Keresés

Részletes keresés

dode Creative Commons License 2006.11.17 0 0 5027

Namegegyszer:

 

Jelen borsavkkoncentracio mellett nem alakulhatnak ki kritikus gocok semmilyen geometriaban.

Előzmény: Vgyuri (5024)
dode Creative Commons License 2006.11.17 0 0 5026

Minden PWR működhet MOX-al? Mi vele a bibi, merthogy mindenütt többéves hivatali procedúra előzi meg?

 

Egy atomeromuben minden valtoztatast hosszas hivatali procedura eloz meg...


A MOX-nak kicsit masok a reaktorfizikai tulajdonsagai. Ujra kell szamolni az osszes biztonsagi elemzest. Igy is csak a toltet harmadat-felet lehet MOX-ra cserelni. Csak azokat a reaktorokat lehet teljesen MOX-szal uzemeltetni, amelyeket direkt arra terveztek.

 

Az NRC azt mondja, hogy (a megfelelo engedely birtokaban) eloszor min. 2 cikluson at csak nehany teszt kazettat szabad betolteni. Ezzel ellenorzik az uzemanyag-viselkedes szamitasanak megfeleloseget, majd ez utan engedelyezik a zona max. 40 %-nak MOX-ra csereleset.

Előzmény: Vgyuri (5019)
aruvedjegy Creative Commons License 2006.11.17 0 0 5025
Nem világos, miről beszélnek. Ez alatt csak az üzemanyagot kell érteni, vagy benne van a fűtőelempálcák anyaga is?
Előzmény: Youme (5023)
Vgyuri Creative Commons License 2006.11.16 0 0 5024

Eddig az volt a hivatalos terv, hogy nincs tervezett időtartam :-)

 

Nyilván azért gondolnak valamit, de ha azt nyilvánosságra hoznák, mindjárt megindulna az anyázás, jelentkezne egy szagértő, hogy legalább kétszer annyi idő kellene és a biztonság rovására sürgetik a mentesítőket :-(

 

Másrészt tényleg nem lehet tudni pontosan, elég egy megcsúszó, arrébb guruló törmelékdarab és akkor rögtön újra kell tervezni a mozgást.

 

Szerintem nem a bili alján levőkkel sokasodik a probléma, mihelyt nem lesznek mereven álló rudak, kazetták felette, jöhet a "porszívó", ami sokkal gyorsabb. A darabok beszorulása a fő veszélyforrás a transzkritikus gócok lehetősége miatt.

 

Előzmény: Youme (5023)
Youme Creative Commons License 2006.11.16 0 0 5023
Harmadikán tartottak 500 kg-nál. Most (két hét múlva) 1000-nél. Gondolom ami alul van azt nehezebb lesz majd kiszedni tehát nem lehet lineárisan tervezni az időt, de kb. mikorra van tervbe véve a teljes tartály kipucoválása? 2007. tavasza?
méregkeverő Creative Commons License 2006.11.16 0 0 5022
Vgyuri Creative Commons License 2006.11.16 0 0 5021

Nem az általános gazdasági recesszióra gondolok, hanem a a reprocesszálóiparéra.

 

Előzmény: aruvedjegy (5020)
aruvedjegy Creative Commons License 2006.11.16 0 0 5020
szvsz a 60-70esben recessziófüggetlen volt a dolog, az állam fizette mindenképpen a reprocesszálás költségeit, tudjuk, miért; ezeket a költségeket a privatizáció után a BE-nek kellene fizetnie, amely így csődbe megy, mert az üzemelési költségeit a termelt áramért kapott bevétel nem fedezi (a régi Magnoxokról van szó, meg AGR is van asszem). Így az állam ismét fizet.
Előzmény: Vgyuri (5019)
Vgyuri Creative Commons License 2006.11.16 0 0 5019

 (ld. a British Energy állandó csődközeli állapotát, amiből a brit kormány húzta ki már vagy 2x).

 

Erre mondtam, hogy olyan recesszió van, amit a 60as-70es években, az atomfegyverkezés fénykorában nem ismertek. Most talán a MOX lesz a megoldás, mert előállításához nem kell új üzemeket építeni.

 

Minden PWR működhet MOX-al? Mi vele a bibi, merthogy mindenütt többéves hivatali procedúra előzi meg?

 

 

COOOOOOL

 

Tegnap atomfizikus nap volt Debrecenben és az OAH elnöke elmondta, hogy valamilor kell építeni egy új atomerőművet és ehhez vagy Paksot bővítik, vagy nem. Utóbbi esetben valahova Kelet-Magyarországra is lehetne tenni. 

 

Elvileg ez nem hülyeség, mert itt könnyebb ritkán lakott területet találni, a Keleti-főcsatorna a Hortobágyon megy keresztül, abból lehet vizet nyerni különösebb ökológiai probléma nélkül. Legfeljebb a horgászok a pontyról áttérnek a trópusi halakra :-)

 

Előzmény: aruvedjegy (5018)
aruvedjegy Creative Commons License 2006.11.15 0 0 5018
"nagyüzemben is megy-e"

szvsz igen, valszeg a heti gorlebeni cucc is valami hasonló volt. csakhogy a feldolgozókapacitás nem elégséges (USA-ban nincs is), illetve piszok drága (ld. a British Energy állandó csődközeli állapotát, amiből a brit kormány húzta ki már vagy 2x). A franciák sem véletlenül csinálják a saját helyett a németeknek, hollandoknak, meg ha jól tudom a belgáknak, és az oroszok sem pusziért csinálj(n)ák a bolgároknak és nekünk. Így halmozódik szépen a "bontatlan".

Nekem még csak 10 évesek a ásvány-kőzet-földtani emlékeim :-)

Figyu, ti szívattok ezzel a bazalttal?? Egy kőzet, hogy lenne egy másik alkotórésze??

földpát (pl. ortoklász)-kvarc-csillám (pl. biotit) a fő alkotórészek, bővebben http://hu.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A1nit

Grolebenről még: http://en.wikipedia.org/wiki/Gorleben, vagy te inkább németes vagy?: http://de.wikipedia.org/wiki/Gorleben
Előzmény: Vgyuri (5017)
Vgyuri Creative Commons License 2006.11.15 0 0 5017

(Mechamikusan) bontatlan kazettán azt értem, amivel a kiemelés után nem csináltak mást, minthogy 5-10 évig hűtötték, utána megfelelő tárolórekeszekben megfelelő helyen őrzik.

 

Ez tulajdonképpen nem önálló kategória, hanem ellenpéldája a reprocesszáltnak, ahol a kazettát, pálcákat szétvágják, a pasztillát kiszórják, feloldják, különböző kémiai és fizikai módszerekkel kiszedik azt, ami értékes (U235 dúsítás, Pu, hasznos izotópok) kinyerik,  A maradékot, ami szintén rádióaktív izotópokat tartalmaz, de nem jól megfogható egyforma kazettákban, hanem löttyökben, csapadékokban, szintén el kell takarítani, de ez már csak viszi a pénzt. Egyetlen vigasz, hogy az eredeti fűtőelem tömegének ez csak a töredéke.

 

Amikor még én ezt tanultam, akkor ami folyt beszárították (pl. BaSO4 felületére csapatták le), összekeverték a csapadékállapotúakkal, meg sok-sok kvarchomokkal, összeolvasztották, és így kaptak  "üvegtéglákat", amiből a sugárzó anyag egykönnyen nem jön ki. Ezeket szépen be lehet rakni a végleges tárolóhelyen a megfelelő polcokra vagy prizmákba, esetleg be is lehet önteni betonnal.

 

Azt nem tudom, hogy ez ma, nagyüzemben is megy-e, de megnyugtató megoldás.

 

A metamorf kőzeteknél is lényegtelen a kor az elnevezés szempontjából. Ha jól tudom.

Az elnevezés lényegtelen, főleg nekem, aki 40 éve tanultam ásványtant :-) De arra emlékszem, hogy az elsődleges és egykomponensü közetek masszivabbak, a gránit meg 3 különböző tulajadonságó alkotóból (bazalt, földpát, kvarc?) áll össze.

 

a végleges tárolásra való alkalmassága vitatott, geológiai szempontból; nem kapacitási kérdés.

Ha ilyen problémák lennének, akkor nem lennének ilyen több tízéves tervek, mert valami vagy jó, vagy nem jó, ezt majd eldönti, aki az erősebb :-)

 

Előzmény: aruvedjegy (5012)
aruvedjegy Creative Commons License 2006.11.15 0 0 5016
Mindenféle mélységi magmás, illetve az ezekből képződött metamorf kőzetből, elsősorban. Pl. gránit ill. gneisz.
De csak a fogalmi zavar miatt.
Előzmény: elemes (5014)
aruvedjegy Creative Commons License 2006.11.15 0 0 5015
Én meg úgy tudom, hogy véglegesnek szánják a tárolókat - persze, mivel egy sem működik, nem hogy le sem zárták őket, a kérdés akadémikus.
Előzmény: elemes (5013)
elemes Creative Commons License 2006.11.15 0 0 5014
Geológiához meg nem nagyon értek, de Skandinávia mint ősmasszívum miből van...?
Előzmény: aruvedjegy (5012)
elemes Creative Commons License 2006.11.15 0 0 5013
A "végleges" tároláson mindig csak csóválom a fejem. Ami nekünk most végleges, az hatvan vagy száz év múlva nyersanyag lehet. Annyira kell eltenni, hogy százéves távlatban baja ne essen, és költségesen lehessen hozzáférni (a tolvajnak ne érje meg, csak annak, aki fel akarja használni).

Előzmény: aruvedjegy (5012)
aruvedjegy Creative Commons License 2006.11.15 0 0 5012
"Mi nem igaz benne?"

- A kimerült fűtőelemeket reprocesszálták
- a benne levő sugárzó anyag nagyrészét újrahasznosították
- kis részét minden különösebb csindadratta nélkül eltárolták

Gorlebenben ideiglenes tárolás van; a végleges tárolásra való alkalmassága vitatott, geológiai szempontból; nem kapacitási kérdés.

Bazalt: ha jól emléxm, csak a neogénban kiömlött bazaltos kőzetet hívják bazaltnak.
Gránit: nem metamorf, mélységi magmás. A kora lényegtelen, lehet X milliárd éves, meg párszáz millió. A metamorf kőzeteknél is lényegtelen a kor az elnevezés szempontjából. Ha jól tudom.

Nem olivinlencse, hanem aleurolit (agyagos homokkő). A mecseki nagyaktivitású tároló kutatása azért áll, mert másra kell a pénz. Mit értesz bontatlan kazetták alatt? A kazetták elvileg bontatlanok maradnak végleges eltárolás esetén.
Előzmény: Vgyuri (5010)
Vgyuri Creative Commons License 2006.11.15 0 0 5011

Bazalt nem tudom miért nem lehet 3 millió éves?

 

Pardon, rosszul emlékeztem a számra, te hárommilliárdot írtál. Az nem lehet bazalt, de miért nem lehet ősmasszívum? A földkéreg egyrésze addigra már megszilárdult, sőt én olyan elméletre is emlékszem, hogy a Föld keletkezése után a földtömeg először volt szilárd, majd a mag radioaktív bomlásának hője olvasztotta meg átmenetileg a nagyrészét, a felszín meg végig szilárd volt

 

Előzmény: Vgyuri (5010)
Vgyuri Creative Commons License 2006.11.15 0 0 5010

Kicsit propagandaízű, kicsit nem igaz, de az enyém lenne...

 

Nyilván ha a vitapartnered mondja, akkor a 2*2=4 is propagandaízű. Mi nem igaz benne?

 

Gorlebenben 40 éves tárolásra vannak beállva. Utána nem tudom mit akarnak vele csinálni, ez nyilván mennyiségi kérdés.

 

Bazalt nem tudom miért nem lehet 3 millió éves? Az primer vulkanikus közet, az akármikor kijöhetett akármelyik működő vulkánból. A gránit a  metamorf kőzet, az nem lehet olyan öreg, de 3 millió geológiában nem is öreg.

 

A pécsi uránbányában valamilyen olivin-lencséről volt szó pár éve, aminek a környékén sincs víz, repedés és jó mélyen van. De az utóbbi időben nagy a csend körülötte, nyilván azért, mert a bontatlan kazetták tárolása jól megoldott Pakson is.

 

 

Előzmény: aruvedjegy (5007)
aruvedjegy Creative Commons License 2006.11.14 0 0 5009
Gorleben - egyelőre - nem végleges tároló. Geológiai értelemben ellentmondásos a helyszín. 1szóval Gorlebent nem lehet megnyugtató megoldásnak nevezni, zöldek ide vagy oda. Illetve lehet, csak pofa kell hozzá.
Előzmény: Vgyuri (5001)
aruvedjegy Creative Commons License 2006.11.14 0 0 5008
(hogy benne lennének, az erősen vitatott/ható)

(recsken karszt hiányában nem lehet karsztvíz)

(ha hárommilliárd éves, akkor nem lehet bazalt; ha ősmasszívum, akkor sem)

(Mórágyon sem bazalt van; nem olyan stabil, mint; nem nagyaktivitású hulladékot akarnak odatemetni)
Előzmény: elemes (4993)
aruvedjegy Creative Commons License 2006.11.14 0 0 5007
Ilyen megnyugtató válaszokat én bármiről tudok adni. Kicsit propagandaízű, kicsit nem igaz, de az enyém lenne...
Előzmény: Vgyuri (4991)
aruvedjegy Creative Commons License 2006.11.14 0 0 5006
Mintha nem Paks lenne az egyetlen atomerőmű, amely állami támogatásból (is) épült
piacinak minősülő körülmények között...
Előzmény: Vgyuri (4992)
Vgyuri Creative Commons License 2006.11.13 0 0 5005

Ezért mennek még a tradicionális reprocesszálók. Én azt mondtam, hogy újat nem fognak csinálni (egyenlőre) a sóbányákba :-)

 

Előzmény: dode (5004)
dode Creative Commons License 2006.11.13 0 0 5004
Csomo hagyomanyos PWR uzemel MOX-szal.
Előzmény: Vgyuri (5003)
Vgyuri Creative Commons License 2006.11.13 0 0 5003

Majd ha lesz olyan, akkor fellendül a biznisz :-)

 

 

Előzmény: elemes (5002)
elemes Creative Commons License 2006.11.13 0 0 5002
Nekem úgy tünik (minden tényleges staisztikai adat átbogarászása nélkül), hogy ha a plutóniumra bombához nincs szükség, akkor az U235 maradék kinyerése önmagában nem teszi gazdaságossá a reprocesszálást.

És Pu239 reaktor esetleg...?
Előzmény: Vgyuri (5000)
Vgyuri Creative Commons License 2006.11.12 0 0 5001

Revideálnom kell az álláspontomat egy kicsit. A tradicionális reprocesszáló üzemek, pl. a franciáknál, működnek. Most láttam a (tv2)-n, hogy áll a balhé a németeknél, mert a kimerült német fűtőelemek  reprocesszálása utáni sugárzó maradékot a zöldek nem akarják visszaengedni a német gorlebeni hulladéktárolóba.

 

Ahogy szokták: ha nem lehet miattuk  a tározóba szállítani a hulladékot, akkor nincs megnyugtató megoldás a hulladék elhelyezésére. Mint amikor a zengővédők kitépkedték az áttelepített bazsarózsát, majd bejelentették, hogy az áttelepítést a bazsarózsa nem éli túl :-)

 

Előzmény: Vgyuri (5000)
Vgyuri Creative Commons License 2006.11.11 0 0 5000

Nekem úgy tünik (minden tényleges staisztikai adat átbogarászása nélkül), hogy ha a plutóniumra bombához nincs szükség, akkor az U235 maradék kinyerése önmagában nem teszi gazdaságossá a reprocesszálást. Ennek ellenére a régi nagy reprocesszáló üzemek megvannak, én csak azt mondtam, hogy újat nem fognak már építeni a sóbányákba :-)

 

Előzmény: elemes (4998)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.11 0 0 4999
A vizes reakotokbol lehet csinálni thoriumos szaporítókat,mivel a sokszorozási tényeső 1 fölött van thorium u-233 ciklusban (csak kell 10 év a beindításához a zárt ciklusnak).
Amire gondolsz az a soólvadékos reaktor. (molten salt reactor)
Előzmény: elemes (4998)
elemes Creative Commons License 2006.11.11 0 0 4998
Tegyük hozzá: egyelőre. U235-ből viszont eléggé véges a készlet, az U238 - Pu239 ciklust is fel kell majd használni. Sőt, a jövő üzemanyaga, a tórium is csak csávázva hasad

(Bár a tórium-alapú erőműveknél olvastam valami olyasmit, hogy a működés során keletkező hasadóképes izotópot nem kell majd kivenni meg dúsítani, hanem ott helyen fog hasadni és energiát termelni.)

(De technobulvárban bármit és bárminek az ellenkezőjét le lehet írni.)
Előzmény: Vgyuri (4997)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!