Ha még mindig savanyú kémhatású föld kell, akkor a meszes talajodba keverj tőzeget, lehulott fenyőlevelet, fenyőkérget, adhatsz hozzá még szárított mohaféléket. Ez a laza közeg úgyis jó a rodiknak!

A túl erős savak helyett esetleg a földed egy részét ecettel rövidtávon átalakíthatod.

rferi Creative Commons License 2006.04.24 0 0 408

Na, megkérdeztem a vegyszerboltot: minimum egy liter salétromsavat lehet venni, 65%-os sűrűségűt, majd hatezer forintért.

Tehát ha nagyon akarom, ki tudom próbálni a dolgot a földdel.

Már csak egy kis anyagi hiányzik a dologhoz.

Mi lesz ebből????   :)))))

Előzmény: rferi (407)
rferi Creative Commons License 2006.04.21 0 0 407

Hát a novobalt tőzeg megvan, két bálát vettem tavaly, de szivesen áldozok rá még egy bálányit, nagyon kötött talajunk van,de nem agyagos.

(Valamikor a XIX században tófenék, a XX sz. elején mocsár volt a helyén.

A környéken egyedül mi nem töltöttünk a felszínen, tehát nálunk még az a föld maradt meg.)

És a salétromsavat majd megnézem.

Természetesen, ha hígabbat tudok csak szerezni, akkor a mennyiség növelésével szintén el tudom érni a locsolóvíz kívánt töménységét.

Nekem 0,13% végső töménység jött ki, jójaz?

(molban mérve elég a sav _mennyisége_ ennyi földben levő kalcium és magnézium átalakításához? gondolok itt arra, hogy a töménység csak egy faktor, a mennyiség is fontos.)

-

Még mindig akarok rhodot, mert a kertben amúgy is áll vagy három köbméternyi klf. földösszetevő, amit meg kell kevernem.

Bálás tőzeg, tömör föld, marhatrágya és komposzt. Persze ezek nem a rhodo alá, hanem amúgy.Egy kis talajjavítás.

Betonkeverővel nyomatom, nem olyan vészes dolog.

Előzmény: Frint (405)
Frint Creative Commons License 2006.04.20 0 0 406
Ahogy látod, hasonlóan gondolkodunk, persze könnyű nekem: Zalából származom :)
Előzmény: kiwancsi (403)
Frint Creative Commons License 2006.04.20 0 0 405
zia rferi, feladod ám Te a leckét...
Szóval 2 köbméter pH 4 - 4,5 -es talaj a cél. Kiindulópont: ugyanennyi meszes. Hát akkor kell az akcióhoz salétromsav. Körülbelül 2 deciliter 65%-os. //Valahol biztos be lehet szerezni. //A 65% az rettentő tömény. A talajt fekete fóliára kell lapátolni ( aztán pihenni) :)
A savat 100 liter vízbe önteni, és ezzel át/meg locsolni locsolókannával a talajt. Ez elméletileg a kalcium és magnéziumsókat vízoldható nitrát formára alakítja át. Aztán kell még egy nagyon nagy bála Novobalt tőzeg, azt elkeverni a két köbméter kezelt talajjal. ( még mindig akarsz rhododendron-t ? )
Aztán várni kellene egy jóféle felhőszakadást, és pH-t mérni.
Ha túl savanyú, engem kell szidni.
Amúgy Vas-Zala megyei erdőben járva a kész anyag ott van, csak el kell hozni.
Sok sikert:Frint
Előzmény: rferi (402)
Frint Creative Commons License 2006.04.20 0 0 405
Szia rferi, feladod ám Te a leckét...
Szóval 2 köbméter pH 4 - 4,5 -es talaj a cél. Kiindulópont: ugyanennyi meszes. Hát akkor kell az akcióhoz salétromsav. Körülbelül 2 deciliter 65%-os. //Valahol biztos be lehet szerezni. //A 65% az rettentő tömény. A talajt fekete fóliára kell lapátolni ( aztán pihenni) :)
A savat 100 liter vízbe önteni, és ezzel át/meg locsolni locsolókannával a talajt. Ez elméletileg a kalcium és magnéziumsókat vízoldható nitrát formára alakítja át. Aztán kell még egy nagyon nagy bála Novobalt tőzeg, azt elkeverni a két köbméter kezelt talajjal. ( még mindig akarsz rhododendron-t ? )
Aztán várni kellene egy jóféle felhőszakadást, és pH-t mérni.
Ha túl savanyú, engem kell szidni.
Amúgy Vas-Zala megyei erdőben járva a kész anyag ott van, csak el kell hozni.
Sok sikert:Frint
Előzmény: rferi (402)
kiwancsi Creative Commons License 2006.04.20 0 0 404

 

Tetszik az ötlet. :-)

És köszönöm a béketűrésedet. Meg a tanácsokat is.:-)

Előzmény: Frint (401)
kiwancsi Creative Commons License 2006.04.20 0 0 403

 

Zalából! :-)))

 

Bocs! Csak rosszalkodom. Bár igaz.

Előzmény: rferi (402)
rferi Creative Commons License 2006.04.20 0 0 402

Feléledt a tetszhalot! :)))

És nekem is ötlet kéne!

Meg föld! :)

Merthogy sikerült beszereznem 1200 darab tömör, jó állapotú téglát, aminek egy részéből a kert egy árnyékos sarkában, az ott levő hasonló anyagú kerítés mellett ki akarok alakítani két emelt ágyást, rhododendronoknak, azáleáknak.

Egy remek kis örökzöld zugot a ház és a kerítés között, kis paddal, satöbbi.

CSakhogy kéne vagy másfél-két köbméter savanyú föld.

A mi földünk elég meszes, az talán még kiindulási alapnak is roszz, bár ki tudja, ki lehet azt savazni? (bár ez biztos hülyeség, kihal belőle minden mikroorganizmus)

honnan lehet ekkora mennyiségű savanyú földet szerezni?

Frint Creative Commons License 2006.04.20 0 0 401
Szia kiwancsi, nem voltál provokatív, engem meg amúgy sem lehet, rettentő béketűrő ember vagyok :)
A maradék kérdéseket meg, ahogy látom biztosan el tudjuk egy pohárka mellett simítani...kezdetnek az a" Karcsi bácsi féle Balatonfelvidéki" tökéletes lesz.
Baráti üdvözlettel: Frint
Előzmény: kiwancsi (399)
kiwancsi Creative Commons License 2006.04.19 0 0 400

 

Érdekes az a cikk, köszönöm. Már jó rég nem jártam a kertpont környékén, pedig valaha még magam is írtam bele.

Előzmény: Frint (398)
kiwancsi Creative Commons License 2006.04.19 0 0 399

 

Na én most jól megkaptam. :-)

Köszönöm. :-)

 

Kezdjük a borral: legyen száraz, akár vörös akár fehér(mindegyik a megfelelő helyen) és testes, illatos, ragyogó színű. Mondjuk esetleg Mecsek-Villány környéki "..." féle.

Vagy "Karcsi bácsi féle Balatonfelvidéki.

Bocsánat az Off-ért.

 

Azért kérdeztem ennyit, mert sok mindent összeolvastam. Pl. a tőzegről. És sok helyen talákozom azzal hogy savanyítja a földet. Pedig tudomásom szerint lazításra van. Még több információt szerettem volna róla. :-)))

 

Valóban provokatívak voltak a kérdéseim, de nem bosszantás céljából. :-))

Előzmény: Frint (398)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!