Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2002.10.14 0 0 240
:)

hat ha borongos temarol van szo, akkor milyen legyen a hangnem?

z

Előzmény: Törölt nick (239)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.14 0 0 239
"ahogy telni fog az ido, ugy fogsz neha hallani balesetekrol, ha nagy peched van akkor szemtanuja is leszel nehanynak... ra fogsz jonni, hogy a legelkepeztobb aprosagok is tudnak komoly balesetet okozni es rengetegszer a szerencse vagy a balszerencse a lagfontosabb tenyezo."

Ami azt illeti, voltam már szemtanúja ilyennek, történetesen szóról szóra olyan történt, amit említesz, nevezetesen egy "apró" hiba a hajtogatásnál, amit nem is ő maga követett el (Egy darab létszámon felüli lezárótüske). Mentőernyőt nyitva végülis életben maradt a tanuló.
A megfelelő következtetések természetesen adódnak. Egy magamfajtának egyelőre marad a jószerencse és az optimizmus (az utóbbi nélkül már az első ugrás előt vissza kellene fordulni).

Egy kicsit borongós itten ma a hangnem, ezt állapítom meg.

Előzmény: BZoltan (238)
BZoltan Creative Commons License 2002.10.14 0 0 238
NormaJean,

"elég kevés esetet említ a kalendárium, amennyire tudom."

ahogy telni fog az ido, ugy fogsz neha hallani balesetekrol, ha nagy peched van akkor szemtanuja is leszel nehanynak... ra fogsz jonni, hogy a legelkepeztobb aprosagok is tudnak komoly balesetet okozni es rengetegszer a szerencse vagy a balszerencse a lagfontosabb tenyezo.

Az ejtoernyos sport fo tanulasi vonala arrol, szol, hogy elsajatitsd azokat a keszsegeket es tudast ami ahhoz, kell, hogy a szerencse faktort mindinkabb kiiktasd.

"és ráadásul a skacok 100%-ban meg is ússzák a dolgot élve"

sajnos ez nem igaz :(

"Pedig nem rajtam múlt, annyit mondhatok :-))"

ez az amitol nagyopn feltek minden keazdot... dehat ez egy ilyen sport.

midenesetre hajra! es kek eget,

z

Előzmény: Törölt nick (237)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.14 0 0 237
BZoltán,
nem is hagyom magam ijesztgetni, éppen elég nekem az a para, amit egyedül ki tudok termelni :-)

Egyébként érdekes amit mondasz, hogy a kezdőket félted, magam is gondolkoztam azon, hogy lehetséges, hogy béna zöldfülűeket egyáltalán hagynak ugrani, akiknél se önbizalom, se tapasztalat, se semmi. Mivel azonban mégiscsak hagyják őket ugrani, és ráadásul a skacok 100%-ban meg is ússzák a dolgot élve, sőt kiváló egészségben, akkor lehet, hogy mégiscsak nehéz a bekötött ugrást komolyan elb@szni. Ha a bekötött ernyő OK, a lameron rajta van a rádió, és meg tudja a jobb kezét a baltól különböztetni, akkor nagy baj elvileg nem lehet.
(Ha visszaemléxem az első ugrásomra, tényleg ez kell, hogy legyen a helyzet - a gépet olyan testhelyzetben hagytam el, ahogyan egy ajtón kiqrt macsek tenné, aki asse tudja, mi történik - mégse tekeredett rám a cucc. Pedig nem rajtam múlt, annyit mondhatok :-))

Tanuló balesettel kapcsolatban elég kevés esetet említ a kalendárium, amennyire tudom. Ha pedig így áll a helyzet, akkor ezt én hajlamos vagyok törvényszerűnek tekinteni, lehet, hogy azért is, mert így a használtpelenka/nap határérték vizsgálata számomra kedvezőbb eredménnyel zárul.

Előzmény: BZoltan (236)
BZoltan Creative Commons License 2002.10.14 0 0 236
dredd24,

nem csinlatam meg. De vannak ismeroseim es barataim akik kiprobaltak mar es van ket olyan cimboram akik rendszeresen uzik ezt a sportot.
Mi a velemenyem? :) velemnytol fuggetlenul a BASE jumping a legveszelyesebb es legnagyob technikai elokeszuleteket igenylo es messze a legnagyobb adrenalinfroccsot ado sport.
Nem vagyok ra, de nincs kizarva, hogy egyszer valami minimum 200-300 meter magas hidrol szivesen ugranek egyet. De az teny, hogy ameddig az ejtoernyos sportban gyakorlatilag nagyon le lehet csokkenteni a fatalis balszerencse eshetosehet addig a BASE-nel ez mindig ott van e snem is kicsi :)

NormaJean,

a 100 ugras az csak ugy egy szam, nem lehet a hatart meghuzni...De teny, hogy egy hataron tul nem kell felni azoktol a dolgoktol amiktol pedig kellene meg kezdo koraban az embernek.
Sokan nem gondolnak bele, de egy bekotott ugrasnal mar egy rossz kiugrasi testpozicio is akar 100%-os halalt jelenthet. En ettol nem feltem es ugy veszem eszre, hogy a kezdok is jobban felnek attol, hogy nem nyilik ki az ernyojuk mint attol, hogy a rajuk csavarodik a zsinorzat es alabuk kozott nyilik ki az ernyo :) amit ugye nem lehet leoldani. De partucat ugras utan leszalni is megtanul az ember es addig nem gondol abba bele, hogy mennyire nagy az eselye ara, hogy egy rossz foldeteresnel szanaszet tori a alabt, pedig ennek is szep matematikai esleyei vannak.

na mindegy, nem akarok en itt riogatni, de en mindig nagyon feltem a kezdoket. Jobban mint sajat magamat.

"Ez az elliptikus kupola esete a zsinórcsavarodással?"

ez csak csunya es szar erzes...de siman megoldhato illetve elkerulheto problema.

Inkabb felnek most attol, hogy kezdokent 3 meterrel magasabban lebegtetek mint kene es seggre esek 3 meterrol... na attol lehetsz nyomorek egesz eletedre... a zsinorcsavarodas pedig max egy leoldas-mentoernyonyitasba kerulhet :)

z

dredd24 Creative Commons License 2002.10.12 0 0 235
Hello eglovagok! :)

Kovetem a forumot, bar hozzaszloni meg nem nagyon tudok, mivel meg csak elokeszuleti szakaszban vagyok, nem ejtoernyos. Addig is oklulok es figyelek :)
Vuszont eszembe jutott valami, amit szeretnek megkerdezni toled BZ! Mit gondolsz a BASE jumprol? Te csinaltal mar ilyet? Kivancsi vagyok a velemenyedre! :)

Kek eget!

dr

Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 234
Hát igen, ilyesmire gondoltam.

Az alábbi mondatodon tűnődöm:
"A poenegyebkent az, hogy 100 ugras alatt meg azt sem tudjak a legtobben, hogy mitol kell felni :) en sem tudtam..."

Ma már tudod? Ez az elliptikus kupola esete a zsinórcsavarodással? Vagy mi? Ha lesz időd... köszi :-)
Kék eget és kellemes hétvégét!
(A kellemes hétvégén itten biztos nem lesz kék ég, úgy látom).

Előzmény: BZoltan (233)
BZoltan Creative Commons License 2002.10.11 0 0 233
NormaJean,

:)

a para elmulasa, illetve atalakulasa valoban egyenfuggo.

Nekem ugy a 15-25 ugras tajekan kezdett elkopni a verpara. Utanna sokszaz ugrason keresztul gyakorlatilag eszembe sem jutott, hogy paraznom kellene. Szazmillio szazalekban megbiztam az oktatoimban, a felkeszultsegemben, a reakcioidomben, a hidegveremben es legeslegeslegelso sorban a felszerelesemben. Azota is folyamatosan figyelem, hogy mi tortenik a sport vilagaban es igyekszem tanulni. A mai napig kivancsi vagyok a megoldhatatlan problemakra... amikbe meg __kell__ pusztulni. De ilyet meg nem talaltam. De mondom az onbizalmama es a felszerelsbe vetett bizalmam hatartalan es talan ez kell is ebben a sportban.

Aztan amikor valtottam foernyot es az uj elliptikus es kisebb kupolam az 30 ugrason belul ketszer hagyott cserben (zsinrocsavarodas) akkor valoban elkezdtem ujra nagyon parazni.. aztan kiderult, hogy felszereles problema volt, megszereltek es azota mukodik rendesen...de az elos 10 ugras paraja, hidd el loszar ahhoz az erzeshez kepest amikor egy alaposanmegterhelt elliptikus kupola zsinorcsavarodas miatt elkezd lespiralozni. Na mindegy... van ez igy.

A poenegyebkent az, hogy 100 ugras alatt meg azt sem tudjak a legtobben, hogy mitol kell felni :) en sem tudtam...

De nyugi, a para el fog mulni. Ez egy sport, ahol celok es eredmenyek vannak.. nemtobb es nem kevesebb.

kek eget

z

Előzmény: Törölt nick (232)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 232
Mit gondolsz, kábé hányadik rubrikát fogyasztja el az ember az ugrókönyvében, amikor már komolyabb para nélkül ugrik ki?
(Mert amilyen fázison én mostanság átmegyek, azt leginkább ezzel a kifejezéssel jellemezhetném).
Tudom, hogy ez egyénileg változó, de Nálad például hogy volt?

Imádom az egész ejtőernyős történetet, és el is van szentül határozva, hogy megtanulok mindent és nagyon Ügyes Nagylány vagyok meg leszek, és kezdem már élvezni is, főleg mikor már kint vagyok... csak az a pár pillanat, amikor az előttem levő éppen egy nagy surranással eltűnt a lyukban - hát komplett beszarás.
Ez ugye nem fog így maradni?

Előzmény: BZoltan (231)
BZoltan Creative Commons License 2002.10.11 0 0 231
kedves NormaJean,

nemmindig kelek ilyenkoran, de ma muszaly volt es egyebkentis nalunk a vadkeleten egy oraval korabban vagyunk mint ti ott nyugaton :)

"Te emléxel még arra mikor zöldfülű majrés kezdő voltál?"

Ne hulyeskedj :) hazudik aki azt mondja, hogy nem emlekeszik.. es egyebkent is, mindenki zoldfulu valamiben es vannak dolgok amiktol meg most is majrezok es vannak dolgok amiket ezer ugras utan sem merek bevallalni pedig sokan mar parszaz ugrasnal bevalalljak.

A kiugrastol valo majrezas meg egy furcsa dolog... ahogy noni fog az ugrasszamod ugy egyre ritkulni fognak...de sokszaz ugrasal a hatam mogott is neha elgonondokodok a gepben, hogy mi a szart keresek en itt fenn. Aztan rajovok :)

z

Előzmény: Törölt nick (230)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 230
Te mindig ilyen korán kelsz kedves Zoltán?

Nyilván igazad van, előbb-utóbb hozzá fogok szokni a gondolathoz meg a hideghez is, bár egy ideig nem fenyeget még engem a 4000 méter. Mikorra odáig jutok, hogy engednek 4 ezerről ugrani, akkor még egy darabig - gondolom-, úgyis fűt majd ezerrel az adrenalin. Vagy tévednék ebben?
Sokmindent meg kell szokni annak, aki ejésnek adja a fejét, én még a repülőgépből való kiugrást sem találom egyelőre egy rohadtul természetes dolognak, és akkor még nagyon finoman fogalmaztam :-)
Tudom, hogy így van ezzel mindenki a fejlődésnek eme szakaszában... Te emléxel még arra mikor zöldfülű majrés kezdő voltál?

Előzmény: BZoltan (229)
BZoltan Creative Commons License 2002.10.11 0 0 229
pedig kedves NormaJean, ha ejtoernyosnek adtad a fejed akkor elobb utobb hozza kell szoknod a gondolathoz, ugyanis 4 kilometeren mindig hideg van. Ugyebar vesszuk a kb 6 fokos homersekletcsokkenest 1000 meterenkent, az annyi mint 24 darab fok kopik el a talajtol a megszokott ugrasi magassagig... vagyis, ahhoz, hogy ne legyen minusz ahhoz +24 felett kell lenni a foldi homersekletnek... na ez azert meg Magyarorszagon sem tul gyakori nyaridon kivul :)

amugy meg lehet szokni mindent...

z

Előzmény: Törölt nick (228)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 228
Hát, kedves Zoltán, minden tiszteletem (több szempontból is, mindenképpen), de különösen a -38 fok miatt állítom ezt. Persze nekem fagypont alatt semennyivel se, mínusz egy-kettőben sem! lenne gusztusom kiugrálni a nagy huzatba, annyit mondhatok. Már a fűtetlen repülőtér gondolatától is borzadok. Juj. Mondjuk ott fenn Északon biztosan mexokja az ember.
Inkább legyen 50 fok az AN2-ben, mármint meleg, akkor még jó ötletnek is tűnik az a nagy cúg odakint :-)

Holnap jövök megint, ha lesz itt valaki, most el. Sziasztok.

Előzmény: BZoltan (227)
BZoltan Creative Commons License 2002.10.10 0 0 227
hat a topic az mindenkeppen le van fagyva... mivel vagy a neten levo massziv tomeg papirkutya az ejtoernyozeshez, vagy a magyar ejtoernyos garda totalsotet az internethez :) vagy egesz egyszeruen nincsen metszete a netet hasznalok es az ejtoernyozok halmazanak... ez szomoru mindenesetre. A www.eje.hu-n neha cinkeli egymast nehany tag, de amugy meg egy remdes ejtoernyos weboldal sincs .hu domain alatt.

Itt finorszagban bezony 4000 meteren tud mar mocskos hideg lenni. A mult het vegen -26 volt a homerseklet az ugrasi magassagon.. hat ebbe bizony belegemberedik az ember keze, meg ujjai, azmi azert nem egy nagyorom. De amugy fel lehet oltozni ellene.
De ugrottunk mar -38 fokos hodegben is.. na az mar ferfias.

Amugy 1000 meter kornyeken meg elviselheto, de akkor sem egy rovidnadragos polos szint :)

z

Előzmény: Törölt nick (226)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 226
Hát ez jó :-) Qrva jó! Persze próbálná ezt meg a kokós stressz-oldást egy AN2-esben, amikor nyitott ajtóval dönget fölfelé, légkondicionálás helyett.

Amúgy én tudom, hogy Te Finnországban szox ugrálni, mert olvasom a topicot, főleg ha történik benne valami mozgás, vagyis elég ritkán. Ilyenkor nincs már ott durva hideg? Mármint Finnországban, nem a topicban :-)

Előzmény: BZoltan (225)
BZoltan Creative Commons License 2002.10.10 0 0 225
"Szinte látom a jóindulatú kis félmosolyt"

ez nem tortent meg... :) senki nem 1000 ugrassal kitoltott ugrokonyvvel jott a vilagra.

Tobb helyen ugrottal Magyarorszagon mint en :)

"Nyilván az oktató is csak akkor villant ilyesmit, ha amúgy is részeg :-)"

Ez jo... errol eszembe jut egy poen amit valamikor regebben valahol magyarorszagon kovettek el egy boogie alkalmaval, hogy egy srac elovett porcukrot a gepben es szepen feszippantotta az orraba... a korulotte levok megrokonyodve neztek, hiszen mindannyian "tudtak" mi volt az a feher por... A megdobent pillantast a srac enyhen sertodott hangon azzal konstatalta, hogy "miert? Ti nem feltek?"

z

Előzmény: Törölt nick (224)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 224
Ami az ugrásszámot illeti, maradjunk annyiban, hogy bekötött légcellás.
Na jó. Öt (5). (Szinte látom a jóindulatú kis félmosolyt) :-)
Gödöllőn, Dunaújvárosban meg Kalocsán szoktam előfordulni ugrás céljából.

A "hajtogatóponyva -ra illetve mellé szállás" pedig nyilván nem véletlenül tilos, amúgy. És különösen tanulóknak, naná. És különösen abban az esetben, ha a ponyva egyik oldalán épület, a másikon meg parkoló autók találhatók.

Nyilván az oktató is csak akkor villant ilyesmit, ha amúgy is részeg :-)

Előzmény: BZoltan (222)
BZoltan Creative Commons License 2002.10.10 0 0 223
ha egy az az egy adrab ugrassal rendelkezel akkor bezony te ejtoernyos vagy.

Amugy meg mindenki tanulo for ever :)

A gyujteshez sok sikert, bar szerintem nem feltetlenuljobb uzlet mint klubbcuccot berelni, eleg durvan amortizalodik az ejtoernyos felszereles es ha keveset ugrasz a sajat cuccaoddal akkor tobbet buksz mintha kolcsoncuccba olned a penzedet.

z

Előzmény: parajesus (220)
BZoltan Creative Commons License 2002.10.10 0 0 222
hat igen... valoban a vegso cel a bufe :)

az epuletek kozotti celbazgatas valoban tud nehez lenni.. de egyebkentt ejtoernyos vilagban a "latvanyos leszallas" szo nem feltetlenul pozitiv :) az ilen hajtogatoponyva -ra illetve melle szallas pedig valoban lehet latvanyos es barvuros, de leginkabb balesetveszelyes.

de tenyleg hany ugrasod van es hol szoktal ugrani?

z

Előzmény: Törölt nick (221)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 221
Ezen az alapon nyilván legpraktikusabb egyenesen a büfé előtt földetérni :-)
Bár azért aztán már csakugyan lábbal illetnék a valagadat.

(Csak a szám jár, én sose mernék ilyesmivel próbálkozni. Tök lamer kezdő vagyok, nem őrültem meg épületek között próbálkozni, hogy fennakadjak az esőcsatornán).

Előzmény: BZoltan (218)
parajesus Creative Commons License 2002.10.10 0 0 220
Sajnos, én nem vagyok ejtőernyős. Majd remélem 1x elmondhatom magamról, hogy az vagyok. 2 éve nem ugrottam és még mindig csak a tanuló vagyok. Amióta a régi ernyők lejártak, sajna nem tom kifizetni a bérletet. Most folyik a gyűjtés a cuccra és éppen próbálok leszokni arról, hogy a billentyűzetet bámuljam gépelés közben, tehát folyik rólam a víz. :P
Egyébként Péren kezdtem.
Előzmény: BZoltan (212)
BZoltan Creative Commons License 2002.10.10 0 0 219
ja amugy az ilyen hajtogatoponyvahoz (vagyis a kozonseghez) kozlei leszallas semmi mas mint arckodas a technikai tudassal... :) Bar ezt nem vallja be az ember... de azert a lelke mellyen mindenki szeret latvanyosat lebegtetni a sok bameszkodo kezdo elott... mondjuk nembiztos, hogy ez jo. De a "nezd mama" motivacios teljesitmenyfokozo ereje ismert, meg a balesetveszelyessege is...

z

Előzmény: Törölt nick (217)
BZoltan Creative Commons License 2002.10.10 0 0 218
Nalunk van egy beerline... egy rekesz sorert beugorhatsz.. bar ha dikerkt csinalod akkor le is tiltanak.

z

Előzmény: Törölt nick (217)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 217
Hajtogatóponyva vs. pics@nrúgás...
Legutóbb az oktatómat láttam a ponyvától egy méterre leszállni, "semmi kedvem nem volt gyalogolni" indokolással :-)
Amit a jelenlevők természetesen jogosnak tartottak.
Más tészta, ha a tanítványok próbálkoznak ilyesmivel, akkor kezdődik a "hányszor megmondtam neked..." című kiselőadás. Igaz, hogy rögvest célbaugrót kezdene csinálni az illetőből.
Előzmény: BZoltan (212)
BZoltan Creative Commons License 2002.10.10 0 0 216
kedves phoenix,

legyel olyan kedves es szedd be a napi nyugtatodat...

koszi,

z

Előzmény: phoenix (215)
phoenix Creative Commons License 2002.10.10 0 0 215
Eccer mar kioktattal, hogy te nem ejtoeryos, hanem szkájdájver vagy. Na mi van, most visszalepsz?

phoenix

Előzmény: BZoltan (214)
BZoltan Creative Commons License 2002.10.10 0 0 214
hogyan forditod a skydive szot magyarra? Ugyanis angolul szoktak neha kulonobseget tenni a "skydiving" es a "parachuting" kozott.

amugy kotocc?

z

Előzmény: phoenix (213)
phoenix Creative Commons License 2002.10.10 0 0 213
BZ, te nem szkájdájver vagy?

phoenix

Előzmény: BZoltan (212)
BZoltan Creative Commons License 2002.10.10 0 0 212
:) a hajtogatoponyvaert mondjuk jogos a picsanrugas... bar mondjuk a doog bravur/random jellegebol fakadolag ez elengedheto...

Amugy nem is tudtam, hogy ennyien vagyunk itt a forumon ejesek...

parajesus, te hol ugrasz es mennyit es mit?

z

Előzmény: parajesus (211)
parajesus Creative Commons License 2002.10.10 0 0 211
Egy barátom kb. 5. RS-es (és összesített is!)ugrása után zajlott le a következő beszélgetés (Addig az oktatója folyamatosan cseszegette, hogy miért megy a világvégére RS-sel, annyira azért nem irányíthatatlan).

Tehát földetérés talpon marad, tüzöltózik...

-Te XY, hol akartál földet érni?
-Itt.
-Pontosan hol?
-Hát itt.
-Mi volt a cél?
-A célkereszt.
-A célkereszt a légcellásoknak van kirakva.
-Tudom.
-Ha mégegyszer a hajtogató-ponyvákra érsz földet RS-sel, úgy pits@n rúglak, hogy elszállsz.

ui.: (Én is ugrottam majdnem keresztet RS-sel)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!