Keresés

Részletes keresés

greeencat Creative Commons License 2000.10.11 0 0 59

Kedves Variaga!

Akkor lehet, hogy többet kellene locsolnom. Most olyan 2-3-4 naponta szoktam, de olyankor már eléggé száraz a földje. Ezektől a száraz pöttyöktől eltekintve növöget a növényke, de pl. a kacsai hamar elszáradnak. Spridcceljem időnként?
Télen kell tápoldatozni? Te mivel szoktad? Most metszem meg vagy inkább majd tavasszal?

G

Levendula Creative Commons License 2000.10.11 0 0 58
Köszönöm! A hajtásokat hogy gyökerezteted? Kell hozzá valamilyen spec föld, anyag, ami serkenti a gyökér képzôdést?
variaga Creative Commons License 2000.10.10 0 0 57
Az enyéim már bent vannak, mert az erkélyeket épp most újítják fel, de ha ez nem lenne, még a hétvégi jó időt biztosan megvárnám. Azonban az első fagyot nem. Azt viszont még nem tudom, hogy a hideg sötétben, vagy a szobában az ablak előtt fogom őket teleltetni. Azt hiszem megpróbálom a szobát. Amikor beindul a fűtés, megmetszem őket - hajtásokat szedek, annak a fele úgyis elpusztul, a többit meg elosztogatom.
(Ebben a témában már olvastam azt is, hogy valaki a szabadban teleltette a kékgolgotáját, télen lefagyott, de tavasszal kihajtott.)
Előzmény: Levendula (56)
Levendula Creative Commons License 2000.10.10 0 0 56
Variaga! Mikor kell bevinni a golgotát?
variaga Creative Commons License 2000.10.09 0 0 55
Meglehetősen szívós növény a golgota, ha egészséges a földje, nem lehet túl nagy baj.
Milyenek azok a száraz pöttyök? Szép nagyok a levelei? Ezt azért kérdem, mert ha nem locsolod eléggé, akkor zsugorodott levelei lesznek valóban pöttyösnek is nevezhető kidudorodásokkal. Mennyire tápoztad? Nem égetted ki?
Ha úgy találod, hogy menthetetlen, vagy arra felé tart, azt teheted, hogy vágsz le pár hajtást az élő részről. Egy szárdarabot két szemenként darabolj fel, tedd vízbe az alsót, a felső szem kihajt. Arra vigyázz, hogy ne legyen hidegben a hajtatás. A locsolásról: tartsd nyirkosan a földjét, de azért nem mocsári növény.

Ha megint jársz a piacon, kérdezd már meg, hogy milyen fajták, nomeg az árakat.

Előzmény: greeencat (54)
greeencat Creative Commons License 2000.10.06 0 0 54

Légyszi segítsetek! Nyár elején vettem egy golgotát (kék virágú), akkor volt rajta egy csomó virág és bimbó, amik szépen ki is nyíltak. De azóta semmi. Sőt a levelei is potyogni kezdtek és tele vannak száraz pöttyökkel.
Miután elvirágzott átültettem normál virágföldbe, azóta sárgul és hullik a levele. Talán nem tetszik neki a föld? Valami speciális keverék kellene neki?
Eléggé el vagyok szontyolodva és nem szeretném, ha meghalna:( Van valami ötletetek, hogy menthetem meg?

A másik. Az ebédidőben voltam a Fény utcai piacon és fent a virágárus részen egy bácsi árult golgotákat! Két vagy három szinű volt. Sajnos az áruk nem volt kiírva...

variaga Creative Commons License 2000.10.05 0 0 53
Kicsit elpilledt ez a rovat. Sekinek sem virágzik a golgotája, vagy mindenkié virágzik és azt bámulja?
Nálunk most őszre beindult a kampány, több mint 50 csuda-bordó virágja volt/van az egyiknek (Pura Vida). Összfelületre most több a virág mint a zöld - ezen az egyen. Ráadásul az erkélyek felújítása miatt be kellett tenni a hálószobába - "éjjel-nappal golgota".
Próbálkoztam a beporzással is, semmi eredménye nem lett.
Miszisz, van már valami azokból a magokból?
Előzmény: Levendula (52)
Levendula Creative Commons License 2000.09.12 0 0 52
A kerek levelüt. Kiváncsi leszek milyen lesz, ha nyílik, referálok róla! Mondjuk sokkal olcsóbb, mint virágboltban. Ott 2500 volt. Csak hát kíváncsi voltam. Legszívesebben vettem volna az összes fajtából, de kivágtak volna! Majd tavasszal!
variaga Creative Commons License 2000.09.12 0 0 51
Kicsit késő kedden reagálni egy hétvégi dologra, de kényszert érzek rá.
Szóval a kiállítás, vásár - bár messze elmaradt a több száz m2-től, szerintem megérte a sétát. A kertész bácsinak ("Doktor úr" - az alkalmazott szerint) valóban van egy stílusa, ám mivel nagyságrendekkel több tudása és tapasztalata van csak a golgoták területén is az enyémnél - nos ezt szerintem megengedheti. (Én nem éreztem bántó üzletiességet.) Ellenben adtak egy katalógust, amiből kiderül, hogy szept. 22-24 között Szigetszentmiklóson, okt. 13-15 között a Kertészeti Egyetemen vesznek részt kiállításon.
Akinek útba esik, éppen meg is nézheti.
A levelekről: már korábban írtam, hogy egy helyen azt a viccet olvastam, hogy ha valakinek nem virágzik a golgotája, akkor se legyen szomorú, mert a levelek önmagukban is betöltik a dekorációs funkciót.
Én is vettem egy pirosat - behódolva a fórumban észlelhető piros-rajongásnak. A szőlőlevelűt választottam. Te melyiket?
Előzmény: Levendula (50)
Levendula Creative Commons License 2000.09.10 0 0 50
vojtek! Voltam kint, van hogy ne legyek off 5 féle golgota, és sok más, határeset. Én vettem egy piros golgotát, de nem egy Silvánus (ott érzem a növények szeretetét, itt inkább üzlet9 de vannak szép dolgok azért.

Más dolog, a Mamutban a zöldségesnél vettem passiogyümölcsöt, nem száz, 178! mag volt benne. Kiváncsi leszek mi lesz belôle. Mindjárt visszaolvasom a teendôket. Ott általában van.

Még valami, a két golgotám levelei egyáltalán nem hasonlítanak, mint ha két külön faj lenne. (jó, a juharok se) Na nem fecsegek, LEV

vojtek Creative Commons License 2000.09.08 0 0 49
Es tetszett? Erdemes kimenni? Meselj, mik vannak meg? Tenyleg tobb szaz negyzetmeter?
Előzmény: variaga (48)
variaga Creative Commons License 2000.09.08 0 0 48
Elmentem a Várba megnézni a virág-vásárt.
Jó a választék, biz' nemcsak golgotából. A főnöktől hasznos dolgokat tudtam meg a szaporításról, teleltetésről.
Szaporítás: az év folyamán bármikor dugvánnyal. Lehetőleg ne a nagy hidegben - végül is trópusi virág.
Teleltetés: szobában az ablak előtt, van olyan fajta, amik kifejezetten télen virágzik. Nem kell hidegben teleltetni, bár túlélheti.
Adtak egy tájékoztató füzetet is, van benne szó a beporzásról, stb. Érdemes meglátogatni.
Van internet címük is: "www.infoworld.hu rendszerben a későbbiekben /rappai alcímen."
Előzmény: vojtek (38)
variaga Creative Commons License 2000.09.07 0 0 47
Bocs, rosszul értettem. Csodálkoztam is, mert azt mondták, hogy az óriást csak üvegházban lehet tartani a mi éghajlatunkon.
Piros golgotát kertben azért lehet nevelni - Racemosa pl. a neve. Sajnos nekem nem akar virágozni cserépben), csak a dobozán láttam, közel sem olyan szép, mint az óriás.
Ha családi ügyek el nem rendelnek, pénteken felmegyek a Várba.
Legalább megnézem, hogy Ők hogyan szaporítják, ilyenkor ősszel milyen célra árusítják. Lehet, hogy télállót árulnak?
Előzmény: vojtek (46)
vojtek Creative Commons License 2000.09.06 0 0 46
Kedves Variaga!

Sajnos nekem meg nincs golgotam. Amit lattal az valoszinu a Rappaieke volt. Az o oldalukrol linkeltem be a kepet. A varban a kiallitason nem csak golgotak lesznek, hanem hibiszkuszoktol kezdve a citrusokig minden. Megpedig a Nemzeti Galeria udvaran a Savoyai szobornal "tobb szaz negyzetmeteren". Azt hiszem 1500-ert adnak egy tovet.
Minden jot! En ott leszek.

Előzmény: variaga (45)
variaga Creative Commons License 2000.09.06 0 0 45
Megtaláltam a cgi...-n. Hol tartod az óriásgolgotát? Mekkora a lombja?

A Várban pontosan hol lesznek a golgoták?

Előzmény: vojtek (41)
variaga Creative Commons License 2000.09.06 0 0 44
Mi a pirosod fajtaneve?
Előzmény: Levendula (40)
variaga Creative Commons License 2000.09.06 0 0 43
A szaporításról: az őszi és a tavaszi dugvány elég hitvány lett, de volt amelyik szépen megerősödött a nyáron. Mivel mindet (kb. 10 cserép) elajándékoztam nem tudhatom, hogy az új helyen kapott kezelés vagy a dugványozási idő az oka. Amit a nyár közepén dugványoztam, abból mára 50 cm-es hajtásokkal rendelkező bozótocska lett, ám csak az egyik cserépből, a másik mind egy szálig elpusztult. (Két különböző fajta volt.)

Az elvirágzott és leesett virágokból ki szoktam szedni a magházat, és most gyüjtögetem 3 fajtából. Gyanus, hogy milyen mag lesz belőle, nem lehet nagyon túlérett.

Maci, milyen a sárgád és a pirosod?

A teleltetésről: tavaly (egy nagy cserepesem volt)még féltem nagyon megkopasztani a több méteres ágakat, így ősszel is meg tavasszal is csak főleg dugványozásra vettem le 2-2 métert. Maradt az összes elágazást összeadva kb. 5 m kopasz ág - ugyanis sötétben teleltettem egy fűtetlen lépcsőházi sufniban. Május elején kis átmenet után kitettem a napos erkélyre. Amikor az idén teleltetésre fogom felkészíteni a most cserepes golgotákat (6 db) sokkal jobban meg fogom nyírni őket, mert attól tartok, részben az idei sivatagi nyár, részben a félénk metszés miatt (viszonylag) keveset virágzik a kékgolgotám. 50 cm-es ágakat fogok hagyni, ebből tavasszal még 20 centit visszavágok.
Dugványozni meg holnap fogok felbuzdulva a nyár közepi sikeres akción. Ennek az a veszélye, hogy levágok esetleg olyan ágat, amin bimbó képződne.

Előzmény: Maci (30)
Levendula Creative Commons License 2000.09.06 0 0 42
Nagyon köszönöm! A várba fölmegyek, az Omékrôl lecsúsztam. A golgotám megint virágzik, elképesztô! Piros kell. Tavasszal felfuttatom. Szerintetek hány növény kell kb. 6 méter felfuttatásához? Milyen sűrün érdemes ültetni? Kell támaszték?
LEV
vojtek Creative Commons License 2000.09.05 0 0 41
Itt volna:

Remélem tetszik!

Üdv.

Levendula Creative Commons License 2000.09.04 0 0 40
Vojtek! Köszönöm! Megnézném, de nem látja a gépem, de majd megpróbálom!

LEV

vojtek Creative Commons License 2000.09.03 0 0 39
Itt meg is nezheted: http://cgi.matav.hu/www.infoworld.hu/teradat.cgi?Sorszam=20-0635-005
vojtek Creative Commons License 2000.09.03 0 0 38
Hungexpo - OMEK szept. 2-7-ig. Rappai Disznovenykerteszet. Naluk lehet kapni. A legjobb, ha felhivod oket: 06-20-922-8279. Van nekik feher, kek, lila, piros, rozsaszin, sarga stb...
Pesten lesznek meg szept. 8-10-ig a Varban, onallo kiallitasukkal, ahol allitolag a teljes valasztekukat kinalni fogjak.
Előzmény: Levendula (37)
Levendula Creative Commons License 2000.09.03 0 0 37
golgota fronton semmi? Pedig szippantanám be az információkat! Piros virágút keresek! Hol lehet venni?
komárom Creative Commons License 2000.08.26 0 0 36
Kerteszeti oldal......-Komarom!!
Cserjek, örökzöldek, bambuszok, díszfak, evelok ismertetese sok-sok fotoval.
Kerteszeti linkek a nagyvilagbol.
Fotok kertekrol es novenyekrol.
http://www.extra.hu/tuja
kerteszeti forum,...- akcios vasarlasi ajanlat,...- sövenyek, rozsak, törpefenyok
Maci Creative Commons License 2000.08.25 0 0 35
Kicsik voltak a magok, kb mint egy gyufa feje. A gyümölcsbol vettem ki, elég sok volt benne. Itt passiógyümölcsként árulják. Kiszedés után még 2-3 hónapig hagytam pihenni a magokat. A könyvem szerint világosban csírázik, nekem úgy is keltek ki. A föld mindig vizes volt, és a napon hagytam. Szerintem próbáld meg így.
Előzmény: miszisz (31)
miszisz Creative Commons License 2000.08.25 0 0 34
Szia Levendula!
Persze hogy érdekel mindenkit. Ha ügyes vagy fel is teheted a képet ide a topicba, hogy mások is kedvet kapjanak hozzá.
El kell mondanom hogy szerencsés vagy, én is itt kaptam kedvet hozzá, kb 3 hónappal ezelőtt és mivel talán kicsit lusta voltam és csak egy, de hatalmas, virágboltban kérdeztem utána ennek a csodás növénynek és mivel elutasitottak, igy magot rendeltem és még mindig csak egy kb 8 mm-es csirácskám van.
Szóval örülhetsz!
Várjuk a képet!
Előzmény: Levendula (32)
Levendula Creative Commons License 2000.08.25 0 0 33
Le is fotóztam, valakit érdekel?
Levendula Creative Commons License 2000.08.25 0 0 32
Olvasva a topikot lett egy golgota szerelmes. Gyorsan vettem egy golgotát, szkeptikus voltam, nem volt igazán szép a növény, de 3 napig gondoztam, és tegnap este egy gyönyörű zöld virággal lepett meg. Kicsi a cserepe. Átültessem?
Jól megfertôztetek! Piros virágut hol lehet venni?
miszisz Creative Commons License 2000.08.24 0 0 31
Szia Maci! Kiváncsi lennék mekkorák voltak a te friss magjaid? Én vásárolt magból próbálkozom, de igen nehézkesnek tűnik,(vagy csak én vagyok türlemetlen?) 5 hét alatt a száritott apró ( 5-4 mm-es) magjaimból eddig még csak egy mutatkozik fejlődésre hajlandónak. Ne felejtsem el kb 17 maggal próbálkozom.
Azt mondják a friss gyorsabban indul meg. De ezek után én a dugványozásnál maradnék a te helyedben. Sajna nekem még nincs mit dugványoznom :-(
Előzmény: Maci (30)
Maci Creative Commons License 2000.08.23 0 0 30
Hogy jobb a golgotát szaporítani, magról v. dugványozással? Én amit szaporítottam az a gyümölcs magja volt, nagy, fekete fényes és kemény burka volt. Igaz csak kék virágú lett, de most van sárga és piros. Szaporítanám. A nagyra nott növényeket hogy teleltetitek, mikor vágjátok vissza?
Előzmény: miszisz (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!