Keresés

Részletes keresés

zsuzsa Creative Commons License 2006.01.22 0 0 52

Nos, mint érintett gyerek anyja és gyógytornász, ugy gondolom  több a haszna, mint a vele járó esetleges kára. Van olyan sport , amit tiltanak ( szertorna, sulyemelés, betonon futás ) de inkább az szokott probléma lenni, hogy mindenböl felmentik a gyereket és az utána már teljesen hiján van izomerönek vagy állóképességnek.

Sok függ azonban a gerincferdülés sulyosságától. Egy hatalmas bordapuppal járó gerincferdülésnek nem feltétlenül használ, hogy valaki görnyed ...

Viszont evezés közben ki is egyenesedsz a  törzseddel és amikor a könyöködet hátraviszed, akkor a lapockádat zárod és magasra nyujtózol a gerinceddel. Ráadásul a vitálkapacitásod is nö.

Ha valami olyan korzetted van, amit kimondottan sporthoz ajánlanak, akkor talán korzettben is meg lehetne próbálni. Mármint ha kitavaszodik. Most inkább ne evezz

:-))

Mad árka Creative Commons License 2006.01.22 0 0 51
Hű, az evezés tényleg jó? Azt nagyon szeretek, csak nem hittem volna, hogy lehet/ajánlott.

Mivel nem vagyok jó úszó, ezért az evezés is inkább balatoni volt eddig. Mindenesetre februártól kénytelen leszek a hátam miatt intenzívebben úszni, s akkor talán elkezdhetném az evezést is.

Ki mit tud az evezés gerincferdülés melletti űzéséről?
Előzmény: solymi papa (37)
enn Creative Commons License 2005.10.27 0 0 50
A gerincharmonizálás egy adott pozban kell feküdni, és mi mágnesterápiával együtt alkalmazzuk. Csontritkulás esetén a mágnesterápiát még ásványi sokkal kiegészitve kell használni.
Ha több minden érdekel az enn@torzsasztal.hu. -ra irj. Sulyosabb görbületnél fontosak még az alátámasztások.
Előzmény: hocso (49)
hocso Creative Commons License 2005.09.04 0 0 49

Miből áll az a gerincharmonizálás?

Ha csontritkulással együtt jár a ferdülés, az már komplikáltabb dolog....

 

Mesélj róla!

 

 

Előzmény: enn (48)
enn Creative Commons License 2005.08.27 0 1 48
Szia hocso
igazad van, mert a gerincferdülés nagyon sok bajnak forrása. Nekem kedvenc témám.
A baráttnöm mindent kiprobált már, és az állapota nagyon rossz. A csontjai is ritkulnak.
Együtt csinálunk egy gerinc harmonizálást. Most vagyunk az elején, de biztatoak a jelek. A gerinc több helyen téma és igy egy kicsit a sok bába között elveszik a gyerek.
enn
Előzmény: hocso (47)
hocso Creative Commons License 2005.08.01 0 0 47

Emberek! Ne hagyjuk meghalni ezt a topicot, hiszen a gerincferdülés - sajna - egyre inkább népbetegség...

Amint ferdüléses tüneteket észlel magán valaki, azonnal menjen ortopédushoz, de ha lehet, ne Budakeszire, engem ott kezeltek félre kb. 8 éven keresztül ("Hordja csak a fűzőt, nem lesz semmi baj!", aztán műtét lett a vége.

Pécs közelieknek ajánlom a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának ortopédiai klinikáját (a 400-ágyas klinikán), ahol Mo. legjobb orvosai szakértenek ezügyben.

 

zsuzsa28 Creative Commons License 2004.12.07 0 0 46

Panna! 

 

Mindenképpen menjetek el egy gerincspecialistához. Annak idején minket sem vettek komolyan, most 80 fokos a görbület és készülök a műtétre. :-(((

Előzmény: Pán Panna (44)
kpetya Creative Commons License 2004.12.07 0 0 45

Nagyon buta volt az az orvos, aki azt mondta, hogy az úszás nem használ a hátnak. Bármely ortopéd szakorvost megkérdezel, az fogja ajánlani, hogy úszni, úszni és úszni. A hátizmot erősíteni kell, mert az tartja a gerincet.

 

Ha valakinek ennek ellenére tovább görbül a gerince, az sajnos könnyen lehet, hogy genetikai betegségben szenved és csak a műtét segíthet.

Pán Panna Creative Commons License 2004.11.14 0 0 44

Gyógytornára küldték. Hat alkalom volt, ezalatt kellett elsajátítania a gyakorlatokat. Most itthon tornázik naponta 15-20 percet. Decemberben megyünk kontrollra.

 

Egy év alatt elég sokat romlott a háta az ortopéd orvos szerint. Akkor nem talált gyakorlatilag semmit, most meg a fűző az alternatíva, ha nem javul, s mindezt heti két óra intenzív úszás mellett.

Azért kérdeztem ezt az úszás dolgot, mert nem tudok teljesen bízni az orvosban sem, hiszen lehet, hogy már egy éve lépni kellett volna erőteljesebben.

 

 

Előzmény: yaminka (43)
yaminka Creative Commons License 2004.11.11 0 0 43

szia, engem is uszni kuldtek, mert hogy az erositi a hatizmokat, meg minden mas izmot is a surubb kozeg miatt.

Mit mondtak a lanyodnak mit csinaljon?

Előzmény: Pán Panna (42)
Pán Panna Creative Commons License 2004.10.29 0 0 42
Lányomról kiderült, hogy elég komoly gerincferdülése van.  Mikor kérdeztem az ortopéd orvost, hogy miképp romolhatott ennyire, hiszen rendszeresen jár úszni (épp azért mert tudtam, hogy hajlamos lehet), akkor közölte, hogy az úszás egyáltalán nem jó a gerincferdülésre. Épp csak egy sőtöt nem rakott mellé. Más is hallott ilyesmiről?
lilah11 Creative Commons License 2003.09.22 0 0 41
moonshadow Creative Commons License 2003.09.22 0 0 40
Keress rá a gerictorna címszóra a google-ban, rengeteg forrást találsz gerinctornára.
Előzmény: yaminka (1)
yaminka Creative Commons License 2003.09.22 0 0 39
sziasztok
szoval mehet a masszir a gerincferdulesre?

ma latta a rontgenem meg a papirom egy masik orvos, es azt mondta, hogy semmi bajom, csak van egy enyhe gerincferdulesem, a hatam meg a kisizomgorcsok miatt faj, amik kialakulnak ha rosszul tartom magam. nagy ijedtseg, de semmi gaz:)

yaminka Creative Commons License 2003.09.18 0 0 38
kajak, kenu, uszas
annyi a gond, hogy itt nincs se kajak, se kenu, csak egy csonakazo to, amin csak vizibiciklik vannak:))) uszni meg csak egy kerek kicsi medencebe lehet ahova kiirtak, ahol meg van szabva a haladasi irany:) szerintem egy ido utan latszana melyik kezem van befele vagy kifele:)
sajnos egyeb uszasi lehetoseg hivatalosan draga lenne, barati korben meg senkinek nincs medenceje.

Mit szoltok mondjuk a lovaglashoz, masszirozashoz, kerekparozashoz? Ezekhez meg kedvem is lenne.
Meg arra gondoltam, hogy a gyogyfurdobe hatha kiirnanak tornazni, egy kis masszirozas, egy kis meleg furdo, egy kis uszas, es a mennyorszagban ereznem magam! hu meg igy belegondolva is tok jo:)

solymi papa Creative Commons License 2003.09.18 0 0 37
no igen kajak, kenú, evezés, úszás,kerekezés.
én is szorgalmasan csinálom, mióta nem fáj a derekam. de fájósan bizony nehéz rendszeresen mozogni. én azt javaslom, akinek ilyen baja van próbáljon ki többféle 'természetgyógyász' módot.
Én 20 évi szenvedés utén próbálkozam sima csontkováccsal,Ormos intézettel, nem vált be. Előtte beszéltem olyannal akinek az ormos intézei akup.. szurik nagyon bejöttek.
Aztán vki ajánlotta a magyar táltos gyógyitókat.
Aura mérés,vizér mérés-ágy áthelyezés, finom csontkovács mozdulatok bioenergiával. magamba egy kicsit mosolyogtam, de nem voltam abszolut hitetlen. kb egy éve a derékfájás el van felejtve pedig volt, hogy az ismerős reumatológus szakorvos már gerincműtétet emlegetet.
sokszor a postáig nem volt kedvem elbiciklizni, most meg havi 500 km nyáridőben simán lemegy.
Nos nem vagyok egy hozzászólós tipus, de mikor javult az állapotom, sokat gondoltam arra, hogy ha engem nem 48 évesen, hanem 28 évesen küldenek hozzájuk (ha lettek volna), hol tartanék ma már.
(havi hány km-t tudnék letekerni :o).
dez1 Creative Commons License 2003.09.18 0 0 36
Egyszerű: tavasztól őszig: kajak, kenú, evezés, úszás - szóval olyan sportok, ahol kicsi a sérülésveszély, és folymatosan, de nem lökésszerűen terhelik a hátizmokat, gerincet
kheiron Creative Commons License 2003.09.18 0 0 35
Ha lehajolsz, akkor szépen kirajzolódnak a hátadon a csigolyák, értelemszerűen ha ferdén, akkor ferdén.
Előzmény: yaminka (31)
yaminka Creative Commons License 2003.09.18 0 0 34
koszonom, megkerem anyat, keressen egy gyogytornaszt, aki hajlando foglalkozni velem.
gardenia Creative Commons License 2003.09.18 0 0 33
Yaminka,
az orvosnak nem is nagyon kell többet látnia:-)
Egy gyógytornász viszont csak akkor tud felelőséggel hozzádnyúlni, ha megnézi konkrétan mely izmaid túlnyúltak-gyengék, vagy görcsösek- gyengék. Tudnia kell, hogy a gerinced (ne adj isten szakaszonként) milyen mértékű mozgásra képes. Tudnia kell, konkrétan mivel lehet kiváltani a fájdalmat. Ja és mindezeket még a vállöv-medenceövnél is végig kell vizsgálni.
Na, ha mindezekkel megvan, akkor már meg tudja mondani, hogy milyen gyakorlatokat kell végezned. Viszont ezek a gyakorlatok csak Neked jók, a szomszéd néninek, barátnőnek ártalmas is lehet:-)
Gyakorlatilag nyújtásokat, lazítógyakorlatokat piszkosul óvatosan csinálhatsz, elég jó fájdalomcsillapító hatásuk is lehet,és ezzel nem tudsz kárt okozni.
Gardenia
Előzmény: yaminka (31)
yaminka Creative Commons License 2003.09.18 0 0 32
igazad van:)
csak en vegre szeretnek egy kis nyugit, unom, hogy mindig van valami, meg el sem mult az egyik, mar jon is a masik... de ilyen az elet, majd elmulik.
Előzmény: Törölt nick (30)
yaminka Creative Commons License 2003.09.18 0 0 31
Szia Gardenia!
Ezt fogom tenni. Sajnos/szerencsere rengeteg orvost ismerunk. Biztos lesz valaki, aki megnez rendesen.
Az ortopedian a doki levetkoztetett derekig, az asztal mogott ult, en tole 2 meterre.
Fel sem allt, mondta, fogjam meg a labujjam (kellene hozza 30 centi ha nem tobb, hogy elerjem)
ezek utan amiert annyira faj, elkuldott rontgenre.
Most onnan mit latott az en hatamon?
Be a rendelobe vissza az eredmennyel mar csak anya ment es nem hallottam mit mondott, csak kijott az uszasos papirokkal, amik most semmit sem segitenek.

Megtalaltam kozben a rontgenes leletet:
A pediculusok végig követhetőek, a háti kyphosis mérs. fokozott. a kp. harmadban a zárólemezek finoman egyenetlenek, ThVII. csigolyatest ventral felé jelzetten laposabb. ThVII-VIII. közötti rés kifejezetten, ThVIII-IX közötti rés mérs. szűkebb. A lumbalis hajlat csökkent. Corpus magassagok, rések tágassága rendben.

Törölt nick Creative Commons License 2003.09.18 0 0 30
nekem azt mondtak olyan 10 eve, hogy S alakban ferde a gerincem vagy mi, nem tudom mit jelenthet? csavar vagy csak igy gorbe? Meg azt mondta a doki, "ne aggodjak" ez mar nem fog tovabb ferdülni, merthogy már annyira ferde, hogy nem tud. És csodálkozott, hogy nem fáj. Huha. Aztan en meg szartam az egészre, és jol elvagyok. (Szvsz tökéletesen egészséges ember nem létezik, nekem is van még egy tucat ennél fontosabb rizikóm, bajom, mire mindet kikurálnám, addigra le is járna az időm, hisz az élet maga is egy degenerativ betegség, hosszan és alaposan hullát csinál mindenkiből:)
gardenia Creative Commons License 2003.09.18 0 0 29
Yaminka,
az egyes számú tanácsom, hogy senkinek ne higgy semmit, amíg nem látott egy JÓ gyógytornász!
Valószínűleg Neked rengeteg nyújtó-lazító gyakorlatot kellene csinálnod rendkívül óvatos, adott szituációhoz illő erősítéssel. Viszont az, hogy konkrétan milyen állapotban van a gerinced, izmaid, csak egy alapos vizsgálat kapcsán derülhet ki egy osztályon felüli gyógytornász számára is.
Próbálj meg valakit megkörnyékezni Debrecenben, és kérdd a segítségét.
Jobbulást,
Gardenia
Előzmény: yaminka (28)
yaminka Creative Commons License 2003.09.18 0 0 28
tenyleg a velemeny es a diagnozis kozott mi a kulonbseg?
nem lehet, hogy nekem csak az also van? hiszen az a diagnozis, a tobbi csak velemeny (felteves?), nem???
yaminka Creative Commons License 2003.09.18 0 0 27
mindent le lehet kuzdeni, mindennel meg lehet birkozni, csak most kicsit betett nekem ez a vacak hatfajas, de mindig is imadtam mozogni, csak majd ezek utan jobban odafigyelek, hogy a hatamat edzzem jobban.
koszonom szepen! most legalabb tudom, hogy mit csinaljak, es mire szamithatok.
kheiron Creative Commons License 2003.09.18 0 0 26
A Scheuermann-nak nem kell fájnia, csupán elég gyakran jelentkezik fájdalommal. Hogy neked nem fájt, az jó dolog. :-)
Előzmény: zakka (24)
kheiron Creative Commons License 2003.09.18 0 0 25
Kedves yaminka, nem akarlak elkeseríteni, de valószínűleg ez a betegség (a gerinc) életed végéig elkísér majd, folyamatos tornázásra (és úszásra, mint szintén "tornára") lesz szükséged; az elején, amíg meg nem erősödnek az izmaid, valószínűleg lesz még hátfájásod.

A Hodgkinból való végleges felgyógyulásodra meg nagy az esély. :-)

Előzmény: yaminka (23)
zakka Creative Commons License 2003.09.18 0 0 24
Hmmm, köszi a felvilágosítást! 15 évesen azt mondta az orvosnéni, hogy gerincferdülésem van meg ez a Scheuermann. Kérdeztem, mi ez az utóbbi, erre mondta, hogy amellett, hogy ferde, még meg is van csavarodva. Ja és hogy gyógyíthatatlan, legfeljebb javítani lehet gyógytornával meg úszással. Hát jó, lejártam gyógytornára meg úszni is. Egy év múlva, a felülvizsgálaton azt mondta, hogy a Scheuermann-nak nyoma sincs, és legalább 10 percig hihetlenkedett, a hátamat bámulva. Én meg ezt tudomásul vettem és azóta nem látott többet. :-)
Ja és ez is új, hogy ennek fájnia kéne, mert sosem fájt még a gerincem. :-)
Előzmény: kheiron (20)
yaminka Creative Commons License 2003.09.17 0 0 23
es akkor most mit csinaljak, de komolyan?
megyek majd uszni, amint lehetove teszik szamomra.
probalok tornazni, de szeretnek ha lehet megszabadulni ettol, mert egyreszt nagyon faj a hatam, masreszt nem szeretem az ilyen dolgokat, kesobb meg csak rosszabb lesz.
Most vagyok tul egy hodgkin nodularis sclerosison, gondolom neked ez mond valamit.
Előzmény: kheiron (22)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!