Keresés

Részletes keresés

variaga Creative Commons License 2000.07.19 0 0 13
Quadrangilis=Quadrangularis
(tényleg dislexia)
Előzmény: variaga (12)
variaga Creative Commons License 2000.07.19 0 0 12
Azon néha eltűnődöm, hogy milyen szerencsés X.Y. hogy nagy kertje van (meg a kert, hogy X.Y. a gazdája), arra is szoktam gondolni, hogy ez Magyarország melyik részén lehet, találgatom az illetők korát, nemét stb., de azon még nem tűnődtem, hogy nem elég csak Magyarországban gondolkozni. Tényleg!

Abban a mondatban golgotahajtást szerettem volna írni, dislexia vagy tudat alatti...? (Talán azért, mert csak aprócska erkélyeink vannak, a golgoták kiszorító hatása érvényesül az erkélyen, a lehetőségeimben és a gondolataimban is - ezt már észre vettem.)

Megnéztem az általad rendeltek képeit, szépek lesznek. Egyszer láttam élőben Quadrangilist, a gödöllői kastély üvegházában. Igazi csoda.

Az enyémek: Citrina, Incense, Pura Vida, Racemosa, Constance Elliot és Caerulea. Tavasszal hajtást vettem, magról még nem próbáltam, őszintén az enyémek nem is termeltek magot - eddig. Az elnyílt virág előbb-utóbb leesik, termés még nem volt.

Előzmény: miszisz (11)
miszisz Creative Commons License 2000.07.19 0 0 11
Szia variaga! öt félét rendeltem, itt a lista: Caerulea, Maliformis, Quadrangularis, Edulis purple giant és Incarnata ( az Incarnatahoz küldtek egy olyan vetési utasitást, aminek értelmezésén és kivitelezésén még gondolkodnom kell. Erről majd később)
igen némelyiket megpróbálom most elvetni. Tudod Kaliforniában lakunk és nem is tudom mikor van itt a tavasz, mert márciusban is volt olyan idő mint most és szerintem egész novemberig ilyen lesz. Napon meleg, reggel, este hűvös. Lehet hogy kicsit meggondolatlanság amit csinálok, de ugy megörültem a magoknak. Hogy tartsam őket 26 fokon különben? Szóval majd meglátjuk!
Neked milyen tipusuak vannak és magról vetetted-e elöször? Neked milyen tapasztalatod van, ha magról vetem, mikor várható a virága?
és mekkora lesz? tartható e csak lakásban?

"- csak a lakásban volt mindenhol golgotahatás"
Kisugárzása van?

Hajtásra gondoltál, nem? de aranyos amit irtál.
Most akkor mindketten a csodára és a hajtásainkra várunk!

Előzmény: variaga (10)
variaga Creative Commons License 2000.07.18 0 0 10
Miszisz, melyik fajtákat rendelted meg? Most a nyár közepén fogod elvetni a magokat?
Kösz a szaporítási ötleteket. Már többször próbálkoztam a hajtatással. A teleltetés előtt lemetszett szárdarabok hajtatását azért találtam praktikusnak, mert kisebb helyen elfért az öreg virág a sufniban (ablak nélküli fagymentes hely) - csak a lakásban volt mindenhol golgotahatás -, ám a tavasszal levágott darabkák is kihajtottak. Egy könyvben azt olvastam, hogy az őszi hajtások a kimaradó telelés miatt esetleg nem virágznak az első nyáron. Mire mindet elajándékoztam, már nem tudtam magam sem, hogy melyik volt az őszi és melyik a tavaszi. Annyi viszont biztos, hogy alig néhány maradt életben az új helyén, és csak egyről tudok, ami szépen fejlődött, hosszú ágakat növesztett - virág egyenlőre nincs. Az idén ősszel folytatom a kísérleteket.
Az viszont aggaszt, hogy az állandóan tömegesen virágzó citrinán kívül a többi igen gyengén örvendeztet meg virággal. Eddig a sivatagi időjárásra fogtam, talán igaz is, mert mióta beesőzött, több bimbót is látok fejlődni. A virágboltban egy számomra hiteles lány azt mondta, próbáljam megmetszeni őket. Fájó szívvel szerény metszést hajtottam végre - nyár közepi hajtatási kísérlet - most meg várom a csodát.
Előzmény: Miszisz (9)
Miszisz Creative Commons License 2000.07.18 0 0 9
Sziasztok!
Olvastam a fórumot és kedvet kaptam a golgotavirághoz. Valamikor, talán 15 évvel ezelőtt láttam egyszer és tudom hogy mindenki a csodájára járt, mert akkor és azóta is ez még egy igen ritka növény. Szóval megnéztem az ajánlott weblapot és rendeltem is néhány magot.
Itt most közkincsre szeretnék bocsátani egy-két információt ami a magokkal együtt érkezett, hátha hasznos lehet.

Átteleltetésről:
- Az átteleltetés azért nehéz, mert nem szereti a nedves és fagyott talajt. Ideális talaja a homok és kavics, durva, vagy közepes tőzeg és agyag keverék. El kell kerülni azokat az talajokat amikben könnyen megáll a viz. Olyan talajt keressünk neki ami száraz és tavasszal gyorsan felmelegszik.
- Mivel a golgotavirágnak igen kicsi a gyökérzete a növény nagyságához képest, ezért a hosszú nyári napokon öntözni és tápoldatozni kell. Itt kimondottan azt irja, hogy rendszeresen magas hamuzsirtartalmú ( high- potash) folyadékkal öntözzük. ( a szótár szerint hamuzsir jelent)
- A magról ültetéssel vigyázni kell, mert mint a legtöbb tropusi növény magja, még nem teljesen kifejlett ahhoz hogy a mérsékelt övi éghajlaton is palánta legyen belőle. Minél tovább raktározzuk a magot annál kisebb a reménye hogy növényünk lesz belőle. Max 12 hónap.

Szaporitási ötlet:
- A mag mindkét oldalát finom csiszolópapirral csiszoljuk meg, majd langyos vizbe tegyük 24 órára áztatni. Ezt követően 2-5mm mélyen ültessük jó komposztos földbe. És most jön valami érdekes: A hőmérséklet a legfontosabb a csiráztatásnál, ideális ha 16 órát 20 C és 8 órát 30 C körüli hőmérsékelten tartjuk. Ha ezt nem tudjuk megoldani akkor próbáljuk meg folyamatosan 26C körül tartani. Ha igy kezeljük akkor várhatóan 2-4 hét alatt csirázik ki a friss mag, de az öregebbnek ez akár 4-8, vagy akár 12-48 hetet is igénybe vehet.

Virágoztatás:
- Mint tudjuk sokszor a magokból keltetett növényeknek több év kell mire virágzik, és ez alől a golgotavirág sem kivétel. Vannak fajtái melyeknek 10 vagy 20 év kell a virágzásig.

Hajtatás:
- Kora tavasszal egy éles késsel a első vagy második kifejlett levél alatt vágjuk le a hajtást és dugjuk kb 1,5 cm mélyre. Ha nincs elég friss hajtásunk akkor a szárat is szétvághatjuk. Kb 2-3 levél hosszuságu legyen a szár és távolitsuk el róla az indákat. Nagyszemcséjű homok és tőzeg keverék a legidelálisabb talaj a hajtatáshoz amit ajánlatos 18-21 C között tartani. Nem szabad agyon öntözni őket.

Ennyi egyenlőre. Mivel én még csak most próbálom ki ezért felelősséget nem tudok vállani az itt leirtakért, de én a most érkezett magokat még lesmirgliztem :-) és beáztattam.
Sok sikert mindenkinek!

Miszisz

Előzmény: variaga (2)
variaga Creative Commons License 2000.06.20 0 0 8
Nem volna érdemes a sosem virágzó golgota tövét tápoldatozni? Én két fajtát szoktam felváltva használni, mindkettő kimondottan a virágképzést hivatott elősegíteni. (Már készítgeti az első virágokat a kék golgota, és reményeim szerint az a párnapos szokatlan kis gumó két másik típusún előbb-utóbb szintén virággá fog változni.)
Egyébként van egy csoda óriásgolgota Gödöllőn a kastély mögötti pálmaházban is. Nem tudom, mikor kezd el virázani, de egy éve szeptemberben több virágja is volt egyszerre.
Méginkább egyébként azt olvastam a neten, hogy golgotavirág klub működik az unatkozó amerikaiak körében.
Bocs Maci a Marciért.(dislexia)
Előzmény: ht (7)
ht Creative Commons License 2000.06.19 0 0 7
Kb. 5-6 éve kiültettem a szabadba egy kék golgotát (Passiflora caerulea)a ház mellé, keleti fekvésbe. Állítólag ez a legfagyállóbb. Minden évben tövig elfagy, tavasszal 10-15 db szárral kihajt és nő vagy 10 métert őszig, azután kezdi előlről, virágzásig még nem jutott. Egy másik cserepes példányt a ház mellett kint hagytam takarva bugyolálva, ez meghalt tavaszra, nyilván a cserép is átfagyott. Hát ennyit a fagytüréséről... A rozmaring, Eucaliptus gunii, babér sokkal jobban türi a hideget.
barnetto Creative Commons License 2000.06.17 0 0 6
Köszi! Mostantól keresni fogom a boltokban.
Előzmény: Maci (5)
Maci Creative Commons License 2000.06.16 0 0 5
Baromi nagyra tud megnőni, kúszónövény, sokat kell locsolni meg tápozni, és szerintem ha szert teszel rá ne hagyd kint télen. A gyümölcsöt tök véletlenül láttam meg a tescoban, ritkán lehet kapni, és ha veszel a pénztáros tuti lököttnek tart. Barna színe van, puha, mérete mint egy kisebb kiwi,csak nem szőrős. Az íze felejthető, viszont tele van maggal ami fekete, fényes és kemény. Gondolom azért kell napon csíráztatni.
Előzmény: barnetto (1)
Maci Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4
A gyümiből kiszedtem a magokat, lemostam és miután ezt télen vettem, félretettem. Tavasszal csak úgy simán kiraktam a cserépben lévő földre, mert azt írja a könyv hogy világosban csírázik. Hát én kiraktam a tűző napra, a cserép tálkában volt teli vízzel. Ez volt tavaly, megnőttek úgy 40 cm-t, úgy teleltek át hidegben kevés vízzel. Most kiraktam őket támaszték mellé a földbe, és már tekeredik, ágazik, csavarodik. Majd mondom hogy milyen színű a virágja. Egyébként már több éve van golgotám, a kertben is egyszer kint hagytam egy tövet. A ház mellett van egy viszonylagosan fagymentes hely, otthagytam, el is fagyott, de úgy május körül kihajtott újra.
Előzmény: variaga (2)
szigmo Creative Commons License 2000.06.16 0 0 3
Kedves Variaga, köszi ezt a címet, csak ámulok amióta nézegetem.
Maci, ajánlom figyelmedbe, daturák is vannak!!
Előzmény: variaga (2)
variaga Creative Commons License 2000.06.16 0 0 2
Szép képeket és tömeges árajánlatokat lehet nézegetni a http://members.aol.com/pasiflora1/-en.
A telelésről még sokáig nem fogok biztosat tudni, egészen addig, amíg úgy el nem szaporodik valamelyik golgotám, hogy kint merem hagyni az erkélyen. A megadott internet oldalon írnak hidegtűrési határokat, én kissé óvatosnak találom őket, de ez csak megérzés.
Marci! Lehet, hogy a 30 golgotád mind fehér-kék "caerulea" lesz? Pontosan mit is csináltál a magocskákkal? (hőmérséklet, víz?)
Olvastam korábban, hogy felvetődött a csere-bere ötlete. Teccik.

variaga

Előzmény: barnetto (1)
barnetto Creative Commons License 2000.06.16 0 0 1
Meséljetek már erről a növényről egy kicsit többet, nem ismerem. Télálló? Mekkorára nő, milyen igényes? Hol lehet kapni? Mikor virágzik, milyet? Mikor lehet ezt a gyümölcsöt kapni? Meg ilyenek.....Köszi!
Előzmény: Maci (0)
Maci Creative Commons License 2000.06.15 0 0 0
Végre valaki rárepült egy szép virágra. Nekem is van egy pár golgotám, ha sokat locsolod és kéthetente tápozod, tuti virágozni fog. Tavaly megvettem a tescoban a gyümölcsét, passiogyümölcs a neve ha jól emlékszem. A pénztáros nézett hogy mi a francot akarok nincs is husa meg bűn rossz. Ez így igaz, viszont kettő gyüminek összesen 120 forintért volt vagy loo magja. Ebből kikelt cca 30, most várom hogy milyen színű lesz. Próbáld ki. Külföldön láttam hogy drótkerítésre van felfuttatva mint nálunk a hajnalka, eszméletlen szép volt. Bár nekik nincs problémájuk a teleltetéssel.
Előzmény: variaga (-)
variaga Creative Commons License 2000.06.15 0 0 topiknyitó
A tavaszon vettem egy "Patioplant" forgalmazótól 5 golgotát. Van közöttük olyan "Citrina, Incense" amelyik már virágzik, vagy készülődik, de 3 semmi jelét sem mutatja a virágzásnak. Kb. 10 naponta virágos növények erősen hígított tápoldatával kezelem. Nem merek több serkentőt adni, nehogy kipusztuljanak. Mikor kell a Pura vida, Constance Elliot és a Racemosa fajtáknak virágozni. Lehet, hogy kevés a tápoldat? Déli oldalon árnyékmentes helyen vannak.
Ért valaki a golgotákhoz? Minden tanácsot szívesen fogadok.
variaga

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!