Keresés

Részletes keresés

Bonniedoggy Creative Commons License 2003.01.08 0 0 247
Igen, ismerjük egymást és SZIA :)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.08 0 0 246
Pedagógus Könyvesbolt és akkor ezek szerint épp hiánycikk. Amúgy halmokban áll. TÉnyleg, jómagam is mindíg csodálkozom.
Előzmény: Iranon (245)
Iranon Creative Commons License 2003.01.08 0 0 245
Az Astorian levo McDonalds melletti "Pedagogiai Konyvesboltban" (vagy mi; gondolom errol volt szo) nincsen finn nyelvvel foglalkozo tankonyv.
Előzmény: Törölt nick (234)
satuprinsessa Creative Commons License 2003.01.08 0 0 244
De, a helyzet tök vészes. :) Két hétig volt mínusz huszon fok, nálunk példul befagytak a vízvezetékek. Tegnap "hirtelen" a reggeli mínusz 26-ról estére mínusz 8 nyolc lett, és esik a hó.
Ebben a hidegben nehéz megállni, hogy ne szaunázzon az ember minden nap. ;)))
Előzmény: szani (238)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.08 0 0 243
A fene vinné el! Ahogy így olvasgattam a leveled, égető vágy ébredt bennem, hogy a nyáron ellátogassak megint oda. Na jó akkor kezdhetek gyűjteni Grrrrr...
Előzmény: Jon_Dough (240)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.08 0 0 242
BIzony, a finn csajok nagyon is jók! Én is 19 vagyok és én is hasonlóan odavagyok értük és az országért.

Nem lennék hálátlan ha a diáklányok közelébe tudnál protezsálni engem ;D

Előzmény: Jon_Dough (240)
Zsófili Creative Commons License 2003.01.08 0 0 241
Szia! Mi már ismerjük egymást, ugye? :)
Előzmény: Bonniedoggy (239)
Jon_Dough Creative Commons License 2003.01.08 0 0 240
Hi minden finnország fan-nek!

Bár nem olvastam végig az összes hozzászólást, remélem nem bánjátok ha leírom az országgal kapcsolatos élményeimet, hogyan szerettem meg.

Úgy 1989 körül jött egy tanár csoport, MO-ra, és tök véletlenül apámék sulijába jött egy finn tanár. Amiből az lett, hogy összehaverkodtak marha jól, a két iskola pedig máig kitűnő kapcsolatot ápol. A jó viszonynak köszönhetően aztán 1997-ben megadatott, hogy először elmenjünk, persze meghívásra, ami marha jó volt, mert nem kellett fizetni semmiért, bár a repülőjegy se volt semmi. Mivel ekkor még relatíve fiatal voltam és nem érdekeltek a csajok, inkább a kosárlabda, így főleg a tájakkal meg egyebekkel voltam elfoglalva. Időnk legnagyobb részét Kuopio-ban, illetve, az ismerősünk "nyaralójában töltöttük, ami finnország legtisztább tava. Mondanom se kell milyen frankó volt szauna után belecsobbanni a vízbe:) Az első alkalom főleg városnézéssel, telt illetve a vidéki nyaralással. Egy biztos már ekkor is rohadt nehéz volt elszakadni, és hazajönni, mert már akkor annyira megszerettem:)
1999-ben aztán újból rámmosolygott a „szerencse” és ismét két fantasztikus hetet tölthettem ott. Az egyik valaha volt legforróbb nyár volt, lehetett fürdeni meg minden, de elmentünk Kareliába, körbenéztünk Joensuu-ban, és volt szerencsém az Ilosaarirock fesztivált is „megtekinteni”, ami szintén egy hatalmas buli volt! Másik komoly érdekesség képpen szolgált, hogy mivel az ismerősünk fia a Sonera-nál dolgozik, így megnézhettem full a kuopioi sonera központot, ami egy jól megtervezett atombunker is, van ott kondi teremtől elkezdve minden a föld alatt, egy esetleges támadás esetére. És persze megnéztük a „központi” szobát, ahol a server-ek, és az egész állomás központi gépei voltak. Igazából akkoriban nem érdekelt annyira a számtech. Szóval értékelni se tudtam , pedig jó dolog volt.
A két hét itt is gyorsan eltelt, és hazatértem igaz ezúttal nem egy NBA labdával többek között, hanem ezúttal egy vb-s addidas focilabdával:) Minden alkalommal vettem valamit, mert marha jó áron volt.
Idén, illetve most már tavaly, aztán áprilisban, megesett, hogy jött 6 finn cserediák, akikkel nem erőltettem a találkozást, mint később kiderült, micsoda marha voltam. Ugyanis bár csak 1x mentünk el igazán bulizni, nagyon jó haverok lettünk, és marha szar volt elválni, hogy talán csak 1-2 év múlva ha találkozunk. Persze jött megint a ménkü:) Kiderült ugyanis úgy június tájt, hogy én bizony egy hónap múlva utazhatok az én szeretett országomba:) Mi több láthatom újra a haverokat! Csütörtöki napon érkeztem, 4-én, pénteken pedig már mentem is a haverékhoz. Na itt megint szerencsém volt, ugyanis a lakótársának, volt egy full-os hifi, dvd-je, plusz egy 1m átmérőjű sony tv-je, amit olyan áron vett, hogy a székből leestem. Ráadásul a gyerek valami üdítős helyen dolgozik, így annyi rostos italt ittunk, hogy már csömöröm volt:) Na és akkor kb innen megismertem újra egy másik életet. Péntek du. kimentünk a szüleihez ebédelni, közben felvettünk pár havert, a lényeg hazafele, szerencsék volt az évszázad viharában, kb 40-el mentük az autópályán. A kedvem is szar volt, hogy el lesz baszva az egész este, de az eső elmúlt, mi pedig rendesen „bemelegítettünk”, mivel két szaros whisky cola is 20euro-ba kerül a bárokban. A lényeg, Kuopio-ba mentünk, a Clone-ba, de a buli nem volt túl jó, láttam viszont egy marha full-os ázsiai csajt de olyat!!!:) Másnap aztán a Giggling Marlin-ba mentünk, ami máig a legjobb hely! Csajozni mentünk persze, itt aztán olyan esett meg amire nagyon nem számítottam…..szerelmes lettem….de nem csak úgy hirtelen, hanem valami elmondhatatlanul. Csak ugye a távolság……most volt fél éve, hogy megismerjem, 5 hónap kellett, hogy elfogadjam, soha nem leszünk együtt. Ő 25, én 19. Viszont az említett thaiföldi csajjal, akivel rohadt nagy meglepetésre sikerült, nagyon jól összehaverkodni még ma is tartom a kapcsolatot, sőt ha egyszer visszajutok, még talán:) Mindegy álmodozni nem jó:)
Viszont igazából a mostani harmadik alkalommal szerettem bele igazán az orszába, rohadt szép tájak, igen is jó csajok, de még milyenek, és az emberek mentalitása. Nem foglalkoznak a másikkal, rohadt kedvesek, jófejek, nincs meg bennük a magyar tahóság, és egyebek. Ezzel nem azt mondom, hogy minden magyar tahó, de nekem most harmadszor, már kifejezetten megrázó volt a napsütötte finnországból, az esős borongós pesti reptéren landolni.

Folytatás remélem lesz:) Most február elején jön megint pár finn tanár, plusz valami minisztériumi tag, de ami a legjobb, jönnek diáklányok is:) Még pedig 6hétre! Nem bánnám ha valami aranyos csajok lennének:)

Remélem nem baj, hogy így röviden leírtam az élményeimet, de ez a topic valahol erről szól nem?!
Így a végén még lenne kérdésem, akik jártak már ott biztos ittak, Karhu-t. Ez az ottani, szerintem legjobb sör. Nem tudjátok, lehet kapni itt nálunk valahol.

Most lépek, legyetek jók

Bonniedoggy Creative Commons License 2003.01.07 0 0 239
Sziasztok, MOI mindenkinek!!!

Hajrá csak így tovább, jó ez az oldal!
Te jó ég? Ki élt kint 2 évig? :) Mázlista hahaha

szani Creative Commons License 2003.01.07 0 0 238
2 év Finnországban ?! kicsit irígy vagyok (na jó, nem kicsit vagyok irígy:))

azért ma találtam egy érdekes hírt. Remélem azért nem ilyen vészes kint a helyzet :)):
MTI hír:
A szokatlanul hideg tél és a villanyáram magas ára miatt a finn kormány mérsékletre szólította az ország polgárait kedvenc időtöltésükben: javasolta, ne fűtsék fel ugyanolyan forróra a szaunát, mint eddig tették. A napokban megjelent hivatalos állásfoglalás szerint 70-80 Celsius fokos hőmérséklet elegendő a szaunázáshoz, 100 foknál ugyanis 30 százalékkal nő az energia költség.
Finnországban történetesen az idei tél évtizedek óta az eddigi leghidegebb, mínusz 30 Celsius fokos hőmérsékletekkel. A száraz hideg vízhiányt okoz a tárolókban, amelyek az energia nagy részét szolgáltatják, ezért rekordmagasságot ért el a villanyáram ára - jelentette a Reuters. Így az a finn, aki hallgat a kormányra, jól jár: szép pénzt is megtakaríthat saját szaunájában.

Előzmény: satuprinsessa (236)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.07 0 0 237
Ehe.
Előzmény: satuprinsessa (236)
satuprinsessa Creative Commons License 2003.01.07 0 0 236
Köszi a részleteket. :) A barátom itt dolgozik még kb. 2 évig és addig díszítem az ő oldalát.
Előzmény: szani (233)
satuprinsessa Creative Commons License 2003.01.07 0 0 235
Na, azér' még nem egészen mind1, tesókámmal kiküldetem, mert amiből itt tanulok, az nagyon tanárra építő, ugyanis nem magyaráz meg szinte semmit, csak baromi sokat gyakoroltat, ami persze oké, csak én ilyen mindenáron megértős típus vagyok. :) És köszi az infót.
Előzmény: Törölt nick (231)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.07 0 0 234
Astoria, McDo mellett.
Előzmény: Iranon (232)
szani Creative Commons License 2003.01.07 0 0 233
Mivel egyetemi kiadvány ,valszeg nem túl sok könyvesboltban árulják , de talán a pedagógus könyvesboltban -amit Webberke említett- kapható.
Ár:kb2000 ft , alapvetően nyelvtan , nagyon jól összefoglalva, az olvasmányok viszonylag rövidek. Minden leckéhez van egy részletes Finno. ismeretterjesztő rész.(közlekedés, politika, történelem, kultúra stb)

arra már rájöttem ,hogy Finnországban vagy :) de mit csinálsz ott? és mennyi ideig?

Előzmény: satuprinsessa (230)
Iranon Creative Commons License 2003.01.07 0 0 232
Tudnal adni egy pontos cimet?
Előzmény: Törölt nick (231)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.07 0 0 231
Elmész szépen az Astoriára és Nemzeti Tankönyvkiadó, Pedagógus KÖnyvesbolt. Finn nyelvkönyv 1-2 (Tanuljunk Nyelveket!), halmokban áll.

De persze aki már ott van, mit számít egy ilyen dolog...

Előzmény: satuprinsessa (230)
satuprinsessa Creative Commons License 2003.01.07 0 0 230
Nagyon jó, és ezt a csodakönyvet hol árusítják? Én tavaly mindent összekutattam egy magyar nyelvű finn tankönyvért és nem találtam. Mondjuk mostmár mind1, de tudsz róla valamit, pl. ár, van-e benne nyelvtani magyarázat, ilyesmi?
Köszi.
Előzmény: szani (228)
satuprinsessa Creative Commons License 2003.01.07 0 0 229
Épp az előbb volt a Radio Nova-n. :)
Előzmény: Törölt nick (227)
szani Creative Commons License 2003.01.07 0 0 228
Ha már nyelvkönyv szóba került: tavaly jelent meg,
Maticsák Sándor-Anna Tarvainen:Finn nyelv c. könyve , a debreceni egyetem adta ki.
egyetemi hallgatóknak készült,így elég tömény (pl.már a második leckében van partitivus) de szerintem jól használható
Előzmény: Iranon (225)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.07 0 0 227
Satuprinsessa ;)

Megvan ám a Cd single :)

Előzmény: satuprinsessa (226)
satuprinsessa Creative Commons License 2003.01.07 0 0 226
Huhh, bátor leány vagy!!! :) Ezek a laatikkok egész szörnyűek....

Viszont a karjalanpiirakka finom, csak nem kell rá túl sok tojásos vajat rakni, mert akkor émelyítő. Egyébként fura, hogy süti ügyben mennyire jók a finnek, szerintem baromi finomak a süteményeik, és egyéb kajában meg kissé fura dolgokat művelnek. Kiborító példul, hogy ha egy szupermarketban ki van pakolva kenyérkóstoló, akkor az tuti édes. Kb. 2 hét kondícionálás után ma már hozzájuk sem nyúlok. :)

És a füstölt heringnél mondok jobbat: a heringvásár idején a kikötőben a falapokra kötözött, lángok fölött sütött lazac!!! Ennél finomabbat nekem nem tudnak mutatni.

Előzmény: hirvike (219)
Iranon Creative Commons License 2003.01.06 0 0 225
Ha bejutok a postaladamba, akkor kuldok levelet. Vegigjartam vagy 5 konyvesboltot (A Rakoczi-uti Librit es Fokuszt is), egy kifejezetten idegennyelvre szakosodott boltot is, de sehol sem talaltam a Keresztes-fele konyvet.:/ Reszletek majd mailben.
Előzmény: hirvike (219)
lollipop Creative Commons License 2003.01.06 0 0 224
Már meg is rendeltem a neten a Bokor Judit féle könyvet : ))
Internet rlz : )
Előzmény: hirvike (219)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.06 0 0 223
A Karjalanpiirakka mint snack használatos a finn közéletben. Ott létemkor is karjalanpiirakka mindíg volt az asztalon, nyomni kell rá kis vajat be a mikróba 30 mp és finom :)
Előzmény: hirvike (219)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.06 0 0 222
Egyfelől mert érdekes, más felöl meg küldték, a fene sem kérte. Havonta küldenek egy hírlevelet év végén meg mindíg évkönyvet.
Előzmény: lollipop (221)
lollipop Creative Commons License 2003.01.06 0 0 221
Webberke minek neked ilyen könyv?

Hirvike: azt a finn konyhás könyvet viszont vadászni fogom! : )))

Előzmény: Törölt nick (220)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.06 0 0 220
Hozott ma nekem a postás egy vaskos könyvet, "FInnish Yearbook of Business" címmel. Örültem neki főleg hogy echte finn fóliába volt csomagolva ;D Na de a címzés, olyan jellegzetes: BUDABEST :D
hirvike Creative Commons License 2003.01.06 0 0 219
Most nem azért, de nekem a porkkanalaatikko (kb. sárgarépaegytálétel) az egyik kedvencem... Bár az tény, hogy én több sót szoktam belerakni, mint amit hivatalosan illik. :-)
A merészebbek kedvéért álljon itt a receptje:

Porkkanalaatikko

2 dl rizs
500 g reszelt, nyers sárgarépa
1 l tej
4 dl víz
4 tojás
1 tk.* őrölt szerecsendió
ízlés szerint só

A rizst hozzáadjuk a főzésben levő víz-tej keverékhez, és lassú tűzön puhára főzzük.
A rizskásához hozzákeverjük a reszelt répát, a tojást és a fűszereket.
A masszát kivajazott edénybe öntjük, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és vajdarabkákkal.
200 C-on kb. egy óráig sütjük.

tk = teáskanál

Én személy szerint a barna rizst simán vízben szoktam megpárolni Vegetával, a többi ugyanaz.

A finn gasztronómia iránt érdeklődők figyelmébe ajánlom Bokor Judit: Finn Konyha c. könyvecskéjét (1987, Minerva)

A kalakukko szó eredetére nem emlékszem pontosan, de valami elhallás útján született a "kukko" rész. (vö: német 'Kuchen')

A finn csemegék közül érdemes megkóstolni a Karjalanpiirakka-t (kb. karél pirog). Ez vékony rozstésztából áll, amit sós tejberizzsel, vagy krumplipürével töltenek. Hagyományosan vajjal kevert tört főtt tojással tálalják. Finnország keleti részein jellemző, bár az utánzatát az egész országban lehet kapni.
A laatikko-k közül közismert még a Lanttulaatikko, ami karórépából készül, és a Imelletty perunalaatikko, kb. áztatott krumpli, és a Maksalaatikko, ami darált májat tartalmaz. Ezek hagyományosan karácsonyi ételek.
A sütik közül a legjelentősebbek a pulla (kalács) tésztából készült változatok. Karácsonyi a már említett piparkakku és a leveles tésztából kivágott csillag közepén egy kanál szilvalekvárral a joulutorttu.
Aki teheti, ne hagyja ki a bogyókból készült sütiket mustikka, puolukka.

És aki teheti küldjön nekem is egy keveset a fent említett dolgokból... (na jó, a karácsonyi laatikko-kat nem kell erőltetni :-)

Még egy könyvajánlat, aztán tényleg befejeztem:
Quentin Crewe: Nemzetközi étlapkalauz (1980, Park Kiadó), a különböző országokra jellemző ételek felsorolása, rövid leírással.

Törölt nick Creative Commons License 2003.01.06 0 0 218
jah a hangulat az biztos. Csakhát, ha szar... Pl. a kalakukkot meg nem kostolnám soha. Kuopioban minden rohadt négyzetcentiméterre jutott egy ilyen árús, de én nem engedtem a csábításnak. Egyszerűen undorító volt számomra :)

Megjegyzem, a Hesburger jobb mint a Carrols ;) Kala ateria, Fantával aztán szevasz :D Ezt is csak ott eheted, nemde?

Előzmény: szani (217)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!