Nagyon szép! Tegnap meg kellett metszenem a 3 éves dalmátom. 3 vezérágon hozott mindegyiken 3-3-3 további hajtást amik csúcsrügy alól jöttek ki, ez a 9 új hajtás fejenként 1 méter növekedésnél jár :D Sajnos 2-3 keresztbe nőtt, meg rossz irányba, tavasszal úgyis ki kellene őket szedni, elgalább kipucoltam, több eereje marad a növénynek nőni, vagy fásodni. Illetve ezeken nekem már ne hozzon kis fügéket, mert úgysem maradnának meg, ezzel is több energiája marad a növénynek. Az ágakat feldaraboltam, most vízben áztatom őket, aztán hátha valamelyik megfogná. 7 félém van, nagy az érdeklődés a családban, kollégák között, meg nem utolsó sorban van aki vásárol is, az abból befolyó összegből pedig új növényeket veszek :)
Nekem az aszalt füge nem annyira jön be. Mármint amit gépben aszalok. Idén ki szeretném próbálni, hogy napra rakom és letakarni valami üveggel, vagy olyat is hallottam, hogy kocsiban szélvédő alá beteszik tűző napra, legyek ellen.
Az tetszene, mégis maradna benne valamennyi nedvesség.
Most kiakadtam! Gyonyoru termesunk eresnek indult és látom, hogy valami az éretteket megragja. Rigora tippeltem. De nem! Tettenértem, ezek a gusztustalan fényes zöld nagy bogarak csinaljak! El vagyok keseredve, ezek ellen nem tudok mit tenni :(
Kb 1 cm vastag szeletekre vágva aszalom és tökéletes. 70 fokon kb 16-18 óra kell neki, közben a tálcákat egy alkalommal kb félidőben átforgatom (alsó felülre és fordítva).
Próbáltam aszalni tavaly is nem szárad be az istennek se rendesen és egy idő után megpenészedik ,tárolni csak a hűtőben tudtuk zacsiban . Azt is gondoltam már hogy felfelé van az elvágása a fügének és azért nem szikkad rendesen ,de ki fogom próbálni hogy a vágási felülettel lefelé milyen lesz ,mert ugye alulrol jön az ájer felfelé terjedve . Pedig a legmagasabb fokozaton szárítom és a legmagasabb idővel de még sem lesz olyan gumi szerű .
Nyáron minden fügére igaz, hogy messze nem olyan édes, mint ősszel. Ezzel szemben nyáron a termése nagyjából 1,5-2x nagyobb. Ilyenkor inkább friss fogyasztásra jó. Ősszel jöhet a lekvár és pálinkafőzés!
Kipróbáltam az aszalást és az eredmény elég jó lett. nyilván ez sem olyan édes, mint amilyen az őszi termésnél, de kellemes és így nem rohad ránk a hirtelen beérett nagyobb mennyiség. Nekem most két naponta 4-5 kg terem, ezt azért ebben a tempóban megenni megunnám. Aszalva el lehet nyammogni rajta amíg nem jön a következő érés.
És csakugyan, igazad van! Ahogy megjelentek a barnás foltok, a bőre még egy kissé sárgás is lett, sokkal szaftosabb, édesebb lett. A második hullámban sokkal több termés lesz (,ha megmarad az esők miatt). Magyon köszönöm a segítségedet!
Zöld óriásra tippelek, nekem is így néz ki. A hideg és esős tavasz miatt úgy gondolom az okozza a belsejének elszineződését, mármint lila irányba. Valóban, idén nem olyan finom, mint az elmúlt években. De majd a második hullám...
99%-ra mondom, hogy zöld óriás :) A képen láthatóakat én még nem szedtem volna le, szerintem amikor elkezd kijönni rajtuk a barnás cukorfolt, akkor a legjobb.
Én idősebb vagyok, és számomra is fontos az egészségmegőrzés.
A füge levelének rendkívül rossz íze van. Cukorbetegség megelőzésére sokkal finomabb dolgokat is lehet fogyasztani, élvezettel, sőt nem elhanyagolandó a rendszeres testmozgás sem. Torna, egy kis erősítés izomzat megtartása céljából, napi rendszerességgel 3-4km lendületes gyaloglás és hasonlók.
Üdvözletem mindenkinek! Olvastam hogy a füge leveleinek fogyasztásával elkerülhető a cukor betegség. Valaki próbálta már és naponta mennyit kell fogyasztani? 76 éves vagyok és szeretném megelőzni a bajt.
Feltétlen felszívódik mert a cserép alja lyukas. Csak nem tudom a homok nem-e túl tömör vizesen.
Én virágföldben vagy komposztban szoktam gyökereztetni. Így nem kell sietnek az átültetéssel, ami lehet kockázatos is a gyökerek szempontjából. De ki hogy szereti.🙂
Nem vagy te hülye, csak még kevés a tapasztalatod.
Fogalmam sincs a most gyökereztetett vesszőkből milyen fejlettségű csemeték lesznek őszig. Nagyon sok mindentől függ.
Én vessző gyökereztetéshez a közeget előre benedvesítem. Nem tocsog, csak jó nedves és porhanyós. Köré szórom a vesszőnek, nem tömörítem. Így levegős, nedves-párás közegben lesz a vessző, nem rothad be. Flakonnak levágom az alját, flakont ráteszem a vesszőre, takarja a talajt is, ami így nem szárad hamar. Kupak nélkül megy a takarás. Ha úgy gondolom öntözni kell, a kis cserepet vízbe állítom, lassan megszívja magát a föld, ezzel kevésbé tömörödik mintha felüről öntözném.
Tegnap leszedtem úgy 5 kg fügét. Most kezd beindulni a nyári szezon...
Megpróbálom az aszalást, már tegnap este óta az aszalóban van. Ma estére vagy holnapra kiderül, mi lesz belőle? Korábban is minden évben rendszeresen aszaltam fügét, de az nem nyári termés volt.
Pálinkának még sem próbáltam csak az őszit, de azzal most nem is tudnék mit kezdeni, még a tavalyelőttit kortyolgatom, a tavalyi még érintetlen, ki sem hígítottam az érlelésből.
Szintén tavaly kipróbáltam a nyári lekvárt, de nem hozta a várt eredményt. Az is az ősziből az igazi.
A nyári valószínűleg csak friss fogyasztásra lenne jó, de a termésem ehhez rengeteg. Ha az aszalás sem hoz jó minőséget, akkor tavasszal elkezdem intenzívebben metszeni a fáimat, legalább formásabbak lesznek, nem nyúlnak meg az ágaik. Idén meg osztogatás lesz, bár a szomszédok nem érdemlik meg.
Korábban nagyon favorizáltam a Peretta fügét. Jó-jó, de szeretnék bejelentést tenni... A Babits füge sokkal jobb, sőt az eddig kóstoltak közül a legjobb! Idén kezdett nálam nagyban teremni, eddig elég limitált volt a termés, inkább kóstoló. Ízében, méretében és állagában stb-stb. A fajtajellegei miatt is viszi a prímet, szép és erős fát növeszt, bőséges korai (legkorábbi?) nyári terméssel. A termései zárt kehelynyílásúak, ezért a rovarok is kevésbé támadják, szemben az adriai fügémmel, ami gyorsan megromlik a hangyák stb miatt, ha beéretten azonnal nem szedem le.
írtam, hogy azért néztem meg a japán gyöngyvessző dugványokat, mert amilyen gyorsan kihajtottak, olyan gyorsan penészedni és kókadozni kezdtek, és mert volt elég, hogy egyet megkockáztatva kiszedjek. hirtelen megörültem, hogy tényleg milyen könnyű, aztán kopp! :)) utána azzal próbálkoztam, hogy levettem egyről a kupakot, az teljesen le is hervadt. a többin még rajta van, az eredeti levelek általában jól néznek ki, a friss hajtások viszont megakadtak, rosszabb esetben lekókadtak, megpenészesedtek. valószínűleg nagyon beiszapoltam őket az elején, sőt biztos. a fúgéket is azzal rontottam el. nem is kellett az elmúlt egy hónapban megöntözni őket...
a 3 napja vízbe tett ágakon már megjelentek a kis fehér pöttyök. szerinted ha minden jól alakul, akkor még a tél előtt megfelelő fejlettséget érhetnek el? amúgy hülye vagyok, igazából tavasszal gyökérsarjat is szedhettem volna ki két bokor alól, gondolom, hogy az a legegyszerűbb szaporítási mód.
Bocsánat, keveset vagyok gépnél, ilyenkor nincs kapacitásom mindenhová benézni.
Egyet tartottam meg, a többi más gazdára talált. Az akkori fotókon már a megindult hajtásokat is látjuk. Abból tudni hogy megeredtek. Komolyan kihúzgálod a vesszőket hogy megnézd van-e már gyökerük? Hány éves vagy te?😀
Nem bántalak, meg ne haragudj, de ilyet nem csinálunk, mert a gyenge kis gyökérkezdeményeket letöri a vessző és föld súrlódása és úgy látod hogy nincs gyökér, pedig lehet hogy volt.
A füge nekem is okoz meglepetést, még így bő 20 év után is. Persze nem merültem bele sosem a témába, leginkább csak tapasztalatot gyűjtök.
Annyit biztosra tudok hogy mikor legérdemesebb dugványozni és milyen vesszőt, de így se sikerül mindig minden próbálkozás. Talán a legtöbb fajta könnyen gyökereztethető, de pl. van egy fajtám, a kedvencem amiről a tavaszi metszés alkalmával tettem vízbe 2 vesszőt, a mai napig csak gyökérkezdemények vannak rajtuk. Kb. 1 hónapja tettem melléjük még egy fél fás vesszőt mert a nagy tövéről kivágtam egy erősebb hajtást. Azon is csak gyökérkezdemények vannak, és a vessző már hosszában reped annyira megszívta magát vízzel.
Én már lassan befejezem a szaporítást, de ha mégis szükséges, akkor légbujtást készítek tavasszal-nyár elején. Ezzel 100%-os az eredmény.
legjobb lenne a pincében teleltetni, csak félek tőle, mert az encián is kiszáradt. a hőmérséklet talán nem probléma, csak eltalálni, hogy ki se száradjon, meg be se rohadjon...nem könnyű.