Keresés

Részletes keresés

Tozatu Creative Commons License 2004.05.02 0 0 108
A fonálférgek ellen a körömvirág is sokat segít,esetleg piaci körsétád alatt palántát lehet kapni.Amúgy is aranyos virág a fagyokig virágzik,csak nagyon szapora.
Thor Creative Commons License 2004.05.02 0 0 107
Csináltál idén yardlong beant? Nekem itt nőnek (elég rapszodikusan) a palántázóban és gondolkozom, hogy vajha mikor biztonságos kiültetni?
Előzmény: outdownS (106)
outdownS Creative Commons License 2004.05.02 0 0 106
Szia csinn!

Persze, hogy belejössz! Semmiből sem tanul annyit az ember, mint a saját kudarcaiból. (-:) Azt valahogy jobban megjegyzi magának, mint mások tanácsait...

A szomszédnak igaza lehet hagymaügyben, arra nem gondoltam, hogy menetközben is kieheted a fölösleget. (Én annyira a soros művelésre rendezkedtem be, hogy elfelejtettem több dimenzióban gondolkozni.)

Daragéknak sajnos a lambéria és a zeg-zug kiváló élőhely. Majd ha annyira jó idők lesznek, hogy egész nap nyitva lehet a lakás, ti meg elvagytok odakint, valmai irtó jó szerrel be kell fújnotok a környéket. (És lehetőleg másik szobában aludni utána.)

A paradicsomaim kint gömbölyödnek (aki mer az nyer alapon), összesen 22 db zöld gombóc van 5 tő lugas- és 5 tő korai törpe paradicsomon. Még a paprikákat is megvettem volna szombaton, ha nem szólt volna közbe a munkásmozgalom nagy és nemzetközi ünnepe. (De így csak a virágárusok mentek ki a piacra.) Ha elfagynak, majd veszek újakat. Ha nem, előbbre vagyok...

Előzmény: csinnnKA (103)
csinnnKA Creative Commons License 2004.05.02 0 0 105
Megnyugtattál! Hagymákok már nagyon nőnek, de a fólia alatt a sali is kezd "megbokrosodni"! ;-)
Topicbéli anyukákoknak:
Előzmény: roszics (104)
roszics Creative Commons License 2004.04.30 0 0 104
csinnnKa, ne legyén mán ollyan daggatt.

csak azok a retkek nőltek meg amik a züveg alatt leledzettek, a többi még gyehenna nálam is.
a palántákkal akkor várok egy csöppet, majd utánna óvasok meer mindég elfelejtem az időpontokat, meg helllyem sincs még nagyon

Előzmény: csinnnKA (103)
csinnnKA Creative Commons License 2004.04.30 0 0 103
Thor (és többiek)!
Köszi az 5leteket, perpill csönd van darage ügyben. Lehet, hogy csak egy alkalmi invázió volt (csak épp megijedtem, hogy ennyi sok darage mit keres a ki sem nyitott ablakunkban. Remélem, nyugi lesz, figyelni fogom.
Ó, hogy a világ összes molylepkéje és darazsa miért mindig engem talál meg?! :-(

OutdownS!
1. Tévedsz! Sokkal bénább vagyok, mint mutatom, bár nálam a pozitív és negatív álca is előfordul, de ez esetben valódi bénáskodás és tapasztalatlanságról van szó! Kezdő vagyok! Majd belejövök! :-)
2. Ami a hagymicsekeket illeti, a szomszéd mondta, hogy relatíve elég korán és gyorsan kifejlődnek, és ha szeretem a vékonyka, zsenge szálakat, akkor nyugodtan ültethetem akár 5-6 cm-es távolságba (vagy közelségbe) is őket, mert egyszerűen minden másodikat kihúzkodom és megesszük, így mire a nagy gazosodás beindul, addigra jól megritkul az állomány.
Véleményed?! :-)
3. A krumplis drótféreg módszered nagyon jónak tűnik, még ma kipróbálom (ha el nem felejtem). :-)
4. Darage: az a helyzet, hogy az emeleti összes szoba deréktájtól felfelé lambériázott. Idióta egy ízlése volt az eredeti tulajnak, de túl sokba került volna leszedni, és ugye nem tudjuk, hogy mi van alatt, mennyire lett volna szép. Szóval fenthagytuk. Ebből adódik (sejtheted), hogy millió zeg-zug, úgyhogy ezen a kis háromszög ablakon redőny ugyan nincs (alakja miatt lehetetlen lenne csináltatni rá), viszont szalagfüggöny van, és a környékén sok kis zegzugos lambéria-rés. :-(((

Roszics!
De jó neked! Bár nálamnál is megugrottak a retkek, úgy érzem, a "szüret" ideje még odébb van.
Paradicsompalántára a szomszédom azt mondta, hogy május közepe előtt nem szabad. Nemtom miért, de azt mondta, hogy a május eleji fagyok még csúnyán betehetnek az ügynek, neki 3 évi tönkrement 20 tő paradicsom- és paprikapalántája május közepe előtt néhány nappal.
Volt már valakinek ilyen "dermesztő" tapasztalata?!
Mondjuk ez nekem csak jó, mert tutira van még 2-3 hét, mire felszabadulna az az ágyás, amibe tenném, szóval nekem szó sem lehet róla május vége előtt. (Most abban laknak a retkek + a fejessali.)
CSIGA ÜGY: gyermek tegnap volt 5 hónapos, max. jövőre, de inkább 2 év múlva lehet csigagyűjtésre befogni! :-)

Ciccem!
És aki a dagadékságnak azon a szintjén van, hogy sem tirgyepelni, sem sámlizni nem szeret, az mit csináljon?! Fogyjon le vagy csináltatott volna mégis magaságyást?! ;-DDDDDDDDD
Na jó, azé annyira nem rossz a helyzet, meg monyorék még nem vagyok, csak vitzeltem!

roszics Creative Commons License 2004.04.29 0 0 102
háj,
tegnap felhúztam az első retkeket.
olyan csocsógolyó nagyságúak a nagyobbak.
és egyenlőre kukacmentesek.
lassan ki kellene ültetni a paradicsom palántákat, mi a véleményetek?
rferi Creative Commons License 2004.04.29 0 0 101
Húsz éve CFC volt a hajtógáz a palackban!
Ma javarészt PB gáz!
Elég nagy különbség!
Én akkor csináltam, de ma nem próbálnám!
Elég sz@r lehet egy kézzel élni :--))
Előzmény: roszics (99)
cac424 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 100
100.
Csak nehogy felgyújtsd a padlást.Ha szabad helyen van a darázsfészek egy bottal lepiszkálhatod aztán spuri onnan.Egy negyedóra múlva visszamégy és széttaposhatod.
Ha meg rejtett helyen van akkor oda lángot befújni nagyon veszélyes.Inkább valami sprayvel befújni vagy valami goromba rovarölőszert kellene bepermetezni.
Előzmény: roszics (99)
roszics Creative Commons License 2004.04.28 0 0 99
darázs témában még jó megoldás lehet az öngyújtóval belobbantott hajlakk, vagy kemotox sugár, bár beltérben kétszer is meggondolnám, és gyerek ne lássa. vagy húsz éve csináltam utoljára, de akkor bejött.(még mielőtt anyám nyakon vágott)
csiga ügyben viszont bio megoldás 2-3 gyerek.
nálunk a "ki tud több csigát összegyűjteni" játék általában megfelelő eredményre vezet, majd az egész csomag odaajándékozása a 8 házzal arébb lakó ovistársnak.
Thor Creative Commons License 2004.04.27 0 0 98
Nálunk egy időben Mlékszem, barna bőrű emberek jöttek eső után és kérezkedtek be, hogy ugyan hadd szedjék össze a csigát. Hagytam (ők állítólag leadták valahol, pénzért, úhhogy annyira azért nem lehet védett), amúgy se követtek el semmi disznóságot a kertben és a növényeknek jót tett.
Előzmény: rferi (97)
rferi Creative Commons License 2004.04.27 0 0 97
Csigaügyben lelkileg teljesen Thorral vagyok.2000 forcsi ide-oda, amit ezek le tudnak zabálni, az elképesztő!Volt olyan évem, hogy a nyári sárga margarétaszerűmet, ami méteresre megnő, nullára rágták, mert akkor éppen az ízlett nekik.Én meg vártam, mikor jön már elő a talajtakaróból!Júniusban már gyanus volt, megnéztem közelről (nehéz odaférni, mindent letaposok olyankor), és akkor konstatáltam, hogy már nem is fog kinőni belőle, mert elfogyott...
Most három hét alatt 128-nál hagytam abba a számlálást.Esőben zacsival bóklásztam a kertben, merőn nézve a földet.
A szomszédok tuti hülyének néztek.
És akkor még nem is beszéltünk a nudistáról, mert azt még össze se tudom szedni, pedig az még durvábban adja elő!De az idén valami sörös recipét ajánlgattak, majd azzal talán.
Thor Creative Commons License 2004.04.27 0 0 96
Húhha, ez a csigaszósz ez erős volt :) Én ha épp arra járok, kihordom a rétre, de ha nem, akkor zacsi bekötöz és mennek a kukába. Ha gondoljátok, majd szórok hamut is a fejemre, de egyelőre csigát kell szednem :)

Cic szerintem csupán látens katolikus, bár maga előtt sem vallja be, ezért ürügyeket keres :)

Előzmény: outdownS (90)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.27 0 0 95
csinnn!
csatlakozom Thorhoz, hogy elsődlegesen a fészket kellene megsemmisíteni...
Előzmény: csinnnKA (85)
outdownS Creative Commons License 2004.04.27 0 0 94
Van rolótok? Mert a rolószekrényben előszeretettel tanyáznak, és onnan egynesen be a szobába - aztán mennének ki a csukott ablakon.

Nálunk ezen kívül a padlás van tele velük - és onnan leszivárognak a kamrába, és mennének ki a szunyoghálós kamraablakon. Ott várja őket egy befőttesüveg szirup... De ami nem talál gyorsan oda, a legváratlanabb helyeken lapulhat. Szúrt már meg engem télen liszteszacskó, meg nemrég egy paradicsom...

Egyesével jól elintézhetők légycsapóval, mert egy pofontól könnyen megszédülnek. Figyelem: a döglöttnek látszó darazsaat se piszkáljuk kézzel!

Előzmény: csinnnKA (85)
outdownS Creative Commons License 2004.04.27 0 0 93
Nálunk mindig őrjáratozik 2-3 sün (volt, hogy a komposzt alatt teleltek, és voltak picinyek is), de nem látom, hogy csökkenne a csigamannyiség.
Előzmény: Thor (83)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.27 0 0 92
rossz a megközelítés! - olyan dagadék vagyok, hogy jobb térdelni, mint hajlongani ;-)
Előzmény: outdownS (91)
outdownS Creative Commons License 2004.04.27 0 0 91
Te még fiatal vagy, te még fel tudsz állni ezek után. (-:)
Előzmény: Törölt nick (89)
outdownS Creative Commons License 2004.04.27 0 0 90
A csigákat feltétlenül szedd össze! Ha van a közelben egy rét, ahova sétaképpen kihordod őket, akkor jó (és te is jó vagy), ha erre nincs mód, ki lehet hajigálni az utcára (hátha nem ugranak el az autók elől), ha ez arrafelé nem illik, sajnos egy vödörbe kell gyűjteni, és leforrázni őket. Az "eredmény" mehet a komposztra (amiből majd a következő évadban szedegetheted ki a csigaházakat.) Egy biokerti tanács szerint a leforrázott és megbüdösödött "csigaszósszal" körbe lehet locsolni a védendő helyeket, mert ez a szag riasztja a csigákat, de én sose próbáltam ki, mert engem is riasztana.

Természetesen, ha a család szereti, mint ínyencséget, a konyhában dolgozd fel őket... (-:)

Előzmény: csinnnKA (77)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.27 0 0 89
csak készülj fel rá egy jó kissámmlival és sok-sok gumikesztyűvel
Én nem is annyira a kissámlis, mint inkább a térdeplős gyomlálás híve vagyok ;-) - azonban ez mindig megkeserítette az életem, mert sokszor úgy éreztem magam, mint akit térdkalácson rúgott egy ökör, ezért beszereztem egy jó kis térdeplőt. Az IKEA nevű műintézményben árulnak ülőpárnának aposztrofált vastag, kerek polifoamot, szinte ideális rajta térdelni. :-))))
Előzmény: outdownS (87)
outdownS Creative Commons License 2004.04.27 0 0 88
Állítólag a drótféreg szereti a krumplit. Félbevágott krumplit kicsit belekapirgálsz a földbe, nyélnek beleszúrsz egy pálcikát, annál fogva kiemelheted, és ha van benne féreg, mindenestül kidobod.
Előzmény: csinnnKA (65)
outdownS Creative Commons License 2004.04.27 0 0 87
Szia csinn!

Nagyon szórakoztató a kis topicod. Biztos vagyok benne, hogy ennyire nem vagy bénácska, mint ahogy itt teszed, csak szeretsz társalogni. (-:)

Akkor társalgásképpen: elfér majd a kapa a hagymák között? Mert ha nem, akkor csak kézzel gyomlálhatsz. (Ami nem probléma, többnyire én is azt teszem - csak készülj fel rá egy jó kissámmlival és sok-sok gumikesztyűvel.)

Előzmény: csinnnKA (54)
Thor Creative Commons License 2004.04.27 0 0 86
Hátsajna Domestos és tsai kutyafüle mindehhez, de méga a Chemotox is. Attól csak az összesöpörnivaló darázshullád lesz több, de nem akadályozza meg, hogy újabbak jöjjenek be.
Radikális megoldás: meg kell keresni a darázsfészket és darázstalanítani. Csúnya életellenes megoldás, de darázsfészekkel élni egy házban (kertben) is az. És jobb nem sajátkezűleg csinálni, mert elég veszélyes, még akkor is, ha nem fosik tőle a Zember. Nem tom, hogy a rovarirtó cégek csótányon kívül vállalnak-e mást is, ha van türelmed végigolvasni ezt:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9022205&uq=20 a topicot, lehet hogy van benne válasz erre.
Előzmény: csinnnKA (85)
csinnnKA Creative Commons License 2004.04.27 0 0 85
Cicccem, tudom, hogy eléggé OFF, de azért téged megkérdezlek:
mivel lehet a darazsakat kiutálni?
Képzeld L, hogy a hálószobánkban az ablakba mindig odarepül vagy 5-6 darázs (a röhej az, hogy ez az ablak nem kinyitható, tehát az erkélyajtón jönnek be a dögök, és húznak egyenesen az ablakba). Már arra is gondoltam, hogy valami szag-anyagot hagytak, azt érzik, arra mennek. Azonkívül, hogy mondjuk Domestos-os vízzel lemosom az ablakkeretet, tehetek még valamit ellenük? Egyszer a zuramat megcsípte egy darage, azóta ungy fosik tőlük, hogy üröm nézni. Most meg koratavaszi darage-invázió van a hálószobánkban. Valamit 5let? (Ne mondd, hogy csak a Chemotox jut eszedbe!)
csinnnKA Creative Commons License 2004.04.26 0 0 84
"sünt tartani, mer ugye ők legálisan és ingyért ehetik a csigát, de a nyavalyások leléptek :)"
:-))))))))))))))))))))))))))

Cicccem-drágám!
Nem ettem meszet, de szted hun vegyek meszet?! (kistételben ugyi)

Előzmény: Thor (83)
Thor Creative Commons License 2004.04.26 0 0 83
Akkor nekem eddig minden tavaszom és nyaram különösen esős volt. Nem beszélve arról, hogy ha locsolni merészeltem, csak a parányi előkertből, 10 perc alatt és szemguvasztás nélkül 1 Corás/Osonos szatyornyi csigát kapdostam fel. Erre próbáltam megoldásként sünt tartani, mer ugye ők legálisan és ingyért ehetik a csigát, de a nyavalyások leléptek :)
Előzmény: Törölt nick (82)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.26 0 0 82
...mondjuk idén a különösen esős tavasz miatt gradálnak ennyire...
Előzmény: Törölt nick (81)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.26 0 0 81
Felőlem mindenki azt csinál velük amit akar, én csak szóltam. ;-)))
Előzmény: Thor (80)
Thor Creative Commons License 2004.04.26 0 0 80
Vaúúúúúúú! Hova vigyem kétezerért per darab? Nekem a csiga nem köll és sajna védett-nem védett, meg fogom ölni őket, mert iszonyú hogy mennyien vannak és mit művelnek. Kb. mint valami nagyobb préritűz: virág, zöldség, semmi sem marad a nyomukban, egy-egy napraforgómat fél nap alatt zabálták csonkká. Egyenként mindent mégse keríthetek körbe mésszel, és nem is tarthatom minden növényemet kennelben, hogy azon kívül garázdálkodhassanak szabadon a csigák.
Előzmény: Törölt nick (78)
rferi Creative Commons License 2004.04.26 0 0 79
Én kihordom őket a rétre!Ott ellesznek kétezerért per darab....
Előzmény: csinnnKA (77)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!