Keresés

Részletes keresés

firekiller Creative Commons License 2014.10.30 0 0 2188

Mi most fejeztük be a főzést ( a mosogatás java még hátra van).

2 óra szedés(3 fő); kb 4 óra pucolás( 2 fő); kb 6 óra főzés, paszírozás, szűrés ...( 1-2 fő).

Mi 0,4kg cukor/1 kg paszírozott csipkebogyó aránnyal csináltuk.

Végeredmény viszont mindenért kárpótol.

Csináltam csipkebogyós birsalmasajtot is, az is finom lett :)

Előzmény: Wassernyolcas (2187)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.10.30 0 0 2187

Legutóbb 19 liter átpasszírozott, még főzés előtti péphez a főzés vége előtt 6 kg cukrot tettünk. Ennyi kellett is, de több már sok lett volna. Így lett 20 üveg (0,72 - 0,8 lit.) lekvár. A cukor hozzáadása után még kb. 30 percet főztük.

A szedés előző nap volt, a főzés napján hol hárman, hol négyen dolgoztunk, megállás nélkül reggel nyolctól éjfélig. Nagy meló volt, közben el is határoztam, hogy még egyszer nem vágunk bele. A lekvár viszont olyan finom lett, hogy már másként gondolom.

Előzmény: firekiller (2186)
firekiller Creative Commons License 2014.10.29 0 0 2186

Jó dolog a segítő unoka :)

Cukrot mennyit szoktatok rakni a paszírozott péphez?

Hétvégén ellátogattunk a csipkebogyó fesztiválra a 720-as üveg csipkelekvárt 2400-2700 Ft között árulták.

Előzmény: Wassernyolcas (2185)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.10.28 0 0 2185

Szia! Ez nem kell bele, az unokák műve volt. 

Mivel minden kétszer is átpasszírozásra került, egyébként sem kerültek be a lekvárba. Csak uszikáltak ott.

 

Előzmény: firekiller (2184)
firekiller Creative Commons License 2014.10.28 0 0 2184

Üdv Wassernyolcas!

A magházakat mi célból főzöd a csipkebogyóhoz?? + pektin ?? 

Előzmény: Wassernyolcas (2178)
firekiller Creative Commons License 2014.10.28 0 0 2183

 

Előzmény: firekiller (2182)
firekiller Creative Commons License 2014.10.28 0 0 2182

Babra munka, de megéri!

Délutáni szedés. Némelyik bogyó puha, valószínű megcsípte a fagy.

 

Előzmény: Törölt nick (2180)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.10.25 0 0 2181

Rá kell szánni egy fél napot, megéri. 

Előzmény: Törölt nick (2180)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.23 0 0 2180

A csipkebogyólekvár (hacsedli ) bizony nagyon fínom.

Talán gyerekkoromban ettem utoljára.

Nekem nincs időm sajnos most ilyet készíteni, meg sajnos azért elég babrás is...

És nincs senki a családban, aki ilyet készítene....nekem.

:-(

Előzmény: Wassernyolcas (2178)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.23 0 0 2179

De jól felszerelt konyhád van!

Előzmény: Wassernyolcas (2178)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2178

A csipkebogyóról, mint különleges lekvár alapanyagról ugye nem felejtkeztek el?

Munkás egy feladat, de megéri a fáradságot, mert nagyon finom lekvár készíthető belőle. Kétszeri főzést és kétszeri átpasszírozást igényel a készítése. Először felfőzzük, majd a magtól átpasszírozással válunk meg, ez után a szőröktől szabadulunk meg az egyik mellékelt képen látható passzírizó bordázott tárcsa és lisztet korábban nem látott liszt szita segítségével.

    

Wassernyolcas Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2177

A homoktövis hidegen préselve, mézzel keverve nálunk is bejön. 

 

 

Előzmény: firekiller (2170)
Chilio Creative Commons License 2014.10.21 0 0 2176

Jó kis cikk, élménnyel olvastam. :)

Aszalt somot honnan lehet szerezni?

A kereső nem sok hasznos oldalt dobott ki.

Néhány őstermelőnél van csak, úgy látom. :(

ásítósmacska Creative Commons License 2014.10.20 0 0 2175
firekiller Creative Commons License 2014.10.14 0 0 2174

Elkészült a birsalmasajt. Picit puha lett, most kiterítve "szárad" .

firekiller Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2173

Az nem a "különleges lekvarok" fórumhoz tartozik :)

Előzmény: BONNIE (2172)
BONNIE Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2172

Valóban. Azt írtad, hogy nem hiszel neki. Miért?

Előzmény: firekiller (2169)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2171

A homoktövisnek a C-vitaminon túlmenően is vannak pozitív hatóanyagai, amelyek a főzéssel

sem bomlanak el. Gyulladáscsökkentő, stb.

A magolaja is jelentős gyógyítóerővel bír, hámosító, gyomor- nyombélfekély esetén gyógyít, stb.

Valamint a májbetegeknek is segít a máriatövismag-olajhoz hasonlóan.

Azt hiszem.

Tehát olyan általános roboráló- és csodaszerként is használható.....

Előzmény: firekiller (2170)
firekiller Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2170

Homoktövis hidegen sajtolva mézzel elkeverve bejön nekem és úgy a C vitamin is megmarad.

Birsalma sajtba citrom helyett már raktam homoktövist, ehető volt.

Főzéssel sajnos a homoktövis és a többi magas C vitamin tartalmú gyümölcsi is elveszti a vitaminok egy részét. Alma-homoktövis lekvárt lehet, hogy kipróbálom, most szinte ingyé van az alma.

 

Előzmény: Törölt nick (2168)
firekiller Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2169

Nem írtam olyat, hogy baj van Bálint gazdával.

Előzmény: BONNIE (2167)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.08 0 0 2168

A homoktövis lekvár magában nem fog lenyűgözni senkit az ízével.

Viszont kedvező életteni hatásai miatt más gyümölcsökkel összefőzték, és így fínom és a kívánt anyagokat is

tartalmazó lekvárt kaptak.

Sajnos már nem találtam meg a leírást sehol (és a neten sem), de régen homoktövissel készítették (azt hiszem) a

Háromíz -lekvárt, amit mint minden nyavalyára hatásos szerként is használtak.

De homoktövis-szilva, illetve homoktövis-alma lekvárokat ma is készítenek, és biztosan finomak is...

Előzmény: firekiller (2166)
BONNIE Creative Commons License 2014.10.08 0 0 2167

Mi a baj Bálint gazdával?

Előzmény: firekiller (2163)
firekiller Creative Commons License 2014.10.08 0 0 2166

"Nagyon egészséges, az tény" szerintem lassan minden egészséges ami nem műanyag és minimális a vegyszer tartalma.

Próbálkoztam nagyon egészséges homoktövissel is, de már tavaly is a fele a bokrokon maradt , mert nem ízlik senkinek és leszedni is kínszenvedés.

Jövőre majd megpróbálom a berkenyét fagyasztani , főzni és paszírozni nem turmixolni. Bár szerintem a főzéssel nagyadag egészséges anyagot rontok el :(

 

üdv : Fire

Előzmény: Törölt nick (2165)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.08 0 0 2165

Nagyon egészséges, az tény.

Ha ehetővé tudod tenni, akkor az siker.

Ha pedig még finommá is, akkor azt majd feltétlenül írd meg!

Előzmény: firekiller (2164)
firekiller Creative Commons License 2014.10.07 0 0 2164

Üdv Thorr !

Én is csodákat olvastam róla, Fertődről rendeltem, most másod évesek nálam.

Idén teremtek először. Augusztustól kóstolgatom, eléggé fanyar , de meg lehet szokni.

Hétvégén leszedtem az összeset a bokrokról, mert már némelyik fürt kezdett penészedni.

Amik a bokron aszalódtak azokból kezdtem lekvárt főzni , de nem jött be, legalább is így.

Valószínű a turmix is szétverte a magokat , amitől még fanyarabb lett.

Jövőre több terem, majd próbálkozom.

 

Előzmény: Törölt nick (2162)
firekiller Creative Commons License 2014.10.07 0 0 2163

Köszi Chilii!

Majd kipróbálom, van lefagyasztva kb 2 kiló.

Bár Bálint gazdának nem nagyon hiszek :(

Előzmény: chilii (2161)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.07 0 0 2162

Sajnos tanácsot nem tudok adni. Néhány éve rendeltem egy katalógusból én is egy fekete berkenye bokrot, mert csodákat

írtak róla, hogy milyen egészséges, és finom, és jó a lekvárja stb...

Ehhez képest a bogyónak elnyomott cigicsikk-ízze volt teljes érettségben, sőt aszalódva is.

Olyan kellemetlen volt az ízze, hogy a lekvárfőzésre már nem is gondoltam, mert ebből finom nem lehet...

Most ki akarom szedni a bokrot, és mást ültetni helyette.

Ráadásul apró a gyümölcs, vékony a húsa, sok munka lenne vele...

Szóval nekem ez nem jött be...

Előzmény: firekiller (2160)
chilii Creative Commons License 2014.10.07 0 0 2161
Előzmény: firekiller (2160)
firekiller Creative Commons License 2014.10.07 0 0 2160

Kedves Lekvárosok !

Fekete berkenyéből főzött már valaki lekvárt? 

Fél kilónyi kicsit bokron aszalódott berkenyét leturmixoltam , 25 dkg cukor hozzáadásával főzni kezdtem. Kb 30 perc főzés után az íze olyan mint, ha egy öreg bútort nyalogatnék, erősen fanyar ízzel párosulva. Valószínű ez az adag a komposzton végzi :(

Ötletek, javaslatok , receptek fekete berkenye ügyben ??

Üdv

 

Fire

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.04 0 0 2159

Hamm....

Előzmény: Törölt nick (2156)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!