Keresés

Részletes keresés

cyprus_people Creative Commons License 2005.07.18 0 0 240

Hunnivári kimutatta, hogy Illig szamárságokat beszél. :))" 

 

Ezt meg hol olvastad? 

 

Szamárság a  hagyományos kronológia, a 200 és a 300 év kistestvérek...

 

Fomenko 1000 éve már BIG BROTHER...

Előzmény: Dubois (239)
Dubois Creative Commons License 2005.07.18 0 0 239

"Azok, akik mindig időugratáson törték a fejüket, itt találhatták meg a legjobb fedezéket. Aki rájött, hogy az egyik alexandriai kor adatait a másikban értse, az előreállította az órát 294 évvel. Ha még ebben az alexandriai korban tovább is számolt, a zűrzavar teljessé vált és egy időugratást leplezett el, így az általam kiszámított 297 évhez feltűnően közel került."

 

 

Hunnivári kimutatta, hogy Illig szamárságokat beszél. :))

Előzmény: cyprus_people (238)
cyprus_people Creative Commons License 2005.07.17 0 0 238

Még egy Illig;

 

 

 

Heribert Illig

Korlátolt felelősségű naptár

(Mi marad a középkorból? 2. rész)

 Koraközépkori kitalált történelem lebegő talapzaton

 

 

Húzzuk le a függönyt minden nyitott kérdésre? Így búcsúzott a szerző a Gegenwart 28. számában közölt cikkében, de a közönség ilyen egyszerűen nem hagyta magát lerázni. A szerkesztőség egy zsákravaló kérdést és kétséget kifejező kritikát kapott. A felmerülő kérdés leggyakrabban arra irányult, hogy egy hozzávetőleg 300 évvel megrövidített európai középkort miképpen visel el más országok és népek időszámítása.

Mielőtt körös-körül egyensúlyba hoznánk a dolgot, megismételjük újra elméletünket: a történettudomány a koraközépkor néhány évszázadát a sötét jelzővel illeti. Ezzel nem erkölcsi romlásról akarunk beszélni, hanem arról a tényről, hogy e századokról nyugtalanítóan kevés ismerettel rendelkezünk. Sem megfogható hagyaték nincs olyan mennyiségben, amint azt okkal-joggal elvárhatnánk, sem létező és kiterjedt korabeli források és híradások nem állnak rendelkezésre. E kevés forrás is unos-untig gyakran egyáltalán nem ebből az időből való, hanem csak sokkal később írták meg őket. Habár a történészek két évszázad óta kísérlik meg e sötétséget felszámolni, további nagy területek maradtak félhomályban.

A szerző feloldja ezt a dilemmát és a sok gyötrő ellentmondást azzal a provokatív feltételezésével, hogy egy teljes korszak – nevezetesen a 614-től 911-ig terjedő idő – sohasem történt meg. E kitalált időt csak később tolták valós időtartományba, miáltal kényszerűen semmilyen valós hagyatékot nem hagyhatott maga után. Mindazonáltal, mégha valós tényeket is írtak, ezeket más korokból vegyítették össze és ezt azoknak is kell visszaadni. Ez példaszerűen a koraközépkor legnevezetesebb épületének, az aacheni Pfalzkapelle (Palotakápolna) esetében mutatkozott meg: a kápolna a számtalan nem a korba illő építészeti részlet miatt többé nem nevezhető 8. századi eredetűnek, és már sohasem olyannak, amelyet Nagy Károly építtethetett volna. E három kitalált évszázad történelmi szereplői vagy későbbi kitalálások, vagy ebbe az időbe helyezték át őket, amint arra példáink is vannak: a korai tanító Duns Scotus Eriugena műveiben vagy a szintén igen korai történetíró Beda Venerabilistól, akikkel rövidesen foglalkozunk is. Nos, így valósulhatott meg e három évszázadot eltéríteni vagy eltüntetni szolgáló igyekezet – erre éppen Hans-Ulrich Niemitz, Uwe Topper és Manfred Zeller segítségével sikerült rámutatni, - amikor az órát 615 előttről 910 utánra állították át.

Ismeretes, hogy VII. Konstantin császár és a III. Ottó császár – II. Szilveszter pápa páros előharcosnak bizonyult e téren, mivelhogy mindketten (hárman: megjegyzés a fordítótól) intézkedésre alkalmas helyen voltak nemcsak az óra 300 éves előreállításához, de az így frissen keletkezett űrnek a saját kívánalmaik szerinti kitöltéséhez is. Ezért Nagy Károly biztosan III. Ottó teremtménye (kreatúrája), aki hibátlan elődre vágyott. A császárok és pápák közti súrlódások a XI-XIII. században – invesztitúraharc jelszó alatt – oda vezettek, hogy ezeket a madárijesztőket mind csodásabb színekre mázolták, hogy aztán Rőtszakállú Frigyes a szentektől övezve lovagolhasson be végül (a dicsőségbe és Vatikánba).

Egy hézagpótló császár, egy másik hézagszaggató császár – mindez nem légüres térben történt, hanem egy olyan Európában, amely egyáltalán nem számított elszigeteltnek a régi világon belül. Mindez – megszokott módon – a szomszédokkal vívott háborúkhoz vezetett, mindenekelőtt az arabokkal, valamint Európa kereskedelmi kapcsolatokat tartott fenn az afgán Hindukusig, amelynek lapislazuli kövei ír kéziratokról színükkel világítanak. Mivel délen és keleten is folyt időszámítás, ezért itt lehetőséget kell találjunk a kitalált idő azonosítására vagy éppen elvetésére. Mielőtt az ottani időszámításokat megvizsgálnánk, világítsuk meg a minden bizodalmunkat bíró keresztény időszámítást.

 

Időszámítás „Jézus születése után”

A kérdésre, hogy mikor kezdték használni, könnyebb példát hozni, mint válaszolni. Egy Dionysius Exiguus nevű szerzetes 525-ben a húsvéti ünnepek keltezésekor használta először a „Jézus születése után” kifejezést, - mivel valószínűleg zavarta őt az egyénként akkoriban szokásos Diocletianus-kor (vagy Mártír-kor) időszámítása, - amellyel egy Krisztus-követő megadhatta volna a tiszteletet. A viszonyítási pont változása saját évszázadában senkire sem volt hatással. Senki sem használta az általa említett új Korszakot, mint egy új időszámítás kezdetét.

Beda Venerabilis angol bencés (kb. 672-735) használta először e keltezési módot az angol egyháztörténetben, és szintén először használta Jézus születése előtti események leírására is, habár akkor 731-et írtak – mindezt 200 évvel később. A karoling krónikások és nótáriusok hozzá igazodtak, így a VIII. és IX. századi oklevelekben gyakran Krisztus utáni keltezésekbe botlunk. A X. században a vágy jelentősen alábbhagyott, hogy aztán az évezredforduló táján, majd főképpen utána egész Európában elterjedjen. Eddig terjed mai tudásunk.

Robert R. Newton csillagász 1972-ben felfedezte, hogy Beda műveiben használta a nulla fogalmát. Beda maga a nulla használatát nem találta különösnek, hisz maga írja, hogy e különleges szám és fogalom ismeretét feltételezhette olvasóinál. Az indiai nulla fogalma azonban csak a XI. század végén vagy a XII. század elején került Európába a maori-mór Spanyolországon keresztül, hogy 1203-ban a Fibonacci számként a tankönyvekben is megjelenhessen. Mindez azt jelentené, hogy Beda és olvasói a többi európaihoz képest 400 vagy még több évvel előbbre jártak?

Az irányadó történetírás Newton felvetését nem tudta megválaszolni az elmúlt 30 évben. Feltevésem tehát helyes, Beda nem élhetett a VII-VIII. században, mivel ez az idő nem történt meg. Emiatt Bedának egy olyan másik, valós korban kellett élnie, amely tudásának megfelelő. A nulla fogalmának használata a XII. századot követeli meg. Mindehhez jól illeszkedik Olaf Petersen értékelése Bedáról: „a latin nyelven író világban a XIII. századot megelőzően semmilyen összehasonlítható értékeket mutató tudományos mű nem jelent meg.” Így minden okunk megvan annak ésszerű feltételezésére, hogy a Beda neve alatt közzétett iratok valójában a XII. századból származnak.

Így aztán a „Krisztus utáni” keltezésű „karoling” okleveleket nem Beda keltezései által manipuláltnak kell tekintsük, hanem okkal-joggal csak az 1000 utáni időkből, amikor e keltezések már elterjedtek.

Mindezzel egy amúgy nem könnyen érthető előzmény magyarázatát kapjuk meg. Aki feltevéseimet vizsgálja, fel kell tegye a kérdést: hogyan tudta III. Otto 300 évvel előreállítani az időt anélkül, hogy történelemhamisítását bárki leleplezte volna? Amikor Otto a viszonyítási pont előbbre keltezésével a kort is megváltoztatta, e korszakváltás – a szó kettős értelmében – csak kiválasztottak számára volt felismerhető. (! kiemelés tőlem – a ford.) Ezek mindannyian az egyház szellemiségében voltak megtalálhatóak az írástudók kiváltságát bírva, ezáltal az átkeltezés tényleges közreműködőinek kellett lenniük.

Ez az elfogadás további kérdést old meg. Még ma sem értenek egyet a történészek abban, hogy az évezredváltáshoz közeledve ez a kereszténység számára a vad tömeghisztéria vagy egy amúgy közömbös esemény lehetőségét kínálta volna? Hosszú időn keresztül képzelődtek egy pánikba ejtett emberiségről, világvégéről a pokol tornácáról félelemtől kitágult villódzó szemek kíséretében.[i] Habár Jose Ortega y Basset már 1904-ben rámutatott arra, hogy: az 1000. év körüli legendák teljesen hamisak, - de jellemző módon tanulmánya csak 1992-ben jelent meg nyomtatásban. Majd minden történész számára természetes dolognak tűnik, hogy a kerek évszámok hisztérikus reagálásokat váltanak ki ahelyett, hogy józanul kezelnék a helyzetet. Immár feltételezhetjük, hogy a Krisztus-központúan gondolkodó III. Ottó beharangozta az üdvtörténetileg jelentős második évezredet, amelyben Krisztus születésére hivatkozott. Ezt őelőtte csak egy nyomorúságos (=exiguus) Dionysios tette meg. Így viszont a népnek egyáltalán nem volt lehetősége az évezredváltástól félnie. A félelem csak azután fészkelte be magát, amikor – váratlanul végítéleti terepre helyezve – apokaliptikus történésektől, az Antikrisztus fellépésétől és az Utolsó Ítélettől kellett félnie. Így jelentek meg az évezredváltás után a hisztérikus mozgalmak, tévtanok és eretneküldözések.

III. Ottó tehát a korszakváltáson keresztül előnyhöz jutott azáltal, hogy az órát 703-ról 1000-re állította át. Még jobb lehetőséghez jutott azáltal, hogy a 297 éves ugrást nem saját jelenébe, hanem korábbra, éppen a nagypapa, I. Ottó korába vitte. Ezzel létrehozta az utolsó hibátlan folyamatosságú 90 évet is, amely írásos adatok híján az életben lévők számára nem azonosítható kort jelentett és ezért emlékezniük sem lehetett. Az így keletkezett időt kitöltendő a VII. és X. század között keletkezett okiratokat át kellett keltezni. Ez az előzmény régóta ismert, de nem értették meg. Nagyon sok X. századi okirat később megváltoztatott keltezést mutat. Ezek között olyan durva hibák is előfordulnak, hogy az okiratok szakértői azon csodálkoznak, miképpen felejthették el a császári írnokok, melyik évben is írtak? Számtalan okirat későbbi átkeltezése miatt e hibák további napvilágra kerülését várjuk.

 

A bizánci világkorszak Ha más kortárs időszámítási rendszerek felé közelítünk, nagyon hasonló kísérőjelenségekbe ütközünk. Így Európa másik, még hatalmasabb uralkodóháza a sötét századokban változtatta meg időszámítását. Miután a fővárost Rómából a Boszporuszhoz telepítették, előbb vagy utóbb fel kellett merülnie a kívánságnak, hogy az időszámítást nem Róma alapításához keltezték (-753) volna, egy semmiképpen sem ősi módszer szerint, hanem a Varro által bevezetett cézári naptárreformhoz. A Róma alapítására való hivatkozás Bizánc részéről való túlhaladása azzal vált lehetségessé, hogy olyan messzire mentek vissza, amennyire csak lehetséges, leginkább tehát rögtön a világ teremtéséig.

Éppen így történt és olyan jelenségek léptek fel, amelyek számunkra már kézzelfoghatóak. Miután Panodoros, majd Anianos Kr. e. 412-ben az alexandriai világkorszak-számítást feltalálták, abban benne foglalták, hogy a világ teremtése körülbelül 5900-ra nyúlik vissza. Az új kor kezdőnapjaként – átszámítva - 5493 március 25-ét választották. Panodoros kortársai ezen nem változtatták, így az alexandriai világkorszak a bizánci történetíróknál a VII. században gyakori használatba került. E Ginzeltől származó felvilágosításnak megvannak a gyengéi is: semmilyen bizánci történetírót a VII. századból nem ismerünk. Viszont 610 körül a császárok alázatossá látszanak változni: lemondtak udvari történetíróikról és ezzel hírnevükről is annak ellenére, hogy Justinianus császár a VI. században Prokoppal meggyőző előképet szolgáltatott. Nem voltak többé kívánatosak a terjengős történetek sem, így ezek hagyományai egy vagy két satnya kivételtől eltekintve csak a X. században jelentek meg újra. E különös igénytelenség a bizánci trónon a kitalált középkor feltevésével válik csak érthetővé: itt visszaható érvénnyel a történelem üres korszakát töltötték meg.

A büszke Bizánc azonban nem volt megelégedve időszámításával, hanem egy még különlegesebb Bizánci Kor mellett tette le voksát. Ennek kezdőnapja 5509. szeptember 1. volt, vagyis 16 évvel mentek még korábbra. Ginzel szerint ezt először Kr. u. 691-ben használták volna, ennek ellenére nem terjedt el lendületesen, ami azt jelenti, hogy a VII., VIII. és IX. században alig kimutatható. Csak a X. században kerekedik felül a hozzá képest valamivel rövidebb alternatív időszámításon és ezt követően Bizánc bukásáig használatban maradt.

Ugyanazokat a jelenségeket tapasztaljuk tehát, mint nyugaton: új viszonyítási pontokat rögzítenek az időszámításban, de ezeket később alig vagy egyáltalán nem használják. Tényszerű érvényesülése nehezen köthető időponthoz. Rögzítsük itt most le: habár a római-bizánci császárok sorának folyamatossága Augustustól (Kr. e. 30) XII. Konstantinig (1453) terjed, az időszámítás viszont nem folyamatos, azt kétszer is átállították úgy, hogy az átállítások éppen a sötét korra esnek. Éppúgy, ahogy nyugaton is: nyilvánvalóan valamilyen elleplezési szándékkal.

 

A zsidó időszámítás Van még egy másik időszámítás, amely további segítséget nyújthat. A zsidó tudományosság a Genezis elkészültétől kezdve egyvégtében történetírásként működik, mindig írásban szerkesztve. Azt gondoltuk így, hogy mindent tudunk, valójában azonban a koraközépkorban ellentétes jelenséggel szembesülünk. A babiloni Talmud VI. századi készre szerkesztése után tapasztalhattuk, az ellentmondás semmiképpen sem a mű belső összefüggéseiben látható, azzal kapcsolatban semmilyen további véleményözön és vitairatözön nem jelent meg. Ehelyett a zsidók több évszázadra lemondtak az írásról. Az álnéven élő írástudók kora művek nélkül telik el. Csak későbbi időkben idéznek egy s mást.

A sötét kor évszázadainak megfoghatósága s zsidóknál is írott forrásokra és leletekre épül. Zsidó anyag az európai VII., VIII. és IX. században nem látható. Habár zsidók már a IV. században a Rajnánál észlelhetők, a II. évezredig zsidó jelenlét folyamatossága mégsem mutatható ki sehol. Emiatt zsidó közösségek csak a X. században válnak ismét láthatókká. Miután üldöztetésekről és pogromokról nincs hír, jelenlétük csak sejthető. C. Roth és I. Levine a The Dark Ages (A sötét kor) c. e témába vágó könyvükben megírták és rögtön a bevezetőben leszögezték, hogy három évszázadra vonatkozóan az időrendet csak kikövetkeztetéssel (interpolációval) tudták megvilágítani. Ebben a 600 előtti és a 900 utáni kort összehasonlítva magyarázzák a köztes időt. E rejtélyes lelet- és okirathiány okozhatott eddig hosszantartó „lustaságot” az írásban – a kitalált középkor létének feltételezése mindazonáltal megnyugtatóan magyarázza e sötét kort.

De tegyük fel a kérdést: a zsidók nem mindig a világ teremtésétől számították az időt? Nincs a birtokunkban a biblikus korból származó időrend, amelyet azóta folyamatosan vezettek volna és így semmilyen zavar nem lenne? A valóságban a zsidók majd egy évezredig nem a bibliájuk, hanem a szeleukida kor időszámítását követték. Eszerint kelteztek egy üzleti szerződést, amely okául szolgált egy a Diadochusok[ii] közötti csatának (Kr. e. 312). 358/59-ben Hillel rabbi a szeleukida időszámítás szerinti 670-et a 4119-es világévnek (annus mundi) jelölte meg, ezzel talán az első időszámítást vezette be, amelyet a világ teremtéséhez igazítottak. A világkort ezzel mégsem vezette be. A jeruzsálemi zsidó enciklopédia Hillel részvételét meglehetősen homályosnak véli és a világkor bevezetését csak 500 körül látja. A berlini zsidó enciklopédia szerint a világ teremtéséhez igazított időszámítást csak a VIII. században vezették be és 921-ben öntötték végleges formába. Mások úgy hiszik, hogy a X. században is érvényesült már, míg egy szakértő, mint Arno Borst szerint az csak a XII. században vált elfogadottá.

Más szavakkal megfogalmazva: ismét van egy időszámítást bevezető adatunk, amely sokáig észrevétlen maradt. Elterjedése a legjobb esetben is 600 évbe telt, vagy talán még tovább. Kísértetiesen hasonlít mindez Dionysios Exiguusra és Panodorosra abban, hogy a zsidó világkor bevezetése is lezárt függönyök mögött zajlott.

Eszerint viszont Európában semmiféle olyan időszámítás nincs, amely folyamatos időben futna. Mind a négy kor (időszámítás), a keresztény, a két bizánci éppúgy mint a zsidó úgy kezdődik el, hogy a tulajdonképpeni kezdeteik nem foghatóak meg. A rendelkezésre álló források olyan ellentmondásos kinyilatkoztatásokat hoznak magukkal, hogy eme ellentmondások egyenesen a kitalált középkorba vezetnek.

Háromszáz kitalált év tudatában még egy további spekulációt fűzhetünk fel gyűjteményünkbe. Fentebb szó esett az alexandriai világkorról. Volt még két másik is, majdnem azonos néven. 12 évvel a szeleukida kor előtt kezdődött az a kor Nagy Sándor halála után, amelyet fülöpi (Philippi) kornak neveznek. 294 évvel e kor után, Kr. e. 30-ban a későbbi Augustus meghódította Alexandria világvárosát. A bevétel napját az augustusi kor kezdetének tekintették, amelyet alexandriainak is neveztek. Azok, akik mindig időugratáson törték a fejüket, itt találhatták meg a legjobb fedezéket. Aki rájött, hogy az egyik alexandriai kor adatait a másikban értse, az előreállította az órát 294 évvel. Ha még ebben az alexandriai korban tovább is számolt, a zűrzavar teljessé vált és egy időugratást leplezett el, így az általam kiszámított 297 évhez feltűnően közel került.

Előzmény: cyprus_people (237)
cyprus_people Creative Commons License 2005.07.17 0 0 237
A bizánci világkorszak Ha más kortárs időszámítási rendszerek felé közelítünk, nagyon hasonló kísérőjelenségekbe ütközünk. Így Európa másik, még hatalmasabb uralkodóháza a sötét századokban változtatta meg időszámítását. Miután a fővárost Rómából a Boszporuszhoz telepítették, előbb vagy utóbb fel kellett merülnie a kívánságnak, hogy az időszámítást nem Róma alapításához keltezték (-753) volna, egy semmiképpen sem ősi módszer szerint, hanem a Varro által bevezetett cézári naptárreformhoz. A Róma alapítására való hivatkozás Bizánc részéről való túlhaladása azzal vált lehetségessé, hogy olyan messzire mentek vissza, amennyire csak lehetséges, leginkább tehát rögtön a világ teremtéséig.

Éppen így történt és olyan jelenségek léptek fel, amelyek számunkra már kézzelfoghatóak. Miután Panodoros, majd Anianos Kr. e. 412-ben az alexandriai világkorszak-számítást feltalálták, abban benne foglalták, hogy a világ teremtése körülbelül 5900-ra nyúlik vissza. Az új kor kezdőnapjaként – átszámítva - 5493 március 25-ét választották. Panodoros kortársai ezen nem változtatták, így az alexandriai világkorszak a bizánci történetíróknál a VII. században gyakori használatba került. E Ginzeltől származó felvilágosításnak megvannak a gyengéi is: semmilyen bizánci történetírót a VII. századból nem ismerünk. Viszont 610 körül a császárok alázatossá látszanak változni: lemondtak udvari történetíróikról és ezzel hírnevükről is annak ellenére, hogy Justinianus császár a VI. században Prokoppal meggyőző előképet szolgáltatott. Nem voltak többé kívánatosak a terjengős történetek sem, így ezek hagyományai egy vagy két satnya kivételtől eltekintve csak a X. században jelentek meg újra. E különös igénytelenség a bizánci trónon a kitalált középkor feltevésével válik csak érthetővé: itt visszaható érvénnyel a történelem üres korszakát töltötték meg.

A büszke Bizánc azonban nem volt megelégedve időszámításával, hanem egy még különlegesebb Bizánci Kor mellett tette le voksát. Ennek kezdőnapja 5509. szeptember 1. volt, vagyis 16 évvel mentek még korábbra. Ginzel szerint ezt először Kr. u. 691-ben használták volna, ennek ellenére nem terjedt el lendületesen, ami azt jelenti, hogy a VII., VIII. és IX. században alig kimutatható. Csak a X. században kerekedik felül a hozzá képest valamivel rövidebb alternatív időszámításon és ezt követően Bizánc bukásáig használatban maradt.

Ugyanazokat a jelenségeket tapasztaljuk tehát, mint nyugaton: új viszonyítási pontokat rögzítenek az időszámításban, de ezeket később alig vagy egyáltalán nem használják. Tényszerű érvényesülése nehezen köthető időponthoz. Rögzítsük itt most le: habár a római-bizánci császárok sorának folyamatossága Augustustól (Kr. e. 30) XII. Konstantinig (1453) terjed, az időszámítás viszont nem folyamatos, azt kétszer is átállították úgy, hogy az átállítások éppen a sötét korra esnek. Éppúgy, ahogy nyugaton is: nyilvánvalóan valamilyen elleplezési szándékkal.

 

IDOHIDEPITO Creative Commons License 2005.07.11 0 0 236

Hatodik századi húsvét-tábla;

The following is a snippet from the "FAZ", a reputable
German newspaper, of 2005-06-24:

Ein Haus verliert nichts Ein Schatz in Mitteldeutschland: Der Fund einer Ostertafel aus dem sechsten Jahrhundert bringt die vergessene Sammlung de Kollegiatsstifts Zeitz zurück


Zeitz Unbekannte Handschriften aus dem sechsten Jahrhundert entdeckt man heutzutage nicht mehr zufällig. Vor allem nicht, wenn sie, wie nun in Zeitz geschehen, sich bereits mehr als fünfhundert Jahre im Besitz der einst bischöflichen und heutigen Stiftsbibliothek befinden. Die soeben beim Umzug des lange verborgenen Bücherschatzes entdeckten Fragmente der "Zeitzer Ostertafel", einer Unzialhandschrift aus dem sechsten Jahrhundert, sind nicht nur ein unglaublicher Fund, sondern für die Fachwelt eine Sensation. Warum sie erst jetzt gefunden werden konnten, ist wiederum keine wissenschaftliche, sondern eine Geschichte aus dem wirklichen Leben, das in Zeitz seltsame Wege nahm, um eine Büchersammlung zu retten.

______
A treasure in middle Germany: The finding of a paschal table of
the sixth century brings back the forgotten collection of the
collegiate convent in Zeitz. Unknown manuscripts of the sixth century are not discovered by chance any more these days. Even less so if they have been in the possession of the library of the former diocese and current convent, as has happened [sic] now in Zeitz. The fragments of the "paschal table of Zeitz", a manuscript of the sixth century written in uncial letters, that were discovered recently upon the move of the long hidden treasure of books not only constitute an unbelievable find but also are a sensation for the specialists. Why they have been found only now is, on the other hand, not a scientific story but one taken from real life, which took curious turns in Zeitz in order to save a collection of books. The text goes on like this without further mention of the Easter table.

It is sufficiently journalistically unclear to leave me wondering
what really has happened.

Has anybody heard of this discovery? Is it a new table or is it a fragment of the famous paschal table of J0447, as described by Mommsen?

Michael Deckers

cyprus_people Creative Commons License 2005.06.14 0 0 235

Egy szál bizonyítékod nincs erre." 

 

Valamit azért találtam...

 

A visszamenőleges szökőév számításában Béda segített;

Pontosabban két napfogyatkozása!

540 jun 20! (12. kal. júl.)  Jó!

 

538 febr 15! (14. kal. márc.=febr. 16!)

 

Úgy tűnik akkor az 538-as év az szökőév! Teoretikusan még az 539-es is lehetne az 540 helyett. Feltételezem, hogy megérted...

Előzmény: Dubois (207)
IDOHIDEPITO Creative Commons License 2005.05.20 0 0 234

A legfontosabb időkörök egyike, amely a Hold fázisainak szorgalmas megfigyelése folytán keletkezett, amely az időfogalmak sorában egy teljesen önálló elemmé fejlődött ki, a hét. Ez a naptári s ennélfogva mesterségesen keletkezett időjel a sinodikus hónap közepes tartamának egy negyedét=7 3/8 napot magában foglaló holdváltozás tartamból - a nap törtrészeinek az elhagyásával - keletkezett."

 

Mahler Ede, Adalék a naptárkérdéshez. Bp. 1927.

cyprus_people Creative Commons License 2005.05.11 0 0 233

Adalék a 200 év időugráshoz:

 

Die jüngere beneventanisch geschriebene Quelle dürfte der Stammhandschrift aus La Cava von 1042 (B7) nahegestanden hben, die ältere karolingisch angelegte mit der Stammhandschrift aus Montecassino von 811-812 (B4) verwandt dewesen seit."

 

Arno Borst, Der Streit um den karolingischen Kalender, 132. old. 

cyprus_people Creative Commons License 2005.05.06 0 0 232
Ha van egy kellően régi latin Toursi Gergelyed, két napfogyatkozást és két húsvétdátumot megnézhetünk...
Előzmény: Dubois (231)
Dubois Creative Commons License 2005.05.05 0 0 231

"Ott is megégetheted a kezed"

 

"is"?

 

:))))))

Előzmény: cyprus_people (230)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.05 0 0 230

Vár a Hatalmas Colonna család.

 

Ott is megégetheted a kezed, ha már annyira vágysz rá... 

Előzmény: Dubois (229)
Dubois Creative Commons License 2005.05.05 0 0 229

Na jó, látom, hogy kifulladt ez a téma, mert semmit sem tudsz mutatni. Akkor szoktál jönni a témaváltással.

 

Előzmény: cyprus_people (228)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.05 0 0 228
Érdekes felfogás, kezd hasonlítani a delta_T- re. 1000 előtt ne keressünk semmit tudományos eszközökkel, érjétek be a konzullistákkal...
Előzmény: Dubois (227)
Dubois Creative Commons License 2005.05.04 0 0 227
Naptár van, csak semmivel nem tudtad bizonyítani, hogy 789-esnek tekintették bármikor is, így az időugrások bizonyítására semmit sem ér.
Előzmény: cyprus_people (225)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.04 0 0 225

Nincs a kezedben semmi." 

 

Borítsunk fátylat az ügyre, mintha nem is lett volna ilyen 789-es lorschi naptár...

Előzmény: Dubois (224)
Dubois Creative Commons License 2005.05.04 0 0 224

"Születési anyakönyvi kivonatot is kell csatolnom?"

 

Nem. Csak ahhoz képest, hogy azt mondtad, hogy "a népek" 789-esnek tartják ezeket a naptárokat, meglehetősen nehezen tudod erre a legcsekélyebb bizonyítékot felhozni.

 

Nincs a kezedben semmi.

 

 

Előzmény: cyprus_people (223)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.04 0 0 223
Születési anyakönyvi kivonatot is kell csatolnom? 
Előzmény: Dubois (221)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.04 0 0 222

te is jócskán tettél érte, hogy ide kerüljön."

 

Ezt a büntetés módozatot nem ismertem. 

 Anno dacumál a Szovjetunióban voltak ehhez hasonló büntetési módok; 

Ha részegen elkapták, első figyelmeztetés; ha mégegyszer elkapták, második figyelmeztetés! A harmadik után beírták a személyijébe, hogy nemzetisége Jivrej...

Előzmény: Dubois (220)
Dubois Creative Commons License 2005.05.04 0 0 221
Ebben hol van az, hogy azok a naptárak, amiket beraktál 789-re vonatkoztak volna?
Előzmény: cyprus_people (218)
Dubois Creative Commons License 2005.05.04 0 0 220

"Szóval szerinted a Hungár naptár még csak egy csiszolatlan gyémánt..."

 

Inkább egy kicsiszolt téveszme.

 

"Ezért  helye a rejtélyek között, hogy minél kevesebben találjanak rá..."

 

Szerintem is bunkóság volt ide átrakni, de te is jócskán tettél érte, hogy ide kerüljön.

Előzmény: cyprus_people (219)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.04 0 0 219

Egy átlagos történész elbukik, ha a kicsiszolt időugró érvrendszer rázúdul." 

 

Szóval szerinted a Hungár naptár még csak egy csiszolatlan gyémánt...

 Ezért  helye a rejtélyek között, hogy minél kevesebben találjanak rá...

Előzmény: Dubois (210)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.04 0 0 218

"Der Schluss des Kalenders, eine Art Epilog, zog ähnlich wie dort zwissen dem Ursprung der Welt und Christi Geburt die schnurgerade hieronymianische Linie vo 5199 Jahren. Weitere 789 Jahre führten von den Ankunft des Erlösers bis ins 21. Jahr des Königs Karl."

Das Buch der Naturgeschichte, 1995, 128. old.

 

Nekem úgy tűnik mintha azonosult volna a gondolattal... 

Előzmény: Dubois (217)
Dubois Creative Commons License 2005.05.04 0 0 217
Akkor elkönyvelhetjük, hogy Borst a 2000 oldal egyikén sem állítja, hogy ezek a naptárak a 789-es évre vonatkoznának? :))
Előzmény: cyprus_people (216)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.04 0 0 216
Mert egyszerűen nem maradt más lehetőség jan. 1. közeli újholdas évre.
Előzmény: Dubois (215)
Dubois Creative Commons License 2005.05.04 0 0 215

Ezzel a grammatikai kitérő válasszal nyertél 20 percet.

 

A kérdés azonban marad, de átfogalmazom neked: Miért  jelentik ezek a mondatok (bármelyik oldalon is találhatók) azt, hogy Borst azt állítja, hogy az általad berakott naptárak a 789-es évre vonatkoznának?

 

Előzmény: cyprus_people (214)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.04 0 0 214
Borst, idézett műve 1636. oldal!
Előzmény: Dubois (213)
Dubois Creative Commons License 2005.05.03 0 0 213
Akkor továbbra is az a kérdés, hogy hol állítják azok a mondatok, hogy az általad berakott naptárak a 789-es évekre vonatkoznának?
Előzmény: cyprus_people (212)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.03 0 0 212

Továbbra is 197-es hozzászólás... Karesz uralkodásának 21. éve.  

 

Örülök, hogy Karesz is 15 éves adózási rendszerben gondolkodott. Persze azt a pár érmét azért mégsem indikcióval datálta... 

Előzmény: Dubois (211)
Dubois Creative Commons License 2005.05.03 0 0 211

"Borst 789-es évével nem tudtál megbarátkozni?"

 

Ne tedd magad nevetségessé. :)

Dührohamoit kaptál, amikor azt kértem, hogy idézd azt a helyet, ahol Borst az állítja, hogy az általad berakott naptárak a 789-es évre vonatkoznak.

 

Még most is megteheted. :))

 

 

"Kareszék indiktiót sem számoltak, tehát 15-el sem kell oszthatónak lenni. Így nem kell ragaszkodni egy 195-ös időugráshoz sem. "

 

Na például ez is egy olyan légből kapott állítás, amit az olvasóid talán bevesznek.

 

Én ellenőrzöm.

Most idézzem Eginhardot vagy Theganust, amikor az indikciót használják?

 

Meg az a kódex, amit belinkeltél, szintén tárgyalja az indikciót és kiszámítását.

800 körüli.

Előzmény: cyprus_people (208)
Dubois Creative Commons License 2005.05.03 0 0 210

"Die vor allem in Deutschland entfachte Diskussion um 'Karl den Fiktiven' begeisterte zwar bloss die Medien, sie verunsicherte aber nicht nur die Öffentlichkeit."

 

Ez szerintem is így van.

Egy átlagos történész elbukik, ha a kicsiszolt időugró érvrendszer rázúdul.

 

Én egyáltalán nem becsülöm le az időugrók erőfeszítését.

 

Nagy energiával ásnak elő "bizonyítékokat" és mivel interdiszciplináris síkon megy a csetepaté, amit itt egyszer úgy fogalmaztam, hogy az időugrók "jobb történészek mint a csillagászok és jobb csillagászok mint a történészek" ezért gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy a másik specializálódott fél nem tud mit mondani az érvekre.

 

Ezt az időugrók tévesen úgy könyvelik el, hogy bebizonyítottak valamit.

 

Emögött persze többnyire az áll, hogy a történelemtudomány, főleg annak könnyen hozzáférhető része, nem szokott hozzá ahhoz, hogy minden állítást bizonyítani kellene, még az ismeretterjesztő anyagokban is illene utalgatni a forrásokra. Igen jellemző, hogy az állítások forrásait elég nehéz előkeresni, ezt a magam példájából tudom.

 

 

Ha nem lenne Internet igen sokszor én sem tudtam volna megfelelő ellenbizonyítékokat találni egy-egy állítás cáfolására.

Ez hála istennek változóban van ma már. Sok középkori és ókori forrás felkerül a hálóra.

 

És a történészekre mindenképp ráfér, hogy jobb érvelést kell találniuk, ha kétségbe vonják állításaikat-

 

De tartsd szem előtt azt, hogy nem megnyert szócsatákkal dőlnek el a dolgok.

Minden vitát bármikor újra lehet folytatni, ha előkerülnek újabb bizonyítékok vagy eszünkbe jutnak újabb bizonyítási módszerek.

Előzmény: cyprus_people (209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!