Keresés

Részletes keresés

AlexBp Creative Commons License 2012.10.06 0 0 562

De igen!

És akkor nem részletezem az írásodra való reakciómat, úgyis sejted ...

 

Viszont nem, nem kell tabuként kezelni! Az már éppen elég, hogy művészeti célokhoz is így állsz, és tabuként el kell fojtanod mgadban, mert egyébként rögtön összekötöd erotikus tartalommal ... de persze te tudod. 

 

Képzeld, voltam én olyan alkotótáborban, ahol csak lányok voltak, és saját bevaléásuk szerint egy "gyönyörű testű és arcú" ismert fiúmodelljük volt (aktként persze!), és szinte én lepődtem meg azon, hogy azok a fiatal lányok mennyire intelligensen tudnak viszonyulni a helyzethez, és mennyire az esztétikumot látják a fiú testében, de "egyéb" gondolatok egyszerűen nem is érződtek a levegőben.

 

Pedig ismétlem, számukra egy valódi fiúisten volt a srác, pont azért akarták őt személy szerint aktmodellnek, de aztán mégis képesek voltak "csak" művész-szemmel értékelni a fiútest szépségét. Hidd el nekem, semmi erotika nem volt ott se.

De az a gond, hogy eleve a probléma is ott kezdődik, hogy nálunk ez mégse annyira természetes, esetleg csak a nagyon szűken vett művész-körökben létezik ez a "neutral" mentalitás. 

 

Nálunk is azért mintha kezdene betörni ez a gondolkodás, de azért még messze van.

Ismert úszóbajnokunkat és vizilabdásunkat is kértek már fel aktmodellnek, de nálunk ez sajnos még nem megy olyan könnyen ...

Most erre mit is lehet mondani? Ez van.

Előzmény: GPF (559)
AlexBp Creative Commons License 2012.10.06 0 0 561

"Hogy ez mennyire összemosódik jól tetten érhető ebben a topikban, aminek a neve "Aktfotó", mégis főleg erotikus képeket látni és a hirdetések "erotikus és akt" fotókról szólnak. A workshop-on való részvételre sem aktokkal csábítanak a szervezők."

 

Igen, és ezt nagyon durváNAK TARTOM !!!

 

Most mondjam azt megint, hogy ilyenért egy "normális országban" ölnének? De minimum kizárnának azonnal a tevékenységből, ha csak a gyanúja is felmerülne, hogy te más szemmel nézel vagy gondolsz a modellre. Mint a huzat, kidobnának!

Ez is miért van? 

 

Csak számomra szomorú ez? És csak én gondolom úgy, hogy ez a művészeti célok rovására megy? :-(((

Előzmény: NJani (558)
AlexBp Creative Commons License 2012.10.06 0 0 560

"Így végül akt nem készül, mert a fejekben az van, hogy az szexkép és annak megfelelően készítik aztán az aktot."

 

Látod, pont ettől a gondolkodástól vagyok kész :-(

 

És akkor a 13-14-15-16 éveseknek rendezett művésztáborokban, érdekes módon miért tudják "puszta, natúr, meztelen test"-ként kezelni a rajzolandó / festendő modellt? 

Még ha netán támad is más gondolata valakinek, mert esetleg pont megtetszik neki a modell, de komolyan mondom, hogy nem ez a jellemző. 

 

Vagy lehet, hogy azért mondom ezt, mert ezek a művészeti táborok is nagyrészt külföldi fiatal művészpalántákkal vannak tele? 

Ha így van, akkor nagyon elkeserítő ez a gondolkodás. 

 

Mindenesetre nekem pont az volt jó élmény, hogy pl a 15-16 éves lányok egy esztétikai értéket láttak a fiatal srác meztelen testében, és tényleg nem volt ott másról szó. 


Hát nem tudom, én akkor maradi vagyok, de aki igazán MŰVÉSZETI CÉLOKAT keres és lát, az szerintem igenis szét tudja választani a két dolgot.

Azaz nemhogy sexről nincs szó, de még erotikáról se! Egyszerűen egy meztelen emberi testről van szó, nemtől függetlenül. 

 

De akár menjetek el a MKE bzonyos szakaira, ahol igen nagy mennyiségben rajzolnak aktot, és ott meg már egészen meglepő az a semlegesség, ahogyan állnak a meztelen modellhez a tömegben, mert ott aztán senki nem lát benne többet, mint egy darab tárgyat. De a pozitív értelemben mondom ezt a "csak tárgyat". A legnagyobb természetességgel állnak hozzá, és a hangulatból érződik, hogy meg se fordul más a fejükben.

 

Fene se tudja, Magyarországon sajnos ez a ritkább, aztán meg minden egyéb normális országban akkor néznének nagyon de nagyon hülyén, ha művészeti célú "aktkodás" kapcsán valakinek erotikus gondolatai, ötletei lennének. Fiatal modell(lány/fiú) egyszerűen munkaképpen, teljes semlegességgel jár be pl. esténként a művészeti suli kollégiumába, hogy gyakoroljanak a növendékek még esténként is. Éltem ilyen helyen, tudom, mit beszélek, és bizony furcsán néztek volna, ha netán össze akartam volna jönni a modellel vagy ha más szemmel néztem volna rá, mint a megszokott és művészetileg elvárt "semleges szem".

Előzmény: NJani (557)
GPF Creative Commons License 2012.10.03 0 0 559

Én egyszerűen nem hiszem, hogy az erotikát, szekszualitást külön lehet választan az akt képektől. Férfi szemmel, ha látok egy gyönyörű női testet, nem tudom megtenni, hogy ne legyenek erotikus gondolataim. De miért baj ez? Az erotikával semmi baj nincs, sokkal inkább azzal, hogy tabuként kell kezelni ezt a kérdést. A pornóval van baj, de az egész más, mint az erotika.

 

(Pl. nekem mindig fura érzéseim vannak Maplethorp képeit nézve, pedig elismerem, hogy remek fotós és (gondolom) gyönyörű férfi testeket fotóz. De nem tudok csak a test szépségére figyelni. És nem hiszem, hogy ti igen.)

Előzmény: NJani (558)
NJani Creative Commons License 2012.10.01 0 0 558

Még valami ... Hogy ez mennyire összemosódik jól tetten érhető ebben a topikban, aminek a neve "Aktfotó", mégis főleg erotikus képeket látni és a hirdetések "erotikus és akt" fotókról szólnak. A workshop-on való részvételre sem aktokkal csábítanak a szervezők. Hogy prófánul fogalmazzak, azoknak szólnak, akik abban reménykednek, hogy majd így láthatnak pucér nőt.

Előzmény: AlexBp (555)
NJani Creative Commons License 2012.10.01 0 0 557

Értem miről beszélsz, tegnap jöttem vissza Strasburgból. Ahol az erotika tabuként van kezelve valamilyen álszent, prűd társadalmi megítélés miatt, ott az erotikus képek szerepét (merthogy igény azé' van rá) átveszik az aktok. Így végül akt nem készül, mert a fejekben az van, hogy az szexkép és annak megfelelően készítik aztán az aktot.

Előzmény: AlexBp (555)
AlexBp Creative Commons License 2012.09.29 0 0 556

Sztem semmi gond ezzel. Azért van ez a topic, hogy itt megmutathasd, megbeszélhesd és stb, mindezt segítő szándékkal, nem pedig azért, hogy jól kiosszuk egymást. Akli esetleg mégis ez utóbbi nézetet osztja, arról nem mondok inkább semmit ...

 

 A kritika pedig kiefejezetten jó! Sőt, nagyon izgalmas dolog szétválasztani a kritikákat, attól függően, hogy ki milyen szemmel nézi, ugyanis más-más szempontokat kapsz egy profitól, mást egy amatőrtől és mást egy teljesen laikustól, de egyiket se mondanám értéktelenebbnek a másiknál. Ez az a terület, ahol bizony nagyon is fontos lehet egy teljesen laikus véleménye!

 

Persze ez csak az én agymenésem nyilván .....

Előzmény: PETER-PAUL (551)
AlexBp Creative Commons License 2012.09.29 0 0 555

Na igen, ez egy végtelen téma, de jól látod!

Én se értem, hogy az akt sokak fejében miért kötődik akár az erotikához akár nemhez ...

 

Talán nem véletlenül tök alap, hogy már művészeti szakközepekben is, ill. egyéb művészeti alternatív iskolákban rengeteg aktot rajzolnak / festenek / fotóznak, és igazából csak annak fordul meg a fejében "valami más" is, aki erre nem művészetként tekint. 

 

Akli vsizont művészeti szándékkal indul ezen a "pályán", annak evidens módon ugyan fel se tűnik, hogy jéééé egy meztelen fiú áll a terem közepén.

Pedig mondhatnám azt, hogy tizenéves korban akár természetes is lenne, hogy érdekesnek találnak egy meztelen testet.

 

Csak hát itt jön a képbe az, hogy ki milyen szándékkal, céllal vesz részt a művészetben. 

Ugye rossz az, aki rosszra gondol analógiára, még az egész "kicsiknek" szervezett rajztáborokban se furcsálkodik senki egy aktmodellen, merthogy szinte minden művészeti ág alapja. Ez csak annak meglepő, aki nincs benne a témában, és tényleg annyira gáz emiatt magyarázkodni valakinek, akinek "más" is jár a fejecskéjében az AKT kapcsán. 

 

Persze amíg sokaknak azt is el kell magyarázni, hogy mi a különbség AKT és PORNO között, na addig miért is csodálkozunk ezen? 

 

Viszont érdekes, ugyanis kitörve a magyar tabuvilágból, amint egy nyugati országban vagyunk "művésztáborban", ott rögtön mindenki tudja, hogyan kezelje ezt, és komplett hülyének nézik azt, akinek más is járna az agyacskájában.

Szóval kb fordítva megy a történet, de tippem van, melyik megközelítés a "normális". De tudom, igen, sajnos mindenbe bele kell kalkulálni a magyar társadalom iszonyatos zárt és iszonyatos prűd, valamint tabukkal teli mentalitását, és így valóban nehéz tisztán művészi szemmel dolgozni, pontosabban ezt szélesebb körben is megérttetni. 

 

Mi voltunk egyszer a franciáknál, és érdekes, ott a legkisebb kivetnivalót se találta senki abban, hogy a kollégiumba esténként bejárt 1-2 srác, és a lányok rajta gyakoroltak, puszta szívességből. Az ő fejükben miért nem párosult ez az erotikával? 

 

Hát nehéz kérdések ezek ...

Előzmény: NJani (550)
NJani Creative Commons License 2012.09.25 0 0 552

Az aktfotózás az egyik legnehezebb műfaj. Csak egy lehelletnyi választja el az aktot az erotikától és fontos, hogy az aktnak csak annyi erotikus töltete legyen, amennyi még nem nyomja el a kompozíciót és a formát. Ehhez nyilván sok gyakorlás és tanulás kell. Érdemes nagynevű aktfotósok képeit nézegetni és megpróbálni megfejteni, megfogalmazni, hogy miért tetszik és miért nem. Közben kialakul az ízlés és esztétikai érzék. Egyébként még profik is készítenek olyan aktokat, amik már erotikába futnak át és ettől primitívvé, közhelyessé válnak. Álatlános szabály, hogy a meztelen nő még nem akt. Nyilván férfikaknak nehezebb elvonatkoztatni a nemiségtól, női fotósok előbb veszik észre a formát, mint a vonzó nőt. :-) Egy kedves barátomnak ez nagyjából sikerült: www.canata.hu

 

Előzmény: PETER-PAUL (551)
PETER-PAUL Creative Commons License 2012.09.25 0 0 551

Köszönöm a kritikát, amivel egyet is értek. Mentségemre szolgáljon, hogy ezek spontán módon készült, tehát semmilyen előzetes beállítás stb. mellett készült képek.

Előzmény: NJani (550)
NJani Creative Commons License 2012.09.24 0 0 550

Nos, ezek nem igazán sikerültek. Az akt célja, hogy az emberi test (nemtől függetlenül) formai szépségét bemutassa. Ilyen értelemben "nemtelen" műfaj, hisz a férfi és női test is egyformán szép és plasztikus. Épp ezért egy akt csak nagyon kis mértékben lehet erotikus töltetű, épp csak annyira, amennyire a nemek a külső jegyeiben különböznek egymástól. Mivel a képek tárgya a test, így fontos a környezet és a világítás. Nem szerencsés ha egyéb, nagy mennyiségű "tereptárgy" veszi körül a modellt, mert azok elvonják a figyelmet, a jól megválasztott világítás pedig hangsúlyozza a formát. Ez nem azt jelenti, hogy a modellt üres térben kell megfotózni, hanem ügyelni kell, hogy az egyéb tárgyak erősítsék a látványt és ne elvegyenek belőle. Bár a fotográfiában általában igaz, hogy a témát tudni kell hangsúlyozni, az aktfotózásban ez hatványozottan fontos. Esetedben csak annyi történt, hogy valaki megszabadult bizonyos ruhadarabjaitól és te azt lefotóztad. A háttérben lógó törölköző, összegyűrt ágynemű, nyilvánvalóan otthoni, hálószobai környezet nem segítik a kompozíciót. Ha ugyanezt akár egy teljesen üres parkettán fotózod meg, már jobb.

Előzmény: PETER-PAUL (549)
PETER-PAUL Creative Commons License 2012.09.24 0 0 549

Újra megpróbálom:

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.22 0 0 548

Sziasztok.párom elsöizben ált gép elé,Egyik ismerősöm hívót telon,hogy vet egy komolyabb gépet sony dslr-900a baromi nehéz.A lényeg hogy hívót hogy tudok e lányt fotózásra,páromat kérdeztem de őse,mire igy válaszolt hogy ö kipróbálná,kicsit meglepötem ezen,mondván egyszer élünk,én meg belementem.Mikkor itt volt folyt róla a viz de páromat nem zavarta.Mivel még amatör a haver kéne pár tanács hogy mik azok amin álltani kéne,na nem azon hanem a gépen.Az elsö 2 ö képet én csináltam egy kompakt gépel ,a többit ö.Páromnak tetszet a fotózás és élvezte akár csak én ,talán a műtermi fotózásba is belemenne vagy merészebb fotókba.Hal ehet árasszatok el minket egy kis segítséggel,és tanácsal.........ÜDV   ERZSI ÉS LACI

 

 

 

 

 

 

PETER-PAUL Creative Commons License 2012.09.22 0 0 547
Előzmény: AlexBp (546)
AlexBp Creative Commons License 2012.09.21 0 0 546

Jaaaaaaaa

akkor már értem, h miért nem értettem semmit ebből :)))))))))

de hát tedd fel a kepfeltoltes.hu-ra, ide meg a linket, aztán sztem ez a legegyszerűbb ...

Előzmény: BUSZNYI (545)
BUSZNYI Creative Commons License 2012.09.20 0 0 545

csak feltöttötted de nem szúrtad be őket a hozzászólásodhoz.

Elég bugyuta de így kell.

 

Előzmény: PETER-PAUL (544)
PETER-PAUL Creative Commons License 2012.09.09 0 0 544

Fórumozóként is kezdő vagyok: hová lettek a feltöltött képek?

Előzmény: PETER-PAUL (543)
PETER-PAUL Creative Commons License 2012.09.09 0 0 543

Köszönöm a választ. Az életkorral kapcsolatos kérdés arra irányult, hogy a látvány alapján milyen idősnek tűnik a modell.

Előzmény: AlexBp (542)
AlexBp Creative Commons License 2012.09.08 0 0 542

Mi a kérdés modell életkoráról?

a másik egyszerűbb (igaz, a kérdést nem értem teljesen XD): a véletlenszerűen elkapott képeket fogod a legtöbbre értékelni 10 év múlva, de a jelenben is azzal okozod a legnagyobb örömet. Sztem ennyi. 

Előzmény: PETER-PAUL (541)
PETER-PAUL Creative Commons License 2012.09.08 0 0 541

Kezdő amatőr vagyok, örülnék, ha megismerhetném a véleményeteket
- a véletlenszerűen készült képekről,
- a modellről, ideértve annak feltételezhető életkorát is.
Köszönöm.

magko64 Creative Commons License 2012.07.28 0 0 540

Amatőr modelleket keresek (nők, férfiak, párok) fehérneműs, félakt, vagy akt fotózásra. Tolna megyében, Bonyhádon történik a fényképezés.
Lepd meg párodat egy szexis fotósorozattal!

64.kovako Creative Commons License 2012.05.25 0 0 538

Akt és fehérnemős fotózáshoz keresek amatőr fotósokat, akikkel közösen fizetnénk a modell óradíját, utiköltségét.  Pillanatnyilag több modell is lenne, akit lehetne fotózni. Szekszárd -Pécs útvonalon, illetve a környékén.Bővebb információ emailben.

AlexBp Creative Commons License 2012.03.18 0 0 537

Hát igen. És szinte képtelenség aktmodellt találni, mert mindenki fejében a pornó van ezzel kapcsolatban is.

Kifejezetten meglepődnek, amikor mégse.

 

De művészi célokra mi is nagyon nehezen találunk modellt, az utóbbi időben haldoklik ez a terület.

Ha valaki mégis "bátor", akkor írjon nyugodtan! :)

Előzmény: seeman (520)
madeinchinaa Creative Commons License 2012.02.05 0 0 534

Üdv!

Dekoratív hölgyek jelentkezését várom művészi aktfotózásra. TFCD fotózásról lenne szó (http://hu.wikipedia.org/wiki/Id%C5%91t_k%C3%A9pek%C3%A9rt).

Néhány képem megtekinthető itt: http://madeinchina.kocz.hu/flagallery/fotoim/

Eddig főleg természet és tájkép fotózással foglalkoztam, most szeretnék nyitni a modell, illetve aktfotózás felé és ehhez kellenének modellek.

Ha érdekel kérlek írj egy e-mailt, ide: kocz@kocz.hu

 

mollom Creative Commons License 2012.02.05 0 0 533

 Olyan, amelyik publikus lenne, nincs. Az én látásmódom szerint a témá(k)nak a fotó közepén kell lenni, máskülönben úgy érzem, a kép oldalra dől.

Előzmény: Lassu Viz (532)
Lassu Viz Creative Commons License 2012.01.30 0 0 532

Más szögből, magasságból, elrendezésből nincs meg a kép? Így eléggé szokványos. Ahol álltál, középső fókuszpont csippant és katt. Sok a környezet is, bátran vágható úgy, hogy a modell bal oldalra kerüljön és marad előtte tér. Az erdőért nem kár.

Szerintem.

Előzmény: mollom (530)
cs.g. Creative Commons License 2012.01.29 0 0 531
mollom Creative Commons License 2012.01.29 0 0 530
mollom Creative Commons License 2011.06.23 0 0 528

 Magam is megpróbálkoztam a műfajjal, íme egy próbálkozásom: http://www.flickr.com/photos/61480248@N03/5692583692/in/photostream.

BUSZNYI Creative Commons License 2011.03.20 0 0 527

Ja ja egy jó.... után viszont sokkla könyebb elmagyarázni hogy most nem kell szétteni a lábad ;-)

Előzmény: joskabacsi (526)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!