Keresés

Részletes keresés

csinnnKA Creative Commons License 2004.05.05 0 0 128
Kösziiii! :-*
(Ja igen, a kapor és a petrezselyemmel is ugyanez a helyzet, icipici zöld növénykék tömegével, de nem egyformák, tehát valamelyikük gyom, valamelyikük meg a vetett fűszernövény. Felmerül ugyi a kérdés, hogy "melyiket szeressem"?! Jahajj!)
Előzmény: roszics (127)
roszics Creative Commons License 2004.05.05 0 0 127
szia,
egyelni úgy kéne, hogy kicsippented a felesleges növényeket a többi közül. törekedve az erőteljesebbek megmaradására. célszerű az elején csak nagyolva, óvatosan végezni a műveletet, pár nap múlva aztán lehet finomítani.
hétvégén a látogatóban járó jóanyám kitakarította a már felszedett spenótok helyén zöldellő "sárgarépákat", mert kiderült, hogy gazok vótak. (hogy óvtam őket).
kicsit fura is volt, mert nem szoktam a spenót közé répa magot keverni, viszont még az illata is répás volt. erről ennyit.
könnyeben felismered a sorokat, ha a lassan kelő
(répa, zeller, petrezselyem)magok közé saláta, v. retek magot keversz. majd meglátod, hogy sokkal könnyebb így
Előzmény: csinnnKA (126)
csinnnKA Creative Commons License 2004.05.05 0 0 126
Jaj, ez a "saláta-átültetés" nagyon jó ötlet. Ha csak néhányat is meg tudok így menteni, már megérte, nem igaz?
Akkor asszem, nekiállok, mert a fátyolfólia alatti már bőven meghaladta a 2 centit, legalább 4-5 centi, és elkezdett dúsulni (biztos van rá szebb szó: mondjuk "fejesedni"). :-)

Na, asszem a répás ágyásnak akkor annyi. Mert a többinél azt néztem, hogy a növénykék nagyobbak, mint a gyom, ráadásul van sor. Valahogy ennél az utolsónál (sárgarépa, zeller stb.) egyszerűen nem lehet megkülönböztetni a haszonnövényt a gyomtól! :-(
Egyszerre bújtak ki, egyformák, ha tudnám persze, hogy hogy néz ki a zöldség, akkor esetleg lenne remény, de így nincs! Majd meglátjuk! Mindenesetre, akkor max. holnap salátázgatok egy kicsit. Sok szabad helyem nincs, de azért vannak még tartalékaim, ahová majd babot-zöldbabot akarok vetni, de előtte pár hétig még fejesedhet ott a saláta! :-)

Most nevetséges dolgot fogok kérdezni, ezért csak halkan merem a füledbe súgni: hogy kell egyelni?! :-)
Úgy értem, milyen mélyre "ássak le"? Meg aztán van nekem egy célszerszámom, én dinnyelékelőnek hívom, de valójában tarackok gyökeres kiszedésére van kitalálva... mondjuk azzal finoman alányúlok és kiemelem? Vagy inkább kislapáttal? És így most már mekkora távolságokat tartsak a bent hagyott salik között? 10 centi? vagy kell a 20 is?!

csinnnka@húdekezdő.húúú

Előzmény: rferi (124)
rferi Creative Commons License 2004.05.05 0 0 125
Ja, ha a salátát tűzdeled, akkor azt úgy kell, hogy a növénykének billegnie kell.Tehát nem szabad olyan mélyre rakni, hogy álljon, mint Katiban....
Előzmény: rferi (124)
rferi Creative Commons License 2004.05.05 0 0 124
A sort felismered?
Mert akkor azt hagyd békén, körötte dolgozz.
Ha nem ismered fel, akkor pont ua. a bajod, mint nekem szokott.Én sem mindig ismerem fel a gazt és a terményt....
Reteknek örülök....
Salátaegyelés: két centisnél már szvsz lehet.
De ha ügyes vagy, és van helyed, akkor a kiegyelt épgyökerű darabokat kitűzdelheted máshova, és akkor sokkal több lesz, mert nem a szemétbe megy.
Előzmény: csinnnKA (123)
csinnnKA Creative Commons License 2004.05.05 0 0 123
Profik!
Egy kezdő szerintetek hogyan különböztesse meg a kikelő kis zsenge palántákat a gyomoktól?!
(Elhiszem, hogy majd 2-3 év múlva már alakjáról felismerem, de most a sárgarépákkal és zellerrel bevetett területen egy csomó kis zsenge hajtás jött ki a földből, és meggyőződésem, hogy ez nem mind leveszöldség (már csak azért is, mert a spenót, borsó, saláta, retek között is vannak gyerek-gyomok, csak azokat meg tudom különböztetni, mert a spenót-borsó-saláta-retek már akkora, hogy elválik ezektől). De a későbbi kibújású növénykéim veszélybe kerülnek... ha meg hagyom a gyomokat nőni... ááá, nem akarom hagyni! :-(
Lassan itt az ideje elkezdeni kapálni, de teljesen elbizonytalanodtam, nem tudom, hogy mi micsoda! :-(((
A salátát mekkora korában kell (lehet) egyelni?! Mert annak is nekiállnék! A retek király, hozzá sem kell nyúlni, köszönöm az 5 centis tanácsot! :-)
Thor Creative Commons License 2004.05.05 0 0 122
Köszi :)
Ma beszerzem azt a Basudint, tuti ami biztos. Lesz gyökérzöldség is az ágyásban, ill. a zellerek már kint vannak, a petrezselymek hamarosan követik őket, de a földben mászó rovarok simán leeszik a levelét is az apró növényeknek.
Előzmény: roszics (121)
roszics Creative Commons License 2004.05.05 0 0 121
hát akkor boldog szülinapot!
tegnap körbeolvastam a Basudin dobozát, a rizs és a kukorica kivételével 0 nap az egészségügyi várakozási idő, megfelelő használat esetén.
kérdés, hogy a babhoz szükséges-e, hiszen nem az a tipikus gyökérzöldség.:-)
Előzmény: Thor (120)
Thor Creative Commons License 2004.05.05 0 0 120
Jaja, nagyon tud. :) Nekem két hetet voltak bent palántázótálban, ezalatt magból a legtöbb eljutott 8-10 centis 3-4 levelű növénykéig. De a tűzbab húzott bele igazán: ugyanakkor vetettem, és tegnap volt köztük 30 centi körüli is, mára 3x rátekeredett a drótkerítésre :)
Reggel megvizslattam a friss ültetvényemet, és sem új tücsöknyom, sem a csigák nem zabáltak még bele. (Biztos tekintettel vannak a születésnapomra :)
Előzmény: rferi (119)
rferi Creative Commons License 2004.05.05 0 0 119
Nekünk meg kikelt a yardlong.Még egy hét se volt! :-o
Előzmény: Thor (118)
Thor Creative Commons License 2004.05.04 0 0 118
Köszi :)
Ma kiültettem mind a kétféle babot. Yardlong lesz és tűzbab. Ahogy befejeztem, rögtön eleredt az eső. Mondtam is a Jóistennek, hogy ez aztán időzítés! :)
Előzmény: rferi (117)
rferi Creative Commons License 2004.05.04 0 0 117
Nem!Olvasd el az élelmezésegészségügyi várakozási időt, amit a dobozra írnak.
Addig nem lehet enni a kezelt területen termesztett növényből!
Ez pl. Arvalinnál (lótetü elleni jó szer) 14 nap.
A Yardlong szvsz ennyit még simán kibír.
De a Basudin asszem hosszabb.A Galition tuti 60 napos.Ez egy babnál határeset lehet.Annyira régen vetettem babot, már nem is emlékszem mennyi idő alatt lesz ehető termés a magból.

-
Van még a munkaegészségügyi várakozási idő is, szintén a dobozon.
Az arra vonatkozik, hogy a kezelés után annnyi ideig ne dolgozz ott.

Előzmény: Thor (116)
Thor Creative Commons License 2004.05.03 0 0 116
Ezzel kapcs csak amiatt vannak kételyeim, mert úgy hallottam, azt még ősszel kellett volna beleforgatnom a földbe ahhoz, hogy idén már mi ne együnk mérget csak a tücsök. Lehet most is? Kiültetett bab közé is?
Előzmény: roszics (115)
roszics Creative Commons License 2004.05.03 0 0 115
földi rovarok ellen Basudin (ha jól emlékszem) nevű szerrel szoktam beszórni a talajt. jól be kell kapálni, aztán gondolom a nedvesség hatására elkezd gázosodni, ami kinyírja a pl. drótférgeket. általában kevesebbet szoktam használni, mint a javasolt mennyiség, de így is jó munkát végez.
Előzmény: Thor (113)
rferi Creative Commons License 2004.05.03 0 0 114
A yardlongot a tavalyi beírásotok alapján én is vetettem az idén.Ill. A zasszony.A múlt héten.Csak nem fagy már ki!
Nagyon kiváncsi vagyok rá!
Thor Creative Commons License 2004.05.03 0 0 113
Ma reggel egy életem egy halálom, kiültettem 3 karónyi yardlongot, mert már kezdtek óriásira nőni bent, oszt lássuk a medvéd! :) Ami még kezdi a plafont verdesni a konyhában az a tűzbab. Ő fog futni a kerítésen gyékény helyett, amíg a vadiúj sövényünk meg nem nő, a képről ítélve gyönyörűt virágzik.
Vetőmag: a Bálintgazdánál is meg másutt is olvastam, hogy nem jó saját termésből magot vetni, mert sokkal gyengébb, mint a csávázott bóti. Azokkal viszont érdekes, bár csöppetsem pozitív tapasztalatom van. A yardlong zacskóján azt írja, hogy 25 szemet tartalmaz (minden más vetőmag 60-85 Ft között van nálunk a kertészetben, ez az egy 210). A tavalyiak 27 szemet tartalmaztak, ami mind egy szálig kikelt (2 zacskó). Az ideiek 22 ill. 21 szemet tartalmaznak, amiből úgy 8-10 kelt ki :( Ez azért disznóság, nem?
Vetettem a saját termésből is, és szerintem jobb a kikelési arány, nem tom milyen lesz a megmaradási. Mindenesetre belocsoltam az ágyást rovarirtós permetlével (aztán majd jól megpusztulunk:), mert tavaly az első adag palántámat csutkára lelegelte valami tücsök vagy lótetű és idén nem szeretném túl sokszor újrakezdeni.
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.03 0 0 112
Volt már tavaszom, amikor kartondobozokkal kellett leborítanom a zöldbabot, mert nagyon korán elvetettem - igaz, én már akkor friss babot ettem, amikor mások csak álmodoztak róla, no de az egész nem ér annyi kínlódást. ;-)
Előzmény: outdownS (111)
outdownS Creative Commons License 2004.05.03 0 0 111
Viszont a legutolsó fagyosszent Orbán. (Figyelem! Ez nem politika!) Régen úgy tartották, a babnak az után kell kibújni. Ezt is megszegtem már többször, és megúsztuk.
Előzmény: rferi (110)
rferi Creative Commons License 2004.05.03 0 0 110
"Paradicsompalántára a szomszédom azt mondta, hogy május közepe előtt nem szabad. Nemtom miért, de azt mondta, hogy a május eleji fagyok még csúnyán betehetnek az ügynek, neki 3 évi tönkrement 20 tő paradicsom- és paprikapalántája május közepe előtt néhány nappal.
Volt már valakinek ilyen "dermesztő" tapasztalata?! "

Az "ácoktól" kell tartani.Tudod:Szervác, Pongrác, Bonifác...
De ha kisebb a lehülés, akkor a fátyolfólia jó ellene...
Előzmény: csinnnKA (103)
outdownS Creative Commons License 2004.05.03 0 0 109
Gyűjtöttem magot a tavalyiról, de még nem vetettem el. (Gyalogost már igen, két sorral.)

Nem is az időjárás miatt várok vele, hanem a leendő állványzat miatt, ami még nincs kész.

Előzmény: Thor (107)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.02 0 0 108
A fonálférgek ellen a körömvirág is sokat segít,esetleg piaci körsétád alatt palántát lehet kapni.Amúgy is aranyos virág a fagyokig virágzik,csak nagyon szapora.
Thor Creative Commons License 2004.05.02 0 0 107
Csináltál idén yardlong beant? Nekem itt nőnek (elég rapszodikusan) a palántázóban és gondolkozom, hogy vajha mikor biztonságos kiültetni?
Előzmény: outdownS (106)
outdownS Creative Commons License 2004.05.02 0 0 106
Szia csinn!

Persze, hogy belejössz! Semmiből sem tanul annyit az ember, mint a saját kudarcaiból. (-:) Azt valahogy jobban megjegyzi magának, mint mások tanácsait...

A szomszédnak igaza lehet hagymaügyben, arra nem gondoltam, hogy menetközben is kieheted a fölösleget. (Én annyira a soros művelésre rendezkedtem be, hogy elfelejtettem több dimenzióban gondolkozni.)

Daragéknak sajnos a lambéria és a zeg-zug kiváló élőhely. Majd ha annyira jó idők lesznek, hogy egész nap nyitva lehet a lakás, ti meg elvagytok odakint, valmai irtó jó szerrel be kell fújnotok a környéket. (És lehetőleg másik szobában aludni utána.)

A paradicsomaim kint gömbölyödnek (aki mer az nyer alapon), összesen 22 db zöld gombóc van 5 tő lugas- és 5 tő korai törpe paradicsomon. Még a paprikákat is megvettem volna szombaton, ha nem szólt volna közbe a munkásmozgalom nagy és nemzetközi ünnepe. (De így csak a virágárusok mentek ki a piacra.) Ha elfagynak, majd veszek újakat. Ha nem, előbbre vagyok...

Előzmény: csinnnKA (103)
csinnnKA Creative Commons License 2004.05.02 0 0 105
Megnyugtattál! Hagymákok már nagyon nőnek, de a fólia alatt a sali is kezd "megbokrosodni"! ;-)
Topicbéli anyukákoknak:
Előzmény: roszics (104)
roszics Creative Commons License 2004.04.30 0 0 104
csinnnKa, ne legyén mán ollyan daggatt.

csak azok a retkek nőltek meg amik a züveg alatt leledzettek, a többi még gyehenna nálam is.
a palántákkal akkor várok egy csöppet, majd utánna óvasok meer mindég elfelejtem az időpontokat, meg helllyem sincs még nagyon

Előzmény: csinnnKA (103)
csinnnKA Creative Commons License 2004.04.30 0 0 103
Thor (és többiek)!
Köszi az 5leteket, perpill csönd van darage ügyben. Lehet, hogy csak egy alkalmi invázió volt (csak épp megijedtem, hogy ennyi sok darage mit keres a ki sem nyitott ablakunkban. Remélem, nyugi lesz, figyelni fogom.
Ó, hogy a világ összes molylepkéje és darazsa miért mindig engem talál meg?! :-(

OutdownS!
1. Tévedsz! Sokkal bénább vagyok, mint mutatom, bár nálam a pozitív és negatív álca is előfordul, de ez esetben valódi bénáskodás és tapasztalatlanságról van szó! Kezdő vagyok! Majd belejövök! :-)
2. Ami a hagymicsekeket illeti, a szomszéd mondta, hogy relatíve elég korán és gyorsan kifejlődnek, és ha szeretem a vékonyka, zsenge szálakat, akkor nyugodtan ültethetem akár 5-6 cm-es távolságba (vagy közelségbe) is őket, mert egyszerűen minden másodikat kihúzkodom és megesszük, így mire a nagy gazosodás beindul, addigra jól megritkul az állomány.
Véleményed?! :-)
3. A krumplis drótféreg módszered nagyon jónak tűnik, még ma kipróbálom (ha el nem felejtem). :-)
4. Darage: az a helyzet, hogy az emeleti összes szoba deréktájtól felfelé lambériázott. Idióta egy ízlése volt az eredeti tulajnak, de túl sokba került volna leszedni, és ugye nem tudjuk, hogy mi van alatt, mennyire lett volna szép. Szóval fenthagytuk. Ebből adódik (sejtheted), hogy millió zeg-zug, úgyhogy ezen a kis háromszög ablakon redőny ugyan nincs (alakja miatt lehetetlen lenne csináltatni rá), viszont szalagfüggöny van, és a környékén sok kis zegzugos lambéria-rés. :-(((

Roszics!
De jó neked! Bár nálamnál is megugrottak a retkek, úgy érzem, a "szüret" ideje még odébb van.
Paradicsompalántára a szomszédom azt mondta, hogy május közepe előtt nem szabad. Nemtom miért, de azt mondta, hogy a május eleji fagyok még csúnyán betehetnek az ügynek, neki 3 évi tönkrement 20 tő paradicsom- és paprikapalántája május közepe előtt néhány nappal.
Volt már valakinek ilyen "dermesztő" tapasztalata?!
Mondjuk ez nekem csak jó, mert tutira van még 2-3 hét, mire felszabadulna az az ágyás, amibe tenném, szóval nekem szó sem lehet róla május vége előtt. (Most abban laknak a retkek + a fejessali.)
CSIGA ÜGY: gyermek tegnap volt 5 hónapos, max. jövőre, de inkább 2 év múlva lehet csigagyűjtésre befogni! :-)

Ciccem!
És aki a dagadékságnak azon a szintjén van, hogy sem tirgyepelni, sem sámlizni nem szeret, az mit csináljon?! Fogyjon le vagy csináltatott volna mégis magaságyást?! ;-DDDDDDDDD
Na jó, azé annyira nem rossz a helyzet, meg monyorék még nem vagyok, csak vitzeltem!

roszics Creative Commons License 2004.04.29 0 0 102
háj,
tegnap felhúztam az első retkeket.
olyan csocsógolyó nagyságúak a nagyobbak.
és egyenlőre kukacmentesek.
lassan ki kellene ültetni a paradicsom palántákat, mi a véleményetek?
rferi Creative Commons License 2004.04.29 0 0 101
Húsz éve CFC volt a hajtógáz a palackban!
Ma javarészt PB gáz!
Elég nagy különbség!
Én akkor csináltam, de ma nem próbálnám!
Elég sz@r lehet egy kézzel élni :--))
Előzmény: roszics (99)
cac424 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 100
100.
Csak nehogy felgyújtsd a padlást.Ha szabad helyen van a darázsfészek egy bottal lepiszkálhatod aztán spuri onnan.Egy negyedóra múlva visszamégy és széttaposhatod.
Ha meg rejtett helyen van akkor oda lángot befújni nagyon veszélyes.Inkább valami sprayvel befújni vagy valami goromba rovarölőszert kellene bepermetezni.
Előzmény: roszics (99)
roszics Creative Commons License 2004.04.28 0 0 99
darázs témában még jó megoldás lehet az öngyújtóval belobbantott hajlakk, vagy kemotox sugár, bár beltérben kétszer is meggondolnám, és gyerek ne lássa. vagy húsz éve csináltam utoljára, de akkor bejött.(még mielőtt anyám nyakon vágott)
csiga ügyben viszont bio megoldás 2-3 gyerek.
nálunk a "ki tud több csigát összegyűjteni" játék általában megfelelő eredményre vezet, majd az egész csomag odaajándékozása a 8 házzal arébb lakó ovistársnak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!