Keresés

Részletes keresés

helgaanyu Creative Commons License 2023.09.19 0 0 1588

Bizonyára.

Kérdés milyet. Az alany termése ehető ?

Lehet érdemesebb volna a sarjat beoltani.

De mindíg lehet kísérletezni ha van idő és hely hozzá.

Én is ezt teszem.

Zotya papától vettem pár éve néhány káki gyümölcsöt.

Volt bennük néhány mag. Gondolom a folytatást nem kell részletezni.

Most van 2 db még cserépben(ugye a hely problémája), 2db a virágágyás szélében. Ezeket tavaly a kutya borogatta ki a cserépből valamikor a nyár végén, egyiken hajtás se maradt azért elültettem , idén jó későn de kihajtott.

És ami a lényeg kettő a kertben van. Ezek már a harmadik nyarukat töltik kint. A nagyobb tavasszal még csak suháng volt. Hozott kb 40 cm es hajtásokat. Utána leállt. Örültem , szép kis formás fácska lett. Aztán a nyár közepén újra indult, Hát jó, sok az eső.... 

Egy hete vettem észre hogy két ágon 2-2 kis gyümölcs van. Na erre nem számítottam.

Szóval bármi lehet.

Még a tavaly előtti cserepes tartás helyén a bentszakadt gyökerekről is kihajtott....

Van mit kísérletezni !

 

Előzmény: 55judit (1587)
55judit Creative Commons License 2023.09.19 0 0 1587

A Virgíniai alanyon lévő datolyaszilvámtól 1m-rre jött egy hajtás gyökérről. Vajon ez teremhet ha megnő?

laca5 Creative Commons License 2023.09.03 0 0 1586

A paradicsomot is (mást is) jellemzően féléretten vagy éretten szívogatja a poloska. Nekem sem a kivit sem a kákit nem járják pedig rengeteg van. Ilyenkor olyan éretlen hogy nem hinném hogy kárt tesz benne. De ha szívogatja akkor az megfigyelhető és le kell fújni ciperkillel az lesöpri és egy darabig távol is tartja. A fogyasztástól még nagyon messze vagyunk. 

Előzmény: CBNora (1581)
CBNora Creative Commons License 2023.09.03 0 0 1585

Lehet azért vele finom süteményt sütni. Alul kevert tészta, rajta rebarbaradarabok, a tetejére vajas tészta morzsolva. A vajas tészta elég jól tompítja a savait.

Előzmény: szucsl57 (1584)
szucsl57 Creative Commons License 2023.09.03 0 0 1584

Köszi a választ, akkor hiába ültettem a rebarbarát. Régebben volt, tudom hogy csak a szárát lehet felhasználni megpucolva, de az nagyon savanyú.

Előzmény: CBNora (1581)
öregfa-o Creative Commons License 2023.09.03 0 0 1583

Köszi a választ, én is a poloskákra gyanakodtam.

Előzmény: meszi67 (1579)
Zéró. Creative Commons License 2023.09.02 0 0 1582

Megerősítem saját tapasztalattal.
Tök véletlenül az egyik hurma fám alatt volt rebarbarám, és csak azt a poloskát vonzotta, ami a hurmát nem károsítja.

Előzmény: CBNora (1581)
CBNora Creative Commons License 2023.09.02 0 1 1581

Nem minden fajt, csak a közönséges karimáspoloskát. Ez a faj elsősorban sóskaféléken él és a málnán is gyakori. A legkártékonyabb faj, a zöld vándorpoloska csalogatására nem alkalmas a rebarbara.

Datolyaszilvám nincs, de gyanítom, hogy azon is a vándorpoloska károsít. Paradicsomon, egyéb gyümölcsökön az szokott szívogatni.

A büdöske a talajban gyéríti a fonálférgeket, a poloskákat nem űzi el.

Előzmény: szucsl57 (1580)
szucsl57 Creative Commons License 2023.09.01 0 0 1580

Valahol olvastam, hogy a rebarbara vonzza a poloskákat, a büdöske pedig elriasztja őket. Idén a rebarbarát kipróbáltam, ültettem magokat tavasszal cserepekbe. Úgy néztem, tényleg odavonzza a poloskákat (nem tudom minden fajtáját-e), addig sem a datolyaszilvát és a paradicsomot szívogatták.

 

Előzmény: meszi67 (1579)
meszi67 Creative Commons License 2023.09.01 0 0 1579

Szerintem poloska szívogatás. Sajnos nekem is van rajtuk...

Előzmény: öregfa-o (1578)
öregfa-o Creative Commons License 2023.09.01 0 0 1578

Így néz ki kettévágva, egy kívülről foltos gyümölcs belseje.

öregfa-o Creative Commons License 2023.08.26 0 0 1577

Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni. Van egy 7 éves Hana Fuyu fajta datolyaszilva fám, aminek némelyik gyümölcsén sötét foltok jelennek meg, de ezek a foltok nem csak a gyümölcs felületén hanem a belsejében is előfordulnak.

meszi67 Creative Commons License 2023.08.23 0 0 1576

Köszönöm a válaszokat! Akkor egyelőre X-akta :)

Amita13 Creative Commons License 2023.08.22 0 0 1575

Igen, a gyümölcsben biztosan van és hátrányos az állatok táplálásában. A levélben nem biztos, hogy van, de akkor sem etetném. A madarak mondjuk mindig kicsit másképp működnek, mint az emlősök, szóval lehet hogy rájuk erősebben vagy épp kevésbé hat egy-egy hatóanyag. 

Előzmény: Zéró. (1574)
Zéró. Creative Commons License 2023.08.22 0 0 1574

Takarmányozástani tanulmányaim során a cirokkal kapcsolatban a tannin (csersav) szóba került, hogy az rontja a tápanyagok (fehérjék) emésztését, felszívódását, nem szabad sok cirkot rakni a takarmánykeverékekbe.
(a hagyományosrégi takarmánycirok fajták tartalmaznak tannint)

A datolyaszilva termése és levele is tartalmazhat tannint.

Előzmény: Amita13 (1573)
Amita13 Creative Commons License 2023.08.20 0 2 1573

Ez alapján a tanulmány alapján inkább hasznos anyagok vannak benne: https://encyclopedia.pub/entry/15528

Persze említi a kumarint is, ami lehet a madarakra erősebben hat. Én mindenesetre valahogy meggátolnám a fogyasztását (nekem régóta van, sosem jutott szemebe hogy pl. a nyulaimnak adjam...).

Előzmény: meszi67 (1571)
meszi67 Creative Commons License 2023.08.20 0 0 1572

Bocsánat, nem kifejezetten "szucsl57"-nek címeztem a kérdésem, hanem bárkinek :)

Előzmény: meszi67 (1571)
meszi67 Creative Commons License 2023.08.20 0 0 1571

Sziasztok. Van esetleg valakinek információja arról, hogy a káki levele tartalmaz-e valamiféle olyan anyagot ami káros a baromfi növekedésére-emésztésére? A tyúkudvarban ahol a növendékeket nevelem van két kákifám, azokra  felrepülve a leveleit a csibék csipkedik-eszegetik. És azóta  mintha nem ugyanolyan ütemben fejlődnének-növekednének, mint azokban az években amikor még nagyon picik és körbehálózottak voltak a fák.

 

 

Próbáltam a neten rákeresni, hogy van-e valami számukra kedvezőtlen a levelekben, de a neten semmit nem találtam. Valakinek van erre vonatkozóan valami információja?

Előzmény: szucsl57 (1570)
szucsl57 Creative Commons License 2023.08.13 0 0 1570

Szeretném megkérdezni, hogy van-e valakinek leírása (lehetőleg magyar) a datolyaszilva fajtákról (pl. érés idő, fagytűrés stb.). Nekem ezek vannak csak, egyik ez: http://seedbank.hupont.hu/27/fajtalistam , másik a DMkert oldalán van: https://www.dmkert.hu/kereses?s=datolyaszilva&x=0&y=0. Próbálkoztam külföldi oldalakon is, de nyelvtudás hiányában nem sikerült.

laca5 Creative Commons License 2023.07.05 0 0 1569

Jó! Akkor meg is van amit kerestem. Köszönöm!

Előzmény: emendasajt (1568)
emendasajt Creative Commons License 2023.07.05 0 1 1568

Nem, mert nincs porzós virága...

Előzmény: laca5 (1567)
laca5 Creative Commons License 2023.07.05 0 0 1567

Ok, értem. A Jiro beporozzhatja a Tipo-t? 

Előzmény: emendasajt (1566)
emendasajt Creative Commons License 2023.07.04 0 0 1566

Jiro PCNA, Tipo PVNA...

Előzmény: laca5 (1565)
laca5 Creative Commons License 2023.07.04 0 0 1565

De akkor a Jiro megváltoztatja a Tipo működését is? Valójában maradhatna olyan, amilyen, hogy legyen egy hosszan tárolható fajta is, ha a másik keményen is ehető de cserében rövidebb ideig tárolható. Szóval az ideális az egy-ilyen-egy-olyan lenne.

Előzmény: dani64 (1564)
dani64 Creative Commons License 2023.07.03 0 0 1564

Ha keményen szereted -ültess vagy olts rá  Jirot. Kicsit szerényebb méretű de nem annyira hektikus mint a Tipo.

Előzmény: laca5 (1563)
laca5 Creative Commons License 2023.07.02 0 0 1563

Ja, vagy így. Értem. Akkor még egy olyan lehetőségem marad hogy megporoztatom a Tipot és akkor az is magvas lesz (nem probléma) de keményen nem lesz csersavas csak nem lehet sokáig tárolni. Viszont a mellé ültetett porzós fajta is ugyanúgy fog járni így lesz két fám amit hamar fel kell használni. 

Kétféle érlelést már próbáltam, az almás működik de csak akkor ehető ha teljesen puha. A pálinkás nem is igazán működik. 

Még agyalok de valószínűleg az egy Tiponak engedem a teret és elfogadom ilyennek. Úgy tűnik ez nem is fajta kérdése akkor.

Köszönöm mindenkinek!

Előzmény: Amita13 (1562)
Amita13 Creative Commons License 2023.07.02 0 0 1562

A sharonról én is ezt hittem, az áruházi tapasztalatok miatt. De itt megírták a tapasztaltabbak, hogy nem keményen is édes, hanem csersavmentesített (gázzal, ami nem puhít, csak a csersav bomlik le). Ha kicsit visszakeresel, ott ment róla hosszabb eszmecsere, a házilag mivel érdemes érlelni téma kapcsán. 

Amúgy mindegyik szotyós állagúra érlelődik, csak idő kérdése. Én azért akartam keményen is édeset, amit írtál te is: ezt az állagot szeretem jobban. Viszont kiderült, hogy az ilyen fajták fagyérzékenyebbek, így egyelőre letettem róluk a fáknál. Ha a keményebb állagot szeretném, egyelőre marad a bolti. 

Előzmény: laca5 (1561)
laca5 Creative Commons License 2023.07.02 0 0 1561

Még abba is belemegyek ha érlelni kell, nem gond, sőt. De ha már érlelni kell akkor mindegyik kötelezően meg is puhul? Vagy ebben azért van eltérés? Lehet, hogy az áruházi cucc az valójában a szedés utáni állapot (csak nincs csersav) és ha tovább érlelném az is folyós lenne? Eddig azt hittem hogy az már érlelve van.

Előzmény: emendasajt (1560)
emendasajt Creative Commons License 2023.07.02 0 0 1560

A magyar oldalaknak nem feltétlenül lehet hinni, sőt a kertészeteknek sem. Nagyon meg kell gondolni a beszerzési forrást, hogy fajtaazonos legyen.

A magyar oldalak a Sharon-t (Triumph) PCNA típusúnak írják, vagyis keményen édesnek. Külföldi oldalakon meg PCA típusba sorolják.

Amit én kaptam szemzőágat Sharon fajtának (bár még nálam nem termett) az csersavas a küldő szerint.

Az előző hozzászólásom ennek tükrében értendő.

Előzmény: laca5 (1559)
laca5 Creative Commons License 2023.07.01 0 0 1559

Köszönöm a válaszokat! Ha jól értem, s Tipo kizárólag nővirágú és a Sharon is az? 

A cél az lett volna hogy maradjon a Tipo olysn-amolyen. Mellette kellene egy keményebb állagú is (mikor már ehető). A Sharonra azt mondják keményen is édes. Lehetséges, hogy csak HA be van porozva? Lehetséges, hogy mindegyik fajta csak akkor fogyasztható keményen ha be can porozva? Olyan szinten kevés erről amit találtam hogy az szörnyű. Csak a reklámszöveg mindenütt.

Az, hogy házasítom, csak onnan jött, hogy szűkös a hely a másodiknak és talán tudnék szaporítóanyagot szerezni.

Előzmény: emendasajt (1558)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!