Keresés

Részletes keresés

jmoon Creative Commons License 2002.10.26 0 0 179
A quadrangularisnak elvileg "rendkívül erőteljes" illata van, nekem még nem sikerült virágzásra bírnom. A coeruleanak biztos nincs illata, és általában a többi fajtának sem.
Előzmény: Tozatu (178)
Tozatu Creative Commons License 2002.10.25 0 0 178
A golgotavirágnak milyen illata van?
jmoon Creative Commons License 2002.10.24 0 0 177
A quadrangularis most már az ablakba tettük, a másik helyére, mert azt meg jól megnyírbáltuk, és kitettük a folyosóra, de csak az ajtó mellé, tehát a fény, az kb az 5-6 méterre levő lépcsőházi ablakokbol jön csak... ennek ellenére ez elkezdett hajtani... ami az ablakba van, az meg továbbra sem...:-(
mi legyen?
a caeroulat inkább tegyem fényközelbe? ugy teleljen? és az óriással mit tegyek hogy nőjön?
jmoon
Előzmény: fromme (176)
fromme Creative Commons License 2002.10.18 0 0 176
Kedves jmoon!

Én is vettem augusztus végén egy passiflóra quadrangularist, valami hihetetlen életerővel növekedett eddig, de virágozni csak nem akart a lelkem.
Egyelőre még várok, aztán bízom hogy ez a golgotám is kihúzza a telet.

Üdvözlettel

fromme

Előzmény: jmoon (175)
jmoon Creative Commons License 2002.10.18 0 0 175
Egy hónapja vettem egy quadrangularist, óriásgolgotát, mert azt mondták, hogy ez télen is aktív, nem kell pihentetni, talán még virágozni is fog...
Van valakinek ilyen fajta golgotája? Nekem dobálja a leveleit és nem igazán fejlődik...:-(
Tozatu Creative Commons License 2002.10.17 0 0 174
A golgotavirágnak van illata?
ensingmosing Creative Commons License 2002.10.14 0 0 173
Szia Variaga vagy valaki aki tud nekem segíteni!

A golgotáimnak azóta száradnak a levelei mióta beraktam a duplaablak közé teleltetni őket. Ez volt kb. két hete. Pedig tudtommal oda bent melegebb van valamicskét, mint odakint ahol ediig voltak. Normális ez? Nevezetesen a citrináról és a caeruleáról van szó. Variaga: idén egyik sem virágzott, de már látom a cirtinán a bimbókat, bár abból idén már nem lesz semmi, de már az is haladás, hogy nem száradtak ki, mint a múlt évben, hanem szépen nőttek a nyár alatt. Bocs a szar fogalmazásért, ha az, de már álmos vagyok.
A válaszokat előre is köszi!
Na pá!
Ensimgoisng

artax Creative Commons License 2002.10.03 0 0 172
Sziasztok

Ujkent csatlakoznek...

Igaz nekem csak egy Golgota-m van de szeretnem en is tudni a teli teleltetes trukkjeit.
Hogy melyik Golgotam van arrol fogalmam sincs.
Eleg erdekesen jutottam hozza:
A kedvesemmel maszkaltunk egy nagy barkacskaruhazban ahol van kerteszet is.
O egyszercsak fogta magat es lecsipett egy darabot az akkor meg szamomra ismeretlen novenybol, ami egyebkent eleg kreten allapotban volt:))
Aztan en el is felejtettem a dolgot. Egyszercsak hozott nekem egy kb 1 meter hosszu tobb szarbol allo novenyt.
Akkor derult ki hogy ez az a kis lecsipett noveny.
Azota /2 honapja/ nalam van a "csipetke":) kb 4-5 db 3-4meter hosszu szarral rendelkezik.
Honapok ota folyamatosan viragzik. Napi 2-4 virag.
Plusz folyamatosan 20-30 bimbo.
Van nehany termese is.
Kinnt van a kertben egy csereben. A keritesre van felfuttatva.
Most amikor beviszem telire milyen tamrendszert csinaljak neki? Es egyaltalan mit csinaljak vele?
Egyebkent imadja a helyet latszolag...

udv

artax

fromme Creative Commons License 2002.09.24 0 0 171
"2. A VIRÁG SZIMBOLIKÁJA
A golgotavirág (Passiflora) neve a korai XVII. századból ered. Jacomo Bosio szerzetes-tanítvány és művész állította párhuzamba Krisztus szenvedéstörténetét és a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, és gyorsan elhervadó virágot.

4. kép. A három bibeszál: a háromszög
5. kép. A sugárkoszorú mint töviskoszorú
6. kép. A lándzsa és az ostor
7. kép. A sugárkoszorú mint győzelmi korona

Virágzási ideje 24-48 óra. Későbbi szerzők, így a jezsuita J. B. Ferrari szerint a virág egyes részei is szimbolizálják Krisztus keresztútját. A három bibeszál jelenti a három szöget, amellyel Jézust a kereszthez szegezték; a bibe az ecettel átitatott szivacsot; a nyeles magház a kelyhet, amelyet ki kellett innia; az öt portok az öt sebhelyet. A 72 szálból álló sugárkoszorú beszél a töviskoszorú hagyomány szerinti 72 töviséről; a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegyét, a kacs a korbácsot, a fehér szín pedig (a Passiflora incarnatánál a sugárkoszorút képező szálakat tekintve) a Megváltó ártatlanságát jelképezi. Más értelmezés szerint a sugárkoszorú a dicsfényt, egyéb fajok ötszörösen összetett levele az ellenség kezét, a tíz sziromlevél a tíz apostolt ( Pétert és Júdást nem számítva), és a középső oszlop Jézus keresztjét szimbolizálja. Ezt a jelentéshordozást fejezi ki a név is: "passio", azaz szenvedés, "incarnata", azaz megtestesülés."

Idézet egy gyógyszerész disszertációjából.

fromme

(300)

IGric Creative Commons License 2002.09.17 0 0 170
Hát ezen a nyáron nem jól indult a golgotákban való gyönyörködési kedv.
A tavalyi golgoták nem húzták ki a kiültetésig. Beszerezni elég nehéz volt, mindenki arra hivatkozott nagy volt a fagy télen, jöjjek később.
A nyáron vett két golgotám egy darabig virágzott, de aztán egyik pillanatról a másikra végük lett.

Most van négy darab, mindegyik más fajta.

Sajnos a piros golgota nemhogy virágozni, bimbózni sem akar, a rojtos golgota és a kék golgota mintha most hoznának egy-két bimbót. A P. cerulea most nyugiban van.

Szerintetek lehet-e még a piros golgota ezévi virágzásában bízni, és mi a sikeres téli stratégia. Egyik ismerősöm azt mondja, hogy ő a rideg tartás és a könyörtelen visszametszés híve.

IGric

fromme Creative Commons License 2002.09.13 0 0 169
Tisztelt Golgotások!

Hát kifogytam az egyes változatokból, én ennyit találtam.
Remélem nem változtattam meg a vitafórum bensőséges hangnemét, amit nagyon sajnálnék.
Úgy tudom a golgotaféléknek mintegy 400 változata létezik, kérem aki újabb változatokat fel tud sorolni és ezt közkinccsé kívánja tenni tegye meg, vagy aki esetleg ismer a golgotákról szóló könyvet, vagy internetes elérési lehetőséget kérem adja meg.

Most adódik egy közös probléma, mit kell csinálni télen a golgotákkal - nekem eddig legkésőbb kora tavaszig sikerült életben tartanom őket. Aztán egyik percről a másikra hirtelen végük lett.

fromme

fromme Creative Commons License 2002.09.13 0 0 168
Fagyálló golgotavirág:

A trópusok egyik legjellegzetesebb egzotikus szépségű növényének fagyálló változata. Kertünk büszkesége lehet ez az illatos, halványlila színű rojtosvirágú futónövény. Védett helyre, házfal tövébe ültessük ki, méghozzá egy előnevelt, komolyabb példányt, hogy a fagyokig megerősödjön. Nyáron hatalmas területet fut be, százszámra hozza virágait. Ősszel lefagy a lombja, de tavasszal tőről újra hajt.

fromme Creative Commons License 2002.09.13 0 0 167
Skarlátpiros, szőlőlevelű golgota (Passiflora vitifolia):

Ez a káprázatos, dúsan virágzó fajta a legszebb a skarlátpiros golgoták közül. A fiatal növényke kissé nehezen indul virágzásnak - megfelelő fejlettség kell hozzá - viszont utána nem tudja abbahagyni Egész évben, télen-nyáron, folyamatosan ontja tenyérnyi, skarlátpiros, keskeny hosszú szirmokból álló impozáns virágait, melyek a legszebb golgoták közé emelik. Sötétzöld, halványzöld csíkokkal tarkázott, kis görögdinnyeszerű, bársonyos tapintatú termései ehetőek, bár kissé savanykásak. Levele a szőlőlevélhez hasonlít, innen a latin elnevezése is, míg a virágja a Passiflora coccineával téveszthető össze.

fromme Creative Commons License 2002.09.06 0 0 166
"Rózsaszín csillaggolgota (Passiflora adularia, Passiflora sanguinolenta x citrina):

Rózsaszín, keskeny, hosszúkás szirmai csillagszerű megjelenést adnak virágainak - a hófehér csilaggolgota rózsaszín változata. Rojtkoszorúja vaskos, rövid, íves pálcikákból áll. Kétszarvú sötétzöld levelei halványzöld foltokkal tarkítottak. Igen ellenálló, hidegtűrő, erőteljesen futó, rengeteget virágzó fajta. Hatélű, orsó alakú, sötétrózsaszín, dekoratív terméseit önmagától, külön beporzás nélkül hozza."

fromme

Előzmény: fromme (160)
jmoon Creative Commons License 2002.09.06 0 0 165
Sziasztok!
Az enyém nem virágzik már... Sőt, sárgulnak az alsó levelei. Viszont van rajta vagy 10-20 gyümölcs. Kezdetben zöldek, aztán sárgulnak, de nem tudom mikor éri el a végleges színét?(kékgolgota) Igazából már a hajtásai is csak alig nőnek, biztos minden energiáját a gyümölcsök érlelésére fordítja...
mergez Creative Commons License 2002.09.06 0 0 164
Ugyan mar. Velem van a baj: elobb irok, aztan gondolkozom. Teljesen igazad van.
A forum meg szerintem azert ult le, mert mindenki a golgotajat nezegeti, mint ahogy en is.
Meg most is folyamatosan viragzik.
Előzmény: fromme (163)
fromme Creative Commons License 2002.09.05 0 0 163
Kedves mergez!

Látod nekem eszemágában sem volt leírni kertészünk nevét. Direkt kiszedtem minden azonosítót az anyagból.
Én egy valamit szerettem volna. Tudván azt milyen nagy utánajárásomba került hogy egyáltalán golgotavirágot tudjak vásárolni, nem hogy még írásos anyagokat is találjak róla, gondoltam ami nálam van - innen-onnan kimásolva - azt közkinccsé teszem. Hátha más jó tett helyébe jót várj alapon megörvendeztet valami egyéb érdekességgel. Megjegyzem van jónéhány képem is golgotákról, de nem tanultam még ki a képbeillesztés tudományát az Indexen.
Aztán az egész nem úgy sült el ahogy akartam.

Kertészünk nevét nem akartam kiírni, rámpirítottál, hát nehogy úgy tűnjön idegen tollakkal akarok ékeskedni beírtam az azonosításhoz szükséges adatokat. De ez tényleg úgy néz ki, mintha ingyen reklámot akarnék csinálni. Pedig távol áll tőlem, csak a keresgélést szerettem volna mások számára lerövidíteni.

Arra meg végképp nem gondoltam, hogy teljesen leül ez a kis beszélgetős fórum.
Ezt sajnálom, remélem nem a beírásaim miatt van.

Üdvözlettel

fromme

Előzmény: mergez (161)
fromme Creative Commons License 2002.09.01 0 0 162
Az alábbiakat az interneten találtam, valahol -sajnos nem írtam fel a címet -.
Bemásolom, bár nem tudom mi igaz belőle.
De már az szimpatikus, hogy egy növényről ennyi hasznos dolgot leírnak.

fromme

"27 Passiflóra
Passiflora quandrangularis
A passiflóra trópusi gyümölcs, de Új-Zélandon is megtalálható. Többéves kúszónövény, mint nálunk a komló. A futó száron négy-hat cm hosszú levelek ülnek. A passiflóra virágja a rózsaszíntõl a liláig hajlik. A virágok feltûnõen szépek, átmérõjük háromtól tíz cm. A gyümölcs egy kisebb narancsnak felel meg, vagy inkább kisebb gránátalmának. A héja zöldes-lilás színû és kemény. Keresztbe kettévágva elõbuggyan a csábító tartalma, édeskés savanyú zselé, tele maggal. Kanállal kell fogyasztani.

Tápanyag értéke:
Rendkívül gazdag bioflavonokban. A passiflóra ritka gyümölcs s bár a trópusokból ered, egyik fajtája a mérsékelt Új-Zélandon is honos. Csak azért említem, mert tartósított formában eljuthat bárhova, valamint a szenvedélyes kertészek ma szívesen ápolják citromfájukat vagy más egzotikus növényt.

Gyógyhatása:
A következõ bioflavonok fordulnak a passiflórában és virágjában elõ:

Apigeinin: Gátolja a sejtek hasadását, elváltozását és ezzel a rákos daganatok kifejlõdését.

Kaempferol: Serkenti az epekiválasztást, ami baktériumölõ hatású.

Rutén: A véredények belsõ fala erõsítésében játszik szerepet, nyugtatja az idegeket, agyat és szívet.

Csökkenõ látásra:
Az idõsödõ korban, amikor csökken a látásunk, sorra vesszük a lehetõségeket, hogyan tudnánk javítani rajta. Nem könnyû eltalálni, melyik gyógyfû vagy gyógyszer felel meg számunkra legjobban. Ha már végigpróbáltunk néhányat és nem jött be a remélt eredmény, ha hozzájutunk passiflóra gyümölcshöz vagy léhez, kezdjük újra a próbálkozást. A dzsungelben, ahol nem nagyon osztogatnak szemüveget segít.

Torokgyulladásra:
Amikor a kicsinek torokgyulladása van és valami mást kíván, a megszokott gyümölcslé helyett, próbáljunk beszerezni passiflóra konzervet. C vitamin ugyan nem nagyon van benne, de elegendõ A vitamin található, amely könnyíthet a kicsi torokgyulladásán.

Hólyaghurut:
A vízhólyag hurut fõleg nõknél jelentkezik és abban nyilvánul meg, hogy vizeléskor fájdalmas hasogatást érzünk az alhasunkban. Megszabadulhatunk ezektõl a fájásoktól, ha passiflóra teát vagy gyümölcs levét fogyasztjuk hat héten át, napi két-három csészével.

Álmatlanság ellen:
Álmatlanság ellen egyes nyugati teakeverékekben megtaláljuk a passiflóra virágját is. Ha azonban hozzájutunk passiflóra konzervhez, az is hatékony az álmatlanság leküzdésére.

Természetes antioxidáns:
A passiflóra gyümölcse és virágja is természetes antioxidáns. Megvan minden benne, ami segít a szervezetünkben csökkenteni az oxigén szabadgyököket. A bioflavonok különösen a rák megelõzésében segítenek, de sikeren mûködnek közre más daganatok csökkentésében is.

Elkészítési mód:
Ha hozzájutunk friss passiflórához, hámozzuk meg vékonyan, a többit tegyük a vágógépbe. Pépesítsük, ha sûrû, öntsük fel kevés vízzel, naponta két három pohárral fogyasszunk belõle. Könnyebb és kényelmesebb a konzervált passiflóra, használhatjuk akkor is, ha valamilyen más gyümölccsel van keverve."

"Golgotavirág Gyógyhatású dísznövény: a golgotavirág
A Passifloraceae családba tartozó csodaszép golgotavirág – Passiflora incarnata L. –, amely növénytani szempontból a fügéhez áll a legközelebb, egyszer csak megjelent a gyógynövénypiacon. Valóban hasznos szernek mutatkozott idegesség, alvászavarok és enyhe depresszió esetén. A golgotavirág hazája Észak-Amerika déli része és Mexikó, ahol több mint 400 különböző változata létezik. Közülük több fajta terem lédús gyümölcsöt, amelyet fogyasztanak, és amelyből igen ízletes, Maracuja néven ismert levet készítenek. Ez az ital szintén rendelkezik feszültségoldó, nyugtató hatással. Gyógyászati célokra a hússzínű golgotavirág (a Passiflora incarnata L.) zöld növényi részét használják. A gyógynövény a Mexikóban jezsuita misszionáriusként dolgozó Ferrari atyától kapta nevét. A virág sajátos szerkezete volt az, ami az atyát Krisztus passiójának kínzóeszközére emlékeztette. A három bibében a feszület három szegét, az öt portokban Krisztus öt sebhelyét, a szálkoszorúban pedig Krisztus töviskoronáját látta. A nálunk dísznövényként kedvelt golgotavirág hosszú, csupasz, vékony, gyengén barázdált, tekeredő szárat hajt. Ezen helyezkednek el átellenesen a mélyen szabdalt háromlebenyű, alapjuknál ék alakú levelek. A levéllemezek tojás, vagy lándzsa formájúak, szélükön enyhén fogazottak. A levélnyél két – a virágon kívül elhelyezkedő (extrafloren) – nektármiriggyel van ellátva. Több levélhónaljban képződik hosszú, szorosan összetekeredett, egyszerű inda. A golgotavirág nyeles virágai, melyek szélesen kiterjedő kehely- és koronaleveleikkel kb. 8 cm átmérőjűek, mindig az éppen legfiatalabb levelek tövéből hajtanak ki. Az alapjuknál rövid kehelylevelek csővé összenőtt, hosszúkás tojásdad alakúak és tűhegyesek. A virág koronalevelei fehérek, hússzínűek vagy majdnem lilák, formájuk a kehelylevelekéhez hasonlít, de tompább. A koronaleveleken belül bíborvörös, középen csaknem fekete mellék-koronalevelek képeznek sűrű szálkoszorút. A golgotavirág öt portokkal és három bibével rendelkezik, ezek alul összenőttek. Gyógyászati célokra a termesztett golgotavirágot alkalmazzák herba nyerésére, a növényt virágzási ideje táján gyűjtik be és hatékonyan szárítják. Természetes kivonatát a friss növényből készítik. A golgotavirág teája mindenekelőtt gyermekek számára elismert gyógy- és enyhítőszer, amely ideggyengeség, elalvási zavar, szorongásos állapot és nyugtalanság esetén ajánlott. Más nyugtató hatású gyógynövényekkel keverve (citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű) a golgotavirág hatásos összetevője altató és nyugtató teakeveréknek. A házi patikában a golgotavirágot természetes eredetű kivonata formájában altatószerként használják. Habár a golgotavirág hatóanyagait gondosan kivizsgálták, fő hatóanyagának kérdését illetően a vélemények nem egységesek. Az orvostudomány a golgotavirág teáját nyugtalanság, enyhe elalvási zavar, ideges eredetű gyomor- és bélbántalmak esetén javasolja. Mellékhatások mindeddig a golgotavirág-készítmények hosszabb ideig történő fogyasztása esetén sem ismertek."

mergez Creative Commons License 2002.08.31 0 0 161
Jaj, kedves fromme, meg ne sertodj! Kedves toled az anyagert, bar Rappai dokibacsi nem igazan erdemli meg az ingyenreklamot, szerintem. Csupan csak az nem tetszik, hogy feleslegesen tulreklamozza a novenyeit es elfelejti odabiggyeszteni, hogy nala ezek a novenyek telen-nyaron folia alatt vannak, telen futve, kedvezo korulmenyek kozott. Tehat az egyszeru ember megveszi a, mellesleg meregdraga novenyeit, hazaviszi es csalodott lesz, mert nem lesz olyan szep, nem viragzik, nem terem annyit, mint amennyit o leir roluk. Egyebkent semmi baj vele, en is vasaroltam mar tole.

Van is egy kek golgotam, amit kiultettem es kint is hagyom telen. Biztos visszafagy, de remelem tavasszal ujrahajt, ahogy egy ismerosome is. Most eppen viragzik, mint a bolond es tavasz ota nott vagy 4-5 metert.

Előzmény: fromme (159)
fromme Creative Commons License 2002.08.30 0 0 160
Óriásvirágú lila golgota II. (Passiflora allardii Passiflora 'Constance Eliott' Passiflora x quadrangularis):

Ember legyen a talpán, aki ezt a két óriásvirágú lila golgotát el tudja különíteni egymástól, annyira hasonlítanak egymásra. Ennek a fajtának a rojtkoszorúja kissé hosszabb és sötétebb árnyalatú, ezért feltűnőbb első ránézésre. Rengeteget virágzik, ha már van két levele, utána a bimbóját hozza. Télen-nyáron egyaránt gyönyörködhetünk benne.

fromme

ps.: és akkor úgy korrekt, hogy a lelőhelyet is feltüntetem - Dr. Rappai József és neje Mónika kertészete "Növénykatalógus 2002.nyár - 2003. tavasz"
A múlt héten kaptam egyet a katalógusból.

internetes cím: http://members.tripod.com/~huflorix/rappai.htm

Előzmény: fromme (156)
fromme Creative Commons License 2002.08.30 0 0 159
Tisztelt mergez! - remélem a név ez esetben nem kötelez téged semmire -

Eltaláltad, a Rappai katalógusból van (156-s hozzászólás), de nyeremény nem jár érte.

Gondoltam bemásolom ide, másnak ne kelljen keresgélni.

Egyébként az internetes és a hagyományos katalógus közt 3 golgotavirág az eltérés, a hagyományos javára.

Én éppen eleget keresgéltem a golgotákról, szépen azokkal is kiegészítem a felsorolást.

Amennyiben bármilyen információd van szívesen és nem mérgesen - pláne nem mergezen - várom.

Tisztelettel

fromme

Előzmény: mergez (158)
mergez Creative Commons License 2002.08.30 0 0 158
Éljen Rappai!
Előzmény: fromme (156)
fromme Creative Commons License 2002.08.29 0 0 157
Passiflora caerulea kék golgotavirág, kék passióvirág Passifloraceae, golgotavirágfélék családja

Az eredeti élőhelye: Trópusok, szubtrópusok. Virágzási idő: június - szeptember.Mind napos, mind világos helyen jól érzi magát a növény, így a szobának az ablaktól távol lévő részein huzamosabb ideig nem tartható a növény károsodása nélkül. Bőségesen öntözzük, illetve tartsuk egyenletesen nedvesen - de nem vizesen -, a földlabda soha nem száradhat ki. A dézsás és erkélynövényeket meleg napokon egyszer-kétszer, a házban levő növényeket pedig nyáron 1-3 naponként, télen pedig 2-4 naponként öntözzük meg. Az ilyen igényű növényt olyan lakásokba vásároljunk, ahol a levegő relatív páratartalma 55-80% között mozog. Ha ezt a szintet nem éri el akkor, a növény körül emelni kell a levegő páratartalmát a megfelelő szintig (bizonyos esetekben elegendő, ha naponta 1-2-szer lepermetezzük lágy vízzel). A legtöbb szobanövény ebbe a kategóriába tartozik. A nagy tápanyagigényű növényeket a növekedési időszakban bőségesen, de kisebb adagokban kijuttatva rendszerint hetenként tápoldatozzuk. A B típusú virágföldet igénylő dísznövények talaja kissé savanyú, vagy semleges, 6,6-7,2 pH-jú, laza állományú, kb. 62-64% szerves anyagot tartalmazó és 6-8 ezrelékes tápanyagkoncentrációjú, a tápanyagarányon belül magas nitrogéntartalmú, jó szerkezet-állandóságú és pufferképességű. Télen legalább 8 °C-on tartsuk, az optimális hőmérsékleti igénye 27 °C. Közvetlenül az anyanövények töve mellett eredő oldalsarjakból saját gyökerű új növények fejlődnek, mint például számos broméliánál, vagy a szobaliliomnál. Ha a sarjak már eléggé megerősödtek éles késsel leválasztjuk, és nedves fölbe ültetjük őket. A leválasztott sarjakat 2-3 hétig védeni kell a huzattól és a naptól. Fejdugvánnyal úgy szaporítjuk a növényt, hogy a hajtáscsúcson levő legfelső 2-4 levél vagy levélpár alatt elvágjuk azt. Ha a növény fásszárú, akkor a fejdugvány szára lehetőleg félig fás legyen. Ha sok új egyedet akarunk előállítani, vagy csak az idősebb szárrészek hajlamosak a gyökeresedésre oldalhajtás-dugványozást is választhatunk. Az utóbbi esetben az oldalhajtásdugványt lefelé húzva szakítjuk le úgy, hogy a főhajtásból egy kis kéregrész maradjon hátra (kalapácsos dugvány). A szakítás helyét vágjuk simára. Az így elkészített dugványokat körülbelül 2 cm mélyen gyökereztető-közegbe (tőzeg, homok, perlit vagy ezek keveréke) tűzdeljük, vagy vízzel töltött pohárba állítjuk. Mivel a levelek a levágás után is párologtatnak a megfelelő páratartalomról és az emiatt kialakuló gombafertőzések megakadályozásáról gondoskodni kell. Mindkét esetben a gyökeresedés serkenésére használhatunk NES és IVS alapú gyökereztető-hormonokat. A golgotavirág Krisztus szenvedését szimbolizáló sajátos virágairól nyerte nevét: a rojtos mellékpárta a töviskoronát, az öt porzó a sebeket, a három bibeszál pedig a szögeket ábrázolja.
fromme Creative Commons License 2002.08.28 0 0 156
Golgotavirágok, díszgolgoták (Passiflórák):

Levelükkel, virágukkal, díszítő, futó szobanövények, termésük nem ehető. Általában napos, világos helyen érzik magukat, bár itt is vannak kivételek, melyek a kifejezetten félárnyékos, sőt árnyékos helyet kedvelik. Tavasztól őszig tarthatjuk a szabadban is őket, tűző napon, akkor biztosan hoznak virágot.

"Denevér" levelű golgota (Passiflora suberosa):

Szintén levéldísznövény. Sötétzöld, viaszos levelei a repülő denevérre emlékeztetnek. Szórt fényt, félárnyékot kedveli. Apró fehér golgotavirágait kékszínű borsónyi termései követik.

Fehérvirágú golgota (Passiflora alba):

Mutatós hófehér virágai, mint apró menyasszonyi koszorúk díszlenek a sötétzöld levelek között.

Hófehér csillaggolgota (Passiflora capsularis):

Hófehér szirmai igen keskenyek, hosszúak, hegyes végűek, csillag formát alkotnak, vanília illatúak. Rojtkoszorúja ritka, vaskos pálcikákból áll, mely még a szirom feléig sem ér. Szögletes lilásbordó orsó alakú termései is rendkívül dekoratívak. Hamvaszöld levelei fecskefarok szerűen két hegyben végződnek.

Kenyai lilagolgota (Passiflora Amethyst):

Igazi élénklila színű golgota, melynek virágai messzire világítanak a sötétzöld levelek közül. Egyenes lefutású finom rojtkoszorúja kék színű és a szirom harmadáig ér. Szirmai dél felé erős napsütében, szoknyaszerűen visszahajlanak.

Kékvirágú golgota (Passiflora coerulea):

A falusi udvarok közismert, népszerű, kékvirágú, különleges hangulatot árasztó szobanövénye. Általában koszorúba szokták futtani.

Narancssárga golgota (P. aurantia):

Ötágú narancssárga szirmai háromélűek, hosszúak, keskenyek és hegyesek.

Óriásvirágú piros golgota (P.quadrangularis):

A szirmai sötétpiros-bordók, rojtkoszorúja sötétlila és fehéren tarkázott, a virágszirmok síkjára merőlegesen álló csőszerű képletet alkotva. Rendkívül erőteljes illatú. Átmérője 12 cm.

Óriásvirágú lila golgota (P. alato-coerulea):

A legnagyobb virágú díszgolgota. Tenyérnyi, levendulához hasonló illatú lila virágaival tavasztól őszig gyönyörködtet bennünket. Szirmai lilásrózsaszínek, rojtkoszorúja sötétlila, a szirom közepéig ér.

Piros virágú golgota (P. racemosa):

Sötétzöld, fényes levelei viaszosak. Tűzpiros virágai szoknyaszerűen visszahajlanak. Félárnyékot, szórt fényt kedveli. Rojtkoszorúja alig 1 cm-es, rövid, hófehér, vaskos rojtokból áll.

Rojtos virágú golgoták: Lélegzetelállítóan gyönyörű teremtményei a természetnek. A közös jellemzőjük, hogy rojtkoszorújuk fantasztikus zegzugos, hullámos lefutású és túlér a szirmokon. Midegyiknek feltűnően kellemes, mézes az illata. Hibridek, többfajta golgota keresztezésével állították elő őket.

Rojtos kékvirágú golgota(Purple haze, P.caerulea amethystina):

Szirma halványkék, míg rojtkoszorúja sötétkék, mézes illatú. Virág átmérője 8 cm.

Rojtos halványlila golgota(P. "Elisabeth", P.phoenica x incarnata):

Szirmai halványlilák, rojtkoszorújának közepe fehér, majd sötét, végül halványlila. Színpompás gyönyörűség. Átmérője 10 cm. A legkellemesebb liliom illatú golgota.

Rojtos sötétlila golgota(P. "Incense", Incarnata x cincinnata):

A szirmai és a rojtkoszorúja egyaránt sötétlila. Átmérője 10 cm. Erőteljes mézes illatú. A rojtkoszorúja ennek a legszagosabb.

Rózsaszín virágú golgota -"Sabine" (Passiflora X coeruloracemosa)

A legkönnyebben és legtöbbet virágzó golgota. Kora tavasztól késő őszig pazar bőségben ontja lilásrózsaszín virágait. Kecses szirmai erős napsütésben szoknyaszerűen hátrahajlanak.

Sárgavirágú golgota (Passiflora coriacea):

Az egyik legpompásabb kúszó szobanövény, golgota különlegesség. Elsősorban tenyérnyi, lepkeszerű, sötétzöld, fénylő, kemény viaszos leveleivel díszlik. Kedves sárga golgotavirágait ajándékként hozza. A tűző napot nem bírja, félárnyékban, fényszegény helyen érzi jól magát.

fromme Creative Commons License 2002.08.28 0 0 155
"· 2. Kérlek, írj valamit a golgotavirágról, és a kezeléséről!

A Passiflora coerulea Brazíliából származó kúszónövény. (A Passiflora nemzetségnek nagyon sok más faja és termesztett fajtája is van.)
Nyártól őszig folyamatosan virágzik, de csak napos helyen és bőven öntözve. A gyakori mozgatásra, gyökérbolygatásra, melegben teleltetésre és téli túlöntözésre is igen érzékeny. Télen 6-10 C-on pihentessük minimális öntözéssel. Támrendszerről gondoskodjunk. Hajtásdugványról szaporítható párás helyen. Tavasszal vissza kell metszeni.
A Passiflorarol nagyon szép képek láthatók a http://www.media-public.de/passiflora/home.htm honlapon."

jmoon Creative Commons License 2002.08.09 0 0 154
sajnos csak a legelterjedtebb coerula típussal rendelkezem, főleg helyhiány miatt, ha lenne helyem, biztos sokfélét tartanék.
variaga Creative Commons License 2002.08.09 0 0 153
Jmoon, milyen a gyümölcsnövesztő golgotád virágja?
Előzmény: jmoon (152)
jmoon Creative Commons License 2002.08.08 0 0 152
azóta rengeteget virágzott a golgotám, és egy idő után gyümölcsöket is kezdett érlelni. Most kb 10 db van, zöldek, sárgák, mikor fog megérni?
Először csak 3 hajtása volt amik nagyon hosszúra megnőttek, az ablakban futtattam madzagon körbe, aztán voltunk 1 hétig nyaralni, a golgota addig a fürdőkádba vonult, de keves fenyt kapott, ezért eléggé besárgult, azóta annyira magához tért, hogy sok-sok mellékágat kezdett növeszteni, sok virágja is volt, és a gyümik is egyre sárgulnak, és sokasodnak! :-)
Ja és tegnap levágtam pár ágdarabot, amin nem volt bimbó, (nem sok volt) és vízbe tettem.
variaga Creative Commons License 2002.08.08 0 0 151
Sziasztok Golgotások!
Rég hallottunk egymásról.
Van valakinek híre?
Nálam az elmaradt teleltetés miatt gyenge a virágzás, kivéve a citrinát. Várom a híreket.
ensingmosing Creative Commons License 2002.05.23 0 0 150
Szia jmoon!

Nekem is volt kékgolgotám, de nekem nem volt semmi baj a virágzással. Nyaranta kinnt volt az erkélyen egy sárga színű erkélyüveg mögött (tehát fényt kapott bőven, de a perzselő napsütéstől védve volt), minden nap bőségesen öntöztem, és karikára futtattam én is. Nekem csak akkor nem virágzott, ha elfelejtettem tápoldatozni. Nyugodtan futtathatod karikára, az én golgotámnak vagy 10-20 hajtása volt, és mindegyik egy kb. 30 centi átmérőjű karikára volt felfuttatva. Egy héten több virág is nyílott rajta. 5 mm-es volt a karika, őszre lett vagy 20 centi vastag. Mikor visszavágtam volt több 3 méternél is hosszabb hajtása. Szerintem, hogy most neked ledobta a virágait az annak tudható be, hogy hirtelen változott meg a környezete. Gondolom eddig árnyékban vagy ilyesmi helyen volt, és most ez nem tett neki jót, hogy ilyen hirtelen a napos helyre állítottad. Szerintem ha vársz egy kicsit és gondozod rendesen, akkor meglátod nemsokára alkalmazkodik a környezethez, és annak megfelelően fog virágozni és növekedni. A növekedés mint írtad már meg van, ez már jó jel a virágzás szempontjából.
Remélem segítettem!
Pá!
Ensingmosing

Előzmény: jmoon (149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!