Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.08.17 0 0 7949
Szia! Valoban, ulj csak fel a 615-os (615N/T/stb, mind jo) buszra, Helsinkiben a palyaudvarnal (akar elotte is, mert egy darabon egy utvonalon jar a 615-os busszal) pedig a 3T vagy a 3B villamosra. Hurok alakban jarjak korbe a varost atszallas es vegallomas nelkul, kis tulzassal lathatod rola Helsinki latnivaloi nagy reszet. A 3B a vonal egy pontjan 3T-re valtozik, majd masutt vissza, ez ne zavarjon meg.
Hozz a repterrol ingyenes terkepet, a 3-as vili mellett ajanlom gyors varos-ismerkedesnek a Kaivopustot (kis seta), es a Sziklatemplomot (Temppeliaukiokirkko).

A Helsinkiben ervenyes jegy a vezetotol 2,50, automatabol 2 euro, a villamosra automatabol 1,80. (Az automatak nem nyelik a penzt, megbizhatoak.) Mind 60 percig ervenyes.
A repterit mar RogerVilco elmondta, az 4 euro es 80 percig ervenyes (sofortol, automatabol is), itteni terminologiaban finnul seutu, angolul (two zone)regional. Megveheted a repterre a jegyet ugy is, hogy a helsinki villamosvezetotol kered, abszolut termeszetes dolog. Csak mondod, hogy seutu/regional/airport, es tudni fogja. Az ervenyesseg ott lesz jegyen.

Jo utat! :)
zinaida Creative Commons License 2010.08.17 0 0 7948

Nézd meg a reptéren a Pömpelit :-) (ha még ott van) ott egész Finnországról kapsz egy kis izelitot. (kb. 10 perces dolog..)

 

 

Előzmény: beeex (7945)
RogerWilco Creative Commons License 2010.08.17 0 0 7947
A Finnair eptéri busza olyan 25-30 perc, a helyi "BKV" 615-ös busza nem sokkal hosszabb. Mind a kettő a főpályaudvarnál tesz le. Utóbbi az olcsóbb, ha jól tudom 4 euró és 80 percig érvényes mindenre a városon belül is (metró, villamos, busz, hév)

Ennyi idő alatt nem sokra van esélyed, végigsétálni a pályaudvartól az Esplanadin a kikötőig, megnézni a neoklasszikus központot bazilikástul azután meg vissza.
Előzmény: beeex (7945)
beeex Creative Commons License 2010.08.16 0 0 7946
és mit nézzek meg 3,5 óra alatt? :))
beeex Creative Commons License 2010.08.16 0 0 7945
sziasztok

pár nap múlva Delhi felé menet lesz 6 órám Helsinkiben (jelenleg a legolcsóbb jegy
Bp-Delhi a Finnair)
azt kérdezném, hogyan lehet gyorsan olcsón bejutni a városba a reptérről, és mennyi időre készüljek, vagyis be tudok e szaladni a városba körülnézni?

kösz beeex
Jón Leifs Creative Commons License 2010.07.28 0 0 7944
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Jövő héten megyek Finnországba, egy egyénileg szervezett körútra. Megyek Lappföldre is. Rovaniemi városáig minden oké, mert ott van vonat, így InterRail is.

Viszont Rovaniemitől északra már nincs vonat (1-2 közeli városba van csak), csak a MatkaHuolto és az Eskelinen Lapin Linjat buszjáratai. Ezekkel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy a meni-palu (azaz retúr) jegy hogy működik?

Konkrétabban:
Mennyi ideig érvényes? 1 hét, vagy 1 hónap?
Megszakíthatom-e az utazást, majd folytathatom egy jeggyel? Pl. ha veszek egy Rovaniemi-Utsjoki meno-paluu jegyet, akkor lehet olyat, hogy Rovaniemiből elmegyek busszal mondjuk Inari városkába, ott megpihenek 2-3 napot, majd Inaroból megyek Utsjokiba. Aztán visszafelé meg mondjuk Utsjokiból úgy jövök, hogy Sodankylä városig csak, és Sodankyä-ből 2-3 nap pihenés után vissza Rovaniemibe.... Ez egy meno-paluu jeggyel megoldható, vagy ezesetben kell egy Rovaniemi-Inari jegy, egy Inari-Utsjoki meno-paluu, egy Inari-Sodankylä és egy Sodankylä-Rovaniem?

Sajnos se a Matkahuolto se az Eskelinen Lapin Linjat weboldalán nem találtam erről semmit, persze lehet, hogy én vagyok a béna...

Minden segítséget köszönök! :-)
J. L.
tasha Creative Commons License 2010.07.10 0 0 7943
Azért Helsinki belvárosból ne vonj általános következtetést le a finnekre néve.. :)
Előzmény: Doki600 (7941)
zinaida Creative Commons License 2010.07.09 0 0 7942

Én 4 éve élek itt és az alatt is sokat változott Finnország. Furcsa alakok vannak.. Én mindig kifogok egy kettőt akitől elborul az agyam.

Angolul itt tusz lakást keresni: http://www.asuminen.fi/?language=englanti (vagy probáld meg a www.hel.fi www.vantaa.fi oldalakat)

Előzmény: Doki600 (7941)
Doki600 Creative Commons License 2010.07.09 0 0 7941
Na most már 2 hete vagyok kint Helsinkiben, de Vantaa-ban dolgozom.
Korábban 10 éve voltam kint Kemi-ben ösztöndíjjal, szóval nem teljesen új terület nekem Finnország, de most valahogy kicsit más.
A hét elején lelőttek három embert egy mekrdájvban, mert valamin összeszólalkoztak. Szóval tök ismeretlenül kivégzett három embert valami feltételesen szabadlábon levő bolond. Itt egy cikk. Az utcán már kétszer is láttam olyat, hogy valaki nekiesett a másiknak. Jellemzően nem normális kinézetű emberek.
Van egy csomó magában beszélő bolond az utcákon. Bár biztos otthon is van sok, csak itt többet vagyok az utcán, ismerkedem a várossal.
Valami lakást kéne találnom, amit bérelhetnék, de itt eléggé sokba kerülnek és minden csak finnül van. Még jó hogy van a google translator, de így is kemény melónak tűnik.
Alkohol marha drága, egy 0,5-ös dobozos sör 2€ fölött van a boltban is, de szórakozóhelyen 5€. Viszont minden palack, doboz visszaváltható (0,15-0,4€), láthatóan sok bevándorlónak munkát adva. Sokáig nincs is a földön az eldobott sörös doboz.
A bankok meg 10-kor nyitnak! Hivatalok 9-kor!
Egyébként meg júliusban nem dolgozik szinte senki. A cégnél majdnem üres a parkoló.
ÁFA változott 2010 júli 1-től, étkeztetésé csökkent, minden másé nőtt. Bővebben itt.
Amúgy az idő szép és meleg (inkább forró most), a fű zöld, a sör meg hideg.
(M)ilyenek a finnek? Creative Commons License 2010.04.30 0 0 7940

Az előző hozzászóláshoz kapcsolódva: jövő hét szombaton lesz az emlíltett filmbemutató (Promised Land of Heavy Metal), beszélgetéssel egybekötve.

A program ingyenes, csak regisztrálni kell.

Bővebben itt: http://www.neprajz.hu/programok.php?menu=4&program_id=226

lollipop Creative Commons License 2010.03.31 0 0 7939
Hátha valaki erre gyorsul... : )

http://index.hu/kultur/zene/2010/03/30/kiallitas_nyilik_a_finn_metalrol_a_neprajzi_muzeumban/

Kiállítás a finn metálról a Néprajziban

2010. március 30., kedd

A finn metál sokat köszönhet a mítoszoknak, ezért nyílt kamaratárlat a témáról a Néprajzi Múzeumban. Pólókat, kitűzőket, képeket állítanak ki.

Amorphis, Nightwish, Children of Bodom: péntektől kamarakiállítás mutatja be a finn metálzenét a fővárosi Néprajzi Múzeumban. A tárlat a (M)ilyenek a finnek? - Finnország magyar szemmel című, tavaly nyáron nyílt kiállításhoz kötődik.

"A főkiállítás egyik praktikus szempontja volt, hogy megmutassunk néhány sztereotípiát, ami a finnekről kialakult. A tárlat egyik termének az a címe, hogy A Kalevalától a finn metálzenéig, és azt mutatja be, milyen csatornákon volt megismerhető az elmúlt több mint száz évben Magyarországon a finnek ősi eposza. Ezt egészíti ki a mostani kamaratárlat" - nyilatkozta Bata Tímea, a kiállítás rendezője.

A szervező szerint a finn metálzenekarok egy része - az ismertebbek közül az Amorphis, az Ensiferum, a Korpiklaani vagy a Finntroll - tudatosan használ zenéjében nemzeti kulturális elemeket, így a Kalevalát is. Már a főkiállítás anyaggyűjtésekor finnországi fesztiválokra, koncertekre jártak finn metálpólós fiatalokat fotózni, illetve a Néprajzi Múzeum a kulturális tárca kortársgyűjtemény-gyarapítási pályázatának segítségével vásárolt is olyan pólókat, táskákat, nyakláncokat és különböző kiegészítőket, amelyek Magyarországon hozzáférhetőek. Ezek egy része már látható volt, másik része pedig a most nyíló kamarakiállításra került. A finn metálzenéhez köthető többi tárgy, ereklye felhívásra érkezett be rajongóktól, gyűjtőktől.
hirdetés

"Leginkább dedikált tárgyakat kaptunk, speciális kiadású bakeliteket, posztereket, valamint olyan fényképeket, amelyeken a rajongók és a zenekartagok láthatók együtt. A kamarakiállítás termében öt vitrint alakítottunk ki" - fejtette ki a kiállítás rendezője.

A finn metálzenéről készült Promised Land of Heavy Metal című dokumentumfilm magyarországi bemutatója május elején lesz a tárlat helyszínén, a Néprajzi Múzeumban. A metálzene földjéről című kamarakiállítás május 9-ig látható.
pikkutyttö Creative Commons License 2010.03.30 0 0 7938
Hello, eleg surgösse vält,hogy uj szobatärsat keressek itt finnorszägban..Tudna valaki weboldalt,vagy embert ajänlani? Termeszetesen több infot is hajlando vagyok megosztani magamrol,amennyiben akad valaki...
Aki tud legyszi segitsen kicsit:D
zinaida Creative Commons License 2010.03.20 0 0 7937

Nekem meg van egy török osztálytársam aki ott lakik :-)

Mi most lehet, hogy megyünk Wizzair-el. Muszáj hazamenni hirtlen jött az egész, Malév 400 Euró Finnair 2000 Euró, átszállással is legalább 350 Euró Wizzair meg 100.. Szóval most jó, de jó macerás lesz Turkuból menni, szóval ha nem sokkal drágább akkor inkább Malév vagy Finnair.

Előzmény: Törölt nick (7936)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.19 0 0 7936
Én már kétszer jártam ott, ez számít? :D
Éljen a Vasúti Múzeum, ahol pl. az egyik infó-terminál négy nyelven tud: finn, svéd, angol, és: magyar. Oltári.
Jó utat haza, és, izé... légyszi-légyszi-légyszi az ä-t ne haszáld itt á-ként, sokan olvassuk szerintem e-nek :D Köszke'! Sok sikert a magyar-kereséshez.
Előzmény: pikkutyttö (7935)
pikkutyttö Creative Commons License 2010.03.19 0 0 7935
Na ez jo en is megvettem 200 euroert a jegyemet Pestre...egesz evre nem lättam jobb ärban jegyet..3 nappal kesöbb vettem eszre,hogy van Turku -Budapest fapados:)
Mondjuk lehet nem järnek jol mindig tele van a böröndöm is :)

Nincs magyar aki Hyvinkääban lakik ?:D
dn_bacsi Creative Commons License 2010.03.01 0 0 7934
tasha, köszönöm, kiitos!
Előzmény: tasha (7933)
tasha Creative Commons License 2010.02.28 0 0 7933
oikotie.fi vagy etuovi.com

http://kuluttaja.etuovi.com/crometapp/product/realties/residences/plots/search/public/search.jsp?link=107&newsearch=true&portal=eo

Kiválasztod a várost felul, aztán Tonttityyppi: omakotitontti (családiház telek), vapaa-ajan tontti (hétvégi háznak való telek) majd lent a piros HAE gomb (keresés)

Jyväaskylä-ben 20 ezer eurótól kezdodik a családi házas telek, Ouluban 15 ezertol. Tampere drágább.
Előzmény: dn_bacsi (7932)
dn_bacsi Creative Commons License 2010.02.27 0 0 7932
Üdv,
régebben hézagosan volt itt szó a finnországi ingatlanárakról, de akkor ház/lakás volt a kérdés. Nem tudok még annyit finnül, hogy rá tudjak keresni, ezért itt teszem fel a kérdést:
szerintetek finn vidéki nagyvárosok (pl. Jyväskylä, Oulu, Tampere) 15-30 km-es körzetében mennyibe kerülnek üres, beépíthető építési telkek? Finn átlagfizetéssel elérhetők?
Köszi a válaszokat.
RogerWilco Creative Commons License 2010.02.12 0 0 7931
Akkor nézz el ide, a "15 legfurcsább kép" a világból :-)

Klikk

és egy pár Finno-ból

Klikk
Előzmény: szani (7930)
szani Creative Commons License 2010.02.11 0 0 7930
Aki esetleg még nem vette észre, annak szólok, hogy Finnország területére már működik a StreetView
Eszméletlen jó, órákig "bóklásztam" az ismerős helyeken
Emlék felidézésre vagy ismerkedésre szuper.
bzsuklion Creative Commons License 2010.02.06 0 0 7929
Oda-vissza vettem mindenestül 40 euroert jegyet, igaz, csak kézipoggyásszom van.
Előzmény: zinaida (7928)
zinaida Creative Commons License 2010.02.05 0 0 7928

De ez csak a jegy, a Wizzairnél külön csomagdíj van ami nagyon megtudja dobni az árat..

Előzmény: istvan82 (7927)
istvan82 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 7927

Sziasztok!

 

Gondolom mär sokan tudjäk de Turkubol jär Budapestre a Wizz air, kb 8000 ft ert. Csak azert irtam mäs ne szivja meg, mint en mivel nekem mär megvan a Malevos jegyem csupän 80 ezerert. Es ez azert nem kis kulunbseg.

 

Udv!!

szani Creative Commons License 2010.01.30 0 0 7926

Meg van a finn induló az idei Euroviziora

Két Värttinä énekeslány, Johanna Virtanen és Susan Aho duója a Kuunkuiskaajat

 

http://www.youtube.com/watch?v=avHZ0UzOsZE

Lina4 Creative Commons License 2010.01.26 0 0 7925

Üdv mindenkinek!

 

Egy kis segítségre lenne szükségünk!

 

Február 2-án induló kezdő finn nyelvtanfolyamra keresünk csoporttársakat a Katedra Nyelviskolába (Budapest). Egyelőre ketten iratkoztunk be, így nem indul el a csoport Még lehet jelentkezni, ha van kedved, gyere! Jelentkezz minél előbb!

 

Kiitos!

 

Linus:)

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.05 0 0 7924
A sok szomorúság után következzék egy kis vidámság/furcsaság.
A helsinki közlekedési társulás megújult honlapján helyet kapott a szokásos nyelvek mellett (finn, svéd, angol orosz) a slangi, azaz a szleng verzió is.
Itt megnézhető - azt hiszem, megér egy látogatást!
daffodils12 Creative Commons License 2010.01.04 0 0 7923
Nagyon szomorú... Én 2 nappal előtte jártam a Sello-ban (először életemben), mivel Espoo utba esett épp, a Jumbo hozzánk közelebb van.

Boldog 2010-et mindenkinek, főleg a Finnország Fan-oknak!

Hyvää ja Onnelista Uutta Vuotta kaikkille!
zinaida Creative Commons License 2009.12.31 0 0 7922
A hír nagyon megdöbbentett. Gondolom a fórumozok közül sokan járnak a Selloba vásárolni..
Most már magyarul is van cikk itt az indexen.
Előzmény: Törölt nick (7921)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.31 0 0 7921
:( Újabb lövöldözés, ezúttal Leppävaraaban :((

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2009/12/1026173
pirooos Creative Commons License 2009.12.30 0 0 7920
Keszites alatt van a honlapom,ami recepteket,kaja alapanyagokat....fog tartalmazni tobb nyelven.
Keresek olyan szemelyeket akik tudnak recepteket mas nyelven is.
Pl.holland,finn... receptet magyarul,magyart angolul,hollandul,nemetul....
Ismerjuk meg egymas konyhajat.
Jo ha tudod forditani is,de ha nem csak vannak jo receptjeid ami szerinted finom,akkor majd a forditast megoldjuk.
ha valakit erdekel akkor irjon nekem a
nemzetietelek@gmail.com - ra
koszonom

Piri

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!