Keresés

Részletes keresés

vincuska Creative Commons License 2003.01.21 0 0 337
Játszanak mostanság egy finn filmet a mozikban, annak kapcsán beszélgettek az Elte vmelyik nénijével a finn emberekről, szokásokról.
Előzmény: szani (336)
szani Creative Commons License 2003.01.21 0 0 336
És mit mondtak ?
Előzmény: vincuska (335)
vincuska Creative Commons License 2003.01.21 0 0 335
Hahó mindenkinek, aki épp rádió közelben van. Hallgassátok a Petőfit, épp kedvenc országunkról van szó. :o)
Weidi Creative Commons License 2003.01.21 0 0 334
Sziasztok,

Ha valakit utazási infó érdekel, szóljatok. Tudok segiteni. Ha Finnországi árak érdekelnek abban is tudok segiteni, (itt élek).

Dina

Törölt nick Creative Commons License 2003.01.21 0 0 333
De, hidd el, nagyon könníű lesz :)
Előzmény: gabor74 (331)
hirvike Creative Commons License 2003.01.21 0 0 332
gabor74: A finn nyelvtanulás már alakul, bár konkrétumok még nincsenek.
Pécsen az egyetemen próbálkozhatsz, hiszen ott is van finn-ugor szak.

A nyelvtanulástól függetlenül tervbe vagyon véve rendszeres / rendszertelen finn témájú összejövetel; akit ilyesmi érdekel, jelezheti. Ötleteket is várunk.

Előzmény: gabor74 (331)
gabor74 Creative Commons License 2003.01.21 0 0 331
Sziasztok!
Hogy áll a finn nyelvtanfolyam?
Sajnos itt Pécsett azért kicsit nehezebb tanárt találni. De nem adom fel!
A sok jó tanácsotokkal felszerelkezve már neki is álltam a tavaszi utunk előkészítésének. Hát nem lesz könnyű.
Üdv
Gábor
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.20 0 0 330
Na igen csak az a baj ezekkel az újfajta blokkokkal amik hőpapírra készültek, hogy elfakulnak idővel :(
Előzmény: satuprinsessa (329)
satuprinsessa Creative Commons License 2003.01.20 0 0 329
:)) Helyes ez a kuitti gyűjtögetés, én is csináltam egy időben. Naccerűen lehet belőlük rekonstruálni az utadat.
Előzmény: Törölt nick (319)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.20 0 0 328
És mit csinálnál Rigában? :D) Éhenhalnál?

Karhu bizony van mint sör, de itthon ezer százalék, hogy nem lehet kapni. A Koffot sem lehet kapni (OK, hogy svéd) pedig sokkal ismertebb, kedveltebb.

Előzmény: lollipop (327)
lollipop Creative Commons License 2003.01.20 0 0 327
Gabor74!

En most szeptemberben voltam kocsival Finnorszagban. Lengyelo.-Litvania-Letto.-Eszto.-n keresztul. Nagyon ott volt a szeren az utazas : ) Rigaban azt mondtam 5 perc utan, hogy szivesen odakoltoznek. Szoval szepek azok a Hansa varosok. Es Tallinbol a gyorskomppal csak 1,5 ora Helsinki. Ha megnezem a kis papirkaimat, talan meg arat is tudok mondani.
Sehol nem kell ezekben az orszagokban autopalya dijat fizetni, es ahogy a lengyelek kozlekednek, egyszeruen hihetetlen jo.

udv
lolli

Jon_Dough Creative Commons License 2003.01.20 0 0 326
Webberke:
Te ha jól vettem ki, azért ismerős vagy a finn dolgokkal kapcs. ugye?! Nem tudom söröket kóstoltál e, van egy Karhu nevezetű, ami szerintem az ottani legjobb. Szívesen innék még, de nem tudom itthon lehet-e kapni, és hol. Esetleg van valami ötleted?
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.20 0 0 325
Igazad van, természetesen a város maga kihagyhatatlan volt, finn viszonyok közt azonban semmi olyan igazán különleegs nem volt benne. És valóban jó csajok vannak, azokat láttam. De Helsinkiben és Turkuban is látni jó csajokat (meg Tamperében és Jyväskylä-ben is :) Finnország szerte...

Bulizásra meg nem volt időm, másfelől meg egyedül voltam mindíg.

Előzmény: Jon_Dough (324)
Jon_Dough Creative Commons License 2003.01.20 0 0 324
Webberke:

Azt mondod nincs Kuopio-ban semmi látványosság? Igazad is van meg nem is. Az tuti, hogy nincs tele műemlékekkel, amolyan "kisváros" féle, de mégis megvan a maga szépsége. Télen-nyáron egyaránt. Nekem mondjuk jobban, bejön, mint akármelyik tetves magyar város.
A másik, meg ugorj el bulizni, pár éjszakát, aztán meglátod, hogy van bizony látnivaló:) Annyi jó nő, mint a ház, és sokkal normálisabbak mint a magyar csajok egy része.
Igazából Győrhöz tudnám hasonlítani, talán nem véletlen, hogy testvérvárosok, nyugis, relatíve csendes, és marha jókat lehet bulizni. Persze Győr szépségben azért elmarad, arról nem is beszélve, hogy az az emberek nagy része jó magyar módjára eléggé fent hordja az orrát. A fiatalság nagy része legalább is. De az az ő bajuk.

Törölt nick Creative Commons License 2003.01.20 0 0 323
Hát igen abba ne menjünk bele, hogy nekünk magyarokank is mennyire olcsó egy 30€s jegy Londonba Grazból, nemhogy az osztrákoknak...

Mert nem mindegy hogy 2500ból kell kiadni 30at vagy 250ből...

A tippet köszönöm!

Előzmény: Denevér (322)
Denevér Creative Commons License 2003.01.20 0 0 322
Van egy olyan érzésem, hogy errefelé a hómunkás is nagymultú megbecsült szakma, ami ráadásul az év felében tisztes megélhetést ad... ;) Nyáron meg átnyergelnek a fűnyírásra... :)

Mindenesetre, mint minden külföldinek egyenlôre olyan elfoglaltságot érdemes keresni, amire a helyi népek nem alkalmasak, azaz a fönököd el tudja hitetni a bürokratákkal, hogy igen arra a munkára aztán vagy te vagy senki más...

Kezdetnek talán a www.mol.fi-t ajánlanám böngészgetni. A nyelvtudás természetesen elöny. ;)

Remélem ez az olcsó repülés majd begyűrűzik elôbb utóbb ide is, ahogy begyűrűzünk mo is az Unióba... Bár ha jól olvasom az unióban ugye a minimálbér néhány helyen 1000Eur-t is eléri, abból aztán lehet szálldosni...

(V)

Előzmény: Törölt nick (321)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.20 0 0 321
Finnország az más, oda majd akár takarítónak is elmegyek, csak legyen valami és ott lehessek :)

Akik így repülgetnek össze vissza azok szerintem valami középszerű minden félében utazó üzletember félék akik egy napra leugranak Szófiába aláírni valamit... Nem mondom, bizti meg lehet unni...

Amúgy az olcsó repülés kedvelőinek van kitalálva a Ryanair a GO! az EasyJet a Germanwings egyszóval a sok sok fapados, ami ugyan sem felénk sem Helsinki felé nem megy (Stockholm illetve Graz a legközelebbi néhány célállomás) de mint lehetőség ott van, hogy 28€ból megjárjam Londont oda vissza...

Előzmény: Denevér (320)
Denevér Creative Commons License 2003.01.19 0 0 320
...más kérdés, hogy egy repülö út nálam mostanság azzal kezdödik, hogy mirôl mondjak le érte(!) Sajna :( Ugyanis ennyiért már kellemes szórakoztató elektronikai termékeket is kapni... Pl. mostanság a kipurcant autósrádióm helyén éktelenkedett egy hónapig egy lyuk, merthogy a karácsony az mégis karácsony akkor illik haza repülni...
Nem is beszélve az olyan dolgokról, hogy egy HALTI dzseki is rámférne, mert legutóbb csak a nacira tellet. Térdigérô hóba és minuszokba(bár most épp tavaszodik errefelé) pedig nem árt ha téli sportolásra alkalmas cuccban közlekedik az ember.
Nem sajnáltatom magam, csak nem látom át miért kell ennyire fejni az egyszerű állampolgárt...
Egyrészt a jegy drága, másrészt az adók magasak mert dotálni kell ugye az állami légitársaságot hisz veszteséges...

Mindenesetre biztos van olyan munka ami utazással jár, bár én eleddig csak szabadidômben repültem. Amiket leírtam az több év során felgyülemlett tapasztalat. Na igen, vagy dolgozni kell(akkor telik rá), vagy ösztöndíjat szerezni amiböl majd szintén telik a repjegyre. Nekem az ösztöndíj kimaradt, viszont -bár nem vagyok focista, nôvér, vagy néger kosárlabda eddzô (vagy ezek mind egyszerre) - mindig sikerült találnom egy kis elfoglaltságot amibôl ilyenekre tudtam "szórni" a pénzt, és még ugye tartózkodásit is kap mellé az ember, anélkül hogy nôsülést kellene kockáztatnia.

Amugy csodák nincsenek! Ha akiket olvasol ugy repülgetnek a világ körül mint más vonatozik, akkor ha ugyanazt a tudást megszerzed és ugyanugy használod valószinű ugyanugy repülhetsz majd te is.
Az irigykedés, -ami amellett hogy leveszi a "Mit csináljak öreg koromban?" kérdés terhét a válladról (tekintve hogy igyekszik pusztitani az idegrendszed és a keringésed...) nem igazán nyerô stratégia - helyett inkább nézz körül hogy mások hogy jutottak ki ide, és probáld ôket lekoppintani. Ez persze csak egy ötlet, amolyan személyes magánvélemény.

szani,
Sajna a sörökért nem vagyok oda, bár a repcsin a finn forrásvíz az bejön. Szintugy a halételeket se nagyon fogyasztom, cserébe viszont rénszarvashús bejön, bár azt hiszem ezért hirvike meg fog ölni... :)

Amugy a pendolinó tényleg halk, azt hiszem néha ugy zajosítják, hogy ne legyen olyan jó, igaz csak negyed percekre. :)

(V)

Előzmény: Törölt nick (316)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.19 0 0 319
Akkor a képek...

Helsinki-Turku IC2 lippu... Nincs más hozzátenni valóm :D Majd meghaltam az álmosságtól, arra emlékszem.


A már említett Lapin Kulta :D nomeg kis finomság...


Ezt Satuprinsessa kedvéért raktam be ;)


A Veikkaus rajtam is gazdagodott, de sebaj, a tollatt amivel kitöltöttem elhoztam, azzal írok azóta is :)


Én is voltam ám már kompon...


Asematunneli... Kinek mi jut róla az eszébe?

Ennyi. Bocs ha valakit leterheltem, de nem bírtam megállni... :)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.19 0 0 318
Ezzel kezdem mert ez nagyon tuti lett :D


Oh yeah, got da fíling?! :D :D
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.19 0 0 317
Az EuroDominot megveheti akárki 26 fölött is, úgy kicsit drágább. Így néz ki: (elöbb már olyan beírtam mindezt ide de félrenyomtam és elveszett minden, grrrr...)


Ó a fene vinné el, most elő kellett vennem a finn emlékeimet... :((( Na akkor szkennelek még és belinkelem ide gátlástalanul :D

Törölt nick Creative Commons License 2003.01.19 0 0 316
Átmész a Pilóta csoport repülős topicjaiba, és olvasol... Én fortyogok néha hogy miket le nem írnak egyesek :) Lazán beszélnek a különböző szinte már világkörüli, hetente ismétlődő útjaikról..
Előzmény: Denevér (310)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.19 0 0 315
Hát igen, a fílingnek meg kell lenni :) Én 5 évig készültem, na ehhez mit szólsz? Mondjuk aztán szerencsém volt és 2002ben kétszer is, márciusban és augusztusban is kijuthattam. Bár Malévval hisz ugyebár arra volt ingyenes jegyem, de ha fizetni kell érte inkább Finnair, hisz az általad leírtak miatt is :D meg hát 500 Ft a különbség...

EuroDominot bárki vehet, csak a 26 éven túliaknak (tuuli :D ) drágább. Valamivel.

Mondom is , hogy mennyi!

Előzmény: szani (314)
szani Creative Commons License 2003.01.19 0 0 314
Jó neked ,hogy ennyi repülős tapasztalatod van. Sajnos én az elmult két évi finn utamon kívül nemigen ültem repülőn. Mindkét útra egy-egy évig készültem. Szóba se jött más csak a Finnair. Első évben F1 jegy volt. Ha már egy évig készülök a Finnországi útra akkor a gép is legyen finn, ahol a stuvik finnül beszélnek és Lapinkultát osztanak :))
Előzmény: Denevér (310)
szani Creative Commons License 2003.01.19 0 0 313
Akkor jó :))

Vonattal csak ez az egy utam volt Joensuuba. Ha idén nyáron kijutok,lehet, hogy többet próbálok országon belül utazni és akkor érdemes lehet valami cardot kiváltani. Sajnos az a gond,hogy a diák és hasonló korhoz kötött kedvezményekből már köregedtem.

Biztos voltam,hogy a kompkirándulás menetét ismered. Ezt csak a terveim összefoglalásaként írtam :)

Előzmény: Törölt nick (312)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.19 0 0 312
Persze, ebben megegyezhetünk :D

Vonatra én az EuroDomino jegyet használtam.
VIkingLinera is érdemes lenne ezt használni, hisz akkor nem kell matkustaja lipput venni ha kabinba mész.

Amúgy igen, tisztában vagyok a Viking Line sőt a Silja Line adta lehetőségekkel risteily tekintetében, csakhogy mint írtam szólóban nem engedik az embert a hajóra olcsó helyre. Ráadásul valami hülye age limitjük is van...

Előzmény: szani (311)
szani Creative Commons License 2003.01.19 0 0 311
Webberke, itt azt hiszem keresztbe írtunk egymásnak hasonló megjegyzést(én azért kitettem a smilit :))). Szerintem megegyezhetünk ,hogy kint mindketten kispénzű magyar utazók vagyunk, de egy finn útra mindig megéri egy csomót spórolni.:))
Előzmény: Törölt nick (307)
Denevér Creative Commons License 2003.01.19 0 0 310
A Finnairnek van egy hülye szokása, hogy minnél közelebb vagy az utazáshoz, annal drágább a jegy, de legalább egy-két héttel elötte érdemes jegyet venni. Ugy igen, ugy olcsó...
Volt már nekem azonban olyanom is, hogy vasárnap kértem a reptéren jegyet hétföre Velencébe, aminek nyitott a vége, mert ki tudja meddig maradok és honnan indulok... Aztán visszafelé Budapestrôl indultam északra...
Nekem amugy nagyon bejött, hogy akár telefonon is lehet jegyet rendelni a finnairnél, és amint kifizeted másnap már meg is érkezett. Ami a jegyem illeti egy utazási irodában vettem, ahol minden elképzelhetö dolgot összevetettek ami repül, és ezt hozták ki gyöztesnek. Aznap pont... Ugyanarra a gépre egy másik idöpontban még olcsobb jegyet is eladtak. Söt visszafelé - a már említett hóvihar miatt - beleegyeztem abba, hogy nem egyenesen Tamperebe szállok Dániából, hanem Stokholmon keresztül, így egy órával korábban landoltam+ kiprobálhattam egy Saab 2000st is, mármint utasként. Bôrülések, propellerek, stb. ami kellemes élmény volt.
Mondjuk a skandináv piloták elég sportosak, és odavágják néha a gépet, mig a magyar pilótáknál ezt nem tapasztaltam. Az ízvilág is a Malév gépeknél közelibb az otthon megszokotthoz.
Fehérbor a finnairen az alapkaja része, viszont nincs jeges tea... Na majd a legközelebbi jegyfoglaláskor jelzem, hogy speciális étrendre van szükségem aminek része a jeges tea. :)
Sok csomag esetén viszont egyértelműen az autó a jobb. A pingvin deck-el vigyázni kell azonban, ha az ember nem szereti hallgatni a hajócsavarokat ugyanis ez a szint olcsó, de még a kocsik alatt van.
Stokholm-Turku között vannak gyors illetve lassu -buli- járatok is. A magyar hetek már végetértek a Viking-Line-nál most valami piros terápiával kábitják a népet.
Szintén érdemes a hotelekkel tisztába lenni, mert pl. éjjel nem mind van nyitva és ha épp zár, akkor már nem fog a kedvedért nyitva maradni. Benzinkutak detto. Európában magyarországtól eltekintve van a shell-kutaknál térkép a környezö shell kutakról, ami eléggé pontos, és használható a navigálásban.
Nyáron azt hiszem a Forma-1 alatt vannak kedvezményes jegyek.

(V)

Előzmény: Törölt nick (286)
szani Creative Commons License 2003.01.19 0 0 309
Ha lenne, akkor komolyan mondtam volna és nem tettem volna oda a smilikat :))

Nem azt mondom,hogy biztosan minden gép tele van. Mindenesetre ahhoz túl bizonytalan dolog, hogy egy jól megtervezett utat (szállásfoglalás stb) arra hagyjak hogy hátha lesz jegy 3 nappal indulás előtt.

Előzmény: Törölt nick (307)
szani Creative Commons License 2003.01.19 0 0 308
Na igen, így mulatnak a gazdagok. Elugranak Kuopioba ,hogy megnézzék büdös-e a Kalakukko , aztán mert nem ízlik ,felpattannak az első repülőgépre :)))

Akkor azt hiszem amivel mentem az InterCity2 lehetett mert emeletes volt, mindenesetre hypermodern volt. Ami pl. nagyon megragadott ,hogy volt olyan WC a vonaton ahova mozgássérültek tolókocsival be tudtak menni. Nem tudom mikor lehet majd a nálunk vonatokra egyáltalán felszállni tolókocsival.
Pendolinit ki akartam próbálni egy Turkui kiránduláson , de nem jutott rá idő. Majd legközelebb. Az egynapos Stockholmi út is tervben van. (Meg egy Tallini is) Nagyon tetszenek ezek a hatalmas hajók, fantasztikus látvány amikor induláskor forgolódnak a kikötőben.Repülővel nem mennék át Stockholmba, a kirándulás egyik vonzereje a hajóút. A menetrend is tök jó. Indulás du.5 kor Helsinkiből. Éjszaka bulizás a hajón , érkezés reggel 9 Stockholmba.Napközben városnézés majd du5 kor indulás vissza Helsinkibe.Nappal nem vesztegetem az időt utazásra és még két éjszakai szállodát is megspórolok Helsinkiben :))

Előzmény: Törölt nick (303)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!